Video: Maastakäsittelyä meidän tyyliin

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Kesän viimeisiä päikkäreitä tarhassa ihan pötköllään. Ensi viikolla nimittäin kylmenee..:(
Moikka! Jostain syystä maastakäsittelystä nousee täällä mun blogissa aina hirveä haloo, joten mietin jonkun aikaa toteutanko ollenkaan teidän toivetta maastakäsittelyvideosta. Tässä se nyt kuitenkin on. Sen voin sanoa, että en juuri koskaan mene tällä tavalla talliin tekemään erikseen maastakäsittelyä vai pitäisikö sanoa puuhailemaan maasta jotain epämääräistä, niin kukaan ei sitten ainakaan tule sanomaan "Eihän toi oo mitään maastakäsittely.... blaablaa". Noita parellin leikkejä olen tehnyt jo ennen kuin niistä luin, joten en tee niitä aivan kuten ohjeissa, mutta kuitenkin mun mielestä melko samalla idealla, joten nimesin ne sitten niiden leikkien mukaan. Täällä on hyvät ohjeet Parellin seitsemään leikkiin, kannattaa tsekata jos kiinnostaa. Noista ei välttämättä tajua ideaa ennen kun on katsonut videon, joten kun kirjottaa youtubeen vaan parelli ja leikin nimi niin tulee useita videoita. Voisin joskus itsekkin kokeilla noita muita tai alkaa tekemään esim. tota yoyou gamea noiden ohjeiden mukaan.

Friendly gamessa  kosketetaan eka ihan käsillä joka paikkaa ja sitten kaikilla esineille mitä nyt mieleen tulee. Kädellä Voitto antaa koskea ihan joka paikkaan, kuten muillakin helpoilla esineille, joten otin tähän nyt esimerkiksi vappuhuiskan, jolla en siis ole aikaisemmin tuota tehnyt. Hyvin antoi kaikkialle koskea, pää oli vähän epämiellyttävää, mutta senkin antoi hyvin tehdä. 

"Yoyo gamessa" (tämä lainausmerkeissä, että teen tämän melko eri tavalla.) Ensi kerralla voisin kokeilla ohjeissa käyetttyä tapaa. Mutta siis peruutus ja sitten takaisin luokse. Teen ihan tarkoituksella tosi lyhyitä peruutuksia, koska Voitto hermostui ennen pitkistä peruutuksista, joten nyt pariin vuoteen en ole pitkiä edes kokeillut. Nykyään se peruttaa melko nätisti pari askelta, joten voisin vähän lisätä määrää. Peruutushan on periaatteessa estehevoselle rangaistus, yleensä kiellon jälkeen peruutetaan. Itse en tätä juuri koskaan tee, mutta Voitto sen kuitenkin tietää. Voitto peruuttaa hyvin ilman kosketustakin eli vain heluttelen sormea, jos peruutus ei meinaa tulla niin kevyt painallus ja luoksekkin se tuli oikeastaan heti namien toivossa ;) Käytän ehkä liikaa nameja näitä tehdessäni, koska Voiton huomio meni välillä vähän liiaksi  kerjäämiseen.

 Luokse tuleminen vihelleyksestä oli vaikea tuossa näyttää, kun Voitto halusi meitä koko ajan seurata, mutta käytetään tuota esim. maastossa, laitumelta hakiessa ja jos hevoset ovat karanneet. Lilli osaa tämän tosi hyvin ja Voittokin melko hyvin, aina se ei vaan jotenkin tajua mistä se vihellys tulee, mutta varsinkin maastossa jos joku on maasta mukana niin on hauska huomata miten heti vihellyksen kuultua alkaa aivoissa raksuttamaan kävely kohti viheltäjää. Ainot ongelma tässä on se, että mä en osaa viheltää... Seuraamista en ole koskaan tuolla tavoin vapaana treenannut, mutta periaatteessahan se on ihan normaalia narussa taluttamista, joten onnistui ihan kohtalaisesti. 

Kertokaa mitä piditte vähän erilaisesta videosta ja mitä te teette omien heppojen kanssa maasta?

112 kommenttia

 1. No huomaa ettette oo paljoo maastakäsittelyä tehny..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia opettelee näitä asioita vasta. Et sinäkään ollut seppä syntyessäsi. Ihmisillä on eri heikkouksia, mitä ei tule tehtyä niin usein. Tiia yrittää kaikkea Voiton kanssa ja tekee varmasti kaiken että sillä olisi hyvä olla. Minusta on surullista miten paljon Tiia saa tälläistä kommenttia. Voin sanoa, että videoita ja postauksista huokuu kyllä se, mitä Tiia ajaa takaa. Minulle ei ole ikinä tullut fiilistä, että Tiia tahallaan haluaisi Voitolle pahaa tai ahdistaa sen oloa. Voitto on kuitenkin Tiian oma hevonen, joten Tiia tekee sillä mitä haluaa. Eri asia sitten jos Voitolla olisi huono olla ja siihen puututtaisiin, mutta kun näin ei ole! Ymmärrän kritiikin ja perustelut, mutta näitä piilovittuiluja en ymärrä. Yleensä en reagoi näihin kommentteihin näin voimakkaasti, mutta nyt otti siitä kohti että pakko kirjoittaa miten minä nään näitä asioita. Olen monesti tsempannut Tiia täällä ja toivonut vain hyvää heille. Terveisin Kuopion seudulta oleva tyttönen:)!

   Poista
  2. no linkkaa ano mulle video jossa teet maastakäsittelyharjoituksia. eroaako nyt niin paljon kun tiian jutut!

