Kolmen kuukauden liikutukset

maanantai 22. syyskuuta 2014

 Moikka! Tänään vähän erilaista postausta. Eksyin sattumalta Skyfighter nimiseen blogiin ja törmäsin siellä mielenkiintoiseen postaukseen, jossa oltiin listattu päivä kerrallaan liikutukset lyhyesti kesän kaikilta päiviltä. Mielenkiintoinen postaus, jonka haluan itsekkin nyt toteuttaa. Voisin tehdä samantien tälläisen neljältä edelliseltä vuodelta, kun olen koko Voiton meillä olo ajan pitänyt liikutuspäiväkirjaa. Ensin ihan paperilla ja nyt Google-kalenterin avulla. Kirjaan siis ihan lyhyesti mitä olen tehnyt esim. kevyt koulu, maasto, estevalmennus, puomeja. Nyt mennään kuitenkin vaan kolme kuukautta taaksepäin.

Ennenkuin päästään itse asiaan selvennän vähän käyttämiäni termejä ja värejä. Värit menevät siis raskauden mukaan, vaaleanvihreä on vapaapäivä, vähän tummanvihreä kevyt liikutus, keskiraskas on keltainen ja raskas punainen.


Jos listassa lukee vapaa tarkoittaa se kesällä ihan täysin vapaata. Hevoset kun ovat koko päivän ulkona, eivät ne tarvi kävelytystä illalla. Jos jostain syystä eivät ole voineet olla koko päivää pihalla, ollaan käyty niitä aina iltatallin yhteydessä kävelyttämässä esim. maastossa. Pyritään siis siihen, että hevoset ei koskaan seiso karsinassa pidempään kuin iltatallin ja aamutallin välin. Talvella joutuu sitten oikeastaan aina vapaapäivinä käydä illalla jalottelemassa, jos/kun hepat ei viihdy iltaan asti ulkona.

Vihreällä värillä merkityt liikutukset ovat kevyitä esim. palauttelua edellisen päivän raskaasta treenistä tai ilman satulaa jumppaa. Meidän maastot on yleensä myös näitä kevyitä, kun täällä ei tosiaan enää niitä kunnollisia maastoja ole, jossa pääsisi laukkailemaan ja ravailemaan pitkiä pätkiä. Nyt ollaan onneksi päästy pellolla päästelemään ja sitten löydetty kivoja metsäpolkuja, joissa on sopivasti mäkiä kiipeilyyn.

Keltaisella merkityt treenit on normaaleja ratsastuksia, hepalle tulee vähän hiki, muttei kuitenkaan ole ihan hiessä. Sileällä pyrin saamaan hevosen toimimaan mahdollisimman hyvin, onnistuneita suorituksia tekemässäni tehtävässä ja kun kaikki toimii niin yleensä lopetan. Joskus työstän enemmän yhtä askellajia tai sitten menen vähän kevyemmin kaikki läpi.

Punaisella merkityt treenit on sitten raskaita eli hepalle tulee ihan kunnolla hiki ja töitä tietää yleensä itsekkin tehneen. Laitan yleensä aina hyppäämisen, jos on otettu useampia hyppyjä, tähän kategoriaan. Kouluvalmennukset, rankat maastot ja itsenäisesti tehdyt kunnon sileän treenit kuuluvat myös tähän.Ja tässä olisi liikutukset kesäkuusta elokuuhun:
Kesäkuu
1.6 Hippolan klinikka eli estevalmennus
2.6 kevyt koulu ilman satulaa
3.6 vapaa
4.6 koulua
5.6 maasto
6.6 vapaa
7.6 puomeja
8.6 kunnolla koulua
9.6 vapaa
10.6 koulua
11.6 estevalmennus
12.6 maasto
13.6 koulua ilman jalustimia
14.6 juoksutus
15.6 koulu
16.6 maasto
17.6 vapaa
18.6 koulua
19.6 estevalmennus
20.6 Pinja ratsasti, koulua
21.6 kävelyä
22.6 koulua
23.6 estevalmennus
24.6 maasto
25.6 kouluvalmennus
26.6 koulua kevyesti
27.6 vapaa
28.6 koulua
29.6 puomeja
30.6 kouluaHeinäkuu
1.7 vapaa
2.7 maasto
3.7 ilman satulaa koulua
4.7 koulua
5.7 puomeja
6.7 koulua
7.7 kävely
8.7 vapaa
9.7 koulua
10.7 estevalmennus
11.7 koulua kevyesti
12.7 estekisat
13.7 estekisat
14.7 Pinja ratsasti, koulua
15.7 vapaa
16.7 Pinja ratsasti, koulua
17.7 ravipuomeja
18.7 maasto, kiipeilyä
19.7 koulu kunnolla
20.7 pellolla
21.7 koulua
22.7 vapaa
23.7 koulua
24.7 esteitä itsenäisesti
25.7 Pinja ratsasti, koulua
26.7 maasto
27.7 vapaa
28.7 koulua
29.7 puomeja
30.7 vapaa
31.7 koulua kunnolla

Elokuu
1.8 juoksutus
2.8 vapaa
3.8 koulua
4.8 estevalmennus
5.8 maasto
6.8 vapaa
7.8 koulua
8.8 estekisat
9.8 estekisat
10.8 estekisat
11.8 koulua kevyesti
12.8 kunnolla koulua
13.8 vapaa
14.8 ilman satulaa koulua
15.8 Pinja ratsasti, koulua
16.8 puomeja
17.8 koulua kevyesti
18.8 klinikka, ohjeena seuraava viikko kevyesti
19.8 vapaa
20.8 vapaa
21.8 koulua kevyesti
22.8 koulua
23.8 maasto
24.8 koulua kevyesti
25.8 koulua kevyesti
26.8 vapaa
27.8 kevyesti koulua
28.8 kunnolla koulua
29.8 kunnolla koulua
30.8 esteitä itsenäisesti
31.8 kevyesti koulua

