Syksyn ekat hypyt maneesissa

lauantai 4. lokakuuta 2014


Moikka! Kuulumisia en ole pitkään aikaan blogin puolelle päässyt kertoilemaan. Viime viikkoisen koeviikkon aikana jotenkin tottui kamerattomiin tallireissuihin eli kuvamatskua ei ole viime viikkoina tullut otettua yhtään. Katsotaan ryhdistäydyttäiskö Pinjan kanssa viikonloppuna. Olisi ihana ottaa jotain syksyisiä poseerauskuvia.

Oltiin maanantaina Keskimäellä ratsastustunnilla, mutta kentällä on niin pimeää ettei videosta näy mitään, joten valitettavasti tunneilta ei oikein tule matskua, varsinkaan jos ratsuna on musta hevonen, kuten minulla taas oli. Menin siis Vertillä, jolla menin ekalla tunnillakin. Aiheena oli kokoaminen ja sitten tietty samalla eteenpäin ratsastus. Mentiin alkutunti pellolla, joka oli mun mielestä vähän tyhmää. Tietty tollasesta olisi ollut ratsastuskouluaikoina innoissan, mutta nyt ainoastaan kentän valojen valaisema pelto ei ollut mikään kovin houkutteleva paikka. Opettaja vielä sanoi, että mun hevonen voi vähän olla villi pellolla ja näinkin edellisellä tunnilla kun se pompahteli innoissaan pellolla. Tiesin mahdollisesti riehumisesta, joten teetin koko ajan jotain tehtävää avoa, väistöä jne. Heppa ei kertaakaan riehunut ja jouduin sitä laukassa jopa käskemään eteen. Kun on tekemistä ei tarvitse turhia hötkyillä.

Kentälle siirryttäessä tehtiin sitten avojen avulla kokoamista ja välillä aina eteenratsastus suoristetulla hevosella. Sain ravissa tosi kivan tuntuisia pätkiä ja heppa alko oikeesti myös taipumaan, alkutunnista varsinkin se tuntu tosi jäykälle tai sitten en vaan osannut ratsastaa kunnolla. Laukassa oli vieläkin vähän säätämistä, mutta ravipätkiin olin kyllä tyytyväinen. Palkitsevaa löytää tunnin päätteksi yhteinen sävel hepan kanssa edes yhdessä askellajissa ;)


Eilen lähdettiin koulupäivän päätteeksi TK:lle Terhin tunnille. Ensimmäistä kertaa tänä syksynä hypättiin maneesissa, joka olikin hyvä tulevia hallikisoja ajatellen. Mä vähän jännitin miten jaksan, sillä olin aamulla käynyt ekaa kertaa pitkiin aikoihin lenkillä ja sen päälle vielä salilla.  Voisin myöhemmin kertoa lisää tässä jaksossa olevasta liikuntakurssista, jonka otin ihan sitä varten että tulisi vähän kasvatettua kuntoa ja liikuttua monipuolisemmin ratsastuksen ohella. Hyvin kuitenkin jaksoin, vaikka ajattelin lihasten olevan kipeät jo illalla.

Verkan jälkeen tultiin yksittäistä laukkapuomia muutamia kertoja, jonka jälkeen sitten kukin vuorollaan tehtävää, jossa laukkapuomilta kaarretiin vähän ympyrän kaaren tyylisesti ristikolle. Tultiin tätä molemmista suunnista muutaman kerran. Ajauduin aluksi melko pohjaan vesilankulle enkä muistanut ratsastaa kunnolla, joten viimeinen askel jäi hitaaksi ja löysäksi. Seuraavalla kerralla tultiin jälleen vähän lähelle, mutta nyt kun ratsastin kunnolla pohkeellakin vaikka oltiinkin lähellä oli lähestyminen paljon parempi. Tultiin vielä muutama kavelettitehtävä, jossa oli tuo alun tehtävä ja sitten kaareva linja, johon otettiin 8 laukkaa. Ekalla kerralla tosin otin liikaa kiinni ja tulin yhdeksällä. Voitto ei ollut kovin reipas ja sainkin alussa huomautuksia laukasta, pitäisi muistaa pitää lyhyemmät ohjat ja hevonen energisenä myös kaarteissa.