   Poista
  3. Musta tuntuu että jotkut tyypit siellä oikein kyttää että milloin Tiia tekee uuden postauksen että pääsee kommentoimaan heti jotain negatiivista ja epärakentavaa : D Tyyliin 90 % postauksissa heti ekoissa kommenteissa joku tämmönen huono provo : D

   Poista
  4. No hevonenhan oli pihaöla kuin lumiukko mm. Seuraamisessa. Kumma juttu että eka maastakäsittely videokin tulee vasta kun siitä on ihmiset Tiialle sanonut, että monipuolistaa hevosen treeniarkea jotta mieli pysyy virkeänä. Ei tarvii paljonkaa etsiä, kun löytää videoita joissa hevonen on oikeasti täydellä sydämmellä mukana ja se esim seuraamisessa todella seuraa. Iloa silmälle. Tämä video oli lähinnä tylsä ja puuduttava. Toki kuten sanoin, että näyttäis siltä ettei ole paljoo tehty näitä, ei voi verrata niihin jotka on tehneet maasta käsittely juttuja läpi koko yhteiselon ja että se on oikeesti viikottaista eikä silloin tällöin, kun siltä tuntuu.

   Monesti vaan kun pikku tytöille ostetaan eka heppa, menee se siihen, että tytöt ei tee muuta ku ratsasta. Tarkoitukseni ei ole mitenkaan piilo vittuilla tai vittuilla, sanon suoraan miltä MINUN silmiini tekeminen näytti. Turha siitä on kenenkään pahastua? Ainakaan muiden, ennen kuin Tiia on sanonut mitään. Heh... Minä myös ennemmin sanon rehellisesti ja suoraan kuin kierrellen ja kaarellen, nuoleskellen persettä tai sanomatta lainkaan. ;)

   Poista
  5. en halua olla loukkaava, mutta samoja juttuja nousi silmiin kuin ylemmällä anolla... :(

   Poista
  6. Anonyymi, joka viittasit noihin pikku tyttöjen heppoihin. Minusta tuntuu ihan päinvastaiselle. Yleensä just nämä pikkutytöt maastakäsittelee ja keksii kaikkea muutakin erikoista tekemistä. Tai ainakin me pienenä puuhailtiin vaikka mitä, välillä tosin vähän tyhmiäkin juttuja :D Kuinkakohan moni ammattiratsastaja tai tavoitteellisesti kilpaileva maastakäsittelee hevosiaan?

   Poista
  7. Anonyymi 14.42, jos video on tylsä ja puuduttava, miks katsot sen? Stalkkaatko Tiiaa jossain pusikossa 24/7 jotta tiedät hän vain ratsastaa eikä tee mitään muuta hevosen kanssa? Tiia tekee/joutuu tekemään hevosensa kanssa ihan päivittäisiä juttuja miljoona kertaa enemmän kuin ne joiden hevoset asuu esim. jollain ratsastuskoululla.

   Poista
  8. Vastaukseksi Tiialle. Naapurissa on ravitalli ja siellä maastakäsitellään ravureita. Hevoset tunnetaan hyvästä kisakäytöksestään.

   Poista
  9. Siis en tietenkään kuvittellut ettei kukaan maastakäsittelisi, mutta aika harvassa ne on, jotka sitä tekee :)

   Poista
  10. No vaikka olisi kuinka harvassa, se ei tarkota että sitä ei kannattas tehä. Eikä siihen tarvita mitää porkkanan paloja vaan sitä Horse man Shippiä. ;)

   Poista
  11. En tarkoittanutkaan sitä sillä. Vaan kun ylhäällä anonyymi väitti, että kun lapset saa hevosen ei ne muuta tee kun ratsasta. Otin sitten esimerkkinä, että musta asia on toiste päin :)

   Poista
 2. Huomas heti että Voitto nautti ja rentoutui tuosta touhusta, tosi kiva postaus :)

  VastaaPoista
 3. kiva postaus. kiva saada erinlaista videota. voitto ei hirveemmoin huiskasta välittänyt? :)

  VastaaPoista
 4. Amerikkalaisen hevoskuiskaajan ed dabney kertoi että kun hevonen on irti ja sen pitää kulkea perässä niin et saisi katsoa ja varmistaa tuleeko se vaan hevonen sillon tietää että sen on pakko tull mutta kaikillahan tää ei ole niin. En siis halua arvostella vaan kertoa ns "oikeamman" tavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäki aattelin tota kun katoin ton videon, että pitäsköhä vaan kävellä eikä ootella ja kattoo tuleeko se :D

   Poista
 5. Kiva video, mukava että teette edes tuon verran :) Ite teen aika paljon maastakäsittelyä ylläpitohevoseni kanssa.

  VastaaPoista
 6. Kivoja maastakäsittely juttuja. Noista näkee selvästi että Voitto luottaa suuhun :) . Oli kivaa katsomista

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus! Toivottavasti ei Tuu pahempii tai enemmä tollasii anoi tänne kommailee, kuten toi Eka tai ne siel naksutinkoulutuksen postaukses alko iha ärsyttää ne siel!:/

  VastaaPoista
 8. irtohypytättekö koskaan teidän heppoja?:) jos irtohypytätte niin voitteko tehdä siitä videon?
  Oli tosi kiva postaus ja vähän erillainen kun vaikka perus kuulumis tai valmennus postaus!!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei irtohypytetä, jos nyt joskus satutaan innostumaan niin sitten tehdään tietty jotain postausta :)

   Poista
 9. Siis ei monikaan osaa noin paljoa varmasti! Opetuksiinhan on monia eri keinoja ja ei niiden tarvi aina mennä "ylimmäntason" mukaan! Hevosetkin ovat yksilöitä ja omia persoonia joten omistajana tiedätte parhaiten mikä on teille mieluinen opetusmenetelmä ja milloin teette maastakäsittelyä ymsyms. :) hyvää syksyn jatkoa teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kannustavasta kommentista ja hyvät syksyt sullekkin :)

   Poista
 10. Kiva että toteutit tämän videon :) hyvältä näyttää! Lisää vaan harjoittelua. Mistä muuten hankit tuon kuvassa olevan takin :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on pari vuotta vanha Kingsland softshell, niillä on tänäkin vuonna varmaan samantyylistä, mutta eri väreillä :)

   Poista
 11. Jokuhan joskus valitti kuinka Voitto ei luota suhun yms, niin tuskimpa se "uskaltaisi" tuolla tavalla rennosti maata niin kuin tuossa videon alussa : D

  VastaaPoista
 12. Kyllähän tuosta huomaa, että sulle ei ehkä ole ihan selkeä se idea miksi maastakäsittelyä yleensä tehdään (kuuliasuus, siedättäminen, herkistäminen jne), vaan video näyttää siltä että tehdään nyt, vaikkei harjoituksissa välttämättä mitään tavoitetta/ideaa olekaan.

