Treeni tallilla: Jalat

tiistai 8. syyskuuta 2015

Moni toivoi treenauksesta kertovassa postauksessa tarkempaa kuvausta mun treenistä. Haluan alkuun heti todeta, että en todellakaan ole mikään ammattilainen näiden liikkeiden saatikka treeniohjelmien suunittelussa. Tämä on ihan mun blogeista ja koulusta oppimilla vinkeillä rakennettu treeni, jotkut liikkeet huomasin kuvista tekeväni huonosti, joten olipa tästä postauksesta ihan konkreettista hyötyä mullekkin!

Kun oheisliikunnalle ei löydy valmiiksi sopivaa aikaa, niin sitä ei tehdä. Tuttu ongelma? Itse kuitenkin tajusin, että tallilla tulee usein sellaisia välejä, että treenin voisi suorittaa siinä sivussa. Itse löysin sopivan välin ratsastuksen jälkeen, kun hevosilla on kylmät jalassa sen 20-30 minuuttia. Normaalisti istuskelen sohvalla somettamassa, joten mikäpä parempaa kun treenata nykyään sillä välin ;) 

Tärkeää on tietysti treenata koko kroppaa, mutta jalkatreeni oli ehdottomasti helpoin toteuttaa tallilla. Pitää katsoa keksisinkö jossain vaiheessa myös muiden lihasryhmien liikkeitä tallilla suoritettavaksi, suurimmassa osassa vaan tarvitsisin makuualustan ja tallin lattialle ei ehkä ihan ekana tule mieleen mennä makuulle ;)

Ja sitten...
Ready, steady, GO!

Alkuverryttely on suoritettu jo ratsastuksena, joten suoraan asiaan:


Tasahyppyjä
Esteratsastijille tuttu liike, tosin tällä kertaa hommiin joutuu ihan tosissaan myös itse ;) Eli tasahyppyjä esimerkiksi esteen, ämpärikasan tai vaikka hamppupaalin ylitse. Mitä korkeampi este, sitä voimakkaammin joutuu ponnistamaan ja lihakset joutuu enemmän hommiin. Itse tein tämän niin, että käännyin aina etuperin, mutta kunhan este on tarpeeksi matala voi liikkeen suorittaa myös nopeatempoisemmin, hypäten heti takaperin takaisin toiselle puolelle.


Sivuhyppyjä
Tämä on hyvin samanlainen liike mitä edellinen, mutta paljon nopeateampoisempi, sillä heti laskeuduttua voi lähteä uuteen hyppyyn. 

Itse teen yleensä kaikkia liikkeitä kaksi tai kolme sarjaa. Toistoja kuhunkin sarjaan 10-15, mutta esimerkiksi näitä hyppyjä voi tehdä niin kauan kun vain jaksaa ja pääsee esteen yli.

Askelkyykky
Tämä on yksi suosikkiliikkeeni, sillä varsinkin painon kanssa saa melko hyvän tuntuman! Painona voi käyttä han mitä tahansa, itse olen todennut nuo noin 15kg hamppupaalit hyviksi painoiksi. Mielikuvitus vain käyttöön niin tallilta sekä kotoa löytyy ihan ilmaiseksi vaikka mitä kuntoiluvälineitä!

Mun kuvista ei tosiaan kannata ottaa mallia tekniikan osalta, sillä tässäkin mun polvi valahtaa kyllä ehkä hieman liian eteen. Askelkyykystä kannattaa opiskella lisää vaikka täältä.
Sumokyykky
Mun polvet ei oikein tahdo vieläkään kestää kyykkäämistä, vaikka muut oireet vanhoista polviongelmista ovatkin melkein kadonneet. Sumokyykky leveässä haara-asennossa ja varpaat hiukan ulospäin (kuitenkin jalkaterien suuntaisesti) on kuitenkin liike mitä voin tehdä.

Tässäkin voisi painona käyttää hamppupaalia, mutta halusin kokeilla vähän muita välineitä. Nämä kolme löytyy ainakin jokaiselta tallilta! Vastustakin voi mukavasti säätää, kun laittaa ämpäreihin vettä sen verran kun hyvältä tuntuu. Myös pelkästään yhdellä ämpärillä kyykkääminen onnistuu.


Itseasiassa innostus koko postaukseen lähti näistä uusista Def-Shopilta saaduista Niken lenkkareista (linkki kenkiin), jotka on olleet kyllä tosi ahkerassa käytössä varsinkin koulussa! Ratsastuskengillä saatikka saappailla treenaaminen voi olla vähän ikävää, joten mukaan tallille treenipäivinä kannattaa varata jotkut kivemmat kengät!

