Maastoilua

torstai 3. heinäkuuta 2014


 Moikka! Kamera on lojunut mun pöydällä varmaan jo viikon. Säät on olleet surkeat, joten kuvaaminenkin on vähän unohtunut. Viikonloppuna taidan kuitenkin rohkaistua meidän seuran kansallisiin kouluratsastuskilpailuihin kuvaamaan. Koulukilpailuja olen kuvannut ehkä kerran, koska olen maailman laiskin katsomaan kouluratsastusta, jos kukaan valmentaja ei ole kertomassa meneekö hyvin vai huonosti ja mitä pitää korjata. Kouluvalmennusta siis jaksan kyllä katsella. Suunitelmana olisi kuitenkin käydä katsomassa ja kuvaamassa ehkä pari vähän vaativampaa luokkaa ja tuttujen suorituksia. Katsotaan.. Katsotaan..

Eilisellä maastoreissulla kuvasin järrkärin sijaan puhelimella, vaikka onhan se vähän uhkarohkeaa maastossa yrittää kuvata liukkaalla puhelimella. Vielä ei kuitenkaan ole koskaan ollut tilannetta, että puhelin meinaisi edes tippua. Tosin kerta se on esnimmäinenkin, sitten kun siihen vielä hevonen astuu päälle niin jes! Käytiin tutusti ja turvallisesti meidän tiellä hölkkäilemässä. Tien pohja on varsinkin ihan päästä täydellinen, kun sinne oltiin ajettu pientä mursketta. Mursketta ajettiin lähes koko tielle jokin aika sitten, mutta muualla autoilla on ajettu sen verran paljon, että se on jo tiivistynyt. Käydäänkin maastossa yleesnä sateisella säällä tai sateen jälkeen, jolloin tiet ovat pehmeämpiä. Meidän lähellä oli ennen super pehmeä ja hyvä metsäautotie, mutta se kunnostettiin pari vuotta sitten kunnolliseksi tieksi, joten kunnon maastoilut hyvillä pohjilla on vähän jääneet. Kovilla ja huonoilla teillä ei oikein viitsi revitellä vaan sitten maastoilu on vähän kevyempää.


Vaikka heitettiin melko kevyt lenkki otettiin silti hyvällä pohjalla pari spurttia. Hepat lähti hirmu innoissaan, mutta kun Voitto huomasi, että tätähän jatkuu melko pitkästi alkoi vauhti vähän hidastumaan. On kyllä ihana huomata, miten hepat jaksaa aina vaan nauttia maastoilusta, vaikka käydäänkin maastossa viikoittain. Kuinka paljon sellaiset hepat, jotka eivät juuri koskaan pääse maastoon nauttisivatkaan...


 Aurinkokin pilkisti sadepilvien lomasta juuri meidän ollessa maastossa. Meinasi tulla ihan kuuma, kun aurinko porotti niin lämpimästi. Talliin päästyämme alkoi kuitenkin jälleen kerran sataa.. Me saataisi käydä Joonaksen kotona olevilla pelloillakin ratsastamassa, mutta ei vaan uskalla märällä pellolla paljoo ratsastella. Odotellaan täällä siis malttamattomina kuivia säitä...


Kuinka usein te maastoilette?
 Käyttekö kevyillä ja palauttavilla lenkeillä vai vedättekö kunnon hikimaastoja?
Mitä mieltä olette tälläisistä puhelinkuvapostauksista aina sillon tällöin?

76 kommenttia

 1. Mielestäni puhelinkuva postaukset on tosi kivoja aina välillä ! Sulla on tosi kiva blogi !

  VastaaPoista
 2. Mä en oikein monesti maastoile koska käyn ratsastus tunneilla. Maastoilu ei ole oikein mun juttu, mutta joskus kaverin hepoilla tulee maastoiltua mutta kuitenkin aika harvoin.
  Ps. oot mun mielestä yks parhaimmista vlogaadista ja blogaajista! oon lukenut sun plogia aivan hirveen kauan! OOT PARAS!!!!