Sitten meidän muutama perusperiaate liikutuksia suunitellessa. Joskus on pakko joustaa näistä periaatteista, sillä aina menot ei mene kuten on suunitellut ja ei ehdikkään vaikka ratsastaa, hevoselta tippuu kenkä tai valmentaja soittaa että tänään ainoa päivä tällä viikolla milloin voidaan hypätä. Mutta siis näiden periaatteiden avulla suunnittelen liikutukset, niistä ei mielellään jousteta, mutta välillä on pakko:
- Ei esteitä tai rankkaa maastoa vapaapäivän jälkeen.
- Esteiden / rankan maaston jälkeen ei koskaan vapaapäivää.
- Ei kahta vapaata peräkkäin.
- 1 vapaa / viikko, ihan max 2 vapaata.
- Ennen estevalmennusta/kisoja hevonen kunnolla läpi, mutta suhteellisen kevyt liikutus silti.
- Yhden estevalmennuksen lisäksi viikon aikana voi mennä kerran tai max. kaksi kertaa puomeja ja kavaletteja.
- Väliin sopivan usein kevyitä päiviä (yleensä ilman satulaa), jolloin jumpataan käynnissä väistöjä, avoja yms.
- Ei juoksutusta kuin max. kerran viikossa, muttei mielellään niinkään usein.

Nyt menossa olevasta kuukaudesta teen varmaan erillisen postauksen, jossa voisin tarkemmin analysoida kuukauden liikutuksia sekä keksiä parannattevaa ja tavoitteita seuraavalle kuukaudelle. Joiden onnistumista sitten miettisin kahden kuukauden päästä.

Olisiko ihan hauska lukea näitä vaikka joka kuukausi vai oliko postaus mielestäsi tylsä? Miten sinä liikutat hevostasi ja miltä mun liikutukset kuulosti siihen verrattuna?

107 kommenttia

 1. Kiva postaus! :) Mikset muuten enää tee niitä englanninikelisiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo ollu aikaa eikä inspiraatiota, katotaan nyt taas kun enkun kurssi alkaa...:D

   Poista
 2. Tosi mielenkiintonen postaus, näitä lisää!
  Mä liikutan mun shettistä niin että max 2 vapaa päivää viikossa, yleensä ehkä sunnuntai on vapaapäivä :). Sitten me kun ollaan ihan puskaratsukko niin käydään maastossa köpöttelemässä, toki myös laukataan ja ravataan siellä. Joskus kentällä, mutta yleensä ei hikeen asti.

  VastaaPoista
 3. Tässä oli kiva idea ja kiva tietää noita vapaapäiviä jne. :)
  Olisi kyllä kiva uudestaankin ;)

  VastaaPoista
 4. Heippa! Liityin itse eilen facebookissa ryhmään, jossa yritetään auttaa omistajaa toteuttamaan unelmaa poninsa kanssa, mutta nyt poni on loukannut eikä omistajalla ole rahaa hoitoon ja nyt yritetään ostaa omistajalta loimia tms. jotta saisivat rahaa hoitoihin. Ootteko jo mukana tässä? Ajattelin huvikseen kysäistä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin kyllä tapauksesta silloin kun omistaja pyysi jonkun ostamaan ponin hoitokuluja vastaan jossain fb:n kirppisryhmässä, sen jälkeen en ole asiasta kuullut :)

   Poista
  2. Aika tyhmästi kirjoitettu toi "ootteko JO mukana tässä" ihan kuin kaikkien pitäisi osallistua jonkun random ponin hoitoon kun omistajalta loppu rahat kesken. Laittais monttuun tai myis just hoitokuluja vastaan eikä rupeis kerjää rahaa. Ottais vaikka lainaa pankista tai jotain.

   Poista
  3. Yleensä tällaiset on ihan huuhaata. Joku on keksinyt hyvän tavan kerättä rahaa ja käyttää hyväkseen muka loukkaantunutta ponia.

   Poista
  4. En oo kyllä tuon monttuun laittamisessa samaa mieltä, ei kaikki kuulu monttuun. Joillakin ei ole rahaa kaikkeen. Ja on tuo ns ''hyvä'' idea tehdä tolleen ja saahan sitä kysyä onko jo mukana.

   Poista
  5. Nyt on pakko laittaa tähän (suunnattu näille negatiivisesti ja sydämettömästi ajatteleville kahdelle anonille), että kysäisin ponin omistajalta aikaisemmin tänään tilinroa ja hän vastasi ettei halua ihmisiltä rahaa, vaan toivoisi, että joku ostaisi hänen hevostensa varusteita ja että sillä saisi kerättyä rahaa kasaan. Rahan lahjoittaminen ei ollut omistajan idea alkuunkaan, vaan ihmisten, jotka halusivat vastata hevostansa rakastavan ihmisen avunhuutoon. Vaadin tilinumeron silti, koska hän tarvitsee varusteitansa sitten kun poni saadaan turvallisesti takaisin kotiinsa.

