Ratsastuskoulut testissä: Helin talli

tiistai 30. elokuuta 2016Ratsatsuskoulut testissä -sarja sai teidän toivomaa jatkoa, sillä Vehmersalmella sijaitsevaa Helin tallia oli toivottu kommenttiboksin puolella useasti. Viime viikon tiistaina suunnattiinkin suoraan koulusta lossilla risteillen Vehmersalmea kohti. Sää suosi meitä, sillä oli ihan todella ihana ja aurinkoinen ilma! Täällä kun ei kovin kesäistä ole aikoihin ollut...


*Tunti saatu blogin kautta*

Pinja ei tosiaan voinut ratsastaa, joten Henna pääsi ratsastamaan ja Pinja sitten Hennan rooliin eli kuvaamaan. Tallin omistaja ja meidän opettajana toiminut Heli oli Hennalle vuosien takaa tuttu ratsastuksenopettaja ja muistikin vielä hyvin Hennan. Hennalle tehtiinkin viime hetken ratsun vaihdos opettajan muistaessa Hennan, ihmeen hyvä muisti noilla opettajilla on, vaikka oppilaita ihan varmasti paljon uran aikana ollut. Meidänkin ihan yksi ensimmäisistä ratsastuksenopettajista moikkasi meitä pari viikkoa sitten kaupungilla!

Tällä tallilla meistä kukaan ei ollut aikaisemmin vieraillut, joten esittelykierros oli  kaikille paikallaan. Tilat olivat oikein viihtyisät ja ratsastusalueet kivan kokoisia. Eniten mieleen jäi tallin lattialla ollut kumimatto - sillä meillä on ihan tismalleen samanlainen täällä kotona ;D Ainakin suurimmalla osalla hevosista oli pika laskemisella sekä koulu- että estesatul. Suitsiakin näytti olevan niin normaalit kuin kangetkin satulahuoneessa roikkumassa. Jokaisella hevosella oli myös samanlainen huopa, jossa luki Helin talli. Parilla muullakin tallilla on näkynyt tuollaisia "tiimihuopia", tulee heti jotenkin siisti ja huoliteltu  mun mielestä!


Hevoset saivat tarhata mahdollisimman paljon ja laumoissa. Saatiinkin aloittaa ratsujemme valmiiksi laittaminen hakemalla ne tarhoista. Minä sain ratsukseni suokkitamma Sorjan, joka varsoo ensi kesänä! Henna sen sijaan sai ratsukseen vähän pienemmän Kunkku-ponin. Laiteltiin kaikessa rauhassa hepat valmiiksi tallissa. Sorja ainakin käyttäytyi koko ajan todella nätisti, joten valmiiksi laittaminen sujui nopeasti. 

Tunti pidettiin kentällä, jossa ei ollut ollenkaan uria!! Toki se oli juuri lanattu, mutta niin on monella muullakin tallilla ollut juuri lanattu kenttä, mutta niin syvät urat, ettei ne ole lanaamalla lähteneet. Meitä kehotettiinkin kävelemään uran sisäpuolella, jolloin ärsyttäviä uria ei pääse kentälle edes kunnolla syntymään. Vähän outoja asioita, mitä oman tallin jälkeen osaa pitää arvossaan ;)

Käveltiin melko lyhyet alkukäynnit pitkin ohjin, mutta jatkettiin käynnissä työskentelyä kyllä hyvän aikaa ennen raviin siirtymistä. Tehtiin alkuun molempiin suuntiin avoja, jonka jälkeen sitten kevenneltiin hetki ravia, laukattiin ympyrällä ja jatkettiin siitä sitten ympyrällä työskentelyä mm. pysähdyksien kanssa. Oli kiva, kun ihan lopussa palattiin sitten ensimmäiseen tehtävään eli avoihin. Tässä huomasi hyvin mitä tunnin aikana oli saanut aikaan!


Sorja oli varsin laiska ja tunnin jälkeen mun jalat olivat aivan kuolleet. Mainostan aina Voittoa laiskaksi kun multa kysytään millainen se oma hevonen on, mutta ehkä ei pidä enää sanoa sen olevan laiska, kun se ei sitä selvästikään ole oikeasti...:D Oli kuitenkin kiva huomata miten yhteisen sävelen löytyessä muuttui laiskalta ja kankealta tuntunut hevonen koko ajan paremmaksi. Ehdottomasti palkitsevinta on huomata ero alun ja lopun välillä, kuten ylempänäkin jo mainitsin. Tosin olisi ollut kiva aloittaa varsinainen tunti vasta siihen fiilikseen mihin lopetettiin. 

