Ratsastus kuukautisten aikana

tiistai 6. kesäkuuta 2017
Kaupallinen yhteistyö Libressen kanssa

Saan paljon kysymyksiä etenkin nuoremmilta lukijoiltani kuukautisista ja olen aina vastannut, että katsotaan tulenko tekemään mitään juttua aiheesta. Mutta nyt mulle heitettiin aihe ilmoille Libressen puolelta ja ajattelinkin kertoa vähän omia näkemyksiäni etenkin koskien urheilua ja nimenomaan ratsastusta kuukautisten aikana.  Postaus on tehty yhteistyössä Libressen kanssa. Toivottavasti tästä postauksesta on apua nuoremmille lukijoille ja ehkä tämä herätää jotain ajatuksia  ja keskustelua sitten vähän vanhemmissa lukijoissa.


Mulla on onneksi aina ollut suhteellisen kivuttomat kuukautiset, joten siinä asiassa en ole ehkä paras tsemppaamaan. Kun kipuja ei ole ollut olen pystynyt hyvin urheilemaan ja tekemään kaikkea ihan normaalisti. Kohtuullisiin kipuihin liikunta jopa auttaa! Jos ei muuten niin vie ainakin ajatukset muuhun kun kipuun, jonka lisäksi urheilussa syntyy endorfiinejä, jotka tekee olon iloisemmaksi ja rennommaksi vaikka vähän mieltä muuten masentaisikin :D

Libressen sivuilla on hyviä vinkkejä treeniin, ruokailuun ja motivaatioon liittyen aina eri kuukatiskierron vaiheissa. Venyttely esimerkiksi vähentää kramppeja ja selkäsärkyä kipujen iskiessä. Hyvänä vinkkinä mm. rautapitoisten ruokien syöminen (kuten pinaatti!), sillä itse olen kärsinyt anemiasta eli raudan puutteesta lähes koko ikäni ja lääkärikin sanoi, että kuukautiset ei ainakaan asiaa paranna, sillä silloin menetetään rautavarastoja. 

Sivuilla on myös hauskoja faktoja, jotka täydentävät mukavasti sitä kaikkea biologista puolta, jota olen opiskellut lääkikseen hakiessa! Esimerkiksi kierron kolmannessa vaiheessa, kun progesteroni- ja estrogeenhormonit ovat korkealla ja se saattaa kiihdyttää aineenvaihduntaa. Ja kehosi pystyy polttamaan rasvaa tavallista tehokkaammin! Hyvä aika siis herkutella kun rasva palaa normaalia paremmin ;)En siis koe kuukautisten mitenkään häiritsevän urheilusuoritustani - paitsi silloin kun on kyse ratsastuskisoista! Ja eikä siinäkään mitään muuta ongelmaa, kun valkeat kisahousut... En muutenkaan tykkää pukea valkeita housuja kuukautisten aikana ihan näin kaiken varmuuden varalta, vaikka se onkin vähän turhaa vainoharhaisuutta. Mutta sitten pitäisi vielä olla koko kisapäivä valkeissa housuissa, joista näkyy muutenkin ärsyttävästi pikkaritkin heti, jos ei nuden värisiä ole, niin läpi. Muutenkinhan on nuo valkeat housut on maailman epäkäytännöllisimmät tallilla, joten tähän kaipaisin kyllä jotain muutosta.

Mutta onneksi aina on selvitty ja vielä koskaan en ole kisoissa edes ketään ei-enää-niin-valkeilla-housuilla nähnyt. Eikä sekään maailmaa kaataisi, varsinkin kun ratsastuskisoissa varmaan 90% osallistujista ja katsojista on kuitenkin naisia. Eiköhän ne ymmärtäisi. Ja voihan sitä laittaa varmuuden vuoksi vaikka siteen sekä tampponin, jos housujen likaantumisen pelko vie huomion olennaisesta eli itse kisaamisesta! 

Muistan kun kuukautiset alkoivat ne häiritsivät etenkin urheilua, mutta kyllä se tässä vuosien saatossa on muuttunut niin normaaliksi arjeksi, etten enää koe niitä enää edes esteeksi uimareissulle saatikka  sitten ratsastukselle! Eli te joita asia on askarruttanut ja olette mulle laittaneet viestiä, niin eikun ratsastamaan ja urheilemaan. Kyllä ne kivut unohtuu treenin lomassa ja olo on varmasti kaikin puolin parempi sitten pienen urheilun jäljiltä!