Verkkahyppyjen jälkeen tultiin noin 90cm korkuinen rata, joka tosin tyssäsi heti toiselle esteelle kun lähdin ratsastamaan liikaa eteen vähän vaikeasta kaarteesta. Toisella yrittämällä yli pystystä, mutta hukkasin ihan askeleen ja ajauduttiin puolikkaaseen askeleeseen okserille. Linjaan olisi pitänyt ottaa siis kahdeksan laukkaa. Moni antoi kisapostauksessa vinkiksi, että älä ajattele niitä linjojen välejä tule ne vaan jollakin, mutta kyllä niitä on vain ajateltava ainakin Voiton kanssa. Heti kun ratsastin ja ajattelin montako laukkaa otan onnistui homma, silloin kun sekoan laskuista tai en edes mieti kunnolla monella laukalla tulen tulee kielto. Näin kävi eilen treeneissä ja myös Sorsasalon kisoissa. Eli tosiaan niitä askeleita on vain muistettava laskea ainakin Voiton kanssa, muistan kyllä että Lillin kanssa pystyi päästelemään aikoinaan ilman mitään laskemista, mutta se olikin superponi. Mä helposti unohdan laskea eka/t askeleet hypyn jälkeen, jolloin koko homma menee sekaisin jos kuitenkin tähtään siihen kahdeksaan laukkaan. Pitäisi vaan muistaa keskittyä heti alastulon jälkeen laskemiseen eikä muistaa sitä vasta kun pari laukkaa onjo mennyt.

Tulin linjan kokonaan uudestaan ja nyt onnistuin laskemaan laukat, jolloin päästiin molemmista esteistä yli. Sain rytmin muutenkin paremmaksi ja homma tuntui ja näyttikin videolta paljon paremmalta. Kulmasta lähestyttiin sarjaa, jolle Voitto vähän kiemurteli, mutta pienellä tsemppauksella kuitenkin yli. Neljän laukan linja hyvin, vaikka tulinkin vähän pienesti sisään. Viimeinen kaareva, johon otettiin seitsemän laukkaa onnistui myös vaikkakin tulin hiukan pohjaan vikalle.


Esteitä nostettiin 2-3 reikää, jolloin ne  taisivat olla noin 100cm. Tultiin sama rata, mutta käänteisessä järjestyksessä eli alotettiin edellisen radan vikasta jne. Meidän piti päättää alkuun montako askelta otettaan viimeiseen kaarevaan, itse päätin tulla samalla millä ekallakin kerralla eli kahdeksalla, toinen vaihtoehto olisi ollut seitsemän. Tämä isompi rata sujui kyllä kaikin puolin hyvin. Koko ajan oli varma olo. Voitto hyppäsi hyvin sekä hiukan läheltä että hiukan kaukaakin, itse ratsastin kaikki linjat oikein ja varsinkin sarjalle lähestymisestä sain kehuja. Oli helppo lähestyä estettä, kun laukkasin kunnolla väleissä. Pitää muistaa nyt vaan hallikisoissakin antaa hepan edetä energistä laukkaa esteiden välillä. Ei otettu enää tuon onnistuneen radan jälkeen lisää hyppyjä, tuollaiseen on hyvä lopettaa. Iloinen olen myöskin siitä, että viime aikoina olen tehnyt sen paremman suorituksen aina isommalla radalla, kun vähän aikaa sitten ongelmia alkoi tulla esteiden noustessa sinne metriin.

