Onnettomuus jäällä, vinkit kevään yo-kirjoituksiin ja muita kuulumisia!

tiistai 26. tammikuuta 2016

Nyt tuleekin melkoinen sekamelska tästä postauksesta, sillä juttua olisi vähän vaikka mistä erilaisista aiheista. Kuviakaan ei ole niin paljoo, että voisi jokaisen tekstipätkän jakaa omaan postauksee, joten mennään tällä kertaa näin!


Pakkaset ovat vaikuttaneet meillä melko paljon tallihommiin sekä hevosiin. Meillä kun on ihan oikeasti heilunut pakkanen siellä kolmessa kymmenessä ja ylikin tässä muutaman viikon... Blogini lukijoissa tuntuu olevan molemman ääripään edustajia, niitä jotka käärivät hevosensa pumpuliin ja niitä joiden hevoset saavat elellä hyvin luonnollisesti. Itse katson sijoittuvani siihen puoliväliin nähtyäni molemmat ääripäät. 

Meidän hevoset ovat olleet ihan luvattoman paljon sisällä näillä pakkasilla ja se ei ole pelkästään meidän ihmisten tahto vaan ihan hevostenkin. Hevoset on meillä oppineet sen verran hyvälle, että mieltään osoittamalla täällä saa palvelua. Toisaalta sehän on aika hyvä, tietää ainakin milloin niillä on joku hätänä. Kesäisin meidän kotioven käydessä hirnuminen merkitsee veden loppumista, mutta näin talvella usein halua päästä sisälle. Viimeistään siinä vaiheessa kun kaverukset vetävät rallia portin edessä alkaa olla jo kiire. Ja kyllä rallaaminen portin edessä on eri asia kuin iloisesti juoksentelu tarhassa, ei siis hätää ensimmäisistä juoksuaskelista ei meilläkään sisälle joudu ;)

Suurin ongelma ulkona olossa tuntuu olevan nenän jäätyminen ja se on ongelma myös ratsastuksessa. -30 en lähde ratsastamaan, mutta kyllä siinä -20 paikkeilla voi hyvin ratsastaa. Hevosilla on nimittäin tosi pitkä henkitorvi ja ilma ehtii lämmetä ennen keuhkoja, toki hengästymiseen asti ratsastamista vältän noillakin pakkasilla. Voitolla kuitenkin tahtoo turpa ulos- ja sisäänhengityksen takia jäätyä, joka sitten nipistelee ja tuntuu inhottavalle. Tämän takia on ratsastukset olleet melko minimissä, joka päivä hevoset on kuitenkin liikutettu. Vähän lauhemmilla keleillä hölkytelty selästä tai maastoiltu ja kovemmilla pakkasilla käyty jalottelulenkeillä pihalla, pellolla ja kentällä.

Voitto on oppinut myös vaatimaan lämmintä vettä aina liikutuksen jälkeen tai sisälle tullessaan. Se menee nätisti odottamaan luukulle ja hörisee vaativasti, jos ämpärin valuttamisessa kestää. Ehkä mieltymys tähän juomaan on tullut siitä, että pakkasilla yritettiin saada hevoset juomaan vettä lisäämällä sinne omenamehua. Hyvä kikka muuten ja sama innokkuus jatkuu, vaikka vedessä ei enää mehua olekaan. Mehua kannattaa muuten laittaa tosi vähän, sillä Voitto ei ainakaan tykkää kovin vahvasta.

Jäällä otetut kuvat ovat vanhoja, sillä kamera ei ole eksynyt matkaan nyt kummallakaan kerralla.
Sitten vähän tuoreempiin kuulumisiin, tuon pätkän kirjoitin jo jokunen viikko sitten odottelemaan talvisia kuvia. Nyt pakkaset on laskeneet kivasti ja ollaan päästy ihan kunnolla hommiin. Ollaan humputeltu vähän kentällä jumeja pois, jonka lisäksi tehty hangessa liinan päässä kunnolla töitä ja nyt viime päivät maastoiltu jäällä. Kentällä on kivasti vastusta, joten hieman rapakunnossa olevat heposet on nyt joutuneet kunnolla töihin. Ollaan kuitenkin aloitettu ihan varovasti jo senkin takia, että kevyttä liikuntaa on nyt tullut paljon ja siellä hangessa juokseminen on oikeasti raskasta.

