Viikon blogihaaste: Mitä hevoseni tekee, kun..

torstai 24. heinäkuuta 2014


OHJEET: Nyt kerrotaan miten hevosemme reagoivat eri tilanteissa! Vastaa kysymyksiin omasta-, vuokra- tai vaikka hoitohevosestasi. Voit keksiä lisäksi myös omia kysymyksiä ja haastaa kaverisi vastaamaan niihin. Kopioi halutessasi yllä oleva banneri postaukseen ja linkitä tämä haastepostaus, josta ohjeet löytyvät. Haasteen voi tehdä kuka vain ja mukaan voi tulla silloin kun aihe on mieleinen. Linkitä sinun tekemä postaus tämän postauksen lopussa olevaan osioon, jonne kaikkien haasteeseen vastanneiden blogit tulevat. Sieltä minä ja muut voivat käydä sitten lukemassa sinun tekemän postauksen.

Mitä hevoseni tekee, kun..

Ratsastus
... nousen sen selkään? Yleensä se yrittää poistua paikalta haahuillen, kun roikun vasta toisessa jalustimessa. Se ehtii kävellä pari askelta, jonka jälkeen istun satulassa ja saan pysäytettyä sen kunnolla. Sitten harjoituksen vuoksi seistään hetki. Riippuu paljon tilanteestakin, kotona se yleensä seisoo paikallaan, mutta ulkopuolisissa paikoissa tekee tuotaa haahuilua.
... kävelen pitkin ohjin alkukäyntejä? Se kiemurtelee jaa kaartelee pitkin kenttää. Tähyilee maisemia ja ärsyttää Lilliä luimistelemalla sille.
... se ei jaksaisi lähteö töihin? Se pysähtyy vähän ennen kenttää eikä haluaisi liikkua, muuten se oikeastaan ilmaise mielipiteitään.
... pyydän sitä vaihtamaan laukkaa? Voitto vaihtaa melko helposti, joten yleensä sieltä tulee puhdas vaihto.
... se pelkää jotain estettä? Yleensä Voitto vaihtelee laukkaa jo hyvissä ajoin ennen estettä, jos kyseinen este sitä pelottaa. Jos se vain tuijjottaa mennään yli yleensä melko isolla ilmavaralla. Jos en ole skarppina, se kieltää hiukan ennen estettä yleensä korvat hörössä estettä katsoen. Kerran se pelkäsi kisoissa yhtä estettä niin paljon, että lähti jo kaukaa sivulle. Yleensä se kuitenkin tyytyy vain ottamaan liioitellun hypyn.
... maastossa pitäisi mennä ojan yli? Riippuu ojasta. Kotona se hyppää pienet ja tutut ojat melko nätisti, laitumella olevat ojat jopa kävelee. Kerran maastossa jouduttin tappelemaan melko pitkään, kun alla oli virtaavaa vettä. Lopulta mentiin yli, kun nousin selästä pois ja talutin.
... tipahdan? Jos tipahdan esteillä se jää aina paikalleen, mutta jos tipahdan esim. maastossa, kun Voitto säikähtää jotain niin se jatkaa juoksemista eli karkaa. Onneksi näin ei ole käynyt pitkään aikaan.
... maastossa tulee traktori/joku muu iso auto vastaan?  Normaali autoista se ei sano mitään, mutta pyörätiellä kun ollaan menty ja tiellä menee ohi rekka niin Voitto yleensä vaan villiintyy. Se vinkaisee ja juoksee vähän matkaa. Maastossa ei oo onneks tullu koskaan vastaan, ollaan aina ehditty juosta jotain polkua vähän sivummalle.
... käytän raippaa? Riippuu mihin tarkoitykseen. Jos käytän pohkeen apuna sileellä, se reagoi kuten pitää liikkuu eteen. Jos käytän kiellon jälkeen torumiseen se yleensä pukittaa.Hoitotoimenpiteet
... puhdistan kaviot? Takajalkoja se ei millään jaksaisi nostaa tai jos nostaa jaksaa niin sitten ei ainakaan kannatella. Jos kaviossa on paljon likaa ja joudun puhdistamaan niitä pitkään, Voitto usein alkaa riuhtomaan kaviota pois. Mutta muuten se on kyllä aika nätisti.
... pesen sitä? Voitto yritti meille tullessaan esittää, ettei sitä saa pestä, vaikka koeratsastuksessa oltiin se ratsastuksen jälkeen huuhdeltu. Nykyään peseminen kuitenkin onnistuu helposti. Vähän se saattaa pyöriä ja hyöriä, mutta on pääasiassa nätisti.
... laitan sille suitset? Monet ovat videolta varmaan jo nähneet, että Voitto haukottelee lähes aina ennen suitsien laittoa. Kuolaimet se ottaa yleensä melko nätisti.
.. kiristän satulavyötä? Kukapa siitä hommasta tykkäisi? Voitto yleensä luimii ja saattaa puraistakkin varsinkin kisapaikalla tai hermostuttavammassa tilanteessa liian läheltä kävelevää.
... suihkutan hyttysmyrkkyä? Ekalla suihkauksella Voitto hiukan hypähtää, mutta antaa nykyään laittaa melko nätisti myrkkyä
... haen sen sisälle tarhasta tai laitumelta? Riippuu ihan siitä mihin aikaan tulen ja millä tuulella Voitto on. Jos haen sen ruoka-aikaan tai huonolla ilmalla, se tulee heti. Laitumelta Voitto tulee yleensä aina luokse, kun sitä hakee. Viimeistään hetken pyydeltyäni. Tarhassa se kuitenkin juoksee aina välillä karkuun, jos ajankohta on sellainen, ettei ruokaa ole tulossa.

