Monttuun vai seurahevoseksi?

torstai 29. lokakuuta 2015Kouluratsu Solos Lacan hyvästeltiin eläkepäiville Horse Showssa hevosen viimeisen kisasuorituksen jälkeen. Hevonen suoritui tehtävistä upeasti ja näytti elinvoimaiselle Voittoa huomattavasti vanhempana. Meidän Voitto rouskutti samaan aikaan heinää tallissa, sille tuskin oli mitään väliä, että meidän kisaura päättyi hylkyyn. Minua se kuitenkin surettaa, varsinkin nyt kaiken HIHS:issä näkemäni jälkeen, halusinkin nyt ennen loppuja tapahtumasta kertovia postauksia avata vähän Voiton kuulumisia.

Viimeisen radan Voitto hyppäsi jo varmasti kivuissa, sen takiahan se niin penkin alle menikin. 12-vuotiaalla hevosella piti olla vielä monta kisakautta edessä. Vaan toisin kävi, vaikka kaikki aluksi positiiviselta vaikuttikin. Moni on mulle todennut Voiton tilanteesta puhuessa seuraavia lausahduksia: Tämmöstä tämä hevosen kanssa eläminen on. Tämä kuuluu lajiin. Odotan kauhulla milloin oma hevonen menee rikki. Hevoseton on huoleton.

Toiset hevoset kestävät loppuun ja lopettavat huipulla, toiset menevät sitten rikki ja useimmiten joutuvat monttuun, sillä todella harvalla on varaa pitää hevosta seurahevosena yksityistallilla ja ehkä sellaisella tallilla se elämäkään ei olisi toipilashevoselle kaikkein parasta. Jos meillä ei olisi mahdollisuutta pitää rikkinäistä hevosta "pihan koristeena", lähtisi Voittokin varmasti vihreämmille laitumille. Hevosen myyminen eteenpäin varsinkin rikkinäisenä on minusta aina vähän arveluttavaa, tiedä mihin käyttöön se lopulta päätyy vaikka ensimmäinen koti lupaavalta vaikuttaakin. Kaikista lupauksista huolimatta kipeä hevonen voi joutua ties minkälaiseen kotiin sitten lopulta...

Voiton tilanne alkaa nyt valitettavasti olemaan se, että siitä ei estehevosta tule eikä edes harrasteheppaa. Tällä hetkellä näyttää sille, että sillä voi kävellä. Tilanne voi vielä muuttua ja joissain tapauksissa voi ihan vain lepokin auttaa, mutta aika toivottomia jo ollaan. Eläinlääkärin kanssa juteltiin viimeksi tänään ja saatiin uusi klinikka-aika, jossa heppa tutkitaan perusteellisesti ja uusia hoitomuotoja mahdollisesti vielä testataan.

Moni on blogissa mulle todennut, että on itsekästä ja väärin pitää hevonen elossa, kun sillä ei voi treenata. Minusta tälläiset väitteet on aika typeriä ja tuovat minulle hevosen omistajana tosi ikävän mielen. Kyllä hevonen voi elää tyytyväisenä tehden kävelylenkkejä, laiduntaen kaverin kanssa ja ulkoillen koko päivän. Eri asia on tietysti, jos kivut ovat niin kovat että ulottuvat muuallekkin kun ratsastukseen tai jos hevonen ei yksinkertaisesti kestä joutilaampaa elämää. Silloin mekin harkitsemme tilannetta, mutta tässä vaiheessa lopettaminen ei ole vaihtoehto siitä on eläinlääkärinkin kanssa keskusteltu.

Yritin kolmisen viikkoa saada heppaa liikkeeseen, liikuttaa sitä, jotta jumit aukeaisivat ja paikat vetristyisivät, mutta se ei nyt näyttänyt olevan avain ongelmaan. Voitto on nimittäin todella huono ravissa, enkä sitä pysty ravauttamaan vaikka eläinlääkärin ohje edelleen olisi pitää se liikkeessä. Laitetaan hänelle videota tulemaan Voiton liikkeestä, sillä minusta itsestäni tuntuu luonnottomalle pyytää noin ontuvaa hevosta liikkumaan. Tarhassa tosin herra kirmailee ihan puhtaasti, että en tiedä miten ratsastaessa hevonen sitten onkin aivan kolmijalkainen...

Blogin kohtalo menee aika samassa veneessä Voiton kohtalon kanssa, sillä uutta hevosta ei ole tulossa. Se on varmaa. Mutta ei tämä blogi lopettamassakaan ole, vaikkei meno enää samanlaista tule olemaan. Uskon ja toivon, että saan blogin kuitenkin pidettyä mielenkiintoisena ja teitä kiinnostavana, vaikka Voitosta ei enää estehevosta tulisikaan.Treenipostaukset on olleet iso osa blogia, mutta ehkä ne saadaan korvattua, vai mitä tuumitte?

Pitäkäähän kaikki peukkuja pystyssä, että tässä tapahtuisi joku ihmeparantuminen <3

179 kommenttia

 1. Peukkuja pystyyn. Kyllä siitä voi vielä harrastehepan ehkä saada, ainakin köpöttelymaastoihin. Tosi harmi, et teillä on käynnyt noin kahden hepan kanssa. Vielä vähän aikaa sitten teidän tulevaisuus näytti tosi valoisalta.

  VastaaPoista
 2. Toivottavasti Voitto nyt tervehtyisi edes jonkinlaisen kuntoon! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Niinkuin yhdessä postauksessa taisit mainita, niin talven yli käyntiterpialla voisi auttaa. omalla hevosellani joka on jo suhkot iäkäs tamma oli jaloissa vikaa pitkän esteuran jälkeen (kisaaminen oli lopetettu jo yli vuosi ennen vaivojen tuloa) saatiin eläinlääkäriltä ohjeeksi pitää käyntiterapialla talven yli (n.puoli vuotta) sitten joskus huhtikuussa tamma oli jo ihan eri tuntuinen. eläinlääkäri käynnin jälkeen saatiin ohjeeksi alkaa lisäämään ravia liikutukseen. toukokuun lopulla tamma oli taas ihan terve, innokas laukkaava vauhtihirmu. ollaan muutaman kerran menty jo pikku esteitäkin. ei siis enää ikinä kisakentille suunnata, mutta harrastehevosena toimii. voimia teille:) oot ihan tosi hyvä bloggaaja. tsemppiä votelle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että meilläkin kävisi yhtä ihana tuuri kun teillä :)!

   Poista
 4. Voi tsemppiä ihan hirveästi. Ja peukut pystyssä♥

  VastaaPoista
 5. Toivon niin paljon että voitto tulisi kuntoon! Niin hieno hevonen se on. Tsemppiä sulle ja voitolle! :)

  VastaaPoista
 6. Toivotaan nyt että se ihmeparantuminen tapahtuisi! Ja kyllä sä nuo treenipostaukset saat korvattua, ja vielä tosi paljon tsemppiä sulle ja toivotaan että Voitto paranisi nyt vielä sen ihmekeinon avulla! Isot tsempit koko perheelle!
  T: Jessi

  VastaaPoista
 7. Paranemisia voitolle :) toivottavasti paranis. Ootko ikinä hypänny ilman satulaa?

  VastaaPoista
 8. Harmi toi voiton tilanne. Mut jos kerran tarhassa juoksee ihan puhtaasti niin voisko vika johtua jostain muusta? Esim. Satulasta tai selästä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se tietysti, eläinlääkäri kuitenkin on selänkin tsekannut ja esim liinassa ilman satulaa ontuu, että tuskin on satulasta kyse :/

   Poista
 9. Toivottavasti Voitto parantuu!♥

  VastaaPoista
 10. Olen kanssasi samalla kannalla, että hevosen voi pitää olla elossa vaikka sillä ei treenata voikaan. Kunhan se ei kärsi kivusta ja kunhan pää kestää! Tsempit nyt teille ja pidetään peukut pystyssä!!!

