Ei siitä enää hevosta tule

sunnuntai 11. lokakuuta 2015

 Valitettavasti otsikon lausahdus alkaa meidän kohdalla olemaan totta. Ei taida Voitosta enää tulla ainakaan estehevosta ehkä ei edes harrasteratsua.


Kaikki alkoi melkein neljä kuukautta sitten. Voitto kielsi suhteellisen onnistuneen alkukauden jälkeen Sorsasalon kisoissa useamman kerran. Tämän jälkeen tunsin, ettei Voitto liiku ihan normaalisti selästä käsin tunnustellen ja valmentajallekkin siitä mainitsin. Silloin maasta ei kuitenkaan huomannut vielä mitään epäpuhtautta.

Heinäkuun lopulla tilanne paheni ja Voitto ontui ihan todella selkeästi. Jopa äiti näki sen maasta käsin. Ontuminen tuli ihan yllättäen, poistui välillä kokonaan ja sitten tuli taas epämääräisesti takaisin. Epäiltiin jo kaviopaisetta, sillä kesäkuun tapahtumia ei vielä tässä vaiheessa tajuttu yhdistää tähän ontumaan liittyviksi. Voitto tosiaan ei ole aikaisemmin ontunut tällä tavalla, se tavallaan hypähti aina kun kipeä oikea etunen osui maahan ja tätä tapahtui varsinkin silloin kun tämä kipeä jalka oli ulkojalkana.

Varattiin aika klinikalle ja ohjeeksi tuli liikuttaa Voittoa suhteellisen normaalisti siihen saakka. Välillä oli huonoja päiviä ja välillä Voitto liikkui jopa ihan puhtaasti. Klinikalta saatiin kuitenkin elokuun alussa tuomio: vuohisnivelen lateraali reunasta löytyi hieman tasaantumaa. Oltiin kaikki kuitenkin tosi positiivisin fiiliksin, sillä lääkäri antoi oikein hyvän ennusteen tulevaisuudelle ja jos tavallinen piikitys ei auttaisi niin sitten olisi vielä lisähoitoja tarjolla. Kirjotinkin klinikkapostaukseen "Tämän vamman ei pitäisi vaikuttaa käyttöön, kun kyseessä on kuitenkin suhteellisen iäkäs hevonen, joka on sen kanssa aikaisemminkin elänyt."


Toisin kuitenkin kävi ja suunnaattiin heti elokuun lopussa uudelleen klinikalle. Nivel piikitettiin uudestaan, jonka lisäksi uutena hoitomuotona tehtiin regionaaliperfuusiohoito. Voitto oli tämän jälkeen parempi, muttei missään nimessä hyvä. Joten eläinlääkärin kanssa päädyttiin uusimaan vielä kerran regionaaliperfuusiohoito. Tämän viimeisen hoidon jälkeen Voiton piti palautua pikkuhiljaa normaaliin käyttöön. 

Alku näytti hyvälle, mutta kun liikuntaa lisättiin alkoi ontuminen. Varsinkin ratsastuksen alussa ontuminen on voimakasta, mutta kun Voitto pääsee liikkeeseen vähenee ontuminen. Vapaapäivän tai kevyen jälkeen Voitto on aina parempi, mutta kun takana on enemmän ratsastusta niin alku on aina vain huonompaa. 

Oltiin yhteydessä lääkäriin, jolta tuli ohjeeksi kokeilla vielä kaksi viikkoa. Positiivistahan on se, että Voitto vertyy ratsastuksen aikana. Eläinlääkäri pitikin mahdollisena, että Voitto voi olla loppu elämänsä alkuun huono. Tiedän parikin tälläistä hevosta ja osa niistä kilpaili ihan isojakin luokkia. En oikein tiedä miten tuohon sitten suhtautuu, sillä kyllähän se ontuminen on varmasti merkki kivusta... 

Tosiaan kaksi viikkoa kokeillaan ja sitten katsotaan mitä tehdään. Ihan mahdollinen lopputulos on se, että Voitto ei tuosta tokene ja ontuu edelleen kahden viikon jälkeen. Jos kahden viikon päästä meininki on edelleen sama tai jopa huonompi aloitetaan käyntiterapia eli liikutetaan vain käynnissä. Sitä ei tiedä kuinka kauan sitä jatketaan, ehkä koko Voiton loppu elämä. 


Itse olen tosiaan jo oikeastaan haudannut haaveet hyppäämisestä. Jos joskus vielä päästään treenaamaan ja kisaamaan kunnolla niin se on ihme, mutta ei kuitenkaan vielä täysin poissuljettua vaihtoehto. Pitää nyt koittaa vaan olla positiivinen, ehkä Voitto kuntoutuu lisäämällä liikutusta tai ehkä se paranee talven kävelemällä... Tai sitten se ei parane ollenkaan enää. Mitäs sitten tehdään, jos jalka ei parane ollenkaan tai vain osittain? Tästä ajattelin kirjoittaa jossain vaiheessa oman postauksen.

201 kommenttia

 1. Voi ei, ihan kauheeta :( Toivottavasti siitä tulisi vielä edes harrasteratsu, teidän pitää nyt vaan pitää pää kylmänä ja rauhassa hoidella Votea kuntoon. Tsemppiä sinne ihan hirmuisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :/ Mutta kuten sanoit maltti on valttia tälläsissä jutuissa!

   Poista
  2. Toivottavasti Voitto selviää. :(

   Poista
 2. Todella harmillinen juttu. Koita pärjäillä ja toivotaan että Voitto paranee.

  VastaaPoista
 3. mielestäni tuossa kohtaa olisi jo aika miettiä että onko tuo Voitolle reilua. siihen selvästikin sattuu paljon; ja on sattunut jo jonkin aikaa. hevonen ontuu vasta kun kipu on täysin sietämätön, ja ellei se vastaa hoitoihinkaan niin kivun täytyy olla _todella_ hälyttävä. ei sinunkaan äitisi pakota juoksemaan nilkka pahasti venähtäneenä - ei edes vaadi kävelemään kun et juoksemiseen kerta pysty. ei täällä ole kukaan oikeutettu käskemään sinua tekemään yhtään mitään, mutta samassa tilanteessa kanssasi olleena tiedän että tekee pahaa katsoa kun paras ystävä on huonona. elät varmasti todella vaikeita aikoja, tsemppiä, mihin päätökseen ikinä päädytkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä minäkin. Parempi päästää parempaan paikkaan, kuin sietää jatkuvaa kipua :/ Tsemppiä kuitenkin, toivottavati kivut loppuisivat ja Voitto parantuisi.

   Poista
  2. Edellisen kommentin kirjoittaneen anonyymin pitäisi ymmärtää, että jokaisella hevosella on erilainen kipukynnys. Jotkut tosiaan ontuvat vasta, kun kipu on sietämätön, mutta jotkut hevoset ontuvat jo pienemmästäkin kivusta. Onhan meillä ihmisilläkin erilainen kipukynnys.
   On muutenkin aika raakaa tulla sanomaan toiselle että "onko tuo reilua hevosta kohtaan", eiköhän Tiia itse mieti tuota aika paljon. Tuskin Tiia tarvitsee enää tässä vaiheessa sitä, että anonyymit tulee sanomaan, miten väärin on pitää hevosta hengissä tai muuta vastaavaa?

   Tsemppiä Tiialle!

   Poista
  3. Meillä hevonen ontui ja vaikutti aika huonolta, mutta koska ontumisen yhteydessä hevonen ei näyttänyt kipeältä (tiedän kipu ei välttämättä ole nähtävissä ), ja perus liikutuksella ja uudella satulalla hevonen oli parin viikon jälkeen täysin terve ja normaali. Ei muuta kun pä pystyyn ja odottamaan positiivia uutisia!❤

   Poista
  4. Voitto tosiaan ontuu usein pientä haavaakin ja on ollut jopa ihan täysin kolmijalkainen haavojen vuoksi, joten se kyllä ilmaisee kivun melko helposti. Vaikka tottahan se on, että hevoset näyttävät kivun vasta sitten kun oikeasti koskee ja paljon.

   Me mennään kuitenkin eläinlääkärin ohjeiden mukaan, sillä hän ihan varmasti yhtenä Suomen parhaista ainakin mitä jalkajuttuihin tulee, niin tietää mitä pitää tehdä. Jos Voitto on haluton liikkumaan ja kipeä en jatka tietenkään ratsastusta, mutta yleensä se kipittää innoissaan menemään korvat hörössä vaikka liikkuisikin vähän huonosti.

   Kiitos tsempeistä ja omista kokemuksista!