Mun on nyt vaan taottava ennen sunnuntaita päähäni, että aloitan jo ekan radan huolella hyvässä rytmissä, ettei niitä kieltoja ja virhearviointeja tule yhtään! Esteiden välillä pitää edetä ja varsinkin kaarteissa säilyttää hyvä energinen laukka. Mun pitää miettiä huolella montako laukkaa otan mihinkin väliin ja sitten laskea laukat radalla ja reagoida sen mukaan. Pitää varmaan aina ennen rataa kerrata tää mun lista, onneksi Pinja on yleensä mukana muistuttelemassa asioista mitä valmennuksissakin on jauhettu.

70 kommenttia

 1. Teillä meni oikeesti tosi hyvin! Yleensä teidän ongelmana on vähän näkyny ne laukanvaihdot, mutta nyt tuo rata näytti "puhtaalta" :) tolla asenteella pääsisitte jopa nostamaan esteiden korkeutta hieman ;) mutta tietenkin aina niin miten itestä parhaalta tuntuu ja hevosen kannalta tietenkin!

  VastaaPoista
 2. Hienoa! Te menitte tuon viimeisen radan todella hyvin ja hyvässä temmossa! :)

  VastaaPoista
 3. Voitolla on hyvä imu esteelle! Jos sitä imuksi voi kutsua? Ja sinä ratsastit jälleen tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä sitten kun päästiin vauhtiin, juuri sopivasti imi esteillä eikä esim. rynnännyt kuten sorsasalossa välillä meinasi. Oikein miellyttävä ratsastaa. Kiitos :)

   Poista
 4. Tosi hienolta näyttää teidän meno! :)

  VastaaPoista
 5. Kivasti näytti menevän! Tsemppiä kisoihin :)

  VastaaPoista
 6. WAU! menitte ihan super hienosti tossa lopussa! Toivottavasti seuraaavatkin hyppelyt menis yhtä hyvin! :)

  VastaaPoista
 7. toi vika rata näytti tosi kivalta! huomaa tälleen ulkopuolinenkin että ootte kehittynyt tosi paljon viimesen vuoden aikana :)

  http://emmajathelma.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. wau siis sehän meni lopus tosi hyvin alkuun verrattun! ja ku en oo vähää aikaa seurannu teijä menoo nii kyl näky kehitystä molemmilla!

  VastaaPoista
 9. Jos sulla on tavoitteena kohottaa kuntoa, niin osallistupa kkk blogihaasteeseen http://wilmaheidi.blogspot.fi/p/blog-page_29.html?m=1 Olis kiva lukea kunnonkohotuksen etenemisestä :) Haasteessa on ilmeisesti joku palkintokin luvassa jos riittävän moni osallistuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin tuon jo aikaisemmin kiva idea, mutta en taida keksiä noin useaan postaukseen juttua kun tosiaan mun on pakko liikunnassa tehdä ne jutut ja ne on joka viikko melkeen ne samat :) Syömisiin en sen kummemmin aikonut panostaa, ihan normisti siis mennään niiden osalta.

   Poista
 10. Tosi hyvin näytti menevän:)

  VastaaPoista
 11. Kummassa sää tykkäät hypätä ulkona vai maneesissa?:) Hyvin meettä!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin veikata, että kesällä on kiva mennä ulkona ihan kuvienkin takia ja sitten kun pimenee/tuulee/on kylmä/sataa niin silloin on maneesi mieluisempi paikka :)

   Poista
  2. Molemmissa omat kivat puolensa. Syksyllä kiva siirytyä maneesiin pakoon kylmää, tuulta ja pimeitä iltoja, mutta sitten taas keväällä ihana siirtyä hyppäämään ulkona kun on valosaa ja lämmintä :)

   Poista
 12. Jesh! Ihan supermahtavaa menoa👍👍👍 kyllä voit olla ylpeä teistä susta ja voitosta😍 huomaa, että kun suo on kunnon rytmi niin takuut ite ratsastaa tosi hyvin.

