Onnistunut estevalmennus ja uusi hevostuttavuus!

keskiviikko 10. syyskuuta 2014


Moikka! Maanantaina hypätiin taas Voiton kanssa. Edellisistä hypyistä ei ollyt kuin kaksi päivää, mutta muille päiville tällä viikolla ei saatu aikatauluja yksiin ja tulevana maanantaina onkin jo Sannan valmennus. Valmennuksen jälkeen "heitettiin" hevoset pikaisesti kotiin ja jatkettiin seuraavaan paikkaan, josta teille jo vihjasin Facebookissa.

Mentiin  oikeastaan lähes samaa rataa mitä viimeksi. Rataan oli lisätty yksi suunnanvaihtoeste, joten esteet tultiin kuitenkin nyt hyvin erilaisessa järjestyksessä. Pinja pääsi tällä kertaa mukaan, joten saatte videotakin radoista. 

Alkuun tultiin puomia isolla ympyrällä vai pitäisikö sanoa puolikkaalla kentällä. Tämän jälkeen mentiin erilaisia tehtäviä mataliksi lasketuilla esteillä. Yksi tehtävistä näkyykin videon alussa. Verkan jälkeen aloitettiin noin 90cm radalla, joka sujui oikeastaan todella hyvin yhtä typerää mokaa lukuunottamatta. Keskihalkaisijalla olevalle esteelle lähdin tuuppaamaan, jolloin Voitto sitten kielsi. Terhi kyllä sanoi, että tuollaisesta paikasta Voitto voisi hypätä, kun olin koko alkuradan ratsastanut sitä hyvin. Olikin puhetta, että kyllä se pikku hiljaa alkaa antamaan pienempiä virheitä anteeksi, jos vain en tee niitä koko aikaa. Kiellon jälkeen uusi lähestyminen ja rata onnistuneesti loppuun. Vaikka tuo kielto oli melko räikeä virhe ja huono ratsastus, olin itsekkin tyytyväinen muuhun rataan, omiin ratkaisuihini ja niiden toteuttamiseen sekä tietty heppaan.

Esteet nostettiin sitten metriin ja tulin vähän lyhyemmän radan, joka sujui sekin hyvin. Siihen otettiin mukaan muutama este tuon esteen, jolle kielto tuli lisäksi. Kolmoisarja ja kolmen askeleen linja olivat sujuneet hyvin, joten niitä ei tarvinut uusia. Hyvä, sillä yleensä juuri kolmoisarja ja linjat on mulle itselle vaikempia. Metrin radalla ratsastin vihreälle okserille myös vähän huonosti ajamalla, mutta tein sen ilmeisesti tarpeeksi selvästi, sillä Voitto hyppäsi ihan tyytyväisenä siitä. Hyvä fiilis jäi siis näistä treeneistä. Toivotaan, että Sannan valmennuksessa saan pidettyä myös ajatuksen kasassa enkä panikoi... Kiellot on muuten koko ajan vähentyneet, toivotaan että kohta ollaan siinä pisteessä, että normaali valmennuksessa ei yhtään kieltoa edes tule.


Pikaisesti käärin kylmät Voitolle loppuverkan jälkeen ja lähdettiin kotiin. Ruokittiin hevoset ja sen jälkeen jatkettiin matkaa Keskimäelle, jossa Pinja kävi viime keväänä tunneilla. Nyt käyn minäkin! On hyvä mennä muilla hevosilla ja hakea varmuutta varsinkin hyppäämiseen anteeksiantavaisemmilta hevosilta. Tunti on valitettavasti vasta illalla, että mitään kuvia äiti ei sieltä saa pimeyden takia ja videostakaan ei kovin hyvää tullut ainakaan tällä kertaa. Laitan teille muutaman kuvakaappauksen videolta, mutta jatkossa varmaan laitan videoitakin, jos niitä vaan tarpeeksi äiti ehtii kuvata.