  (ja tän kommentin ei ole tarkotus olla loukkaava)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tälläsen kommentit kirjotat, niin olisi kiva kuulla mitä sellasta mä tein josta välitty tuo sun ajatus :)?

   Poista
  2. No siis videolla vaikuttaa, että keskityt enemmän juttelemaan kuvaajan kanssa jne. että et välttämättä keskity itse harjoituksen tekemiseen ihan täysin. :D Ja ei tosiaan millään pahalla, enkä tiedä miten asia oikeasti on, tälläisen ajatuksen vain sain videosta. :)

   Poista
 13. Mulle huoku tästä videosta tosi hyvää oloa, en tiiä miksi:) Video oli tosi hyvä ja musiikki passas mahtavasti!

  VastaaPoista
 14. Oleylko koskaan kisannut koulua voitolla

  VastaaPoista
 15. mitkä housut siulla on tuossa videossa? :) ihan sika kivan näköset nimittäi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah se onkin vähän hassu juttu. Eli siis sain yhteistyön kautta tältä liikkeeltä housut http://freddystore.fi/ ja mun piti ne toisessa blogissa esitellä. Mä sit testailin niitä ja totesin, että juu mukavat on mutta näyttää aivan kalsareille eli en kehtaa liikkua missään julkisilla paikoilla joten laitoin heille viestiä mitä teen, haluavatko että esittelen vaikken tykännyt noiden ulkonäöstä. Ei kuulunut vastausta, joten oon nyt käyttänyt noita tallilla ratsastushousuina :D

   Poista
  2. oon eri ano mutta pakko sanoo että huomaa että oot kuopiosta :D (ei pahalla!!) Etelässä kaikilla on freddyt ja ne on tosi muodissa. itekkin haluisin mutta ei oo varaa ostaa :( noi on tosi hienot housut :)

   Poista
 16. voitko tehdä pinjan kaa leiri kasteen ilman leiriä ja laittaa sen Youtybeen voit katsoa ohjeet kjrjoitamalla YouTybeen mustin leiri kaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko, että tehdään :) Mutta katsotaan jos joskus innostuttaisi.

   Poista
 17. Voitto on tos postauksessq niin söpön näkönen! :)

  VastaaPoista
 18. oon jo pitkään lukenut sun blogia ja sanon vaan että minun mielestä te teette aika yks toikkoisia asioita mutta jos vote tykkää siitä niin eihän sille mitään voi kun aattelin kun ite teen ponin kaa kaikkee maan ja taivaan väliltä ja keksin mahollisimman paljon virikkeitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia puuhastelee melko monipuolisesti Voiton kanssa. Maastoilumahdollisuudet on ilmeisesti aika huonot eikä sille mitään voi. Monien pikkutyttöjen suosimat leikit ovat yleensä hauskoja näille pikkutytöille, mutta harvemmin hevosille. Hevoset eivät kaipaa ympärilleen kovin suurta määrää virikkeitä vaan niistä tulee silloin pikemminkin rauhattomia. Säännöllinen, päivittäinen ulkoilu, vaihteleva treeni sisältäen juuri maastakäsittelyä, juoksutusta ja säännölliset muut päivärutiinit pitävät kyllä hepan tyytyväisenä. Hevoset tarvitsevat myös rauhallista aikaa.

   Poista
 19. Itse käytän maastakäsittelyssä samaa tapaa mitä esimerkiksi Kari Vepsä tekee. Siinä pääkuviona on sovelletaan hevosen luontaista laumakäsittelyä. Hevosillehan on tapana olla painetta vastaan, koska esimerkiksi pedon hyökätessä,ne painautuvat painetta vasten, koska jos ne yrittävät päästä paineesta pois, ne satuttavat itsensä vielä pahemmin. Eli silloin maastakäsittelyssä pyritään opettamaan hevosta siirtymään pois paineesta. Tai jos hevonen ilmoittaa että lähemmäksi ei tulla muille hevosille,se heiluttaa häntäänsä. Tai jos se taluttaessa liikkuu edellä, se kertoo olevansa johtaja koska laumassa johtaja menee ensin.Parhaiten tähän tarkoitukseen toimii naruriimu ja joku erittäin paksu ja painava naru, jota pystyy heiluttelemaan. Naruriimu sen takia, koska siinä olevat solmut kohdistuvat hevosen päässä oleviin verkkoon kohtiin, jolloin opettaminen on paljon helpompaa.

  Esimerkiksi peruutusta harjoittelen siten, että hevonen seisoo suorana minua vasten ja huomio on kiinnittynyt minuun. Itse seison muutaman metrin päässä. Nojaan aavistuksen eteenpäin viestittäen hevoselle haluavani sen liikkuvan taaksepäin ja rupean ihan hiljaa heiluttamaan narua, jonka paine yrittää saaha hevosta liikkumaan taaksepäin. Painetta koventaen jatkan niin kauan kunnes hevonen ottaa askeleen taaksepäin. Heti oikealla hetkellä paineenpoisto lopettamalla narun heilutus.

