Onnistunut Sannan valmennus

lauantai 22. marraskuuta 2014Moikka! Tiistaina oli jälleen Sanna Backlundin valmennus. Valmennusta edeltävä kotivalmennus Terhin kanssa sujui hyvin, joten vähän jännitti miten nyt käy. Olin edellisenä päivänä tehnyt vähän normaalista poikkeavia liikkeitä salilla kolmen kilsan lenkin jälkeen ja mun jalat olivat oikeasti aivan järkyttävän kipeät valmennuspäivänä. Jo ekan askelkyykky sarjan aikana lihaksiin koski lenkin jäljiltä, joten en edes tehnyt toista sarjaa loppuun ja aamulla tuskin pääsin nousemaan sängystä kun takareidet, polven yläosa ja pakarat olivat niin kipeät. Siinä vaiheessa ajattelin, että nyt jos mennään valmennuksessa ilman jalustimia tai vaikka harjotellaan kevyessä istunnassa jotain niin en ihan oikeasti pysty ratsastamaan. 

Valmennus alkoi neljältä, joten jouduin lähtemään koulusta vähän aikaisemmin eikä Pinja päässyt mukaan. Oltiin onneksi saatu järjestettyä Lillille karsinapaikka Keskimäeltä ja matkalla pudotettiinkin poni sinne. Voiton kanssa sitten jatkettiin kohti TK:ta, joka on siis se paikka missä Terhinkin kanssa aina hypätään eli meille oikeastaan melkein kotimaneesi.

Maneesissa odotti yllätyksenä erilaisia jumppatehtäviä, viime aikoina ollaan menty oikeastaan aina rataa, joten oli ihan kiva mennä välillä vähän erilaistakin. Talvikaudellahan muutenkin yleensä ollaan tehty vähän erityyppisiä tehtäviä ratatreenin lisäksi. Tehtävät näytti epäilyttävästi sille, että saatteittaisi vaikka heittää ne jalkkarit pois... Onneksi edeltävää ryhmää katsoessa selvisi, että näin ei taideta tehdä. Sain huokaista helpotuksesta, tavallisesta valmennuksesta kyllä tiesin kipeine lihaksenikin selviävän.

Kenttä oli jo jäässä, joten verkkaamaan ei etukäteen päässyt. Mun verkat jäikin melko lyhyeksi sitten vihdoin kun maneesiin päästiin. Nykyään annan Voiton hölkötellä ensin ravissa ja laukassa tosi rennosti, jotta lihakset lämpiäisivät ja sen jälkeen vasta alan työstämään normaaliin tapaan. En tiedä miten 15 minuutin maneesikisaverkka tulee oikeen meille riittämään talvikisoissa. Täällä päin kun melkein kaikilla talleilla on vain yksi maneesi, joten verkka-aika on rajallinen.
Aloitettiin kuitenkin sileän tehtävillä, joten vähän kesken jäänyt verkka ei haitannut. Videolta näkyy hyvin millaista tehtävää tultiin. Siirtymisiä uran sisäpuolella, ilman seinän antamaa tukea. Välillä tehtiin kaksi siirtymistä raviin ja välissä sitten nostettiin aina toinen laukka, toisella sivulla tehtiin kavalettien ympärille kiemuraa, jossa vaihdeltiin laukkoja. Mä sain palautetta vinoudesta ja käsien asennosta, joka on nyt viime aikoina huonontunut jostain syystä. Lisäksi vaihtoja pitäisi ajatella enemmän eteen eikä ylöspäin, joten paljon korjattavaa sileällä varsinkin. Mutta toisaalta parempi niin, sielällä kun voi harjoitella huomattavasti useammin kun esteill!

Sileän tehtävän jälkeen tultiin kiemurrellen pitkällä sivulla olevat neljä kavalettia, joihin piti ottaa kolme laukkaa väliin. Kolme oli melko kontrollissa ja ekalla kerralla mokasinkin toisessa välissä tulemalla kahdella. Se olikin päivän ainoa kunnollinen moka. Tehtävä näytti vaikealle edellistä ryhmää katsoessani, mutta se olikin lopulta yllättävän helppo. Tultiin kerran välit myös kahdella laukalla, mutta se oli kuulemma niin helppoa että jatkettiin kolmella laukalla lopputreenin ajan.

