Ratsastuskoulut testissä: Ratsastuskeskus ILO

maanantai 15. elokuuta 2016


Ratsatsuskoulut testissä -sarja sai jatkoa viime keskiviikkona, kun suunnattiin Ratsastuskeskus ILOon. Paikka oli Pinjalle ja kuvaajallemme Hennalle tuttu, mutta itse vierailin tallissa ensimmäistä kertaa. Talli sinänsä kylläkin oli tuttu, sillä monesti ollaan kisoissa käyty ihan siinä vieressä ja suuriosa mun ratsastavista kavereista on juuri tällä tallilla ratsastanut vakiotuntinsa.


Ensivaikutelma tallikierroksen jälkeen oli yllätyneisyys, sillä olin jotenkin hämmentynyt miten hienot tilat tallilla oli. Tilat olivat tosiaan todella siistit ja tilavat. Maneesi on varmasti yksi Kuopion suurimmista ja sinne on suora sisäänkäynti tallista. Kenttä oli myös laajennuksen myötä oikein kivan kokoinen ja sinnekkin astuttiin melkein suoraan tallin käytävältä. Ratsastusalueiden pohjat oltiin hoidettu hyvin kuntoon, eivätkä ratsastuskouluille tyypilliset urat olleet edes kovin syvät. Mä oon joku urafriikki, sillä en kertakaikkiaan kestä kentän ympäri muodostuvia kanjoneita.. Meillä ei sen takia kotona kamalasti uralla mennäkkään :D

Sijaintihan on kisaajan makuun loistava. Sillä vieressä on Sorsasalon iso kisakenttä, jossa tuntilaiset myös pääsevät välillä treenaamaan. Tallin hevosia tosiaan on näkynyt kisakentillä eli kisaamaankin ILOssa pääsee. Ratsastuskouluoppilaiden mestaruuksissakin oli tänä vuonna tullut hyvää menestystä ainakin juuri Pinjan ratsun Hemulin kanssa.

Tallilla oli käytössä uutta tekniikkaa, johon itse en ainakaan ole kovin useasti vielä törmännyt oikeasti, vaikkakin molemmat tuttuja systeemejä olivatkin. Maneesissa on ratsastusta automaattisesti kuvaava FilmMe -systeemi, opettajan puhe kuului NoShout -korvanapista ja tunnit varattiin viikoittain netistä. Varsinaisia vakiotunteja ei ollut siis kuin aloittelijoilla. Mielestäni melko hyvä systeemi, sillä tunnin voi varata viikon menojen suhteen eikä näin ollen tarvitse sitoutua yhteen tiettyyn päivään. Joskus voi mennä parikin tuntia viikossa ja kiireisempänä viikkona (esim. lukion koeviikko) voisi sitten jättää ratsastuksen vaikka välistä ja lukea kokeisiin. Tämän systeemin myötä tunnin pystyy myös perumaan vielä samana päivänä melko viime tipassa, jos vertaa normaaliin "päivää ennen" -peruutustyyliin.

Tallilla oli kivan monipuolisesti hevosia. Löytyi paljon pieniä poneja, sitten vähän isompia poneja sekä tietysti ihan hevosia. Saimme ratsuiksemme nuoret ponit: minä Aden ja Pinja Hemulin. Molemmat hepat olivat oikein kiltit laittaa valmiiksi ja hoitotomenpiteet sujuivatkin sukkelaan. Yllätykseksemme molemmilla hevosilla pidettiin hetki ennen ja jälkeen tunnin Back on Trackia selässä. Mukava huomata miten hyvin täälläkin huolehdittiin hevosista! Hyvällä hoidolla pysyy hevoset paljon tyytyväisempänä, jolloin ratsastaminenkin on miellyttävämpää ja tietysti käyttöikäkin pidempi.

Itse ratsastustunti oli taas mun osalta palautus maanpinnalle. Jos saisin kelata kuusi vuotta taaksepäin, olisin mennyt paljon enemmän myös muillakin hevosilla kuin sillä omalla. Järkyttävää huomata, miten ihan oikeasti ei vaan osaa ratsastaa. Kuinka monta tuntia onkaan tullut vietettyä hevosen selässä ja mä en saanut aluksi edes nostettua laukkaa. Myös omat istuntavirheet korostuvat kun alla olikin uusi hevonen, joka ei ole niihin vielä turtunut kuten Voitto. Ei hevonen voi ymmärtää apujani, jos istuntani sanoo huomaamattani jotain ihan muuta. Siilissä menin hyvin Voiton tyylisellä hevosella ja sen takia siellä homma sujui tosi kivasti, mutta nyt Vuorelassa ja täällä ILOssa mulla on ollut alla hyvin erityyppiset ratsut, joten homma ei olekaan sujunut enää niin ruusuisesti. Mutta eiköhän se tästä hiljalleen, kun ratsastaa tarpeeksi erilaisilla hevosilla.


