UKK - Voiton sairastelu

tiistai 16. helmikuuta 2016

PÄIVITETTY VERSIO TÄÄLLÄ

Saan jatkuvasti kysymyksiä Voiton tilanteesta ja jopa siitä mikä sillä nyt edes on. Päätin koota tähän yhteen postaukseen teidän instagramissa ja blogissa kysymiä kysymyksiä ja vastata niihin, jatkossa ei tarvitse etsiä vastauksia monesta eri postauksesta vaan tilanne selviää nopeasti uudellekin lukijalle lukaisemalla tämä postaus.


Mikä Voitolla oikein on?
Heinäkuun lopulla Voitto alkoi liikkumaan epämääräisesti, ei ontunut, mutta heitti painoa pois oikealta etujalalta varsinkin sen ollessa ulkojalkana. Epäiltiin ensimmäisenä kaviopaisetta, mutta sitä ei löytynyt. Voitto liikkui epämääräisesti välillä päiviä ihan puhtaasti ja välillä taas aivan kolmijalkaisena. Tässä postauksessa vähän videomatskuakin.

Elokuun alussa mentiin sitten klinikalle näyttämään jalkaa ja suoritettiin samalla molempien hevosten vuositarkastus vähän etuajassa. Klinikkapostauksessa kiteytin klinikkakäynnin hyvin yhteen kappaleeseen ja se on tämä: "Oej ja mtj vuohiset lääkittiin, kuten otj kinner sekä oej kavionivel. Takajalkoja onkin hoidettu irtopalaleikkauksen jälkeen, kuten leikkaavan lääkärin ohje olikin, joten niissä ei mitään uutta. Oikeasta etujalasta paljastui uusi vika röngtenissä. Kuvat olivat muuten puhtaat, mutta vuohisnivelen lateraali reunasta löytyi hieman tasaantumaa. Tämän vamman ei pitäisi vaikuttaa käyttöön, kun kyseessä on kuitenkin suhteellisen iäkäs hevonen, joka on sen kanssa aikaisemminkin elänyt. Jos tämä lääkitys ei anna haluttua vastetta niin on vielä vaihtoehtoja lääkitä jalkaa. Joskus tuollainen vamma aiheuttaa luukipua, joka ei lähde ilmeisesti tällä normaalilla lääkitsemisellä vaan siihen tarvitaan regionaaliperfuusio. Voi olla, ettei jalka tule enää kuntoon, mutta melko positiivisen ennusteen lääkäri meille antoi."

Lisähoitoja tarvittiin, sillä ongelmat palasivat samanlaisina Tampereella käynnin jälkeen. Voitolle tehtiin saman eläinlääkärin toimesta Kiuruvedellä regionaaliperfuusiohoito, josta voitte lukea lisää täältä. Voitto oli sen jälkeen ihan ok, mutta tämä hoito oli hyvä suorittaa useamman kerran joten se toistettiin syyskuun lopulla, siitä tarkemmin tässä postauksessa.

Lokakuun alussa totesin erässä postauksessa, ettei Voitosta enää tule hevosta ja ihan tosissani kirjoitin postauksen "monttuun vai seurahevoseksi?". Mutta onneksi tämän jälkeen alkoi näkyä valoa risukasassa kun käytiin Terhin kanssa treenaamassa ja liikutin Voittoa vaikka se ontuikin alkuun pahasti. Noin pitkästä seisomisesta tulee iäkkäällä hevosella nopeasti jumeja, joita se sitten ontuu ennen kun pääsee kunnolla liikkeeseen.

ja mikä on tilanne nyt?
Tilanne on tällä hetkellä vähän kysymysmerkki. Talven tultu ei ole pystynyt kunnolla ratsastamaan ja olen mennyt hangessa hyvin säästellen, koska syvä hanki ei ole mikään otollisin paikka liikuttaa saikulta palailevaa hevosta. Tilanne näyttää kuitenkin muuten hyvälle. Voitto ontuu edelleen välillä ratsastuksen alussa, mutta kun se saa availtua paikkoja pari kierrosta katoaa se. Ja tosiaan kyse ei ole mistään ontumisesta vaan edelleen siitä samasta kummallisesta painon heijaamisesta ulkojalalta pois. 