  VastaaPoista
 3. Maastoilen ehkä kerran kuussa :)
  Kiva postaus :)

  VastaaPoista
 4. Kivoja kuvia! :) Vaikka mä niiiin nauroin noille 4. ja 5. kuvalle, Voitto näyttää puolet matalammalta ja kaks kertaa pidemmältä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, oikeen hyvä esimerkki siitä miten kuvakulma vaikuttaa.. Takaapäin, alamäkeen, ylhäältä..:DD

   Poista
 5. Kivannäköisiä maisemia siellä päin! Koitin alkuvuonna etsiä Kuopiosta jotain kivoja paikkoja, jossa voisi käydä kuvaamassa, onneksi kotinikin lähellä on muutamia ihan kuvattavia paikkoja. :)

  VastaaPoista
 6. Meillä käydään huonoilla keleillä maastossa lähes päivittäin. Esim. kun sataa paljon ja kenttä ui, tai vastaavasti talvella se on jäässä/sohjossa. Näin kesälläkin tulee mieluummin lähdettyä maastoon kuin pyörittyä pölyisellä kentällä... Ja hepat tykkää, välillä kun ollaan menossa kentälle, niin hepat jatkaisivat mieluusti kentän ohi maastoon :D

  VastaaPoista
 7. Maastoilen viikossa 1-2 kertaa, riippuen säästä! Yleesä vedän muutaman pätkän reippaammin, mutta muuten hölkyttelen hevosen kanssa rennommin. Puhelinkuvapostaukset ovat kivaa vaihtelua, niille todella hyvin otetuille postauksille. Puhelimen kuvat jotenkin ehkä ennemmin tilannekuvia, missä ei ole niin "harkittu" valotusta ym. Eli siis todella kivoja vaihteluita :)

  VastaaPoista
 8. Me käydään maastossa n. 3 kertaa viikossa ja ne ehkä 2 niistä on välillä rauhallisempia palauttavia maastoja ja 1 kunnon hikimaasto ja sitten 3 kertaa viikossa kentällä :)

  VastaaPoista
 9. Puhelinkuva -postaukset käy hyvin! Teen niitä itse näemmä aika paljon :--D

  VastaaPoista
 10. Me maastoillaan nykyisin suurimmaksi osaksi, joten luonnollisesti tulee sitten niin hiki- kuin kevyitäkin maastoja. Ihan hyvännäköisiä kuvia, vaikka puhelimella onkin otettu, ei haittaa vaikka tälläisiä tekisitkin.

  VastaaPoista
 11. Tuun maastoilemaan varmaan aika paljon kesän aikana kun mulla on kaksi Irish cob tammaa ylläpidossa kotona ja meillä on tosi hyviä metsä ja peltoteitä. Käy kurkkaamassa mun blogi, irishcobtammat.blogspot.fi ;)

  VastaaPoista
 12. Yleensä tulee tehtyä sellaiset 1-4 maastolenkkiä viikkoon, ihan säästä riipppuen. Jos on kuivat kelit ja pohja sallii, niin sitten vedetään hikimaastoja, mutta jos on sade sää, niin ihan suosiolla lähdetään vaan metsään köpöttelemään.:D Mun mielestä ainakin on kiva saada välillä tämmösiä postauksia, missä kuvat on puhelimella otettu:)

  VastaaPoista
 13. on puhelinpostaukset paljo kivempia ku ilman kuvia! ;)

  VastaaPoista
 14. Me maastoillaan jos on kenttä jäässä/huonona koska yleensä maasto on vähän paremmas kunnosssa esim. rankkasateiden jälkeen. Myös kispäivien, rankkojen reenien jälkeisenä päivänä palauttavia maastoja tehdään:)

  VastaaPoista
 15. Maastoilen ite aika usein, monesti kaksikin kertaa viikossa:) Ja sit mun kysymys, viittisitkö jelpata jos pystyt?
  Onko sulla ollu adobe photoshopin ligtroomin kokeiluversio? Kun mulla oli se kokeilussa ja se oli ihan outo. Kun katsoin youtubesta tutoriaaleja lightroomilla kuvien muokkaamiseen niin siellä se oli erilainen, vähän gimpin tyylinen. Eli siis toi mun kokeiluversio oli aika outo, ei gimpin tyylinen, eikä innosta oikein ostaa sitä jos se on tommoinen missä en edes löytänyt kloonaustyökalua tai missä en voinut tehdä banneria blogille. Toivottavasti tajusit selityksestä ees jotain, ja toivottavasti osaa auttaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun ihan oikea versio ja se ei kyllä oo gimpin tyylinen musta. Lightroomilla ei voi tehdä bannereita, se on raakakuvien käsittelyyn. Sun pitää ladata photoshop, joka taas on vähän gimpin tyylinen ja sillä mäkin teen bannerit :)