Opettajan esiintuomat ongelmat olivat ihan niitä samoja mihin jokainen opettaja on aikoinaan puuttunut ja puuttuu vieläkin, mutta sain ensimmäistä kertaa ikinä ihan oikeasti avaimet korjata istuntaani etenkin oikeaan kierrokseen. Voitonkin kanssa mun on ollut aina vaikea kääntyä oikealle, sillä en vain taivu kropastani sinne. Nyt opettaja käski mun pysäyttää hepan, nousta kevyeeseen istuntaan ja hän käänsi käsillään lantioni suoraan. Sitten istuin satulaan ja tajusin ensimmäistä kertaa ikinä miten mun siellä pitäisi istua. Asento tuntui aivan vinolle, mutta lantioni oli oikeasti nyt vasta suorassa. Sain vähän fiilistä siitä miltä musta pitäisi tuntua kun istun oikein ja tämän avulla oli sitten helpompi lähteä hakemaan myös itse sitä oikeaa asentoa hepan liikkuessakin.

Opetustyyli oli taas ihanan hevosystävällinen ja istuntapainoitteinen. Painotettiin paljon kevyttä tuntumaa suuhun ja vahvaa pohjetta. Sain tosiaan tosi hyviä vinkkejä oman istunnan parantamiseksi, ihan yhden tunnin aikana niitä ei tosin saa korjattua. Mun pitäisi kääntyä lantiosta paremmin, mutta myös joustaa siitä enemmän. Pitää nyt yrittää tehdä kehonhuoltoa enemmän sali- ja kestävyystreenin lisäksi. Nyt mun lantio tosiaan meinaa jäädä jäykäksi ja teen joustan vatsasta, jonka taas pitäisi olla napakka. Eli pitäisi kääntää koko homma ylösalaisin, joustaa lantiosta, ja olla napakampi keskivartalosta. Kun joku sanoi tämän ääneen noilla sanoilla tajusin heti mitä moni muukin opettaja on minulta pyytänyt, mutten ole vain tajunnut mitä nyt tarkalleen haetaan.

On ollut opettavaista käydä nyt eri opettajien silmien alla, sillä vaikka korjattavat asiat ovat yleensä samat, tulee ne opettajien suusta eri sanoin. Jonkun toisen sanoilla jokin asia voi olla helmpompi hahmottaa kun toisen. Meille jokaiselle sopii erilainen opetustyyli ja sen perusteella pitäisikin valita ratsastuskoulu ja valmentaja.


Korvanappi, josta opettajan puhe kuului koko tunnin ajan hyvin oli ihan mahtava keksintö! Korvanappi tosiaan desinfioidaan käyttökertojen välissä ja niitä oli tuolla tallilla jokaiselle tuntilaiselle eli ne ovat aina käytössä. Säästää opettajan ääntä ja tekee oppimisesta ihan erilaisen kokemuksen. Tuntui, että sain paljon enemmän ohjeita ja paljon enemmän reaaliajassa, kun opettajan ei tarvinut huutaa kentän toiseen päähän.  Miinuksena on toki se, että katsojat eivät kuule kunnolla opetusta. Kuvaajamme Henna kuitenkin sai oman korvanapin, joten tarvittaessa katsojallakin on mahdollisuus kuunnella.

Vierailusta jäi ihan todella hyvä fiilis ja jos jossain vaiheessa tulee ratsastuskouluun palaaminen ajankohtaiseksi, niin musta tuntuu, että tämä olisi talli mihin tällä hetkellä haluaisin mennä. Hyvä sijainti lähellä moottoritietä, uutta teknologiaa käytössä (erityisesti FilmMe näin bloggaajan näkökulmasta), maneesi ja muutenkin siistit tilat sekä melkein tärkeimpänä itselle tosi hyvin sopiva opetus.

