Kouluvalmennus ja hokkiongelmia

sunnuntai 9. marraskuuta 2014


Moikka! Lupailin teille viikolla jonkinlaista kuvapostausta tältä viikonlopulta, mutta joudun valitettavasti syömään sanani. Meillä on nimittäin sellanen tilanne, että hevoset eivät pääse tallista liikkumaan kuin tarhaan ja ihan oven lähelle ajettuun traikkuun, koska niillä ei ole hokkeja. Tai eilisestä illasta lähtien niillä on ollut takasissa kannoilla hokit, mutta ne ei kuitenkaan estä etujalkoja liusumasta joka suuntaan.

Tallin edustalla on ajeltu viikonlopun aikana paljon koneilla ja tiedätte varmaan miten liukasta kovaksi tamppautunut lumi on. Ei meinaa itsekkään selvitä pystyssä talliin, joten turha kuvitella, että hevoset selviäisivät. Varsinkin kun Voitto on sellanen tohelo, että olen monesti pelästynyt viikonlopun aikana että nyt se kaatuu. Me ei siis oikeasti päästä hevosten kanssa tarhoja kauemmaksi ennen keskiviikkoa tai lumien/jään sulamista. Kengittäjän onneksi pitäisi tulla silloin keskiviikkona, joten sen jälkeen päästään taas liikkuttamaan heppoja myös kotona.

Hevosille oli varmuuden vuoksi laitettu viime kengityksessä kengät, joihin saa kantahokit. Pinjan kanssa eilen illalla niitä sitten ährättiin vaikka kuinka kauan, mutta ei saatu ne kun molemmille hepoille takasiin. Etukengät olivat niin kuluneet, että hokkia eikä kierteiden avaajaa saanut pyöritettyä loppuun asti. Onhan ne hokit takasissa paremmat kuin ei mitään, mutta silti. Käytiin kuitenkin sekä eilen että tänään maneesilla kouluvalmennuksessa eli treenattu ollaan kaikesta huolimatta. Kerron nyt lauantain valmennuksesta ja seuraavassa postauksessa sitten sunnuntaista.

 Voitto oli onnistunut kärryssä puuhailemaan alaturpiksen tuohon... Tänään se sitten puuhaili  suitset (jälleen) rikki, mutta siitä lisää huomenna.

Oltiin Pinjan kanssa tunnilla kahdestaan, joten saatiin tosiaankin koko ajan palautetta ja neuvoja. Voitto oli alkuun melko jäykkä ja juminen, joten verkattiin huolella ja rauhassa, jotta paikat aukeaisivat ennen varsinaista työskentelyä. Vaikka viikolla pääsikin ratsastamaan maastossa ihan hyvin ja kentällä käynnissä ihan ok, oli heppa jumissa maastoiltun, käynti työskentelyn päivien ja yhden vapaan jälkeen. Perjantaina tosiaan ei saatu liukkauden vuoksi hevosia tarhoja pidemmälle kävelylle, joten ohjelmassa oli silloin pelkkää kävelytystä. Sinänsä vähän harmi, koska osa valmennusajasta meni vähän hukkaan kun piti aloitella niin varovaisesti.

Kaikissa askellajeissa hölköttelyn jälkeen tultiin väistöjä, jotka eivät näy videolla. Muut tehtävät näkyvätkin sitten hyvin videolta. Mun ryhti oli parantunut hiukan, mutta katse laahailee edelleen niskassa ja mun pää on vähän ryhditön. Väistöissä olikin hyvä, kun piti kääntyä aina lamppurivin kohdalta pituushalkaisijalle. Eikä sitä lamppuriviä katossa nähnyt, jos ei katsonut ylös. Voitto oli melko kiva ratsastaa koko treenin ajan, tietysti kun se sai luvan kanssa pysyä enemmän omalla mukavuusaluellaan oli meillä molemmilla helpompaa. Mä sain silti tehdä töitä oman istuntani kanssa. Leuka ylös, pää taakse, lapaluut yhteen, kyynärpäät kylkiin, nyrkit kiinni ja pystyyn jne.


