Voiton sairastelu UKK (päivitetty)

perjantai 1. heinäkuuta 2016


Saan päivittäin kysymyksiä eri someissa Voiton tilanteesta, joten ajattelin päivitetyn UKK (usein kysytys kysymykset) -postauksen olevan paikallaan. Vanhempi versio löytyy täältä ja osa näistäkin vastauksista on sieltä suoraan kopsattuja, mutta tilanteen muuttuessa suurin osa vastauksista meni uusiksi.
Mikä Voitolla oikein on?
Heinäkuun 2015 lopulla Voitto alkoi liikkumaan epämääräisesti, ei ontunut, mutta heitti painoa pois oikealta etujalalta varsinkin sen ollessa ulkojalkana. Epäiltiin ensimmäisenä kaviopaisetta, mutta sitä ei löytynyt. Voitto liikkui epämääräisesti välillä päiviä ihan puhtaasti ja välillä taas aivan kolmijalkaisena. Tässä postauksessa vähän videomatskuakin.

Elokuun alussa mentiin sitten klinikalle näyttämään jalkaa ja suoritettiin samalla molempien hevosten vuositarkastus vähän etuajassa. Klinikkapostauksessa kiteytin klinikkakäynnin hyvin yhteen kappaleeseen ja se on tämä: "Oej ja mtj vuohiset lääkittiin, kuten otj kinner sekä oej kavionivel. Takajalkoja onkin hoidettu irtopalaleikkauksen jälkeen, kuten leikkaavan lääkärin ohje olikin, joten niissä ei mitään uutta. Oikeasta etujalasta paljastui uusi vika röngtenissä. Kuvat olivat muuten puhtaat, mutta vuohisnivelen lateraali reunasta löytyi hieman tasaantumaa. Tämän vamman ei pitäisi vaikuttaa käyttöön, kun kyseessä on kuitenkin suhteellisen iäkäs hevonen, joka on sen kanssa aikaisemminkin elänyt. Jos tämä lääkitys ei anna haluttua vastetta niin on vielä vaihtoehtoja lääkitä jalkaa. Joskus tuollainen vamma aiheuttaa luukipua, joka ei lähde ilmeisesti tällä normaalilla lääkitsemisellä vaan siihen tarvitaan regionaaliperfuusio. Voi olla, ettei jalka tule enää kuntoon, mutta melko positiivisen ennusteen lääkäri meille antoi."

Lisähoitoja tarvittiin, sillä ongelmat palasivat samanlaisina Tampereella käynnin jälkeen. Voitolle tehtiin saman eläinlääkärin toimesta Kiuruvedellä regionaaliperfuusiohoito, josta voitte lukea lisää täältä. Voitto oli sen jälkeen ihan ok, mutta tämä hoito oli hyvä suorittaa useamman kerran joten se toistettiin syyskuun lopulla, siitä tarkemmin tässä postauksessa.

Lokakuun alussa totesin erässä postauksessa, ettei Voitosta enää tule hevosta ja ihan tosissani kirjoitin postauksen "monttuun vai seurahevoseksi?". Mutta tämän jälkeen alkoi näkyä valoa risukasassa kun käytiin Terhin kanssa treenaamassa ja liikutin Voittoa vaikka se ontuikin alkuun pahasti. Noin pitkästä seisomisesta tulee iäkkäällä hevosella nopeasti jumeja, joita se sitten ontuu ennen kun pääsee kunnolla liikkeeseen.


Hetken näytti hyvältä. Voitto liikkui alkukesän 2016 puhtaasti, kunnes kunto jälleen romahti. Ontuminen ei enää kadonnut verryttelemällä vain jatkui läpi treenin ja lopulta tehtiin kouluvalmentajamme Ellun tsekkauksen jälkeen päätös Voiton siirtämisestä lopullisesti kevyellä käytölle. Lisää siitä tässä postauksessa.


Mistä vamma johtuu?
Sille ei varsinaisesti ole mitään syytä. Se ei ole tullut tapaturman johdosta tai esim liiasta hyppäämisesta kuten joku minulle väitti, vaan muodostunut ajan kanssa kuten useat nivelvammat muodostuvatkin.

Ihan omaa päätelmääni on, että ristikkäisessä takajalassa ollut irtopala on rasittanut juuri tätä oikeaa etusta muita enemmän ja sen takia sinne on tuollainen vamma tullut. En tiedä onko se ihan tuulesta temmattua vai voiko siinä olla perää.