Libresse haluaa, että asiasta puhutaan avoimesti ja että rikomme kuukautisiin liittyviä tabuja keskustelemalla aiheesta yhteiskunnassa, koulujen liikuntatunneilla, urheiluseuroissa ja vaikka tässä kommenttiboksissa. Eli sana on nyt vapaa!

64 kommenttia

 1. Minkä ikäisenä sulla alkoi kuukautiset ja oliko sulla jo Voitto silloin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ihan suoraan sanoen muista!:D Joskus ylä-asteella taisi kuitenkin olla.

   Poista
  2. Mulla kuukautiset alkoivat viime kesänä. Täytin saman vuoden syyskuussa 11 vuotta eli olin vielä 10.

   Poista
 2. millaisia siteitä käytät ratsastaessa vai pystyykö käyttämään tamppoonia? anteeksi vähän henkilökohtainen kysymys mutta toivottavasti vastaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tamppoonia aina :) Ja ei se mitään, tämän postauksen kirjoittaessani olen valmistautunut vastaamaan vähän henkilökohtaisempiinkin kysymyksiin!

   Poista
  2. Pakko kysyä että tuntuuko tamppooni ratsastaessa? Itse käytän aina sidettä niin mietin että kumpi olisi parempi :D

   Poista
  3. Jos on oikein paikoillaan niin ei tunnu :) siinä vaiheessa jos on päässyt valumaan alaspäin (eli on täynnä ja pitäisi vaihtaa) tai ei kunnolla paikoillaan niin tuntuu ikävälle

   Poista
  4. Ei se tunnu ollenkaan missään asennossa tai liikkeessä jos se on laittanut oikein :)

   Poista
  5. Mää oon vuosikaudet käyttäny sidettä, nyt vaihtanu tamppooniin (ts. opetellut senkin :D). Ratsastaessa varsinkin oli ikävän tuntoista kun tuntui että side liikkuu ja linttaantuu housuissa. Tamppoonin kanssa koko oleminen tuntuu niin paljon vapaammalta, jos asian näin voi ilmaista :D Se ei tunnu lainkaan (jos siis, kuten ylempänä mainittu, on asetettu oikein eikä ole täynnä) ja kaikki liikkuminen on mukavampaa. Toki tampoonin kanssa on oltava tarkempi ja piti ihan käyttöohjeisiin tutustua, niitähän kun ei saisi pitää montaa tuntia putkeen, varsinkaan samaa "tulppaa", ja muitakin seikkoja täytyy ottaa huomioon siteeseen verratuna. Ne saa jokainen opiskella itse, en ala tähän luennoimaan :D
   Tosi mahtava aihe, ja varmasti varsinkin nuoremmat saa tästä apuja. Kyllä ne kuukautiset, niin luonnollinen juttu kun vain onkin, oli jotenki nolo ja kiusallinen asia aikoinaan itsellekin, sitten sitäkin asiaa oppi käsittelemään oikealla lailla kun tuli kilometrejä lisää.

   Ja pakko vielä nuista valkeista housuista kuukautisten aikana! Yli 10v olin työssä jossa työasuun kuului valkeat housut ja voi elämä sitä jännitystä kuukautisten aikaan!! :D Työpaikalla oli miehiäkin mikä varmaan eniten toi sitä jännitystä ja pelkoa ohivuodoista! No, sellainenkin vahinko sattuikin sitten kerran työpäivän aikana ... Onneksi oli varautunut vaihtovaatteilla ja puhtaita työvaatteitakin oli toki kaappi pullollaan. Oi aikoja oi muistoja! :D

   Poista
 3. Mulla ainakin nimeomaan ratsastus on auttanut kauheisiin kuukautiskipuihin jolloin muuten olis melkeinpä sänkypotilas. Nykyään menkat on suht kivuttomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin! Liike tekee hyvää ja varsinkin itse kun ei ole niin runsaat vuod8t mutta alavatsaan tuntuu kuin joku puukottaisi niin ratsastus ja juokseminen/kävely aina helpottaa!