   Poista
  5. Tämä ei kyllä pidä täysin paikkaansa, hevoset ovat yksilöitä ja osa näyttää kipunsa herkemmin ja ontuu jopa hieman kovaa alustaa, vaikka jaloissa ei olisi mitään vikaa. Tottakai nimenomaan nyt kannattaa kokeilla, miten Voitto reagoi, eikä vaan nyyhkiä, että siihen varmasti sattuu, ei kosketa koko hevoseen enää. Tiia toimii eläinlääkärin, eli ammattilaisen antamien ohjeiden mukaisesti. Kyllä vaan kannattaa kokeilla nyt kaikkea mahdollista ja mikäli mikään ei toimi, tehdä varsinaiset päätökset vasta sitten.

   Poista
  6. Nyt pääsi ääneen nää lukijamukulat jotka eivät rakasta sua ja voittoa, vaan ovat kateellisia sulle. Tiia älä heitä vielä pyyhettä kehään.
   Ekalle anolle joka sanoi että hevonen ontuu vasta kun kipu sietämätöntä. Luonnossa hevonen ontuu vasta kun kipu sietämätöntä, koska sillä tavalla se suojautuu syödyksi tulemiselta. Nykyhevoset saattaa vankeudessakin toimia näin, mutta harva hevonen enää monellakaan tapaa toimii niinkuin villinä eläneet hevoset. Mun hevonen ontuu jos se kolauttaa puomiin kunnolla, mistä normaalihevonen ei reagoi mitenkään. Kaikki röngtenit ja ultrat puhtaat ja liikkuu ja hyppää mielellään ja puhtaasti. Mutta ontuu hetken jos kolauttaa jalkansa. Ja puomin kolautuksesta hevoselle ei kyllä sietämätöntä kipua tule.
   Tiia usko siihen että se tulee kuntoon, kuntouta kävellen KAUAN ja kuuntele eläinlääkäriä. Ja jos se ei millääm hoidolla tule kuntoon, niin tiedät ettet luovuttanut, tiedät yrittäneesi kaikkesi. Tsemppiä <3

   Poista
  7. Hahhah taas pääsi selvästi pikkutytöt ääneen jotka ratsastaa vain ratsastuskoulussa...
   Hevonen on liikkuva eläin ja jos hevonen ontuu ja ja jättää seisomaan niin tottakai se loppuu mutta sitten jalka voi pahentua ja koko koni pittää lopettaa... Ja suurin osa hevosten jalkavioista korjaantuu kävelyttämällä

   Poista
  8. Yllä oleva Anonyymi. Älä jaksa kiusata muita. Entäs ite ratsastatako ratsastus koulussa?

   Poista
  9. Sattumalta tulin lukemaan blogiasi, kun ei ole tullut videotakaan hetkeen. Ehkä klisee, mutta luulen tietäväni miltä sinusta tuntuu. Kuin olisi kynsille lyöty.. Meilläki juuri para-aikaa hoidetaan vaikeaa vammaa, eikä ole mitään varmuutta paraneeko vai ei. Seuraavat kuukaudet näyttää joudunko luopumaan rakkaasta vai onko meillä vielä yhteisiä vuosia edessä. Tsemppiä kovasti sinulle, hevosellesi ja tukijoukoille. Olisiko vaikka viikon täydellinen loma hyväksi Voitolle?

   T. Vlogin seuraaja Etelä-Pohjanmaalta

   Poista
 4. Jos Voitosta ei enää koskaan tule ratsua niin onneksi teillä on Lilli jolla voit silloin tällöin ratsastaa. Onhan tuommoinen aika kurjaa. Koskaan määrittää koko loppu elämänsä, joten on ihanaa ainakin ajatella, että se saa viettää Lilli kanssa leppoisia päiviä.

  VastaaPoista
 5. Varmasti hirveä ja hämmentävä tilanne. Tosi, tosi paljon tsemppiä ja voimia!!! ♥

  VastaaPoista
 6. lopetetaanko voitto vaikka siitä ei tule enää harraste ratsua? :'( tsemppiä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tietenkään, miksi lopetettaisi muuten terve hevonen, jos sillä ei vain voi treenata kunnolla :)

   Poista
 7. Voi, olen kamalan pahoillani puolestasi :( Vaikka suru ja harmistus ovat varmasti kovia, on hienoa miten asiallisesti ja aikuismaisesti osaat suhtautua asiaan ja siitä kirjoittaa. Kaikki eivät siihen pysty. Tsemppiä jatkoon ja muistetaan, että onneksi aina on toivoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä kommentista, vielä on onneksi pieni toivon kipinä matkassa mukana :)!

   Poista
 8. Mun mielestä kyllä kuulostaa hullulta, että hevosta joka on ollenkaan epäpuhdas käytettäisiin estehevosena. Se mun oma kimo tamma lopetettiin löydösten vuoksi, vaikka oli ainoastaan ajoittain epäpuhdas pienellä voltilla. Ei läheskään joka kerta ja vertyessään täysin oireeton. Silti mun mielestä on hevoselle reilumpaa päästää se pois ennen kun kivut on oikeasti todella pahoja. Jokainen tekee omat päätöksensä, mutta minusta sinun pitäisi nyt tarkkaan miettiä hevoselle paras vaihtoehto, eikä itsellesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä Lauran kanssa!

   Poista
  2. Samaa mieltä olen Lauran kanssa. Hevonen ontuu silloin kun se on oikeasti kipeä, sillä hevonen yrittää peitellä mahdollisimman pitkään esimerkiksi jalan kipua. Toki jokaisella on oma kipukynnys muttei hevonen ihan pikkujutuista onnu. Missään nimessä ei edes vähän ontuvaa hevosta tulisi estehevosena käyttää.

   Lauran blogia olen pitkään lukenut ja kuullut myös tästä hänen tammansa lopettamisesta. Tämä päätös oli oikein, ajateltiin hevosen kannalta ei ihmisen, niin kuin valitettavasti yleensä tehdään. Toivon sinulle Tiia samanlaista järkeä ajatella Voiton kannalta. Päätös on raskas, muttei ole oikein pitää hevosta kivuissa.

   Poista
  3. Todella typerää ajatella noin. Ei ole reilua toi sunkaan ajattelutapa hevosta kohtaan, todellakin kannattaa kokeilla kaikki mahdolliset hoidot läpi eikä heti lopettaa. Kyllä hevosellekin pitää antaa mahdollisuus, ei esim koiriakaan heti lopeteta jos näyttää että jalka on kipeä. Sinähän siinä itseäsi ajattelit kun ei pystynyt hepalla enää ridaa, lopetettiin se, hevosen kanssa pystyy tekemään muutakin kuin ratsastaa!

   Poista
  4. Juu siis en itse ole lähdössä hypyttämään hevosta, joka ontuu alkuun, vaikka niin joku muu voi tehdäkkin. Eläinlääkäri kuitenkin nosti esiin mahdollisuuden, että epäpuhtaus voi olla pysyvää alussa löydöksen huomioiden. Hän ei kuitenkaan varmaan ollut lähdössä sellaista hevosta silti hypyttämään, tästä vaihtoehdosta ei siis puhuttu sen tarkemmin, muuta kuin että tälläiennkin voi olla mahdollista.

   Mutta ei Voittoa olla tuon vaivan takia lopettamassa. Kuten joku jo kommentoikin, hevonen voi elää ihan hyvää elämää vaikkei sitä treenattaisikaan tai edes ratsastettaisi erityisemmin. Kaikkilla ei toki sellaiseen hevosen pitoon ole mahdollisuutta ilman omaa tallia ja sitäkään ei toki tiedä miten koko elämänsä kuitenkin treenissä olleen hevosen pää kestäisikin tekemättömyyttä, vaikka sen kanssa koitettaisikin muilla tavoin puuhastella mahdollisimman paljon.