Neljän liikkeen treenin ehtii hyvin vetää pari/kolme kertaa siinä ajassa kun hevosen kylmät vaikuttavat tai vaikka odotat kyytiä tallilta pois. Ei kuitenkaan pidä unohtaa loppuvenyttelyä, ei hevostakaan  treenin jälkeen suoraan heitetä talliin ;) Itse inhoan venyttelyä, mutta olen nyt koittanut ottaa siitä pysyvän tavan. Joitakin erityisesti ratsastajille sopivia venytyksiä löytyy täältä. Heti treenin jälkeen teen suhteellisen lyhyitä venytyksiä (10-30 sekuntia), jotka palauttaa lihaksen lepotilaan. Pari tuntia treenistä tai sitten vasta illalla teen pidempikestoisiaa venytyksiä (30-120 sekuntia).

Mitä piditte tälläisestä postauksesta? Aiotteko kokeilla? Millaisia liikkeitä te teette jalkatreenissä? Onko teillä joitain hauskoja ideoita tallilla treenaamiseen?

44 kommenttia

 1. Kiva postasu! Ja ekaa :)

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus ja aion kokeilla heti huomenna!!

  VastaaPoista
 3. Kivaa postaus ja muita treenejä odottelen innolla ainakin käsitreeni kiinnostais :) nyt pitää rueta tallillakin treenaamaan :D mutta hyviä treenivinkkejä kaikin puolin ;)

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva postaus! :) Pitäis itsekkin ruveta vähän treenaamaan, tälläinen laiskimus kun olen :D

  VastaaPoista
 5. Tosi kiva postaus!:))

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus taas!

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus kun oli tälläinen vähän erilainen:)

  VastaaPoista
 8. Miten laihdutit sen 5kg? Vinkkejä kaipaisin kun muutama kilo ois tarkotus pudottaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huomaamatta vaan, söin vähemmän herkkuja ja liikuin enemmän :)

   Poista
  2. Huippu postaus😊🐎

   Poista
 9. Hei tosi kivoja vinkkejä! :)

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva postaus! Itselle tosin riittää liikunnaksi pelkkä ratsastaminen, kevyessä istunnassa oleminen ylämäen ajan ottaa jo tosi kovasti :'D

  VastaaPoista
 11. Askelkyykyn saat helposti korjattua kuntoon, kun siirrät vain painoa enemmän etummaisen jalan kantapäälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiti vinkistä, kokeillaan ensi kerralla ajatella paino kantapäille!

   Poista
 12. Aion kyllä varmasti kokeilla tätä! Tää oli hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
 13. Tosi kiva postaus! Aion kokeilla!

  VastaaPoista
 14. Tää oli hyvä, ei oo tullu itelle mieleen! Saako udella mikä sun polvissa oli, mistä johtu ja miten sait kuntoon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vikaa ei koskaan löytynyt varsinaisesti, olihan niitä diagnooseja vaikka mitä, mutta mikään ei ollut 100% varma. Polvet olivat vuosia tosi kipeät, eikä lääkäristä taikka fysioterapista ollut merkittävää apua. Tein kyllä heidän harjoituksiaan jne, mutta ei niistäkään siinä hetkessä ainakaan ollut apua. Isoin apu löytyi ehkä teippauksista nilkoissa ja polvissa!

   Sitten kivut vain katosivat, vuosi sitten taisin havahtua, että ylämäen käveleminen ei enää koskekkaan eikä ratsastuksen jälkeen sattunut. Tiedä sitten mikä siellä oli vikana, mutta ihan itsestään ne paranivat. Enää ei pikku kolotukset portaita juostessa tai kyykätessä tunnu missään, kunhan kivut eivät enää normaalielämää tulisi häiritsemään!

   Poista
 15. Kiva ja tärkeä postaus, monet ratsastajat huolehtivat liian vähän omasta lihaskunnostaan :)

  VastaaPoista
 16. Erittäin hyvä postaus, tästä sai taas lisää motivaatiota ja ideoita päivän treeneihin!

  VastaaPoista
 17. Uuu antaa heti sellasen fiiliksen et iteki pitäs tehä. Tohon polvi ongelmaan ainakin mulla auttaa fyssarilta saatu ohje. Mun polvet tulee siis tosi herkästi kipeeks (joskus ei tarvii ku vilkasta niitä). Meet peilin eteen otat vähän jalkoja erilleen, jalat suoraan peiliä kohti ja samalla viivalla. Sit puolikyykkyjä tai kyykkyjä niin saa polviin veren kiertää. Tätä kun tekee monta päivää ei välttis kipuja tuu ja voi puolikkaista siirtyy kokonaisiin yms.