Moni on kysellyt Voiton kuulumisia ja miten se nyt sitten voi. Voitto voi hyvin, kuten postauksista on varmaan ainakin rivien välistä voinut lukea. Toki ei voi olla vielä millään tapaa varma, sillä se oli taas niin pitkän pätkän tässä kevyellä, että voi levonkin takia liikkua nyt hyvin. Katsotaan nyt siis ihan rauhassa talven ja kevään mittaan mikä sen käyttötarkoitus tulee olemaan ja kun hyppääminen voisi olla ajankohtaista käväistään klinikalla vielä tarkastamassa vointi.Kerroinkin, että ollaan nyt käyty jäällä ratsastamassa. Ihanaa! Tosin eilen kävi pikkuinen onnettomuus, jossa olisi voinut käydä melko huonostikin. Jäällä on paljon lunta ja pohja tuntuu pitävälle ja pehmeälle. Voitto ei ollut liukastellut kertaakaan aikaisemmin, kunnes se yhtäkkiä kesken reippaan laukan kaatui kyljelleen. Minä lensin onneksi vähän kauemmaksi, jolloin kolautin vain kyynärpään. Lumi kyllä pehmensi mukavasti iskua, ei tehnyt läheskään niin kipeää kun normaalisti!

Voitto kellahti mun viereen, josta se sitten nousi samaan aikaan kun minä. Heppa jäi hölmistyneen rauhallisena paikoilleen, nappasin ohjista kiinni ja sitten vain takaisin selkään. Säikähdyksellä taidettiin selvitä, jossei tänään sitten alla ole ihan rikkinäinen hevonen. Otettiin kuitenkin vielä uudet laukat ja ravit, kaikki tuntui olevan kunnossa. En tiedä mistä kaatuminen johtui. Ehkä juuri tuossa kohti ei ollutkaan pehmeän lumen ja liukkaan jään välissä napakampaa lumikerrosta tai sitten vauhtisokeus iski ja kovan vauhdin takia loivakin kaarre oli liian jyrkkä.

Hevoset olivat muuten yllättävän rauhallisia jäällä, liekö alkaa molemmilla jo ikä tehdä tehtävänsä tai sitten aikaisempien vuosien paremmalla kunnolla on jaksanut painella täysiä menemään. Molemmat käyttäytyivät tosi nätisti, ei mitään pelkoa, ettei hevonen pysähtyisi esimerkiksi. Ainahan noilla on jarrut hyvin toimineet, mutta kuitenkin ihan eri meininki mitä joskus.

Takki House of Brandonilta (linkki)* (vain 40 euroa ja useita värejä!)
Huppari Pinjalta (hyvin pitkään ja pysyvästi) lainassa
Farkut House of Brandonilta (linkki)* (vihdoin löysin täydelliset vaaleat farkut, ei enää mustia joka päivä!)
Kengät Timberland

Moni on kysellyt myös mun koulusta ja etenkin siitä mitä lukion jälkeen. Mullahan on lukiota vielä jäljellä sillä käyn sen 3.5 vuodessa, joten mitään suuria muutoksia ei tässä reiluun vuoteen varmaan tapahdu. Voiton kohtalosta voisin ehkä kirjoitella joskus tarkemmin, mutta kyllä suunnitelma on valitettavasti se, että kotiin se jää. Ei ole kovin taloudellista ottaa hevosta täyshoitoon näin opiskelijana. Pieni mahdollisuus on toki siinä, että jään Kuopioon opiskelemaan, jolloin Voiton hoidosta vastaisin edelleen minä. Jos muutan kuitenkin muualle, niin sitten onkin vähän vaikeampi tilanne. Vaikea kuitenkin suunnitella valmiiksi kun ei yhtään tiedä minne tie vie.

Mulla loppuu ihan pian varsinainen koulu ja alkaa lukuloma, tosin yksi kurssi mulla on käytävänä, joten ainakin kolme kertaa viikossa joutuu vielä koulunpenkille 75 minuutiksi ;) Lukuloman jälkeen palaan sitten tekemään vikaan jaksoon muutamat pakolliset kurssit ja kesän jälkeen vielä fysiikan kirjoitukset ja pari kurssia. Olen siis jo kirjoittanut biologian josta tuli E, nyt keväällä kirjoitan äikän, matikan, enkun ja uskonnon ja sitten vielä syksyllä fysiikan ja mahdollisesti uusin jonkun jos tarvetta tulee.