  Itse yleensä haluan hevoseni kulkevan minun takanani, enintään saa tulla vierellä, muuten hevonen on johtaja jos sen turpa on edes sinun edelläsi. Jos hevonen tulee mielestäni liian lähelle, heilutan narua häntämaisesti takanani taikka sitten otan pysähdyksen ja peruutan sitä muutaman askeleen.

  Muitakin samanlaisia paineeseen perustuvia tehtäviä löytyy. Oma hevoseni on niin pitkälle koulutettu, että juoksuttaessani sitä ympyrällä, menen keskilinjasta hevosen etupuolelle, se kääntyy ja pysähtyy. Jos haluan sen kääntyvän vaikka oikeaan suuntaan liikun hieman vasemmalle ja heilutan hieman liinakerää ja hevonen siirtyy näin pieneestä paineesta uuteen suuntaan. Vauhtia se lisää kun hieman menen keskilinjasta takaosaa päin ja liikun hieman kuin saalistaja sen peräpäätä kohti.

  Itse olen kokenut tämän tavan toimivaksi. Tuloksia on tullut ja sen huomaa päivittäisessä käytöksessä. Hevoseni on jopa niin tarkkaavainen että sen jalat liikkuvat samaa tahtia kuin minunkin, pysähdys tapahtuu samalla sekunnilla kun itse pysähdyn. Tämä on myös turvallista, koska hevoseni liikkuu monen metrin päässä takana, ja jos se sattuu säikähtämään, se ei pääse juoksemaan yli, koska siinä on se turvaväli ja molemmilla aikaa reagoida, ja koulutettu hevonen on helppo saada kontrolliin. (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysin samaa mieltä sun kanssa! Ja varsinkin tossavideolla kun pyydät voittoa peruuttamaan voisit sen sijaan käyttää juurikin tuota narun heiluttamista ja kun pyydät luoksesi sinun pitäisi laittaa painetta eli vedät narusta eteenpäin ja heti kun voitto astuu askeleen luoksesi paine (eli narusta veto) lakkaa. Ja lisäksi voitto ei saisi tulla omaan tilaasi ilman lupaa, jos seisot paikallaan voitto narussa ja se astuu askeleen lähemmäs sinua pyydät välittömästi voittoa ottamaan askeleen takaisin päin heiluttamalla narua ja saman tien kun voitto astuu askeleen taakase narun heilutus lakkaa ja voitto saa siitä palkkion! Myös pään laskemista kannattaa opetella! Mutta tuosta on hyvä jatkaa ja eihän kaikkien tarvitse opetella mitään maastakäsittely juttuja mutta ne ovat hyödyllisiä kyllä ihan kaikille!

   Poista
  2. Kiitos vinkeistä :) Ensimmäinen ano, noita samoja keinoja käytän liinassa juoksuttaessani, mutta meillä ei vielä ihan noin hienosti suju kun teillä. Toiselle anonyymille, pään laskeminen onnistuu, en tajunnut sitä vaan tähän laittaa, kun ei tullut mieleen että sekin näitä juttuja olisi. Ja kiitos vielä molemmille positiivisestä lähestymistavasta, vaikka tiesitte asioista ette tulleet haukkumaan ja syyllistämään ;)

   Poista
 20. Olihan tää mukavaa vaihtelua niihin perus postauksiin.

  VastaaPoista
 21. Hyvinhän se meni! :)

  VastaaPoista
 22. Oi kun voitto näyttää rennolta ja siltä, että luottaa suhun. Varmaan nautti pienestä vaihtelusta. :) Omasta mielestäni näytti kyllä ihan hyvälle! :)

  VastaaPoista
 23. Todella kiva, että teit tästäkin aiheesta videota, olisi kiva nähdä enemmänkin maastakäsittely videoita :D

  VastaaPoista
 24. Kiva video ja Votelle varmaan mukavaa tavallisesta poikkeavaa tekemistä :) Itse olen aktiivisesti kolmisen vuotta maastakäsitellyt ja itselle pisti silmään pari juttua/vinkkiä, mitä ehkä itse toisin tekisin. Ammattilainenhan minäkään en ole, mutta monenlaisia ongelmatapauksia olen ihan onnistuneesti ratkonut.

  1. Kannattaa ottaa tuohon vappuhuiskan tilalle joku vieras ja ehkä pelottavakin juttu. Tuollaisissa tehtävissä on ideana, että hevonen tottuu jännittäviin juttuihin ja sen myötä osaa esim. maastossa yllättävissä tilanteissa suhtautua rennommin. Löytyisikö teiltä muovipussia, putkenpalaa tai ihan mitä vaan uutta ja vierasta? Jos hevoset ovat jo tottuneet huiskaan, on tuo hieman turhaa. Tuossa videossa vähän vaikutti, että Lilli ja Voitto ottivat tuon vähän niin, että tahallasi ärsytit niitä, mutta hankala on videon välityksellä mitään edes prosentin varmuudella sanoa.

  2. Peruutukset ja luoksetulot menivät oikeasti hyvin, hyvää työtä. Silti mielestäni maastakäsittelyyn eivät kuulu herkut missään tapauksessa. Voitollakin taisi iskeä herkkuhumala ja silloin siihen ihmiseen ja työntekoon keskittyminen herpaantuu.

  3. Kehuja, rapsutuksia ja "lässytystä" leivän tilalle. Noilla kehuilla saat varmasti hevosen mielenkiinnon säilymään. Voitto rupesi vapaana ollessaan hieman haahuilemaan. Oma suokkini seuraa maastossa vapaana perässä (tietenkin naru on kaulalla jos auto tulee) kun vain kokoaika juttelen hevoselleni. Niin sen keskittyminen ja mielenkiinto tulee minuun, eikä niihin tienpientareen voikukkiin. Maastakäsittelyn tärkeimpiin kuuluva osa on kehuminen ja juttelu, sekä rapsuttelut. Se sinulta taisi uupua ja sen takia Voiton keskittyminen lähti jonnekin aivan muualle.