   Voiton jalka ei kuitenkaan pitäisi olla kipeä muulloin kun rasituksen jälkeen. Hevonen juoksee tarhassa ja laitumella innoissan, jonka lisäksi on iloinen oma itsensä. Lisäksi vapaiden jälkeen se on aina hyvä ratsastaa, joka viittaa siihen, että jalka kipeytyy vaan kun sitä rasittaa ratsastamalla. Löydös on sen verran pieni kuitenkin meidän tapauksessa :)

   Poista
  5. Tosi kurja juttu! :/ Itsekin olen sitä mieltä, että kannattaa miettiä mikä on hevosta kohtaan se reiluin ratkaisu, mutta onneksi teillä on mahdollisuudet pitää Voittoa omassa tallissa ja järjestää sille puuhastelua ja kävelyliikuntaa. Loput onkin vain kiinni siitä, pysyykö Voitto tyytyväisenä kevyellä liikutuksella, mutta toivotaan parasta! :) Tsemppiä kuntoutukseen, voihan ihmeitäkin aina tapahtua! :)

   Poista
  6. Vähän pelottaa tosiaan miten pää kestää, kesä meni hyvin laitumella, mutta tarhaan siirtyminen on tuottanut nyt jo vähän häiriö käytöstä ylimääräisen energian merkeissä... Kiitos molemmille tsempeistä, ihmettä tosiaan odotellaan..:)

   Poista
  7. Tiia senkään suhteen ei kannata luovuttaa!! Meillä rakas tamma alkoi mystisesti pari vuotta sitten ontua jouluna ja klinikallakin käytiin monta kertaa piikittämässä ja lopulta vielä sai hoidoksi kuukauden karsinalevon, että jos sattuis olemaan pieni murtuma jossakin. Ei parantunut
   edes sillä. Lopulta heppa nyt jäi kokonaan seuraneidiksi ja pääsi tekemään elämänsä ensimmäisen upean varsankin!
   Alkuun meillä oli ongelmia tuon virran kertymisen kanssa ja esim talutellessa se oli enemmänkin sellaista kyttäämistä että heti kun koivun lehti liikahtikaan nii otettiin rodeot vaan sitten tamma alkoi jotenkin tottua tuohon tyhjänpanttina olemiseen ja nyt ei ole vuoteen ainakaan riehunut karsinassa, tarhassa eikä taluttaessa. Välillä ollaan nyt päästy varsan kasvettua ratsastamaankin ja rallasi kesän ihan innoissaam varsan kanssa laitumella eikä näkynyt ontumisesta merkkiäkään. Ratsastaessa on ollu nyt 2v treenitauon jälkeen ehkä parempi kuin koskaan (miten voi olla madollista?)
   Nyt näyttää siltä että se kestäisi pientä harraste käyttöä taas vaikka itse uskon että ontuminen palaa kuvioihin jos enemmän aletaan liikuttamaan. Huippua kuitenkin että heppa on saanut elämälleen uuden merkityksen mammana ja nautiskelee harjaamisesta sun muusta nykyään ihan eri tavalla kuin ennen.
   Ihan kamala ikävähän sitä on yhteisiä treenejä ja varsinkin sitä hyppäämistä, mutta kaiken jälkeen ja lopetustakin jo pelänneenä tää on kuitenkin voitto eikä menetys :)

   Pointti nyt oli se, että Voittokin saattaa rauhoittua kun antaa sille aikaa sopeutua uuteen elämäntyyliin. Jos näyttää nauttivan liikkumisesta niin me ollaan esimerkiksi irtojuoksutettu. Siinä heppa kyllä osaa lopettaa itse jos alkaa sattua jonnekkin.

   Tsemppiä urakkaan ja paljon voimia mihin ratkaisuun teillä sitten ikinä päädytäänkään :)

   Poista
  8. Tämä on jo vanhaa, mutta jos eläin oikeasti kärsisi pahasti eläinlääkäri varmasti sanoisi asiasta, hänen työnsä on auttaa eläintä. Jokaisella on tietenkin oma ajattelu tapansa, mutta eläin,niinkuin ihminenkin näyttää sen muulla tavallakin kuin liikkuessa. Hevostakin voi tulkita, jos se on onneton karsinassaan ja muutenkin jotenkin alakuloinen niin ehkä silloin on aika päästää se parempaan paikkaan. Mutta entä jos hevonen on normaali? ihan oma iloinen itsensä, siinä n elämän halua. se haluaa selvitä eikä silloin kärsi mistään maailman kamalimmista kivuista, onko se silloin oikein lopettaa eläin, vaikka näkyy että sillä itsellään on halu elää? oma mp vaan, aina voi itsekkin vähän käyttää päätä ja maalaisjärkeä, kaikkein pahin on jos täältä netistä lukemaan joidenkin ihmisten mp jotka eivät välttämättä ole siinä kohtaa oikeassa. Mutta tosi kiva kun voitto on parantunut paljon!

   Poista
 9. Eikä. Olen todella pahoillani puolestasi ja toivon todella että voitosta tulisi vielä edes harrastehevonen. Elät tällä hetkellä todella vaikeita aikoja ja tiedän miten pahalta susta tuntuu. Tsemppiä teille molemmille voiton kanssa! <3

  VastaaPoista
 10. Harmi että Voiton tilanne on noi paha. Toivottavasti se paranisi edes siihen kuntoon että sillä voisi ratsastella suhtkoht normaalisti vaikka sillä ei voisi hypätäkkään:(

  VastaaPoista
 11. Voi harmi:( Toivottavasti se jalka paranee ainakin osittain ettei jäis ihan ratsastuskunnottomaksi! Voimia sulle!♥

  VastaaPoista
 12. Tuleeko sulle sitten uusi hevonen voitto lopetetaan? Eihän lilli voibyksin teillä asua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä Tiia ei sanonut missään vaiheessa että voitto lopetetaan. :-D Tsemppiä Tiialle!

   Poista
  2. Ei Voittoa kyllä nyt olla lopetammassa :D Mutta ei ole tulossa siis uutta hevosta.

   Poista
 13. Voi ei ! :( oma postaus siitä että jos voitto ei paranekkaan olisi kiva lukea ! Ostatteko uuden hevosen sinulle ja jääkö voitto vain "seurahevoseksi" ? Toivottavasti et tämän vuoksi lopeta blogia vaikka et niin ole sanonutkaan !! :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En halua uutta hevosta ja jos joku meidän perheessä sen saisi niin se olisi kyllä Pinja :) En ole blogia lopettamassa, mutta tietysti sisältö tulee varmasti muuttumaan paljonkin.

   Poista
  2. Onko Pinja siis tällä hetkellä innostuneempi treenaamisesta, kun sanoit että uusi hevonen tulisi ennemmin Pinjalle?
   Mutta onneksi kuitenkin voit käydä vaikka ratsastustunneilla, jos tekee mieli ratsastaa. Ja siihen ei ole samalla tavalla sidoksissa kuin omaan hevoseen, nyt kun sulla tulee eteen kirjoitukset ja pääsykokeet myöhemmin ja varmaan muuttokin.
   Ja tottahan se on, että tuskin se Voitto seurahevosena kärsisi, kun kipu tulee vain rasituksesta. En tiedä osaako hevonen kaivata hyppäämistä, jos se saa vain oleilla, mutta eiköhän se nauttisi leppoisammastakin elämästä :) Pidetään peukkuja, että Voitosta vielä hevonen tulee!
   -eri anonyymi

   Poista
  3. Pinjan hevonenhan ensin meni rikki, joten kyllä hän sen mukaan olisi ekana saamassa estehepan :) Sillä perusteella siis tuon sanoin. Ja kuten sanoit muutto, opiskelut yms ovat sellainen juttu jonka takia ei hevosen hankinta ehkä ole kummallakaan oikein ajankohtainen juttu.

   Seurahevosen elämä varmasti passaa Voitolle, jos sen pää vaan kestää kevyempää liikutusta ja joutilaisuutta. Mutta pidetään tosiaan vielä peukkuja ja toivotaan, että se jonkintasoista käyttöä vielä tulisi kestämään!

   Poista
 14. :( Toivottavasti lähtisi paranemaan, omalla hevosellani oli aikalailla samanlainen tilanne ja aloitettiin käyntiterapia, mutta tiesin että tuo laukkahirmu olisi kovasti halunnut liikkua lujempaa, joten päätin päästää irti, harmittaa vietävästi mutta se oli kyseisen kauraturvan puolesta paras vaihtoehto. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, että hevosen pää ei pakosti kestä tuollaista elämän muutosta, jolloin on tehtävä ikävä päätös vaikka kipujen puolesta elämää pystyisikin vielä jatkamaan :/

   Poista
  2. Entinen hevoseni loukkasi itsensä pahasti muutama vuosi sitten. Olisi toipuinut kylläkin harrastekäyttöön sopivaksi lukuisten klinikkakäyntien ja kalliiden hoitojen jälkeen, mutta entisenä kansallisentason kilpahevosena sen pää ei kestänytkään harrastekopukan elämää suht monien rajotteiden mukaan. Mm.maastoilu olisi ollut mahdotonta sillä ei olisi kestänyt yhtään kovalla alustalla liikkumista.

   Hevonen muuttui käytökseltään täysin kun ei päässytkään jatkamaan aktiivista ja monipuolista liikkumista sekä reissaamista mitä se rakasti! Pelkkä tarhailu ja suhteellisen yksipuolinen kevyt liikunta sai hevosen täysin apaattiseksi. Kirkas loiste silmistä ja elämänilo katosivat selvästi. Todettiin sitten lopulta, että nyt on hevosen aika lähteä taivaslaitumille kun ei enää hevosen elämää pystynyt elämään. Monet kauhistelivat päätöstäni ihan urakalla..."miksi lopetit terveen hevosen jolla voisit vielä ihan hyvin ratsastaa, lopetat vaan aktiivisen treenaamiseen ja kisaamisen" Lisäksi sain lukuisat haukut kuinka itsekäs olen kun "tapoin" ystävän ja vaihdoin vaan parempaan ja hienompaan. Joo kyllä uusi hevoseni on huomattavasti laadukkaampi kuin entinen, mutta päätös tehtiin ihan täysin hevosen parasta ajatellen. Pahalta se tuntuu vielä muutaman vuoden jälkeen, mutta välillä on vaan todella ajatelta onko hevosen elämä enää sille reilua.

