Ratsastuskoulut testissä: Vuorelan talli

torstai 28. heinäkuuta 2016


Ratsastuskoulut testissä -sarja sai jatkoa torstaina Vuorelan talliin tutustumisella. Talli on yksi harvoista Kuopion talleista, joissa ei olla koskaan edes käyty. Tallin nimi oli kuitenkin entuudestaan tuttu kisakentiltä, sillä Vuorelassa ratsastuskoululaiset pääsevät myös kisaamaan. Nykyisin on hienoa, että tallit tarjoavat kisamahdollisuuden. Itse tällä hetkellä ratsastuskouluratsastajana yhtenä tallin valinta kriteerinä pitäisin kisamahdollisuutta.

Videopostauksessa näkyy paremmin tallin ympäristöä ja itse tallikin, kuvat kun ovat pelkästään ratsastuksesta. 


Tallille saapuessa meille esiteltiin paikat ja jokainen hevonen yksityiskohtaisesti. Vaikka talli oli tehty vanhaan rakennukseen, oli se siisti ja valoisa. Etenkin mieleen jäi hyllykkö, jossa hevosten harjoja ja suojia säilytettiin. Eli tavarat olivat irtaimenaan, mutta siististi rivissä, hevosen omalla hyllyllä, tosi hyvä keksintö!  Harjapussit ja ämpärit ovat mielestäni väähn hankalia ja keräävät jotenkin tosi paljon likaa. Hyllyt vilahtavat videossa, kuvaa niistä en tajunnut ottaa. Tallikierokselta mieleen jäi myös hevosten tarhaukseen liittyvä keskustelu. Hevoset ovat ihan koko pitkän päivän ulkona ja tarhaavat laumoissa. Jos meidänkin hevosten tarhausaika on pitkä, niin tuolla hevoset saavat olla ulkona vielä enemmän! 

Hevosista huolehdittiin muutenkin jotenkin todella ihanasti. Jokainen oli yksilö, omistaja sekä opettaja ihan todella tunsivat jokaisen hevosen läpikotaisin ja niitä kohdeltiin ja opetettiin kohtelemaan tosi reilusti. Vaikka mekin esiteltiin itsemme kuitenkin kokeneina ratsastajina, niin ennen tuntia käytiin keskustelua mitkä tosissaan ovat ne herkät avut ja millainen on kevyt raipalla muistutus. Tunnilla muistutettiin hevosen kiittämisen tärkeydestä ja useasti opettajan suusta kuuluikin, että nyt kiitokset myös ponille. Tunnin jälkeen käveltiin oikeasti pitkät loppukäynnit ja kun ponini meinasi laukassa painaa lapa edellä, tarkistettiin ensimmäisenä varusteiden sopivuus ja vasta sen jälkeen lähdettiin vaatimaan ongelmaan korjausta. Ihailtavaa kohtelua!

Pinja ja Danny. Pinja kertoo omia fiiliksiä sitten taas omassa blogissaan.
Mentiin molemmat siis isoilla poneilla, minä Villellä ja Pinja Dannyllä. Kummatkin kaverit vaikuttivat oikein symppiksille hoitaessa ja ratsastaessakin ne olivat oikein kivoja. Varsinkin Pinjan poni väläytteli upeita liikkeitä ravissa, ei monesti näe tuommoista lisättyä ravia - varsinkaan ratsastuskoulussa! Ja liikettä olisi varmaan irronnut vielä enemmän, jos oltaisi osattu vaan vaatia paremmin.

Ratsastettiin kentällä, maneesia tallilta ei löydykään. Se toki vaikeuttaa talvikauden treenaamista, mutta itse ollaan aina ratsastettu maneesittomalla tallilla ja hyvin ollaan pärjätty. Teimme tunnilla mm. temponvaihteluita ja väistöjä. Tehtävät olivat monipuolisia, eikä hinkattu vaan perinteistä pääty-ympyrää. Ratsastusta näkyy kuitenkin paremmin sitten videolla.

