Estevalmennus

lauantai 6. syyskuuta 2014


Moikka! Mun olisi tehnyt mieli laittaa postauksen otsikoksi oivalluksia estevalmennuksessa, mutta huomasin juuri Aadan otsikoineen postauksen juuri samoilla sanoilla. Olisi vaan kuvannut hyvin meidänkin valmennusta. Saatte odottaa peltokuvia vielä hetken aikaa, sillä haluan nyt kertoa eilisestä estevalmennuksesta, kun se on vielä hyvässä muistissa. Hypättiin tosiaan ensimmäistä kertaa kunnolla klinikan ja Lappeenrannan kisojen jälkeen, tätä ennen olin kotona hypännyt vähän itsenäisesti. Kuvista saan kiittää ystävääni Juuliaa, joka onneksi lupautui meidän avuksi Pinjan ollessa kipeä. Lillikin on nyt Fleurin lähdettyä pakko taas ottaa mukaan, joten äiti ei voi oikein samalla kun pitää ponia kuvata tai voi mutta jälki on sitten sen mukaista. Näette muutaman erittäin heiluvan pätkän alempana postauksessa, suurin osa videoista oli katselukelvottomia Lillin häiriköidessä koko ajan...


Aloitettiin sileän verkan jälkeen isolla ympyrällä vai pitäisikö sanoa hiukan pienennetyllä kentällä puomin kanssa. Tulin pari kertaa ensin ravissa ja sitten laukassa. Voitto oli melko tahmea, joten sain koko ajan ratsastaaa siihen lisää poweria. Lisäksi sain jo alkutunnista palautetta mun kantapäästä, en edes muista milloin viimeksi ennen tätä mulle on huomautettu kantapää alas. No pitää nyt kiinnittää siihen huomiota, sillä se ei ole vaikea virhe korjata.

Puomin jälkeen tultiin ihan pienillä esteillä muutama kieputus. Heti alussa Terhi sanoi, että hellitä vähän ohjasta, anna puolipidätteitä, mutta älä vedä koko ajan. Tajusin, että ratsastan oikeasti liikaa kädellä ja ohjan hellittäminen toi jotenkin heti lisää poweria ja helppoutta laukan ratsastamiseen. Koitin muistaa tämän koko lopputunnin ajan ja taisin jopa onnistua siinä, kiva kun kerrankin on ongelmia, jotka saa korjattua noin helposti. 

Blogien lukemisesta on kyllä oikeasti hyötyä. Aadan blogissa olleita ajatuksia pohdin viime postauksessa ja nyt Lauran blogista poimittu hyvä vinkki toimi minullekkin. Laura kertoi laskeneen ennen estettä aina 1-2-3-hyppy, kuten minäkin tähän asti. Laura oli kuitenkin huomannut, että rytmin 1-2-1-2 jne. laskeminen ennen estettä olikin parempi vaihtoehto. Itselläkin tämä toimi paremmin. Jos hyppy ei tulekkaan kolmannen laukan jälkeen koko homma menee pieleen tai jos alan laskemaan liian aikasin tai myöhään saatan joko tuupata tai ottaa askeleen liikaa. Laskemalla pelkkää rytmiä oli helppo reagoida järkevästi. Saatoin aloittaa laskemisen mielessäni nytkin jo hyvissä ajoin kaarteessa ennen estettä.


Rata oli tällä kertaa erilaisempi mitä yleensä, harmi siis kun ette saa nyt kokonaisuudesta videota. Eniten mua jännitti toisella pitkällä sivulla oleva kolmoissarja, sillä viimeksi kolmoisarjaa hypätessäni valmennus oli mennyt tosi hyvin, kuten ratakin viimeiseen tehtävään eli kolmoissarjaan asti, jossa sitten tipahdin c-osalla ja siitä ne ongelmat sitten alkoi.. Voitto ei olisi enää halunnut hypätä ollenkaan ja itseäkin alkoi jännittää ja harmittaa miksei tämä hyppää. Tällä kertaa kuitenkin selvitettiin se joka kerta hyvin, vaikka yhdellä kerralla tultiin vähän lähelle a-osalle. Oli kiva valmennuksen jälkeen tajuta, että vaikka jännitinkin jotain estettä en tehnyt siitä ongelmaa. Ehkä pieni jännitys ja halu todistaa itselle, että kyllä me tämä osataan auttoi.