   Jos omani olisi Voiton tilanteessa, laittaisin sen pois. Vaikka saisinkin sitä kotona pitää. Siinä vaiheessa kun hoitoihin ei vastata pitää hälytyskellojen soida. En halua painostaa, mutta kerroin vain mielipiteeni. Mieti tarkkaan mitä teet. Tsemppiä hirmuisesti! Tiedän valitettavan hyvin miltä tuollaiset tilanteet tuntuu.
   Terv. Veera

   Poista
  3. Pelkään Voitollekkin käyvän noin. Se on kuitenkin "onneksi" elämänsä aikana saikkuillut milloin kielen repeämisen, jännevamman kun leikkauksenkin takia pitkiäkin aikoja ja meidän aikana saikut on ainakin pituudestaan huolimatta sujuneet hyvin - tai siis hevonen on ollut virkeä ja iloinen. Tällä hetkellä pelkään eniten sitä, että sen pää ei kestä tuota tekemättömyyttä ja heppa "pimahtaa". Vaikka kaurat on melkein nollassa nytkin niin saan kyllä harvasen päivä pelätä milloin Voitto heittää mut tantereeseen, sillä virtaa on ihan liikaa ja se kostautuu sitten riehumalla ja säikkymällä.

   Mutta tällä hetkellä en kyllä missään nimessä ole sitä pois laittamassa, kukaan tilanteen oikeasti tietävä ja Voiton nähnyt ei ole tälläistä vaihtehtoa ehdottanut millään tavalla. Eläinlääkäri varmasti nostaisi tälläisen vaihtoehdon esiin, jos se olisi hänestä aiheellinen. Sitten jos päädytään siihen tilanteeseen, että Voitto liikkuu vain kevyesti mutta on kipeä tai pää ei yksinkertaisesti kestä sellaista tilannetta niin pitää tietty miettiä uudelleen.

   Kiva oli kuitenkin kuulla tämä sun hepan tarina. Ja kiitos tsempeistä :)

   Poista
 15. Surullista:( Toivottavasti Voitto paranee. Ajattelitko pitää Voiton, vaikka se ei kunnolla paranisi? Hirveästi tsemppiä teille<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti pidetään, jos se vaan pystyy elämään onnellista hevosen elämää ilman kipuja :)

   Poista
 16. Mun poni on kanssa aina tosi huono ratsastaa mutta vertyy ja kilpailee ihan 3-tasoloa esteitä. Tsemppii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin itsekkin tiedän parikin tälläistä tapausta. Kiitos tsempeistä :)

   Poista
 17. Tosi kurja kuulla :( Voin ainakin jotenkin samaistua tuohon tunteeseen, kun on kauhea epävarmuus siitä, mikä olisi oikein.. Omalla kohdalla tarina päättyi onneksi onnellisesti, sillä hevoselta ei löytynyt suurempia muutoksia nivelistä (vaikka on jo iäkäs) vaan kyseessä oli kengitysvirhe ja useamman kuukauden jälkeen päästiin vielä jatkamaan normaalia elämää.
  Niin kuin varmasti hyvin tiedätkin, nivelvaivaisesta hevosesta on enää vaikea saada uutta. Mikäli olen ymmärtänyt oikein, Voittoa on jo pidempään piikitetty, joten kannattaa todella miettiä mikä sille olisi nyt parasta. Piikittäminen ei poista ontumisen syytä, lievittää vain oireita. Tottakai toivon, että saisitte vielä realistisen mahdollisuuden jatkaa harrastelua ja ehkä kisaamistakin. Mutta niin kuin itse kirjoitit, ontuminen on varmasti merkki kivusta ja minä itse en voi käsittää, miten jotkut ihmiset saattavat kilpailuttaa kipeitä hevosia.
  Hurjasti tsemppiä sulle ja kaikkea hyvää Voitolle! Toivon, että kaikki kääntyy vielä parhain päin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei nivelvaivat parane, mutta tuo meidän vamma on sellainen, jonka kanssa pitäisi pystyä elämään ja sen takia ennustekkin oli alkuun tosi positiivinen. Jostain syystä kuitenkaan meidän kohdalla ei näytä tämän vaivan kanssa normaali elämä enää onnistuvan.

   En usko, että yksikään kipeä (ainakaan estehevonen) hyppää kovin pitkään iloisin mielin isoja luokkia, että tuskin ovat kamalan kipeitä, vaikka ontuvatkin alussa. Mutta siis en sitä tarkoita, että itse olisin Voittoa lähdössä hypyttämään, jos se ontuu alussa.

   Poista
  2. Siis millainen vaiva Voitolla tarkalleen ottaen on? Todella harmi kun näin kävi. :( Tsempit sinne! Sitä vielä, että jos ell. on sanonut vamman olleen sellainen, että sen kanssa pystyisi elämään, niin johtuuko siis ontuminen täysin siitä vammasta? Voiko olla mahdollista, että hevonen ontuu "tottumuksesta"? Tai juuri että varoo ja ontuu, vaikka ei enää sattuisi. Siitä tuli mieleen, kun kuvittelin itselleni sellaisen tilanteen, että jalka on kipeä, eikä sitä käytä, mutta kun jalka paranee, jää linkkaaminen "lihasmuistiin". Tietenkin eri asia jos hevonen oikeasti ontuu kipeyttään ja on tutkittu varmaksi. Tsempit vielä!

   Poista
  3. Postauksessa se tarkka vamma luki eli "vuohisnivelen lateraali reunasta löytyi hieman tasaantumaa."

   Eläinlääkärin kanssa oli puhe, että vamman kanssa pitäisi pystyä elämään, kun sen kanssa on ennen oirehdintaakin eletty ilman kipuja. Mutta siis kyllä kaikki oireet voi silti tästä johtua, ainahan homma ei mene kuten normaalisti menisi. Mutta tosiaan Voitto oli viimeksi taivutuksessa huonompi juuri toisesta etujalasta mitä ontuu, että tämä tämän hetkinen ontuminen voi juurikin johtua jostain muusta. Sen takia ell haluaa, että nyt liikutetaan ja katsotaan miten homma etenee. Onhan se selvä, että hevonen usean kuukauden saikun jälkeen on jumissa ja huono. En sitten tiedä miten sen voisi varmistaa, että se ei ole kipeä (ja voiko hevosilla edes olla näin kuten ihmisillä, luulisi? ja sen takia juuri nyt liikutetaankin), mutta tosiaan viimeksi ell katsoi ja taivutuksessa jalka oli parempi mitä ennen hoitoja, vaikka ontuminen jatkuu edelleen.

   Kiitti tsempeistä :)

   Poista
 18. Voi ei! Se oli ensiajatukseni, kun näin tuon otsikon... Pelkäsin jo sitäkin, että Voitto olisi niin huonossa kunnossa, että se täytyy päästää vihreämmille niityille. Kamalan harmillista, kun olitte / olette yhä kuitenkin hyvä pari, vastoinkäymisistä huolimatta ja pääsitte jo joidenkin ongelmien ylitsekin. Toivotaan tietysti parasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei onneksi ainakaan toistaiseksi ole kyse niin vakavasta vammasta, että hevonen pitäisi lopettaa :)

   Poista
 19. Tsemppiä! Itse varmasti tiedät mikä on Voitolle parasta vaikka täällä monet "kehottavat" lopettamaan. Mutta se on myös ollut yksi vaihtoehto mun omalle hevoselleni, enkä olisi tuota halunnut sanoa koska itse päätät mitä teet Voiton kanssa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopettaminen on vaihtoehto sitten kun hevosella on kipuja, mutta tällä hetkellä Voitto on kipeä vasta rasituksen myötä, joten oikeanlaisella liikutuksella kivun saisi varmasti pois :)

   Poista
 20. Harmi juttu! Täytyy vain toivoa parasta ! :/

  VastaaPoista
 21. Yhdellä pikkutallilla jossa mun hoitohevonen asuu on poni joka on vasta 8-9-vuotias. Sille todettiin jalkoihin ja selkään ongelmaa. Se tuli siis yhtäkkiä ontuminen ja paljon kipua ja sen seurauksena agressiivisuus. Alkuun tehtiin talutuslenkkejä vain mutta nyt se on ns. pihakoriste. Tällä hetkellä sille ponille on tulevaisuudessa klinikkakäyntejä ja lopetus. Toivottavasti Voitto ei saa samaa kohtaloa. :/ Sillä on siis jaloissa tuota samaa ongelmaa ja selässä joku rakennevika..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lopettaminen on tosiaan parempi vaihtoehto kun kivuissa eläminen, vaikka ikävää onkin :/

   Poista
 22. Voi ei :( ! En arvannut ettei Voitto lähtisikään paranemaan normaalisti :'( Mutta kovasti tsemppiä ja voimia sulle ♡ Toivottavasti pysyt positiivisella mielellä vaikka se varmasti vaikeaa onkin ... Toivotaan vaan että Voitto paranee ♡ Ja vaikkei paranisikaan niin silti voit ainakin sanoa yrittääneesi kaikkesi Voiton puolesta ♡ Voimia !