Parhaiten mielestäni onnistui väistöjen jälkeen tehty harjoitus, jota tultiin parin käynti kierroksen jälkeen ravissa. Videon alussa näkyykin monta pätkää tästä tehtävästä. Uuden Olympukselta saadun mikin ansiosta kuulette valmentajan kommentitkin paremmin kuin aikaisemmin, eikä kameran tarkennusäänikään enää kuulu taustalla. Huomaistteko eron? En kovin yksityiskohtaisesti siis lähde selittämään, kun videolta näette ja kuulette.

Loppuun tultiin vielä siirtymisiä ympyrällä. Apuna käytettiin pientä käyntivolttia, jolle käännyttiin heti siirtymisessä ja jolta nostettiin laukka uudestaan. Minä vaan olin vähän liian hidas ja tajusin vasta lopussa, että tosiaan siirtymisen aikana jo käännytään voltillem vaikka ei oltaisikaan vielä ihan käynnissä. Nostot olivat melko hyviä, mutta siirtymisissä olin vähän liian hidas ja lepsu. Mun täytyy myös opetella valmistelemaan paremmin siirtymiset, jotta heppakin sitten voi reagoida nopeammin. Siirtymisiä pitää siis treenailla seuraavan kerran itsenäisestikkin.


 Valmennuksen jälkeen Pinja ratsasti vielä Lillin, joten me hoidettiin äidin kanssa Pinjan ratsu Jaakko sekä Voitto pois. Voitto pääsi Jaakon jälkeen myös solariumin alle, joss harjailin ja laitoin kylmät. Vaikka treeni ei kovin raskas ollutkaan, koitan kylmäillä estevalmennusten lisäksi aina kun siihen vaan on aikaa. 

Me lastattiin Voitto kaikki hommat tehtyämme koppiin tallin pihassa ja ajettiin maneesille (matka ei siis tosiaan ole pitkä, mutta ajateltiin sen kuitenkin nopeuttavan). No, se ei ehkä ollut kovin hyvä idea sillä Voitto hirnui ja riehui kärryssä Lillin ollessa maneesissa vielä loppukäynneillä. Yleensä Lilli on näistä kahdesta se läheisriippuvainen, mutta nyt Voitto kyllä näytti ihan uusia piirteitä. Kotiin päästyä vierähti tallissa vielä jokunen hetki karsinoiden siivouksessa ja hokkien virityksessä.


51 kommenttia

 1. Kiva postaus, liukkaat kelit on kyllä niin...- Varsinkin jos hevonen liukastelee hokeista huolimatta ja kaatuu...

  VastaaPoista
 2. Minuakin pelottaa hevosen puolesta nämä kelit. Hokkiongelmia meilläkin kun pitäisi kengät vaihtaa, mutta kengittäjä ei pääse viikon sisään edes ja vaikka osaan vähän itse kengittää en uskolla ihan kenkiä vielä vaihtamaan ettei mene mikään mönkään. Miten Voitto on taas saanut sohittua suitset rikki? :0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, toivottavasti saatte kengittäjän pian! Kerron seuraavassa postauksessa, mutta nyt se ei kyllä edes sohinut :/

   Poista
 3. Tosi kiva video, minkä jaksoi katsoa loppuun vaikken yleensä kouluratsastusvideoita edes avaa x) tosi mukavaa, mutta raskasta ratsastaa kokoajan valvovan silmän alla, kun ei oikein kerkeä hengähtää missään välissä :D

  VastaaPoista
 4. No kohtahan nuo lumet taas sulaa...

  VastaaPoista
 5. Miksi et oo julkaissut tekemääsi Kisafiiliksia Horse Showsta -videota blogin puolella? Kun äsken menin katsomaan teidän videoitanne youtubesta niin huomasin sen ja vaikka etsin, en löytänyt tota videota yhdestäkään postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi minun pitäisi julkaista kaikki youtubessa oleva myös blogissa? :) Ei siihen mitään syytä ole.

   Poista
 6. Hyvä video, jaksoin katsoa:) Oot tosi hyvä ratsastaan♥ Haluaisin olla yhtä hyvä!

  Voisikko käydä katsomassa mun blogin? Se on : adiliini.blogspot.fi

  Vielä kerran oot niin hyvä ratsastaan!!!