Mitä Voitolla voi siis tehdä nyt?
Voitolla voi kävellä eli siis sillä voi myös ratsastaa käyntiä. Josse itse joskus haluaa vaikka maastossa vähän ravailla niin siitä vain tai jos se laitumella juoksee niin juoskoot. Ja siellä laitumella se tykkääkin juoksennella lähes päivittäin. Pääpointti on kuitenkin, että Voitolta ei kuitenkaan enää vaadita ratsastaessa muuta kun käyntiä tällä hetkellä.

Tällä hetkellä me siis mennään esim. ilman varusteita ja humppaillaan kevyesti kentällä, maastoillaan, käydään talutuslenkeillä tai ihan vaan puuhaillaan jotain. Ratsastan selästä käsin 2-4 kertaa viikossa, mutta teen oikeastaan joka päivä kuitenkin Voiton kanssa jotain aktiviteettia.

Lopetetaanko Voitto?
EI! Me tarvitaan Lillille joka tapauksessa seurahevonen, joten miksi lopettaa elämäniloista hevosta sen takia, ettei sillä voi treenata. Moni muu olisi Voiton jo laittanut kuoppaan, harvalla on motivaatiota ja rahaa ylläpitää hevosta yksityistallilla ns. turhaan, mutta meillä se on mahdollista.

Moni blogissakin on kommentoinut, että Voitto pitäisi lopettaa. Asiasta on keskusteltu niin eläinlääkärin kun valmentajienkin kanssa, lopettamiselle ei ole mitään terveydellistä syytä. Eläinlääkäri sanoi, että sitten kun hevonen ontuu käynnissäkin on lopettaminen ajankohtaista ja sellaisestahan ei nyt todellakaan ole meillä kyse. Toki pitää olla epäitsekäs ja lopettaa hevonen kun sen aika on, mutta Voiton aika ei vielä ole.


Voiko Voitto parantua?
Vamma nivelessä ei voi parantua se on varmaa. Toisaalta vamman ei pitänyt olla ihan näin paljon treeniin vaikuttava, mutta en kuitenkaan usko, että tästä enää parempaan mentäisi. On kuitenkin jo kokeiltu eri hoitoja, lepoa, liikutusta jne.

Kun Voitolla ei voi ratsastaa enää tavoitteellisesti, mitä teet? Alatko ratsastamaan taas ratsastuskoulussa tai ostat uuden hevosen vai jääkö tavoitteellinen ratsastaminen kokonaan pois?
Tällä hetkellä sanon, että joko Voitto tai ei mitään. Eli kun Voitosta ei ole edes sileällä kunnon treeniin niin sitten puskaillaan. Toki saan mennä Lillillä halutessani ja Ellukin tarjosi hevosia, joilla Pinja onkin jo ratsastellut, käyttöön myös aina koulutunneille. 

Innostus ei ole enää niin kova, että haluaisin uuden hevosen. Tai oikeastaan toki haluaisin sillä treenaamaan olisi kuitenkin hinku päästä, mutta järki sanoo muuta. Tässä elämäntilanteessa  olen todennäköisesti muuttamassa parin vuoden sisällä pois kotoa, joten tuntuu uusi hevonen vähän turhalta hankinnalta. Me kun ei osteta hevosia myytäviksi parin vuoden päästä. 

Ja onhan välillä ihan rehellisesti sanottuna kiva olla treenamatta ja ratsastamatta niin paljoo, onhan sitä jo noin 7 vuotta tullut tehtyä päivittäin. En kuitenkaan sano etteikö mieli tekisi ratsastamaan, tuntuu kuitenkin jotenkin turhalta palata takaisin taaksepäin ja siirtyä esim. ratsastuskouluun tunneille tms. Katsotaan nyt miten tässä käy, ei pidä sanoa juuta eikä jaata..:)

Mitä muita vammoja/sairauksia Voitolla on ollut?
Voiton sairashistoria on melko pitkä ja on varmasti ollut vielä juttuja joita me ei edes tiedetä. Ennen meille tuloa siltä on kuitenkin mennyt jänne ja kieli revennyt. Kielen repeäminen meinasi viedä koko hepan hengen kun se ei pystynyt syömään. Meilläkin oloaikana Voiton jalkoja on hoidettu useastikkin rutiinina, jonka lisäksi siltä on leikattu irtopala.  Ja nyt sitten tämä. Pienempiä juttuja kuten useampi imppari ja lievä ähkyily on myös testattu, lisäksi irtopalaleikkauksesta saatu nenäsieni tuli koettua.