90cm rata sujui siis hyvin. Ei mitään ongelmia, sain kivoja paikkoja ja Voitto oli kiva ratsastaa. Sitten kun esteitä nostettiin pari reikää tein kaksi mokaa, mutta muuten onnistuttiin kivasti. Tuolle siniselle okserille tuli molemmista suunnista kielto. Molemmilla kerroilla jäin vähän flekmaattiseksi, kun oltiin tulossa lähelle. Jos olisin itsekkin ratsastanut loppuun asti ja tsempannut olisi Voitto varmaan hypännyt. Pitäisi siis itse uskoa enemmän siihen, että päästään esteen yli eikä luovuttaa jos näen, että paikka on huonohko. Kolmoissarjalle oltiin tulossa melko lähelle kiellon jälkeen, mutta siitä selvittiin hyvin kun ratsastin loppuun. Kiellot ei kyllä jäännyt harmittamaan yhtään, kun sain heti uudella lähestymisellä korjattu virheeni. Ja otettiin vielä loppuun uudestaan tuo okseri sieltä vaikeammasta suunnasta, joka näkyykin videolla viimeisenä.
Oli kiva saada onnistunut treeni niiden täysin epäonnistuneiden Lappeenrannan kisojen jälkeen. Puhuttiin Terhin kanssa kisoista ja hänkin sanoi, että ei varmasti se meidän aivan liika hokitus ei yhtään asiaa ainakaan helpottanut. Nyt käydään lähikisoissa hyppäämässä 90cm ja koitetaan vaan saada sitä rutiinia. 90cm nimittäin menee treeneissä jo lähes poikkeuksetta helposti ilman mitään virheitä. Seuraavan kerran hypätään tulevana maanantaina ja sitten siitä viikko eteenpäin maanantaina on näillä näkymin Sannan valmennus. Ainiin ja ensi viikolla taidetaan vihdoin päästä sinne kouluvalmennukseen.

Harmillisesti tulevat kisat eivät oikein sovi meidän aikatauluihin. Oman seuran kisat Sorsasalossa on koulupäivänä, eikä se muuten haittaisi mutta meillä on koeviikko ja mulla bilsan koe. Toivottavasti saan vaihdettua bilsan kokeen jollekki sellaiselle päivälle, jolloin mulla ei ole koetta ja pääsisin sitten kisoihin. Samana viikonloppuna, mutta toisena päivänä on Kimmolla aluekisat. Mietittiin jo sitä, että kävisin lauantaina Sorsasalossa hyppäämässä 90cm ja sitten sunnuntaina Kimmolla 90cm. Muuten toi voisi olla ok, mutta pitäisi kokeisiinkin lukea jossain vaiheessa, toisaalta mulla ei enää viikonlopun jälkeen ole kuin se bilsan koe... No, pitää miettiä ja katsella vähän mitä muita kisoja tässä lähellä olisi.

Loppukäyntien jälkeen pientä palaveriä


61 kommenttia

 1. Kun kommentoin yhteen postaukseen siitä laukasta, niin tässä teillä on hyvä tempo ja laadukkaat hypyt :)

  VastaaPoista
 2. Tos ekas kuvas Tiia sun reisi/peppu näyttää aika isolta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa että sitä sinä vaa kattelit :D

   Poista
  2. Ei se näytä vaan se on tiialla on paksut jalat :)

   Poista
  3. Hankkikaa anot parempaa tekemistä kuin ulkonäön kommentointi. Kiitos.

   Poista
 3. miks ette muuten käytä korvahuppuja koskaan vai oonko vaa niin sokee etten oo huoman ikinä ?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En käytä, koska ei kukaan valmentaja ole sanonut että tarvittaisi enkä itsekkään keksi sille mitään tarvetta :D

   Poista
  2. Anonyymi varmaan kattonut noita mm-kisoja kun niissä tyyliin 90% hevosista on korvahuput : DDD

   Poista
  3. Eihän siinä mitään syytä tarvita jos haluaa edes kisoissa näyttää siistiltä ja huolitellulta. Kannattaisi kokeilla, näyttää hyvältä samaa sävyä oleva huopa ja huppu :)