Ratsuksi sain Vertin, joka on yksityinen, mutta tekee tuntejakin. Heti selkään istuessa olo tuntui ihan kummalliselle. Voitto on tosi ohut ja siro ja nyt alla oli melko massiivinen hevonen ainakin ylhäältäpäin katsottuna. Aloitettiin verkkaamalla käynnissä ja ravissa itsenäisesti, jonka jälkeen sitten siirryyttiin kolmelle ympyrälle. Muilla ymyröillä oli kolme, mutta minä olin keskiympyrällä kahdestaan toisen tuntilaisen kanssa. Toisen piti olla ympyrän keskellä ja ns. opettaa ympyrällä menevää, keksiä sille tehtäviä jne. Mua vähän harmittaa kun mulla ei ollut silmälaseja, sillä enhän mä nähnyt oikeen sitä toista, joten paljoo en pystynyt neuvoja antamaan istunnasta, joka meillä aiheena oli.


Minun piti sitten vuorollaa tehdä mm. asettamista ulos ja sisälle, siirtymisiä sekä temponvaihteluita ilman jalustimia. Vertti teki hyviä siirtymisiä ravista käyntiin, mutta sitten kun olisi pitänyt lähteä liikkeelle ei herralla ollut kovin kiire. Temponvaihteluissa se kuitenkin reagoi varsinkin lopussa melko hyvin molempiin suuntiin. Vertin laukkaa mun oli tosi vaikeaa ratsastaa ja se tuntui ihan sille, että hevonen menisi vastalaukkaa. Tuomas sanoikin, että laukka on sillä melko heikkoa.

Voitto on sellainen kumipallo, että se asettuu ja taipuu oikeastaan aina melko hyvin, vaikka vähän jumissa olisikin, joten oli vähän totuttelemista aivan erityyppiseen hevoseen, jolle taipuminen ei ollut läheskään niin helppoa. Ja muutenkin oli hakemista miten juuri tämä hevonen toimii. Olen mennyt sen aikana kun Voitto on meillä vain muutamalla muulla hevosella, joten olen oikeasti vähän hukassa muiden selässä.


Tehtiin sitten vielä opettajan johdolla ilman jalustimia temponvaihteluita laukassa ja ravisaa. Sain muuten paljon kehuja istunnasta, joka oli omastakin mielestäni paljon parempi kun Voiton kanssa. Asiaan saattoi vaikuttaa se, että satula oli yleis- eikä estesatula. Oli paljon helpompi istua jämäkästi ja ryhdikkäänä yleissatulassa mitä Voiton estesatulassa. Satulasta puheen ollen olen tainut tottua Voiton satulaan vähän liian hyvin, sillä ei mua normaalisti ilman jalustimia menon jälkeen koske mihinkään, mutta nyt polvet ja lonkat olivat aivan jumissa. Lihaksiin ei siis koskenut, vaan niveliin. Kun jalustimet piti laittaa jalkaan en saanut jalkaani nousemaan lonkasta niin ylös, että saisin jalkkarin jalkaan, joten mun piti kädellä nostaa jalkaa, jotta saisin sen halustimeen. Oltiin vielä juuri kotimatkalla TK:lta puhuttu siitä, ettei mun polvet ole pitkään aikaan oireillut. Eilen kun istahdin omaan satulaan oli samat kohdat kipeät, varsinkin polvet olivat sisäpinnoilta ihan kosketusarat. No, ehkä se siitä hiljalleen kun tottuu muiden hevosten liikkeisiin ja erilaisiin satuloihin :D Ensi viikkoa odotellessa! Ensin Sannan valmennus ja sitten sieltä suoraan tunnille.

Nyt kouluhommien pariin ja illalla vihdoin kouluvalmennukseen!

65 kommenttia

 1. Tosi kivannaköistä menoa!

  VastaaPoista
 2. Vertti on minullekkin ennestään tuttu hevonen, Tiedätkö samalla tallilla olevan hevosen Carl III vai onko hän nimellä tarmo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedetään ja se on tuossa kuvassakin taustalla Pinjan alla. Pinja siis meni sillä :)

   Poista
  2. meinasin juuri itsekin kysyä että onko carl tuo kimo tuossa yhdessä kuvassa:) -eri ano

   Poista
 3. Kiva postaus, voin vaan kuvitella kuinka oudolta tuntuu mennä yhteen hevoseen totuttuaan ihan uudella tuttavuudella :D

  Ps. Se on muuten temponvaihtelu, ei temmonvaihtelu.