  VastaaPoista
 7. Hyvältä ja todella ryhdikkäältä näyttää teidän ratsastus :-) Tosiaan äänet kuuluu todella hyvin ja tykkään juurikin kuunnella niitä videoiden yhteydessä. Voiton taitolaji taitaa tosiaan olla toi suitsien rikkominen vai? :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nojaa, nyt oli kyllä enneminkin huono tuuri, viimeksi kyllä meni ihan aiheesta.

   Poista
 8. muuten mulla tuli mieleen tossa kun sulle sanottiin aika monta kertaa että olkapäät taakse, niin kannattaa tehdä sillein että pyräytät olkapäitä vaikka kolme kertaa taaksepäin koska se auttaa ainakin mun ryhdissä tosi paljon! Suosittelen koittamaan!! Muuten tosi kiva toi sun toppatakki! :)

  VastaaPoista
 9. Kuuluu muuten paljon paremmin äänet videolla! Ja muutenkin kiva postaus :)

  VastaaPoista
 10. Meillä on onneksi maneesi tallilla, mutta tallista maneesiin olevalla matkalla on ns kukkula. Ei mitenkää kovin suuri, mutta autoilla on siinä ajettu eikä eilenkään voinut siitä hevosta taluttaa. Piti mennä ojia pitkin kumpaakin suuntaan... :p

  VastaaPoista
 11. Onko tuo maneesi lämmin, ku olit sielä ilman takkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastus on urheilua.

   Poista
  2. Ei ole, mutta kyllä heti alkuverkkojen jälkeen kun alkaa tekemään töitä niin voi paksun takin heittää pois, kuten anonyymi sanoi ratsastus on urheilua eli lämmin tulee :)

   Poista
 12. miksi pinja ei ole näissä kouluvalkuissa lipellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hän saa mennä valmentajan hepalla, jolla voi treenata kunnolla niin hyvä käyttää sellainen mahdollisuus hyväksi :)

   Poista
 13. Meillä täällä etelässä ei onneksi ole lunta :D tai oli, tasan yhden päivän, torstaina, kun sitä satoi..

  VastaaPoista
 14. Tällä hetkellä opiskelen Kuopion klassillisessa lukiossa, jonka aion käydä hieman normaali hitaammin eli 3,5 vuodessa., miksi näin? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä tiia on sanonu et siks koska ratsastus vie sen verran aikaa niin on parempi käydä lukio vähän hitaammin :)

   Poista
  2. Ja mihin on nuorella ihmisellä kiire? Töitä ehtii tehdä vielä monta vuotta ja varsinkin kun eläkeiät nousee kokoajan : D

   Poista
  3. Mulle suositeltiin sitä ja oon kyllä kokenu hyväks vaihtoehdoks, luen kuitenkin niin paljon aineita laajana, eikä ne mulle mitään superhelppoja ole. Näin jää vähän enemmän aikaa yksittäiseen aineeseen panostamiseen sekä muulle elämälle :)

   Poista
 15. Täällä ei oo yhtään lunta ;)

  VastaaPoista
 16. Äänethän kuuluu tosi paljon paremmin! :)

  http://ida-ps.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 17. Hyvin kuuluu valmentaja videolla, ja hyvän näköistä menoa! Tarkennusääni kuului kyllä, vai onko tuo jokin muu ääni? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) En tiedä minkä äänen kuulet, itse en ainakaan tarkennuksen aikana kuullut sitä tarkennusääntä.

   Poista
 18. Mulla tarttu ponin kavioihin sellaset tilsat, ettei poni pysyny enää tarhasta talliin matkalla pystyssä :( Kävi 2 kertaa polvillaaki. Oli pakko irrotta kengät pariksi päiväksi, kun täällä pöin ei oo liukasta, mutta niin paljon nuoskaa, että hepoilla on jalat ihan paakuilla. Kengättä ei oo noita paakkuja onneks tarttunu

  VastaaPoista
 19. Tosi kiva, kun äänet kuuluu nyt noin hyvin! Mukava kuunnella opetusta, videosta saa niin paljon enemmän irti :)