  4. Ei ryhmämaastakäsittelyä. Hevonen naruriimuun ja pitkään köyteen ja kentälle. Ei noin, että hevosten tarhaan mennään niiden vapaana ollessa huitomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis hevoset eivät ole tuohon huiskaan tottuneet tai ovat ne joskus sen yli hypänneet, kun se esteradalla oli, mutta mun mielestä tuo ainakin hyvin ajaa pelottavan esineen asiaa. Pitää ensi kerralla sitten tietty ottaa uusi esine. Yleensä jos keksin jotain jännää niin käydään aina hevosille sitä näyttämässä :) Yllättävän luottavaisena Voitto käyttäytyy, antanut mm. imuroida ja sellaisella pölyhuiskalla tehdä tuota.

   Kiitos kommentista ja vinkeistä muutenkin :) Tuli vielä mieleen miksei voi mennä tarhaan? En muita juttuja siellä tekisi, mutta usein Pinjan (ja Lillin) kanssa puuhastellaan just tollasia juttuja yhdessä tarhassa.

   Poista
  2. Silloin hevosen keskittyminen voi sitten mennä toisen ponin kanssa näyhäämiseen. Lisäksi se ei ole turvallista. Jos vie tarhaan kahden hevosen keskelle vieraan asian, voi tulla ihan mukava joukkopaniikki ja silloin ei ole hyvä olla hevosten keskellä.

   Poista
  3. Tarhassa ei suositella tehdä mitään, kun se on hevosen koti, samoin kuin karsina.

   Poista
  4. Totta kyllä viimeinen anonyymi, meillä karsinassa oikeastaan aina ehdoton rauha, enkä siellä tee mitään. Tarhassa tulee välillä puuhailtua, siellä tosin hevonen pääsee halutessaan tilanteesta vapaasti pois :)

   Poista
 25. Pitää muistaa, että noista voi saada harmiakin jos tekee väärin. Esim. Mulla tuli enemmän ongelmia selkäännousuissa, kun rupesin tekemään tota peruutus juttua. Se vaan peruutti vaikka sitähän en halunnut. (Tosin meillä oli sekäännousussa ennen muutenkin pienoisia ongelmia)

  Mutta tekemällä oppii ja on kiva huomata, että jo yhdestä kerrasta voi oppia. Esim. Mun heppa on oppinu tulemaan vihellyksestä jo. Ja se on sulonen, ku se seuraa mua silleen, että kulkee takana :D (ihan niinku hepat tekee toisilleen)

  VastaaPoista
 26. Hyvinhän Voitto menee maastakäsittelyssä! Kyllä nuo minusta oli kaikki tosi hyviä maastakäsittely ideoita ja teidän luottamuskin näyttää olevan ihan hyvä vaikka monet sanovat että ei ole koska et maastakäsittele paljon. Tosiasia kuitenkin on että ei se maastakäsittely ole ainoa oikea tapa saada hevosen luottamusta. Teilläkin on hevoset omassa pihassa ja näätte ne joka päivä ja hevoset tunnistavat teidät. Hienoa Tiia ja Voitto! :) En ymmärrä miksi sinulle tullaan valittamaan niin hirveästi joka ikisestä asiasta minkä blogiisi kirjoitat, olet kuitenkin jo kokenut hevosenomistaja ja ratsastaja. Kateellisiahan ne kaikki vain ovat! T: Anni

  VastaaPoista
 27. Tämä oli tosi kiva postaus ja video! :)

  VastaaPoista
 28. Kiva kun innostuit tekemään maastakäsittely juttuja! Minä olin myös yksi niistä joka ehdotti maastakäsittelyä arkeen vaihteeksi. :) Olen lukenut vasta aika vähän aikaa blogiasi ehkä puolisen vuotta?? mutta lueskellut myös vanhojakin juttuja näin jälkikäteen. Itse oletkin sanonut ettet pahemmin ole näitä juttuja tehneet etkä ole varma teetkö oikein niin minusta teillä meni yllättävän hyvin! Voittohan seurasi sinua välillä aktiivisemmin ja välillä vähemmän mutta joka tapauksessa seurasi. Voitto olisi aivan hyvin voinut jäädä vain seisoskelemaan paikoilleen tai huonoimmassa tapauksessa lähtenyt juuri päinvastaiseen suuntaan. :) Ja miten hyvin tuli luoksesikin toisesta päästä kenttää. Tämänkin se olisi voinut aivan hyvin jättää tekemättä kun ei vaan huvita ja uutta juttua. Hyvä te! Harjottelemalla paranee mutta mielestäni tosi hyvin treeni määrään nähden :)

  VastaaPoista
 29. Minkä kokoinen sun tipperaryn liivi on? Oon itekkin suunnitellut hankkivani sellaisen ja oon jotain 162 pitkä, ja mietin hankin ym vai ys kokoisen liivin. Mukava kun sunkin blogista voi lukea, et oot tykänny tipperarystä, niin ehkä uskaltaudun sen itselleni hankkimaan:D tsemppiä jatkoon Voiton kanssa, niin maastakäsittelyssä kuin perusratsastuksessakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitko linkata mistä turvaliivin voisi löytää? Olen yrittänyt googlailla mutta ei ole sattunut vastaan kauppaa josta saisi kyseisen liivin:/

   Poista
  2. Apua en oo ihan varma koosta, mutta muistaakseni se oli YM. Itse taisin miettiä YL kokoa, mutta tai kuitenkin koon isompaa, mutta liikkeesä neuvoi ottamaan pienemmän jotta menee selän myötäisesti. Sitä saa säädettyä tosi paljon kyljistä, tietysti jos sen venyttää niin se ei enää sujaa niin paljoo.