Pinja on mennyt enemmän muillakin hevosilla kun Lillillä ja sen kyllä huomaa, siltä sujuu paljon paremmin kun multa näiden vieraiden ratsujen ratsastus. Voitte taas lukea lisää Pinjan omasta blogista!

Joka postaukseen tulee paljon teidän tallitoiveita ja meillä ei kaikkialla ole mahdollista käydä tai alkaa selvittämään haluavatko he meidät testaamaan, mutta jos haluat meidät juuri sun käymälle tallille niin vinkatkaapa te itse tallin omistajalle. Jokunen teistä oli jo näin tehnyt ja sain pari viestiä jo sähköpostiin!:) Tällä hetkellä ei ole nimittäin enempää tallivierailuja sovittu kalenteriin, sillä todella monet tallit eivät ole vastanneet ollenkaan sähköposteihini. Kummallista, sillä mun mielestä kieltäväkin vastaus on parempaa asiakaspalvelua mitä vastaamatta kokonaan jättäminen.

*Tunti saatu blogin kautta*

66 kommenttia

 1. Miten se FilmMe toimii?

  VastaaPoista
 2. Olisi hyvä jos näissä ratsatuskoulut testissä - videoissa ei olisi mitään muuta kuin ratsastuskoulu videomateriaalia. Nyt sekä alussa että lopussa oli mielestäni turhaa, esimerkiksi niille joita ei kiinnosta kuin ratsastuskoulu osuudet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eka video oli sellainen, tuli paljon palautetta miten tylsä ja lyhyt siitä tuli niin aateltiin näin tulevan kivempi :)

   Poista
 3. Onko missää rats.koulussa ollu mitään huonoa? Postauksissa et ole ainakaan mitään maininnut, mutta vaikea uskoa ettei mitään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoraan sanoen näissä ratsastuskouluissa ei ole ollut oikeasti mitään merkittävän huonoa! Pyrin toki jutuissani tuomaan esiin jokaisen paikan hyvät puolet, mutta jos tallilla jotain isoa miinusta olisi niin toisin sen varmasti esille kyllä. Vielä ei olla törmätty mihinkään sellaiseen, onneksi! Pidetään homma positiivisena ja etsitään jokaisesta paikasta ne parhaat jutut, ei ole kiva yhden käynnin perusteella alkaa mitään tallia arvostelemaan :)

   Poista
 4. Tiedätkö onko tolla tallilla hinnasto minkälaista? Kuulostaa tosi laadukkaalta mutta yleensähän se hinta nousee perässä..;D aivan huippu kyllä tää postaus-sarja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakiotunti on 25e ja irtotunti 35e. Hintataso on aika linjassa siis muiden Kuopion tallien kanssa. Esimerkkinä vakiotunti Siilissä, missä myös käytiin, on 26e :)

   Poista
  2. Oho! Mun pitää muuttaa Kuopioon! Täällä hyvä ja laadukas opetus voi maksaa ihan 40-60 €...

   Poista
 5. Sul on tuo yks kuva kaks kertaa täs postauksessa :)

  VastaaPoista
 6. Pakko kommentoida, että ILOssa on tän alueen suurin maneesi. Kerran nimittäin tarkistettiin onko ILOssa vai Purolan kenttätalla isompi maneesi ja ilossa nippa nappa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole Itä-Suomen eikä edes kuopion suurin maneesi! Kuopion suurin maneesi on Rissalan ratsutilalla..

   Poista
 7. Käyn itsekin tällä kyseisellä tallilla😊

  VastaaPoista
 8. Ratsastuskoulussa, jossa nyt käyn on opettajalla tunnilla mikki ja ääni kuuluu maneesiin ja kentälle asennetuista kaijuttimista, näin vähän huonokuuloisena (varsinkin keskittyessä) oon kyllä tykännyt ihan sairaasti! Korvanappiakin olen kokeillut espanjassa, mutta toi kajari tekniikka on musta jopa parempi:)

  VastaaPoista
 9. Tämä on kyllä huippu postaussarja, ja tosi kiva video taas!! :) :) Upean näköinen toi maneesi :o Saispa itsekin joskus ratsastaa maneesissa, kun mun hoitoheppa on maneesittomalla tallilla ja siis kentällä/maastossa mennään säässä kuin säässä... Lähimmälle maneesille on myös matkaa, ettei oikein viitsi trailerinkaan kanssa lähteä. Mut toisaalta mun hoitohepan talli on sellanen kotoisa pikkutalli :)

  Teidän ratsut olivat tosi nättejä hevosia molemmat <3 Just hauska kun toi Pinjan ratsu oli aluks nukkumassa karsinassa :,D :,,D Ihana! Tosi hyvä systeemi varmaan noi korvanapit, niin opettajan ei tarvi huutaa.