Itsellä oli melkoinen kulttuurishokki pienen ponin selässä. Eikä se koko pelkästään vaan se, että poni oli ihan erilainen ratsastaa kun Voitto. Olen mennyt kohta kuusi vuotta samalla hevosella, ratsastanut koko sinä aikana vain muutamia kertoja muilla hevosilla ja nekin ovat olleet hyvin samantyylisiä kun Voitto. Tunti oli siis pieni palautus maanpinnalle - enhän mä osaakaan ratsastaa muilla kun Voitolla... No, jospa nämä taidot tästä kehittyisivät kun saa alle yhä useammin eri ratsun!

Ohjat lörpöttää, tasaiseen tuntumaan pitää nyt keskittyä!
Opetus erosi kaikesta aiemmin saamistani opetuksesista - ja ei missään nimessä huonolla tavalla! Painotettiin todella paljon istunnan tärkeyttä ja apujen käytön näkymättömyyttä. Asiat selitettiin selkeästi, ongelmiin paneuduttiin ihan ajan kanssa ja opettajan kanssa syntyi keskustelua myös tunnin aikana. Itse sain kuulla mm. pitkistä ja löysistä ohjista, joita sainkin tunnin aikana jo hiukan korjattua. Opettaja kysyikin tunnin aikana, että onko mun oma hevonen herkkä suustaan. Ja vastaushan on, että on. Näkyi kuulemma ohjasotteessani, vaikka onhan mulla tuo sama ongelma toki Voitonkin kanssa havaittavissa, mutta ei läheskään yhtä näkyvästi, kun ponilla joka vaati napakan perustuntuman.

En itseasiassa katsonut kauanko tunti kesti, mutta opettaja sanoi, että heillä saattaa aina joskus vähän venähtää. Kelloa ei siis tuijoteta tarkasti, vaan hommat tehdään loppuun. Mielestäni se on oikein hyvä juttu, niin meillä valmennuksissakin aina tehtiin. Loppukäyntien aikana juteltiin vielä tunnin kulusta ja ratsasuistamme. Siitä millaisia fiiliksiä meille tuli tunnin aikana ja miltä ponit tuntuivat. Sitten hoideltiin pitkien loppukäyntien jälkeen hepat pois, huuhdeltiin sienellä hiet ja minun ratsu pääsi vielä loppuillaksi ulos.


Etenkin opetuksesta ja hevosten erinomaisesta hoidosta jäi hyvä fiilis. Oikein kiva vierailu siis kokonaisuudessaan ja oli kiva käydä tutustumassa entuudestaan ihan tuntemattomaan paikkaan!

Vuorelan tallin nettisivuille tästä.
*Tunti saatu blogin kautta*


78 kommenttia

 1. Kuulostaa tosi kivalta paikalta! Lähetinkin jo Youtubeen kommentin, missä voisitte joskus käydä, mutta jotta näät kommentin varmasti, sanon tässäkin, että Perniön Ponitalli on kokeilemisen arvoinen paikka :)

  VastaaPoista
 2. Ihan hyvä video😌, mutta minusta toi taustamusiikki mikä soi taustalla, niin ei sovi ollenkaan tohon videoon!😁😁😳 Jotenkin minusta toi taustamusiikki oli aika surkee.👅😛 Valitkaa seuraavan kerran vähän parempi taustamusiikki!👊🏻😳

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä tule määräilemään.

   Poista
  2. Kuulehan ano rakas💕 Tämä on minun mielipide! Ei sinun.😊

   Poista
 3. Hienoja kuvia tässä postauksessa, ja videokin oli kans ihan yees.👌 Olisin kyllä toivonut vähän pidempää videota, vähän petyin.. 🌚

  VastaaPoista
 4. Mistä oot hankkinu Tiia ton valko, musta raidallisen paidan mikä on tässä postauksessa noissa ratsastuskuvissa?😇😇😌😌😊😊💋💋

  Video oli ihan jees, vähän pidempi olis kyl voinu olla... 😳😯
  Videolla ratsastitte tosi hyvin, taustamusiikki olis voinu olla vähän parempi.🙈

  VastaaPoista
 5. Olitteko te Pinjan kanssa kahdestaan tuolla kentällä ratsastamassa?😇 Kun tossa videossa vaan näkyy että te kahdestaan ihan kuin ratsastaisitte?😅😅😅

  Videossa ei ollu muuten vikaa mutta taustamusiikki olis voinu olla joku muu, minusta toi musiikki ei sopinu tohon videoon ollenkaan.🙈🙈🙈 Ja video olis voinu olla pikkusen pitempi, kun 6min!