  VastaaPoista
 23. Mun esteponilla tuli kanssa kerran vamma nivelen tukisiteeseen ja koko hevosen loppu iäksi hyppääminen kiellettiin. Joten estehevosesta kouluhevoseksi. Ei se alkanut kovin hyvin, koska poni oli kaahari aina eikä se jaksanut keskittyä koulukiekuroihin. Nyt parin vuoden päästä ollaan jopa jo menossa kisaamaan kouluratsastuksen seuramestaruudesta. Se riittää minulle, koska tiedän minkä tasoinen hevoseni oikeasti on. Mutta toivotaan, että vähän voisitte edes hyppäillä ja Voitto toipuisi mahdollisimman hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäväähän tuo on, mutta onneksi sentään voitte sileällä treenata kunnolla :)!

   Poista
 24. Tsemppiä hurjana Sinulle ja koko perheellesi, Tiia! Tuntuu varmasti vaikealta ja toivottomalta, mutta toivottavasti pieniä valonpilkahduksia alkaa näkyä <3 Voimia!

  VastaaPoista
 25. Toivotaan että Voitto paranee! <3

  VastaaPoista
 26. Miks monet puhuu lopettamisesta? Jos heppa ontuu ratsastaessa mutta muuten ei ole kipeä ja on onnellinen niin miks ihmeessä heppa pitäs lopettaa? Ei vissiin oo ennen kuultu seurahevosista tai muista, jotke ei kykene vaikka kun kävelyliikuntaan.. Tsempit teille, kyllä se siitä ajan kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näimpä juuri! Vaikea tietysti ulkopuolisena arvioida missä vaiheessa lopetus on aiheellinen, mutta eiköhän me osata lääkärin, perheen ja taustajoukkojen kanssa itse miettiä milloin hevosen lopettaminen on ajankohtaista ja milloin ei :)

   Poista
 27. Täällä on vähän samat fiilikset. Vuosi sitten kesällä ponini alkoi ontumaan aina pari viikkoa kerralla tasaisin väliajoin. Syksyllä käytiin klinikalla kuvaamassa ja löydettiin molemmista takajaloista kinnerpatit. Oikeassa kuitenkin niin pieni, ettei sitä piikitetty. Vasemman piikitys tepsi ja talvella päästiin kisaamaan normaalisti pienen saikun jälkeen. Hypättiin jopa 70cm, joka oli tämän pienen 117cm ponin kapasiteetin ylärajoilla. Keväällä ontuminen tuli takaisin ja kävimme taas klinikalla. Tällä kertaa kokeilimme eri lääkettä ja pidempää saikkua. Lisäksi hyppääminen kiellettiin, mutta sanottiin, että jos menee hyvin, voimme hypätä jo heinäkuussa. Lääke tuntui toimivan ja odotin innolla, että päästään taas kisaradoille. Hieman ennen kiellon loppumista jouduimme taas käymään klinikalla, sillä uusi lääke ei toiminutkaan. Tällä kertaa piikitettiin molemmat kintereet vahvemmalla kortisonilla kuin vuosi sitten. Nyt ollaan sitten kesä ja syksy kävelty ja hieman ravailtu. Ennusteena on, että noin vuoden päästä poni on taas käyttökunnossa. Minä en itse kuitenkaan enää ikinä pääse tällä ponilla treenamaan pituuteni takia, joten ei paljon lohduta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voei :/ Tsempit teille, että poni paranee vaikket voikkaan itse enää sillä ratsastaa!

   Poista
 28. Voi ei, ihan kauheeta😢 Tsemppiä teille ihan hirveästi! Toivotaan parasta👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onhan tämä ikävää :/ Kiitos tsempeistä!

   Poista
 29. Voi ei:( pitää ajatella voiton parasta. Tiia yritä ottaa ihan rauhallisesti ja odottaa että voitto paranee ja keskittyä että se menis hyvin käynissä ettei ontuisi. TSEMPPIÄ <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käynnissä Voitto ei onneksi onnu. Kiitos tsempeistä, otetaan rauhassa ja koitetaan parannella :)

   Poista
 30. Ei voi olla totta! :( Tsemppiä teille kuitenkin, myrskyn jälkeen pitäisi paistaa aina aurinko. ❤

  VastaaPoista
 31. Voi eikää :( Tsemppiä teille! ♥

  VastaaPoista
 32. Tsemppiä! ❤ Kokemuksen äännellä voin muuten kertoa, että jos eläinlääkäri käskee kävelyttää kaksi viikkoa niin kävelytä kolme. Maltti on valttia ja Voitolla on niin ihana(t) omistajat/ hoitajat, että sillä on varmasti hyvä olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse teen myös yleensä noin että otan mahdollisimman rauhassa vähän liian pitkäänki, paitsi joskus kun ohjeeksi tulee saada hevonen liikkeeseen mahdollisimman nopeasti, sillä se on parasta vamman kannalta. Mutta nyt tosiaan ei ole sellaisia ohjeita tullut, ennemminkin hevosen ehdoilla liikuttamista kevyesti :)

   Poista
 33. Tsemppii teille !♥!

  Haleja voitolle

  T: Laura

  VastaaPoista
 34. Onhan voitto jo hevonen että voisit korjata otsikkoon että ratsua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ehkä ei tarvitse ottaa noin kirjaimellisesti, vaikka tottahan tuo. Mä oon ainakin kaikille sanonu ettei siitä enää hevosta taida tulla, joten ajattelin sen kirjottaa tohon noin kuten oon puhunut :)

   Poista
  2. Muakin häiritsi, nimenomaan siksi että tuo kuulostaa siltä että vain ratsu on hevonen. Että ravurit, "seurahevoset" jne on kaikki jotenkin vähäpätöisiä. Että jos ei voi ratsastaa, niin turha koko elukka, vaikket sitä varmasti niin tarkoittanutkaan.

   Poista
  3. Anoille; voi kuulkaa, ihan näin aikuisena ja pari hevosta kuoppaan laittaneena voin todeta, että harvassa ovat ne ihmiset kenellä on hevosta varaa pitää "seuraneitinä". Valitettava tosiasia on, että jos hevonen ei enää kestä sille tarkoitettua käyttöä eli ratsastusta/raviuraa eikä siitä tule enää HEVOSTA, on se parempi laittaa pois.

   Tsemppiä Tiialle!

   Poista
 35. Voi harmi. :/ Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 36. Apua en ajatellu yhtää et tää tilanne menis näin pahaksi! Huomaa etten oo lukenu edellisiä postauksia ajatuksella läpi.. Tsemppiä sulle! <3 Toivotaan nyt, että tuo jalka toipuisi niin, ettei Voiton tarvitsisi tyytyä vain käyntilenkkeihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olihan tämä itsellekkin aluksi vähän yllätys kun ajattelin pikku saikulla kaiken olevan kunnossa :/

   Poista
 37. Tsemppiä sulle valtavasti!
  Ja toivotaan tosiaan että jalka toipuisi ja pääsisitte tekeemään muitakin juttuja, ettei Voiton tarvisi käyntilenkkeihin tyytyä! Nuo pienetkin vammat tuntuu jo hevonsenomistajasta niin hirveälle, ja todella monessa blogissa niihin olen törmännyt, joten paranemisia Voitolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä viime aikoina ollu tosi paljon ikäviä vammoja ja onnettomuuksia blogeissa näkyvissä :/

   Poista
 38. Voi ei! Toivottavasti Voitto paranee, tsemppiä paljon ♥️
  Mun ylläpitoponilla ei voi hypätä tai mennä kauhean rankasti, mutta kyllä me ollaan hyvin pärjätty semmosilla 30-50min perusratsastuksilla :) Yhdet pukuratsastuskisatkin käytiin :D Toivottavasti Voitto paranee edes tuollaiseen kuntoon kuin mun ylläpitoponi!
  Paranemisia ja haleja Voitolle! ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä ja hyvä, että teillä voi kuitenkin ratsastaa noin hyvin :) Kiitos tsempeistä!