  VastaaPoista
 11. Toivotaan todellakin ihmeparantumista. On ihana lukea, että vaikka Voitto ei tuosta paranisi niin se pääsee viettämään rauhallista elämää tutussa kodissa Lillin ja tuttujen ihmisten kanssa, Eli ei todellakaan ole tuossa tilanteessa itsekästä olla lopettamatta Voittoa. Hevonen kuitenkin vielä näyttää muuten nauttivan elämästä niin miksi edes pitäisi harkita lopettamista. Ja eihän sitä ikijä tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 12. Sä oot vaa niin ihana hevosen omistaja! Voiolla on paras hevosen omistaja <3 ! Kyllä se Voitto vielä paranee usko pois <3 !

  VastaaPoista
 13. Tuo että voitto liikkuu tarhassa hyvin ja ratsastaessa huonosti, kuulostaa vähän joltain selkäongelmalta

  Mutta peukkuja kuitenkin 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selän ell kyllä tsekkasi, mutta pitää nyt kysäistä uudelleen kun mennään :)

   Poista
 14. Todella harmi toi Voiton tilanne! Tsemppiä kuitenkin! :)

  http://vellajakumppanit.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 15. Voi ei!
  Tsemppiä teille! :)
  Kyllä ne treenipostaukset pystyy korjaamaan!
  Onko Voiton satula tarkastettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä sen itse katsoin, että se on ihan ok. Ei hyvä, muttei kamalan huonokaan. Pitää pyytää valmentajaa katsomaan se kun mennään näyttämään Voitoa sillekin :)

   Poista
 16. Jos voitto juoksee tarhassa ihan normalisti niin kannattaa käydä kokeilemassa, että käy pari päivää maastossa ihan vaan vaikka kävelyllä ja sitten menee kentälle ja katsoo uudestaan niin että Voitto saa vähän erilaista maastoa eikä pelkkää kenttää. Ootte varmaan jo kokeillut, mutta kuhan ehotin että auttaskohan se. Tsemppiä vielä! :)

  VastaaPoista
 17. Oon sun kanssa ihan samaa mieltä, että jos omasta hepasta ei olisi enää käyttöön, en sitä lopettaisi tai laittaisi eteenpäin jos pystyy elämään kivuttomasti. :) Ei siitä rakkaasta helposti luovuta. Eri asia on sitten jos hepan pää ei kestä tai on kipuja jatkuvasti. Tsemppiä! :) <3

  VastaaPoista
 18. Niin, tottahan se on, että hevoseton on huoleton. Mutta joka tapauksessa on törkeää tulla sanomaan asia suoraan hevosenomistajalle, jonka ratsun paranemisesta ei ole varmuutta. Se, että ette meinaakkaan luopua Voitosta (kävi miten kävi), kertoo jotain siitä, että ratsastus ei ole sulle hevosessa tärkeintä, vaan se, että saa vain vaikka viettää aikaa rapsutellen hevosystävää. Mun mielestä se on loistava asia! Moni hevosenomistaja ostaa hevosen "vain" ratsuksi ja heti kun ratsusta ei ole kentille, vaihdetaan heti nuoreen ja uuteen täysveriseen ja vanha laitetaan makkaraksi tai vihreille laitumille. :( Jatka ihmeessä tuolla samalla asenteella, tietenkin jos Voiton kivut alkavat olemaan sietämättömiä, on ehkä asiaa mietittävä uudestaan. Toivotaan ihmeparantumista! :)

  VastaaPoista
 19. Hevonenhan ei kaipaa muodollista ja tavoitteellista ratsastustreeniä. Se kaipaa lajityypillistä elämää. Jos Voitto saa vapaata liikuntaa ulkona, siitä huolehditaan hyvin ja pidetään kivuttomana ja sillä on lajiseuraa, niin miksi se pitäisi lopettaa vain siksi ettei siitä ole enää ratsuksi? Joskus tuntuu että varsinkin kilparatsastajilta unohtuu että hevosta voi aktivoida monilla muillakin tavoilla kun ratsastamalla. Jos Tiia on valmis näkemään sen vaivan "turhan" hevosen kanssa ja on varaa pitää seurahevosta, niin mikäs siinä.

  Mäkin kyllä tarkistuttaisin selän vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämä! Hyvin esitit sen mitä itsekkin mietin :) Joo ell katsoi selän ekalla kerralla, mutta pitää kysäistä siitä uudelleen

   Poista
 20. Tutkituttakaa selkä kunnolla, sillä on tosi outoa, että ratsastaessa hevonen ontuu ja itsekseen ei onnu. Jos se olisi jalasta kipeä, niin ontuisi varmasti koko ajan liikkuessaan... Entäs satula? Selkänikamat? Siis on varmasti jalastaan ollut kipeä, mutta olisiko ontuminen kipeyttänyt jotain muuta kropasta? Lihaksisto? Ranka? Lanne? Niska? Älä heitä vielä toivoa, jos lekuri ei löydä mitään, kannattaa kokeilla ammattitaitoista kiropraktikkoa tms. hoitajaa, joka tutkii nikamia ja lihaksistoa sekä näiden yhteistoimivuutta. ISOT TSEMPIT, mä todella toivon että saisitte selvyyden nyt siihen miksi hevonen ontuu! Älä luovuta, voimahalit sinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu Sybilille viemistä olen vähän miettinyt, viimeksikin siitä tuntui olevan apua kun muut hoidot eivät auttaneet :)

   Poista
 21. Tsemppiä hirveesti molemmille! Toivotaan että tapahtuisi joku käänne valoisampaan suuntaan! Ootko koittanut juoksuttaa, liikkuuko liinassa puhtaasti?

  VastaaPoista
 22. Voi harmi voiton tilanne;( suosittelen kanssa talven yli lepoa. Haluaiaisn viellä kysyä että miksi ei tule uutta jos voitto menee, ymmärrän jos et halua vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En vain halua uutta hevosta. Se on ensinnäkin iso sijoitus, olen lähivuosina todennäköisesti muuttamassa ja muutenkin nyt on hyvä aika vähän höllätä hevosista ja panostaa opiskeluun :)

   Poista
 23. Voi ei!! Kunpa Voitolle ihan oikeesti tapahtuis joku ihmeparantuminen.❤ tsemppiä

  VastaaPoista
 24. Peukut pystyssä ♥

  VastaaPoista
 25. Mikä Voitolla nyt sitten olikaan? Mahtoiko olla selkävaiva?Jalkavaiva? Vai mikä?
  No kuitenkin pidän peukkuja pystyssä:)

  VastaaPoista
 26. Tsemppiä Tiia kovasti teille! Toivottavasti Voitto vielä kuntoutuisi ja toipuisi vaikka harrasteratsuksi!

  VastaaPoista
 27. Tsemppiä kovasti teille. Tiedän, että elätte raskasta aikaa ja pyörittelette päätöksiä mielessä. Muista, että mitä ikinä päätätkin, se on varmasti oikein Voitolle. Sinähän sen parhaiten tunnet!

  Postaus herätti ajatuksia, joita sovelsin siihen, miten koirien kanssa toimitaan. Koirien kanssa ajatellaan, että se pistetään piikille, jos se ei pysty elämään sille luontaista elämää (= juoksemaan, leikkimään, hyppimään jne.). Tällaisia vaivoja on monia, esimerkiksi viat lonkissa tai kyynärissä, tai sitten ei lääkittävissä olevat sydänviat.

  Outoa, että hevosilla ajatusmaailma on taas aivan eri. Useita hevosia jätetään harrastehevosiksi, vaikkei ne voisikaan elää niille luontaista elämää. En puhu tässä teidän tapauksesta, vaan ihan yleisesti. Nauttiiko hevonen siitä, että se seisoo tarhassa ja syö, eikä saa liikuntaa, joka kuuluu sen luontaiseen elämään?

  Eläimet ei ajattele niin monimutkaisesti kuin ihmiset. Eläin ei suunnittele elämäänsä etukäteen, eikä mieti tulevaisuutta. Se elää täysin hetkessä. Hevonen ei sure omaa kuolemaansa etukäteen. Monesti ihmiset pitävät väkisin eläimistään kiinni, vaikka järkevintä olisi jo luovuttaa. Tavallaan pidetään eläin hengissä, koska ei olla itse valmiita sen poismenoon. Suurinta rakkautta on osata päästää irti, kun tilanne sitä vaatii.