  VastaaPoista
 20. Huomaa kyllä eron kameroiden välillä, ja nuo liukkaat kelit kyllä -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis hyvällä tarkoitin, että minäkin tykkäsin, kun valmentajan kommentit kuului hyvin :)

   Poista
 21. Täällä ei taas oo yhtään lunta, tai melkein, onhan täällä ihan pikkusen ;)

  VastaaPoista
 22. Täällä ei oo lunta, tänne kans :-( Mut kiva postaus ja kuulu tosi paljon paremmin valmentajan kommentit videolta :-)

  VastaaPoista
 23. Kuuluipa videon äänet tosi hyvin! Oli miellyttävä kuunnella! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Muutenkin video oli hyvä. :) On kiva kun kuulee, että teitä "parempiakin" ratsastajia korjataan samanlaisissa jutuissa kuin meitä kokemattomampia. :D

   Poista
 24. Niin tuttua asiaa . Me saadaan kengittäjä vasta viikonlopuksi , sillä nyt on moni ketkä tarvitsee hokit jalkoihin eikä hän kiireltään ehdi. Hieman harmillista , kun on liukkaita kohtia niin ei pysty ratsastamaan kunnolla. Meillä kun kenttää ei ole ja pelto on möykkynen ja liukas. Jonkun verran on voinut tarhassa juoksutella mutta ei muuten.

  VastaaPoista
 25. Kuului tosi hyvin ne äänet videolla!:) Ja muutenkin tosi hyvä postaus (kuten aina). Ja aijotteko te tehdä tänä vuonna semmoisen joulukalenterin? Niitä nimittäin on tosi kiva kattoa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! En valitettavasti tee, mutta ehkä jotain jouluextraa keksin kuitenkin :)

   Poista
 26. Tosi hyvä postaus:) Meillä kin oli tuo hokki ongelma kun oli satanut lunta. Mutta onneksi lumi suli ja päästiin ratsastamaan taas:)

  VastaaPoista
 27. Kivan näköstä menoa ja valmentajan ääni kuului kyllä tosi selkeesti!:) Juu tosi inhottavat kelit ollu nyt mutta tänään kävi just kengittäjä laittamassa hokit nii saa jatkaa taas normaalia liikutusta ettei hepat joudu vaan tylsistymään tarhassa/tallissa(ollaan kylläkin ratsasteltu ihan silleen ettei hepoilla oo ollut kenkiä vähään aikaan ollenkaan niin ei oo kyllä ollut ihan niin liukasta kuin hokittomilla kengillä). Ihana tuo koira joka vilahti yhdessä kohtaa videolla! Eihän se Armi ole, vai? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei ollut Armi, vaan valmentajan koira!

   Poista
 28. Jes, mahtava juttu kun sait ton mikin! Valmennusvideot on yleensäkkin hevosblogeissa kaikista parhaita, mutta tää oli älyttömän hyvä kun kuulu valmentajan ääni niin selkeesti. Ja teillä meni tosi kivasti :)

  VastaaPoista
 29. Sori, ku lähetän toisenki kommentin, mut montaks vuotta Sini täyttää tänä vuonna/mille luokalle meni? Mietin vaan ku se on aika pitkä silleen ja oiskohan mun kaa samanikänen? :)

  VastaaPoista
 30. Moi! Tosi kiva postaus ja blogi muutenki! :) Miten kauan sul on ollu tää blogi ja miten oot saanu noin paljon lukijoita?

  VastaaPoista
 31. Hei. Kiva postaus ja video. Yks typerä kysymys mutta: Miten sä oot tehny tän blogin sileen et tuolla ylhäällä ei näy mitään (niinkuin esim.hippola) ja maksaako sulla tää blogin kirjottaminen yhtään? Koska ite halusin alottaa blogin mutta ei ole mitään blogi-sivustoa jossa olis että ei maksa mitään!

  VastaaPoista
 32. kiva postaus. mut mejän talilla on pikku poneja ja niilä ei oo kenkiä eikkä laiteta

  VastaaPoista
 33. Solarium auheittaa syöpää :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hevosten solarium on vähän erilainen kun ihmisten ;)

   Poista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.