   Ajattelisitte ihmiset vähän muutakin kuin omaa napaanne, kylmiä ja tyhmiä ihmisiä riittää ja on helppo huudella anonyymisti siellä että huuhaata koko paska. Mielummin lahjoitan rahaa tuon pienen ponin pelastamiseen kuin jollekin punaiselle ristille joka käyttää rahat ties mihin. Jos sulla olisi oma hevonen, mitä sulla ei selvästikään ole, et varmasti olisi tuota mieltä ja olisit ikionnellinen, jos ihmiset haluaisivat hyvää hyvyyttään auttaa. tai sitten olet joku 15 vee "pappa betalar" -teini joka ei pätkääkään hevosestaan välitä ja jos hevosesi menee rikki sulle tietysti ostetaan heti uusi ja laitetaan vanha makkaroiksi. Häpeä, häpeä, häpeä! Minusta on hienoa, että ihmisiltä irtoaa sentään vielä hyviä tekoja ja ajatuksia kanssaihmisiä kohtaan. Ehkä ymmärrät itsekin, kun putoat sieltä pilvilinnastasi joskus ja oma hevosesi tarvitsee apua (tosin toivon ettei sinulle koskaan sellaista tilannetta tule, pistäisit hevosesi kuitenkin monttuun tai kiertoon heti). Pistipä taas vihaksi..

   Poista
  6. Toisaalta, mulla oli jo ennen hevosenostoa säästettynä 10t tilillä. Ihan vaan eläinlääkärikuluja varten. Hevosen sain vuotta myöhemmin kuin hevosen ostohinta oli kasassa mutta sitä kutsutaan vastuullisuudeksi. Asioihin pitää varautua etu- ei jälkikäteen.

   Poista
  7. On omistajan täysi velvollisuus taata eläimelleen (oli se sitten hiiri, koira, kissa, poni tai vaikka lehmä) sen tarvitsema hoito, maksoi mitä maksoi. On täysin edesvastuutonta pitää eläintä jos sen äkillisiin kuluihin ei ole itsellä, perheellä tai jollain muulla, joka tilanteeseen on sitoutunut, varaa.

   Ymmärrän kyllä, että tapuksessa ponin omistaja tahtoo saada poninsa kuntoon, mutta tuntuu hieman uskomattomalta myydä ponin varusteita saadakseen kuitattua sen eläinlääkärikulut. Toipumisen jälkeen on taas edessä varusteiden osto.

   Mikäli minulla olisi tilanne jossa käytännössä rahallisesti arvoton poni loukkautuisi lähes kymppitonnin edestä niin todennäköisesti se menisi kuoppaan kaikesta tunnearvostaan huolimatta. On pikkutyttöjen ajattelua, että jokainen poni täytyy pelastaa tapahtui mitä tahansa. Eläin ei kärsi lopettamisesta - joo, se on oma ainutkertainen itsensä - mutta kyse on kuitenkin vain eläimestä.

   Poista
  8. Sanna Alho, muuten hyvä teksti, mutta punainen risti tai muutkaan viralliset avustujärjestöt eivät käytä lahjoituksiaan "ties mihin". Voit helposti selvittää lahjoituskohteen, ne ovat ihan tunnistettavissa kaikki.

   Poista
 5. Itse suunnittelen harrasteratsuni liikutuksen oikeastaan samalla tyylillä, kun sinä. Tosin itse en ikinä pidä vapaata myöskään rankan sileän treenin jälkeen! Koska hevoseni on vasta 7v ja lämminverinen ( jolla ei juoksutaustaa, mutta silti ratsukoulutus alkuvaiheilla ) kuuntelen sen jaksamista tarkasti ja tarpeen tullen vietellään normaalia kevyempiä viikkoja. Itse juoksutan yleensä kerran viikossa ja yksi täysin vapaa. Maastoillaan myös joka viikko, sekä väännetään koulua ja hyppäillään, sekä mennään puomeja :)

  VastaaPoista
 6. Oli kiva lukea, itsekin laitan hevoseni liikutukset ylös :) Mullakin on aika samanlaiset "säännöt" kuin sulla, 1 vapaapäivä viikossa, 1 vuokraajan ratsastus ja muuten menen itse ja kerran esteitä/viikko.

  VastaaPoista
 7. mihin perustuu se, ettet halua juoksuttaa enempää ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juoksuttaminen rasittaa muuta liikutusta enemmän niveliä ja jalkoja ylipäätänsä, kengittäjän kanssa mm. asiasta puhuttu :)

   Poista
 8. Tosi mielenkiintoinen, mutta omaan silmään liian yksinkertainen. Pikaisesti laskien menitte elokuussa vain kaksi maastoa, mikä on mielestäni aivan liian vähän (kenekään ei tarvitse tulla sanomaan "ei ne tuntsarit eikä kisahevoset eikä..."). Oman eestiläiseni liikutukset menivät viime viikon maanantaista tähän hetkeen näin:

  ma: rankka maasto
  ti: ohjasajoa kentällä ja lopuksia vähän maastakäsittelyä
  ke: vapaa
  to: koulua kentällä
  pe: kärryilyä pikkuponien kanssa maastossa, jolkotteli liinan perässä mukana
  la: peltorallia sänkkärillä, loppu- ja alkukäynnit maastossa
  su: kouluvalmennus
  ma (tänään): ilman satulaa käyntimaasto 40 min, talutin osan
  huomenna: esteitä
  ylihuomenna: maastossa kärryilyä rankasti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elokuussa tosiaan tuli maastoiltua vähemmän, mutta normaalisti käydään kerran viikossa maastossa, joka on minusta ihan riittävä määrä. Alku- ja loppukäynnit tulee kuitenkin oikeastaan aina käveötyä maastossa/tiellä :)

   Poista
  2. Piti vielä lisätä, että kivaa vaihtelua sun hepan liikutukseen tuo kärryillä ajo!

   Poista
 9. Muuten vaikutti ihan hyvältä muttei tuntunut aina niin järjestelmälliseltä. Meillä esim rankan estetreenin/kisojen jälkeen aina seuraava päivä palauttelua jonka jälkeen aina vapaa. Hevoset oppivat rytmit ja rutiinit kun niitä toistetaan.