  Sulla tulee ikuisesti olemaan muistot Voiton kanssa, kaikki kuvat ja videot. Punnitse - ja varmaan olet punninnutkin - tarkkaan, haluatko pitää hevosta köpöttelykaverina, mahdollisissa (?) kivuissa, vai päästätkö sen menemään. Se ei sitä itse ymmärrä, eikä se voi mielipidettään kertoa. Päätös on varmasti raskas, eikä todellakaan helppo. Jaksamisia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan kantaa tähän. Hyvin olet muotoillut asian ja näin minäkin sen ajattelisin.

   Poista
  2. Mutta kun eihän hevoselle ole varsinaisesti luontaista hypätä esteitä tai muutenkaan ratsastus, sille luontaista on laiduntaa ja elää laumassa. Toki liikkuminen kuuluu isona osana hevosen elämää, mutta liikkua voi muutenkin kun ratsastamalla. Tämä unohtuu ehkä monilta, joiden hevoset asuvat yksityistallissa ja seisovat pikkutarhassa pari tuntia päivässä. Hevosia on muunkinlaisia kun treeni- ja kisakavereita.

   Voitto pääsee liikkumaan omaehtoisesti, se juoksentelee kivuttomasti (siitä päätellen että juoksee vapaaehtoisesti eikä onnu) tarhassa ja varsinkin laidunaikaan sitten laitumella. Liikuntaa tosiaan voi saada muutenkin kun siitä rankasta treenaamisesta, maastoilusta, laiduntamisesta, kävelystä jne :) Voiton lihakset tippuivat aluksi, mutta nyt ne ovat kävelyllä pysyneet ihan kivassa kunnossa. Se kertoo siitä, että se saa sopivasti liikuntaa, sillä aiemmin kasvatetut lihakset eivät ole täysin tippuneet.

   Hyviä pointteja tuossa kommentissa oli, mutta itse olen MEIDÄN TILANTEESSA eri mieltä. Eläinlääkäriltä on suoraan kysytty asiaa, eikä hän ole sitä mieltä juuri tämän asian ammattilaisena sitä mieltä, että meidän kohdalla pitäisi hevonen laittaa monttuun. Varsinkin kun vielä on toivoa ja hoitomahdollisuuksia :)   Poista
 28. voi olla kyse myös vääränlaisesta satulasta. oon lukenu että jos hevosen satula ei istu saattaa ontuminen alkaa. kannattaisi vaikka kokeilla erilaista satulaa jos se auttaisi. tsemppejä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto kyllä ontuu ilman satulaa ja liinassakin, joten ei ehkä satulasta ole tämä kiinni :/

   Poista
 29. Tosi harmillinen toi Voiton tilanne :( Monta hyvää vuotta olis vielä edessä ilman noita ongelmia. En nyt halua mitenkään epäkohteliaasti tätä kysymystä esittää, mutta mikset hanki uutta hevosta? Eihän hevosta voi noin vain korvata toisella, mutta johtuuko se innostuksen puutteesta, opiskelujen aloittamisesta vai jostain muusta kun olet siitä ihan varma? Olen vaan jotenkin aina ajatellut että te kaksi tulette kisaamaan yhdessä vielä monen monta vuotta, etten oikein usko tuohon innostumisen lopahtamiseen vaikka tällainen tosi ikävä vastoinkäyminen nyt tulikin tielle.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syitä on monia. Hevonen ei ole mikään edullinen ostos, olen lähivuosina lähdössä todennäköisesti Kuopion ulkopuolelle opiskelemaan eikä hevosta ole opiskelijalla oikein varaa ottaa mukaan ja kaikenlisäksi meidän perheessä Pinja on se joka hevosen seuraavaksi saisi jos joku..:)

   Poista
 30. Meneekö voitto liinassa puhtaasti? Jos on jumissa selästä ja ratsastajan kanssa alkuun vaikea liikkua? Mutta en ole ammattilainen niin en tiedä :)
  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mene liinassakaan puhtaasti, tosin en ole nyt pariin viikkon juoksuttanut, joten voisin sitä vaikka uudelleen kokeilla :)

   Poista
 31. Miksi et uutta hevosta homma ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syitä on monia. Hevonen ei ole mikään edullinen ostos, olen lähivuosina lähdössä todennäköisesti Kuopion ulkopuolelle opiskelemaan eikä hevosta ole opiskelijalla oikein varaa ottaa mukaan ja kaikenlisäksi meidän perheessä Pinja on se joka hevosen seuraavaksi saisi jos joku..:)

   Poista
 32. Onko Voitolla sopiva satula? Se että satulan alle on laitettu romaani, puhuu sen puolesta, että satula on epäsopiva. Epäsopiva satula voi aiheuttaa monenlaista ongelmaa mm. ontumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinlääkäri varmaan osaa asiansa ja olisi pitänyt tätä vaihtoehtona jos se olisi meidän tilanteessa mahdollista. Voitto kuitenkin ainakin tähän asti ontunut myös ilman satulaa.

   Katsoppa muuten esim HIHSin ratsukoita, oikeastaan kaikilla on romaani alla. Ei aina kerro epäsopivasta satulasta ;)

   Poista
  2. Estehevosille satulat sovitetaan yleensä romaanin kanssa sopiviksi. :)

   Poista
  3. Eläinlääkäri ei osaa sanoa saamansa eläinlääkärikoulutuksen opeilla, onko satula sopiva vai ei. Eläinlääkärin koulutus ei pidä sisällään satulansovitusta. Satulan sopivuuden voi todeta siihen koulutuksen saanut henkilö. Eläinlääkäri voi kyllä todeta selässä olevat vammat, mutta kun epäsopiva satula voi aiheuttaa monenlaista muutakin ongelmaa kuin pelkästään selkäkipua (http://www.vixen.fi/sopimaton-satula).

   Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi käytät Voitolla romaania, jos kerran satula on sopiva? Oikein istuvan satulan kanssa ei tarvitse käyttää romaania, sillä satula istuu selkään ilman korokkeita tai lisäpaloja romaanissa. Ja tuo huippuratsastajien romaanin käyttäminen voi johtua jo siitäkin, että ainakin osalla huippuratsastajista on heidän mittojensa mukaan tehdyt satulat, joita käytetään kaikilla heidän ratsastamillaan hevosilla. Tällöin ei välitetä siitä, istuuko satula hevoselle vai ei ja romaania on käytttävä, jotta satulan voi hevoselle laittaa. Oma opettajani oli Italiassa ratsuttamassa ja siellä jokainen tallille tuleva ratsastaja sai oman satulan, jota sitten käytettiin jokaisella hevosella, jolla ratsasti. Tuo keskieurooppalainen ratsastuskulttuuri voi siis olla ihan toisenlainen kuin suomalainen.

   Poista
  4. Juu siis sen tiedän, mutta silloin selkä ei ainakaan ollut kipeä. Pitää lukaista tuo linkkisi, kiitos siitä!

   Tosiaan satula on hyvä romaanin kanssa, Voitolle ei löytynyt satulaa joka sopisi ilman, joten tuo oli ainoa mahdollisuus. Vaikea selkä..:/

   Poista
 33. Oletko aatellut kuolainta/suuta ylipäätään? Meidän kohdalla hevosen ontuminen aiheutti väärä kuolain ja suu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin on meillä se syynä, kun taivutuksissa kuitenkin esim reagoi vaikkei kuolaimia olekkaan suussa :)

   Poista
 34. Minä en oo koskaan ymmärtänyt tuota suoritusväline-keskeistä ajattelua, että olisi "itsekästä ja väärin pitää hevonen elossa, kun sillä ei voi treenata". Herranen aika, aika usein se treenaus on ihmistä, ei hevosta varten. Hevosen täytyy olla niin hyvässä kunnossa, että se kestää ihmisen sille asettamat käyttövaatimukset, kyllä, mutta ei sen elämän tarkoitus ole treenata. Kuten sanoit, hevosen onnellisuus voi hyvin toteutua, jos kävelyliikunta ja oloneuvous on kivutonta ja pää kestää "joutilaisuutta". Monesti treenaavien ihmisten hevoset ovat tallilla, jossa on lyhyt tarha-aika ja/tai pienet tarhat, ei semmoisessa paikassa ole kovin mielekästä viettää oloneuvoksen elämää, mutta isoissa tarhoissa /ja laitumella, missä tulee paljon käyskentelyliikuntaa kaverin kanssa, yhtälö voi olla aivan hyvä :).