   Poista
 39. Mitä tuo "vuohisnivelen lateraali reunasta löytyi hieman tasaantumaa" käytännössä siis tarkoittaa? Se ei siis ole nivelrikkoa, vai? Semmoinen postaus olis kiva missä selittäisit tosta tarkemmin ja kuvittaisit sen röntgenkuvilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokun en minäkään osaa sitä selittää, enkä tiedä kunnolla :D Mekin kysyttiin, että onko tää nyt sit nivelrikkoa, mutta kun ei se sitäkään ainakaan ihan suoraan ole.. Mulla ei valitettavasti ole kuvia itellä, eikä niistä kyllä maallikko mitään huomannut vaikka aika tarkastikkin katsoi..:)

   Poista
  2. Saatan olla ihan hakoteillä, mutta nopeasti googlattuna kyseessä olisi siis vuohisnivelen ulkopuolisen (=lateraali) reunan tasaantuma..? Tuosta tasaantumasta en ihan päässyt perille, mutta jonkinlaiseksi kulumaksi sen ymmärsin. :D

   Poista
  3. No sähän sanoit ton saman asian, mutta eri sanoilla? :D Mä en tajua mitä se tasaantuma tarkoittaa, kun itse olen aina kuullut puhuttavan 'terävöitymisestä' -> nivelrikosta, niin tuo tasaantuma ei käy järkeen? Vai oiskohan se sit jotenkin, et luu kuluu tms. Noh ehkä se joskus selviää mitä se käytännössä tarkoittaa.. :D

   T.eka ano

   Poista
  4. Mun pitää ehkä kysyä joku tarkka selitys ensi kerralla, mutta maallikkona sanoisin että röngten kuvassa tämä alue oli ikäänkuin painunut alaspäin kun vertasi luun toiseen reunaan joka ei ollut painunut, muuta mä en osaa valitettavasti sanoa :D Mutta siis ei se nivelrikkoa ollut, kuten jo sanoin. Kysyttiin sitä itse nimittäin ihan suoraan heti ekana myös.

   Poista
 40. Voi ei!! :( Toivottavasti jalka paranis :(

  VastaaPoista
 41. Meillä on suomenhevonen jolla revähti toukokuussa toisesta etujalasta jänne. Meille annettiin hyvä ennuste, että jalan pitäsi kuntouta kuukaudessa kuukauden jälkeen jalka kuitenkin oireili vieläkin. Joten jatkoimme kävelytystä ja elokuun lopusta saimme luvan alkamaan ravailemaan pieniä pätkiä kerralaan. Nyt viime viikolla saimme eläinlääkäriltä luvan alkaa reenaamaan kunnolla pikku hiljaa. Tässä puolen vuoden aikana on ollut paljon takapakkeja ja todella pahaa mieltä. Tähän on tarvittu paljon kärsivällisyyttä ja muiden tukea. Tämä aika on kuitenkin ollut todella rankka mutta onneksi se on nyt ohi ja voi alkaa keskittymään reenaamaan.
  Kyllä Voitto vielä paranee kun jaksaa odottaa!
  Jaksamisia sinulle Tiia ja voitolle paranemisia ja paljon herkkuja! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännevamma onneksi voi parantua ihan kunnolla, Voitonkin jännevamma parantui eikä ole koskaan vaivannut. Toivotaan, ettei teilläkään tule vaivaamaan! Tuo vamma ei parane koskaan, mutta toivoa voi ettei se enää oireilisi :/ Kiitos tsempeistä!

   Poista
 42. Toivottavasti votesta tulisi edes harrastehevonen, tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 43. Voi ei. Paljon tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
 44. Yhden ystäväni sanoja lainaten, "lopetus ei ole koskaan huono vaihtoehto". Jos vaan Voiton pää kestää kevyttä käyttöä/olohevosena oloa, on "turhaa" lopettaa perusterve hevonen, mut pitäisin kyllä sen vaihtoehtona jos on jatkuvasti ep/kipuilisi. Ihmisen turhaa itsekkyttä pitää hevosta loppuun asti. Voimia ja tsemppiä teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tilanteessa se kuitenkin tuntuisi melko turhalle, tietysti eri sitten jos tuomiona on pelkkää kävelyä eikä liikkumaan tottunut hevonen siihen sopeudu vaikka kipuja ei olisikaan :/ Kiitos tsempeistä!

   Poista
 45. paljon tsemppiä Tiia ♥
  minun melko iäkkäällä suomenhevosella on koukistajajänteen haurastuma molemmissa etujaloissa, joita on nyt hoidettu vähän päälle vuoden ahkerilla klinikkakäynneillä ja kävelytyksellä. Paikoin eläinlääkärin ennustus oli huono, sanottiin että kannattaa valmistautua pahimpaan jos kivut ei lopu. Tällä hetkellä tilanne on erittäin hyvä, eikä kipuja ole. Ei siitä enää kunnon treeniin ole, mutta on maailman ihanin maastoilukaveri ansaitulla eläkkeellään. Perheenjäsenestä pidetään kiinni viimeiseen asti. :)
  Isot halit sinne ja toivotaan Voitolle parasta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, ihana kuulla, että teillä on noin hyvä tuuri vaikka ennuste ei hyvä ollutkaan :)

   Poista
 46. Toivotaan ihmeitä ja parasta Voitolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, monella ainakin peukut pystyssä sen puolesta..:)

   Poista
 47. Jaksamisia sulle! oma hevoseni kilpaili ennen 150 luokissa,mutta nilkkan tuli joku nivelsiteiden kaltainen revähdys, entinen omistaja aloitti täyden treenauksen liian aikasin ja nyt jalat ei kestä enää mitään... aluksi aina ratsastaessa jää nilkka lukkoon ja hevonen selvästi varoo sille astumista, Jalka kuitenkin vertyy normaaliksi heti, kun otetaan aluksi pitkää ja reipasta ravia. Hyppäämäämn me ei koskaan enää tulla pääsemään,mutta maastolenkit ja kevyt köpöttely riittää meille :D Onnea jatkoon, toivotaan parasta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malttia on tosiaan valttia, kuten teidänkin tapauksesta huomaa :/ Onneksi kuitenkin ratsastamaan pääsette :)

   Poista
 48. Ei tullut mieleen että jalka olisi mennyt noin huonoon kuntoon, toivottavasti jalka alkaisi parantua! Haleja ja tsemppiä teille❤️��

  VastaaPoista
 49. Todella kurja tilanne :( Tässä tilanteessa ei voi muuta sanoa kuin: Toivotaan parasta ja pelätään pahinta.
  Tsemmppiä koko perheelle ja Voitolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikäväähän tämä on :/ Kiitos tsempeistä!

   Poista
 50. Voimia ja tsemppiä ! Toivottavasti Voitto tulisi kuntoon, edes sitten harrraste käyttöön.

  VastaaPoista
 51. Voi miten ikävää :( pidän sormet ja varpaat pystyssä teille, toivottavasti Voitto kuntoutuu. Tsemppiä kovasti jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kun noin moni meidän puolesta peukuttaa, toivotaan että siitä on oikeasti jotain apua ;)

   Poista
 52. Tosi kurja juttu :(
  Mä sanoisin kuitenkin, että yritä olla avoimin mielin, vaikka tilanne näyttäisi pahalta.
  Mulla oli muutama vuosi sitten nuori ponitamma, joka sai todella erikoisia "tärinäkohtauksia". Se saattoi yhtäkkiä alkaa tärisemään, jalat meni alta ja näitä saattoi tulla pari kertaa päivässä ja välillä niitä ei tullutkaan moneen viikkoon. Klinikalla käytiin monia kertoja ja moni eri eläinlääkäri tutki tämän ponin. Pian saatiinkin lopetustuomio, jos kohtaukset eivät lopu; mutta nyt kyseinen poni on elänyt monta vuotta terveenä. Ikinä ei varmaa tietoa saatu siitä, mistä nämä kohtaukset johtuivat, mutta oltiin kyllä aivan varmoja, että monttuun menee nuori, lupaava ponin alku.

  Tosi paljon tsemppiä sinne ja paranemisia Voitolle! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, onneksi teillä kaikki kääntyi parhain päin. Olisi varmasti mielenkiintoista tietää mistä tuollainen on voinut johtua!