Kevään tullen nähdään sitten mikä on tilanne ja päästäänkö me vielä kunnon treeniin. Klinikallakin varmasti käydään vielä, jos näyttää sille että Voitto liikkuisikin ihan hyvin. Hyppäämistä ei kunnolla ainakaan aloiteta ennen ell tarkistusta ja hänen mielipidettä pystyykö Voitto siihen, vaikkei oireilisikaan.

Pystyykö Voitolla vielä kisaamaan/hyppäämään ja jos pystyy jatkatteko kisaamista/hyppäämistä?
Tällä hetkellä ei luonnollisesti pysty, mutta en tiedä miten hyvin Voitto tästä sitten kuntoutuu. Edellisessä vastauksessa olikin tämän hetkisestä tilanteesta tarkemmin. Hyppäämisestä ja kisaamisesta puhutaan eläinlääkärin kanssa erikseen. Vaikka Voitto kuntoutuisikin siihen kuntoon, että sillä voisi hypätä pitää miettiä, onko se järkevää. Vamma voi pahentua sen takia niin pahaksi, että kohta Voitto kärsii kivuista jatkuvasti tai sitten se ei vaikuta mitenkään ja meillä on vielä monta kisakautta edessä... Ei voi tietää ja en ole vielä näin isoa päätöstä pahemmin miettinyt kun se ei tällä hetkellä ole kovin ajankohtainen.

Onko Voiton käytös muuttunut sairastelun aikana?
Yllättävän vähän! Olin ihan varma, että Voiton pää ei kestä kevyttä elämää, mutta hyvin on kestänyt. Lillin kanssa samassa tarhassa 12h päivät ovat auttaneet paljon asiaa. Ratsastanutkin olen ainakin 5 kertaa viikossa ja siihen päälle kaikki puuhastelut. Tarpeeksi kun keksii hevoselle aktiviteettiä niin hyvin näköjään pää kestää, eikä pahemmin ole tullut häiriökäyttäytymistä :)

Jos Voitolla ei voi ratsastaa enää tavoitteellisesti, mitä teet? Alatko ratsastamaan taas ratsastuskoulussa tai ostat uuden hevosen vai jääkö tavoitteellinen ratsastaminen kokonaan pois?
Tällä hetkellä sanon, että joko Voitto tai ei mitään. Eli jos Voitosta ei ole edes sileällä kunnon treeniin niin sitten puskailen tai teen sitä mitä Voitto pystyy. Innostus ei ole enää niin kova, että haluaisin uuden hevosen. Lisäksi tässä elämäntilanteessa todennäköisesti muuttamassa parin vuoden sisällä pois kotoa tuntuu uusi hevonen vähän turhalta hankinnalta. Välillä ihan rehellisesti sanottuna kiva olla treenamatta ja ratsastamatta niin paljoo, onhan sitä jo noin 7 vuotta tullut tehtyä päivittäin.

Vastaan tässä postauksessa muihinkin teitä mietityttäviin kysymyksiin koskien Voiton sairastelua eli kommenttia vaan tulemaan, jos joku juttu askarruttaa :) 

63 kommenttia

 1. Hyvä postaus, pääsi vähän kärryille että missä mennään :)

  VastaaPoista
 2. Moikka Tia!

  Hyvä kirjoitus, saavatpahan kaikki kyselijät tietää tiedettävät asiat niin ei tarvitsisi kokoajan niillä sinua pommittaa, vaikka varmasti vielä tämänkin jälkeen niitä satelee... heh :D
  Aloitin vuoden alusta ratsastamaan eräällä 9v tammalla, joka on ollut hieman kevyemmällä (lue; ei juuri liikkunut puoleen vuoteen muutakun taluttaen ja juoksuttaen) ja äitini pitkäaikaisena hevosihmisenä sanoi että uskoo pienten vikojen parantuvan pidemmässä levossa=) tarkoitan tällä siis sitä että uskon ja voihan olla että Voiton tietyt viat jalassa/muualla ovat talven kevyemmällä ollessa kerenneet parantumaan=) Tätä en siis todellakaan mitenkään näsäviisaana kommentoi ettet pahastu ja luule että tulisin neuvomaan (niitäkin ihmisiä kun on paljon...) =)

  Mukavaa kevään jatkoa sinulle ja Pinjalle! <3 +Onnea ylppäreihin!