  VastaaPoista
 10. melko tylsä mun mielestä, millon viikon blogihaaste :) ?

  VastaaPoista
 11. mielenkiintoinen :)

  voisitko joskus tehdä uudelleen tälläisen postauksen? :)

  http://www.lillivoitto.fi/2013/05/bannerikilpailun-tulokset.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin nousi haloo, kun en sitten mitään noista käyttänyt, joten en tiedä haluanko enää tehdä tuollaista, kun en varmaksi voi luvata, että banneri käyttöön pääsisi. Mutta mielessä on kyllä ollut :)

   Poista
 12. " Värit menevät siis raskauden mukaan... " luin muutaman kerran tän kohdan ihmetellen kunnes tajusin lukea eteenpäin.. Ajattelin ensin että käytetäänkö jossain raskauskalenterissa jotain tiettyjä värejä?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ainoa. Itsekin mietin että mitäs värejä niissä muka nykyään on kun vuosi sitten ei vielä ollut:D

   Poista
 13. Kyllä miun kisahevonen käy ihan kunnon revittely maastoissa 2x viikkoon ja hyppään kerran viikossa ja koulua sitten 2x viikkoon :)

  VastaaPoista
 14. minun valmentajani on sanonut ettei puomeja/kavaletteja voisi mennä vaikka joka päivä jos on innokas hevonen. Niistä ei ole rasitetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minunkin, silti en tee sitä niin usein :) Voitto hyppää melko kunnolla kavaletin yli, mutta puomitreenistä ei oikeasti olisi mitään rasitusta. Usein jos kentälle on puomeja jäänyt niin niiden yli saatan loikkiakkin :)

   Poista
 15. Mä liikutan aika samalla tavalla hevostani kun sä, kun kisaillaan kuitenkin lähes samalla tasolla ja hevonen asuu omassa tallissa. Eli
  ma:maasto/ilman satulaa jumppailua
  ti: vapaa/kävelytystä
  ke:koulua
  to:kouluvalkka
  pe:estevalkka
  la:jumppailua pitkässä muodossa
  su:puomeja/peltotreeniä
  Ja kilpailen siis 100 ja heA, eli ainakin esteillä samaa tasoa kun sä :) ja hevosena mulla on 10v. Pv-ruuna, samannäköinen kuin Voitto, mut 10 cm isompi:D Hyvä et teillekin on kengittäjä sanonut, et ei kannata kovin usein juoksuttaa. Minäkään en suosi juoksutusta juurikin jalkojen rasituksen vuoksi. Ja vielä kun itse kengitän hevoseni, niin en todellakaan tahdo sen jaloille lisää rasitusta. Tsemppiä Voiton kanssa treenailuun, nähdään ehkä joskus kisoissa kun samalla alueella kilpaillaan!

  VastaaPoista
 16. Todella hyvä postaus! :) Mä suunnittelen myös aikalailla noilla ohjeilla mun liikutukset mutta myös otan huomioon että hevonen on hyvä ratsastaa ihan kunnolla rankan valmennuksen/kisojen jälkeen. Menen myös puomeja/ kavaletteja melkein joka ratsastuskerta. Jos menee muutaman puomin se vain lähinnä jumppaa hevosta ja on vain hyväksi. :)

  VastaaPoista
 17. Näitä lisää! :)

  VastaaPoista
 18. Tosi rohkeeta laittaa näin tarkasti liikutukset esille ja kaikkien "arvosteltavaksi"! Mutta kiva että teit näin, ainakin mun mielestä tää oli todella mielenkiintoinen postaus. Mun mielestä sulla on hyviä ja järkeviä periaatteita liikutuksen suhteen :) Sen verran vertaan oman hevosen liikuntakalenteriin, että silloin kun lisäsin tietoisesti raskaiden treenien suhdetta keskiraskaisiin (sun keltaiset) nähden, alkoi tuloksia näkyä. Mullakin siis kalenteri näytti suunnilleen samalta kuin sun nyt, ja muutin sitä niin, että punaisen osuus kasvoi vähän, keltaisen väheni. Eli siis periaatteessa kasvatin liikutuksen intensiteettiä, mutta samalla myös pidin huolta siitä, että lepoa ja palautumista riitti. Tää helpotti mun mielestä myös omaa työtä hevosen kanssa kouluaikaan - kun liikutti useamman kerran viikossa raskaasti, itselle raskaina koulupäivinä riitti kevyempi liikutus (mikä on ainakin mulle helpotus verrattuna siihen, että liikuttaisi joka päivä keskiraskaasti). Voitto kuitenkin on varsin hyväkuntoinen, ja kun kerran pystytte tekemään huippuraskaita kolmen päivän kisaviikonloppumatkoja, mun mielestä tuonne teidän kalenteriin ei tarvitse juuri lisätä vihreetä, vaan vain vaihtaa jokunen keltainen punaiseksi per kuukausi :) Sähän voisit vaikka kotivalmentajallenne esitellä tän värikoodatun kalenterin ja kysyä ammattilaisen mielipidettä, ellet oo sitä jo tehnyt? :)

  Niin ja joo, joskus täytyi joustaa 1 vapaa / viikko periaatteesta, mutta sitten pidin enemmän tummanvihreitä päiviä, ja vapaapäivä oli sitten ehkä 9. tai 10 päivä, jos ei jokaiseen "seitsemän päivän sykliin" vapaata mahtunut. On myös hyvä kuunnella hevosta eikä noudattaa kalenteria liian orjallisesti - jos heppa on väsynyt, on syytä pitää kevyempi päivä, ja silloin kun virtaa ja intoa riittää, niin antaa mennä vaikka useammankin raskaan peräkkäin.