Kavoin toisen blogin luonnoksista postauksen, joka mun oli tarkoitus julkaista nyt kevään kirjoitusten perusteella. Kopioimpa sen nyt kuitenkin tähän, jos jotain vinkit ylppäreihin kiinnostaa. Itse taidan ainakin omat vinkkini kerrata, sillä tuntuu ettei lukeminen millään nappaa, kun aiheet on niin epäkiinnostavia verrattuna biologiaan.

MINUN VINKIT KEVÄÄN KIRJOITUKSIIN:
* Aloita ajoissa! Mä aloitin kesän kirjoituksiin lukemisen heti toisella kesälomaviikolla. Luin läpi kesän rennosti. Joskus luin kirjan parissa päivässä ja joskus en avannutkaan kirjaa viikkoon. Olin kuitenkin pari viikkoa ennen koulujen alkua lukenut kaikki kirjat läpi.

* Etsi oma tyyli! Mulle hyvä taktiikka on tehdä ajatuskarttoja ja alleviivauksia. Luin kirjat toiseen kertaan tosi huolella, tehden jokaisesta kappaleesta ja jokaisesta tärkeästä asiasta ajatuskartan. Ensimmäiset ajatuskartata olivat isotöisiä, mutta kun kirjat alkavat täydentämään ja toistamaan asioita, saattoin vain täydentää jo tehtyihin ajatuskarttoihin uusia juttuja. Esimerkiksi bilsassa 2 ja 5 sekä 1 ja 3 ovat parit, joista muodostin osittain yhteisiä ajatuskarttoja ja joita luin rinnakkain.

* Ole hereillä kertauskurssilla! Mä voin myöntää, että tavan tunneilla sorrun usein kaverin kanssa rupatteluun tai puhelimen räpläykseen, mutta kertauskurssilla keskityin 100% asiaan. Kirjasin opettajan kertomia juttuja ajatuskarttoihini, kuuntelin kaiken tarkasti, tein muistiinpanoja kertauskirjaan ja tein tehtäviä.

* Hyödynnä opetus.tv:tä! Kun lukeminen tympi siirryin sängyn ääreen katsomaan opetus.tv:n videoita. Tuolta tosin löytyy ainoastaan biologia, kemia, matikka ja fysiikka, mutta netistä löytyy varmasti muuta materiaalia muihin aineisiin.

* Katso dokumenttejä! Itse katsoin varmaan noin viisi dokumenttia, jotka käsittelivät biologian aiheita. Tämäkin oli semmoista lukemista, jota jaksoi tehdä vaikka vähän laiskottikin. Itse katselin näitä ihan yle areenasta ja katsomosta, myös meidän opettaja vinkkasi parista dokumentistä.

* Loppukiri! Reilu viikko ennen kirjoituksia olin kahlannut kaikki kirjat kahdesti läpi. Kerran vain lukaissut ja toisen kerran sitten käynyt jokaisen asian huolellisesti. Viimeiset päivät selasin kertauskirjaa, alleviivasin sieltä juttuja jotka olivat vielä mulle epäselviä, jonka lisäksi merkkasin sivuja, joita pitäisi vielä kerrata. Kertauskirjasta epäselviksi jääneet asiat kertasin sitten ihan kokonaisuudessaan oppikirjasta.

Viimeisenä päivänä selasin kaikki kirjat, muistiinpanot ja ajatuskartat läpi. Luin joka ikisen kuvatekstin ja kappaleiden tiivisteet, mutta itse kappaleeseen palasin vain jos jokin asia oli edelleen epäselvä. Illalla ennen nukkumaan menoa kertasin vielä tärpit, josta päästäänkin seuraavaan eli..

* Älä luota liikaa tärppeihin! Yhtäkään opettajan antamaa tärppiä ei taidettu kysyä, joten niitä ei kannata alkaa pänttäämään sillä kustannuksella, että muut asiat jäisivät sitten vähemmälle. Toki varmasti tärpit osuvat joskus kohdalleen, mutta kun olet kerrannut ne kerran tai kaksi muita asioita enemmän se riittää.

* Tee muutakin! Missään nimessä ei kannata unohtaa muuta elämää. Itse vietin aikaani kavereiden kanssa oikeastaan joka viikonloppu, tosin lähdin usein aikaisemmin kotiin ja olin liikenteessä aina autolla. Ajatuksien vieminen ihan kokonaan pois aiheesta auttoi. Mulle tässä parhaiten toimi tosiaan kavereiden kanssa ajelu ja hengailu. Lenkillä tai ratsastaessa mielessä usein pyöri kirjan asiat, vaikka en niitä tarkoituksella ajatellutkaan.