  VastaaPoista
 3. Mietin vain tässä kun kerroit että ratsastuksen alussa voitto ei kunnolla liiku että onko ollut sellasta vaihtoehtoa että yläselässä on jokin mennyt pieleen että jos se noin vain alkoi liikkua epätahdikkaasti että jos jotakin on revennyt tai jotakin ? kun yleensä jos hevonen on pahasti jumissa ristiselästä niin ei välttämätä ota kunnollista askelta takajaloilla. Minullakin hevonen tuossa vuosi sitten lakkasi liikkumaan oikealla takajalalla ja ei vetänyt sitä tarpeeksi alle laukassa, ihan niinku askel loppu kesken kaiken. Sitten siinä parin kk jälkeen luulin sen olevan ok kun liikku melko hyvin mutta ei. Kylmäsin vain jalan usein ja tunnustelin painamalla jänteitä mutta ei reagoinut. En saanut tietää mikä siinä oli mutta puolivuotta sen jälkeen alkoi liikkua normaalisti. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäri tutki kyllä selänkin silloin kun vikaa etsittiin :)

   Poista
 4. Tosi kiva postaus!
  Täyttääkö Voitto tänä vuonna 14 vuotta?

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti voitto paranee en löytäis enää mitään hevos kanavaa jos lopetatte😭

  VastaaPoista
 6. Lopetatko vlogaamisen joista voitto lopetetaan?

  VastaaPoista
 7. Eihän voitto nyt vielä iäkäs ole jos täyttää vasta 14 vuotta :D?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se eläinlääkärin ja valmentajien mielestä ainakin on jo iäkäs, riippuu toki mihin vertaa :D

   Poista
  2. Esim tallilla mis mä käyn siel on yks 19v heppa nii on Voitto paljon nuorempi kun se. :)

   Poista
  3. 14v on kyllä harrastehevonen parhaassa iässä, ei missään nimessä vanha. Maailman huippuhevosethan ovat tuossa kohtaa uransa huipulla. Toki vaikka 14v ravuri on jo "vanha", mutta voitto on kuitenkin perus harrastepolle kevyellä käytöllä, niin voidaan puhua vanhasta sitten joskus 5v kuluttua..
   Oma hevoseni on nyt 23, ponini 29, hevonen on vielä aivan käyttökunnossa harrastuspolleksi, pikku hiljaa aljaa huomaamaan että ikää kertyy. Poni ei ole käyttökaveri ollut vuosiin, koska joutui seuralaiseksi pahan onnettomuuden takia vuosia sitten. Harmi sinänsä, koska oli liustava ajoponi, mutta enää ei kestä painoa selässä/vedossa, eikä yli parikymppisen kuntouttaminen parin kuukauden koppilevosta käyttöön olisi muutenkaan kovin nopea projekti ollut, vaikka jalka sen olisi kestänytkin.

   Poista
  4. Yhdellä tallilla jolla käyn on 26 vuotias poni (en ylpeile mutta voitto on aika nuori)

   Poista
  5. Niin tiedän kyllä, että on myös vanhempia hevosia :D Mutta eise Voitto silti mikään nuori enää ole.

   Poista
  6. Mun kaverin tallilla oli 34 vuotias poni ja kaksi 27 vuotiasta suomenhevosta

   Poista
 8. Tästä postauksesta pääsi hyvin kärryille siinä, missä mennään:)

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
 9. Moikka Tiia😊 Mua jäi vähän askarruttamaan se että lopetatko ratsastusksen kokonaan jos Voitto joudutaan lopettamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mutta Voittoa ei olla siis lopettamassa :D