   Poista
  4. "haluaa edes kisoissa näyttää siistiltä ja huolitellulta" : Tuo väite on mun mielestä korvahuppua koskien väärin. Ei sen korvahupun lätkäiseminen hevosen päähän tee siitä yhtään sen siistimpää tai huolitellumpaa, jos hevonen on muuten harjattu ja siistitty hyvin. Tiedän monia hevosia, joille korvahuppu ei omasta mielestäni sovi ollenkaan, mutta joiden omistajat pitävät niitä hevosillaan kisoissa siksi, että ne mätsäävät huovan kanssa. Makuasioita siis :) Perusteltu korvahupun käyttö on tosi jees (jos hevonen sitä siis tarvitsee), mutta mun mielestä korvahupun käyttäminen vain siksi, että se on "hienomman näköinen", on aika turhamaista. Ja tää on aika paljon sanottu tällaisen mun kaltaisen materialismiinkin taipuvaisen ratsastelijan suusta :D

   Itse postaukseen, tosi kiva että meni paremmin! Ehkä me vielä opitaan ratsastamaan ;)

   Poista
  5. Ei niitä vaan lätkäistä päähän. Tai ehkä voikin, mut meikäläisen poni rupee keskittymään niihin huppuihin eikä työskentelemään, joten syystä jätetty meiltäkin huput käyttämättömiksi..

   Poista
  6. Varmaan ymmärsit itsekin, että tuo lätkäistä-verbin käyttö tuossa yhteydessä oli lähinnä humoristinen versio neutraalimmasta ilmaisusta, eikä siis itsessään merkinnyt mitään. Sama asia kuin pyytäisin, voisitko heittää pari euroa, kun pyydän rahaa lainaan (en siis kirjaimellisesti pyydä ketään heittämään rahaa yhtään mihinkään) ;)

   Joo mä en edes tiedä, miksi kirjoitin tän kommentin..

   Poista
  7. Minunkaan mielestäni se korvahuppu ei yleensä tuo sitä huoliteltua ulkonäkö. Yleensä näyttää paremmalta ilman, tietysti sitten pitää sellaista käyttää jos sen tarpelliseksi kokee :)

   Poista
 4. Kiva että laitoit edes tuon videon, vaikkei se kovin hyvä olekkaan kun heiluu ja on epätarkka, mutta parempi kun ei mitään! :) Video tuo postaukseen aina pienen plussan ja videosta näkee asiat ihan eri tavalla mitä kuvista ja tekstistä. Hieno postaus jälleen!

  VastaaPoista
 5. Hienoja kuvia, varsinkin tämä viimeinen! :)

  VastaaPoista
 6. Ihana lukea onnistumisista! Hyvältä näyttää. :) Itse oon aina mantrannut ennen estettä 1-2-3-hyppy ja tuo on kyllä totta, että pasmathan siinä menee sekaisin jos ei osu. Pitääpä koittaa tuota 1-2-1-2-versiota. Kuulostaa niin naurettavan yksinkertaiselta, että se ei voi kuin toimia.

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus! Itellekki ollaan tunneilla nykyää huomauteltu kantapäästä, siitä on aikaa kun tätä ennen ollaan huomautettu. Ja käden asennostakin taas on jouduttu pari kertaa huomauttamaan. Saattaa johtua siitä, että ratsastan ratsastuskoulussa ja kesällä ei ollut vakiotunteja... Kesäisin ratsastan vaan satunnaisesti

  VastaaPoista
 8. Jätä kokeesee menemättä ja mee vaa suoraa uusintakokeeseen? Ite ainaki lintsaan kaikki kokeet ku samalla viikolla kirjotukset ja kisat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siis kyllä mä sen varmasti saan ihan virallisestikkin siirrettyä uusintakoe päivälle ilman lintsaustakin jos vaan ilmotan etukäteen :)

   Poista
 9. Kiva postaus, ja tosi hienoja kuvia! Kiva kun meni hyvin valmennus, kirjoituksestakin huomasi, että olit tyytyväinen valmennukseen, kirjoituksen "sävy" tosi kivaa :)

  VastaaPoista
 10. Ihan mielenkiinnosta, miksi ette käytä martingaalia Voitolla? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kysyn sulta että miksi pitäisi käyttää? En tiedä oikeastaan miksi ei käytetä, ei ole mitään tarvetta :D?

   Poista
  2. Se voisi auttaa päätä ja sun kättä, hyppäät kädellä ja nostat sitö ylös ehkä siks voittp kieltelee

   Poista
  3. Eiköhän joku valmentaja olisi sanonut jos sellaisen tarvin ja se auttaisi meidän ongelmaan :)

   Poista
  4. Kuules tiia, ei valmentajat kaikkea sano, sun pitää itsekkin ymmärtää asioita koko ajan vain valmentaja sanoo ja tekee sun valmentajan pitäisi ratsasttaa voitolla valmennukset ja sun katsoa sivusta, näin opit itse ja hevostasi läpiratssadtetaan, ei valmentaja tule sanomaan ostakaa martsari uus satula tuo on huono ym.