  VastaaPoista
 4. Siis meneekö Tarmo ja Rontti kumpikin tunteja???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarmo ainakin menee, en tiedä kuka on Rontti :D

   Poista
  2. Vertti oli kutsumanimeltään Rontti ollessaan Kiuruvedellä.

   Poista
  3. Tarmo ja ronttivertti (kumpi onkaan) oli samalla ratsastus koululla kiuruvedellä missä ite kävin. Tarmo oli se mun lemppari <3

   Poista
 5. Kirjoitat hyvin mutta nuo -kkin päätteet häiritsevät hirveästi. Itsekin EI itsekkin tai menekään eikä menekkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah ne häiritsee mua itseänikin ja otin vaikka kuinka monta sellasta pois kun luin tekstin uudelleen :D

   Poista
 6. MAHTAVAA! Hieno päätös, että menet tunneille oman heppailun lisäksi. Uskon, että siitä on erittäin paljon hyötyä myös Voiton kanssa ja ennen kaikkea sinun omalle itsetunnollesi ja ratsastustaidoillesi. Huippua :) Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, että jos löydät tuolta jonkun hevosen jolla sinun on erityisen mukava hypätä, niin yrität ratsastaa Voittoa saman tapaiseksi. Usein jos ratsastaa kauan vain yhdellä hevosella, oppii vain miellyttämään hevosta ja tekemään sille sopivat ratkaisut, mutta joskus on hyvä myös pyytää hevosta mukavuusalueelta pois, jotta ratsastajan on helpompaa.

  Esimerkkinä se, että minä mm. inhoan kieltäviä hevosia yli kaiken. Menetän kielloista paljon itseluottamusta ja aina jos minulla on hevonen joka kieltelee paljon, menetän kiinnostustani esteratsastukseen. Jokaisen nuoren jonka olen kouluttanut, olen hypännyt sillä periaatteella, että puomeja saa ottaa jos paikka on huono, mutta koskaan hevonen ei saa pysähtyä esteen eteen (ellei nyt toki ole ihan mahdotonta selvitä esteen yli vammoitta). Tämä tekniikka on toiminut niin, että olen saanut alleni 99% varmuudella aina esteestä yli meneviä hevosia, joilla minun on ollut mukava hypätä :) Toki vanhemman hevosen kouluttaminen johonkin tiettyyn muottiin on vaikeaa, mutta kannattaa vähän ajatella tälläisiä asioita ja miettiä, voisitko soveltaa jotain opittuja asioita/hevosten tapoja liikkua sinun ja Voiton treeneihin. Näistä toki kannattaa jutella myös Terhin kanssa, mutta noin niin kuin yleisesti ainakin minua tämä ''hevosen muokkaaminen'' omiin tapoihin on tuottanut tuloksia huomattavasti pidemälle kuin se, että olen yrittänyt mukautua väkisin hevosen ajatusmaailmaan (mikä ei loppujen lopuksi kovin fiksu ole :D).

  Tsemppiä paljon treeneihin niin vieraiden ratsujen, kuin Voitonkin kanssa. Seuraan innolla jospa saisitte pian kisoissakin rullaamaan. Tulkaahan myös Kimmolle kisoihin niin näen teitä välillä ihan livenäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Seraaviin kisoihin piti jo Kimmolle tulla, mutta mulla on silloin koeviikko just menossa ja pakko lukea kun lauantaina varmaan menen Sorsasaloon hyppäämään 90cm. Olisin muuten tullut vähän kummallisesti Kimmolle hyppäämään sen toisen 90cm sunnuntaiksi, kun se tuntuu nyt olevan se sopiva korkeus. Mutta jospa seuraaviin kisoihin, yhdet alueen lempparikisoista ehdottomasti nimittäin ain siellä :)