   Tampoonia nyt ite oon käyttäny ja se kans pelastaa varsinkim ratsastaessa kun itsellä on niin herkkä iho ettei siteiden köyttö sitä mukavinta mukavuutta ole! Mulla on hyvä kun on aina tumman siniset housut niin ei ainakaan näy jos läpi tulee. Satulan osalta aina huolestuttaa ettei siihen plänttiä jää xd

   Poista
  2. Itsellä on välillä (onneksi ei joka kerta..) sellaiset kivut, ettei edes jalat tunnu pysyvän alla, hengitys salpautuu ja pystyn vaan makaamaan sängyssä sikiöasennossa.. Siinä jos joku tulisi sanomaan että liikunta auttaa niin varmaan mottaisin naamaan.. Lievempien kipujen aikana pieni liike tosiaan auttaa kuitenkin.

   Poista
 4. Todella hyvä ja varsinkin nuoria seuraajia puhutteleva aihe, joille kuukautiset ovat vielä nolo ja kiusallinen asia! Itse olen aina käyttänyt kuukautisten aikana kevyesti ratsastaessa tamponia, mutta jos kunnolla lähtee tuuppaamaan ja harjoitusravissa istumaan, niin tarvitsen alushousujen suojaksi myös paksun siteen suojaamaan alushousun saumoilta kuukautisten ulkopuolellakin. Muuten saumat hiertävät nivusia ratsastaessa. Yksi hyvä aihe olisi myös puhua ratsastaessa käytettävistä alusvaatteista: onko parempi käyttää urheiluliivejä normaalien rintaliivien sijaan ja millaiset alushousut olisivat parhaat ratsastukseen? Jokaisella on tietenkin oman vartalon vaatimat tarpeet. Hienoa, kun puhut asioista niiden omilla nimillä. Tämä oli hyvä yhteistyö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Muistan nimittäin kun blogissani oli joku vuosi sitten Libressen mainos ja moni nuori lukija piti sitä suorastaan epäsoveliaana, jota se nyt ei tietenkään ollut :D

   Tuokin on hyvä aihe. Joskus voisin siihen vaikka tarttuakkin. Itse olen (nykyään) ehdottomasti urheiluliivien kannalta, mutta menin kyllä pitkään ihan normaali rintsikoilla kun en tiennyt paremmasta.

   Poista
  2. Kuukautisten aikana tamponilla ja ratsastan aina stringeillä koska yksinkertaisesti kaikki muut vain hiertää ihan liikaa...

   Poista
 5. Tosi hienoa Tiia, kun päätit kirjoittaa aiheesta! Kuukautiset on tosiaan ihmeellinen tabu, vaikka niiden pitäisi olla maailman normaalein ja tavallisin asia :D Tällä postauksella on toivottavasti positiivista vaikutusta ainakin jonkun nuoremman elämään. :) Kivaa kesää sulle!

  VastaaPoista
 6. Kuukuppi on maailman paras keksintö. Kannattaa ehdottomasti testata. Tamponit tuntuu ihan hirveiltä nykyään vaikka ennen luulin että ne on parhaita :D

  Kivut on kyllä sellanen asia, että jos ei ole kovia kipuja kokenut, ei oikeasti osaa ajatella millaista se on. Itse syön nykyisin suosiolla buranaa+panadolia putkeen kaksi ekaa vuorokautta jotta vältän kivun. Kipu on niin kovaa että itken sikiöasennossa sängyssä. Olen pyörtynyt kaksi kertaa kivun takia. Kolmantena päivänä helpottaa, enää sellaista kivistystä josta selviää lämpötyynyllä tai jopa ilman. Loppua kohti kivut sitten helpottaa vielä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thtään pelottelematta, kannattaa mennä gynelle tutkittumaan endometrioosin mahdollisuus. Menkkakipujen ei kuuluisi viedä sänkypotilaaksi eikä etenkään kipushokkiin joutumista. Nimimerkillä, endometrioosiin sairastunut 14 vuotiaana ja nyt 27v..

   Poista
  2. Minäkin suosittelen gynellä käyntiä. Kipuni olivat niin kovat, että niihin eivät mitkään lääkkeet tehonneet, vaikka mitä myrkkyjä kokeilin. Ainoastaan hormonihoito on auttanut. Mikään urheilu ei olisi siis tullut kysymykseenkään, kun pelkkä silmien avaaminenkin sai pyörtymään ja oksentamaan. Ehdottomasti lääkäriin vaan, kipujen kanssa ei tarvitse elää :)

   Poista
 7. Suosittelen ehdottamasti kuukuppia :). Olen itse vasta aloittanut sen käytön ja vain yhdet kuukautiset takana sen kanssa mutta voin suositella! Hygieenisempi kuin tamppooni ja side, eikä oikein laitettuna tunnu miltään. Hieman pitää opetella käyttöä mutta on ehdottomasti vaivan arvoista. Lisäksi se on ekologinen ja tulee pidemmän päälle siteitä ja tamppooneja halvemmaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin juuri tulossa sanomaan samaa. Tamponin kanssa on mahdollisuus vaaralliseen TSS-syndroomaan, eli sen kanssa kannattaa olla tarkkana. Kuppi sopii monelle, koska ei kuivata limakalvoja!