Opetustyyli oli Helin tallilla varsin tuttu. Ei tarvinut hirveästi muuttaa opittuja perusjuttuja vaan keskityttiin korjaamaan istunavirheitä samalla tavalla mitä olen tottunut koko ratsastusurani ajan korjaamaan. Se teki hommasta tavallaan helppoa, kun ei tarvinutkaan muuttaa ihan kokonaan jotain itselle tuttua tapaa. Kommenttia sain edelleen vinosta istunnasta ja epävakaasta kädestä, joka näkyy siis ohjien karkaamisena ja näin mun ohjat roikkuu välillä ihan löysinä ilman tuntumaa.

Tunnin jälkeen oli ihana saada opettajalta kehuja hevosystävällisestä ratsastustyylistä, vaikkakin puhuttiin siitä, että tuo epävakaa ja löysä ohja ei ole hevoselle niin mukava mitä tasainen tuntuma, mutta sen kanssa pitääkin vielä työskennellä. Muutenkin opetustyyli oli kivan positiivinen, vaikka virheistä toki huomautettiin hyvin ja ohjeita sai jatkuvalla syötöllä.


Hennan ratsuna toimi tosiaan Kunkku-poni, joka hänkin vaikutti oikein kivalle tapaukselle. Heli kertoi tallin kaikkien hevosten olevan oikeastaan jokaisen asiakkaan käytössä eli ei ole mitään niin vaikeita tai villejä hevosia, etteivätkö ne voisi vaikka lasten tunteja tehdä. Videolla näkyy enemmän myös Hennan ratsastusta, sen kummempia kommentteja en nyt hänen puolestaan ala tähän postaukseen kirjoittamaan. Tunnin jälkeen hoideltiin sitten hepat pois. Sorja pääsi pesukarsinaan hikien huuhteluun ja Kunkku takaisin tarhoihin. 

Oli kyllä kiva kokemus käydä taas ihan uudella tallilla ja ihan uuden opettajan silmän alla ja mennä vieläpä ihan uudella ja erilaisella ratsulla mitä aikaisemmissa paikoissa. Koko reissusta jäi positiivinen fiilis, kuten kaikista tähänastisista vierailuista. Ollaan kyllä osattu valita kivoja talleja! 


Onko Helin talli teille tuttu? Mitäp piditte postauksesta? Tykkäättekö te mennä suokeilla?

59 kommenttia

 1. Niin kauan tykkäsin suokeista, kunnes lensin kyydistä. Edelleen pidän yhdestä suokista älyttömästi, mutta en muista. Tosiaan pudotessa murtui selkä ja niska venähti, sekä tuli mustelmia ja aivotärähdys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävästi kyllä käynyt, mutta tuskin se on tämän rodun syytä. Suokit yleisesti ottaen melko tervejärkisiä ja varmoja hevosia joka tilanteeseen :)

   Poista
 2. En tarkoita tätä mitenkään ilkeästi, mutta sanotteko mielipiteenne ratsastuskouluista ihan rehellisesti? Tuntuu vain, että joka paikasta on lähes samanlainen arvostelu mitään pahaa sanottavaa ei löydy? Tuntuu vain, ettei noin monessa paikassa voi olla niin hyvää toimintaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän Kuopion tallit melko hyvin, vaikken olisi käynyt liikkuu juttua kaverilta kaverille ainakin. Ei siis mennä niille talleille joista tiedän jo valmiiksi olevan huonoa sanomista :)

   Tietysti sekin vaikuttaa asiaan, että tallin omistajat aina tietävät että kirjoitetaan juttua, joten saattavat aina vähän petrata :)

   Jos jotain negatiivista sanomista tulisi niin kyllä ehdottomasti sanottaisi. Meille ei kuitenkaa makseta tästä vaikka tunti ilmaiseksi saatiinkin :)!