Kommentoikaa, jos heräsi vielä lisää kysymyksiä. Vastailen niihin parhaani mukaan!

49 kommenttia

 1. En halua kuulostaa ilkeältä, mutta miksi ostitte alunalkaen rikkinäisen hevosen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaa ku se ei ollu sillon mitenkään rikki... Mieti vähän ennen ku kysyt

   Poista
  2. Mikään hevonen ei ole 100% terve. Kun ostaa "rikkinäisen" hevosen niin tietää jo mitkä on kyseisen hevosen heikkoudet. Kun näitä osataan hoitaa oikealla tavalla niin hevonen saadaan kyllä kestämään (jos on kestääkseen) ;)

   Poista
  3. Samaa mietin, että jos etsii hevosta tavoitteelliseen valmentautumiseen ja kisaamiseen, miksi ostaa hevosen, jolla on ollut jännevamma? Jännevammat kun ei parne ikinä ns. "terveen jänteen" veroisiksi.

   Poista
  4. Jännevamma on toki riski, jonka ottaminen kannatti. Jänne ei ole missään vaiheessa reistaillut vaan viat olleet ihan siitä riippumattomia.

   Poista
 2. Aika paljon virheitä kirjotuksessa, muista oikolukea:)

  VastaaPoista
 3. Tuli mieleen, että vieläkö Voitolla on ps of swedenit, minkä kokoiset ja malliset ovat? Muistan postauksen noista high jump revolutioneista, mutta näkyy kuvissa kans jump off revolution. Kummat paremmat? Harkinnassa meinaan, mutta kalliit...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää mitkä meillä olleet jo pitkään käytössä jatkuvasti ehdottomasti mielestöni paremmat ja laadukkaammat! Suosittelen :) Aika normaalia koko ovat, en muisya onko nämä cob vai full - Voiton koko aina just siinä välissä nimittäin.

   Poista
  2. sä oot ihana mä oon kattonu teitä tosi paljon. mä oon saanu teiltä vinkkejä ratsastukseen

   Poista
  3. Voitto on ihana ja myös Lilli voitko sanoa terveisiä lillille ja voitolle

   Poista
 4. ai taluttaenko ravvatte voiton kanssa maastossa? jos se haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aa okei no sehän on kivaa jos haluaa ainakin vähän ravata välillä ;)

   Poista
 5. Voi että Voitto on ihana! Teillä on oikea strategia sairaan hevosen hoitoon<3

  VastaaPoista
 6. Ihana hevonen! Ihana olet tiia, ihailen sinun posiitisuuttasi.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, kun joku pitää hevosen vaikkei se enää sovikksan kuin puskailuun❤ Ihan totta, monet olisi jos hevosensa monttuun laittaneet, hienoa, että annatte voiton jatkaa elämää❤

  VastaaPoista
 8. Tehän voisitte harjotella maastotaitoratsastusta, eli pressujen ja mattojen ylitystä, postin kattomista ja kaikkee tällasta.

  VastaaPoista
 9. Kiva postaus! Tai ainahan sulla ja Pinjalla on;) Ajattelin että jos olisit käynyt kattoo mun blogia ja kertoo mitä siinä vois parantaa.. ku en saa siitä yhtä kivaa ku sulla ja Pinjalla on.

  ensimainenhevoseni.blogspot.com

  VastaaPoista
 10. Olen samaa mieltä siitä että mitä turhaa pistämään hevosta monttuun jos elämäniloa löytyy eikä kärsi kivuista kevyellä käytöllä. Meilläkin on pelkällä taluttelu käytöllä oleva vanhusheppa kotona joka on ollut jo pari vuotta kokonaan pelkällä kävelyliikunnalla. Vanha jalkavamma ei kestä enää treenejä, mutta itse kyllä laukkailee minkä kerkee ja keksii jekkuja meille ihmisille. Poni tällä hetkellä 30v ja vauhtia on kun pienessä kylässä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Varsinkin kun voi kotipihassa pitää niin ei tarvi "käyttäkelvottomasta" hevosesta maksaa monien satojen tallivuokraa! Viisas teko pitää Vote niin kauan seuraheppana ja puskailukäytössä kun vaan pystyy :)
   T. Eri ano

   Poista
  2. Näimpä juuri :) Tallivuokraa olisi toki vähän turhaa maksaa hevosesta jolla ei mitään tee, mutta kotona menee varsin hyvin!