   Poista
 8. Miten paljon urheilet viikossa. Joku aika sitten juoksit, montako lenkkiä juokset viikossa? Juoksetko yli 10 km joka lenkillä? Monestiko viikossa treenaat salilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt e mulla ei oo edes salijäsenyyttä eli urheiltua tulee vaan lenkkeilyn muodossa, mutta olisi kyllä tarkoitus aloittaa taas salilla käyntikin :) Talvella juoksukuntoni romahti ja ennen tekemistäni 10km lenkeistä saa enää haaveilla, mutta ehkä taas loppu kesästä!

   Poista
 9. Olipas hyvä postaus! Hienoa, että uskaltaa kirjoittaa aiheesta joka on monelle tabu ja kovin kiusallinen asia.

  VastaaPoista
 10. Hienoa että sä kirjotit tästä aiheesta!:) Mulla on kans pyörinyt monta kertaa päässä kysymys: "Miltäköhän ratsastus tuntuu kuukautisten aikana?" Kun ikinä ei ole tullut vielä ratsastettua kuukautisten aikana, no nyt ainakin tietää paremmin. Mulla alussa kans tuntui että kuukautiset omalla tavallaan "kontrolloi" elämää, mutta nykyään ne on melkeinpä normaali osa mun arkea. Ja hyvää kesää sulle!:)

  VastaaPoista
 11. Vastaukset
  1. En muuttanut, olen täällä vain Jennin kanssa :)

   Poista
 12. Todella hieno aihe, yes!

  Olen tyyppi, jolla kuukautiskivut kuuluvat kiertoon. Oma gynekologini on erittäin hauska henkilö ja hän laukaisee usein kohtaamisemme sanonnalla, että "taasko vaihdat tapetteja" eli kuukautisten aikana kohdun limakalvo uusiutuu. Jos tämä mekanismi ei toimi oman hormonituotannon avulla täysin hallitusti, saattaa esiintyä erilaisia ongelmia.

  Kipu ja turvotus lähinnä ovat hankalia, mutta liikunta todellakin auttaa rentouttamaan kropan.

  Ratsastaessa joudun käyttämään sekä hyvin muotoiltua sidettä että tamponia. Pakkaan itselleni myös mukaan - muovipussiin - vaihtokerran ja vauvan peppupyyhkeen, jotta selviäisin vaihdosta puhtain käsin.

  VastaaPoista
 13. Kiitos tästä postauksesta, arvostan!

  VastaaPoista
 14. Kiitos tästä postauksesta Tiia, erittäin hyvä aihe! Ja kiitokset myös kivasta blogista ja etenkin videoista ❤

  Itse suosittelen myös kuukuppia! (voisiko tulla myös Libresselle valikoimaan?) Teini-iässä käytin siteitä, jotka olivat mielestäni kamalat urheillessa, hiersivät, hiostivat ja haisivat. Yäk. Vaihdoin tamponeihin, jotka olikin huomattavasti mukavammat käytössä ja etenkin liikkuessa ja ratsastaessa. Pari vuotta sitten kokeilin kuukuppia, lähinnä koska tamponit aiheuttivat ikävää limakalvojen kuivumista ja etenkin kuukautisten loppuvaiheessa kutinaa ja epämukavuutta. Kuukupin kanssa tätä ongelmaa ei ole, eikä oikein muitakaan ongelmia! Pois en vaihda! Erittäin ekologinen vaihtoehto kun roskaa ei synny, samalla kupilla pärjää vaikka vuosia, kunhan muistaa hygienian ;) Tällöin myös huomattavasti halvempi vaihtoehto! Ratsastuksen näkökulmasta kuukuppi on myös huippu, oikein asetettuna ei tunnu miltään ja voi pitää kerralla jopa 12h putkeen. Eli kisapäivän voi käydä viettämässä ilman että tarvitsee bajamajassa käydä varustusta vaihtamassa. (Kuukuppia ei tarvitse poistaa vessassa käynnin takia) Rohkeasti kannattaa kokeilla!