   Poista
 16. Mulla ei ole omaa hevosta mutta vuokra- ja puoliylläpitosuokit löytyy ja ratsastan kummallakin sen parikertaa viikossa ja vähintään joka toinen viikko yritän maastoilla ainakin jommalla kummalla. Omistajat ja muut kuitenkin maastoilee noilla myös. Toisen kanssa estevalkut osuu yleensä silleen että hepalla käy vuokraaja maastoilemassa seuraavana päivänä palauttelevasti. Muuten menen ihan sekalaisesti, välillä vain käyntimaastoja jos saan jonkun vaikka mukaan, mutta välillä lähden yksin vetelemään kunnon vauhtimaastot. Tallimme vieressä on myös hiekkainen "harjoitusrata" jossa käyn välillä laukkailemassa ja koska se on kentän vieressä, voi siellä poiketa vaikka kesken ratsastuksen.

  VastaaPoista
 17. Itse ratsastan tosi usein maastossa, välillä ratsastan kunnolla eli teen väistöjä, avoja, pysähdyksiä, siirtymisiä tai laukkaan paljon, mutta toisinaan vain "heilun" siellä selässä eli ratsastan väärinpäin tai jotain muuta sellaista xD Eli välillä hiki ja välillä ns. kevyitä :) Minun mielestä puhelimella otet kuvat ovat ihan ok:oita joskus, koska mielummin vähän huono laatuisia isoja kuvia kuin ei kuvia ollenkaan. Nuo sinun tai Pinjan puh. otetut kuvat ovat ainakin hyviä, koska ne ovat suht hyvä laatuisia! Kiva postaus :)

  VastaaPoista
 18. Me maastoillaan 98% ajasta, kohta tulee oma kenttä mutta kyllä silti tuun maastossa menee 90% kerroist varmaan. Meillä tosin onki maailman parhaat maastot, paljon ei tee mieli kentällä sit pyöriäkää ku vaihtoehtona on upeet lenkit metässä! Siellähän voi ratsastaa ihan töitä tehdenkin. :)

  VastaaPoista
 19. Mä maastoilen aika paljon, yleensä viikon huonoimman sään jälkeisenä päivänä, mutta ratsastettavia hevosia on noin 50 viikossa, joten yleensä maastoilla pitää ainakin kolmena päivänä viikossa. Käydään varmaan kahtena päivänä palauttavilla lenkeillä, ja saman verran hikitreenejä, ja kerran viikossa mun tulee käydä hyppäämässä maastoesteitä. Puhelin postaukset on ihan okei, jos niitä tulee harvemmin

  VastaaPoista
 20. Maastoilen 3-5 kertaa viikossa. Välillä palauttavia, välillä treenilenkkejä, yleensä n. 8-10 km, treenilenkit sitten vähän pitempiä ja reippaampia. Joskus tehään laukkatreenejä maastossa hyvällä suoralla, joskus kiipeillään mäkiä ja joskus samoillaan metsässä :) Ihan parasta!

  VastaaPoista
 21. Itse maastoilen noin kerran kuussa, ja joskus tulee mentyä tyyliin loppuverkat maastossa, joka kestää silloin noin 20min :)
  Tosi kiva postaus :)

  VastaaPoista
 22. Menettekö te usein tuon saman lenkin? Vaihtelevissa maastoissa ratsastus kehittää hevosta. Miten pitkä tuo lenkki on yli 10 km?
  hyviä,kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mennään, kuten sanoin lähellä ei ole enää hyviä maastoja kun se huippu hyvä reitti vedettiin kovaksi tieksi. Tiedän kyllä sen ja siksi koitammekin käydä kävelemässä myös sellaisilla poluilla tuolla metsässä, märällä sinne ei vaan ole asiaa ja sen vanhan hyvänkin reitin varressa on noita polkuja, jossa tarkoitus olisi käydä kunhan kuivuu. Tuo on ehkä vain pari kilsaa suuntaansa.