Kavalettien jälkeen tultiin linjalla kontrolliharjoitusta. Video muuttui jostain syystä melko tummaksi, mutta toivottavasti saatte kuitenkin selvää. Keskellä linjaa oli puomikasa, joka piti ylittää käynnissä. Pari ekaa kertaa Voitto oli melko vahva, mutta sitten se tuli takaisin oikeasti tosi kivan tuntuisesti! Kun hepat oli saatu toimimaan käyntiin siirtymisillä tultiin linjaa ihan suoraan. Puomi oli apuna välissä, jotta saataisi hyvin tasapainotettua ja sitten taas hellitettyä kohti estettä.

Sanna käski käyttää vähän pohjetta myös ponnistuksessa, jotta Voitto hyppäisi terävämmin. Linjan jälkeen tultiin pituushalkaisijalla olevaa jumppaa, jossa hepalle annettiin melko vapaat kädet toimia. Tämän jälkeen tultiin pieni radan pätkä, jossa mukana olivat kaikki tunnin aikana tehdyt elementit molemmista suunnista. Rata sujui oikeasti tosi hyvin! Viimeisen linjan jouduin korjaamaan, kun en ottanut kiinni tarpeeksi ja laskeuduttiin liikaa oikealle. Selkään en tätä tunne ja kuulin olevinaan Sannan sanovan, että laskeudutaan liikaa vasemmalle, joten korjasin sitten oikealle seuraavalla kerralla vielä enemmän... Videolta kyllä huomasin, että Voitto laskeutuu tosi paljon enemmän oikealle mitä ponnistuspaikka oli. 

Valmennus sujui kuitenkin kaikin puolin hyvin. Saatiin korjattavaa kotitreeneihin ja varsinkin sileän treeneihin, mutta myös kehuja, että laukka toimii nyt ja Voittokin oli ulospäin kaikinpuolin hyvän näköinen. Mun omaan istuntaan ja varsinkin siihen vakiovirheeseen eli sisäohjassa roikkumiseen pitää nyt erityisesti panostaa.

Terhi hyppäsi yhdellä ratsastettavistaan samassa ryhmässä mun kanssa ja kehuikin tunnin jälkeen, että sekä minä että Voitto mentiin hyvin. Voitto teki kuten pyysin ja itse en tehnyt alun kavalettien jälkeen juuri yhtään virheitä. Iso kiitos tästä edistymisestä kuuluu kyllä Terhille! Kahden onnistuneen estetreenin jälkeen on taas motivaatiota ravata melkein joka päivä maneesilla, toivotaan ettei tämä aktiivinen hevostelu näy koeviikon arvosanoissa... Sanna tulee joulukuun alussa taas Kuopioon, joten siellä sitten taas! 

 

47 kommenttia

 1. Voitko joskus laittaa valmennus postaukseen myös hyppykuvia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan tietysti aina jos on hyppykuvia, nyt ei ollyt kun ei äiti voi samaa aikaa videoida ja kuvata :D

   Poista
  2. Tarkotin siis että voitko joskus tehdä erikseen kuvapostauksen valmennuksesta ilman videota, kun olis kiva nähdä myös kuvina!

   Poista
  3. Pelkillä kuvilla varustettu valmennuspostaus voisi olla siitä huono, että kuvasta ei näe kuin yhden pienen hetken kyseisestä hypystä, mutta videosta voi nähdä koko tehtävän. Silloin lukijat saavat laajemman kuvan valmennuksesta.

   Poista
 2. Eikö teilläpäin hoideta talvikaudella ulkokenttiä? Meillä ainakin on suurimman osan talvesta ulkokenttäkin ratsastuskelpoinen (sileän treeniin) Ja samoilla leveysasteilla ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei. En ole koskaan nähnyt huolettua ulkokenttää, jolla voisi ratsastaa nytkin vaikka täällä blogissa on kyllä puhuttu, että sellainen on ihan mahdollista.

   Poista
 3. Kiva kuulla miten teillä sujuu, ja tuo viimeinen kuva on ihana! :)

  VastaaPoista
 4. hyvä et meni hyvin! kivoja kuvia

  VastaaPoista
 5. Kuinka pitkä matka teillä on maneesille?