  Mä en myöskään henkilökohtaisesti ymmärrä sun blogin kommenteissa aina esiintyvää "lisää monipuolisuutta"-marmatusta. Mun mielestä teidän kalenteri on todella monipuolinen, vaihtelua kun löytyy paljon niin esteissä, puomeissa ja koulussakin, ja käytte mun silmiin maastossa tosi usein! Itse olen tottunut siihen, että kunnolla maastoilemaan pääsee ja ehtii ehkä vain kerran kuussa, toki pitkiä kävelyjä maastossa useammin. En myöskään tajua, miksi teidän täytyisi juoksuttaa useammin. Juoksuttaessa kuitenkin täytyy tietää, mitä tekee, ja jos sitä tekee usein, se täytyy myös tehdä todella oikein. Enkä usko että monikaan osaa juoksuttaa niin hyvin kuin kilparatsastajat, jotka usein juoksuttavat. Tää ei tosiaan oo mikään moite kenenkään juoksutustaitoja kohtaan, ja oon sitä mieltä, että sä Tiia kyllä osaa juoksuttaa hyvin, mutta parhaita tuloksia siinä ei saavuta, ellei sitä oikeasti osaa todella hyvin hyödyntää. Ja teidän kengittäjä on kyllä ihan oikeassa juoksutuksen suhteen, se on myös tosi rasittavaa hevoselle, senkin vuoksi sen kanssa täytyy olla tarkkana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella hyvä kommentti. Itseasiassa tuota listaa kootessani huomasin, että punaisia voisi olla vähän enemmän. Google-kalenteriin kun ei saa niin helposti värejä, pitäisi jostain kokeilla saisiko ne helpommin, niin mulla on varsinaisessa kalenterissa vaan sanallisesti kerrottu mitä tein. Siinä ei yhtä hyvin huomaa tarkkailla "värien tasapainoa"

   Itsekkin menen noin, että jos jollakin viikolla tuleekin kaksi estevalmennusta, niin seuraavalla ei ole sitten yhtään tai jos joskus tuleekin viikon aikana vaikka kolme vapaata niin seuraavalla ei sitten yhtään. Eli vähän tasapainotellen ja tosiaan hevosen vointia tarkaillen, siksi en kovin tarkasti etukäteen suunnittele mitä teen vaan menen vähän fiiliksen mukaan. Juoksutuksesta myös samaa mieltä :)

   Poista
 19. Juoksutus on tosiaan aika raskasta, mutta oletko harkinnut ohjasajon opettamista Voitolle? :) Voisi olla mukavaa vaihtelua ja saisit itsellesikin liikuntaa! Joku muukin taisi jo asiasta mainita, mutta ajattelin vielä erikseen ihan pointtina tuoda esille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On käynyt mielessä, mutta mitähän kaikkea tavaraa siihen tarvisi :D?

   Poista
  2. Minä itse ohjasaajan niin että suitset ja jos ei ajoohjia oo niin liinat vaan :D Yksinkertaisinta se on näin mutta jos haluaa "ihan kunnolla" niin ajosuitset,se ajovaljaitten osa minne kärryt tulee kiinni mutta ilman niitä remmejä paitsi tietysti mahavyö ja ajoohjat :D

   Poista
  3. Olen itse käyttänyt ohjasajossa tavallisia siloja (ajovaljaat) ja ajo-ohjia, jotka kestävät paremmin, kuin esim. juoksutusliinat, mutta voi sitä niilläkin tehdä. Itse olen huomannut sen olevan hyväksi myös raviponilleni, vaikka se onkin totttunut vetämään kärryjä perässään. Homma on kuitenkin sen verran erilaista. Suosittelen siis kokeilemaan:) Ja samalla voi varmistella, että ääniavut varmasti toimivat, eli ottaa ohjista kiinni vasta jos hevonen ei tottele ääntä ja käyttää ohjaa/raippaa merkiksi eteenpäin, vain jos ääniapu ei toimi kunnolla.:)

   Poista
  4. alkuun pääsee liinan ja suitsien kanssa, lisäksi kannattaa olla pitkä kouluraippa(miel 110+). jos homma toimii ostaisin esim hööksistä rinta valjaat ja ajo-ohjat ! ohjasajostakin saa kunnon treenin kun laitat esim traktorin renkaa valjaiden perään raahaamaan ja lanaat kentän :) aluksi kannattaa jonkun taluttaa Voittoa kunnes tajuaa idean ! myös ajoraippa visi olla hyödylline

   Poista
  5. Eiköhän suitset, liinat ja silat olis hyvä.. :D

   Poista
 20. Jee, toteutit tän näin pian! Tosi kiva :)

  VastaaPoista
 21. Tylsä..

  Aika yksitoikkoiselta näyttää.. ei ihme jos heppa kyllästyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mitäs sinä tuonne lisäisit?

   Poista
  2. Ei sen aina tarvitsekkaan olla hupia ja hauskaa hevoselle:) voitolla on kivaa jo kun pääsee tiian hyvään hoitoon!:)

   Poista
  3. enemmän maastoa/maastakäsittelyä/leikkejä/Enemmän punaista hevonen tykkää työskennellä jos sen tekee hyväks. /hierontaa/ ym kaikkee hauskaa ja oot aika laiska ton treenaamisen suhteen

   Poista
  4. Pakko vielä selventää että ei keltainen mitään laiskottelua kuitenkaan ole vaan ns. normaali treeni, punainen sitten normaalia raskaampi.