  VastaaPoista
 13. harmi että tuli taas alussa vähän huonoja pätkiä mutta se näyttikin loppuun menevän paremmin:) ja kyllä nuo kiellotkin loppuu pian mutta se tarttee vaa sitä reeniä, reeniä, reeniä ja reeniä! itellänikin on ollu tuo ongelma että ohjat on pitkät, mutta mun ratsastusopettaja piirti mun hepan ohjii valkosella liidulla sellaset viivat missä kohtaa mun käsien pitää olla aina ratsastaessa nii sillä tavalla se sit parani:) mutta jotkut mun kaverit sanoo et auttaa ku laittaa ohjat sillee jännästi "kaksinkerroin" et ne ohjat ei rupee pisenee ku se ohjan loppupää tökkää siihe hepan kaulaan. en tiiä ymmärsitkö enkä mä osaa selittää mut sillei:D

  VastaaPoista
 14. Huikee kehitys!! Ihan mahtavia noi viimeset hypyt! Noi kiellotkin on parantunu, kun sä sentään oot valmiina hyppäämään. Jatkakaa samaan malliin! :)

  VastaaPoista
 15. Tosi hyvännäköistä sujuvaa menoa tuo teidän viimeinen rata!:) Heti, kun alat etenemään ja saat hyvän temmon ja rytmin laukassa, niin meno on super! Pidä toi!

  VastaaPoista
 16. Tosi kiva postaus!Oot tosi taitava ratsastaja!Haluisin itekki olla.Ite meen aina maneesissa vaikka kentällä oliskin valosaa

  VastaaPoista
 17. Todella hienoa Tiia, kehitystä on tapahtunut :) Milloin tulee muuten viikon blogihaaste vai aijotko tehdä niitä enää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Katsotaan, tulee kyllä vielä joskus!

   Poista
 18. Te ootte oikeesti niin hienoja!

  VastaaPoista
 19. en hetkeen oo kattonu sun valmennusvideoita ja nyt keväästä huomaa kyllä mahtavan kehityksen! loistavaa! hyvä tiia!:)

  VastaaPoista
 20. Mikä toi Voiton loimi on?? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.lillivoitto.fi/2013/12/marras-ja-joulukuun-sponsorituote.html

   Poista
  2. Kiitos! Meni heti tilaukseen :) Toki eri paikasta kylläkin

   Poista
 21. No nyt näyttää hyvältä!! Sulla on selvästi tullu joku idea tuohon hommaan :) Näyttää jo ihan ratsastukselta! Tai on se ratsastukselta aikaisemminkin näyttänyt mutta nyt selvästi näkee että sulla on paketti kasassa ja joku ajatus, tuutte sun askeleesta ja näytät siltä että tiedät mitä teet. Voitto on selvästi paljon enemmän pohkeen edessä kuin aiemmin, lähtee yhdestä pyynnöstä eteenpäin eikä näytä siltä että hyytyy :D Tuommoisella tatsilla kun reenaatte talven niin että molemmat saatte itsevarmuutta niin ensikaudesta tulee varmasti paljon ehjempi :)

  Tsempit talvikaudelle, teillä menee nyt kivasti! :)

  VastaaPoista
 22. Sujuvan näköistä ja hypyt oli tosi hyviä ja sulavia! :)

  VastaaPoista
 23. Äää... meette kyllä niin hienosti! :) Varsinkin tuo lopussa oleva rata, tsemppiä!

  VastaaPoista
 24. Yhdyn täysin terhin kommenttiin viimeisen radan jälkeen! Blogiasi pitkään jo seuranneena sanoisin että tuo oli paras ratasi minkä olen täällä blogissa nähnyt. Nyt oli todellakin sitä tekemisen meininkiä! Tuolla tyylillä tulee isommatkin esteet ylitettyä, toivottavasti teillä nyt jatkuis toi hyvä flow :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että sustakin näytti hyvälle :) Kiitos!

   Poista
 25. Ei liity nyt postaukseen mutta mikä on helpoin koululuokka? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppo C ainakin mun tietämyksen mukaan :D

   Poista
  2. On myös helppo D. Lisäksi on joitakin helppoja ratoja kuten perusmerkin kouluohjelma joka on helpompi kuin helppo C. Harvoin näitä kuitenkaan kisoissa näkee.

