Neljä onnistunutta rataa

keskiviikko 19. marraskuuta 2014


 Moikka! Jälleen olen ajautunut siihen tilanteeseen, että mulla on monelta päivältä materiaalia kameralla, mutta ei aikaa kirjoittaa teille postauksia. Eihän se varmaan teille ole mikään ongelma, mutta minun on tosi vaikea muistaa yksityiskohtia monta päivää sitten olleesta valmennuksesta. Eilisistä Sannan valmennuksesta onneksi ehdin kirjoittaa heti valmennuksen jälkeen postauksen, mutta julkaisen sen sitten kun olen saanut pari aikaisempaa juttua alta. Koitan kuitenkin edetä postausten suhteen aikajärjestyksessä.

Kerroin edellisissä postauksissa, että Voitto on ollut tosi jäykkä. Puhuttiinkin lauantaina Terhin valmennuksessa siitä ja sen lisäksi Terhi katsoi, että Voitto liikkuu varmasti hyvin. Minusta nimittäin tuntui perjantaina, että Voitto on ajoittain jopa epäpuhdas kun oli niin jäykän oloinen. Terhi katsoi Voiton liikkumista läpi valmennuksen ja oli sitä mieltä, kuten itsekkin sinä päivänä olin, että heppa liikkuu oikein hyvin.

Saatiin muutama hyvä ohje, joita olen nyt noudattanut ja Voitto on tuntunut paljon paremmalle. Ensinnäkin lisättiin Voiton loimitusta, se ei ole tuntunut viluiselle, mutta kylmä pistää tosi nopeeta lihakset jumiin. Viime talvena ei juuri koskaan pidetty tallissa loimea, mutta nyt pidetään koko ajan, jonka lisäksi ulkoloimen alle laitetaan toinen loimi. Loimittamisen lisäksi mun pitää kevyen alkuhölkän jälkeen uskaltaa ratsastaa, vaikka heppa olisikin jäykkä. Kun lihakset on saatu alkuverkan aikana lämpimiksi, vpi heppaa alkaa työstämään ja taivuttelemaan ihan kunnolla. Ei mitään hölkyttelyä siis enään, koska eihän ne jäykkyydet siitä mihinkään katoa. Pitää vaatia hevosta kulkemaan kunnolla ja taipumaan hyvin. 

Valmennuksen alussa, kevyen verkan jälkeen tehtiinkin hetki sileällä töitä. Käänneltiin ravissa sekä laukassa pieniä voltteja esteiden ympärille vaatien hyvää tempoa ja taipumista. Sileän tehtävien jälkeen tultiin kavaletteja mm. muutaman kerran pienellä voltilla samanlaista taipumista hakien kun sileälläkin. Tultiin samaa kaarevaa kavaletilta okserille ja sitten taas kaartaen kavaletille, mitä jokin aika sitten Sannan valmennuksessa. Tämä tehtävä ei silloin onnistunut, kun en ratsastanut tarpeeksi eteen, mutta nyt ei ollut samanlaisia ongelmia. Tällä kertaa jaoin videot muuten kahteen osaan. Alla olevassa videossa näkyy alun verkkajuttuja ja myöhemmässä sitten itse radat.

 Linkki videoon

 Tultiin aluksi pienempää rataa, joka oli sarjaa lukuunottamatta ehkä noin 90cm. Radalla oli Sannan valmennuksen tapaan myös tuo kaareva kavaletilta okserille ja jälleen kavaletille. Verkassa tultiin sitä kuudella laukalla ja nyt viidellä. Ensimmäinen rata sujui hyvin, ensimmäiselle tuli vähän lähelle, mutta muuten ei ollut juuri ongelmia.

Toinen rata oli vielä samalla korkeudella, mutta esteet mentiin erilaisella järjestyksessä. Ainoa isompi moka tässä oli viimeiselle mustaharmaalle pystylle kulmasta lähestyminen, jolle en oikein saanut hyvää tietä enkä kunnollista suoristusta.