Sekalaiset
... se on yksin tallissa/tarhassa ja muita hevosia ei ole näkyvissä? Tallissa se on nätisti, mutta hirnuu. Tarhassa Voiton käytös vaihtelee. Se saattaa olla ihan nätisti, hirnua tai sitten juoksennella.
... se karkaa? Voitto ei oikein hallitse itseään vapaan ollessaan. Lilli osaa olla tosi nätisti, mutta Voitto tuntuu menettävän kaiken järkensä. Se menee, kuin päätön kana. Oli kyseessä kivikko tai liukas nurmi. Välillä kyllä saa pelätä, mitä sille käy. Yleensä se ei tajua antaa edes kiinni, kun menee jonkinlaiseen paniikkiin ja juoksee vain. Yhdetikkin saatiin se kiinni vasta, kun se kaatui liukkaalle nurmikolle.
.. se näkee uuden hevosen? Voitto menee joko korvat hörössä iloisesti katsomaan tai sitten on, kuin ei huomaisikaan.
.. se maistaa jotain pahan makuista? Voitto alkaa irvistelemään ja "heiluttamaan" päätä edestakaisin.
.. se kerjää ruokaa? Hirnuu ja hörisee. Käytävällä kuopii ja karsinassa vetelee hampaita seinään. Yleensä kuitenkin herkkuja kerjätessä vaan kaula kaarella tapittaa ihmistä, jolla ne herkut on.
.. se lastataan? Voitto kävelee aina nätisti kärryyn, paitsi jos Lilli on laitettu ekana sinne. Lilli alkaa aina siinä vaiheessa riehumaan, koska pelkää ettei Voitto ei tulekkaan. Voitto ei sitten uskalla tulla kärryyn, kun Lilli riehuu niin kovasti.

Mitä hevoseni tekee juuri nyt? Läskeilee laitumellaLisää postauksesi listaan painamalla Add your link painiketta. Täytä kentät joissa kysytään postauksesi osoitetta (URL), blogisi nimeä (Name) ja sähköpostiosoitettasi (mail), joka ei tule näkyviin muille.

56 kommenttia

 1. Ei normaalisti käyttäytyvän hevosen pitäisi reagoida satulavyön kiristykseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitollekkin tuo tapa on jäänyt varmaan niistä ajoista kun satula oli huono ja sen kiristämienn varmaan tuntui ikävälle, mutta kaikki hevoset mitä mä oon käsitelly niin on kyllä jotenki protestoinu satulavyön kiristämistä :D

   Poista
  2. Se on ihan normaalia että hevonen reagoi. Olisiko itsestäsi kiva jos oman mahasi ympärille kiristettäisiin vyö varsinkin kun kesällä on muutenkin kuuma niin kun se vielä hiostaisi lisäksi

   Poista
  3. Kyllä normaalisti käyttäytyvä hevonen saa reagoida satulavyön kiristykseen! Et sinäkään (anonyymi, ei tiia) varmaan hymysuin katselisi jos joku vetäisi sinun housujen vyösi niin kireälle että hapenotto hankaloittuu!:)

   Poista
  4. Kiva postaus :) Itse en vaan tuota haastetta viitsi toteuttaa, kun en tiedä niin paljon hoitsustani.Ja anonyymi tuolla ylhäällä.Kuules nyt kyllä normaalisti käyttäytyvä hevonen reagoi satulavyöän kiristykseen!Melkein kaikki meidän tallilta reagoi siihen.Riippuu kyllä miten sen kiristää.