   Poista
 22. Voisitteko tehdä sellaisen videon jossa opetatte laittamaan hevosen valmiiksi? esim. harjaamaan, satulan ja suitsien laitto? olisi kivaa katsella sellaistakin ja muitakin perusjuttuja ratsastuksesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ratsastuskoulut on sitä varten!

   Poista
  2. Tosiaan ratsastuskoulussa voi kysyä apua jos on epäselvää, mutta kannattaa katsoa meidän videopostauksia, niissä näkyy melkeen kaikissa aina harjaamista ja varustamista :)

   Poista
 23. Ihan ok oli tämmöinen postaus. Vähän ehkä otsikon perusteella odotin jotenkin enemmän selittämistä suunnittelusta.

  Voisitko tehdä postausta siitä, että miten juoksutat Voittoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei siitä varmaan postausta synny, mutta siis ihan normaalisti sivuohjilla ja suitset päässä yleensä :)

   Poista
 24. Kiva postaus, mutta mielestäni olisi ollut vielä selkeämpi jos nuo liikutukset olisivat olleet viikon pätkissä! Tämmöiset on tosi kivoja :)

  VastaaPoista
 25. Mielestäni tämä oli todella kiva, toivottavasti teet jatkossakin tälläisia postauksia! :)

  VastaaPoista
 26. Tosi kiva postaus ! Meillä on noita samoja periaatteita, esim. estevalmennuksen (tms. rankemman) jälkeen ei pidetä vapaata :)

  VastaaPoista
 27. Tosi kiva postasus! Oot yks parhaista bloggaajista keitä tunnen:)
  Minkä ikäisenä aloitit ratsastuksen ja miten pitkään oot sitä harrastanut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Aloitin ykkösluokalla ja siis siitä kun laskee lukion kakkoselle niin ööö... 11vuotta?

   Poista
 28. Hei, ajattelin nyt kysyä että voisitteko tehdä jonkun postauksen josta kerrotte vähän Helsingin Horse Showsta. Tai jos olette jo tehneet niin voitteko linkata sen jonnekkin. Oon ite tulossa sinne ekaa kertaa joten olis kiva saada lisää tietoa ja infoa siitä. Ja kiva postaus oli tämäkin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen postaus tulossa taas pian. Täällä kuitenkin aikaisemmin julkaisemiani horse show info postauksia : http://www.lillivoitto.fi/search/label/hihs

   Poista
 29. Ihan hyvältä tuo vaikuttaa! Samaa mieltä juoksutuksesta, mieluummin vaikka sitten kiipeää selkään. Toki varmasti hepalle kivaa vaihtelua, mutta ku ne jalat ei tykkää...Harmillista kun teillä ei kunnon maastoilu mahdollisuuksia ole, niitä kunnon koulutreenejä (tai yleensäkin "punaisia" treenejä voisi olla enemmän ;) mut ymmärrän et ei aina vaa jaksa skarppaa ite :D

  En ehkä joka kuukausi näitä jaksaisi lukea, mutta sellai enemmän analysoiva lyhyemmältä ajalta ois kyl kiva! Ja niitä vois aina silloin tällöin olla JOS liikutus on jotenkii muuttunut ed.postauksesta :)

  VastaaPoista
 30. Todella kiva postaus! Keksit ja toteutat aina vaan uusia juttuja :) mielestäni liikutusohjelma vaikuttaa hyvältä! Tätä blogia on tosi kiva seurata :D
  Oletko koskaan testannut he os jalkapalloa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää vaan ahkerasti selailla blogeja, joita ei säännöllisesti lue. Löytyy heti kivoja ideoita :) Kiitos! Olen itseasiassa leirillä issikoiden kanssa!

   Poista
 31. Mun silmään pisti yksi, tavallaan kaksi vähän huonoa asiaa. Et teilä toi ratsastaminen on vähän kuin ainut liikutusmuoto, hevosellekin ois ihan älyttömän mukavaa saada irtojuoksutusta, mukavaa maastakäsittelyä, maastakäsin lenkkejä ja sitä ratsastaen maastoilua! Voiko olla hevoselle parempaa kuin maastoilu. siis joku päivä käytätte vaikke koko vkonlopun maastojen etsimiseen, kierrätte pyörillä vaikka koko Kuopion (ota huumorilla) Ihan oikeesti kokemuksesta, että voin vaikka vannoa et Voiton motiivi kentällä pyörimiseen paranee jos saa sitä maastoa. Ajattele jos ite juoksisit päivästä toiseen kentällä joku nykimässä suusta, maastoa maastoa. kyllä teillä nyt sen verran maastoa on että saate reilusti yli tunnin maaston, kevyesti.
  Tiedän että oot sitä mieltä että "Joku vajaa ano en kyllä kuuntele" , mut vaikka oon se 'tyhmä ano' ni ihan oikeeesti. toi kentällä pyöriminen ei oo mitään muutaku jotain kauheeta! Äläkä ihmeessä ota pahalla..!

  VastaaPoista
 32. Siis herranjumala sanoiko joku ano oikeasti että käytte usein maastossa..? Täällä meillä käydään maastossa sen 3x viikossa, joskus ei mitään muuta tehdäkään. Ja ai että sen jälkeen hevosen motivaatio kunnon ratsastukseen. Parasta aivojumppaa hevoselle.
  Tiia maasto, paljon lisää maastoa!

  VastaaPoista
 33. Ihuna blogi. Onko sulla mitään vinkkiä miten sais hyvän laukan vaihdon? Tai miten saisi pideltyä ponia esteillä?
  Käy kurkkaamassa tai liittymässä lukiaks silverhooves.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kysyä opettajalta apua, sillä vaikea sanoa tieteämättä tapausta/tietämättä mitä teet esim laukan vaihdossa väärin, että heppa ei vaihda. Eivätkä kaikki hepat osaa vaihtaa :)

   Poista
 34. Teetkö vielä viisi tai kymmenen parasta kommenttia?