  Toivon, että teille löytyy sopiva ratkaisu jatkaa eteenpäin :). voimia!

  VastaaPoista
 35. Voi että!! Toivottavasti vote paranis:"( ja kun sanoit tuolla että joku oli sanonut että itsekästä pitää heppa elossa kun sillä ei voi treenata, mun mielestä se nimenomaan on epäitsekästä ettei heti lopeta heppaa kun sillä ei voi kisata

  VastaaPoista
 36. Voi ei! Valtavavat tsemppihalit sinne!

  VastaaPoista
 37. Onko teillä muuten käynyt hevoshieroja hieromassa voittoa? :) sekin saattais auttaa jumeihin, tai no mun on vähän huono sanoa kun en tilannetta niin tiedä.

  Luinkin vähän näitä sun postauksien kommentteja kuinka ihmiset puhuu lopettamisesta, enkä kyllä ymmärrä niitä. Hevonen voi elää onnellista ja hyvää elämää varmasti ilman kunnollista treeniä..
  Tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
 38. Mietin kanssa voisko olla selässä ongelmaa tai ylempänä jalassa? En kyllä ole ihan perillä mikä Votella oikeen on, mutta toivottavasti menee parempaan suuntaan jollain keinolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinlääkäri varmasti tsekkaa nyt seuraavalla käynnillä voisiko vika olla jossain muualla sitten kuitenkin :)

   Poista
 39. Tehän voitte ruveta harrastamaan temppujen tekemistä, luonnollista hevosmiestaitoa ja muita juttuja mitä voi tehdä, vaikka heppa ei ihan kunnolla voi liikkuakkaan. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläistä olenkin miettinyt, kun jotain virikettä hepalla silti pitää olla :)

   Poista
  2. Esimerkiksi meillä harrastetaan paljon aivojumppaa temppujen ja maastakäsittelyn merkeissä ja oon huomannu, että heppa on tosi tyytyväinen tuommoseen työskentelyyn. Jos joskus oon kipeä tai se joutuu seisomaan, niin silloin siitä rupee huomaamaan muutaman päivän jälkeen tympääntymisen merkkejä ja kun kerran olin viikon joululomalla eikä sillä käynyt liikuttaja, niin silloin keräsi pöllövirtaa, mut kun on puuhailua, ei kerää virtaa, vaikkei se tekeminen olisikaan kovaa liikuntaa ja treenausta.

   Poista
 40. En ymmärrä miksi olet noin vahvasti sitä mieltä että uutta hevosta ei tule. Tykkäät kisata ja tykkäät hypätä. Miksi tyytyisit käyntimaastoiluun ja lopettaisit käytännössä ratsastamisen kun mahdollisuudet on vaikka mihin? Siis joo enhän mä tiedä onko teillä rahkeita ostaa uutta hevosta, mutta ylläpitohevonen edes? Ja jos ongelma on se että ette voi pitää kolmea hevosta ruokittavana, niin etsi voitolle ylläpito koti missä se pääsee käyntimaastoileen ja tarhaileen paljon? Älä heitä hukkaan vuosien ratsastustreeniä yhden sairaseläkkeelle jääneen hevosen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi pitäisi pakolla ostaa uusi jos ei itsellä ole esimerkiksi motivaatiota? Tiialla on muutenkin menossa ja tulossa kiireinen aika elämässä, yo-kokeet ja jatko-opiskeluihin hakeminen vie paljon aikaa ja voimavaroja.

   Poista
  2. Syitä on monia miksen uutta hevosta halua. Hevonen ei ole mikään edullinen ostos, olen lähivuosina lähdössä todennäköisesti Kuopion ulkopuolelle opiskelemaan eikä hevosta ole opiskelijalla oikein varaa ottaa mukaan ja kaikenlisäksi meidän perheessä Pinja on se joka hevosen seuraavaksi saisi jos joku..:)

   Poista
 41. Minun mielestäni on tyhmää ajatella, että hevosella ei ole elämää jos ei voi treenata. Nytkin liikutan itse suokkia jolla voi vain kävellä(vika ei tosin ole jaloissa). Varsinkin vanhat hevoset ovat lopussa kevyellä käytöllä eikä niitä silti lopeteta heti kun kunnon treenaus loppuu. Hevonen viihtyy ihan hyvin kevyesti liikkuen ja kaverin kanssa laiduntaen. Tsemppiä Voitolle ja sulle.

  VastaaPoista
 42. Toivotaan kaikki yhdessä että Voitto kokisi sen ihmeparantumisen ♡♡♡ Tsemppiä kovasti ♡

  VastaaPoista
 43. Tosi harmillista, mutta tottakai pidän peukkuja ja toivon todella sitä ihmeparantumista! Eikä haittaisi vaikkei niitä treenipostauksia tulisi, kunhan tää blogi pysyis pystyssä! Tsemppiä parantumiselle ja rapsutuksia Voitolle! ❤

  VastaaPoista
 44. Mitenkä Lilli jos Voitto monttuun lähtee? Eikai sitä yksin voi jättää :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitto ei ole monttun lähdössä, joten ei olla vielä mietitty tarkemmin, mutta yksin sitä ei jätetä se on selvä :)

   Poista
 45. Hirmusti tsemppiä Tiia! Nämä ovat tosi kurjia ja vaikeita tilanteita... :(

  VastaaPoista
 46. Sinänsä aika surullista, että joku on sitä mieltä että jos hevosta ei voi ratsastaa (tai ajaa, käyttää siis miten itse haluaa, mutta ns. työssä) se on hyödytön. Kuitenkaan ei se hevonenkaan ratsuksi synny, vaan koulutetaan siihen. Kyllähän vaikka selkään ei pääse, voi tehdä vaikka mitä hevosen kanssa.

  Paranemisia!

  VastaaPoista
 47. Oletteko tutkineen Voiton selkää ja kaularankaa? Jos vika onkin siellä, ja heijastuu jalkaan? Tai siis onhan jalassakin vikaa, mutta jos liikkuu ilman ratsastajaa puhtaasti, tulee mieleen että onko selässä, kaularangassa tmv jotain vikaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ell ne ekalla kerralla tsekkasi, pitää kysyä nyt uudelleen voisiko katsoa :)

   Poista
 48. Jos vaan mitenkään on mahdollista kannattaisi Voitto kuvata varmaan ihan joka suunnasta ja tutkia kunnolla jos vaikka joku helposti selitettävissä oleva vika löytyisikin. Tsemppiä sulle hurjasti!

  VastaaPoista
 49. Moi! Meidän hevosella oli myös samanlaista ontumista ja syytä ei meinattu löytää mistään. Myöhemmin selvisi, että hevosta oltiin ratsastettu ns. ''väärin'' eli hevonen käytti väärin kroppaansa. Se johti selän kipeytymiseen ja se oireili juurikin hevosen jalkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä uskon, että tämä olisi tullut jo aikaisemmin ilmi. Voitto kuitenkin ollut meillä jo melkein kuusi vuotta (:o?). Toki jollain erilaisella ratsastustyylillä se voisi alkaa toimia paremmin!

   Poista
 50. Monet on arvelleet, että selässä voisi olla vikaa, kun kerran itsenäisesti liikkuu puhtaasti. Hankalanhan hommasta tekee se, että kaikki vaikuttaa kaikkeen - se, mikä näyttäisi olevan selässä vialla, voikin oikeasti olla missä vain! Meilläkin kipeäselkäiseltä hevoselta löytyi takaa sanottavaa, selässä ei ollut mitään, mutta oireili sieltä. Positiivista teillä on, että Voitto näyttää liikkuvan tarhassa mielellään ja puhtaasti. Ootko juoksuttanut vain liinassa vai myös irtona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennoo irtona juoksuttanut, liinassakaan en hetkeen, pitää sitä kokeilla nyt taas :)

   Poista
  2. Kannattaa tutkia selkä myös ultralla huolellisesti. Omalla hepallani löytyi selkäjänne vamma😞

   Poista
 51. Jos siitä ei enään tule muuta kuin seurahevosta niin voitte harrastaa ainakin maastakäsittelyä,temppujen tekemistä yms. Voihan se sitten pitkällä levolla vielä parantuakkin.