   Poista
 3. Näitä postauksia on kyllä super kiva lukea.
  Itse melkein menetin jo uskoni ratsastukouluhin, mutta nää sun postaukset on avannu mun silmät. Tosi ihana lukea että on talleja, joissa mennään hevosten ehdoilla ja asiakaspalvelu on kunnossa. Kaikkialla ei näin ole!
  Ja suokit on kyllä yks mun lemppariroduista! :)

  VastaaPoista
 4. Se on kiva kuulla, että tuntu on mennyt hyvin.😊 Ja hevoset ovat olleet tosi hyviä ratsastaessa. Ja kiva kun olet pitänyt jokaisesta tallista ja että on jäänyt hyvä fiilis. Tulee itsellekkin tosi iloinen fiilis kun lukee tätä postausta. kiitos Tiia!🔥👍😊

  VastaaPoista
 5. On tuttu koska käyn ratsastamassa siellä joka viikko ja joskus kahdesti viikossa.<33 Postaus oli aiva ihana ja suokit on ihanii. Sorja ja Kingi on ihania. Mun lemppareit on Helin tallilla Elli, sorja, kunkku ja kingi:))

  VastaaPoista
 6. Hieno postaus!😊😊

  VastaaPoista
 7. Ompas ihania kuvia.😍 Varsinkin toi 7 kuva on aivan upee!!💕AWWWSS...😘💕🌚😳

  VastaaPoista
 8. ihana kissa tossa videolla, mikä sen nimi on?💞😍❤️ Osaatko sanoa?😌 Kysyitkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kissan nimi on Takku, se on löytökissa ja tunkee kyllä aina syliin :)

   Poista
 9. Olisko ratsastuskenttä hevosien tarhojen vieressä?😎 Ainkin tossa videolla näkyis että ne olis.🙈🙊

  VastaaPoista
 10. Tossa videon keski vaiheilla/// lopussa melkein niin oli kaunista katseltavaa noi pysähdykset.🌚✋ 😂😂 Kun oli molempia kuvattu silleen kun mollemmat pysähtyy siihen ja sitten siitä raviin.😇

  VastaaPoista
 11. Hyvä video, tykkäsin.😌😇 Mutta se olisi voinut olla ehkä pikkusen pidempi, vähän petyin.👎👎🙊

  VastaaPoista
 12. Nämä ratsastuskoulupostaukset ovat kyllä ehdottomasti olleet ihan huippu piristys blogin sisältöön. Innostuin näiden tiimoilta itsekin käymään ratsastustunnilla yli vuoden kestäneen puskaratsastelun jälkeen ja kyllä tekee harrastukselle ihmeitä!

  Suomenhevoset ovat ehdottomasti oma suosikkirotuni monipuolisuutensa vuoksi. Omilla suokeilla tulee käytyä pitkillä ja välillä vauhdikkaillakin maastoreissuilla, mutta ratsastustunnille päästyäni sain alleni todella hienon ja osaavan suomiruunan. Oma unelmahevonen tuleekin sitten joskus olemaan monipuolinen kaikki käy -henkinen suomenhevosherra!

  Kiitoksia jälleen mukavasta ja mielenkiintoisesta postauksesta!

  VastaaPoista
 13. Jee jee jee, kivaa kun postaussarja jatkuu!! :) Mukavan oloinen talli tämäkin.

  Suokit on kyllä usein aika laiskoja, mutta toisaalta turvallisia ja rauhallisia :) Tykkään kyllä suokeista itse, koska jännitän jos hevonen on tosi helposti kuumuva. Jos hankkisin oman hepan niin se voisi hyvinkin olla juuri suomenhevonen <3

  Videolla Pinja sanoi että aiemmin oli valitettu, että miksi kuvasitte videota myös matkasta tallille. Mun mielestä taas se matka-osuuskin oli videoissa ihan kiva! :)

  ps. Onko Hennalla omaa blogia tai Youtube-kanavaa?

  VastaaPoista
 14. Taas toi yksi ja sama emojeita viljelevä ano vauhdissa useammalla kommentilla klo 19 aikoihin... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niimpä XD aluks aattelin että onks emojit ny nii suuri juttu jo tääl blogimaailmaski mut ku katoin kellonaikoja mihin ne kommat on lähetetty nii olin et mitä helvekkoo :D

   Poista
 15. Itse ratsastan suokilla joka osaa kuumua ja olla kova suustaan ja muutenkin jääräpäinen, mutta kertaakaan en ole pelännyt vaikka olen ilman satulaa laukannut ja se on vienyt sänkkärillä. Joka hetkestä olen ainoastaan nauttinut!
  www.lifewithicelandichorses.blogspot.com
  :)

  VastaaPoista
 16. ehdin vuoden käydä helin tallilla enne kun se vaihtoi paikkaa ja oli kyllä iham mahtava talli. Oikeastaan paras talli missä oon ikinä käynyt! Viime vuonna jouduin sitten tuolla tallilla lopettamaan kun välimatka muuttui niin suureksi ja harmittaa kyllä toai paljon kun tykkäsin niin paljon opetuksesta ja hevosista ja ihan kaikesta!