  VastaaPoista
 35. Teil on paras blogi♥♥

  VastaaPoista
 36. Kauheesti kannatetaan nyt tota maastoilua. Itse en ole kauhea maastoilemaan ja oma hevoseni on usein jopa kamala maastojen jälkeen. Lisäksi nyt kun on ötököitä on hevonen ihan hermona niistä ja huomaa ettei se nauti, joten ollaan yritetty maastoilla, mutta hevonen on asioista erimieltä. Lisäksi Voittohan on ollut laitumella, jolloin en usko irtojuoksutuksesta juurikaan hyötyä olevan sillä samallalailla se siellä laitumella saa juosta ihan niin kuin itse haluaa. Minusta maastoilua on siis sopivasti ja muutenkin ohjelma näyttää ihan hyvältä. Ei se tee huonoa hevoseomistajaa jos ei käy maastossa 3 kertaa viikossa. Eikä se hevonen sitä maastoa osaa odottaa, sillä hevonen tykkää rutiineista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä uskon, että joka kerta kun satula pistetään selkään, on hevosen toiveena päästä maastoon.

   Poista
 37. Oisinkiva lukea taas niitä hauskimpia hakusanoja millä blogiin on eksytty ja mistä sivustoilta tänne on eksytty, sekä kuinka monta näyttökertaa esim päivässä viikossa kuukaudessaa jne :) tilastoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon varmaan jo kolme kuukautta keräillyt hakusanoja eli postaus tulossa! Kävijämääriä näkee täältä yhteistyökumppaneille tarkoitetulta sivulta http://www.lillivoitto.fi/p/haluatko-mainoksesi-blogiini.html

   Poista
 38. Mielenkiintoinen postaus, ja odotan innolla tuota postausta mitä suunnittelit, että kerrot sitten tarkemmin tämän kuun liikutuksista :)
  Ja huom., pisti aika pahasti silmään tuo sun tyyli kirjoittaa päivämäärät, esim. 1.7 = tuo sanotaan ensimmäinen seitsemän. Eli piste myös kuukauden jälkeen on erittäin tärkeä: 1.7. = ensimmäinen seitsemättä. Ei näytä miltään isolta jutulta, mutta ainakin äikänopet sakottaa tästä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah äitikin aina huomauttaa kun kirjoitan tuolleen.. Pitää koittaa nyt muistaa!

   Poista
 39. Aivan ihana postaus, nämä on yksi lemppareista postauksista maan päällä. Oon ettiny täämösiä kauan ja toivon lisää. Tosiaan voisit selittää tarkemmin, esim. piirtää radat jos hyppäät, parannettavaa tulevaan kuukauteen.

  VastaaPoista
 40. Ostin elokuun alus iphone 4s ja mietin kannattaako ladata se iOS 8 koska se vie puolet tilasta ja tässä on tosiaanki muistii vaa 8?voiko iphone lakata sen jälkee toimimasta ku ei huvittas ladata sitä mutta jos puhelin lakkaa toimimista:/ mitä teen ku en haluis ladata koska vie tilaa yli puolet mutta jos lakkaa toimimasta ku ht-netis oli jotai semmosta....:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti kannattaa. Ei se vie puolta muistia pysyvästi, vaan latauksen ajaksi. Mä en käsitä ihmisiä jotka ei halua päivittää sitä uusinta versiota, mulla ainakin toiminu 4s:ssä ihan normaalisti. Jossain vaiheessa siis appeja esim. ei voi päivittää jos ei ole sitä uusinta versioo :)

   Poista
 41. En tiedä onko jo kysytty mutta millaiseen 'kalenteriin' merkkaat nuo päivät? Olisi itselleniki kivan saada koneelle sellainen:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoin postauksessa, että google-kalenteriin. Jos sulla (ei ilmeisesti, kun anonyyminä kysyt) on google-tili niin sulla on automaattisesti sellanen kalenteri, jos ei löydy niin googlaa :)

   Poista
 42. taas kiva postau:)! LISÄÄ NÄITÄ❤️

  VastaaPoista
 43. En itse tällaisia mieluiten enempää lukisi, jotenkin tylsä. Mut hyvä kun noi värit on tossa niin hahmottaa paljon paremmin sun treenit :-)
  Joskus sanoit ettet irtohypytä, koska siinä on mielestäsi liian isot riskit. Mitä niillä riskeillä tarkoitit? Jossain kommentissa sanoit, että juoksutus rasittaa hevosta (tai jotain sinne päin), niin oliko toi se riski vai joku muu? :-) Ihan mielenkiinnosta kysyn, en tarkoita mitenkään
  pahalla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irtojuoksutusta olen pitänyt riskialttiina, irtohypytys ihan ok, mutta yleensä osaavia estehevosia ei tarvi enää hypyttää. Jokaisella hevosella on ne rajalliseti hypyt ja niitä sitten mielummin säästää treenaukseen, joka meitä kehittäisi. Katsotaan tehtäisikö joskus joku ihan matala kuja mielenvirkistykseski vaan :)

   Poista
 44. Musta tuntuu että suurin osa niistä jotka täällä tuota maastoilua ja sen määrää ihmettelevät, joko käyvät tunneilla ratsastuskoululla tai heidän hevosensa on ratsastuskoululla. Ratsastuskoulut on usein sijoitettu vähän kauemmas "valtavirrasta", jolloin maastomahdollisuudetkin ovat paremmat. Jossain paikoissa on jopa voitu miettiä sitä että tallin paikka on valittu sellaiseksi että maastoilumahdollisuudet ovat hyvät. Tiia asuu kuitenkin käytännössä kaupunkialueella, eikä mitään _asuinaluetta_ tuskin näin lähellä kaupunkia ole suunniteltu maastoilua silmällä pitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä nyt tiedä onko tämä käytännössä kaupunkialuetta, metsää täällä ainakin on vaikka kuinka paljon..:D Mutta nykyään ei enää sellaisia pehmeitä teitä, vaan kinttupolkuja ja kovia melkein asfaltin kovaksi painuneita hiekkateitä.