   Toiselle anonyymille, kannattaa nyt ihan oikeasti opetella googlausta, enkä tarkota pahalla, mutta jos ei löydä yhtään kauppaa missä niitä on niin täytyy taidoissa olla vähän hiomista ;) Mutta tällä hakusanalla löytyi monta suomalaista kauppaa: https://www.google.fi/search?q=tipperary+evneter&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:fi:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=cA8fVJW9Hc6AtAHOp4KgBw

   Poista
  3. Kyllä niitä löytyy suomesta mutta ei Espoosta....ja jos en ihan väärässä oo niin eikö se ole eventer eikä evneter?:)

   Poista
  4. Tiiätkö onko näitä liivejä tulossa horse show'hun myyntiin?:)

   Poista
  5. Noniin ja anonyymit vauhdissa. Opetelkaa ihan oikeasti etsimään tietoa, noita liivejä nimenomaan löytyy espoostakin kun itsekin sieltä hommannut kyseisen liivin. http://www.diswest.fi/shop/index.php?route=product/product&product_id=56 < siinä sinulle ESPOOSSA oleva kauppa mistä löytyy.

   Poista
  6. Tuolta liikkeestö taisin itsekkin ostaa :) En tiedä tuleeko horse showhun, luulisi että jollain on!

   Poista
 30. Hyvinhän teillä sujuu! :)
  Tuoksu kiva ja erilainen postaus ja video, oli tosi kiva lukea postausta ja katsella videota :)

  VastaaPoista
 31. Katsokaapa youtubesta hempfling videoita. Hienoa Tiia että yrität sillä monikaan hevosen omistaja ei edes yritä mennä hevosen ehdoin😃

  VastaaPoista
 32. Oon nähny aikasemminkin ton parelli hommellin ja kivalta vaikuttaa. :)

  VastaaPoista
 33. Moni ano vois vähän löysätä sitä kukkahattuaan! Mitenhän ammattilaisratsastajat pärjäävät hevostensa kanssa, vaikkei moni edes laita niitä itse valmiiksi? Ei hevonen kaipaa mitään pelottavilla asioilla sivelyä yms. Jos päivittäisessa hevosen käsittelyssä tai hoidossa tulee jotain ongelmia niin niitä voi olla hyvä ratkoa maastakäsittelyllä, Tiialla ja voitolla ei selvästikään mitään ongelmia ole.

  VastaaPoista
 34. Kiva kun maastakäsittelit Votea :)

  VastaaPoista
 35. Kiva video ja pitää itekki kokeilla noita parelli juttuja kuulostaa kivoilta.:) ja hyvinhän voitto teki noi kaikki jos ette oo hirveesti noita ennen tehny:)

  VastaaPoista
 36. Aws! ♥ ihana video! Sovitte mun mielestä voiton kanssa hyvin yhteen ! Voitto luottaa suhun ihan 110% !!!! 😊

  VastaaPoista
 37. Onko voiton kieli revennyt??! Miksi? Ja voitko tehdä postausken vanhoista ajoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, ei tiedetä mite, karsinasta kuulemma löytyi revenneenä. Ei siis ole meidän aikana tapahtunut. Ja postauksia vanhoista ajoista löytyy aika paljon tuolta bannerin vierestä kohdasta erikoispostaukset.

   Poista
 38. luetko läpi youtube komentit vaikka et vastaa niihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo yleensä, kun ne tulee mulle sähköpostiin :)

   Poista
 39. Hieno video, kyllä sen näkee että voitto tykkää susta :) Aika hyvin meni varsinkin toi peruutus :) Ite oon tottunut tekemään vähän eritavalla, mutta hyvin toi näyttää toimivan teillä:)) osaako voitto mitään temppuja? hyviä syksyjä teille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ei se varsinaisesti osaa, venytykset, kumarrukset ja luokse tulon, jos niitä nyt tempuiksi ees voi kutsua :D

   Poista
 40. Hienoa :)! Tätä näkisi mielellään lisääkin :D

  VastaaPoista
 41. Hyvältä näytti! Voitto käyttäyty kyllä tosi hienosti tossa vappuhuiska jutussa! Moni varmaan ois kyllä vähän säpsyny tuota :D Näkisin lisää näitä mielelläni :) Hyvä te!!

  VastaaPoista
 42. Ihanan hyväntuulinen video! :-)

  VastaaPoista
 43. Kyllä maastakäsittelyä on kaikki hevosen kanssa touhuaminen niin että omat jalat on maassa, ihan normaali talutustilanne tarhasta taliinkin on maastakäsittelyä.

  Kai tää on sama juttu kun jotkut väittää ettei se-ja-se "ole ratsastusta" jos joku ratsastaa vaikka huonosti/lämppärillä/issikalla/väärän värisellä/väärin päin istuen jne. Vaikka oikeesti ratsastusta on se jos istuu liikkuvan hevosen selässä. :D

  Kaikenlaisia niuhoja kyllä on!

  VastaaPoista
 44. Voi jumal*uta tekis kyllä mieli sanoo ! Tiia teit tosi kivan postauksen ja vielä lukijoiden pyynnöstä, jota et olisi välttämättä muuten tehnyt, niin sitten jotkut 9-vuotiaat kukkahattutätöset tulee heti anonyymeinä pommittamaan... En tajua ! Meillä ei maastakösitellä erikseen hevosia vaan se tehdään yleensä pienimuotoisena liikutuksen jälkeen... Ja ei siinä minusta ole mitään vikaa ja hevoset toimii hyvin...
  Minusta olisi vähän turhauttavaa lähteä talliin vain maastakäsittelemään hevoseta "pelkästään" miksei voi vaikka ratsastaa ja sen jälkeen tehdä vähän noita juttuja. (Meilläkin perusjuttu on, että loppukäyntejä kävellään sillai, että hevonen seuraa minua maasta enkä pidä siitä kiinni)
  Tsemppiä jatkoon Tiia :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon miettinyt samaa. Mitä ihmettä te jotkut anonyymit tavoittelette noilla ilkeillä kommenteillanne? Pahaa mieltä Tiialle? Jos teillä itsellä on paha mieli jostain, ei sitä tarvitse tulla muihin purkamaan ;)