  Tsemppiä jatkoon etenkin nuoremmille lukijoille, ei ne menkat niin kamala juttu ole :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin olen haaveillut kuukupin kokeilusta! Ehkä vielä joskus pitää koklata :)

   Poista
 15. Tosi tärkeä aihe, kiitos Tiia! Varsinkin nuoria tyttöjä tämä varmasti mietityttää eikä välttämättä kehtaa kysyä keltään. Ja kuitenkin valtaosa ratsastajista on naisia - ja terveillä naisilla on kuukautiset! :) Eli kaikilla meillä on kokemusta aiheesta. Ja vaikka se ei nuorille ole aina niin helppoa, niin gynekologilla käymistä ei kannata vältellä! Sieltä saa apua esim. kivuliaisiin tai liian runsaisiin kuukautisiin.

  Nuorille tytöille side voi olla paras vaihtoehto, mutta kaikki mun tutut ratsastavat (aikuiset) naiset käyttävät tamponeja tai kuukuppia. Jos ratsastustunti sattuu oikein runsaalle vuotopäivälle, mä laitan mieluiten pitkän ja siivellisen yösiteen. Se pysyy paikoillaan eikä tule keljusti hankaavia saumoja tai ryppyjä strategisiin paikkoihin.

  Mäkin olisin kiinnostunut lukemaan alusvaateaiheesta! Itse kun on ollut tosi vaikea löytää pikkareita jotka eivät hankaisi varsinkin koulutunneilla. Vinkit kelpaisivat. Sporttitoppi on tietysti must kun rintavarustusta on vähän runsaammin... mutta itse asiassa napakasti istuva turvaliivi tuo toisenlaistakin "lisätukea". :D

  Kuukautiskivuista, tiedän monia naisia joilla ratsastaminen helpottaa. Riippuu tietenkin millaisella hevosella ratsastaa ja mitä tekee, kannattaa kuunnella itseään. Mutta olen itsekin huomannut, että kevyt perus kouluratsastus ilman jalustimia tuntuu helpottavan kramppeja ja lihasjumeja, joita mulle ainakin tulee aina kuukautisten ekoina päivinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta Calvin Kleinin stringit on ihan parhaat urheillessa näin vinkkinä !:) Ovat toki hinnakkaampia, mutta varmasti löytyy vastaavia halvempiakin.

   Poista
  2. Cubuksesta löytyy kans hyviä stringejä jotka on urheillessa super hyvät!

   Poista
 16. Hienoa että lähdit mukaan yhteistyöhön, varmasti moni lukijoistasi on nuoria joilla kuukautiset eivät vielä ole alkaneet. Kuukautiset on aivan liian "salainen" asia ollut pitkään, mutta onneksi viimeaikoina monet bloggajat/vloggaajat ovat tehneet aiheesta eri someihin juttua. Meillä päin kouluissakaan ei asiasta puhuta erityisemmin, vaikka aivan normaali asia onkin.

  Monia mietityttää kuukautisten aikana liikkuminen, joten oli erityisen kiva juttu kun puhuit ratsastamisesta kuukautisten aikana! Kuukautisethan ei estä mitään tekemästä, vaikeuttavat vain joitain asioita. Nykyään suojiakin on niin paljon erilaisia että varmasti jokaiselle löytyy se paras vaihtoehto niin liikuntaan kuin muuhunkin.

  Ja aina kannattaa kysyä esimerkiksi äidiltä, hän varmasti osaa auttaa ja netistä myös löytää hyviä keskusteluja ja sivustoja kuukautisiin liittyen!

  Olisi mukava kuulla myös sinun kokemuksia tanppoonista, siteistä ja kuukupista, mikä on ollut sulle paras yms, jos teet vielä lisää kuukautisiin liittyviä postauksia. Käytätkö siis pelkästään tamppoonia vai myös muita? Puhutaanko sun mielestä kuukautisista liian vähän? =)

  Ps. Ei liity ollenkaan aiheeseen, mutta koska tulee sen peli sarjan 2 osa, vai onko mennyt multa vaan ohi? Tarkoitan siis tätä: https://www.youtube.com/watch?v=f1C1Rh1lqgI

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytän tamppoonia paitsi öisin yleensä sidettä :) Ja kyllä mä vielä joskus kuvaan sen jatko-osan pelivideoon, mutta en nyt ehkä ihan hetkeen :D

   Poista
 17. Kiitos tästä, erittäin tärkeä ja puhutteleva aihe! Olisin itse myös halukas lukemaan alusvaate asioista....
  Anteeksi, jos tämä on liian henk.koht. kysymys, mutta käytätko aina tampponia, vai myös siteitä?