Kolmas rata oli sitten vähän isompi kun kaksi edellistä, veikkaisin korkeudeksi jotain metriä. Nyt sarjakin oli samalla korkeudella kun radan muut esteet. Tulin siis saman radan mitä ensimmäisellä kerralla. Muutamalle esteelle ajauduttiin vähän lähelle, mutta muuten rata sujui jälleen ilman suurempia ongelmia.

Terhi sanoi, että kerjätään nyt vähän verta nenästä ja tullaan vielä samalla korkeudella se toinenkin versio radasta. Ajauduin vähän liian lähelle okseria, enkä tukenut hevosta ennen ponnistusta tarpeeksi, jolloin Voitto otti poikkeuksellisesti puomin alas, muuten rata sujui omasta mielestäni näistä kaikista neljästä parhaiten. Tulin loppuun vielä kavaletilta okserille uudelleen ja vähän huolellisemmalla ratsastuksella selvittiin ilman puomia.


Kiva huomata, että pikkuhiljaa edistymistä alkaa näkyä ja näitä kiellottomia valmennuksia tulla. Vähän aikaa sitten kun oli lähes normaalia, että pari kieltoa tuli joka valmennuksessa..  Nyt kun laukka on saatu paremmaksi on ratsastaminen paljon helpompaa, jos vain siis itse muistaa keskittyä ja ratsastaa niin hyvin kuin osaa. Viimeksi Terhin valmennus meni huonosti, joten olin koko päivän ennen tätä valmennusta miettinyt, että nyt sitten oikeasti ratsastan enkä haahuile ja näinhän mä tein. Pitää alkaa työstämään ajatusta hyppäämisestä siis jo hyvissä ajoin ennen valmennusta, katsotaan toimisiko se.

56 kommenttia

 1. Näytti kyllä tosi kivalta tuo sun ratsastus tässä valmennuksessa! :)

  VastaaPoista
 2. Miksette käytä martingaalia Voitolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi he käyttäisivät? Ei voitto sellaista tarvitse todellakaa... Suosittelen tarkistamaan martingaalin käyttötarkoituksen :)

   Poista
  2. Kysyn samaa, mistä syystä pitäisi käyttää :)?

   Poista
  3. Siksi että esteillä varsinkin hypyn jälkeen sulla ei tule ohjasotteet oikein Voiton suuhun, kun ei oe martingaalia. :) Martingaalin tehtävä on nimenomaan saada ohjasotteet tulemaan oikein hepan suuhun, esteillä etenkin usein on mahdotonta saada ohjasotteet kivuttomina perille ilman martingaalia.

   Poista
 3. Teidän meno on todella upean näköistä! :) Kaikkea hyvää teille, ja hyvää joulun odotusta :)

  VastaaPoista
 4. Olisi kiva saada postausta, miten loimitat Voiton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan tekisinkö talvemmalla, kun rutinoitunut taas tämä homma :)!

   Poista
 5. Vitsit kun menitte hyvin ! Tykkään niin paljon sun hyppy - ja ratsastustyylistä muutenkin, kun ratsastat niin siististi ja rauhallisesti.

  Tsemppiä tuleviin treeneihin! :)

  VastaaPoista
 6. Mun silmään sun ratsastus näytti nyt todella hyvältä ja varmalta! :) oletko koskaan ajatellut että lähtisit vaikka kesälomalla esim kuulaudeksi treenaamaan johonkin? (esim vaikka Sannalle) uskon että saisit paljon varmuutta kun kokoajan olisi vähän jonkun silmänalla ja nopeammin saa kitkettyä virheitä pois :) tsemppiä jatkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuskin onnistuisi, kun ei Voitto ja Lilli voi olla niin pitkää aikaa erossa toisistaan.

   Poista
  2. Ollaanhan sitä mietitty, mutta esim. juuri tuo Lillin sijoittaminen jonnekkin vähän kysymysmerkki :D

   Poista
  3. Eikö Lilli ole joskus ollut jossain ratsastuskoululla "hoidossa" kun olette olleet Voiton kanssa jossain kisoissa tms.? Eikö se voisi mennä siksi aikaa vaikka sinne jos tarvitsee hevosseuraa?