  Toivottavasti seuraava video olisi vähän edes pidempi😁 ja musikki olisi kohdillaan, eikä mitään tämmöistä 😝😁 .............

  VastaaPoista
 6. Milloin kävitte tällä tallilla?😈

  VastaaPoista
 7. Tää postaussarja on kyllä ihan huippu!! Aina innolla ootan uutta postausta/videota. Jatka samaan malliin! :)

  VastaaPoista
 8. Oi että, kiitos kiitos kiitos tästä!! Olen vuosia etsinyt tämän tyylistä tallia muualtakin kuin Saarijärveltä yhtä, jossa olen viettänyt aikaa jo viimeiset seitsemän vuotta. Pitääkin heti mennä kurkkkaamaan onko tuolla leirejä, koska tässä on sitten varmasti se paikka mihin ponini uskaltaisin viedä. :)

  VastaaPoista
 9. Tämä postaussarja on kyllä ihana teidän molempien blogeissa! Ajelkaahan joskus myös Joensuun talleja testailemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joensuuhun ei niin pitkä matka olekaan joten ehkäpä ehkäpä..:)

   Poista
  2. Toi olis todella hyvä idea, että tulla Joensuussa käymään ja käydä siellä talli testaamassa.👌❤️😊😇

   Jos se Tiia on mahdollista niin ilmoitatko jossakin jos olet Joensuuhun tulossa talleja testaa?👌👋😊💖 Ja voitko kuvata siitä videosta sitten tosi pitkän (ESIM: 15MIN)💎

   Toivottavasti tulisitte Joensuus käymään.😊😊

   Poista
  3. Siellä on oikeesti lähellä useita eri paikkoja. Suosittelen kovasti Jokirantaa, Kantelesärkää

   Poista
  4. Jos tänne suuntaan eksytte niin esim. Jokirannan Ratsastuskouluun kannattaa ottaa yhteyttä puhelimitse (eivät käytä oikein sähköpostia vaikka se on).

   Poista
 10. Mä oon ollu tuolla viime vuonna leirillö ja mielestäni se on kyllä hyvä talli:)

  VastaaPoista
 11. Vuorela mainittu jiihaa! Voi mun rakas hoitsu pääsi videoon ^^


  Ja Ville ja Danny on yhtiä ihanuuksia:) Villellä oon monet tunnit menny ja aina on mennyt hyvin^^


  Video oli aika hyvä, vähän lyhyt ja taustamusiikit oli vöhän kehnosti valittu:)


  ~Ratsastaja savosta~

  VastaaPoista
 12. Milloin olisi vuorossa Rauhalahden Ratsastuskoulu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heillä ei ollut sähköpostia sivuillaan, joten kunhan ehdin lähestyä puhelimitse :)

   Poista
  2. Juu... Ja parhauten heidät tavoittaakin puhelemitse :) Kiitos vastauksesta Tiia!��

   Poista
 13. Kiva video taas! :) Harmi etten itse asu lähelläkään Kuopiota, niin ei ole ehkä mulle niinkään käytännön tallivinkkejä näissä videoissa, mut on niitä muuten tosi mukava katsoa. Mun mielestä olis kuitenkin parempi, että kuuluisi ratsastuksen opettajan kommentit (ja muutenkin puhe) sen sijaan, että on musiikkia.

  Nättejä noi ponit <3 Mäkään en ole ratsastanut ponilla pitkään aikaan, hoitohevosellani lähinnä vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Opettajan toive oli (kun suoraan kameran vieressä "huusi"), että jos saisi äänet jotenkin pois. Silloin kun kuvaillaan normaalisti kentän laidalta niin laitellaan aina kyllä äänet :)

   Poista
 14. Ai kamala, kun tuli ratsastuskuume :D Oon harrastanu 2 vuotta ratsastusta, mut siihen tuli stoppi alkukeväästä, kun häntäluu ei enää kestänyt. Puoli vuotta kituuttelin kipeän häntäluun kanssa, ennen ku tajus että eihän siitä mitään tuu...
  Mut vaikutti oikein ihanalta tallilta tuo ja mukava kuulla että hevosista pidetään kunnolla huolta. Tää on ihan huippu postaussarja, eikä jaksa odotella uutta osaa. :)

  VastaaPoista
 15. Tosi kiva postaus ja hyvä video:)Ratsastat hyvin👍☺

  VastaaPoista
 16. Milloin tulee postaus ja video Ratsastuskeskus ILOsta?