  VastaaPoista
 52. Itse kokeilisin vaikka kiropraktikkoa, jotain oikein pätevää. ketään mainostamatta, mutta Linda Telfordista olen kuullut paljon positiivistä, ei ole mikään nuijalla hevosta hakkaava. Käyttäisin myös vaikka jossain selkä/ranka ongelmiin erikoistuneella klinikalla, Kangasala tulee ekana mieleen, siellä mm Tuula Pursiainen joka on alansa paras ja konsultoi yhdessä lääkärien kanssa ongelmia. Vaikuttaa meinaan siltä että jossain muuallakin kuin vain jaloiss olisi ongelmaa jos kerta muuten ei onnu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on meilläkin ollut mielessä, Sybil Moffat käy Kuopiossa aina väliajoin, joten jos joku niin hän :)

   Poista
  2. Hän onkin varsin pätevä, voin suositella! :)

   Poista
  3. Joo me ollaan ennenkin käytetty häntä :)

   Poista
 53. Ootko miettinyt, että jos Voitolla ei pystykkään enää ratsastamaan, opettaisit sen ajolle? Ajaminen on kivaa yhdessäoloa hevoselle ja ihmiselle, eikä rasita selkää ja etupolvia samalla tavalla kun ratsastaminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että opetan, mutta eihän sitä koskaan tiedä :D

   Poista
 54. Vaikka Voitosta tulisi "pihakorieste" uskon, että saisit blogin pidettyä hyvänä. Toivotaan kuitenkin, että sillä pääsisi vielä jotenkin ratsastamaan.

  VastaaPoista
 55. Tsemppia sulle ja Voitolle♥♥

  VastaaPoista
 56. Jos voitto voi tarhassa juosta hyvin,mutta ratsastaessa ei ja votea pitäis kuitenkin liikuttaa niin miks ette juoksuta sitä tai irtojuoksuta?? Paranemisia voitolld;)

  VastaaPoista
 57. Tsemppiä!!! Toivottavasti vote kuntoutuis. Millon tulee horse shown ostokset vai tuleeko ollenkaan? Ja mun mielestä kans on typerää väittää et ois itsekäs jos hevosta ei lopeta ku treenaaminen loppuu. Kyllä hevosella mun mielestä voi olla hyvä elämä ilman treenausta kunhan just saa muuta liikuntaa ja lajitoverien seuraa :)

  VastaaPoista
 58. Paljon tsemppiä sulle ja Voitolle!♥

  VastaaPoista
 59. Mun mielestä tää blogi on kyllä vähän tylsä ilman treenipostauksia. Mutta katsotaan mitä tänne postailet kohta kun Voittoa ei enää näy täällä blogin puolella

  VastaaPoista
 60. Tsemppiä! Ja toivottavasti tapahtuu se ihmeparantuminen!

  VastaaPoista
 61. Oletteko kokeilleet vesiterapiaa? Eli kävelyä vedessä hevossairaalassa. Se on monille auttanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäntyharjulla on WHD Gård -niminen hevoskuntoutuskeskus, jossa muunmuassa tällainen vesijuoksumatto käytössä. Ehkä Voten voisi laittaa muutamaksi kuukaudeksi sinne kuntoutumaan? :) Don Bernardo-blogin Jutan heppa Donikin oli siellä, ja itse olen ollut kyseisessä paikassa tetissä. Varmastikaan ei ainakaan olisi haittaa kokeilla sitäkin vaihtoehtoa.

   Poista
 62. Kyllä me varmaan ilman treenipostauksia pystytään elämään :)
  Ja jos nyt jotain positiivista tästäkin revitään niin varmaan itsekin tykkäisit, jos ei tulisi ketään sun ratsastuksesta ulisemaan. Tietysti tossa tilanteessa saa pitääkin surettaa, onhan hevonen paljon muutakin kuin vain väline maineeseen ja kunniaan kisoissa. Tai ainakin sen pitäisi olla. Tän takia mä en koskaan lähtenyt edes aattelemaan ammattia hevosalalla kisaamisesta, liikaa muuttujia ja kaikki riippuu niin paljon muustakin kun vain itsestä. Paskempi tuuri sulla, mutta tsemiä sinne ja voitolle paranemisia mahdollisimman terveeksi:)

  VastaaPoista
 63. Ootko miettinyt menisitkö vaikka tunneille jonnekin joskus, vai loppuuko ratsastusharrastus siihen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan nyt miten tän Voiton tilanteen kanssa käy ekana :)

   Poista
 64. Tsemppiä Tiia<3 Kyllä voitto paranee(toivottavasti)

  VastaaPoista
 65. Me luetaan ilomielin pullahevosenkin elämää kavereidensa kanssa ja rennoilla kävelyköpöttelyretkillä. Missään nimessä et saa blogia lopettaa, eikä kukaan meistä halua, että Voitto siirtyisi vihreimmille laitumille, vaikka jos tilanne äityy pahaksi, olisi se paras ratkaisu hevosen kannalta. Voimia Voitolle ja Sinulle, olette ihania! <3

  VastaaPoista
 66. Laitoin sulle sähköpostia, johon toivoisin mahdollisimman pian vastausta! :) Kiitos jo etukäteen!

  VastaaPoista
 67. Voitolla on kyllä hyvät mahdollisuudet tulla vielä ratsuksi, vaikka sillä ei sitten enää voisi esim. esteitä hypätäkkään. Itse tiedän monia hevosia, joilla on kanssa ollut ongelmia terveyden kanssa, mutta silti ovat vielä ihan kelpoja harraste hevosia! Kaikkea hyvää Voiton paranemiselle, ja muista pysyä optimistisena!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mahdollisuuksia vielä on, pidetään peukut nyt vaan pystyssä :)!

   Poista
 68. Juuri pinjan ns treenipostauksesta tuli mieleen että voisitte hankkia kärryt ja ajaa vähän välillä hevosillanne kun se ei rasita niin paljon jalkoja ja on muutenkin oikein mukavaa. :)

  VastaaPoista
 69. En tiedä oikein teidän ongelmaa, mutta käy katsomassa tää sivu http://www.waahterantila.fi/15

  VastaaPoista
 70. Ymmärrän sinua täysin, eikä se hevosen lopettaminenkaan asiaa muuta. Kuitenkin jos ja kun hevosta ei pysty liikuttamaan "asiallisesti" siitä olisi parempi päästä irti. Joskus suurinta rakkautta on päästää eläin kärsimyksistään ja toivottaa sille hyvää matkaa. Jos tulet pohdiskelemaan tätä, muista se niin, ettei se koskaan katoa sydämestäsi. Rakkaimmat ja kauneimmat muistot on käärittynä sinne.

  En halua tällä kommentilla tuoda sinulle vielä (kin¿) pahempaa mieltä. Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan mielipiteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä on asiallinen liikkuminen? Miksi kivuton hevonen pitää lopettaa turhaan, jos sillä ei vain voi treenata?

   Oikeus onaan mielipiteeseen toki, mutta mä en vaan pysty käsittämään sitä että hevonen pitäisi lopettaa jos sillä ei pysty treenaamaan :)

   Poista
 71. Minusta on väärin pitää ontuvaa hevosta elossa ja pihankoristeena, vain koska itse ei halua/pysty päästämään irti. Valitettavaa, mutta totta on, että hevonen on luotu liikkumaan ja ehkä aktiivipihatto olisi pihankoristeille oikea paikka, mutta ei pieni hiekkatarha.. Toivotaan kuitenkin parasta, että voitto toipuu. Muista kuitenkin, että hevonen on saaliseläin joka peittelee kipuaan viimeiseen asti ennen kuin se edes olisi epäpuhdas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosta ei ole luotu liikkumaan ihmisen tahdon mukaisesti. Ei yksikään hevonen synny ihmisen ratsuksi / ajokiksi, vaan ne kasvatetaan siihen. Ei kukaan villihevosiakaan ratsastellut. Tietysti Voittohan on ratsu ja varmaan on sen elämään suuri muutos ettei se yllättäen saa liikuntaa samalla tavalla kuin ennen, mutta jos pää kestää sen muutoksen ja enemmän seisomista, niin en näe mitään syytä ainakaan itse lopettaa hevosta. (Eli siis jos on henkisesti terve hevonen ja varaa pitää se. Vaikka toisaalta, eihän se ratsunakaan kanna rahaa pöytään..) Kyllähän omassa tapauksessa elämäni hevonen päätyi nuorena piikille koska pää ei kestänyt seisomista.