   Poista
 23. Maastoilen omien ponien kanssa joka viikko ainakin kerran ja joskus pari kertaa viikossa. Usein käydään myös loppukäynnit kävelemässä tiellä. Meillä on niin hyvät maastot ja monia eri reittejä niin on kiva maastoilla ponien ja itsensä mielenvirkistykseski. :)

  VastaaPoista
 24. Hyvä postaus, kivoja kuvia! :) Nää puhelin kuva postaukset on silloin tällöin kivoja.

  VastaaPoista
 25. Kävisin maastossa paljon useammin jos ei olisi niin kova maastokammo. Jos kuitenkin menen maastoon niin lähinnä tykkään köpötellä vaan käynnissä. Jos alla on luotettava ja tuttu ratsu niin saatan jopa vähän revitelläkin jos olen sellaisella tuulella. =)

  VastaaPoista
 26. Meilläpäin ei ole ollenkaan maastoja, eli maastoilen ehkä parin vuoden välein issikoilla yms. Onhan se aika harmi...

  VastaaPoista
 27. mekin maastoillaan nykysin aika harvoin.. Välillä tulee kausia, kun käydään vaan ja ainoostaan maastossa ja välillö sitten taas vähemmän. :D meillä on muutama ihan ok maastoreitti, mutta niillä kaikilla liikkuu myös autoja silloin tällöin, mikä tekee maastoilusta inhottavaa. Oma heppa kun ei jaksa seistä maastossa ja aina ei löydy läheltä levennettyä kohtaa. Vaikkei tuo pölö nyt autoista sinänsä mitään sano, mutta kun on vähän arvaamaton kuitenkin. Muita heppoja käyn ratsastamassa maastossa niiden mielenvirkistykseksi, kun kaikki omistajat ei halua tai pärjää ite vielä välttämättä. Se on kivaa!:) ja kaverin kanssa on aina kivaa mennä maastoon!!

  VastaaPoista
 28. Oletteks te tulossa Lappeenrantaan!!??
  Oletteko noina kaikkina kolmena päivänä täällä, vai? Mitkä kisat, missä, milloin, monelta? Tulen katsomaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo tullaan. Kisapäivistä en tiedä, kun kutsua ei vielä oo julkastu. Infoan tarkemmin, mutta ne on ne hevoshippalot en tiedä ees missä siellä ne on :D

   Poista
 29. Kiva postaus :) mulla on kokemusta kännykän tippumisesta.. treenattiin laukkakisoihin ja päästeltiin täyttä vauhtia, sitten minä tyhmä alan nostamaan rintsikoiden olkaimia ja samassa toisessa kädessä kucannut kamera lens tielle :D onneks mikään auto ei ajanut yli eikä menny rikki :)

  VastaaPoista
 30. Kiva postaus! Itse kävin ihan vasta maastoleirillä kun pidän maastoilusta! :)

  VastaaPoista
 31. Käyn maastossa joka päivä kun meillä ei mitään maailman parasta kenttää oo...

  VastaaPoista
 32. me maastoillaan usein koska meillä ei oo kunnon kenttää tai on mutku on niiiiin hyvät maastot nii se on kivaa... välillä hiki treenejä toisinaan taas rauhallisempaa :)

  VastaaPoista
 33. Kelpaa puhelinkuva-postaukset (;

  Mun mielestä melkein samanlaisia kuvia kuin kameralla

  VastaaPoista
 34. Ite maastoilen kerran kaksi viikossa välillä ratsastaen hiukan rauhallisempia ja välillä reippaampia lenkkejä.