  VastaaPoista
 17. Kasurilan ratsutallista olisi kiva saada jotain videota. :) Ja nämä ratsastuskoulu postaukset on tosi kivoja ja niitä on kiva lukea!

  VastaaPoista
 18. Voisitteko kokeilla seppälä stables mäntässä. On ehkä kaukana😊

  VastaaPoista
 19. Oon tykännyt tästä sarjasta ihan älyttömästi!
  Itselläni on Suomenhevonen välillä laiska ja välillä kauhea sählä(kylläkin nuori tapaus:D)
  Mutta maastossa kulkee kuin unelma, sopivan reipas, eikä ryöstä!

  P.s sun ratsastus näyttää tosi hienolta ja voisko tulla videopostausta, sitten kun Nerea ja Einar taas ratsastaa?

  VastaaPoista
 20. Tulkaa Kasirilan ratsutallille koittamaan😊

  VastaaPoista
 21. "Heli kertoi tallin kaikkien hevosten olevan oikeastaan jokaisen asiakkaan käytössä eli ei ole mitään niin vaikeita tai villejä hevosia, etteivätkö ne voisi vaikka lasten tunteja tehdä."

  Tämä oli mielestäni todella oleellinen osa postaustasi ja kertoo jo paljon tallista. Harvassa on tallit joissa hevoset ja ponit olisivat kaikkien käytettävissä, edes suurin osa. Tallista saa käsityksen, että hevosista ja poneista huolehditaan, varusteet ovat niille sopivat, ne ovat terveitä ja niitä läpiratsastetaan säännöllisesti, sekä ne viihtyvät kodissaan. Tulin tästä lyhyestä kirjoituksestasi ihan mielettömän hyvälle fiilikselle ja jos vain asuisin lähempänä tätä tallia, menisin ehdottomasti heti itsekin testaamaan :)

  VastaaPoista
 22. Jos vierailette Imatralla niin käykää ihmessä tutustumassa IRaan (Imatran Ratsastajat)

  VastaaPoista
 23. Ihana toi tallikissa! <3 Oikee linssilude XD

  VastaaPoista
 24. Ratsastan kirkkonummella suokkitallillla joten ehdotomasti suokit ovat parhaita ratsastat muuten tosi hyvin

  VastaaPoista
 25. Jos joskus eksytte Turku/raisio/Naantali/Masku alueelle voisitteko kokeilla Maskun ratsutilaa? Talli on muuttamassa mutta vielä ainakin on tunteja, en tiedä onko lomaa silloin kun hevoset siirretäään mutta kannattaa edes yrittää tulla! (talli on ja pysyy maskussa)

  VastaaPoista
 26. Pakko nyt sanoa, mutta näyttääpäs nää tän tallin kaksi hevosta ärsyttävän "ratsastuskoulumaisilta" :D eli just tollasia laiskoja, mitkä eivät edes jatka laukkaa jos ei oo koko ajan hoputtamassa eikä tollasia pääse edes työstämään kunnolla. Nää kaikki edelliset tallit joissa ootte käyny, vaikuttivat hevosiltaankin tosi laadukkailta ja kun videoitakin katsoo niin ihan huippuhienoja hevosia on teillä ollut ratsuina, mutta nää näytti just tollasilta "kamalilta" ratsastuskouluhevosilta joita oon ite tottunut näkemään ihan liikaa ja joiden takia ratsastuskouluista itse en pidä. Pointti siis tässä oli se, että olin ihan yllättynyt edellisistä esittelyistä kuinka laadukkaita ja hienoja hevosia noissa ratsastuskouluissa käytetään (mikä on siis hyvä juttu) mutta tää oli jotenki palautus maan pinnalle et oikeesti suurimmassa osassa Suomen ratsastuskouluista on oikeesti just tälläsiä laiskoja suokkipuksuttimia jotka ei mene edes oikeinpäin. Tottakai tälläset hevoset on sopivia aloittelevimmille mutta itse ajattelen että kokeneemmille ratsastajille pitäisi olla laadukkaampia ja osaavampia hevosia, kuten kaikissa edellisissä ratsastuskouluissa on ollut, joilla ootte käyneet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinähän se haaste juuri onkin saada kulkemaan oikein päin ja kantamaan itseään:D