   Poista
  4. Tai jos teidän talliin tulis kuukaudeksi joku hevonen Lillin seuraksi, eikö teillä ole ennenkin ollut joku kolmas hevonen kesäisin? :)

   Poista
  5. Kesällä tosiaan voisikin onnistua, jos joku hevonen tulee tänne meille taas :)

   Poista
 7. Hyvää joulunodotusta Kuopioon :) Tää postaus oli tosi kiva lukea, ja ihailen votea ja sun ratsastustyyliä. Voisinpa mäkin olla noin taitava:) Tiia sä oot niin kaunis :)) ♥ Ja hyviä treenejä sulle ja Votelle :)♥ Ps. Voitteko tehdä videopostausta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon ja hyvät joulun odotuksen sinullekkin :)

   Poista
 8. Olen kyllä kieltämättä ihmettellyt miksi loimitatte niin vähän. Tuo aikaisempi määrä ei riitä klipatulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ethän voi tietää tallin lämpötilaa joten et voi tietää loimituksen riittävyyttä. Karvaton ihminenkin pärjää talvella sisätiloissa, jopa ilman vaatteita.

   Poista
  2. Just helvetisti loimia päällä.. :D Kyllä se pärjää. Tallissa voi olla nakuna jos vaan on lämmintä, niin on meilläkin.

   Poista
 9. Hyvä että lisäsitte loimitusta! En ole mikään yliloimituksen kannattaja mutta ei sellaista lämpötallia olekaan missä klipattu pärjäisi ilman loimea! Ihan kivalta alkaa jo radat näyttää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän tallissamme ainakin pärjää pienemmillä pakkasilla kokoklipattu ilman loimea. Täysin hevoskohtaista.

   Poista
  2. Voittokin pärjäsi viime vuonna ihan täysin ilman loimea, vasta kovimmilla pakkasilla loimitettiin. Riippuu varmaan hyvin paljon karvasta, viime talvena klipattiin vasta joulukuussa ja nyt paljon aikaisemmin eli karva oli varmaan vähän erilaista kun viime vuonna. Muuten en osaa selittää, miksi viime vuonna pärjäsi ilman loimea ja nyt ei :D

   Poista
  3. mikset julkaissut mun pitkää tekstiä loimituksesta? -.-'

   Poista
  4. Koska sellaista ei ole tullut, katsoin roskapostikansionkin :/

   Poista
 10. Kivannäköstä menoa videossa niin hepalta kuin ratsastajaltakin, hyvähyvä! :)

  VastaaPoista
 11. Kivalta näyttää :) Voi kun itelläkin olisi mahdollisuus käydä noin usein valkuissa :D

  VastaaPoista
 12. Huvin meette! :) Ole onnellinen kun saat noin hyviä kuvia, ratsastan nykyään niin myöhään kun on jo pimeä ja kuvia ei oikeastaan tule.. :|

  VastaaPoista
 13. vau tosi hyvältä näyttää toi teiän meno! Huomaa kuinka paljon kyllä laukka on parantunut!! Voin vaan kuvitella kuinka fiiliksissä olit ton valkun jälkeen kun noi hienosti menitte! Jatkakaa samaa rataa! :)

  VastaaPoista
 14. Mitä olen tässä videoitasi katsellut niin istuntasi oli niissä aika kehno ja könötit hiukaa liikaa eteenpäin ja istuit selkä kyyryssä. Mutta näissä viime videoissa mitä on tullut niin istuntasi on parantunut huimasti! Hienoa tiia! :)

  VastaaPoista
 15. Komppaan edellisiä, todellakin huomaa että edistystä on tapahtunu! Sanoisin näin että vaivattoman näköstä menoa. :)

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus, ja kiva kun teillä meni noin kivasti! Tsemppiä jatkoonkin :)