  Ite en hirveästi tykkää puhelimella otetuista kuvista blogissa, mutta on se parempi kuin ei mitään :)

  http://avuilla.blogspot.fi

  VastaaPoista
 35. Mä käyn mun "vuokraponini" kanssa välillä maastossa mutta harvoin, sillä pohja on niin epämukavaa eli pelkkiä loppu käyntejä vedellään siellä :DD Ja Tiia tää blogi on iiihhhaaannaaaa <333

  VastaaPoista
 36. Minkälaista viikkohaastetta olet ajatellut/tekemässä koska olis kiva tehdä sitä jo vähän jos ei heti ehdi kaikkea tehdä?

  VastaaPoista
 37. Tiia mikä sun osote on koska tein sulle kirjeen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiialle ei käsittääkseni voi enää lähettää kirjeitä:(

   Poista
  2. En anna kotiosoitettani, eikä meillä ole enää poste restanetakaan

   Poista
 38. Hei, en tiedä kiinnostaako sua ollenkaan, mutta vinkkaisin blogistani, joka on vähän erilainen kuin muut vaihto/heppablogit, nimittäin lähden vaihtoon sisäoppilaitokseen Jenkkeihin, jolla on omat tallit ja siellä ois tarkoitus olla ens vuos! Kerron blogissani sitten yleisesti vaihtovuodestani ja vähän "harvinasempaa" juttua minkälaista ratsastuskulttuuria siellä on! :)

  http://johannaincolorado.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 39. Joo tuu kuvaamaan, voit kuvata mua kisahoitajan hommissa ;) :D

  VastaaPoista
 40. mun puhelin on lentänyt jo kaksi kertaa hevosen selästä alas :D ja siis iphone 4s käytössä myös, niikuin sulla :) ihan pieni naarmu tuli ekalla kerralla, mutta eipä muuten mitään ! Omalla hevosella pyrin maastoilemaan ihan kerran viikossa, joskus saattaa jäädä pohjien takia sekin välistä ja välillä saatetaan mennä useampiakin kertoja maastossa :)!

  VastaaPoista
 41. Missä pystyy teettämään semmoset kuoret mitkä teillä on?
  (Pinjalla lillin kuva)
  (Tiialla Voiton kuva)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.lillivoitto.fi/2012/10/391-yhteistyo-desingskinsin-kanssa.html

   Poista
 42. Millä ohjelmalla teet bannerit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Adobe Photoshop CS5:lla ainakin tähän asti on Tiia bannerit tehnyt:)

   Poista
 43. itse asun maalla eikä meidän tallilla ole kunnon kenttää, joten jos haluan mennä sileällä, joudun ratsastamaan pienessä tarhassa tai erittäin suurella pellolla. toki käyn kerran viikossa jääkiekkokaukalossa hyppäämässä. mutta jos ajatellaan että liikutan hevosta n. 5x viikossa, on niistä ainakin 2 maastossa ajoa tai ratsastusta. joskus en pääse menemään sileällä ollenkaan niin me harjoitellaan maastossa kaikenlaista:) en tiiä mistä lähti ajatus et ois ihan super jännää jos näkis sulta jonkin videopostauksen kun lähdet maalla käymään juuri tällaisella tallilla missä ei ole kenttää eikä maneesia:D tässä mun blogi: http://onedream-jenni.blogspot.fi

  onko sulla kikkiä?:) ois kiva jutella sun kans jossakin!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähä siistiä, saaks siellä jääkiekkokaukalossa oikeesti ratsastaa? Täällä ei kyllä annettais lupaa? Mulla ei oo kikkiä.

   Poista
  2. jep, saa ratsastaa kaukalossa:) siellä on hyvä sora/hiekkapohja ja sitä käyttävät ratsastikseen monet muutkin meidän kylällä asuvat ratsastajat:)

   Poista
 44. Tämä ei liity tähän postaukseen, mutta millä ratsastus kouluilla olette ratsastaneet ja tiedätkö jotain hyviä talleja tässä lähellä (korkeintaan Maaningalla) itse yritin jo etsiä täältä, mutta en löytänyt postauksia. Ei ol toki pakko vastata tähän, mutta toivoisin että saisin sinulta apua. Muutkin saa kommentoida tähän. (talli jolla käyn lopettaa) Sinulla on hieno blogi ja kiva jos Voitto nauttii maastoista. :D

  VastaaPoista
 45. Pystyisitkö/kerkeäisitkö tehdä tänä kesänä My Week videopostausta? Ne on niin mukavia :)!

