Koulukisoissa

sunnuntai 6. heinäkuuta 2014


 Moi! Eilen käväistiin Pinjan kanssa meidän seuran kansallisissa koulukisoissa Sorsasalossa. En ole tosi pitkään aikaan käynyt koulukisoissa edes kuvaajan roolissa. Ajattelin koulukisoista kertyvän kasapäin hyviä kuvia, mutta saldo oli varmaan puolet pienempi kun estekisoista normaalisti, enkä ollut mihinkään kuvaan kovin tyytyväinen. Kuvaaminen oli vaikeaa, kun ei ollut oikein hyviä paikkoja mistä kuvata. Lopulta parhaat kuvat tulivatkin vähän yläviistosta katsomosta, vaikkei olisi uskonut. Tausta ja aurinko olivat kuitenkin koko ajan häiritsevänä tekijänä.

Ainoot tutut ratsukot meidän paikalla olo aikana olivat meidän valmentaja ja Lillin entinen omistaja. Ja molemmat starttasivat just samaa aikaa, en voi käsittää miten se on edes mahdollista! Radat oli onneksi ihan vierekkäin, joten ehdittiin nähdä vähän molempia. 

Oltiin Pinjan kanssa vähän kujalla koko kisoista. Ei aina ihan oltu perillä, oliko se suoritus alkanut vai ei. Toivottavasti kukaan true kouluratsastaja ei kuullut meidän kummastelua ja sekoilua..:D Ihmeteltiin myös paljon, miten ne kouluratsastajat voi unohtaa radan, kun ne saa opetella sitä kotona niin paljon kun jaksaa. Tosi moni nimittäin unohti!


Kertokaa mielipiteenne kuvista. Varsinkin siitä onko nämä kouluratsastajankin silmään ihan ok. Kuvia valitessa ja muokatessa mietin paljon, mikä näistä laukan vaiheista nyt on paras? Voiko vaihdon tästä vaiheesta ottaa kuvan? Tsekkailin sitten vähän muiden kuvaajien koulukuvia ja päädyin näihin mitkä nyt on esillä täällä ja galleriassa. 

Mä taidan jatkossa pysytellä ihan niissä estekisoissa niin kisaajana kun kuvaajankin. Sen verran turhauttavaa ja tylsää tuolla oli, vaikka hienoja hevosia ja ratsukoita olikin kiva katsella. Suoritus kestää vaan musta aivan liian kauan ja siinä ratsukoiden välissä on hirmu paljon odottelua, sitten kun ei vielä oikein ymmärrä kuka tekee oikeen ja kuka väärin. Tietysti nyt yleisilmettä ja isoja virheitä näkee itsekkin, mutta sitä hienosäätöä ei. Tuloksetkin tulee niin jäljessä, että on vaikea yhdistää ratsukko ja tulos, kun ei tunne kouluratsastajista kun muutaman.

 Kuvat on otettu pääasiassa näillä asetuksilla f/3.2, 1/2000 ja ISO200-500 (kamera määritti)
Mitä piditte?
Loput kuvat täällä

114 kommenttia

 1. Mun mielestä oli tosi hienoja kuvia,näin seuratason "kouluratsastajana" katsottuna :D Käy kurkkaamassa munkin blogi,irishcobtammat.blogspot.fi :)

  VastaaPoista
 2. Kivoja kuvia! Mie oon kouluratsastaja, ja oon unohtanut radan moneen kertaan - tosin en onneksi radalla. Ei se ole niin helppoa, esteradat on helpompia muistaa. :D

  http://unelmaunessa.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, mutta esteradan saa tietää vasta kisapaikalla ja kouluradan heti kun kutsu julkaistaan.. Eli aikaa opetella olisi :D

   Poista
  2. Esterata on vähän _vähän_ lyhyempi, kuin tuollainen koulurata... :D Jonka jokainen liike pitää ratsastaa, voi tulla black out ihan vaan (tuttua mulle!!) :D