   Poista
 45. Luin jotain teijän vanhoja postauksia. Mua häiritsee teidän puheet turpahihnoista, voisitteko tehä aiheesta postausta ja selittää tarkemmin teidän mielipiteitä asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkä puheet? En kyllä keksi turpahihnoista kokonaista postausta, mutta jos joku sua häiritsee niin kysy, vastaan kyllä :)

   Poista
  2. Muo on ihmetyttänyt kun et uskaltanut ratsastaa Voitolla ilman turpiksia. Ja Pinja on blogissaan sanonut, että Lillillä pitää käyttää turpiksia koska se muuten aukoo suutaan. Ja hevosenko vika sen on? Eikö ihminen voisi opetella ratsastamaan niin, että se hevonen ei pakenisi kuolainta? Mutta ei, hevosen turpa köytetään kaikenlaisilla reileillä kiinni ja sitten vielä syötellään omenoita kädestä. Mikä idea siinä on?
   Itse menen aina ponillani ilman turpiksia, sillä totuus tulee hevosen suusta. Sitten kun suu aukeaa, tiedän että tein väärin. Oma ponini on oma valmentajani. Se kertoo jos on liian huono myötäys tai kovat otteet.

   Poista
  3. Mistä olet tuon keksinyt etten uskalla mennä ilman turpista, omasta päästäsi ilmeisesti, koska olen mennyt ilman turpista eikä siitä mitään kamalaa seurannut :D

   Mä nyt en oikein keksi tähän vastattavaa, kun en uskalla mitään väittää kun ei ole fakta tietoa, mutta ei suun aukominen aina johdu liian kovasta kädestä tai jos johtuu niin siihen on yleensä syynsä. Jos hevonen ei pysähdy kun sitä pienellä pidätteellä ja istunnalla pyydetään, otetaan sekä kädellä että istunnalla voimmakkaammat avut käyttöön, tällöin hevonen voi vastustella, kun ei haluaisi pysähtyä. Mielummin kerran kunnolla, jonka jälkeen hevonen yleensä tietää miten asia on mitä, että annat niitä pidätteitä kierroksen ajan eikä hevosesi reagoi mitenkään.

   Hienoa, että ponisi riittää sinulle valmentajaksi Itse luotan enemmän "oikeisiin" valmentajiin ja teen heidän ohjeidensa mukaan, kaikki kun ovat koulutuksen saaneita ammattilaisia :)

   Poista
  4. Kyllä meillä ihan oikea ammattilainen käy antamassa ohjeita kerran kahdessa viikossa. Hänen mielipiteensä ovat samat kuin minun, eli on typerää sulkea hevosen suu kun sieltä saa itsenäisesti mennessä "palautetta".

   Ainakaan silloin et uskaltanut mennä ilman turpista kun Votella oli kesällä se purema päässä.

   Poista
  5. Tota mä lähinnä tarkotin, mutta ei ihan noin voimakkaasti ilmaistuna.

   Mutta siis perusteluja miksi käytätte turpiksia, kun kerran kotona treenatte niin eikö hyvin voisi opetella ratsastamaan oiken, niin että hevonen saa itse kertoa kun satutat sitä? (En tarkoita että pitäisitte hevosianne huonosti, ne nimittäin näyttävät yleensä ihan hyvän tuulisilta)

   Poista
  6. Itse en käytä poneillani/hevosillani alaturpiksia, koska koen sen turhaksi. Joudun välillä ottamaan aika rajustikkin kiinni, mutta pienennän apuja sitä mukaa, kun poni on valmis kuuntelemaan. Monissa tehtävissä en itse edes huomaa että vedän suusta jolloin poni huomauttaa asiasta minulle.

   Totta, ei aina ole kyse siitä että ratsastaja on kova, mutta se on (mitä nyt itse seurannut) yleisin syy. Olen itse kuolaimettomien kannalla, mutta kun niitä ei kisoissa saa käyttää, on pakko pitää kuolaimia :P

   Poista
  7. Ooteko muuten nyt menossa minä päivinä Hissiin? Olisi mukava keskustella ihan kasvotusten näistä ja kertoa omat kantamme asioihin? :)

   Teilä on molemmilla kivat blogit, joita seuraan ilolla. Näistä saa paljon vinkkejä omiin harjoituksii, en kaikkea teidän touhuja katso hyvällä, mutta koska teidän hepat on oikeesti tosi tyytyväisen olosia ei ole mitään tarvetta asioihin puuttua :)

   Poista
  8. En kyllä aivan varmasti ole sanonut etten uskalla mennä ilman turpahihnaa, muistaakseni kesällä menin justjonkun haavan takia ilman turpista? Oot varmaan käsittäny väärin tai mä sanonu huonosti :)

   Poista
 46. Teillä molemmilla on tosi kivat blogit. Aina kun luen teidän postauksia tuun hyvälle tuulelle. Tuntuu että sun blogistas huokuu hyvää energiaa. Sinäkin olet aina niin iloinen ja oot muutenkin tosi kivan olonen ja tosi kaunis :)

  VastaaPoista
 47. Hyvä video ja ihana kuva!voitko kysyy Pinjalta miski se on estänyt mut instassa mun insta nimi on jupsuliini2605:)ja fanitan sua ja pinjaa ootte parhaita!!<3<3<3ja luen teidän molempien blogia ja katon youtubee ja seuraan instas paitsi en pinjaa kun se on estänyt:(:(:(:(:(:):):)!vastaa pliis!?:)

  VastaaPoista
 48. Teillä suju mun mielestä tosi hyvin! Monesti teen vuokrahevoseni kanssa ratsastuksen yhteydessä maastakäsin työskentelyä, sillä maksan tai teen töitä jokaisesta ratsastuskerrasta sen kanssa. Mutta jonkinlaista muutosta on alkanut tapahtua :) esim. Heppa seisoo selkään noustessa jo paremmin paikallaan, enkä enää joudu taluttaessa hinaamaan sitä. Opettajani kertoi minulle että herkkujen antaminen maastakäsin työskentelyssä voi helposti saada hevosen kerjäämään, joten en ole käyttänyt herkkuja ollenkaan.