   Poista
  5. Kuules anonyymi sinulla ei taida olla koskaan ollut oikeasti sinusta kiinnostunutta valmentajaa. En ymmärätnyt keskikohtaa kommentista, mutta kyllä meidän valmentajat on aina sanoneet, että nyt kannattaa vaihtaa kuolainta, satula näyttää huonolle, ostakaa siihen väliin romaani, nuo ohjat on huonot jne.

   Poista
  6. Varmasti Tia itsekin huomaisi jo Voitolla olisi jokin ongelma johon tarvitsisi martingaalin tai muun apuvälineen. Mutta sellaista ongelmaa ei näytä olevan. Ilmeisesti aika kokematon Ano kommentoimassa :)

   Poista
 11. "Rata oli tällä kertaa kivan erilainen mitä yleensä," --> rata oli tällä kertaa kivan erilainen KUIN yleensä. Oon huomannu että usein käytät "mitä" silloin kun pitäisi käyttää "kuin".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas kirjoittaisin "..kuin mitä yleensä". :D

   Poista
  2. No tuokin olisi kieliopillisesti väärin

   Poista
 12. Mitkä housut sulla on jalassa näissä kuvissa? :) onko niistä jossain postauksessa enemmän tietoa? Ja ottaako nuo blingit satulaan kiinni?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Animon housut on :) Tässä videolla vähän lisätietoa: http://www.lillivoitto.fi/2014/04/tampereen-ostokset-videolla.html

   Poista
 13. Voisitko tehdä jonkunlaisen kysymyspostauksen? Tässä nyt jo ensimmäinen kysymys jos teet :D Miten saitte vanhempanne suotumaan lillin ostamiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kysymyspostausta olen itseasiassa ajatellutkin jo, pitäisi vaan tehdä joku päivitys ig/fb tai postaus jossa niitä kysymyksiä saisi esittää. Ja ei siihen hirveesti tarvinu suostuttelua sit kun Lilli lopulta löyty :)

   Poista
 14. kiva postaus :) bongasin yhen kirjotus virheen, sun pitäis kirjottaa flegmaattiseksi eikä flekmaattiseksi :DNo mutta se ei varmaan oo hirveen tärkeetä :p

  VastaaPoista
 15. Huomaa, että nykyään kieltäminen ei niin haittaa sua, mutta tietty et halua sitä ja ns.rankaiset siitä. ;) Teillä menee tosi hyvin ja eihän se rutiini tule kuin kisaamalla. :)

  VastaaPoista
 16. auttaisiko sua, että sulla ois kisoissa joku sun valmentajista kävelemässä rataa ja verkaamasssa sun kanssa? :) mulla on yleensä valmentaja mukana, koska meillä se ainakin täällä pohjoisessa on tapana, että valmentaja on neuvomassa. Mulla ainakin tulee paljon parempia suorituksia kun on se ammattilainen mukana.
  Onko sulla joskus ollu valmentaja kisoissa auttamassa just radankävelyssä ja verkassa? :)
  tosi kivalta näyttää teidän meno ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auttaisi varmasti, Terhillä vaan ei yleensä ole aikaa kun kisaa itsekkin paljon ja yleensä iltapäivän luokkia kun itse menen aamun luokkia. Rosa ja Martta oli meillä ennen usein kisoissa mukana, olihan niistä apua varsinkin radan kävelyssä :)

   Poista
 17. Miten musta tuntuu että kisat osuu aina koeviikolle, tai just viikonlopulle ennen sitä!! :-D mullaki ehkä vuoden 'isoimmat' kisat sijoittuu just viikonlopulle ennen koeviikkoo... kakspäiväset kisat vielä ja maanantaina fysiikan koe :-D

  VastaaPoista
 18. hei osaatko sanoa mistä löytyy yleareenasta niitä pitkiä mm-ratsastuksen lähetyksiä, kun oon yrittäny nyt päivisin katsoa niin ei löydy kun niitä lyhyitä illan koosteita uusintana? :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita hakusanaksi "ratsastuksen" ni pitäis löytyy

   Poista
  2. Ne näkyy siellä vaan silloin kun live on päällä eli esim. tänään klo 15.50 alkaen. Ja ne on suorat osiossa, löytyy varmaan myös haulla esteratsastuksen tms.