   Hevosen kanssa voi tehdä muutakin kuin ratsastaa.

   Poista
  2. En tiedä oliko kommentti tarkoitettu minulle joka sanoi että ontuvaa hevosta on epäreilua pitää pihankoristeena. Hevonen kun ei näytä kipuaan ennen kuin on todella kipeä. Kai myös tiedät että vaikka hevonen on luotu liikkumaan, ei ihminen pysty ikinä tarjoamaan hevoselle riittävästi liikuntaa, etenkään pienessä hiekkatarhassa. Aktiivipihatot ovat eri juttu. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee, mutta jos hevonen on kipeä, se on omistajan itsekkyyttä pitää sitä elossa vain koska ei itse pysty/halua sitä lopettaa.

   Poista
  3. Me uskotaan tässä lääkäriä, hän kyllä varmasti osaa neuvoa ja arvioida teitä paremmin millon on aika hevonen lopettaa..:)

   Poista
 72. Paljon tsemppiä teille !
  En ole todellakaan perehtynyt hevosiin paljoa enkä halua neuvoa, mutta oletko kokeillut päästää kentälle irti. Jos Voitto (en tiedä onko edes mahdollista) yhdistää kentän kipuun ja ontuu...
  Mutta täällä ollaan peukut pystyssä ja kommentin eiollut tarkoitus olla sinua neuvova vaan vain minun pieni ajatus :)

  VastaaPoista
 73. Mun mielestä se on itsekästä että heti kun hevosesta ei oo enää kisahevoseks tai sillä ei voi treenata rankasti, se lopetetaan tai myydään eteenpäin kun siitä ei itselle enää ole muuta hyötyä kuin seurahevonen. Tietty on eri jos hevosen pää ei kestä tai se elää jatkuvassa kivussa. Silloin ymmärrän lopettamisen. Mun mielestä jos ostaa minkä tahansa eläimen pitäis olla valmis pitämään se loppuun saakka. Eri asia jos elämäntilanne muutu radikaalisti eikä vaan ole enää mahdollisuutta pitää hevosta. :) mun mielestä teet ihan oikein jos voitto saa jatkaa elämäänsä teillä jos se kerran ei laiduntaessa onnu. Tsemppiä!! Toivottavasti tulis vielä kuntoon edes harrastekäyttöön :)

  VastaaPoista
 74. Voi harmi toivottavasti Voitto parantuu. Mun sisko sano että Tiia murtuu jos Voittoa ei saada parantumaan. Tsemppiä ja lukisin sun blogia vaikka siihen ei enää tulis juttuja Voitosta. Terveisiä Voitolle😍😘 ja Tiia sulle myös 😘😻

  VastaaPoista
 75. Varsin fiksua Tiialta panostaa nyt opiskeluun ja tulevaisuuden suunnitteluun! Nyt kun pelaa kortit oikein niin on sitten tulevaisuudessa rahaa ja mahdollisuuksia harrastaa sitä esteratsastusta kunnon puitteissa ja kunnon hevosilla :) Opiskeluaikana on niin paljon kaikkea muutakin kivaa ja toimintaa että ei välttämättä riitä edes aika tavoitteelliseen treenaukseen ja helpompaa harrastaa vaikka muiden hevosilla silloin tällöin jos siltä tuntuu. Lisäksi opiskelijalla on vähemmän rahaa käytössä.
  Minä ainakin olen ihan tyytyväinen että opiskelemaan lähtiessä myin hevosen ja ratsastelin vain satunnaisesti tunneilla ja kavereiden hevosilla. Sain täysillä keskittyä opiskeluun, opiskelijaelämään ja oman elämän elämiseen itsenäisesti :) Tuossa yhtälössä hevonen olisi varmasti jäänyt kakkoseksi. Nyt on sitten hyvä ammatti ja rahaa jolla ratsastaa ja valmentautua :D
  Tsemppiä Tiia!!
  ps. Mihin olet ajatellut lähteä opiskelemaan ja mitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä juuri :) Mä käyn lukion 3,5vuoteen eli valmistun vuoden päästä aika tarkalleen ja haen sitten heti seuraavana keväänä. Tällä hetkellä biologia ja lääketieet kiinnostaa eniten, mutta katsotaan..:)

   Poista
 76. Peukkuja pystyyn! Toivottavasti kaikki kääntyisi parhain päin!

  VastaaPoista
 77. Voi ei:( Tsemppiä sulle ja Voitolle! Liikkuuko Voitto muussakin maastossa (yhtä) epäpuhtaasti kuin vain kentällä? Munkin mielestä voisit kokeilla päästää Voittoa irti kentällä.

  VastaaPoista
 78. Meilläkin oli samanlainen tilanne parivuotta sitten. Hevoselta pamahti jänne etusesta. Ihan eri vaivahan tässä on kyseessä, mutta kärsivällisen hoitamisen ja kävelyn kautta päästiin myöhemmin laukkailemaan peltosuoria yms. Minusta on ihanaa, ettet heti ole luovuttamassa, sillä hevonen viihtyy hyvin laiduntaen heppakaverin kanssa ja välillä päästen käymään lenkillä tai ihan vain pienten maastakäsittelyjuttujen pariin. Paljon tsemppiä teille pidetään peukut pystyssä.

  VastaaPoista
 79. Oletteko kokeilleet mennä voitolla ilman satulaa? Voihan olla että ontuminen on aiheuttannut esim selkään lihasjumeja. Mutta on kyllä ihmeellistä että jos Voitto tarhassa liikkuu puhtaasti mutta kentällä on epäpuhdas, miten voi olla että vaikka liinassa kävelyttää niin ei ole puhdas kun ei liikkuminen voi olla paljoa erinlaista tarhassa. Jos Voitto jännittää kentällä lihaksiaan ja se jotenkin tekee siittä epäpuhtaan. Voisitte kokeille vaikka tarhassa että jos laitatte Voiton liinaan että ontuuko se silloinkin. Mutta tsemppiä ja älä luovuta vaikka varmasti alkaa toivo olla lopussa. Kokeilkaa vaikka sitä tarhassa "juoksuttamista" :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep samaa mietin, että onhan se vähän jännä kun heppa tarhassa kulkee puhtaasti ja ratsailla epäpuhtaasti. Onhan sekin varmaan mahdollista, että selästä säteilee kipua jalkaan? Suosittelisin tosiaan tuota juoksutusta kokeilemaan monessa eri muodossa ja katsoa miten heppa reagoi :)

   Poista
  2. oon samaa mieltä

   kanttaa vain yrittää eikä luovuttaa

   Itse menetin jonkun aikaa sitten mun Ayrshire lemppa lehmähoitsun Kantrin
   yritettiin auttaa mutta ei onnistuttu sillä oli takajalassa jotain vikaa :(
   Kuvia Kantrista löytää Instagramista käyttäjältä Laura_and_cows

   joten ymmärrän todella hyvin miltä Tiia sinusta tuntuu nyt Voiton kannsa

   Poista
  3. Kirjottelen vastauksen näihin seuraavaan postaukseen, sillä olen nyt kokeillut liikuttaa Voittoa maasta ja se on tosiaan silloin puhdas :)

   Poista
 80. Voimia! Sulla on fiksu ajatusmaailma, kyllähän se hevonen voi elämästä nauttia ilman treenejä aivan erinomaisesti. Blogistasi huomaa, että Voitto on sulle tärkeä, joten varmasti ajattelet sen parasta. Nostan hattua, että haluat edelleen pitää Voiton, vaikkei siitä sulle kisaratsua tai harrastusheppaa tulisikaan, sillä se kertoo siitä, että oikesti välität, etkä ole pudonnut samaan loukkuun, mihin osa kilparatsastajista on joutunut. On hienoa, että välität hevosestasi, vaikkei siitä olisi samalla tavalla sulle ”hyötyä”. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 81. Tiia. Millainen olo sulla on kaikesta tästä?