  VastaaPoista
 17. Nyt näytti kyllä tosi hyvälle toi teijän meno! Ootte kehittyny sikapaljon suht lyhyessä ajassa! Brabra

  VastaaPoista
 18. Tosi kivan näköstä menoa :) ehkä sellaseen oon kiinnittänyt vaan huomiota että kavaleteilla ja pienillä ratsastat tosi hyvin ja pidät myös esteen päällä tuntuman kuitenkaan vetämättä. Isommilla taas tuuppaat (ei siis todellakaan pahalla) ja heität ohjan kokonaan pois

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Tämä on totta ja näkyikin hyvin viimeisen radan pudotuksessa, mutta jospa se siitä treenaamalla!

   Poista
 19. Onpa nyt sujuvan näköistä menoa molemmilla videoilla! Oli kiva kattella noin helpon näköistä ratsastusta. Ihailen tota sun istuntaa esteillä kun esim. jalka ei liiku mihinkään vaan pysyy koko ajan samalla paikalla. Miten saat sen pysymään niin hyvin? Kyllä on kehitystä havaittavissa sun ratsastuksessa, jatka samaan malliin :)
  Onnea ja treeni-iloa tuleviin ratsastuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Mulla ei ole mitään vippaskonstia, jalat olleet oikeastaan aina hyvin paikoillaan, joskus jopa liian edessä.

   Poista
 20. Tosi siistiä ratsastusta ja hyvännäköistä menoa! Toivottavasti teillä jatkuu sama hyvä meno päällä jatkossakin, oot mun mielestä kehittynyt tosi paljon ratsastajana siitä kun aloin sun blogia joskus aikoinaan lukemaan :) Kiva postaus muutenkin!

  VastaaPoista
 21. Hei, kännykällä videot eivät mahdu ruutuun. Varmaan tuon upota ominaisuuden takia. Koneella näyttävät hyvältä, mutta luurilla ei. Toivottavasti blogger/google optimoisivat myös noi iframe jutut myös. Saisikohan sinne jonkin koodinpätkän upotettua, jotta skaalaa...Mietintämyssyyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo eivät tosiaan mahdu selailu versiossa, tyhmää :/ Mutta mulla ainakin sitten kun alkaa katsomaan niin skaalautuu oikein?

   Poista
  2. Hmm omassani ei skaalaudu, ellei sitten mene linkin kautta YouTuben sovellukseen. Noh mutta ilmoittelen, jos onnistun keksimään jonkin ratkaisun, jotta ihan näkymänäkin olisivat oikean kokoisia myös puhelimella :)

   Poista
 22. Siis pakko kyllä sanoa että mielettömän hyvän näköstä menoa! Toki pientä parannettavaa aina löytyy, mutta siis kaiken kaikkiaan videolta katsottuna ratsastit todella hyvin ja päättäväisesti. Nostan kyllä sulle hattua, oot kehittynyt paljon!

  VastaaPoista
 23. JEss, upeeta!!! kuin korkee toi vika este oli? näytti aikas korkeelta.. :)

  VastaaPoista
 24. Tosi hyvää ratsastusta sinulta! Hyppääkö Voitto mielummin liian kaukaa vai liian läheltä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti liian läheltä, ja jos mun pitää valita kahdesta "huonosta" niin koitan aina muistaa valita sen läheltä, koska siitä Voitto hyppää mieluummin :)

   Poista
 25. Mistä olette ostanut tallissa olevat valkoiset "laatikot " joissa on esim, kauraa ja kivennäistä yms? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikeaa veikkaan :) hyvä tiia, selkeetä kehitystä tapahtunut !

   Poista
  2. Kiitos! Millä nimellä sitä voisi hakea?:)

   Poista
 26. Miten olisi tuonne blogitalliin sellainen idea, että nostaisitte viikottain tai kuukausittain esille 1-3 tuntemattomampaa laadukasta blogia joissa on mielestänne potentiaalia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän me tehdään viikon blogihaasteiden muodossa :)

   Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.