   Poista
 7. Jee Tiia, erittäin hyvän näköistä menoa Voiton kanssa, kielto oli sun moka ja Voitto reagoi "oikein", automaattihevosella joka paikkaa kaikki virheet ei opi mitään. Todella kivan näköstä menoa ja sä ihan tosissaan annoit Voiton laukata, mikä selkeästi vaikuttaa Voiton hyppäämiseen. Mahtavaa, sama fiilis ja näitä ratoja kisoihin! Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep siis en mielestäni missään vaiheessa sanonut, että Voitto kielsi ihan omasta tottelemattomuudestaan vaan syy tosiaan oli huono ratsastus. Tietysti se olisi noin pienen esteen päässyt kauempaakin, kuten teki sitten 10cm korkeammilla esteillä. Kiitos paljon! Terhi kyllä koko ajan muistuttaa, jos laukka lähtee hiipumaan, joten nyt alkaa se oikea rytmi löytyä, joka tosiaan vaikuttaa paljon myös siihen itse rataan :) Samaa fiilistä tosiaan koitetaan tavoitella tulevissa kisoissakin, ilman tota mun mokaa tietysti :D

   Poista
 8. onko tuon Vertin oikea nimi Draiver? saatan nimittäin tuntea kyseisen hevosen ja edellisellä tallilla tätä kutsuttiin Rontiksi, ehkä siksi tuo yksi ano kysyi, käykö "Ronttikin" tunnilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan varma ole, mutta mielestäni on tuon niminen :)

   Poista
  2. On oikea nimi Draiver. Omistaja vaihtoi nimen ostaessaan sen kun ei pitänyt nimestä Rontti. Joten Vertti siitä tuli :)

   Poista
 9. Eikö kannattaisi edes harkita koulusatulaa Voitolle, vaikket koulua kisaakaan? Se auttaisi varmasti omaan istuntaasi, kun ei tarvitsisi aina ratsastaa estesatulalla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti sitä harkitaan, mutta kun se maksaa 1000e-> ja Voitolle satulan löytäminen on vielä tosi vaikeeta, sille kun ei ainakaan ne halvemmat estesatulat sopinut ikinä :/ Tietty mä haluaisin koulusatulan!

   Poista
  2. Hyvän koulusatulan voi saada paljon halvemmalla kuin 1000€. :) omalle hepalle tosi vaikea löytää satulaa, mutta löysin laadukkaan vähän käytetyn koulusatulan 600€. Täytyy vaan jaksaa kokeilla monia kymmeniä eri satuloita.

   Poista
 10. Kiva että käyt nykyään tunneillakin, varmasti oppii paljon kun ratsastaa välillä eri hevosiakin :) Mutta vähän harmitti lukea tää postaus, mä kun odotin jotain suurempaa, siis esim. uutta hevosta ja olin jo aiemmin lukenut Pinjan blogin kommenteista että säkin alat käymään tuolla tunneilla, joten ei silleen ollut yllätys. Mutta muuten tosi onnistunut postaus!

  VastaaPoista
 11. Onko pinja sun siskopuoli? aattelin ku oot sanonu jossai videossa että "pinjan äiti" ja sanot sitä nimellä tytti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tarkota mitenkään pahalla, mutta mä oon miettiny samaa asiaa. Pinja puhuu äidistä ja sinä Tytistä. Mutta asiasta toiseen, osaatko sanoa millon on seuraavat kisat? :)

   Poista
  2. Ei oo siskopuoli, enkä muistaakseni oo puhunu missään videossa Pinjan äidistä, kun meidän molempien se on :D Pinja ehkä blogissa puhuu äiti nimellä, mutta kyllä me molemmat etunimellä kutsutaan "livenä" :)

   Poista
  3. aika outoa kutsua omaa äitiä tämän etunimellä...

   Poista
  4. Ei lähellekään outoa:D Aika yleistä. Se taitaa vään riippua asumissuunnasta yms. Tunnen monia jotka kutsuu vanhempiaan nimillä.