   Poista
 11. Jos jotain kiinnostaa niin vois mennä kattoo youtubesta mun ekan videon ja koska mul ei oo tilaajii (vielä ;)) nii se löytyy tällä nimellä ku kirjotatte: emmi s tervetuloa kanavalleni jajaja sori jos tämmöst kommenttii ei saanu laittaa :/ Mut ois kivaa jos ees joku menis kattoo sen ja tilais kanavan :DD

  VastaaPoista
 12. Etkö sitten haluaisi hevosta ylläpitoon kunnes muutat pois kotoa?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jos joku sopiva kävelisi vastaan, etsimällä en kyllä etsi :)

   Poista
  2. mietin kanssa tätä ylläpitojuttua, jos sua ratsastaminen kuitenkin viellä kiinnostaa, etkä omaa kuitenkaan halua ostaa :)

   Poista
 13. Olisko mahdollista että rupeet ratsastaa lillillä nyt vähän enemmän ja voitais saada siitä kuva ja video matskua? :-)

  VastaaPoista
 14. Miten Voiton kieli on joskus revennyt? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei ilmeisesti tiedä mihin se on revennyt, meille kerrottiin että löytyi karsinasta revenneenä

   Poista
 15. Toi on tosi erikoinen tapa aatella että ratsastuskouluun siirtyminen takaisin olisi jotenkin taaksepäin menemistä, ratsastuskouluthan antavat hyvän mahdollisuuden opetella ratsastamaan erilaisia hevosia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se hevosen omistamisen jälkeen on pieni askel taaksepäin, en kuitenkaan tarkoita etteikö ratsastuskoulussa voisi oppia ja kehittyä. Nimenomaan ratsuken vaihtuvuus on hyvä asia.

   Poista
 16. Voimia Tiia! Ja tsemppiä Voitolle! Olette ihana pari ja ootte olllu jo pitkään esikuvana mulle ja mun russponille. Ymmärrän hyvin , kuinka tärkeä Voitto on sulle. Mulla on 2 omaa ponia , jotka on mulle tosi tärkeitä lisäksi mulla on kotona yksi suomenhevonen kuntoutumassa (Ei ole oma) niin nivelrikosta. Ja tuolla suokilla ei voi enää mennä kentällä vaan pelkästään maastossa. Olen päättänyt että niin kauan kun suokki voi kävellä ilman kipua niin sillä on oikeus elää. Se kyllä on välillä hyvässä kunnossa , että laukkaa ja ravaa puhtaasti ilman kipua mutta joskus se on niin kipeä , ettei voi kuin kävellä. Menen sillä yleensä ilman satulaa.

  VastaaPoista
 17. Me käytiin perheen kanssa katsomassa teidän lähellä olevaa myytävää kesämökkiä. Käveltiin ja tutustuttiin myös mökin lähiympäristöön. Käveltiin teidän laitumien ohi. Voitto ja Lilli ravasivat ja laukkasivat onnelliInä pieniä pyrähdyksiä. Voitto ei näyttänyt yhtään kipeältä, eikä epäpuhtaalta. Takuulla vielä tervehtyy ja saat siitä toimivan hevosen vielä. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se tarkoita, että hevosesta saa kunnon käyttöön ehjää kalua, jos se laitumella kirmaa. Tuon tyyppiset vammat ei parane, niitä voi helpottaa niinkuin Tiia ja hänen perheensä on tehnyt, mutta ei ole tullut vastetta niin sitten ei tule. Ja tuuppailussa nivelet ja jänteet väkisinkin joutuu koville, kun on satulan sekä ratsastajan paino rasittamassa entisestään.

   Poista
 18. Hei mistä sun huoneen lamppu on ostettu? (: ite oon ostamassa uutta lamppua ja sun lamppu olis semmonen mitä oon ettiny.