   Poista
  3. Kouluratsastus on niin hienosäätö-laji. Ratsastajilla menee yleensä kaikki keskittyminen siihen, että saadaan hevonen kulkemaan niin edustavasti kuin mahdollista. Radat ovat yleensä aika pitkiä, eikä tehtävie alkamiskohtia numeroida, toisin kuin esteillä: esteet numeroidaan ja jos nyt et satu muistamaan seuraavaa estettä numeroltakaan, katsot vain loogisimman tien seuraavalle esteelle, yleensä se on seuraava este. Kouluratsastaja yrittää muistaa pitkän radan, saada hevosen kulkemaan viimeisen päälle edustavasti, ja yrittää iste istua siististi ja häiritsemättä hevosta. Kaikilla ei riitä keskittyminen niin moneen asiaan yhtä aikaa. :)

   Poista
  4. Niin, mutta sitä rataa on voinut opetella ja hinkata vaikka kuinka kauan! Kai jokainen oppii kun tarpeeksi opettelee. Nuo selitykset on ihan loogisia ja järkeenkäypiä, mutta silti en ymmärrä. Ja siis tietysti joskus tulee unohduksia, mutta se miten paljon niitä tuli oli mulle ihan yllätys :D

   Poista
  5. kyllähän esim. voimistelijat/ taitoluistelijat jne. välillä saa kisoissa "blokki-tilanteita" ja ohjelma unohtuu vaikka koko kisakauden aikana teet sitä yhtä ja samaa ohjelmaa jota treenaat useita tunteja 7pv/viikossa. Eli kyllä se on ihan ymmärrettävää että koulukisoissakin välillä tulee kisatilanteen tuomia "blokkeja" tai "unohduksia".

   Poista
  6. Juu se on totta, mutta siis lähinnä ihmettelen miten niitä voi tulla noin monella ja noin paljon :D

   Poista
  7. no voi vittu, kokeileppa ite mennä seuraavissa kansallisissa kisoissa joku koulurata, kattellaan sit miten muistit radan ja kuinka hyvin ratsastit :-)

   Poista
  8. En kenenkään ratsastusta ole arvostellut, sitä ei ehkä mun taidoilla parane tehdä. Olen vain kertonut, että kummaa kuinka rataa ei opetella niiin huolella, kun siihen on kuitenkin mahdollisuus. Unohduksia voi tulla monista syistä, mutta se miten paljon niitä siellä tuli kummastuttaa. Sen voin kyllä taata, että jos opettelisin radan oppisin, mutta ei taida ihan mun taidot riittää noihin luokkiin tai edes niihin helpompiin.

   Poista
  9. Niin no, jos olit katsomassa korkean tason kisoja, ne ratsastajat siellä menee tod. näk. jonkun toisenkin radan samana päivänä, usein ne ammattilaiset ratsastaa 2-3 hevosta per kisat eli helposti menee sekaisin. Ja esteillä on kyllä helpompi muistaa rata, kun esteistä usein näkee mistä suunnasta ne hypätään, maahan muodostuu "kavioura", esteet on numeroitu, radan saa kävellä (koulukisoissahan et saa sinne radalle mennä, helposti menee sekasiin jos on sen "kuvitellut" kotikentälle missä muistaa että se voltti tulee sen kukkaruukun kohdalle ja eipä sitä kisassa ole.) jne. Ja ratahan alkaa samanlailla kuin estekisoissa: tuomari viheltää pilliin/antaa lähtömerkin ja ratsastaja tekee alkutervehdyksen. Ei kovin sekavaa?

   Poista
  10. Se on totta, tiedän itsekkin kuinka edellisen luokan esterata sotkee seuraavan luokan rataa.