  VastaaPoista
 10. Oikeen kivan ja laadukkaan oloinen talli!

  En oo aikasemmin paljo kommentoinu, mut ihan huippu juttu kun pääsitte testaamaan eri talleja, iso peukku jos saatte enemmänkin testattavia :D Näistä saa lukijatkin hyvää infoa eri talleista eikä juurru vaan siihen omaan tuttuun. Vaikka Kymenlaaksossa asunkin niin varmasti jos joskus kuopioonpäin lähdetään niin täytyy käydä jotakin tallia testaamassa!

  VastaaPoista
 11. Ratsastatte tosi hyvin !:) ja miks sille pinjan hepalle piti laittaa suojat? TOIVON KAUHEESTI TALLIPÄIVÄ VIDEOPOSTAUSTA PIIITKÄSTÄ AIKAA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suojia käytetään yleisemmin siitä syystä, että hevonen hivuttaa jalkojeen yhteen :) Myös ihan varmuuden varalle voidaan joillain hevosilla käyttää.

   Poista
 12. ja sunki hepalle :) :D

  VastaaPoista
 13. Käykääs naapurissa Taitotalleilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He eivät oo mun viestiin vastanneet, mutta olisi kyllä kiva kokeilla sitäkin kun on paljon kehuttu :)!

   Poista
  2. TaitoTalleillakin on NoShout ja Film Me :)

   Poista
 14. Käykää Iisalmessa Koljonvirran Ratsastuskeskuksessa.
  http://koljonvirranratsastuskeskus.sporttisaitti.com/

  VastaaPoista
 15. Kokeilkaa vaikka uudelleen peikkometsää? Mielestäni tämä talli on hyvä myös. Ette varmaan pidä tallista, mutta suosittelen kokeilemaan uudelleen. Veikkaan että tallilla on muuttunut asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vähän miettiä. Ainakaan kavereiden juttujen perusteella meno on edelleen samaa, joten voi olla ettei haluta siellä käydä. Katsotaan nyt..:)!

   Poista
  2. Karsinoissa on paikkailtu seiniä kotikonstein, nauloja törröttää, hyvin pienet karsinat jotka tehty vaneri levystä. Opetus kuitenkin hyvä :)

   Poista
  3. Voin tähän sen verran sanoa, kun peikkometsässä ratsastan, että vuosien varrella paikka on kyllä muuttunut. Opetus on hyvä, ja keskitytään istuntaan paljon. Maneesissa on myös filmMe toiminto. Perjantaille on aloitteilla ns. videoryhmä, eli ensin ratsastetaan ja sitten mennään opettajan kanssa katsomaan videot ja sieltä käsinkin saa palautetta. Tallissa on uusittu karsinoita ja kattoa, eikä mitään nauloja törrötä. Hevoset ovat kilttejä ja hyvin kohdeltuja. Talli on kyllä viihtyisä ja mukava, ja jos teillä on erikäsitys ns. vanhoilta ajoilta, talli on kyllä muuttunut. Tässä mielipiteeni ja tätä tallia suosittelen! Rauhalahden ratsastuskouluakin kannattaa testata, mutta siellä on enimmäkseen poneja eikä isoja hevosia löydy montaa.

   Poista
 16. Käykää kokeilemassa vaikka peikkometsän ratsastuskoulua! Itse pidän tallista. Aijemmin kyllä lopetitte siellä äkisti, enkä syytä ole saanut selville. Talli siellä ei ole siistein,mutta hevosilla on silti hyvät oltavat. Maneesi ja kenttäkin löytyy. Mutta käykää ihmeessä kokeilemassa. Asiat ovat muuttuneet vuosien aikana! Ja jos kehtaat vielä sanoa miksi lopetitte silloin peikkometsässä käymisen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua sellaisia asioita tuoda täällä näin isossa blogissa julkisesti esille :) Meidän käsitykset hevosten kohtelusta eivät vaan täsmänneet.