  VastaaPoista
 6. Ihana postaus! Ja ihana toi vika kuva! Ooot sika hyvä kuvaaja <3

  VastaaPoista
 7. Kuinka korkeita noi esteet oli aluksi?

  VastaaPoista
 8. uu näyttää kyllä hyvältä!! Paitsi että noissa vikoissa hypyissä aika vinoon..

  VastaaPoista
 9. Kiva huomata kuinka hyvin teillä menee, ootte kyllä kehittynyt huikeesti!:) Kivan näköinen tehtävä ja ratsastat tosi siististi ja ootte hieno pari!

  VastaaPoista
 10. Onko voitolla pysynyt hyvin karva lyhyenä klippauksen jälkeen? :)

  VastaaPoista
 11. Voi vitsi ootte kehittyny paljon! :D todella hyvälle näyttää ja kivalta tuo Voiton laukkakin on todi hyvä kun vertaa niinhin vanhoihin videoihin jossa laukka ei pyörinyt! Tsemppiä tulevaisuteen :)

  VastaaPoista
 12. Toi laukka on nykyään tosi paljon parempi ja tavallaan ärhäkkäämpi kun ennen! Ihana kattoa teidän menemistä ootte kehittyny tosi paljon :)

  VastaaPoista
 13. Hitsi, kun tää poniestekuskin koulutuupparimamma rakastaa näitä teidän ÄÄNELLISIÄ valkkuvideoita!! Saa tosi hyvää vinkkiä ja ideaa mitä teettää junnulle (joo ja itsellekin) kotona valmennusten välissä :D
  Ja Voitto on kyllä parantunut, tai siis varmaan sun oma ratsatus ja ajatus, ihan huikeesti keväiseen verrattuna!!

  VastaaPoista
 14. Voi, epäreilua! Mä suorastaan rakastan lihaskipua, ja varsinkin sitä hyvää mieltä, joka tulee, kun tietää tehneensä jotain. Mutta jos et tykkää, niin rentoutus, hieronta, pitkät venyttelyt ja pilatesrulla on tosi hyviä avaamaan lihaksia :) pilatesrulla on se musta-punanen pitkä rulla. Sillä kun rullat ensin lihaksen ja sitten pysähdyt hetkeksi kipeän kohdan kohdalle. Sillävoi myös tehdä lihasliikkeitä

  VastaaPoista
 15. Meinasin itse kirjoittaa juuri samasta asiasta kuin ylempi anonyymi. Heti ensinmäisen puolenminuutin aikana sain idean tämän päivän estetreeneihin:)

  VastaaPoista
 16. Onko posti auki? Ja voitko tehdä joskus videon jossa sulla olis kypäräkamera ja sä hyppäisit sen kameran kanssa jonku esteradan? Sellane ois kiva :) ja vastaatko ollenkaan sähköposteihisi? Ku oon laittanu sulle jo 5kertaa sähköpostia, ja sähköposteissa on ollu kysymyksii, mutta en oo saanu sulta vastausta.

  VastaaPoista
 17. Sun ratsastus on parantunut tosi paljon! :)

  VastaaPoista
 18. Moi!:) Saako sillä sun Olympus E-PM2 kameralla hyviä kuvia liikkuvasta kohteesta? Vai onkse enemmä niiku muotokuvia varten? Saako hyviä kuvia myös kauempaa?Suositteletko esimmäiseksi kameraksi, jos kyvailen pääasiassa luontoa, eläimiä ja ihmisiä? Oon harkinnu sen ostoa, mutta toisaalta voisin hyvin ostaa myös Canonin jonku "alotus"kameran. En osaa itse säätää mitää kameraan, mutta tarkotus ois opetella, sillain saa kuitenki paljo parempia kuvia.. Mikä objektiivi kannattaisi ostaa tähän olympukseen? Toimiiko kosketusnäyttö moitteettomasti? Mihin esim Canonin kameraan rinnastaisit E-PM2?:)

  VastaaPoista
 19. Eikö aada tai joku muu voisi hypätä voitolla jonkun simppeli 100 luokan kun sitt tiedät että jänskääkö voitto sun jännityksestä että onko vika siinä vai onko voitto jänistäjä ym. Ihan vain vaihteluks ois mukava saada votolle onnistuneet kisat ettei voitto aina jatka tätä ett "uus paikka jännitynyt ihminen nytt on jännitävää mitä teen, kiellän" ym