   Mä en sitten tiedä muodostuuko esteratsastajille paremmin oma tekniikka ja tapa oppia radat nopeasti, sellaista kun ei kouluratsastajien treenissä ole varmaan tarpeellista. Yleensä yksittäiset koulutehtävät ei varmaan ole radan mittaisia? Esteratsastajat mennee kuitenkin pitkiä ja monimutkaisia ratoja treeneissä. Aluksi niiden oppiminen oli muutamassa minuutissa vaikeaa, mutta olen oppinut miten radan saa päähän minuuteissa.

   Itsellä ei ollut mitään vaikeutta siis oppia koulurataa, silloin kun koulukisoihin menin. Toki HeC on hiukan yksinkertaisempi kun vaikeammat luokat, mutta toivottavasti ymmärrätte pointin. Itse opettelen muistamaan sekä este, että kouluradan palasissa. On linja, jonka jälkeen kaarre jonnekkin, on kokorataleikkaa jonka jälkeen pysähdys. Muistelen aina mitä oli ennen tätä "tehtävää" ja mitä tulee tämän "tehtävän" jälkeen. Kouluradallakin on ne kirjaimet helpottamassa sekä ainakin tuolla selvät reitit mistä mennään, ne tosin menevät vähän sekaisin. Esteillä harvoin muodostuu noin selviä reitteje, mutta ne yleensä johtavat oikeaan paikkaan, mutta esteillä kumminkin on vähän enemmän vihjeitä siitä mikä seuraava este voisi olla :)

   Juu tiedän tuon. Eniten sekotti se, ettei aina tajuttu oliko vihellys tullut jo. Ratoja oli kaksi vierekkäin, joten niidenkin äänimerkit meni sekasin, kun keskittymienn herpaantui kuvaamiseen :D

   Poista
  11. Harvemmin niitä kouluratoja kukaan hinkkaa kotona montaa kertaa hevosen kanssa kokonaisuudessaan läpi, sillä hevonen oppii ennakoimaan, mitä se ei saa tehdä kouluradalla tai tulee virheitä. Suosittelisin sullekkin joskus koulukisoja, ei tekis yhtää pahaa.

   Poista
  12. Itse tiedän hevosen, jolla ei saanut pariin viikkoon ennen kisoja treenata rataa kokonaisuudessaan, tai alkoi ennakoimaan. Pätkissä kyllä, tosin siitäkin seurasi ennakointia radalla..

   Poista
 3. Tykkäsin tosi paljon kaikista kuvista! En itsekkään ole mikään kouluridaaja niin tulen katsomaan koulukisoja vaan jos siellä on joku tuttu.

  VastaaPoista
 4. Kivaa vaihtelua kun välillä tulee kouluratsasruksestakin kuvia! :) Hienoja on! :)

  VastaaPoista
 5. Kivoja värikkäitä kuvia ! ;)

  VastaaPoista
 6. Minä ainakin oon unohtanut kouluradan vain silkasta jännityksestä :|

  VastaaPoista
 7. Todella hienoja kuvia ainaki mun mielestä :) tosta radan unohtamisesta, että mä ainakin helposti unohtaisin jopa esteradan jos ja kun jännittäisin :D

  VastaaPoista
 8. Kivaa saada kouluratsastuksestakin kuvia ;) Itse olen aika nuori kisaamaan, joten en vielä kisaa, mutta muutaman vuoden kuluttua mahdollisesti joissain pikkukisoissa. Yksi kavereistani ei halua esteratsastajaksi, vaan koulu, sillä häntä pelottaa, kun suurinosa tapaturmista ja kuolemisista tapahtuu esteillä. Itse rakastan esteitä, mutta tukkään mennä kouluakin, en vaan siitä uraa halua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei esteratsastuksessa kuolemia tapahtu kovin paljoo, se on kenttäratsastus :) Mutta tosiaan moni menee koulua juuri tuosta syystä.