   Poista
  5. Syitä voi olla monia :) jotku eivät välttämättä tykkää että kutsutaan äidiksi :D

   Poista
 12. Höhhö.. luulin jo että teettäisitte lillillä varsan :/ aijotteko joskus? Hienosti menitte :

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä. Mitä me sillä varsalla tehdään kun molemmat on opiskelemassa jossain? Se on tässä lähinnä ongelma, jonka lisäksi tarvittaisi paljon apua koulutukseen.

   Poista
 13. Kuulostaa aika oudolta, että maksaa opetuksesta ratsastuksenopettajalle ja sitten tuntilaiset kuitenkin joutuvat itse vuorotellen seisomaan oman ympyränsä keskellä ja keksimään itse tehtäviä toiselle. Pitikö toisen vielä kommentoidakin niitä tehtäviä? Minusta maksetun opetuksen tulisi tarkoittaa, että ainoastaan opettaja opettaa ja opettaja kertoo, mitä tehdään. Saati että ratsastuskoululainen osaisi kommentoida tehtävän suorittamista oikein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se opettavaista itse joskus opettaa ja ns. "etsiä muiden virheitä". Oppii katsomaan omaakin ratsastusta muiden näkökulmasta:)

   Poista
  2. Olisi se minustakin ollut vähän outoa, jos sitä olisi pitkä aika tehnyt, mutta ei siihen tosiaan koko tuntia uhrattu. Omasta mielestäni juuri alemman anonyymin pointtien takia hyvä tehtävä ja kivaa vaihtelua varmasti vakkarituntilaisille ainakin!

   Poista
 14. Ihana postaus! Ja mietin että istuntasi saattaisi paratua voitolla sillein että pidentäisit vähän jalustimia, itse oon huomannu sen että heti tulee jo ryhdikkäämpi olo! Tietysti lyhyet jalustelet hypätessä mutta sitten sileellä pidemmät. Kannattaa kokeilla, ekoilla kerroilla tuntuu varmaan oudolta mutta pidemmän päälle kyllä istunta on parempi! :)

  VastaaPoista
 15. Minulla olisi ihan kiva idea: tekisit kypärä kameralla videon maastosta.😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole kypäräkameraa, eikä kameraa minkä voisi kypärään viritellä :/

   Poista
 16. Onko tuolla Keskimäellä maneesia? Mietin vain, että sieltä voisi saada pimeämmälläkin ehkä parempia kuvia :D Kiva kuitenkin, että tulee vähän erilaisempiakin postauksia jatkossa kuin vain Voitosta kertovia :D

  VastaaPoista
 17. Kommentoin tosi harvoin sun blogiin vaikka pitkään oonki seurannu, mutta nyt on ihan pakko! Sun ratsastus on parantunut huomattavasti kun vaihdoin Terhin valmennukseen, näytät paljon varmemmalta etkä oo yhtään niin huolestuneen oloinen kokoajan. Varsinkin näillä radoilla sulla oli hyvät paikat tuota yhtä lukuunottamatta. Tosi paljon tsemppiä sulle myös jatkoon:)

  VastaaPoista
 18. Musta toi kielto oli nyt ns paremman näkönen, koska sä olit selkeesti menossa esteen yli ja sun tasapaino heilahti. Tarkotan tällä siis sitä, että monissa videoissa kielloissa sä et heilahakkaa selässä ja jotenkin näkee että sä oot ajatellukin sitä että nyt stopataan tähän ja oot lopettanu ratsastamisen.. Vaikee selittää mutta jospa ymmärrät mitä meenaan :D ihan eri näköstä menoa ja sulla selkeesti sisuuntunu asenne: Nyt mennää eikä meinata! Siitä se lähtee, ja hyvin se Sannan valkku menee tolla asenteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten totta ja tunnistan itseni täysin, siitä että usein ns. luovutan jos näyttää huonolle :D

   Poista
 19. Vau, teillä meni tosi hyvin valkku, ihan sikapaljon on edistystä teijän menossa tapahtunu.. ja ratsastit niin sujuvasti ja eleettömästi ;)

  VastaaPoista
 20. Mä tykkään ratsastaessa käyttää piilareita (en kyllä aina jaksa laittaa..). Ei valu rillit nenää pitkin ja näkökenttä on ns. laajempi. Eikä haittaa jos vaikka tippuu niin ei mee rillit rikki ;) Eli jos vaan pystyt, niin kannatan kokeilemaan piilareiden käyttöä!