  Terveisin tyttö jonka kuukautiset ovat vasta alkaneet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylempänä just vastasinkin, että oikeastaan aina tamppoonia paitsi öisin :)

   Poista
 18. Onko Voitto kunnossa. Onko se kuollut. Vai onko vielä teillä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mitäs luulet? Tiia on viikko sitten julkaissut viimeksi Voitosta kuvia...

   Poista
  2. Ei ole kuollut..:D??? Kertoisin kyllä.

   Poista
 19. Nuorille tytöille vinkki: Nyt kun leirikesä alkaa niin kannattaa pakata mukaan myös paketti siteitä vaikka kuukautiset eivät olisi vielä alkaneetkaan. Niiden alku kun ei kysy paikkaa eikä aikaa... Leirillä on keljua jos ne alkavatkin eikä ole suojia, eikä kauppaan aina pääse. No varmasti kavereilta tai tallin naispuoliselta henkilökunnalta löytyy, mutta kivempi olla jos on itse varautunut.

  Hyvä että tästä aiheesta puhutaan! Ja tuo kosteuspyyhevinkki oli hyvä, joskus sitä tuskailee kun pitäisi vaihtaa tamponi tallilla tai kisoissa. Mutta aina ei löydy edes käsienpesuun mahdollisuutta!

  VastaaPoista
 20. Tosi hyvä postaus!! Kuukautisista pitäisi puhua paljon enemmän, niin häviäisi kuvitelma että ne on jotekin nolot. Olet onnekas kun sulla ei ole kipuja, mulla on aika karmeat kivut :/

  VastaaPoista
 21. Tää nyt ei liity tähän postaukseen, mutta mitä tapahtuisi toiselle hevoselle jos Voitto tai Lilli jouduttaisiin jonkun äkillisen sairauden vuoksi lopettamaan tms.? Pitäisittekö itsellänne vielä ns. jäljelle jääneen yksinään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todennäköisesti molemmat lopetettaisiin silloin :/

   Poista
  2. Ai vaikka toinen olisi muuten täysin terve, lukuun ottamatta nykyisiä vammoja? :o

   Poista
  3. Niin kun nykyiset vammat nimenomaan otetaan lukuun :D Jos olisivat 100% terveitä asia olisi eri.

   Mutta en osaa tätä varmaksi sanoa, ei olla mietitty. Hevosta ei kuitenkaan voi missään nimessä pitää yksin ja uusia hevosia ei tähän hätään tule niin tilanne on aika vaikea. Meillä on lisäksi kengittäjä esim sanonut hevoset hyvin tuntien, että tuskin varsinkaan Lilli enää "pärjäisi" edes ilman Voittoa.

   Poista
 22. Minkä merkkisiä tamponeja käytät? Kun ne tuntuu jakavan mielipiteitä, niin minkä olet itse kokenut parhaimmaksi?😊 hienoa että kirjoitit aiheesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Libressen, niiden pakkausten takia jo ihan, niin söpöjä!

   Poista
 23. kuinka kerroit äitillesi kuukautisista ja miten hän suhtautui?

  VastaaPoista
 24. Miten sinä pystyt jojoilemaan lajien kanssa noin? Aloitit kuntosaleilun kovalla motivaatiolla, kun myös juoksun. Nyt kumpikin näkönään katkolla. Itse kun aloitan jonkun lajin niin se sitten pysyy minulla. Juossut olen 16 vuotiaasta asti, nyt olen 19. Eihän sitä kehity lajissa ellei harjoittele pitkäjänteisesti. Itse asun myös maalla ja kyllä maalla voi juosta läpi vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt pitäisi 3 vuoden harrastamista kovin suurena saavutuksena...:D Mutta esimerkkinä ratsastus. Olen ratsastanut 13 vuotta. Että kyllä pystyn pitkäjänteisyyteen jos haluan, mutta kuten voi epäsäännöllisyydestä huomata on kuntosaleilu ja lenkkeily lähinnä tapa pitää itsestö huolta eikä intohimo.

   Kuntosalin esimerkiksi aloitin ratsastusta parantamaan, vaikka juuri niihin aikoihin Voitto alkoikin oireilla.