   Poista
  2. Itseasiassa kouluratsastus on vaarallisempaa kuon esteratsastus. :) Koska kouluhevoset ottaa niin tarkaan kaikki liikeet. Jos jalkasi on väärässä paikassa hevonen voi mm. pelästyä ja tehdä jotain. :)

   Poista
 9. Kivoja kuvia oli! Jotkut eivät jostain syystä opettele ratoja kunnolla, ja joskus jännitys saa paljon aikaan... Ja jos on useanpi rata samana päivänä, niitä on yllättävän hankala muistaa. Kun ainakin itse opettelen mitä pitää missäkin kohtaa muistaa erityisesti. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo no jos kunnolla ei jaksa opetella niin sit se on selvä, ettei ehkä oikee muistaa :D Ja tosiaan jos ja kun on monta eri rataa niin lisäähän sekin haastetta.

   Poista
 10. Upeita kuvia! Siis ihan kun ammattikuvaajan ottamia. :-) Kumpa olisin yhtä hyvä ottamaan kuvia. :\ mulla on kännykän kamerassa järkkärin asetukset, mut en osaa / uskaltaa käytää niitä.

  VastaaPoista
 11. Upeita kuvia! Sä kuvaat oikeesti niin hyvin, oon ihan kade sun taidolle :) Kuvaa joskus tänne blogiin kuvia jostain kenttäkisoista.

  VastaaPoista
 12. Noihan on just hienoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 13. Tosi hienoja kuvia!:)

  VastaaPoista
 14. No tietenkin siellä koulukisoissa on tylsää jos asenne on luokkaa "kouluratsastus on tylsää enkä ymmärrä mitään". Kannattaa perehtyä etukäteen vähän esim siihen että mistä näkee käyttääkö hevonen rehellisesti itseään, jopa kansallisella tasolla näkee selkä alhaalla alamäkeen liikkuvia hevosia. Hyvä kouluratsastaja ymmärtää miten hevosen kroppa (ja mieli) toimii. Se tieto ei esteratsastajallekkaan ole haitaksi. Niihin koulukisoihin ei vaan kannata lähteä noin vaan, ensin kannattaa vähän perehtyä vaikka netistä eri asioihin niin katseleminen muuttuu huomattavasti mielenkiintoisemmaksi ja ennen kaikkea opettavaiseksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mun asenne ollut sellainen. Mä aattelin sinne mennessäni tulevani vielä seuraavanakin päivänä, koska kyllähän nyt noin hienoja ratsukoita ja vaikeampia luokkia jaksaa katsoa. Asenteeni muuttui kisapaikalla. Koko kisat on niin hidastempoiset, joka on tietysti ymmärrettävää, tuomarien pitää miettiä ja arvostella jokainen ratsukko, eikä se tapahdu hetkessä. Liikkeet pitää näyttää monipuolisesti ja molempiin suuntiin, jolloin radatkin kestävät pitkään.

   Kyllä sen aika hyvin huomaa, meneekö ratsukko hyvin. Kulkeeko hevonen oikein, tekeekö se virheitä. Mutta ei mulla ole mitään hajua sitten siitä oliko tämä voittosuoritus vai vain ihan hyvä. Olisi niin paljon kivempi katsoa, jos hevosen suoritettua liikkeen pamahtaisi jollekkin taululle siitä saatu numero. Silloin olisi mielekästä katsoa ja oppia, mikä nyt oli sitten tuomarien mielestä tosi hyvä, mikä hyvä ja mikä huono.

   Mihin asiaan mä olisin voinut netissä perehtyä ennen kisoja sun mielestä? Ja missä?