  VastaaPoista
 21. Kiva että oot alkanut käydä tunneilla muuallakin :) varmasti hyödyllistä, itekin käyn välillä muuallakin kun omalla. Mä ootan myös innolla Sannan valmennusten alkamista, tsempit sinne (: !

  www.iddejacoda.blogspot.fi

  VastaaPoista
 22. Te sovite voitton kans hyvin yhten😊

  VastaaPoista
 23. Todella upea tämä ulkoasu! Mukavan rauhalliset värit :)

  VastaaPoista
 24. Yrittäkääs varsaintoilijat miettiä, että varsan teettämisen pitäisi lähteä tamman erinomaisuudesta eikä siitä, että omasta mussukasta vain halutaan varsa. Vaikka tamma ja ori molemmat olisivat hyväluonteisia ja erinomaisia urheiluhevosia (eli ei mikään HeA/120 cm vaan oikeasti urheiluhevosia), tuloksena on silti paljon keskinkertaisia varsoja. Heppatytöt tietysti ajattelevat, että kaikki hepat ovat ihania ja kaikki varsat olisivat ihania, mutta harvalla tavallisella harrastetammalla kannattaa teettää varsaa. Olen nähnyt Lillistä vain kuvia ja videoita enkä sen kummemmin perehtynyt sen rakenteeseen ja muuhun, mutta käsittääkseni se on hyvin tavallinen hevonen, jolla on hyvin tavanomaiset liikkeet ja hyppy. Ensin täytyy aina miettiä, onko tammalla jotain annettavaa rodun jalostukselle. Esimerkiksi huonorakenteisia jalkoja ja monta muuta asiaa ei kannata periyttää eteenpäin, koska varsa joutuu elämään niiden kanssa. Tamma voi ilahduttaa omistajiaan ja elää arvokasta ja täyttä elämää, vaikkei sillä varsaa teettäisikään. Nythän se on tehtävänsä jo tehnyt (ja tekee edelleen) rakastettuna harrastehevosena. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta :) Lillin rakennetta on kyllä paljon kehuttu, mutta ponillahan ei ole sukua tiedossa jne.

   Poista
 25. Tiia mitä tehdä kun blogger ei anna ´pistää kuvia blogiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksaa jaksaa vaan rämpätä sitä nappia, itse saan joskus minuuttitolkulla sitä tehdä! Kannatgtaa myös kokeilla ladata yksi kuva kerrallaan postaukseen.

   Poista
 26. Videolla meno näyttää tosi hyvältä, waude! Ja tää ulkoasu on muuten tosi kiva, en oo ollut pitkään aikaan koneella kunnolla ja oon nähnyt tän vaan kännykästä. :)

  VastaaPoista
 27. Sulla oli tuolla tekstissä kirjoitus virhe sun piti varmaan kirjoittaa ollu mutta siellä lukee olly :)
  Ja mulla ei kaikkien hevosten kans mene oikein nappiin esteillä vaan tulee monta kieltoa ennen kuin pääsen yli ://

  VastaaPoista
 28. Oliko Lilli sillon kun te molemmat omistitte sen, niin jossain ratsastuskoululla tai jossain yksityistallilla? Vai oliko se teidän omassa tallissa? Tai oliko ollenkaan tekijän omaa tallia?

  VastaaPoista
 29. Nyt silmälasit tai piilarit päähän! joskus tein samaa että en käyttänyt mutta eihän siinä ole järkeä jos ei kunnolla näe. Oikeesti täytyisi järjellä ajatella. Ei pahalla :)

  VastaaPoista
 30. Olisi kiva, jos tekisit linkkaa blogisi postauksen, mutta vain ratsastuskoululaisten blogeilla. Varmasti moni lukijoistasi käy ratsastuskoulua, joten ainakin itse lukisin niitä ihan mielenkiinnolla.

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.