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on kyllä ihan hyvä pointti. Jos vaan on mahdollista niin miksei voisi kokeilla miten heppa toimii jonkun muun kanssa kisoissa :)

   Poista
  2. Ainakin joku varmempi menijä niin voitolle tulisimyös hyvin menneet kisat vaikka pinja tai sitt sä jokin matalempi 60 luokka vaikka sillä korkeudella ei ollut väliä niin en usko että se kieltää 60cm jos tulisi kin huonoon paikkaan:-(

   Poista
  3. No toi on kyllä hyvä ajatus, mutta siitä saattaa jäädä semmoinen matkustelu päälle. Silloin ainakin varmaan voitolla voi olla hankalaa mennä, niin tarkka kuin se onkin. Joku 70-80 luokka voisi olla hyvä tai sitten varmempi ratsastaja selkään kisoihin :)

   Poista
 20. Hyvin meni! Koska vaihdat talvisemman ulkoasun? :)

  VastaaPoista
 21. Milloin tulee talvimainen banneri...

  VastaaPoista
 22. Luin tuossa facebookista että kisat eivät menneet ihan putkeen. Älä lannistu! Kyllä se vielä alkaa sujumaan! Oletko ajatellut, että menisit yhdissä kisoissa ihan pikkuluokat ja hakisit niistä sellaisen hyvän fiiliksen ja varmuutta jatkaa taas isompiin? En tiedä, mutta itse ehkä tekisin niin.. :) stemppiä joka tapauksessa uusiin kisoihi!! :)

  VastaaPoista
 23. Haa, mä niin tiedän tuon tunteen, oon joskus erehtynyt tekemään kunnianhimoiset kyykkytreenit ennen kisaviikonloppua. Kaksi päivää ei vaan yksinkertaisesti riitä palautumiseen... :D Siinä saa ratsastaa ihan silkalla tahdonvoimalla, kun jo hevosen selkään pääsemiseen saa käyttää jo melko luovaa ongelmanratkaisukykyä.

  VastaaPoista
 24. Mukavaa että valmennus meni hyvin! :)

  VastaaPoista
 25. Tämä kommentti ei liity tähän postaukseen, mutta oon miettinyt itekseni, miksi ette hanki kypärä kameraa? En tokikaan oo katellut hintoja, mutta antaisi mukavan lisän videoihin kun näkisi tehtävät selästäpäinkin :) Lisäksi se ei sitoisi ylimääräisiä käsiä kuvaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ainakaan jaksaisi/pystyisi katsoa sellaisia heiluvia videioita ;S

   Poista
 26. Moikka! Alotin mun pikkusiskon kanssa blogin , voisitko joskus jossain vaiheessa käydä kurkkaamassa sitä ? Kiitos jos käyt :)

  VastaaPoista
 27. tää oli tosi kiva ja toi vika kuva oli niiiin ihana!meen muute 20min päästä ratsastaa

  VastaaPoista
 28. Kiva postaus, vaiikkkei paljoo kuvia, koska teet talvisemman ulkoasun?? JA miksette osta sitä Iitaa tai mikä nyt olikaa??

  VastaaPoista
 29. Mitkä kisat ei mennyt putkeen? Oliko Tiia kisoissa jossain? Oot treenannut niin paljon, että takuulla ainakin sijoituit. Laukkakin parantunut niin, että aika oli varmasti hyvä ja ainakaan puomit eivät putoa. Joko meniit 110 cm? Huippua

  VastaaPoista
 30. Postausta kisoista tulossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nykyajan lapset ja "kaikki mulle heti nyt"-mentaliteetti... : D Ei käynyt mielessä että Tiialla on varmaan muutakin elämää kun blogiin postaaminen, varsinkin kun ei se postaaminen kuvien käsittelyiden ja tekstien yms. jälkeen oo mitään hirveen nopeeta hommaa jos siihen haluaa/pystyy/osaa panostaa ;)

   Poista
 31. Haha! Olin Terhin valkassa eilen ja yllärillä tultiin samaa hommaa :D ite tykkäsin tosta paljon, varsinkin kun yleensä valmennuksissa mennään rataa.

  VastaaPoista
 32. Yleensä ette kyllä hyppää yhtä reunaan kuin tässä videossa, mutta jes, ei kieltoja!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.