   Poista
  5. Voi että mä repesin tuolle ekalle anolle. Normaaleja hevosia ei ole olemassakaan niinkuin ei normaaleja ihmisiäkään! Kaikki on yksilöitä.

   Poista
  6. Meillä hevonen reagoi ennen vyökiristykseen, tosin ei antanut harjatakkaan mahasta. Nykyisin ei reagoi mitenkaan. Tosin meillä hyvä vyö ja hevonen sen mallinen että vyötä ei tartte hampaat irvessä kiristää. Suurinosa hevosista ei kyllä pidä vyökiristämisestä vaikka niillä ei mitään ongelmia olisikaan.

   Poista
  7. Voi olla, että ensimmäinen ano on kiristänyt vöitä vain sellaisilta hevosilta, jotka eivät reagoi siihen äksyilemällä yms. :) Eikä silloin ole saanut "tuntumaa" vyön kiristykseen sellaiselta hevoselta joka ei siitä pidä. Kaikki hevoset - niinkuin me ihmisetkin, ovat kaikki erilaisia :)

   Poista
  8. Sitä vyötä ei missään nimessä kiristetä niin, että hapenotto hankaloituu! Varmasti jokaikinen hevonen äksyilee, jos se vyö kiskaistaan yhtäkkiä kiinni. Itse kiristän vyön aina reikä kerrallaan ja pienissä erissä: heti kun satula on selässä, ennen suitsimisen aloittamista, suitsimisen jälkeen, ennen kentälle lähtöä, kentällä, ennen selkäännousua ja ehkä vielä selästäkin. Kovin harva hevonen on tällä menetelmällä äksyillyt.

   Poista
 2. Tosi kiva postaus! Yritin heti kun näin tän eli sillei "59 sekuntia sitten" laittaa kommenttia, mutta puhelin ei suostunut...

  VastaaPoista
 3. Tosi mielenkiintonen idea. :) Täytyy kyllä itekkin tehdä.

  VastaaPoista
 4. Kiva idea :) tehty !
  http://iddejacoda.blogspot.fi/2014/07/viikon-blogihaaste.html#comment-form

  VastaaPoista
 5. Repesin lopussa koska,
  Mitä hevoseni tekee juuri nyt? Läskeilee laitumella ;D

  VastaaPoista
 6. Tosi kiva idea! :) näitä sun haasteita on kiva toteuttaa omassa blogissakin! :)
  http://ellipo.blogspot.fi/2014/07/mita-hevoseni-tekee-kun.html

  VastaaPoista
 7. "Kommentoin blogissasi tai jaan suosikki postauksiani blogini facebook-sivulla!" Melkein viikko sitten ihmiset on tehny viime viikon blogihaasteen, enkä ole nähnyt niissä kommentteja..? Why? Tämän kommentin tarkoitus ei ole haukkua sinua yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska et ole katsonut kaikkia ;) Tuohon haasteeseen oli vaikea keksiä kommentoitavaa, mutta kommentoin parille, joiden suosituksista löysin uutta lukemista :)

   Poista
 8. Mahtavaa vataat kaikkiin kommentteihin! Jee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon nyt yrittäny, jos on aikaa, vastailla enemmän kommentteihin :)

   Poista
 9. oot paras tästäki postauksesta tuli niiin paras sul ei oo ikinä huonoi postauksii:)

  VastaaPoista
 10. Harmi että useimmat näistä on vaan hevosenomistajille suunnattuja. /: Edellisen tein kun se oli se suosikkiblogijuttu, mutta ehkä joskus vielä teet jotain mistä köyhät ja hevosettomat saa iloa!

  -privaattikamaa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan tän just tehä jostain vaikka ratsastuskoulun hepasta :) keksii vaikka enemmän noihin ratsastus juttuihin yms..

   Poista
  2. Tekisin kyllä jos keksisin jotain hevosettomia juttuja :/

   Poista
 11. Aika kiva haaste :D harmi ettei oo hevosta mistä mä voisin kirjottaa tollasen..