   Poista
 10. Mä en voi ymmärtää tätä kun lukijat kommentoivat tiia instagram kuviin/ ja tänne blogeihin tms... Että mitä voitolle kuuluu, toipuukose, onko se sairas yms...yms... oikeesti mitä keitä kiinnostaa noin paljon!? Kai te ymmärätte että hevonen on eläin ja sillekkin tulee välillä näitä sairauksia niinkun ihmisillekkin koittakaa ymmärtää se! Oikeesti mä en ymmärrä mikä teitäkin lukijoita se voitto kiinnostaa menkää kattomaan sitä niin varmasti näätte miten se toipuu. Mä en tarkoita mitään pahaa mut yritän vaan puhua tässä asiaa! AAMEN!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minusta saa kiinostaa, sitähän varten mä tätä blogia kirjotan ja ei kukaan pysty Voiton vointia tulla katsomaan joten on ihan luonnollista kysellä miten se voi :) Tosin se olisi kivaa, että luettaisi postaukset missä kerron Voiton kuulumisia eikö kyseltäisi sitä siis turhaan.

   Poista
  2. Mua ainakin kiinnosta paljonkin! Olen seurannut Tiian blogia kauan ja tuntuu että "tunnen Tiian" (vaikka näin ei ole), ja tottakai sillon huolestun jos Voitto yhtäkkiä sairastuu. Mutta jos ei blogia lue niin sillonhan ei tietenkään kiinnosta...

   Poista
 11. Mä en sano tätä millään pahalla mut puhun asiaa silti. Eli siis jos mä olisin sinä Tiia niin minä lopettaisin voiton. Oikeasti voitto on sairas hevonen ei se tuu koskaan toipumaan siitä sairaudesta tai mikä sillä nyt onkaa... Niin joka tapauksessa hevonen kärsii koko ajan jossa sillä nyt on se jalka vika niin tottakai mä sen ymmärrän että hevonen tärkee ja rakas. Mutta jos lopettaisitte Voiton niin se olisi vaan sen hevosen parhaaksi. Ja mä varmaankin aattelen että voittokin saattaa myös olla samaa mieltä. Minä en itse haluaisi pitää hevosta joka on sairas. Ja minä en sano tätä millään pahalla. Toivottavasti ymmärrät, ei mulla muuta mut tehkää itse mitä te sen eteen haluatte tehdä hevosen parhaaksi sehän on teidän hevonen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ompa kiva, mitä jos sinulle tulisi vaikka nivelrikko (ihmisillekkin voi se tulla). Pystyisit hyvin elämään rauhallista elämää ilman kovaa urheilua, pitäsköhän sut lopettaa, tuntuisiko sinusta sille että haluaisit tulla lopetettavaksi :D?

   Minusta on harmillista miten helposti hevoset laitetaan monttuun, meillä on täällä hyvät olot elää kevyempääkin elämää, joten miksi tappaa kivuton hevonen. Eläinlääkärinkään mielestä lopetus ei ole paras vaihtoehto.

   Poista
  2. Tämän kirjoittaja on selkeästi lapsi joka koittaa ajatella hyvin että eläin ei saa kärsiä, mikä on totta.
   Mutta ei osaa oikein ajatella pidemmälle että millä tavalla se Voitto on sairas.
   Jos hevonen on sillä tavalla sairas että se ei kestä kovaa käyttöä, mutta kevyessä käytössä sillä ei ole kipuja, ei ole mitään syytä sitä lopettaa, silloin vain mennään kevyesti. :)

   Poista
 12. sitten kun muutat pois niin jääkö voitto teille kotiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia on vastannut ettei tiedä mitä sitten tapahtuu.sori kun vastaan Tiian puolesta♡

   Poista
  2. Jää hyvin todennäköisesti :)

   Poista
 13. Hyvä että teit tällaisen postauksen :) Toivotaan että Voitto toipuu, mutta jos ei, niin toivottavasti se saisi silti viettää mahdollisimman hyvää elämää! Eihän todellakaan kaikilla hevosilla edes hypätä tai muutenkaan treenata, vaikka ne olisivat ihan terveitäkin :) ps. Tosi hienoja kuvia tässäkin postauksessa!

  VastaaPoista
 14. Milloin videopostausta?