  VastaaPoista
 17. Ihana vidipostaus tiia.teekkö millo my day?
  Ps:niinku sanoin tykkään teidän videoista tosi paljon☺

  VastaaPoista
 18. Eikös harjapakki,sankko,pussi tms. ole parempi kuin hylly niin ei tarvitse kaikkia harjoja "yksitellen" kantaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talli oli sen verran pienehkö ja hyllyt järkevästi sijoitettu, että eipä niitä montaa askelta tarvinut kannella :) Itse en kokenut tota siis ongelmaksi ollenkaan. Käytetyn harjatarvikkeen vein heti takaisin hyllyyn jne.

   Poista
 19. Tää postaussarja on kyllä ihan huippu! Tosi mielenkiintoista luettavaa :)

  VastaaPoista
 20. ootko vielä vekin ja lokin kaveri?

  VastaaPoista
 21. Voisitko tehä joskus jatkoa kuvapostaus sarjaan? Ne oli tosi kivoja sillon ku niitä teit:)

  VastaaPoista
 22. Aiotteko keskimäessä käydä testailee vai tunnetteko tallin jo niin hyvin? PS. Käykää Onnenhummassa Nilsiässä ;)

  VastaaPoista
 23. Ootteko käyny koskaan ratsastamassa leppävirtan ratsastus keskuksella?  Nää postaukset ja videot on tosi hyviä💗💗💗

  VastaaPoista
 24. oletteko suunnitelleet että kävisitte nerkoon ratsutallilla lapinlahdella?(:

  VastaaPoista
 25. Onko se racesafe turvaliivi hyvä kun me saatetaan ostaa semmonen jos se on hyvä??😊💗💗💗💗💗

  VastaaPoista
 26. Vaikuttaa tosi hyvältä paikalta! :)

  VastaaPoista
 27. Ei millään tavalla liity postaukseen, mutta tiedätkö saako hevosen selässä istua kaksi kun sitä uittaa/kahlaa? Siis niin että hevosella osuu jalat maahan, joten ei periaatteessa ui, mutta vettä on kumminkin mahaan asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen selässä ei saisi olla kahta tai useampaa ihmistä (tosin esim. vikellys nyt on tietenkin ihan eri juttu), koska taempi ihminen on niin suuri riski hevosen munuaisille ollessaan niiden päällä (ainakin osittain, tämän huomaa yleensä mm. pukitteluna)+taakasta tulee turhan raskas. :)

   Poista
 28. Tämä sarja saa kiitosta myös täältä :) Aikoinaan lempiblogeihin kuului Critiqueques-blogi jonka koko konsepti oli Suomen eri tallien arvostelua ja se oli erittäin mielenkiintoinen, harmi että suljettu jo. Joten kiva nähdä tälläistä taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin muistan tuon blogin, harmi kun ei ole enää olemassa!

   Poista
 29. Jos joskus Keuruulle päin meinaatte mennä niin siellä kannattaa ehdottomasti käydä Ponilaaksossa. Tosi kiva paikka, olen ollut Ponilaaksossa viidellä leirillä.

  VastaaPoista
 30. Kysäseppä vanhamäen tallia suonenjoelta!

  VastaaPoista
 31. Käykää testaamassa nerkoonratsutallia, pieni ja viihtyisä talli. Opettajana toimii entinen kenttäratsastaja.