   Poista
  2. Itse olen taas kokenut asian niin, että ratsastuskoulut ovat lähellä keskustaa, sillä silloin on asiakkaita enemmän. Vai ajattelitko, että Vantaan keskustaan on perustettu puskatalli? :D

   Poista
  3. Teidän lähellä on Joutenjärventie. Olisiko teiltä sinne kilometrin matka. Tietä on yli 5 km suuntaansa. Se on lanattu ja reunat ovat pehmeää hiekkaa. Eilen teimme siellä Sen 10 km lenkin. Käyntiä, Ravia ja laukkaa. Pitkillä suorilla pystyi laukkaamaan yli kilometrin matkan yhteen kyytiin ja hiekka pehmeää. Suositellaan teillekin. Niin ja meilläkin on alla kilpahevoset. Ihania maastoja teille!

   Poista
  4. itse katsoin eilen siitä ajaessani, että voisi nyt lanauksen jäljiltä olla pehmeä. Pitäisi vaan käydä joku viikonloppu, ettei vaan satu mitään rekkoja vastaan. Pari kertaa meinaan vähän läheltäpiti tilanne kun hepat just ja just hallinnasaa ja rekka tulee kovaa vastaan :/ Pakko kysyä, että onko teidän hepat kenties siinä entisessä seurakunnan talolla/navetalla vai missä täällä näin lähellä on muitakin hevosia :)? Ennen tosiaan käytiin usein joutenjärven ja yhden tukkiautotirn kautta lenkki, mutta nykyään niin kovaa.. hyvä jos lanauksen jäljiltä oli tosiaan noin pehemä, meillä kun alla enemmän tai vähemmän jalkavammaiset hevoset ja varsinkin Lillillä äärimmäisen tärkeä että pohjat hyvät :)

   Poista
 45. Tosi kiva postaus, ja Voitto tuntuu saavan tasapainoisesti liikuntaa! :)
  Olisi kiva, jos vaikka joku kerta suunnittelisit liikutusohjelman vaikkapa viikoksi ja toteuttaisit sen parhaasi mukaan :)

  VastaaPoista
 46. Mistä saa liput HIHS:iin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lippupalvelusta ja hihsin sivuilta (sivupalkissa linkki) myös löytyy linkki :)

   Poista
 47. Olisi kiva, jos voisit tehdä jonkun hauskan epäonnistumisvideon :) Siis semmosen jossa on epäonnistumisia Voiton kanssa esim. Tiput yms. :D Se ois hauska!

  VastaaPoista
 48. Nyt kun on taas kylmä ja loimitus on ajankohtaista/tulee pian ajankohtaiseksi, niin voisitko tehdä postauksen siitä miten loimitatte Voittoa ja Lilliä! Tiedätkö että mikä loimi milläkin ilmalla jne vähän jotain suuntaa-antavaa lämpötilaa myös esimerkiks

  VastaaPoista
 49. Mä liikutan mun ponia näin:
  Ma/ koulua/puomeja
  Ti/ koulu/estevalkku
  Ke/ ilman satulaa kevyesti/ peltoilemaan/ maastoon
  To/ vapaa
  Pe/ estevalkku
  La/ koulua tai kisat
  Su/ maastoon tai kisat

  VastaaPoista
 50. Mun mielestä tämmöisiä on tosi kiva lukea, varsinkin jos ovat max 2kk ajalta :) Itsekkin luin saman postauksen ko blogista ja ajattelin toteuttaa aina kuukausittain.

  Jos vertaan Voiton liikutusta oman ponini liikuntaan, niin meillä on huomattavasti monipuolisempaa. On maastakäsintyöskentelyä, ohjasajoa, talutus lenkkejä maastossa (semmoisia, joissa kävelen/juoksen itsekkin) enkkuratsastuksen lisäksi harrastamme ratsastusjousiammuntaa, westerniä ja kaikkea muuta, missä ratsastajan täytyy keskittyä muuhunkin kuin hevoseen ja hevoselta oletetaan oma-aloitteellisuutta. Toisinaan kasaan kentälle esteitä ja hypin niitä ponin kanssa ilman riimunnarua, niin että poni vain seuraa, myös kaulanarulla ratsastus ym. varusteeton meno kuuluu arkeemme :D

  VastaaPoista
 51. Tykkään tosi paljon sun blogista! Alan lukemaan varmasti säännöllisesti kun vain ehdin.

  VastaaPoista
 52. Voitto on ihanan näkönen ♥

  VastaaPoista
 53. Minttu ja Armi myös söpöjä. Ja Lilli. Itse en hevosista vielä kauheasti tiedä, koska ratsastus on vasta aloitettu

  VastaaPoista
 54. Kaikilla on oma tyylinsä liikuttaa ja hoitaa. Hevosenomistaja tekee niinkuin omalle hevoselleen parhaaksi näkee :) minun mielestä tää oli tosi kiva postaus ja kivasti näytätte liikuttavan ja pidette huolen et on rennompaa.ja vaativampaa !

  VastaaPoista
 55. Tee tälläinen uudelleen 3 kk päästä 💋👍 ❔

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.