  VastaaPoista
 18. Tää oli todella kiva postaus, tällaisia vinkkejä tarvitsinkin! :)

  VastaaPoista
 19. Kiitos tosta venyttelyohje-linkistä!! Oon tosi kankee ja sen kyllä ratsastaessa huomaa... Varsinkin kylkiä pitäs venytellä enemmän, kun mulla meinaa mennä vasen kylki "lyttyyn" kun ratsastan :p

  VastaaPoista
 20. Voit myös tehdä semmoista jalka treeniä että hyppäät jollekin penkille (ensin matalampi sitten korottaa aina kun tuntuu hyvältä) yhdellä jalalla ja sitten pysyt siellä esim. 5 sekuntia. Sitten myös voit hypätä ilman väli hyppyjä aitoja. Välit semmoiset että pystyt hyppäämään ilman väli hyppyjä.:)

  VastaaPoista
 21. Polviongelmat on kyllä harvinaisen syvältä. Yksi äärimmäisen tärkeähän niiden kunnossapitoon on nimenomaan tukevista lihaksista huolehtiminen :) Omien leikkauksien jälkeen salilla lihaksistoa hakiessa löytyi viha-rakkaus -suhde bulgarialaiseen askelkyykkyyn (klik). "Nollalihaksilla" ilman painojakin tehdyt sarjat olivat tuskallisia, mutta myös tehokkaita :)

  Tätä nykyä tulee kyllä liikuttua hävettävän/huolestuttavan vähän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota olen joskus kokeillutkin, pitääpä lisätä ensi treeniin :)

   Poista
 22. Itellä on kans ongelma, ettei oikein kyykkyjä voi tehdä. Joka kerta kauhea naksahdus polvista, kun menee alas ja seuraavan pari päivää onki polvet kipeät.

  VastaaPoista
 23. Hyviä ideoita! Käytän ehdottomasti näitä itsekin! Kiva, että välillä tuli tällaista vähän erilaisempaa postausta, oli tosi kiva lukea. Kysyn nyt vain, että olisiko sinulla vinkkejä siihen, kun esteillä pohje meinaa heilahtaa taakse? Sinulla on tosi kiva blogi, ja kirjoitat hyvää, mielenkiintoista luettavaa! Ratsastat kauniisti ja eleettömästi! Vote on tosi ihanan näköinen ja sinä kaunis. Hyvää syksynjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sido jalustimet kiinni satulavyöhön! Hyvät syksyt sinullekkin :)

   Poista
 24. Moi!
  Sori jos tämmöset kommentit on sopimattomia mut käykää kattomas, tilaamas ja seuraamas aktiivista keppariblogia ja yt kanavaa! :D
  Kirjottakaa youtubeen hakusana Kht Kiitotähti niin löytyy kanava ja esimerkiks Karkin videossa löytyy linkki blogiin.
  Kiitos erittäin paljon jos aktiivisia tilaajia ja seuraajia tulee!! :)

  VastaaPoista
 25. Tälläisiä lisää! Ihan mahtavia ideoita omaankin treeniin :)

  VastaaPoista
 26. Hyviä vinkkejä! Munkaan polvet ei kestä kyykkäystä edes ilman painoja voi tehdä montaa. Voisin käyttää noissa askelkyykyissä koiraani n. 10kg

  VastaaPoista
 27. Oi että,tästä sai kivan motivaation! :) ootko miettiny et jos se sun polven paraneminen vois johtua siitä, että sinne päin on tullut lisää vahvistavia lihaksia? voisko olla mahdollista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, sillä silloin tein fyssarin ohjeilla vaikka mitä treeniä, eikä mikään niistä auttanut :/ Toki varmasti jotain vaikutusta asialla :)

   Poista
 28. tosi hyvä idea tällänen!

  VastaaPoista
 29. Sullahan on se Olympus pen e-pm2 kamera oon ite miettinyt sen hankkimista jo jonkin aikaa. Onko kyseinen kamera kuinka helppokäyttöinen verrattuna canoniin minkä kameroita mulla on ollu ennen ? Ja onko kamera niin hyvä mitä kaikki ovat kertoneet ? Onko sulla siihen jotain muuta objektiivia kuin se mukana tullut ja millasia kuvia sillä on saanut ? :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.lillivoitto.fi/2014/06/kuvauskaluston-esittely.html

   Poista
 30. Blogin uusi ulkoasu on mukavan erilainen entisiin verrattuna, et ainakaan toista itseäsi värien puolesta. :)

  VastaaPoista
 31. Tää oli tosi erilainen ja mukava postaus! Ite aion ainaki kokeilla noita,koska noi voi suorittaa muuallakin kuin tallissa!

  VastaaPoista
 32. Miten paljon blogiisi taannoin tulleet "oot lihonut"-kommentit vaikuttivat laihdutukseesi ja yhtäkkiseen liikuntainnostukseesi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mitenkään, tuliko niitä edes :D? Laihduttanut en siis mitenkään tarkotuksella, olin ihan tyytyväinn siihen mitä olin sillon :)

   Poista
 33. Laitatko saman postauksen toiseenki blogii aina

  VastaaPoista
 34. Tosi kiva postaus!😊 Kuinka kauan olet treenannut? Ja monesti viikossa treenaat?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.