  VastaaPoista
 49. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 50. Ihana postaus ja pidin tästä erinlaisesta postauksesta ja ihania molemmat ja fanitan sinua ja pinjaa ja voitko kysyy miksi pinja on estänyt mut ig:ssä ootte niin parhaita ja luen blogejanne ja katon youtubee!!!:):):)<3

  VastaaPoista
 51. Voitko vastata tohon mun kommenttiin!?:):):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varmaan just tollasen takia on estänyt : DDD

   Poista
 52. Mun mielestä teillä meni ihan hyvin! Voittikin rentoutui kun alkoi 'roikottaan heppiään', mikä on siis merkki rentoudesta, koska hevonen ei voi sitä tehdä jos ei ole täysin rento ;) toki kaikki 'temput' mitä videolla teitte eivät olleet suoraan oppikirjasta mutta on arvostettavaa että edes jaksat niitä voiton kanssa harrastaa, varsinkin kun voitto selvästi rentoutuu :) en ole varma luinko oikein, mutta sanoit kommentissa että voitto oli vain herkkujen perään? Kannattaa opettaa herkusta luopuminen, naksutuksen avulla ja samalla saat hevosesi ehdollistettua naksutukseen :) mukava kyllä seurata teidän blogia (:

  VastaaPoista
 53. Mitä mieltä olette/olet kuolaimettomuudesta? Itseäni vähän ärsytti ja järkytti, kun Lillin jäädessä kevyelle käytölle joku lukija ehdotti Pinjalle, että hän voisi vaihtelun vuoksi mennä Lillillä kuolaimettomilla ja Pinjan vastaus oli joku "hyi, en ikinä". Minua on harmittanut ja askarruttanut tuo kommentti jo pitkään, joten voisitko hieman selventää, että mikä "hyi" kuolaimettomissa on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kysy pinjala miksi vastasi noin, ei mulla oo mitään kuolaimettomia vastaan. Oon monesti pinjalle ehottanu et opettelis Lillillä menee kaulanarulla nyt kun tosiaan poni kevyemmällä :)

   Poista
 54. Muuten postaus oli tosi kiva, mutta vähän parellileikeistä lukeneena silmään pisti yksi kohta, joka oli tuo herkkujen antaminen. On ihan ok antaa vähän herkkuja, jos hevonen tekee oikein, mutta jostain ymmärsin, että parellileikeissä ei "kuuluisi" käyttää herkkuja, ja kuten itsekin totesit, annoit niitä melko paljon. Ja minäkin tosiaan haluaisin kysyä, että menetkö ikinä Voitolla kuolaimettomilla / haluaisitko kokeilla?

  En siis tarkoittanut pahalla ja voi olla, että olen ymmärtänyt väärin, mutta ainakaan Mustaa valkoisella- blogin Iida ei käytä hevosiensa kanssa parellileikeissä herkkuja ja heillä ainakin näyttäisi leikit sujuvan oikein hyvin :)

  VastaaPoista
 55. Tosi kiva postaus! Kyllä sen näkee että voitolla on hyvä omistaja :) Tälläsiä lisää? :D

  VastaaPoista
 56. Kiva postaus, hyvinhän nuo sujuu. :) nyt kun täällä on pinnalla tämä monipuolisuus treeneissä, niin tuli mieleen, että ootko koskaan ohjasajanut voittoa? Siinäkin olisi yksi hyvä ja monipuolisuutta lisäävä liikutusmuoto. :) jos innostut ohjasajamaan voittoa niin olisi kiva saada siitä videota. :)

  VastaaPoista
 57. Hei anot mistä te tiiätte et onks tiia aikasemmin maastakäsitelly Votee! Ei tiia kaikkee blogiin laita. Älkää tulko tänne päteen jotain omia juttuja! Jos teidän mielestä Tiia on niin huono kaikessa nii älkää sit kattoko noita videoita ja lukeko postauksia.

  Ja vielä yks juttu. Mulle sanottiin että mun hevosenhoito taidot on parantunu nyt ja osaan laittaa kylmätki paremmin se on ihan tiian videoiden ja postausten ansiota sillä oon ottanu Tiian taidoista mallia !

  Kiitos

  VastaaPoista
 58. Kiva postaus, mutta tuosta Driving gamesta voisin sen verran sanoa että me tehdään lännenratsastuksessa tuota samaa sillä tavalla että jatketaan sitä takaosan väistämistä niin että se hevonen pyörii. En osaa kovin hyvin selittää :D

  VastaaPoista
 59. (YRITIN LÄHETTÄÄ TÄMÄN KOMMENTIN KÄNNYKÄLLÄ MUTTA VARMAAN EPÄONNISTUI)
  En mielellään lukisi tällasia postauksia uudestaan, vähän tylsä. Mutta noi värit on kivat, sillä ne hahmottaa tätä postausta :-)
  Sanoit ettet irtohypytä, koska siinä on liian isot riskit. Mitä niillä riskeillä tarkoitit? Jossain kommentissa sanoit että juoksutus on rankkaa hevoselle, mutta en ollut varma oliko tämä se ''riski''. En kysy mitenkään pahalla, ihan mielenkiinnosta kysyn :-)

  VastaaPoista
 60. Ihan ylimmät anot ↑↑

  : Laittakaapa ITSE video ku maastakäsittelette HEVOSTA youtuneen, niin voin vaikka vannoo, et teijät haukutaan pystyyn. Hei miettikää mitä kommentoitte!!

  Järki käteen, älkää tollee sanoko jos ette itekkää osaa! Tykkäsin ite videosta :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.