Siinäpä varsin sekalainen joukko asiaa ja kuvia, jatkossa sitten vähän paremmin teemoiteltuja postauksia!

*=saatu/mainoslinkki

40 kommenttia

 1. Oi noi lukuvinkit tuli mulle tarpeeseen vaikka vasta syksyllä ensimmäiset kirjoitankin! :) Mites nyt kun kirjoitatkin monta ainetta etkä vaan yhtä (eikös sulla syksyllä ollut pelkkä biologia) niin aiotko aloittaa/oletko aloittanut lukemaan niihin aikaisemmin kun on monta luettavaa ja miten luet niihin (esim luetko niihin sillee että samana päivänä luet montaakin eri ainetta vai niinkun että yks aine per päivä)? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole aloittanut aikaisemmin, mutta toivotaan, että lukulomalla ehtii sitten kiriä.. Ja luen kaikki ihan joka päivä, tosin äikkäähän nyt ei tarvitse lukea :)

   Poista
 2. Onneksi ei käynyt sen paremmin! Tosi hyvä postaus :)

  VastaaPoista
 3. Kiva postaus:)Onneksi sinulle ja voitolle ei käynyt pahasti siellä jäällä!

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus, hyvin tiivistetty! Mulla meinaa aina välillä käydä niin, että tekstiä vaan tulee, ehkä vähän liikaakin jostain pikku asiastakin... :D

  Toivottavasti tosta kaatumisesta ei näy mitään huonoja merkkejä seuraavalla liikutuskerralla tai toivottavasti se kaatuminen ei johtunut siitä jalasta!
  Hyvä, että ei sulle itselle ainakaan käynyt pahemmin.

  Kivoja noi vinkit, niitä voi ihan normi kokeeseen lukemiseenkin kaippa hyödyntää! :-)

  VastaaPoista
 5. En ole lukenut blogiasi pitkään aikaan (kiire töissä, blogisi on silti paras;)), joten huomasin kirjoitustyylisi muuttuneen. Aina sulla on ollut kiva tyyli, mutta nyt se on erityisen soljuvaa ja tarkkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kiva kuulla näin äikän ylppäreiden lähestyessä ;)

   Poista
 6. Huoh! onneksi eii käyny huonosti mitä siellä jäällä oikein tapahtui!👀 muuten hyvä postaus tykkäsin!👌 Haluaisin tietää että milloin olisi videopostausta tulossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vielä yhtään tiedä, en uskalla lupailla mitään..:)

   Poista
 7. Tosi hyvä postaus taas! :) Kiva kuulla Voiton kuulumisia. Mun mielestä sun vinkit yo-kirjoituksiin olivat hyödyllisiä. (Itse kirjoitin pari vuotta sitten ylioppilaaksi.) Liittyen jatko-opiskeluihin ynnä muuhun, niin tulevaisuutta voi tosiaan olla aika hankala suunnitella kun ei yhtään tiedä mihin koulutukseen pääsee - ymmärrän tosi hyvin. Itsellä oli myös kaikki hevos-, koira- ja muutkin suunnitelmat tuossa vaiheessa täysin auki, ja osittain ne ovat sitä vieläkin, heh ;) Mulla oli tänään vähän huono päivä, kunnes avasin blogisi ja näin että tänne oli tullut uusi postaus :D Sitä oli ilo lukea. Mukavaa jatkoa taas ja tsempit loppuihin yo-kirjoituksiin! :)

  VastaaPoista
 8. Kiva kun olet nyt bloggaillut aika aktiivisesti. Ja hyvä ettei sinulle ja Voitolle (nähtävästi) käynyt pahemmin kun kaaduitte jäällä.

  VastaaPoista
 9. Tää oli tosi hyvä postaus! Toivottavasti selviitte vaan säikähdyksellä.

  VastaaPoista
 10. En ole vielä lukiossa, mutta ihan peruskoulunkin kokeissa noita vinkkejä voisi hyödyntää! Onneks sulle ja Voitolle ei käyny pahasti! Kiva postaus!