  VastaaPoista
 46. Mistä saat näitä taustoja ja miten teet ne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tausta on the inspiration gallerystä, joskus teen myös itse brusheilla

   Poista
 47. Hei :) Kaipaisin kipeästi apua! Haluaisin blogiini nuolen jolla pääsisi aina ylös. Osaatko neuvoa miten saan sellaisen ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koodikielellä blogissa on muistaakseni ohje tai sit vaan googlaat jotain up button blogger.

   Poista
 48. ihanaa että teiän hepat pääsee maastoon! me maastoilaan ehkä 2-3 kertaa viikossa eli aika usein, ja hepat tykkää ja sitten taas jaksaa vääntää koulua kentällä :)

  VastaaPoista
 49. Tää ei nyt liity postaukseen :D

  Miks ette kuulu Splay Suomeen? Se on kuitenkin suomalainen youtube verkosto, eli eikös periaatteessa teidän yhteinen kanava voi päästä siihen. Teillä on yli tuhat tilaajaa ja videoita tulee yleensä ainakin kerran viikkoon. En siis sano että teidän täytyy kuulua siihen, jos siltä kuulostaa, mietin tätä vaan yks päivä :D Mitä mieltä itse olet tästä, oeltko edes miettinyt tätä?

  Voitko joskus tehdä postauksen, jossa luettelet hakusanoja joilla blogisi on löydetty? Kaktu teki joskus sellaisen postauksen, veikkaan että olet nähnyt sen joten tiedät varmaan idean :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meidän kanava itseasiassa kuuluu Splay Suomeen :D

   Poista
 50. Mun kaverin tallilla nii aina kun käydään maastossa vedetään kunnon laukka maasto laukataan aina ihan hulluna!

  VastaaPoista
 51. söpöt Lilli ja Voitto

  VastaaPoista
 52. Mä meen sinne kansallisiin kisoihin kattoo lauantaina että sunnuntaina :) tuu moikkaa jos nähää! ;)

  VastaaPoista
 53. Mä käyn äiskän kanssa yleensä viikonloppusin maastossa, koska meillä on ihan sikahyvät maastot. Meiltä raviradalle on jtn. 2km ja sen takaa lähtee metsä polut :) Raviradalla ollaan käyty kerran vetämässä oikein kunnon laukkaa :D

  VastaaPoista
 54. Minulla olisi yksi kysymys: Mitä teet Voitolle kun muutat pois kotoa? Älä IKINÄ myy Voittoa tai lopeta bloggaamista!!!♥♥♥ Tyhmä kysymys oli, mutta silti...

  VastaaPoista
 55. Millä teet bnnerit? Ne on järkyttävän hienoja!!! :)

  VastaaPoista
 56. me lähetettiin teille postia 2-luokassa

  VastaaPoista
 57. Me maastoillaan melkeinpä aina kun huvittaa :) Usein teen myös alku ja loppuverkat maastossa. (Ei olla niin tavoitteellisia enää mun kuntoutujaponin kanssa) Joskus sovitaan talliporukalla että lähdetään seikkailemaan ja etsimään uusia maastoja ja sillon saattaa vierähtää helposti kolmekin tuntia. Meillä on kyllä tosi hyvät maastot. Hepat nauttii. En voi ymmärtää heitä jotka ei maastoile ollenkaan, on se meinaan hevosellekin sellasta rentoutumista että jokaisen pitäisi saada kokea sitä sopivin väliajoin :)!

  VastaaPoista
 58. Me maastoillaan melkeinpä aina kun huvittaa :) Usein teen myös alku ja loppuverkat maastossa. (Ei olla niin tavoitteellisia enää mun kuntoutujaponin kanssa) Joskus sovitaan talliporukalla että lähdetään seikkailemaan ja etsimään uusia maastoja ja sillon saattaa vierähtää helposti kolmekin tuntia. Meillä on kyllä tosi hyvät maastot. Hepat nauttii. En voi ymmärtää heitä jotka ei maastoile ollenkaan, on se meinaan hevosellekin sellasta rentoutumista että jokaisen pitäisi saada kokea sitä sopivin väliajoin :)!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.