   Poista
 26. Miksi helvetissä olet ruvennut ratsastamaan ratsastuskoulun tunneilla? Pinjan jo ymmärrän kun Lillillä ei voi hypätä ja Pinja tahtoo hypätä mutta sinua en sullahan on Voitto ja se on ihan hyvä hevonensulle ja kehitytte kokoajanniin miksi? 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää vaihtelua mennä välillä muullakin kun omalla hepalla.

   Poista
  2. En vaan jaksa ymmärtää miksi niitä kysymyksiä ei voi esittää edes vähän kunnioittavammassa muodossa : D

   Poista
  3. Niinkun Tiia on sanonut, Voitto ja hän ovat vinoja samaan suuntaan ja mun mielestä tää on ainakin yksi syy miksi Tiia siellä tunneilla käy :D

   Poista
 27. Tee sun oma ratsastustaito-kehotyspostaus? Sellainen oloso mielenkiintoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millaisia asioita haluaisit postaukseen? olen tehnyt ratsastushistoria postauksia, joten en tiedä mitä eriä sitten tuohon osaisin kirjoittaa :)

   Poista
  2. Eri ano, mutta sellanen postaus ois kiva, missä kerrot mm oman istunnan kehityksestä. Ja muutenkin ratsastustaidon kehityksestä esim vuoden sisällä. Kuvia ja videoita vuoden takaa ja kerrot mitä on nyt paremmin ja missä haluaisit vielä parantaa:))

   Poista
 28. Hienosti menitte! Muista vaan olla hyökkäämättä esteille niin rupee onnistumaan vielä paremmin ilman kieltoja :) en oo tietenkään mikään ammattilainen mutta mielestäni tuo esteelle hyökkääminen näyttää/tuntuu pahalta. Tsemppiä talven treeneihin!:)<3

  VastaaPoista
 29. Ihana hymy vikan radan lopussa!:) syystäkin!

  VastaaPoista
 30. Wau wau wau!!Voi että sun istunta on parantunut ja ratsastat super hyvin! :) tuo Hanna Takalan mainitsema puskeminen on mun mielestä vähentynyt :) Hyvä Tiia ja Voitto! oon niin ilonen kun teillä menee hyvin :) Terhi on tosi kivan kuulunen ja opettaa hyvin. Tosi kiva oli toi tsemppaus lopussa. Niin hienon näköistä menoa <3

  VastaaPoista
 31. otatteko pissat pois karsinoistanne? hienot!!

  VastaaPoista
 32. tuleeko sulle enään sponsorituotteita? ne postaukset ois ihan kivoja, nimittäin en muistanut että sä kirjotit niitä ihan sairaasti ennen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tule enää niin usein, sillä en halua että blogini on niin kaupallinen sisällöltään ja olen muutenkin kiristänyt ja rajannut yhteistyökumppaneiden määrää. Pian kuitenkin tulossa pari tuotearvostelua ja yksi mahtava arvonta ;)

   Poista
 33. Meno näytti ihan huipulta! Hyvä tiia! Ja ihana tuo Terhin kommentti videon lopussa :)

  VastaaPoista
 34. Eikä! Tiia sinä oot niin kyllä paras bloggaaja jonka videoita olen ikinä katsonut! Kunpa sulle voisi lähettää vielä postia:). Voitto on toiseksi ihanin hevonen mitä olen koskaan nähnyt, mutta nuo omat tuossa kotipihalla taitavat kyllä olla ihan ykkösiä:)! Miten sinulla riittää aika vielä poikaystäväänkin hevosten, valmennusten, lukion, kisojen ja bloggauksen rinnalla:)?
  Olet kyllä niin mahtava!:)
  Ja nätti! Silitäpä Votea minun puolesta! Terkkuja Pinjalle!