   Poista
 17. Kiva tää postaussarja ja hyvin kirjoitettu tämäkin osa (:

  VastaaPoista
 18. Tallilla missä itse käyn on tullut myös tuo korvanappi käyttöön ja siellä on myös FilmMe järjestelmä sekä tunnit varataan netistä. :) Nämä ratsastuskoulut testissä postaukset ovat olleet kivoja.

  VastaaPoista
 19. En ole ennen seurannut blogiasi mutta sattumalta eksyin tänne. Olenkin tuumaillut josko kokeilisi jotai minulle uutta ratsastuskoulua kuopiosta.Olen aikoinaan käynyt peikkometsässä ja rauhalahdessa, mutta voin kertoa että kun aloitin vuosi sitten uudelleen ratsastustunneilla käymisen Helin tallilla Vehmersalmella koin ahaa elämyksiä. Suosittelen siis lämpimästi käymään myös siellä! Valitettavasti sinne on vähän matkaa kuopiosta (n. 50km) mutta hyvän perässä ajaa pidemmällekkin. Odotan innolla uutta postausta :) ja tämä ilo talli kuulostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselle!
  T. Niina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääpä miettiä tuota Helin tallia, matkakaan ei ihan liian pitkä ole :)!

   Poista
  2. Minäkin suosittelen Helin tallia kovasti

   Poista
  3. Kannattaa käydä helin tallilla (ja ihan vinkkinä tekstiviestiin tai soittoon vastaa paremmin puh. Numero löytyy nettisivuilta)

   Poista
 20. Miksi työ julkaisitte tämän postauksen viikon myöhässä, oikeasti ois iha että julkaisisitte sen heti????????🙌😂😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska tässä välissä oli muita juttuja mitkä piti julkaista, jonka lisäksi videon latautumisessa kestä kaksi päivää..:/

   Poista
 21. Olen tykkännyt näistä ratsastuskoulu postauksista, ja varsinkin tuo Ilo näytti kivalle paikalle, voisi vaikka käydä joskus testaamassa kun Kuopiossa käyn :)
  Meillä Tuomarinkylän ratsastuskoulussa käytössä noi NoShout-korvanapit. Meillä vaan ulkokentällä ei napit kunnolla toimi, varsinkaan tuulisella säällä, vaan pätkii aina välillä, jolloin osa tehtävänannoista ja muista jutuista jää väliin :/ Myös katsoessa on välillä ärsyttävää kun opetusta ei kuulu. Toisaalta napit ovat hyvät, koska ratsastusopiston (toinen talli) opettajat käyttävät jokunlaista kaiutina, jolloin nappien kautta opetus kuuluu paremmin.

  VastaaPoista
 22. Mun edes menneen hoitohevosen nimi oli myös Hemuli. o_o tänään tulin hänen lopetuksesta puoli vuotta täyteen. Tulin jotenkin hirveän surulliseksi tätä postausta lukiessa, vaikka hyvä ja kiintoisa postaus olikin! :/ Varmaan johtui vaan siitä että tuon hepan nimi oli myös Hemuli...

  VastaaPoista
 23. Käykäähän kokeilemassa Koljonvirranratsastuskeskusta Iisalmessa!

  VastaaPoista
 24. Olin itse ILOssa ratsastusleirillä tänä kesänä. Se on kyllä todella kiva paikka. Varsinkin hevosystävällisyys korostui tallilla hyvin. Siellä todella huolehditaan hevosista mahdollisimman hyvin ja tarkasti. Todennököisesti menen sinne suraavanakin kesänä leirille ja haaveenani on kyllä päästä ratsastamaan Adella. Se on vain jotenkin niin kaunis :))

  VastaaPoista
 25. Hienon näköinen paikka :) Siistit tilat ja kivan näköisiä hevosia ja poneja. Tuo tuntien varaus netistä kuulostaa tosi kivalle. Haluisin nimittäin käydä silloin tällöin tunnilla (oman hevosen ratsastuksen lisäksi), mutta en ole päässyt koska kouluissa on vaan vakitunteja :(

  Miksiköhän karsinat oli aika kakkasia? Eikö hepat oo ollut ulkona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oltiin niin aamusta, että tallin tekeminen oli vielä kesken :) Juuri parhaillaan siellä siivottiin karsinoita. Hepat tarhasivat kahdessa vuorossa, joten osa hevosista ei vielä ollut tosiaan ulkona kun menivät vasta illemmasta sinne.