   Poista
 19. Eiks korvahuppuja käytetä sillon jos hevonen on säikky jne. Niinkuin minun hevosella täytyy pitää kisoissa, mutta kotona ei tavitse, kuiun kotona pärjää ilmankin, mut jos kisoissa mun hepalla ei pitäis niin siitä ei tulis yhtään mitään ja eikä korvahuppuja kannata pitää turhaan. Minustakaan voitto ei tarvitse niitä mitä ny oon kattellu näitä videoita niin ei näytä kauhean säikyltä. :)

  VastaaPoista
 20. Meette tosi upeesti. Oon ihan kade ku mun heppa on saikulla, mutta onneksi saan ratsastella siskon ponilla ja kisatakki sillä siskon kaa puoliks. Hypitäänkö muute lillillä enään olenkaa ja miks sillä ei enään hypitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hypätään vähän pieniä mielen virkistyksesi, voit lukea Pinjan blogista esim. sivupalkista miksei hypätä enää kunnolla :)

   Poista
 21. Tiia muuten, teitkö sen lankkuhaasteen? Huomasitko ryhdissä tai missään muussakaan mitään muutosta?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tein sen ehkä puoleen väliin mut sit jotenki vaa unohtu...:D Pitäs alottaa joskus alusta!

   Poista
 22. Hienoa, että teillä sujui hypyt paremmin tällä kertaa, upeita kuvia! :)

  VastaaPoista
 23. Kivan näköstä toi teidän meno kuvien perusteella. Ite en videoista perusta, joten en niitä myöskään kattele, joten videosta en mitään osaa sanoa. Ja paria kirjoitusvirhettä lukuunottamatta hyvä teksti myös. Palaveria muuten kirjoitetaan palaveriA eikä palaveriÄ. :3

  VastaaPoista
 24. Tuli tosta kantapäästä mieleen että ite ennen oli ongelmia sen kanssa, nykyään on pitäny kerran tai kaks korjata ku jalustin meinaa luiskahtaa (mun jalat on niin skidit 😃) läpi. Jotenki suosittelen kantapäiden alhaalla pysymiseen hyvän pitusia jalustimia, jopa vähän lyhyet on hyvät nii pysyy hyvin :) En oo mikää asiantuntija tai hevosen omistaja, mutta oon kokenu ite hyväks ;)

  VastaaPoista
 25. Hyvä että teillä meni noin hyvin <3

  VastaaPoista
 26. Miten voi laskea rytmiä 1-2-1-2 kun laukan rytmi on 1-2-3 vai tarkoitatko että askelten rytmiä lasketaan 1. Askel, 2. Askel 1. Askel 2. Askel? Selittäisitkö vähän auki, haluaisin hyötyä vinkistä, mutten täysin ymmärtänyt. (o⌒.⌒o)

  VastaaPoista
 27. Viimeinen kuva ihan sairaan hyvä! :)

  VastaaPoista
 28. Tosi kivoja kuvia:) Menitte hienosto Voiton kanssa. Mullekin huomautetaan välillä tosta kantapäästä ja käsien asennosta. Mä vaan mietin nyt kun käyn kahella tallilla niin kannattaisiko mun vaihtaa korpikylästä tohon multamäelle kun multamäellä on vähän parempi opetus mut mitä ite oot mieltä et kannattaisko kun oon oppinut tuol multamäel aika paljon vaikka oon ollut vasta kaksi kertaa. Mut mikä ton Aadan blogi on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa, kun en tunne yhtään talleja enkä muutenkaan tiedä tilannetta. Tee kuten parhaaksi näet :) Aadan blogin osoite on http://aadanhevoselamaa.blogspot.fi/

   Poista
 29. Tosi hyvä vinkki toi 1-2-1-2 ! Luulen et saan itekkin siitä paljon apua kun oon kans välillä lasenut silleen 1-2-3-4-5... ihania kuvia :)

  www.iddejacoda.blogspot.fi

  VastaaPoista
 30. Je nyt mäkin vihdoin löysin sun blogin! :) Tosi kivan olonen , liityn lukijaks! :) ite oon käyttäny tätä 4-3-2-1 hyppy, ja on toiminu tehokkaasti . Ainut vaan että nyt tulee ratsastukseen taukoo kun kaaduttiin torstaina estetreenissä :(

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.