  VastaaPoista
 19. Eli siis suomenkielellä voitolla on nivelrikko muutoksia etujalassa. Syy= nivel on kulunut siitä jalasta, kuten ell tekstin perusteella "tasaiseksi". Hieman aloittelevammat heppailijat kun eivät välttämättä tuota diagnoosia osaa sisäistää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ihan näin, mekin kysyttiin eläinlääkäriltä että ai Voitolla on nyt siis nivelrikko niin vataus oli ei. Mutta siis jotain samantapaistahan tuo on :)

   Poista
 20. Toivon sinulle, Voitolle, Lillille ja Pinjalle kaikkia hyviä hetkiä monen monta vuotta.
  Ei muuta <3

  VastaaPoista
 21. Voimia sulle ja voitolle <3<3

  VastaaPoista
 22. Mukava että päivitit tämän kysymyspostauksen. Kivoja kuvia postauksessa myös :) Ymmärrän hyvin ettei tuossa elämäntilantessa halua ottaa uutta hevosta, kun muutaman vuoden sisällä on todennäköisesti isoja elämänmuutoksia edessä (muutto kotoa jne.) Samasta syystä itse en hanki koiraa vielä - ja tietysti hevonen on paljon isompi sitoumus kuin koira!

  Tsempit teille! :) Blogisi on tosi hyvä ja monipuolinen!

  VastaaPoista
 23. Ei toi ajatus Voiton vanhasta vammasta takasessa vaikuutamaan ristikkäiseen etuseen oo mitenkään mahdoton! Itselläni oli juuri kolmenviikon ajan täs kotona kesähevosena 7v suomenheostamma, joka on toiminut sekä ravurina ja ratsuna. Aikoinaan sillä on ollut oikeassa takasessa kinnerpatti, joka on hoidettu liian myöhään. Vaiva pääsi niin pitkälle, että hevonen kompensoi vaivaa vasempaan etuseen niin, että se meloo sillä! Samalla se hevonen kerii vasemmalla takasellaan, mikä saa astumisen erityisesti ravissa ja kovassa töltissä näyttämään hölmöltä. Hevonen ei myöskään osaa kulkea suorassa, vaan vääntää takapäänsä vasemalle aina ravissa ja kulkee miltei pohkeenväistöntapaisesti erityisesti kovalla pohjalla. Takajalka ei kestä kovaa rasitusta, mutta puskaratsuna toimii silti täydellisesti ja silloin tällöin uskaltaa kovempaakin treeniä ottaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ööö.... eiks sen pitäny olla suomenhevonen? Ei suokit osaa töltätä

   Poista
 24. Olen valitettavasti edelleen sitä mieltä, että Voittoa ei ole järkeä pitää hengissä ajateltiin rahallisesti tai ei. Jos Voitto on elämänilmoinen niin hyvä, mutta se ei välttämättä jatku. Hevonen kun ei kuitenkaan välttämättä näytä kipua käynnissä tai yleisesti. Saaliseläin kun on. Jos eläinlääkärit sun muut ovat samaa mieltä kanssasi niin mikäs siinä. Toivotan vain onnea teille ja tulevaisuudelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos Voitto on vielä nyt elämäniloinen miksi se pitäisi jo lopettaa siitä syystä jos se joskus saattuukin menettämään elämänhalunsa? Voitolla on nyt vielä sevästikkin elämänhalua. Lisäksi se saattaa parantua vielä niin että se käy maastokaveriksi tai kevyeeseen liikutukseen, kuitenkaan kunnon treeniin ei. Kukaan ei kuitenkaan tiedä tulevaisuudesta, ei siitä miten pitkälle Voitto paranee eikä myöskään siitä, miten pitkälle elämänhalu jatkuu. Jos Voitolta loppuu elämänhalu myöhemmin olen varma, että Tiia tunnistaa sen ja osaa silloin toimia oikein ja tehdä oikeat päätökset. Mutta mielestäni tässä tilanteessa Voiton pitäminen kaverihevosena on täysin oikea päätös. Tulevaisuus näyttää miten se jatkuu! :)

   Poista
 25. Mahtavaa, että Voitto jää vaikkei sillä enää kuin puskailtaisi!❤ ja onhan maastakäsittelykin varmasti jännää☺

  VastaaPoista
 26. Oon tosi pahoillani sun ja vuoteen puolesta mullakoin on hevonen jolla on jalka ongelmia

  VastaaPoista
 27. Harmi että Voitolle on käynyt näin mutta en minäkään helpolla luovuttaisi maastakäsitelly ja käppäily ilmansatulaa on melko mukavaa��❤

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.