  VastaaPoista
 32. Oletteko menossa Ratsunaiseen? :)

  VastaaPoista
 33. Kuvia sinusta, Voitosta ja Lillistä on jaettu whattsapissa, ja niissä on väitetty, että esimerkiksi Voitto on nimeltään Kimble ja se on tämän henkilön omistuksessa. Myös toisen ihmisen hevosen identeetti "omittiin" ja luotiin tilalle aivan eri hevonen. Porukalla savustimme tämän tytön valehtelun selville, ja selitimme muutaman kaverin kanssa tämän olevan periaatteessa rikos. Laitoin sinulle eilen instagramin puolelle screenshotteja keskusteluista ja kuvista missä Voittoa on väitetty eri hevoseksi, mutta ajattelin vtelä informoida tätä kautta. Lilliä myöskin väitettiin hevoseksi nimeltään Lumina. En vaadi tämän kommentin julkaisua, meillä on henkilön tietoja jos tahdot viedä asiaa pidemmälle. Jos kaipaat lisää infoa, löydyn instagramista nimellä @miina.eerika.

  VastaaPoista
 34. Ponit näytti tosi kilteille, näteille ja hyvinhoidetuille, talli kylläkin näytti vähän pimeälle ja sotkuiselle. No se on vanha joten kyllä sen ymmärtää, muuten näytti olevan oikein kiva paikka!

  VastaaPoista
 35. Jos joskus käytte espoossa niin käykää leppävaarantallilla

  VastaaPoista
 36. Käykää issikkatalli fagurissa

  VastaaPoista
 37. Suosittelen käymään kummun tilalla:). Itse kävin ratsastamassa sielä tänä kesänä ja oli huippu paikka! Mukava henkilökunta, ihanat hevoset, kiva pikku maalaistalli, siisti talli ja hyvä opetus!! :) :) :)

  VastaaPoista
 38. Anteeks et tulen nyt näin pätemään/sanomaan mutta oonko ainut ketä häritsee kun tiia sanoo ponia symppikseksi hoitaessa mutta oikeasti se poni on teljetty nejlän seinän sisään ja sen jälkeen vielä todella tiukkaan naruun. Siellä missä itse käyn poneilla/hevosilla ei välttämättä edes ole riimua kun hoidetaan :) ja jännä että te saatte tuollaisia kierroksia, yleensä ei semmosia tule :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla ratsastuskouluilla, joilla minä olen käynyt (ja niitä on paljon, kun ratsastusvuosia on takana monia) hevoset on ohjeistettu hoitamaan ja varustamaan kiinni. Ihan jo turvallisuussyistä, koska ratsastuskouluilla on paljon myös pieniä lapsia ja kokemattomia hevosenkäsittelijöitä.
   Ja heppa voi lähteä vaikka ovesta pihalle, jos siellä on kokematon hoitamassa, kun ei osaa lukea hevosen elekieltä.
   Tiia on kokenut ja varmasti osaa lukea hevosta, että se on kiltti ja symppis, ja luonteenhan näkee myös mm. taluttaessa, selkäännousussa jne. Kyllä itse videota katsoessani näen rennon, luottavaisen, kiltin ja symppiksen ponin.
   Se ei ole syy kiinnipitämiseen vaan ihan turvallisuus yms. seikat.
   Ja tuolla tallilla myös käyneenä voin kertoa, että suurin osa poneista on niin helppoja hoitaa, että niitä voisi harjata ja käsitellä vaikka tarhassa.
   Eli kiinnipitäminen ei kerro ponin luonteesta vaan siitä, että tallilla korostetaan turvallisuusseikkoja.
   Muutenkaan en ymmärrä, miksi aina pitää yrittää etsiä huonoja puolia vähän joka paikasta.:)

   Poista
  2. Anonyymi vastasikin täydellisesti! Juuri tuon takia on mielestäni tosi hyvä juttu, ettö hepat laitetaan kiinni karsinassa ratsastuskouluilla :)

   Poista
  3. Itsellä vain on tullut sellainen taoa mutta hyvä että vastasit järkevästi, meillä itse ratsastuksenopettaja vaan sanoo että ei saa laittaa kiinni :) ja ano, varmasti on parempi että opitaan myös sitä negatiivista palautetta, siitä myös oppii kuten nyttekkin sain järkevän vastauksen, jos vaikka kommentoisin että en pidä tuosta tai tuosta kohdasta niin on se mukava tiiallekkin että saa tietää aina mitä voi parantaa :) eli siksi ihmiset laittaa myös negatiivista palautetta ;)