  VastaaPoista
 11. Kommentoin jo aiemmin, että kiva postaus :) Mutta kysyisin, että onko tuo toinen blogisi jotenkin suljettu tms? Koska en pääse lukemaan sitä. Pahoittelut, jos olet jo vastannut tähän kysymykseen jossain, en löytänyt kuitenkaan vastausta ihan äkkiä mistään :)

  VastaaPoista
 12. Se on dokumentteja, ei dokumenttejä ;)

  VastaaPoista
 13. Tuletteko Apassionataan 30.1.15

  VastaaPoista
 14. Kiva postaus :) Onneksi teille ei käynyt Voiton kanssa mitään vakavampaa !

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus :) Onneksi siinä ei käynyt sen pahemmin ja toivotaan ettei Voitolla ilmene mitään ontumista, kipuja tms. tuon kaatumisen seurauksena!

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus! Onneks sulle ja Voitolle ei käyny pahasti. Noi kengät muuten näytti tosi kivalle, kun sulla oli vielä samaa väriä tukassa!

  VastaaPoista
 17. Kiva postaus! Ei haitannut ollenkaan tämmöinenkään että montaa asiaa samassa postauksessa! Mukava vaan kun sun blogit yhdistyivät, olen kauan lukenut tätä blogia ja silloin tällöin luin lifestyleasi. Tämä uusi ratkaisu vaikuttaa entistä kivemmalta ja mielenkiintoisemmalta :)

  VastaaPoista
 18. Onneksi teille ei kaatuessa käynyt pahemmin! Noi sun vinkit oli kyllä hyviä, ja aion itse soveltaa samaa nyt, kun omiin ekoihin kirjotuksiin alkaa olla se kaks kuukautta. Kuudesta kurssista oon lukenut kokonaan nyt kaksi, joten vauhtia on pakko kiihdyttää, sillä lukemisen joutuu tekemään normaalin koulun ohessa kiitos kakkosen kevään... Täytynee tehdä oikeasti suunnitelma, ja pysyä siinä!

  VastaaPoista
 19. Mullakin lähestyy kirjoitukset ja ainut kohta noista mitä oon harrastanut on tuo "tee muutakin". Eli varmaan mahtavasti menee :D

  VastaaPoista
 20. Sä et ookkaan tainut olla Cederbergin opetuksessa - entinen matikan opettaja Klassikasta ja opetus.tv:n perustaja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ennoo ollu, Sakke sitä kyllä aina kehuu ja mainostaa että meidän koululn porukkaa ollu :D

   Poista
 21. Pakko tarttua tuohon ilman lämpenemiseen hevosen pitkän nenän kautta. Ei pidä paikkaansa, vaikkakin joo, hengityselimistö on paljon pidempi kuin ihmisellä, ei ilma ehdi lämmetä ennen keuhkoja tarpeeksi. Tämä johtuu siitä, että hevosen hengitystiheys nousee niin älyttömän nopeasti liikkumisen myötä. :) Tietenkin jokainen hevonen on yksilö, ja jokainen omistaja tietää eläimensä "kipurajat". Mutta siihen nenän pituuteen ei pidä tuudittautua, koska se on väärä tieto. Tästä syystä, esimerkiksi raveja ei ikinä juosta kovassa pakkasessa ja hevoset jättäytyvät lähdöistä pois. :)

  VastaaPoista
 22. Mikset vastaa näihin kysymyksiin? :( Noihin mihin et oo vastannu viel missään muussa kommentissa. Tässäkin postauksessa esimerkiksi kommentit 1 ja 6

  VastaaPoista
 23. onneksi ei käynyt pahemmin. Olette Pinjan kanssa mun lempi bloggaajat. Aloitan itsekkin blogin pitämisen olisiko sulla hyviä vinkkejä siihen:-)

  VastaaPoista
 24. Onneksi ei kaatuessa tapahtunut ainankaan mitään pinnallisia haavereita tms. Kannattaisi tosin pyytää hieroja käymään koko heppa läpi ettei löydy mitään lihasrepeymiä tms kaatumisen jäljiltä!:)
  Hyviä vinkkejä yo-kirjotuksiin otankin osan talteen itsellenikin;)

  VastaaPoista
 25. Nostan sulle kyllä hattua, kun luet noin hyvin! :3 Minulta ei _ikinä_ onnistuisi noin hyvin lukeminen :D (Ehkä en ole vain lukio ihminen=lukeva ihminen joten menin ammattikouluun :D)

  VastaaPoista
 26. Paljon maksoitte voitosta kun ostitte sen, ja mistä ostitte ja minkä ikäinen olit silloin?