  VastaaPoista
 82. Jos Voitosta täysin laidunkaveri tulee, niin suosittelen toisen ns. "puskahevosen" ylläpitämistä voten seuraksi. Lillikin siellä kaverina, mutta se kun ei aina samoissa paikoissa pyöri tästedespäin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai miksi? En ymmärrä nyt ihan mihin me sitä kolmatta tarvitaan :)?

   Poista
 83. Mutta jos ratsastaessa hevonen muuttuu "kolmijalkaiseksi" niin voisiko vika löytyä vaikkapa satulasta? Jos se jotenkin pääsisi häiritsemään jotakin lihasta, ja sen kautta ravia yms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain tuollaista, kirjotan lisää seuraavassa postauksessa!

   Poista
 84. Voi ei toivottavasti Voitto paranee. Tsemppiä sulle. Voi sua raukkaa toivottavasti kestät tän. P.S lukisin sun blogia vaikka ei tulis enää juttuja Voitosta ja kattoisin sun ja Pinjan videoitakin. Paljon tsemppiä

  VastaaPoista
 85. votea ei voisi edes laittaa monttuun koska lilli on niin läheisriippuvainen.. ja lilli ei kestäisi sitä. ootteko kokeillu mangeetti talli suojia meillä autto paljon. virikkeenä vaikka ohjas ajo koska jos heppa ei tykkää talutuksesta ni ohjas ajosta on paljon virikessä. kävellen vaan maastossa ohjas ajossa. temppiä ja jaxuhaleja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta sinä voisit mennä vaikka takaisin sinne ensimmäisen luokan äidinkielen tunneillesi? :)

   Poista
 86. Oletko miettinyt että jos Vote paranee, mutta ei saa enää hypätä niin voisiko siitä tehdä kouluhevosen? :) Eihän asia vielä ole olennainen mutta ajattelin vaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin siitä kouluhevosya tulee, mutta kyllä me ehkä koulukisoissa voitaisi käydä :)

   Poista
 87. Hö! Eihän hevosta tarvi lopettaa vain sen takia että sen kanssa ei voi treenata. Hevosen kanssa voi muutakin tehdä ja varmasti Tiiakaan ei Voittoa haluaisi lopettaa vain sen takia, ettei sen kanssa voi treenata koska Voitto on Tiian yksi perheenjäsen. :)

  Ja tsemiä että Voiton vointi lähtee nyt parempaan suuntaan!

  VastaaPoista
 88. Kouluhevosen? Hevosesta joka liikkuu epäpuhtaasi, joka ei pysty astumaan pitkälle alle, eikä pysty liikkumaan oikein päin. Voi hyvät hykkyrät, mitä te mietitte??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eikai siitä kouluhevosya tehtäisi jos se olisi edelleen ep, mutta joo ei Voitto ihan kouluheppa ole isoihin luokkiin, mutta jotain helppoja sillä voisi mennä jos vielä kuntoutuu tästä :)

   Poista
  2. Ano, tarkotin jos se PARANEE MUUTEN paitsi että se ei saa hypätä, kannattaa lukea ennenkun alkaa heittelemään ilkeita kommentteja!

   Poista
  3. "Oletko miettinyt, jos Vote paranee mutta ei voi hypätä....." luulen että se tarkottaa että jos siitä tulee muuten "tavallinen" mutta ei voi enää hypätä Anonyymi.

   Poista
 89. Meillä samantyyppinen ontuma johtui molempien takajalkojen kinnerpateista. Ontui vej mutta vika oli takajaloissa.

  Tsempit voitolle ja sulle Tiia!

  VastaaPoista
 90. Voitto parka toivottavasti se paranee pidän peukkuja. tää on varmaan tosi raskasta sulle Tiia.

  VastaaPoista
 91. Oot tosi kivasti kirjottanut, ja Voiton tilanne voi ihan hyvin kohentua!
  Meillä oli yhdellä hevosella (6v ravuri) 35% hankkari, yli puoli vuotta kuntoutettii ja nyt starttaa ja menee puhtaasti ihan hyvin :) Yhdeltä meni jalka ihan kokonaan hölkkävauhdissa ja vaikka sai morfiinia ei voinut laittaa jalkaa maahan ja piti antaa Hänen mennä. Eli loukkaantumiset ei johdu treenin rankkuudesta tai rasituksesta. Mutta tsemiä, mikään ei oo mahdotonta, ei myöskään ihmeparantumiset!

  VastaaPoista
 92. Tiia, ootko ikinä kuullut homeopatiasta? :D Se on mulla itselläni auttanut polveen ja sitä on myös eläimille! Meidän pupulla on selkäranka poikki ja sillä oli hirveet tuskat ja sanottiin että se pitää lopettaa mutta testattiin homeopatiaa koska on meille tosi tärkee pupu niin haluttiin testata toimiiko se homeopatia. Ja toimi!<3 pupu elää nyt, kohta 8v. ja tosi hyvässä kunnossa on. Ei se homeopatia vie koko vikaa pois mutta ainakin kipuun helpottaa:) Kannattaa lukea netistä lisää! Ja rukoilen et siellä voitto paranee<3 tsemppiä tiia, oot ihana tyyppi ja kaikkee saat täällä kestää mutta ihanaa et täällä on kuitenkin enemmän niitä tsemppaajia:)

  VastaaPoista
 93. "Moni on blogissa mulle todennut, että on itsekästä ja väärin pitää hevonen elossa, kun sillä ei voi treenata."

  Ratsastus ei ole ensisijainen asia hevosen kanssa mitä voi tehdä. On tosi paljon kaikkea muuta joten kuka lopettaisi kivuttoman hevosen, vaikka sileällä ontuisi mutta maastakäsin tai käyntimaastossa olisi ok? Ei se treenaus ole se pääasia mitä hevosella tehdään. Mulle hevosista on muodostunut "perheenjäseniä" vaikkei omaa olekkaan. Rakastan niitä liikaa, en luopuisi edes kävelystä hevosen kanssa jos toinen vaihtoehto olisi monttu...

  VastaaPoista
 94. Lupaan rukoilla Voiton puolesta tänäiltana. (:

  VastaaPoista
 95. Oletteko käyttänyt Voittoa aina samalla klinikalla? Mä kokeilisin käyttää vähän eri lääkäreillä (Viikki, Teivo, Laukaa jne. muut hyvät klinikat), yllättävästi toinen lääkäri löytää/hoitaa paremmin tai huonommin kuin toinen.

  VastaaPoista
 96. Hei oletko tutustunut hirudoterapiaan? Sulta tulee varmaan kaikki nämä vinkit jo korvista ulos,mutta haluan ehdottaa tätä.Olen nyt jo tovin seurannut hevosenhoitajana vierestä,kuinka kroonisista vaivoista(mm.todella paha sädeluuontuma) kärsineet hevoset ovat muuttuneet oireettomiksi ja alkaneet liikkumaan paremmin kuin aikoihin.Jos ymmärsin oikein niin hevosesi liikkuu nyt puhtaasti,mutta jos se jatkossa ontuu,ei takuulla yhden kerran kokeileminen paljoa maksa siihen nähden että hevosesi voi muuttua käyttökelpoiseksi.:)

  VastaaPoista
 97. Älä ikinä anna toisten lannistaa itseäsi ja päättää pidätkö hevosen vai et. Olet jo niin paljon hevosalaa nähnyt niin varmasti osaat katsoa koska hevosesi on sellaisessa kunnossa että on aika kiittää yhteisistä hetkistä viimeisen kerran. Eikä se ole syy laskea hevosta vihreämmille niityille ettei voi pitää enää ratsastus käytössä. Ratsastus on ihmisen keksimää liikutusta hevoselle. Seurahevosen elämä voi olla oikeinkin mielekästä hevoselle, kunhan on tekemistä muuten elämässä ja iso tarha. Ei hevosen pito rajoitu sen käyttöön ja ratsastukseen, hevonen on ystävä, ei kone. Itse en omaa hevostani pois laittaisi vaikken saisikaan ratsastaa niinkuin ennen. Tekisin kaikkea muuta sen kanssa ja nauttisin yhdessäolosta. Pinnallista sanoa että hevonen monttuun kun ei enää voi ratsastaa, ja jotka niin sanovat eivät selvästi omista omaa rakasta hevosta.