  VastaaPoista
 12. Näitä on tosi kiva lukea, mistä sä aina keksit nää aiheet? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah en tiiä, nyt on kyllä tän jälkeen ideat ihan loppu..:D

   Poista
 13. Oi, tää olisi kiva tehdä, mutta multa valitettavasti loppuu hoitoponini hoito nyt, enkä ole vielö löytänyt uutta.... Pystyykö näitä myöhässä toteuttaa?

  VastaaPoista
 14. Hassua että omalla hepallani ja voitolla on näin paljon samanlaisia tapoja :D

  VastaaPoista
 15. En ole aikaisemmin tehnyt näitä haasteita, mutta nyt voisi kokeilla vaikka tehdä omasta vuokrakaviosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että nyt oli tarpeeksi innostava aihe :)

   Poista
 16. Hauska ja ennen kaikkea kiinnostava postaus :) Nää viikon blogihaasteet on tosi kivoja, niitä odottaa aina! Kauan teet näitä vielä? Toivottavasti pitkään! En tiedä ootko jo vastannut tuohon, mutta kysyin nyt silti! :) Voitto vaikuttaa kivalta hepalta ja sovitte hyvin yhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun pidät näistä :) Teen näitä niin kauan, kun keksin ideoita.

   Poista
 17. Tosi kiva haaste, teen heti kun olen tehnyt edellisen ;)

  VastaaPoista
 18. Kiinnostava aihe, harmi ettei itsellä ole mahdollisuutta tehdä kun olen vain tämmöinen tavallinen ratsastuskoululainen jolla ei ole mahdollisuutta edes hoitsuun :`D Ehkä sitten ensi haasteen teen mikäli se on mahdollista tehdä myös jos ei ole omaa-, vuokra- tai hoitoheppaa. Kuvahaasteen tein kyllä silloin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitan keksiä myös haasteita, jotka käy hevosettomillekkin. Ideoita saa toki heittää :)

   Poista
 19. Voisit tehdä samanlaisen blogihaasteen toiseen blogiin, niin me lifestylebloggaajatkin voidaan osallistua :)

  VastaaPoista
 20. Tässä oli kyllä kiva aihe! :)
  Mun mielestä hevosta ei pitäisi torua jos se kieltää, koska yleensä kieltämiselle on jokin syy. Ellei se selkeästi kiellä vain sen takia ettei halua, mutta jos se pelkää tai on epävarma, se ei voi sille mitään. En sitten tiedä, missä tilanteessa torut. :D

  ps. Selasin ihan mielenkiinnosta blogisi vanhimpia postauksia, blogi on kyllä kehittynyt valtavasti! Ihan näkee, miten paljon olet siihen panostanut ja käyttänyt aikaa, hienoa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torun silloin kun kielto on ns. turha. En jos kieltää kerran mun omasta mokasta tai jos pelkää estettä, yleesnä esteet kuitenkin niin pieniä, että Voitto pääsee vähön huonommastikin paikasta niiden yli, jolloin sitä kiellosta rankaistaan. Jos kieltämisestä ei seuraa kerta toisensa jälkeen mitään ajattelee hevonen tän olevan ihan jees, jos se saa välittömästi rangaistuksen, ei aina raippa joskus pohjekkin riittää, se tietää, että tää ei olekkaan nyt ihan ok.

   Poista
 21. Tosi kiva postaus, mutta nauratti kyllä, että nuo kohdat joka ikinen oli kuin meidän shettiksestä tehdyt. Tiesin kyllä sillä olevan kuumeneva ja villi ison hevosen luonne, mutta jo näin pitkälle:D

  VastaaPoista
 22. Joskus kun lisäsin haastepostauksen tuohon "add your link" niin postaus hävisi itseltäni bloggerista. Mitä tein väärin?

  VastaaPoista
 23. Nyt tuli muuten mieleen. Ootko Sä siis keksiny kokonaan Tän viikon blogihaaste homman? :)

  VastaaPoista
 24. Voiko tuolta poistaa myös joitakin kysymyksiä, eli periaatteessa suunnitella kysymyksiä uusiksi? :D omaa ponia ei ole niin en esim. Tiedä miten hoitohevoseni reagoi uuteen hevoseen tallilla. Voinhan toki aina omistajalta kysyä, mutta siitä taitaisi tulla melkoinen haastattelu xD eikä maastoissamme ole rekkoja/autoja jne

  VastaaPoista
 25. Tein kans tän, oli tosi hauska postausidea! :)

  http://shettisjuttuja.blogspot.com

  VastaaPoista
 26. Mihin asti tässä on aikaa vastata? :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.