  VastaaPoista
 27. Lueskelin tossa huvikseni vanhempia yhteistyöpostauksia ja päädyin selailemaan niiden kommentteja. Täytyy sanoa, että oikeasti järkytyin, miten selkärangattomia jotkut anonyymit voivat olla. Tuntuu, että ihmiset tosissaan luulevat teidän olevan hemmoteltuja lellipentuja, jotka saavat kaiken haluamansa sormiaan napsauttamalla. Jotkut tuntuvat luulevan myös, että ihmiset käyttävät merkkituotteita vain sen takia, että niissä lukee se merkki ja että sillä merkkituotteella voi sitten kasvattaa egoa j leveillä muille: mullapa onkin Stubbenin satula, Animon housut ja Roecklin hanskoja viidet, sullapa ei, lällällää, tyyliin. Ja asiahan ei näin ole.

  Suurin osa ratsastajista käyttää merkkituotteita luultavimmin siksi, että ne ovat oikeasti laadukkaita ja käytössä hyväksi havaittuja. Netissä ja tallilla myös kuulee paljon juttuja hiukan tunnetummista merkeistä, mitkä on hyviä, mitkä hajoaa heti käytössä, mikä on hyvä sijoitus ja mikä ei. Väitän, ettei maailmassa edes voitaisi sanoa olevan niin sanottuja varusteirheilijoita, jotkut vain satsaavat enemmän varusteisiin kuin toiset. En siis itseänikään kutsuisi varusteurheilijaksi, vaikka uusista varusteista tykkäänkin ja mun käsiini ei vain voi tunkea muita hanskoja kuin Roeckleita. Ja sekin ihan sen takia, että ne on parhaat hanskat mitä olen koskaan kokeillut, ne on kauniita ja sataprosenttisesti pitäviä ja hyvin mun käteen istuvia. Sen takia mulla onkin niitä jo kotiutunut useampi pari.

  Ja siitä, että ihmiset kuvittelevat Tiian ja Pinjan saavan kaiken haluamansa; ehei, en usko että näin on. Loppujen lopuksi monet on takuulla ihan omista säästöistä ja pennosista kulutettu, ja varmasti jokaiselle vanhemmat joskus kustantavat uudet ratsastuskengät vanhojen tilalle tai uuden kypärän edellisen hajottua. Minullekin vanhemmat maksavat tälläiset tarpeelliset ostokset, ns. ylimääräiset hankinnat kustannan itse. Tiia on saanut myös yhteistyön kautta hienoja tuotteita ja se onkin herättänyt anonyymeissä närää, mutta miettikääs, miten oikein firmat päättävät alkaa yhteistyöhön jonkun bloggaajan kautta? No, blogin pitää olla aika hyvä ja suosittu, tämänkin blogin tekemiseen ei kahdella kädelläkään voi päiviä laskea. Tässä on mennyt vuosia, että tämä blogi on tälläinen kuin nyt on. Ja loppujen lopuksihan firma sen suurimman hyödyn saa, nimittäin mainostusta kymmenille tuhansille ihmisille. Sehän se firmoilla yhteistyöhön kiinnostaakin, ei se, että saisi lahjoitella satojen eurojen edestä tavaraa bloggaajille.

  Huhhuh, tulipahan tekstiä, mutta nyt olen sanottavani sanonut! :)

  VastaaPoista
 28. Kun valmistauduit kirjoituksiin selailitko esim YLE:n abitreenien sivuja ja katselitko vanhoja yo-kokeita? Oliko niistä apua? Entä kirjoititko fysiikkaa tai kemiaa? Entä kuinka valmistauduit esim. matematiikan laskutehtäviin? Paljonko laskit päivässä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanhoja yo-kokeita katsoin parilta edelliseltä vuodelta ajatuksella että näitä ei ainakaan kysytä juuri täss muodossa. Muuten en lukenut siellä olevia tietoiskuja. Kirjoitan fysiikan ja matikkaa vasta luen, joten en osaa siihen vielä vastata. Nyt oon laskenut harvakseltaan, tosin kertauskurssilla laskettuin kaksi kurssia 75minx3/vk, meillä oli onneks kaksi kertauskurssia niin tuli jo sillon treenailtua paljon :)

   Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.