  VastaaPoista
 35. En oo aimennin sun blogiin kommentoinu vaikka oonkin seuraillut tätä jo useamman vuoden, mutta nyt kyllä täytyy sanoa, että aivan mahtavan näköstä toivteijän viimenen rata! En kyllä itsekkään oo teiltä noin hyvää rataa nähny! Kehitystä ja itsevarmuutta on selvästi tullut lisää terhin opissa! Toivon teille hyvää menestystä seuraavista kisoista! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 36. Voisitko tehdä sellaisen postauksen, että pyydät lukijoita linkkaamaan blogejaan, ja sitten katsot läpi, valitset 10 parasta. Tai teette Pinjan kaa yhdessä, ja molemmat valitsee viisi. Vaikka erikseen heppa- ja lifestyle blogit? Ja ettei linkkei tuu niin paljoo ni laita vaik joku minimi lukijamäärä, että paljon sillä blogilla pitää olla lukoita. Jos teet ni tee vaikka syyslomalla, kun on aikaa!

  VastaaPoista
 37. Mitä katsoin tuota videota, niin lähdit hieman tuuppimaan istunnallasi Voittoa ennen kieltoa. Katsoinkin ihan silleen, että kohta se Voitto kieltää ja sitten kielsikin. :D Mutta tosi hyvin meni, Voitto näytti paljon paremmalle mitä se aikaisemmin on videoissa ollut ja ratsastit paremminkin :) Onnea kisoihin!

  VastaaPoista
 38. Moi Tiia! Oon kattonu sun ja Pinjan videoita tosi paljon, ja myös lukenut tätä blogia. Voisitko auttaa mua yhdessä asiassa: Sain kesällä koulutetun hevosen, mutta se pelkää esteitä. Voisitko kertoa mulle miten saan totutettua sitä puomeihin ja mahdollisesti hyppäämään? Olisin tosi kiitollinen jos sä auttaisit mua! Pliis

  VastaaPoista
 39. Teetkö vastauksia kysymyksiin osa 3? Minulla olisi hyvä kysymys mihin haluaisin vastauksen. Niin mennään asiaan
  Valmennus:
  Jos sulla on valmennus omalla kentällä niin tuleeko joku valmentaja sinne teidän pihaan pitämään valmennusta??

  VastaaPoista
 40. Sulla on ihana blogi! :) Ja hyvin meni valmennuskin.
  Et sattuis muuten tietämään miten blogin linkkehin saa varjostukset? Ja sitten lisäksi vielä haluaisitko kertoa :D Koitin googlettaa, mutta mikään ohje ei toiminut. Kiitos kuitenkin vaikken apua saisikaan. :)

  VastaaPoista
 41. Moi Tiia! Teidän videot on kivoja ja blogit myös. Haluaisin tietää kuka Joonas on? Koska se esiintyy aika monessa teidän videossa

  VastaaPoista
 42. Vautsi, tosi siisti rata toi viimenen!! :) tiiätkö kuka tuo kimo on joka näkyy aina välillä taustalla? Näyttää meinaan ihan mun kaverin ex-hepalta joka on ollu pitkään kaupan myyntitallilla!

  VastaaPoista
 43. Pysyyx blogger tili (mihin tulee seurratujen blogien postaikdet) jos poistaa oman blogi? Miten sen vli sit poistaa

  VastaaPoista
 44. hei, paljonko teillä menee rahaa hevosiin kuukaudessa? kysyn koska olen ajatellut hankkia hevosen.. mutta en ole varma onko varaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos ajattelee, ettei ole varma, niin silloin sitä varaa ei usein ole ,)

   Poista
 45. Viimeinen rata oli kyllä sellainen miltä sen menon pitääkin näyttää! Hyvin menee :)

  VastaaPoista
 46. Moi. Voitko auttaa mua? Mä sain hevosen. Ihan hyvin koulutetunkin, mutta se pelkää esteitä (puomeja) voitko kertoo mulle miten voisin auttaa hevostani? Oo kiltti.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.