   Poista
 15. Ihanan monipuolisia ja kivoja kuvia!:)

  VastaaPoista
 16. Hyviä kuvia oli, tarkkoja, ja ratsukoiden ääriviivat erottuivat todella hyvin. Kiitos IHANASTA postauksesta :)
  PS: Innolla Odottelen seuraavaa postausta

  VastaaPoista
 17. Hei, luin postauksesi "Kuollut vai päiväunilla?". Minua rupesi hieman huolestuttamaan kun hevoseni on jo 12 vuotias eikä ole vielä koskaan nukkunut. Milloinkohan sitä alkaa väsyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ihan varmasti nukkuu silloin kun sä et vaan näe ;)

   Poista
 18. Tosi hyviä kuvia! :) Mä en koskaan saa otettua noinkaan hyviä. Moneltako ne lauantain(?) Kisat alkaa? :)

  VastaaPoista
 19. Kyl ne esteet on enemmän mun juttu :D

  VastaaPoista
 20. Kouluratsastajat unohtaa usein sen takia radan, että on aika monta rataa jotka menevät jossakin kohtaa samalla tavalla tai edes melkein samalla tavalla. Siinä kisajännityksessä helposti unohtaa mitä rataa on ratsastamassa ja minne nyt oikein pitäisi mennä. Mutta kivoja kuvia ja kiva että kirjoitat näin avoimesti blogiisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep sen uskon, esteratakin meinaa mennä sekasin jos tehdää toista kertaa samanlainen linja, jonka jälkeen lähdetäänkin erisuuntaan sitten. Jep ja kisajännitys tietty vaikuttaa myös.

   Poista
 21. Kyllä sen esteradan vaan muistaa niiiin paljon helpommin, vaikka koulurataa ois voinut harjoitella kuinka:) Ite oon kisannut paritkymmenet estekisat ja appoutirallaa kymmenet koulukisat; estekisoissa ei ole unohtunut kertaakaan rata, koulukisoissa useammankin kerran. Tiedä sitten mistä johtuu :D

  VastaaPoista
 22. Wau! Tosi ammattimaisen hienoja kuvia ratsukoista, oot hyvä kuvaamaan :)

  VastaaPoista
 23. Oma valkkuni on parhaimmillaan mennyt sen kolme eri koululuokkaa samana päivänä, ja siinä on kyllä ollut muistamista! Vaikka olen itse koulupainotteinen, en oikein tykkää koulukisojen katsomisesta. Liikaa näkee rumaa ratsastusta. Toisaalta on aivan ihanaa katsella todella harmonisen ratsukon suoritusta, sitä pääsee harvoin esteradan laidalla kokemaan :)

  Muuten kivoja kuvia, mutta itse en ainakaan julkaisisi sellaisia, joissa hevosella suu auki. Antaa hieman epämiellyttävän kuvan ratsastajasta.

  VastaaPoista
 24. Heitän sulle haasteen tiia! Opettele 1-3 koulurataa ulkoa tietyssä ajassa ja ratsasta ne niinku olisit kisoissa ;) katotaan sit muistakko itekään. Jännitystä et kyllä pahemmin pääse kokemaan mut muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omat kouluratani olen aina oppinut suhteellisen helposti, koulukisat ei ainakaan ennen ole jännittänyt mua yhtään :D Voin tietysti joskus toteuttaa tuon haasteen, motivaatio oppia ei vaan ole ehkä ihan parhaimmillaan, kun ei oikeasti kisoihin tähdätä.

   Poista
 25. Heippa! Kivoja kuvia! :3 oliko sul perjantaina ja lauantaina ne kisat? Mihin aikoihin? Voisin tulla kuvaamaan ja saako sua sitte moikatakki ja saako sun, pinjan ja voiton (jos lilliki on nii senki) kanssa yhteiskuvan? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lauantaina ja sunnuntaina, joskus yheksältä ne alkaa ja oon melko ekoissa luokissa. Saa, jos tilanne on hyvä eli starttien jälkeen vasta mielellään. Missä vaan siellä hevosten alueella ei myöskään ole kovin turvallista/hyväksyttävää oleilla, jos ei ole oikeaa asiaa :)

   Poista
 26. Tosi kivoja kuvia :) ootte pinjan kanssa tosi hyviä kuvaamaan!


  Ellanheppablogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 27. Miksi et käytä vastavalosuojaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koitin etsiä sitä eilen, mutta en löytänyt. Pitää nyt etsiä se.