   Poista
 26. Miks Pinja laittaa aina suitset ensin ja sit vasta satulan? :0

  VastaaPoista
 27. Hyvä postaus on tosi kiva lukea blogiasi/ postauksiasi tulee iloinen fiilis/ mieli☺

  VastaaPoista
 28. Olet ensimmäinen jonka blogia olen alkanut oikein urakalla seuraamaan vuodsesta 2014 asti! Olet ehdottomasti parhain bloggaaja/tubaaja hevosihmisistä :) tämä postaussarja on erittäin kiva! :) katson ainakin kerran päivässä aina onko tullut uusi postaus blogiin :D sillonki kun bellan tulosta puhuttiin niin hävin 3krt kattoos onko tullu mitää onneks lopuks tuli :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha kiitos ja ihana kuulla, pitkään oot jo seurannut :)!

   Poista
 29. Olipas kiva video ja itse postaus. Kun kuulen sun ääntäkin (videoista) se saa mut toosi hyvälle mielelle. Kiitos😍😊❤💜💙💚🐴🐎🏇

  VastaaPoista
 30. Kuulostaa ihan huippupaikalta! :)

  VastaaPoista
 31. Käykää Rytsyretket nimisellä tallilla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta suosittelen kanssa! Ite oon kerran menny siel oli kyllä ihania heppoja!

   Poista
 32. Todella kivan ja siistin näköinen paikka!
  Itse en ole koskaan noita korvanappeja testannut, mutta ois joku kerta kiva päästä testaamaan.

  VastaaPoista
 33. Itse käyn joka kesä ratsastuskeskus ILO:ssa leirillä koska se on vaan niin huippu paikka ja niiin monipuolinen❤👍

  VastaaPoista
 34. Tää sarja on kyllä ihan huippu keksintö tosi omäperäinen:) mistä se sun vaalean sininen untuvatakki on, tosi nätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Oasapilta, ei taida vaan enää olla niitä :/

   Poista
 35. https://www.instagram.com/p/BJUwpI0jWDB/?taken-by=tiiavoitto Missä tää kuva on oikee otettu? Ja myös toi sun ig profiilikuva?😍😍💖💖💗💗😻😻

  Ja loppuun milloin uutta postausta blogiin?😋 Ja videopostausta?💁🏼

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä keskustassa vanhalla postilla ja se profiilikuva on vänäriltä :)

   Poista
 36. olisi kiva jos kävisitte Varkauden ratsastuskeskuksessa. Itse en siellä käy, mutta olen kuullut paljon kehuja kavereiltani jotka siellä käy.

  VastaaPoista
 37. Oletteko ajatelleet käydä kokeilemassa Rauhalahden ratsastuskoulua.

  VastaaPoista
 38. Ilossa erittäin iso miinus on hevosten tarhaus. Hevoset tarhataan vuorotellen, jolloin tarhausaika on todella lyhyt:( Lisäksi tarhat on pieniä hiekkatarhoja, ja moni tarhataan ilman kaveria.
  Tämä oli seikka, joka sai minut äänestämään jaloillani ja vaihtamaan tallia.
  Vaikka miten on luksuspuitteet niin se tärkein hevosen hyvinvoinnissa eli riittävä ulkoilu lajitovereiden seurassa puuttuu.
  Luksus on tehty ihmisiä varten, hevoset pärjäisivät paljon vähemmälläkin, kunhan niiden perustarpeista huolehdittaisiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä katsomassa vielä uudelleen, tallikin kun on muuttunut aika paljon tässä 4 vuoden aikana parempaan suuntaan:D Nykyään kyllä aika moni poni tai hevonen tarhaa toisen "kaverin" kanssa, tai ihan viereisessä tarhassa on muita poneja. Hevoset ja ponit kyllä tarhaa aika hyvän aikaa, tuosta lyhyestä ajasta en tiedä mitä tarkoitat😅🧐 Plussana vielä on, että tarhoja on laajennettu 4-5 vuoden takaa reilusti, ja hevoset pääsevät liikkumaan ja juoksemaan mikäili haluavat. Hevoset ovat tyytyväisiä ja niistä huolehditaan erittäin hyvin. Suosittelen lämpimästi käymään vielä katsomassa uudelleen👌

   Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.