   Lisäksi lenkkeillyt olen kyllä säännöllisen epäsäännöllisesti jatkuvasti - myös talvella :)

   Poista
  2. Miksi niin moni ajattelee että jos itse toimii jollain tavalla, se on ainoa oikea tapa ja kaikki muut väärin?

   Poista
  3. Miksi ihmeessä ei saisi vaihtaa harrastusta jos siltä tuntuu? :D Tai lopettaa jos jokin ei motivoi. Tai pitää taukoa ja tehdä jotain muuta. Tavoitteellinen kilpaurheilu on asia erikseen, mutta muuten monipuolinen treenaaminen, eri lajien kokeilu ja välillä taukojenkin pitäminen (kyllä!) on vaan hyväksi ihmiselle. Ei kaikkea tartte ottaa niin vakavasti. :)

   Eri asia jos harrastuskumppani on vaikkapa just hevonen, siihen pitää tietenkin sitoutua eri vakavuudella.

   Poista
  4. Lukijan kommentti:

   Vuorokaudessa on aina vaan ne 24 tuntia ja ajanhallinta on usein koetuksella, kun on pakko keskittyä opintoihin, lemmikkien hoitoon yms. pakolliseen ja haasteelliseen.

   Säännöllinen harrastus on se, joka tällaisissa tilanteissa helpoimmin joustaa. Eli normi elämää!

   Poista
 25. Moi Tiia! Penina Peltonen oli kirjoittanut blogiinsa näin: "Inspiraatiolistani kärjessä ovat oikeutetusi Cheek eli Jare Tiihonen sekä Amerikan malliin toimivat Kardashianit. Molemmat esimerkit ovat aivan eri ääripäistä, mutta heitä yhdistää käsittämättömän hyvä brändäystaito sekä markkinointivaisto. Niin Cheek, kuin Kardashianin per(s)he on onnistunut tekemään itsestään eräänlaisia tuotteita. Tiihonen onkin koulutukseltaan tradenomi, joten se selittää osan. Oli heistä mitä mieltä tahansa, lyömätön mediavainu on vakuuttavaa. Kolmantena listallani on Nasty Gal. Jos ette tiedä mistä on kyse, kannattaa googlata tai katsoa Netflixistä Girlboss -niminen sarja. Vähän pitää antaa myös krediittiä Tiian suuntaan. Hän on toiminut eräänlaisena pioneerina koko hevosblogien genressä ja siitä on pakko antaa pisteitä."

  Musta toi oli tosi kivasti kirjoitettu, ootte kummatkin ihan huippu tyyppejä Peninan kanssa! :)

  VastaaPoista
 26. Moi Tiia! Tiiätkö, että voiko siteet hiertää jossain urheilulajeissa esim. just ratsastuksessa?

  VastaaPoista
 27. Kuukupin nimeen liputetaan täälläkin!
  Tamponeja käyttävien kannattaa googlata mitä kaikkia kemikaaleja temponeihin on isketty ja miten aineet pääsee imeytymään ja vaikuttamaan kroppaan. Jostain kumman syystä suomessa tästä vaietaan visusti :/

  VastaaPoista
 28. Ollaan ihan samanlaisia! Mullakaan ei kipuja ole mutta valkeat kisa-housut kuukautisten aikana NOT! Siks aina oon koittanu ilmottautua kisoihin niin ettei olisi kuukautisia😂 Miksiköhän tämä aihe on sellainen josta kaikki ajattelevat vain nolosti?? Kuinka korkea poni Lilli muuten on?

  VastaaPoista
 29. moi! miulla on aina ollu kuukautiset kisojen aikaan, eikä oo kivaa.. oon onnekas, koska miulla ei oo juurikaan kipuja😄 valkoset housut mietitytti vähän ekoissa kisoissa kuukautisten kanssa, mutta oon onneks löytäny hyvän siteen, joka sopii miun vuotomäärälle, joka on onneksi hieman niukkaa👌🏻 nytkin oon menossa kisoihin 2 viikon päästä, jolloin kuukautisteni pitäisi alkaa👎🏻 no, eipä tälle mitään voi. tsemppiä kaikille joilla on vasta alkanu, kyllä se siihen sitten tottuu ajan kuluessa!😇🙏🏻

  VastaaPoista
 30. Miten voi uittaa hevosta jos on menkat ja ei halua käyttää tamponia? Olen leirillä

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.