   Poista
 28. Helou taas!

  Tein blogiini postauksen "parhaat blogit" ja arvostelin siellä sinun blogisi jos sinua kiinnostaa käydä kurkkaamassa niin ole hyvä vaan!:) Jennijapriz.blogspot.fi

  VastaaPoista
 29. Oon ollu yksissä estekisoissa ja sain silloinkin harjotella rataa edellisenä pävänä kun rakennettiin se valmiiks ja unohin sen silti :D Ehkä kisaaminen ei oo mun juttu...

  VastaaPoista
 30. Hienoja kuvia. Suosittelen kiinnostumaan koulusta. Se antaisi teille potkua esteillekin.saisit hepan elastisemmaksi ja laukkaa paremmaksi. Kurinalaisuutta ja keskittymistä parantaisi myös. Kantsii siis kiinnostua koulusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti mua kiinnostaa koulu omassa treenauksessa, sehän on kaiken perusta. Mua ei vaan kiinosta koulukisat hitaan tempon vuoksi.

   Poista
 31. Hahaa! :D mun kouluvalmentaja on tossa kuvassa numero 3! ;)

  VastaaPoista
 32. Kaikki koulukisaratasi olet muistanut. En tiennytkään sinun käyneen useissa koulukisoissa. Miten teillä on niissä mennyt? Paljon sijoituksia? Huippua, että olet noin monipuolinen kilparatsastaja. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon menny ratsastuskoulussa kahdesti, Lillillä kerran ja Voitolla kahdesti. Eli viisi rataa olen opetellut, osa varmaan samojakin. HeC oon mennyt ja huonoilla tuloksilla, pari vuotta sitten päätinkin, että en mene koulukisoihin enää. Tiedän mitkä mun ratsastuksessa on pahasti pielessä (istunta), joten ennen sen korjaamista turha lähteä. Tekisi kyllä mieli vähän, mutta koitetaan nyt korjata oma istunta kuntoon, kun siitä varmasti rokotettaisi melko paljon.. :)

   Poista
  2. http://www.lillivoitto.fi/2011/10/173-ei-enaan-koskaan-koulukilpailuihin.html
   https://www.youtube.com/watch?v=VJjaKxEwZcY
   Tuossa vähän matskua, tosiaan noista on aikaa jo kolme vuotta.. Ja siis tosiaan aion uudestaan mennä, vaikka kolme vuotta sitten toisin u, mutta en halua lähteä sinne mun surkeaa istuntaa esittelemään, että ensin treeniä ;)

   Poista
 33. Hienoja kuvia! Itse kouluratsastajana, kun käyn katsomassa joitakin kisoja, niin otan yleensä selvää netistä, millainen rata on kyseessä ja sen avulla sitten seurailen suorituksia. Kannattaa myös itse käydä kokeilemassa koulukisoja! Siitä saa palautetta omasta ratsastuksestaan mun mielestä tosi hyvin, ja vielä henkilöltä joka ei teidän menoa normaalisti nää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus kyllä mennä taas kolmen vuoden tauon jälkeen, mutta ensin haluan korjata mun istuntaa :D

   Poista
 34. Vaikka siellä jännitystä olisikin, noi radat on samat vuodesta toiseen : D Harvoin taas on täysin samanlaista esterataa kilpailuissa ; )