   Poista
  2. Tämäkin hevonen näytti kuvissa melko hienolle toisen ratsastajan alla, joskus ja melko usein se vika on siellä satulan päällä ;) Tämäkin hevonen olisi tasan osannut kulkea oikein päin jos olisin osannut ratsastaa. Toki laadukas ja kauniisti liikkuva hevonen näyttää paremmalle ulospäin, mitä tällainen tasaisen tahmea suokki, vaikka fiilikset selkään ovat erit :)

   Poista
 27. Mitkä saappaat sulla on?

  VastaaPoista
 28. Tämä Sorja näyttää ainakin tosi kivalta suokilta, pidän itse juurikin tuollaisista vähän pienemmistä mutta kuitenkin rakenteeltaan ovat suokkimaisia. :)

  VastaaPoista
 29. Ihanan näköinen suokki!

  VastaaPoista
 30. Jos olette joskus tulossa Etelä-Suomeen päin käymään, ja sieltäkin saa talleja ehdotella, niin Heponiityn Ratsastuskoulu! (Facebookissa edelleen nimellä Hyvinkään Ratsastuskeskus) Itse kyseisellä tallilla olen käynyt kohta kymmenen vuotta, ja opetus on mielestäni tosi kivaa ja mukavaa :)

  VastaaPoista
 31. Ihana tuo talli kisu :3 <3
  Jja sama musa alussa muute ku Ypäjä-sarjassa nii tuli heti mieleen Ypäjä xD

  VastaaPoista
 32. Käykää Iisalmessa Koljonvirran Ratsastuskeskuksessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. He eivät halunneet blogijulkisuuttaa kun kyselin testauksesta, vaikka muuten tervetulleeksi toivottivatkin :)

   Poista
 33. Moi! Kivalta kuullostaa postaua ja muistan kuinka mukava talli tuo oli kun kävin monta vuotta sitten. Onko teillä aikeisaa käydä Peikkometsässä,Heppahovissa tai Rauhalahdessam

  VastaaPoista
 34. Itse rakastan suokkeja! Tykkään tosi paljon niiden luonteesta ja kauniista rautiaan väristä. :)
  Postaus oli todella kiva, hyvin kuvailua tallista ja ratsastuksesta.

  VastaaPoista
 35. Tosi kiva postaus ite tykkään suokeista tosi paljon ovat niin ihania ja kivat kuvat tässäkin postauksessa paitsi henna ei kyllä ole ihan edukseen:]

  VastaaPoista
 36. Hyvä postaus! Meinasitko käydä testaamassa Kirjoniemen tilan Hamulassa?, suosittelen askelajiratsastustuntia!

  VastaaPoista
 37. kannattaa käydä siirilän ratsastuskeskuksessa! Mutta se on kyllä seinäjoella :D kivoilta näytti heppanne kun ratsastitte :)

  VastaaPoista
 38. RAKASTAN mennä suokeilla! <3 Ne on mun elämä :) En muista oikein edes tykkää mut joo

  VastaaPoista
 39. Tee jatkoo oot muuten paras ja halit votelle ja lillille

  VastaaPoista
 40. Käy ehdottomasti vähän kauempana kajaanissa: kajaanin hevosharrastekeskus. Voisi olla teillekin upea kokemus!

  VastaaPoista
 41. Tulkaa ihmeessä käymään Aramaralla!

  VastaaPoista
 42. Kannattaa käydä kokeilemassa Koivusaaren tallia, Siilinjärvellä. Ei kaikkein siistein talli, mutta todella kiva!

  VastaaPoista
 43. olisi ihan huippu ihanaa jos kävisitte Raution tallilla tai Riitin tallilla, ihan huippu paikkoja molemmat ja ei kovin kaukanakaan :)

  VastaaPoista
 44. Käyttekö keskimäellä???

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.