  VastaaPoista
 98. En väitä, että Voitolla mitään olisi, ell. on varmasti asiantuntevia ja tietää paöjon enemmän kun minä.
  Mutta tuli tosta tarhassa puhtaasti kirmailusta mieleen se, että tuttuni koira joskus ontui ja syy löytyi sekä hoidettiin. Mutta koira vaan jatkoi ontumista ja pääsi näin paljon helpommalla. Kerran tuttuni päästi koirat ulos pihalleen ja sattui hetken kuluttua katsomaan ikkunasta ulos ja oho, siellähän se "ontuva" koira juoksi muiden koirien kanssa aivan puhtaasti liikkuen.

  En tosiaan usko, että Voitolla tälläistä esiintyisi, hevosethan ei kipua kovin herkästi halua näyttää, saaliseläimiä kuin ovat. Mutta tulipahan tuokin sattuma mieleen.
  Toivotaan, että Voitto pystyisi elämään edes seurahevosen elämää ilman kipua Lillin kanssa!

  VastaaPoista
 99. Sanoit että selkä on tsekattu, mut onko syvempää katsottu? Eikös Janitan Santulla ollut just selässä vikaa, joka selvisi vasta myöhemmin jossain kiropraktikon tutkimuksissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole katsottu kun lääkärin mielestä siellä ei mitään ollut, pitää katsoa nyt seuraavalla klinikkakerralla onko hän eri miemtä :)

   Poista
 100. Voi ei tosi harmi juttu. :( mutta täälläkin pidetään peukut pystyssä ihmeparantumisen puolesta! Olen kanssasi samaaa mieltä että hevonen voi elää onnellista ja hyvää elämää vaikkei enää pääsisi treenaamaan ja kisaamaan entiseen malliin. Mutta paljon tsemppiä teille! :)

  VastaaPoista
 101. jos kerran vote liikkuu tarhassa ja maastakäsin liikutuksessa puhtaasti niin voikohan kyse olla siitä, että satula on vääränlainen. kannattaa tarkistaaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jotain jumia ja häikkää varmasti selässkin, meen tällä hetkellä ilman satulaa :)

   Poista
 102. Omalla hepalla oli ihan sama tilanne hetki sitten, monttuun vai kevyen käytön köpöttelö hepaksi. Oli vasta 10v, tosi kaunis ja upea kuntoinen estetykki. Päädyttiin laittaan monttuun tasan kuukausi sitten koska todettiin se hevoselle ja itsellemme parhaimaksi. Ei ne hevoset seisottavaksi oo luotu, kannattaa tehdä päätös järjellä vaikka kamalaa onkin. Kuukausi mennyt jo hevoseni poismenosta ja vieläkin surettaa ja itkettää, ikävä on ihan valtava.. Toisaalta kaduttaakin mutta tiedän tehneeni oikean päätöksen :) tsemppiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin Voiton ei onneksi tarvisi kuitenkaan vaan seistä vaan se pääsisi liikkumaan muilla tavoin :)

   Poista
  2. Aa no sehän olisi tosi hyvä! Meillä oli nyt aikalailla sama tilanne että olis voinut siitä kiva kevyen käytön harrastelu heppa yms. Saada mutta itse päätettiin lopettaa koska se oli niin energinen hevonen niin sen pää ei olis kestänyt sellaista elämää, voitto on kuitenkin eri juttu. Suosittelen pitämään kiinni voitosta niin pitkään kuin pystyt, jos voisin mennä ajassa taaksepäin niin ehkä tekisin toisin.

   Poista
 103. Ei kyllä oo itsekästä pitää heppaa jolla ei voi treenata. Mun äitin kaverin hevosella meni jalka rikki (17 v ex ravuri) ja vielä se elää ja joskus harvoin mää käyn kattomassa sitä. Mulle riittää et saan olla sen kanssa, mutta varmaan sun kohalla on eri juttu :) Toivottavasti Voiton tilanne lähtee parempaan suuntaan :)

  VastaaPoista
 104. Vau, tosi upee blogipäivitys, Tiia! Musta on hienoa, että Voitolle ei olla saman tien kaivamassa kuoppaa. On hienoa, että sulla on niin suuri kyky rakastaa sun hevosta, että uskot selviävänne, vaikka ette enää pysty tekemään asioita, joita olette ennen pystyneet tekemään, joka jotka on ollut teille se tärkein. Monet laittaisivat hevosensa pois, kun ne menevät rikki. Uskon, ja haluan uskoa, ettet laita, ellei Voitto mene huonompaan suuntaan ja kärsisi kivusta jatkuvasti.
  Ja tuosta postauksen lopusta vielä, kun oot ennen laittanut kisakuvia, hyppykuvia ja ratsastusvideoita. Ei niitä tarvita säilyttämään mielenkiintoa yllä. Ei oikeesti. Muistan sen yhden maastakäsittelyvideon, mikset alkais semmosta harrastamaan Voiton kanssa? Miksei Pinjan ja Lillinkin? Ja ainahan maastot on keksitty.
  Olisi sääli laittaa noin kaunis hevonen pois. Ja onnellinen.

  VastaaPoista
 105. Tää oli jotain niin kaunista ja hirvittävän surullista samaan aikaan.

  VastaaPoista
 106. Tsemppiä, ja haleja Voitolle!

  VastaaPoista
 107. Ootko kokeillu mennä ilman satulaa?😊
  Siinä löytää helposti satulan mahdollisen vian.

  VastaaPoista
 108. Hyvin kirjotit! Monet laittaa hevosensa heti monttuun jos ei voi ratsastaa! Hevosen pitäminen on paljon muutakin kuin ratsastusta, esim kaikki nää "kokemattomat" nuoret jotka saa hevosen nii ne ratsastaa sillä pääosin vaan ja tallin omistaja tai sen vanhemmat tekee tallityöt!

  VastaaPoista
 109. Mun lempi hevosella on nivel rikkoo ja 3 vuoden aikana kun tunneilla ratsastus koulussa oli niin meni niin pahaksi että ei enää harraste hevosta tule. 3.9 kyseinen hevonen lähti entiselle omistajalle viettämään eläke päiviä. Mut olihan sitä nivel rikkoo todettu jo kun se heppa oli 4.v ja onhan sitä ikää kertyny nyt se 15.v mutta edelleen on surullista kun tuttua ja ihanaa hevosta ei nää :'(

  VastaaPoista
 110. Olipa karmea otsikko. Elämäni hevosen juuri menettäneenä on todella surullista lukea tai kuulla noin karkeita ilmaisuja hevosen mahdollisesta kuolemasta. Mikähän siinä on, että nuo ilmaisut tuntuvat monien hevosihmisten mielestä kuuluvan asiaan, toisin on laita puhuttaessa esim. koirista?

  VastaaPoista
 111. Joittenkin kommentit on tosi loukkaavia! Tainno helppohan sen on teijän sanoo että monttuun vaan jos ette kerta ees omista hevosta! Uskon että tää tilanne on rankka etenkin Tiialle! Tsemppiä Tiia <3

  VastaaPoista
 112. No toivottavasti siinä tapahtuu sellainen "ihmeparantuminen".
  Tsemppiä teille molemmille.<3

  VastaaPoista
 113. Tsemppiä voitto ja sä kuulutte yhteen♥

  VastaaPoista
 114. Yritä kestää. Oon seuraillut sun blogia ja Vote on niin suloinen että tää teksti kyllä pistää miettimään. Toivon että Voitosta tulisi vielä hömppä ratsu edes. Pikaista paranemista Votelle, ja voimia!!

  VastaaPoista
 115. Anteeksi tällänen pieni kritiikki

  Tiesin kun aloin vuos- pari sitten seuraamaan tätä blogia että Voitto hajoaa nopeasti. Hyppäsitte liian usein todella korkeita.

  Mutta positiivistakin haluan antaa!

  Hevosen kanssa voi tehdä niin PALJON vaikka et kilpailisikaan. Oletko testannut käynnissä ihania maastolenkkejä? Voisit jos tuota heppaa ei haittaa tarhassa jalka niin ravaa maastossa? Ontuuko? Jos ei niin sitten ei ole mitään vikaa :)
  Ja vaikka olisi niin maastoile, maastoile ja pellolle! Kaikkea ihanaa luonnon ja ystävyyden rajalla!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.