  VastaaPoista
 15. Ihan ymmärrettävää että ratsatuksen "himo" ei ole enää niin suuri jos sitä noin kauan on tehty.
  Mutta tosi harmi jos et osta uutta hevosta:(
  Mites sitten jos voitto kuolee/lopetetaan niin mitä Lillille tapahtuu, meneekö se sitten jonnekkin ratsastuskoululle silleensä et se on kuitenki teijä oma vai mitä tapahtuu?
  En siis todellakaan haluaisi että Voitto menisi noille vihreämmille laitumille;(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä kun Voittoa ei olla nyt lopetammassa eikä se toivottavasti vielä kuolekkaan..:D

   Poista
 16. Menee nyt aiheen vieressä mutta puhuit jollain videolla jossa esittelit vaatteita meikkejä yms, joistain halvoista meikeistä, olisikohan ollut huultenrajauskyniä yms, mikä niiden tuotteiden merkki oli ja mistä olit ne ostanut :D en enää muista enkä nopealla selauksella löytänyt nyt niitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Essence ja niitä saa esim. halpahallista ja carlsonilta tällä kuopiossa :)!

   Poista
 17. Onko teillä tänä talvena ollut hevoset samassa tarhassa? Miksi ne aiemmin ovat olleet erillään ja nyt yhdessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovat nykyään samassa sen takia, että voivat siellä toistensa kanssa riehua kun liikuttaminen ei ole enää niin aktiivista :) Ja eivät ole ennen olleet sillä Lilli potki Voiton useasti haavoille, nyt semmoista ei enää ole. Myöskin se ettei pienet ruhjeet haittaisi kun ei enää kisata ja valmentauduta aktiivisesti niin otettiin riski "kun ei ole enää mitään menetettävää" :)

   Poista
 18. Moi Tiia!Mul on semmonen ongelma Gimpissä (teen sun ohjevideon mukaan blogiini banneria) että kun mun pitäs häivyttää kaks kuvaa yhteen ja kun yritän sillä pyyhekumilla häivyttää niin sielt tulee se Gimpin läpinäkyvä pohja esiin (harmaa ruudukko). Oon kattonu et mulla on kaikki asetukset samallalailla kun siinä sun videossa mut se silti kumittaa se pohjan esiin.. joten mietin et osaatko auttaa? :) Ja muuten tosi kiva ja asiallinen postaus taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulla on kuvat samassa tasossa, pitää olla eri. Sori, en ole Tiia :D

   Poista
  2. Tosiaan kuvat eri tasoon ja vähän päällekäin :)

   Poista
 19. Moi oletko tulossa hevoset messuille Tampereelle?

  VastaaPoista
 20. Hei Tiia❤ oon aina halunnu kirjoittaa sulle jotain😂

  Mitä luulet, että kauanko menee vielä aikaa Voiton toipumiseen? Haluun tässä samalla vielä sanoa, että teet tosi hyviä videoita ja pitkä tallipäivä tai myday, jossa esiintyy hevoset ovat ehdottomasti suosikkeja! Voisitko tehdä joskus pitkän tallipäivä videon?

  VastaaPoista
 21. Selvensi asiaa kyllä, vaikka aika kärryillä olenkin😄 Toivottavasti Voitto toipuu pian, vaikka perus harrastehepaksi! Mitä Lillille tapahtuisi JOS Voitto pitäisi laittaa monttuun? Lilli ja Voitto on söpöjä😘❤️ +sun blogi on mun lemppari💕💖

  VastaaPoista
 22. Kommentteja lukiessa huomaa kyllä, että lukijakunta (tai ainakin kommentoiva sellainen) on selkeästi omaa ikäluokkaasi alempana. Enpä oikeastaan muuta halunnut sanoa kuin, että ihailen oikeasti tuota kärsivällisyyttä ja sitä, että jaksat olla ystävällinen ja olla pienemmille hyvänä esimerkkinä. :) Kuka tahansa ei voi olla bloggaaja, vaikka niin luullaan. Siihen tarvitaan paljon muutakin hyvän kameran lisäksi.