   Kiitos tsempeistä, toivotaan että heppa tästä paranee :)

   Poista
 53. Voi ei:( Tää kuulostaa aika samalta kuin meiän hepalla jolla sitte todettiin sädeluumurtuma:( Verty ratsastaessa, rankan treenin/hyppäämisen jälkeen ontu. Onko Voten kavioita kuvattu röntgenillä? Se ei lääkäreillä ekana mieleen tuu, jos sen vuohisnivelen ei pitäisi noin paljoa vaikuttaa niin kaviot kannattaa kattoa.. Toivottavasti Voten tokenee!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis tuon vamman ei pitäisi vaikuttaa noin paljon ettei kuntoudu, mutta se siis voi ihan hyvin vaivata noin paljon. Ja kavio kuvattiin samalla kun nivel ja kipu tosiaan paikannettiin juuri tohon niveleen, että ennusteesta huolimatta taitaa tuo vamma kuitenkin kivun aiheuttaa :/

   Poista
 54. Voi että 😞. Toivottavasti Voito voisi elää seurahevosen elämää kivuitta. Jotenkin on tuntunut että sinun motivaatio ratsastamiseen on ollut jonkun aikaa laskussa. Silloin varmaan on helpompaa kestää että kilpahevonen muuttaa seurahevoseksi. Voin olla väärässäkin. Tsemppiä sulle ja Voitolle. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Motivaation lasku kyllä mennyt samassa linjassa hevosen terveyden kanssa. Että olisiko mitään motivaatipulaa koskaan tullutkaan, jos heppa ei olisi sairastunut.. Mutta tosiaan tällä hetkellä ei hirveää hinkua heppailemaan ole kun koko harrastuksesta on tullut negatiivinen juttu päivään tän sairastelun ja epätietoisuuden myötä :/ Eiköhän se tästä kuitenkin.. Kiitti tsempeistä!

   Poista
  2. Jotenkin hassua, miten sulla on käynyt noin, kun itellä meni just toisin päin. Siinä vaiheessa kun hevosella todetaan vuoden sisään jos jonkin näköistä ohimenevää sekä parantumatonta vaivaa, joista viimeinen oli todella täpärällä viedä hevosen hengen, on vaan vahvistunut tunne siitä että en vaan pystyisi elämään hevosetonta elämää. Jonkinlaisesta motivaation kasvustahan tässä voisi puhua.

   Mutta tsempit sinne! Kamala tilanne, mutta kyllä se siitä alkaa helpottaa kun tilanne selviää, kävi miten kävi..

   Poista
 55. Voi ei tosi harmillista:( Tsemppiä ja onnea jatkoon!:)♡

  VastaaPoista
 56. Toivotaan että Voitto kuntoutuu! Rukoillaan vaan että näin tapahtuu. Toivon todella paljon Voiton kuntoutumista. Omassakin blogissa mainitsin surullisen jutun

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mää vastaan kun mobiili ni ei voiuutta laittaa.
   Ihmsiset sanoo vote pitää lopettaa mutta ei ihmistä lopeteta jos sen jalka on kipee sen koko loppu iän

   Poista
  2. Ihan kauheaa tämmönen inhimillistäminen! Ei ihmistä ja hevosta voi edes verrata toisiinsa. Nykyään ihmiset ei osaa päästää eläimiä tarpeeksi ajoissa pois vaan itsekkäästi pidetään hengissä viimiseen asti.

   Poista
  3. Toivotaan tosiaan, että se kuntoutuu :/

   Piia, tässä tilanteessa tosiaan ei lopetus ehkä ole paras vaihtoehto, mutta jos kivut vaivaisivat seurahevosenakin tai Voiton pää ei kestäisi kevyttä liikuntaa niin pitäisi sitä kyllä ihan vakavasti miettiä..

   Poista
 57. Paljon tsemppiä!❤ Tosi kurja juttu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemepeistä ja ikäväähän tää on :/

   Poista
 58. Harmin paikka :( Itselläni on hevonen jolla on jänne vamma tullut kaksi kertaa hevonen on hypännyt 120cm mutta pystyy nykyään vain kävelemään puomin yli. Ajattelin aloittaa kouluratsastukse. Eikä sekään sille oikein hyvää tee mutta niin....

  Tsemppiä sulle ja etenkin voitolle<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kouluratsastuskaan ei tee hyvä hevoselle, niin ei varmaan sitten kannata sitä aloittaa! Mutta tsemppiä teillekkin kuntoutukseen :)!

   Poista
 59. Voitto on kovin nuori siihen nähden, että ruunan jalat ovat nyt jo noin rikki. Voitosta olisi ollut vielä pitkäksi aikaa ratsuksi, jos olisi hiukan säästelty. Tosin paskaa tuuriakin tässä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt sanoisi kovin nuori, mutta kyllä vuosia olisi vielä toivonut olevan jäljellä :/ Ja kyllä Voittoa on aika säästellen käytetty ainakin meillä, edellisistä paikoista sitten en tiedä. Lisäksi se on ollut monta kautta/monesti osan kaudesta saikulla niin meillä kun edellisissä kodeissa, joten senkään myötä hyppyjä ei ole niin paljoo tullut mitä terveellä hevosella.

   Poista
  2. Monesti juuri saikut tai muuten vähäinen liikunta ei säästä hevosta, vaan vie peruskuntopohjaa ja sitä kautta tulee vammoja. Ratsastuskouluissakin hevoset kestävät varsin hyvin kun niiden kunto kestää sitä hommaa, mutta kuinka moni yksityinen harrasteheppa kestäisi lähes päivittäistä hyppäämistä ja muutenkin 2-4 tunnin liikuntamäärää. Mutta tuollaisille saikuillehan ei mitään voi. Toivottavasti voitto paranee. :)

   Poista
 60. Tuntuu varmaan tosi pahalta tiiän ton tunteen ku yks meijän heppa kuoli paripäivää sit😔 Mut aina pitää koittaa jaksaa ja jatkaa elämää tsemppiä sulle ja voitolle paranemisia☺️

  VastaaPoista
 61. Tällaiset on aina tosi kurjia juttuja. :/ vanhan liikutushepan mysteeriontuminenkin päättyi sitten loppujenlopuksi lopetukseen, kun satunnaista ontumista oli ollut jo lähes vuoden päivät. parempi se kai oli niin sen hevosen kannalta. Ikävä on edelleen kova. Toivotaan kuitenkin että Vote vielä tuosta toipuu, tsemppiä!

  Ja vielä ihan btw. Sulta on tätä varmaan sata kertaa kysytty, mutta en löytänyt sitä postausta, joten mistä sun tipperary on ostettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en muista enää sitä kauppaa, mutta se oli jossain pääkaupunki seudulla.. Googlaa tipperary turvaliivi!

   Poista
  2. Ikinä et ole muistanut kaupan nimeä...:D mutta toiselle anolle: Diswest nimisestä kaupasta pitäisi löytyä!

   Poista
 62. toivottavasti Voitto paranee! Voimia sulle ja Voitolle 💗

  VastaaPoista
 63. Tosi paljon voimia sulle! Uskon, että tuollaisen tilanteen kanssa eläminen ei oo helppoa, Epävarmuus tulevasta on ihan hirveetä! Ei tollasta toivois kellekää:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Epävarmuus tosiaan on tässä se ikävin juttu, sitten kun asiat selviää niin helpottaa varmasti!

   Poista
 64. Tsemppiä! Toivottavasti osaat myös tarvittaessa tehdä sen raskaimman, mutta armollisimman päätöksen. Olet lahjakas ratsastaja, ja todella toivon että voisit saada uuden kilpahevosen alle, oli voiton tilanne sitten jatkossa mikä tahansa!

  VastaaPoista
 65. En oikein ymmärrä ihmisiä, jotka ajattelevat että jos heppa ontuu jonkinverran, se pitäisi lopettaa. Tallilla jossa käyn, on ollut pari hevosta joilla on ollut vähän häikkää jaloissa. Toinen lopetettiin, mutta toinen meni onneksi ylläpitoon. Tästä lopetetusta hepasta olisi ollut varmasti vaikka jonkun seurahevoseksi,
  ja olen vähän hämmentynyt tämän takia. 😅
  Tämän kommentin ei ole tarkoitus olla loukkaava! 😊

  VastaaPoista
 66. mitä helv... empäs sanokkaan. äsken nukkuessani näin Tiia tästä sun blogista unta, ja näin ns "etukäteen" koko postauksen tuossa unessa. otsikko vain unessa oli "Hevosta ei enään tule" noh, ei kaukana kumminkaan. pieni "wtf" fiilis juurikin tällä hetkellä.