   Poista
 39. "ja opetettiin kohtelemaan tosi reilusti. Vaikka mekin esiteltiin itsemme kuitenkin kokeneina ratsastajina, niin ennen tuntia käytiin keskustelua mitkä tosissaan ovat ne herkät avut ja millainen on kevyt raipalla muistutus. Tunnilla muistutettiin hevosen kiittämisen tärkeydestä ja useasti opettajan suusta kuuluikin, että nyt kiitokset myös ponille."
  Voi että, tästä kohasta minä tykkäsin! :D Mulla on itellä kaks ponia jotka molemmat on tosi herkkiä. Ratsastuskouluilta kun tulee vuokraajia, niin saan vähintään 20-30 kertaa heille sanoa vain ja ainoastaan ekan kokeilukerran aikana, että se poni on HERKKÄ ja sitä ei tarvi nykiä suusta tai potkia, vaan käytä istuntaa, istuntaa ja taas istuntaa ja pieni puristus pohkeilla/ käden laitto nyrkkiin riittää pidätykseksi.

  Lisäks tuo ponin kiittäminen jää monilla pois, eikä uskalleta sanoa että edes "hyvä" kun poni tekee oikein, kuten ite hoen aina poneille ratsastaessa, ajaessa, ohjasajaessa, juoksuttaessa, talutuslenkeillä/ maasta käsitellessä yms. Joudun siitäkin muistuttamaan, että kehu kehu kehu ja palkitse palkitse! Huomaa että ponikin ärsyyntyy kun koko ajan vaan vaaditaan ja vaaditaan eikä saa hetkeäkään rauhaa/ kiitosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tämä niin paljon! Olisin voinut itsekin kuvitella kirjoittavani tämän kommentin. :D Olisipa jokaisessa paikassa tämän tyylistä opetusta, mutta ei. En voi vieläkään ymmärtää miten jotkut kauankaan ratsastaneet eivät ymmärrä mitään istunnan käytöstä. Särähtää aina korvaan ja kovasti...

   Poista
 40. Jos ikinä eksytte Etelä-Suomeen niin tulkaa ihmeessä käymään Järvenpään ratsastusseuralla:)

  VastaaPoista
 41. Tämä sarja on ihan huippuhyvä! Tästäkin postauksesta tuli hymy suupieliin:)

  VastaaPoista
 42. Voisitte käydä koivusaaren tallilla joku päivä tai Helin tallilla!❤️ Hyvä video ja postaus

  VastaaPoista
 43. Tosi hyvä postaus. Latasin just eilen omankin blogin Sinin eläinystävät.blogsbot.com Kiitos jos vastaisit. Mitä Voitolle ja Lillille kuuluu?

  VastaaPoista
 44. Ootteko ikinä ratsastanut tai ajanut ravureilla? Jos ette, kokeilkaa ihmeessä! Ei siis sx ravureilla, vaan ihan starttaavilla ravureilla radalla. Se mikä vauhti niistä lähtee on upeaa!

  Muuten kutsuisin vaikka heti käymään kokeilemaan tallia jossa omatkin hevoseni on utta matkaa tulisi melkein 200km :/

  VastaaPoista
 45. Kiva kun jaksatte kuvailla näitä videoita, ne on tosi hyviä ja todella money pitää niistä tosi paljon, niinkuin minäkin. Sun blogi on muutenkin tosi kiva, pirteä ja monipuolinen! Jatka samaan malliin:) Videoita on jatkossakin kiva katsoa, mutta myös perus kuulumis/kuvapostaukset on kivoja, eikä muut "erikoispostauksetkaan" huonoja ole. Hevosaiheiset postaukset on kyllä parhaita! Tää on mun lemppari blogi!

  VastaaPoista
 46. Suosittelen Rautalammin ratsastuskeskusta. Tiina on master tason opettaja ja hevoset ovat todella osaavia. Paras talli tähän mennessä missä olen käynyt.

  VastaaPoista
 47. Dannyn laukka❤💛💙💚💜! Danny on ihana ratsastaa. Olen mennyt Dannylla vaikka käyn Ratsunaisessa. Menin sillä koska oli leiri❤💛💙💚💜

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.