  Ja ei toki pienempiä ihmisiä vastaan mitään. Kaikki ollaan joskus oltu pienempiä. Tuntuu vaan välillä, että ihan ei olla samalla aaltopituudella. Toisaalta miksi edes pitäisi.. :)

  VastaaPoista
 23. Tää nyt poikkeaa aiheesta, mutta mikä kisapaita sulla on päällä näissä kisoissa http://www.lillivoitto.fi/2013/06/kisavideopostaus-sorsasalo.html ? Tosi kiva paita, ja tarvisin uuden joten funtsin että löytyiskö enään mistään saman kaltaista! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on Kingslandin paita, ei taideta enää myydä :/

   Poista
 24. äää mun käy niin voittoo sääliks. haluaisin et voisitte tehä taas kunnon videopostauksia lillin ja voiton kanssa

  VastaaPoista
 25. Heip.
  Ihan noin vinkkinä, oletko kokeillut ihan oikeasti asiansa osaavaa hierojaa? Ei mitään hiplaajaa, vaan ihan oikeasti vuosia kokemusta omaavaa hierojaa? Niillä kun on suuria eroja, ja jos ei itse ymmärrä paljoakaan hevosen lihaksista eikä kokonaisuudesta on sitä helppo tulla huijatuksi.

  Ja kuka sinulle on sanonut, ettei syvässä hangessa saisi toipillaalla ratsastaa? Sehän on hevoselle todellakin parasta kuntoutusta, lumi on hyvä vastus, hevonen joutuu käyttämään koko kroppaa ja liikkumaan ihan eri tavalla kuin ennen. Kannattaa ehkä laajentaa sitä kuuntelutaitoa muuallekkin kuin vaan siihen omaan valmentajaan (mikä tuntuu olevan monelle ratsastajalle se jumalasta seuraava) ja siihen yhteen eläinlääkäriin. Kysele yli rajojen, ravi-ihmiset jos ketkä tietää todella paljon hevosen kuntouttamisesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla hierotettu Voittoa nyt vähään aikaan. Ja ei kukaan, ajattelen ihan järjellä. Ei itsekkään voi lähteä suoraan vetämään HIIT-treeniä pitkän levon jälkeen. Toki me siellä hangessa mennään, mutta en voi siellä samalla tapaa alkaa yhtäkkiä menemään kunnolla ravia ja laukkaa kun hevonen on ihan henkihieverissä. Lisäksi minusta ei ole ok ratsastaa hangessa, joka tulee yli polvien, huomaa että hevosenkin on siellä tosi vaikea liikkua :/

   Poista
 26. Meidän suomenhevosela (kuollut) oli joku ihme patti kyljessä sitten tuli jotain jalkavaivoja lopulta ei enää päässyt ylös niin sitten lopetettiin. Oikeasti meiän New forest poni, joka on kyllä kuollut täyttäis tänä vuonna 38 v

  VastaaPoista
 27. Teitkö penkkari päivästä mitää vidii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä toivon että Tiia pääsi nauttimaan penkkaripäivästä ilman videoinnin tuomaa stressiä ;)

   Poista
 28. Ratsastatko usein Lillillä? Ois kiva taas nähä joku videopostaus kun ratsastat lillillä. Tai esim. Joku hevoset vaihtoon:)

  VastaaPoista
 29. Toivottavasti Voitto paranee, mutta tietenkin, kuten sanoit, parempi on miettiä tarkkaan tavoitteellista treenaamista, jos Voiton ns vamma pahenee (Mahdollisesti) sen myötä. Pääsin jyvälle vihdoin tässä Voiton tilassa, tsemppiä!

  VastaaPoista
 30. Ajattelin vain kysyä, että kun muutat pois kotoa ja Voitto todennäköisesti jää vanhemmillesi niin onko Voitto sinun vai Pinjan tai Sinin? 😁

  VastaaPoista
 31. Tallilla missä mä käyn nii on kaksi hevosta jotka ovat 29 vuotiaita ja vielä alkeistunneilla käyvät👌🏻

  VastaaPoista
 32. Siis miten hyvin Voitolla pystyy ratsastamaan? Voiko sillä laukata ja ravata normaalisti? Millaisia esteitä sillä voi tällä hetkellä hypätä vaiko ei ollenkaan? Olet varmaan jo vastannut saman tyyppisiin kommentteihin sata kertaa, mutta silti. Toivottavasti Vote paranee.<3 :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.