  VastaaPoista
 67. Ihan kamalaa...! Toivottavasti Vote selviää tästä tilanteesta. Ottaa kovasti sydämmeen! Tsemppiä Tiia!❤❤❤

  VastaaPoista
 68. Itseläni on hevonen joka hyppäsi 120cm no se tietty sai sitten jänne vamman jonka kuntoutus romahti ja nyt se kävelee puomin yli eli koulu hevonen siitä tulee vielä

  Tsemppiä sulle ja voitolle kanssa<3

  VastaaPoista
 69. Ompa ikävää lukea tälläinen postaus Voiton tilanteesta... Toivotaan kuitenkin, että loppujenlopuksi kaikki menisi hyvin :< <3

  essi-bltn.blogspot.fi

  VastaaPoista
 70. Mulla on vuokrahevonen jolla on kans aika huono tilanne tällä hetkellä, ei voi kun lähinnä kävellä ja ihan vähän ravata. Kyseisen hevosen pää ei vaan oikeen kestä sitä ettei voi liikkua kunnolla, kun on siis ollut ennen 10-vuotta kenttähevosena ja käynyt maastoilemassa ja tykännyt siitä erityisen paljonkin. Hevosen omistaja päättää tämän kuun lopulla mitä hevosen suhteen tehdään. Toivottavasti Voitto ja vuokrahevoseni paranee.

  VastaaPoista
 71. Tsemppiä sulle mihin ratkaisuun sitten päädyttekin :(! Ootteko etsimässä sulle nyt sitten uutta hevosta jolla voisit kisata, kun voitolla ei nyt enään voi?

  VastaaPoista
 72. Voi ei todella paljon TSEMPPIÄ:3 Teille molemille.
  tässä pari kysymystä:)
  1. Aijotko lopettaa youtubeen videoiden tekemisen jos voitolla ei enään pysty harrastamaan?
  2.Jos Voitto menee niin huonoon kuntoon niin lopetatteko sen?
  3. Jos voitto joudutaan lopettamaan. Ostatteko uuden hevosen sinulle?  toivottavasti vastaat noihin. rapsutukset Voitolle:33 mulla on ainakin peukut pystyssä. Toivotaan parasta:333

  VastaaPoista
 73. Itsellä vuokraponilla leikattiin jalka, ja nyt ollaan monta kuukautta kävelty ja ootettu paranemista. Leikkausta ennen jo kävelytettiin monta kuukautta, ja sitten tehtiin päätös leikkauksesta. Jalka siis meni maastoillessa, mutta ennusteet ovat hyvät, varmaaan päästään vielä hyppimään:) Teille hirveesti tsemppiä!:)

  VastaaPoista
 74. Toivottavasti Voitto paranee!<3

  VastaaPoista
 75. Ja mulla oli vähän sama tilanne oman hepan kanssa, mutta ei näin paha.
  Ostettiin n. 1kk sitte mulle uus hevonen, jolla oon ratsastellu aikasemminkin. Yhtäkkii se alko ontuu ihan sikana vasenta etujalkaa ja ei mitään ku yritettii ettii sitä mistä se johtuu. Olin toosi innoissani uudesta hepasta, jolla pääsee kisaamaan esteitä, että koulua. Kävi pienessä mielessä, että kisaaminen loppuis siihe, jos hankositeet ois menny. Mulla tuli mielee ihan ekana ne hankositeet jos ne on menny, mutt onneks ei niin pahaa. Otin ihan normaalisti kavioita ja sitte se veti jalan pois mun kädestä ja sit pääteltii että sillä on kaviopaise ja onneks se vaan oli. 😊 Sitte laitettii välipohjat ettei se paise osu mihinkää ja nyt ne välipohjat on seuraavaan kengityksee asti ja sitte sen pitäis olla parantunu. Onneks vain näin meillä.
  Anna Votelle iso hali ja terveiset multa! Voimia ja parhaan toivomista! ❤️

  VastaaPoista
 76. Voimahali sulle Tiia ja Voitolle♥

  VastaaPoista
 77. Aiotteko ostaa uuden hevosen sit jos voitto joudutaan lopettamaan? Mut paranemisia voitolle<3

  VastaaPoista
 78. tsemppiä kauheasti. harmi että voitto lisääntyy huonosti ni vois tehä pientä siitosta. kuinka paljon ne kaikki hoidot on maksanu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voitto on ruuna

   Poista
  2. Tiedän siksi sanoinkin että lisääntyy huonosti! Ja ei se muniminen siltä kauheesti varsaa tammalle tuota josvet tajunnut.

   Poista
 79. Tosi paljon tsemppiä teille:(!

  VastaaPoista
 80. Voisitteko tehdä sellaisen videon jossa näytätte selkeästi kuinka satula ja suitset laitetaan. Koska olen aika aloittelija ratsastuksessa joten tarvitsisin kipeästi apua satulan ja suitsien laitossa. Jos teette sellaisen videon voisin liittyä lukijaksi ja seurata teidän YouTube kanavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai sitten pyydät oikeasti apua ratsastuskoulun työntekijältä tms joka näyttäis vaikkapa kädestä pitäen?

   Poista
 81. Paranemisia Voitolle ja tsemppiä sulle:) :) <3

  VastaaPoista
 82. Voi ei! Toivottavasti tuosta ei tule Voten elämälle loppua, itkettää jo ihan ajatellakin. Tosi paljon tsemppiä teille ja paranemisia Voitolle! <3 Jospa se vain "ylidramatisoisi" tilannetta niinkuin jotkut eläimet.

  VastaaPoista
 83. Kamppailin kesän rakkaan ylläpitohevoseni puolesta. Sillä oli vähän samanlaista, kuin Voitolla.. välillä ontui ja välillä käveli niin puhtaasti. Toivoa oli, mutta kyllä se alkoi loppua kohden hiipumaan.. Muutosta ei tapahtunut ja ikää oli kiitettävät 21-vuotta ruunalla.. Tästä seurasi raskas päätös... ja saatoin rakkaimman hevosystäväni ikivihreille laitumille Syyskuussa....
  Voimia todella paljon, hevosen menetys on raskas koettelemus.. nimim. kaksi rakasta hevosta lopetettu vuoden sisään..

  VastaaPoista
 84. Voi ei, kurja juttu! Tsempit Tiia täältäkin!

  VastaaPoista
 85. Kurja juttu tosiaan:( itsekkin ratsastan 27 vuotiasta ponitammaa jonka jalka välillä kenkkuileekin..

  "aina on pieni toivonkipinä välillä se sammuu välillä leimahtaa liekkeihin, silloin tällöin elämä koetelee mutta sillekin löytyy joka päivästä pieni vastakohta♥" pikku "runon" tynkä. Paraemisia votelle.. Kärsvälissyys varmasti palkitaan:)

  VastaaPoista
 86. Mun yks heppa kuoli kesällä kesällä ku hypättiin esteitä se oli 110cm okseri ku oltiin just hyppäämäs sitä estettä ni kuulus jo tosi kova ääni misty eli se heppa ni pelästys sitä ja mä lensin siitä sit esteen yli sivuun mutta misty tuli sillee et se tuli niinku kyljelleen ja se este kaatus sen pääl ja sit soitettiin eläin lääkäri ja se jouduttiin lopettaa ku se halvaantus niin pahasti itelläni käsi tuli hiukan murteille mut koita jaksaa ja elämä jatkuu vaikka kaikkea sattuu niin kaikesta yritetään aina selvitä tapahtui sitten mitä vaan tosi paljon tsemppiä❤️❤️❤️❤️

  VastaaPoista
 87. Mun hevonen ontui koko viimetalven ei päästy treenaaman koko talvena. Ontuminen alkoi ihan yhtäkkiä. Lääkäri kävi monia kertoja katsomassa ja antoi lääkkeet, tosin hevonen parantui ja on normaalikäytössä. Ei olla saatu selville mikä jalassa oli. Tsempit sinne.

  VastaaPoista
 88. Eiks teijän kannattais ottaa joku laadukas hevonen pinjan kanssa puoliks ? Toisaalta jos voitto lähtee nii aika hyvää saumaa tuli ku jos lähdet opiskelemaan, vaikkakin tosi paska juttu muuten. Mulla itelläki lähti just hevonen pois jalkavaivojen vuoksi ://

  VastaaPoista
 89. Voi ei kauheeta! Kuvat muuttuu mustavalkosiks ja... :'(:'( no, tsemii tiia, koita jaksaa!♡ pidä votea nyt kuin kukkaa kämmenellä!!

  VastaaPoista
 90. Tsemppiä kovasti teille kaikille, on henkisesti myös raskasta!

  Päättyykö sinun ratsastus "ura" nyt sitten kokonaan, kun ei uutta hevosta kerta ole tulossa tilalle? :/

  Ps.milloin votella on jännevammakin ollut?

  VastaaPoista
 91. Eikä!😭 Toivottavasti kaikki asiat kääntyykin toisinpäin ja Voitolla pystyisi taas ratsastamaan ja kilpailemaan normaalisti. Tsemppiä teille kaikille!😊

  VastaaPoista
 92. Voi ei,kauheeta!:( Toivottavasti ei pahane.
  Toivottavasti siitä ei tule niin kipeetä että Vote pitää lopettaa.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.