  VastaaPoista
 35. Ihan kivoja kuvia nuo mun silmääni ainakin ovat :) On varmasti mullakin käynyt joskus mielessä että kyllä mä nyt yhden kouluradan muistan kun saan mennä ja opetella sitä jo ennen kisoja mutta on niitä silti unohdettua tullut! Vaikuttavia asioita ovat kuitenkin esimerkiksi lämpötila. Jos ei ole sataprosenttisen skarppina niin ei välttämättä muistakaan sitä volttia R'än kohdalla ;) Joitakin ratoja (kuten esimerkiksi K.N.Special) on tehty vielä vähän tarkoituksella niin kieroiksi että niistä unohtaa helposti jonkun kohdan esimerkiksi tekemällä peilikuviona liikkeitä ja jätettykin toisessa suunnassa pois joku temppu taikka sitten lisätty jokin. Väärin ratsastuksia lisää myös se että kun on ratsastanut paljon eri ohjelmia (niinkuin varmaan noissakin kisoissa kaikilla ratsastajilla kangista pikaisesti päätellen on 'muutamia' ratoja takanaan), niin voikin helposti sekoittaa niitä keskenään kun päästä yhtäkkiä tuleekin käsky että hei tästä kuuluu lähteä nyt lävistäjälle vaikka oikeasti ei kuuluisikaan.
  Ei siis yhtään niin helppoa kuin luulisi ;) Siihen lisäksi pitäisi tosiaan ratsastaa liike aina alusta loppuun pilkun tarkkaan ja hymyillä tuomarille ;D Sen takia mä taidankin olla enemmän este- ja kenttaratsastaja!

  VastaaPoista
 36. Kivoja, teknisesti onnistuneita kuvia :)
  Yhteen asiaan kuitenkin itse kiinnittäisin hieman huomiota - ratsastajaan. Vaikka kuva olisi kuinka onnistunut sekä hevosen "asento" ja ilme täydelliset, mieti aina julkaisisitko kuvan, jos olisit itse selässä (istunta, ilme, kädet). Itse olisin näistä kuvista tuon nelosen jättänyt julkaisematta, joskaan sekään nyt ei mikään katastrofi ole ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä pahaa tuossa on? Oletko niitä teinejä jotka ottavat tuhat selfietä kun on muka joku paikka huonosti että voi laittaa instagramiin :D

   Poista
  2. No tuon miettiminen ei auta, kun musta voi julkaista sellaisia kuvia radalta kun mä niissä satun olemaan ja monesti on julkaistu. Yleensä vaan katselen niitä nauraen tai häveten, siltähän minä oikeasti juuri sillä hetkellä näytin, vaikka tilanne pysäytetti olikin.. :)

   Poista
 37. Vaikka olenkin esteratsastaja niin oli pakko tulla puolustelemaan kouluratsastajia. Samanlaisia esteratoja kerta toisensa jälkeen kukaan tuskin hyppelee monta kertaa vuodessa, mutta kun kouluratsastajat saattavat kilpailla vaikka 3 eri ohjelmaa yksissä kisoissa ja tällöin he treenaavat kyseisiä kotona päivä toisensa jälkeen (tai ainakin osia niistä). Kouluradat ovat hyvin samantapaisia ja toistensa kaltaisia, joten ne menevät 1638291030 kertaa sekaisin kuin esteradat, jotka opetellaan kerran ja hyppäämisen jälkeen todennäköisesti unohdetaan. Tähän liittyy varmasti myös ihmisen aivotoiminta ja muistaminen, mutta en nyt ala filosofoimaan sinulle psykologisia puolia ja selityksiä tälle "ilmiölle". Kouluratsastajat myös keskittyvät tuhanteen muuhun asiaan ratsastaessaan rataa, mutta sinun tasoisillasi esteradoilla ei tarvitse kuin laukata sopivaa tempoa kohti estettä ja osua hyvään hyppypaikkaan, jolloin kaikki todelliset estehevoset menevät yli ratsastajan istunnasta tai vaikka hieman liian löysästä ohjasta riippumatta... Kouluaitojen sisällä ratsastajan pitää istua eleettömästi ja pienen pieni virhe kostautuu koko tehtävän plörinäksi menemisellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta tähän tulee puolusteluja miten voitto on herkkä kieltämään ja sitten taas leimataan kouluratsastajat laiskoiksi ja tyhmiksi, mutta samapa tuo, tiian päätä ei enää käännettä ymmärtämään kouluratsastusta :D

   Poista
  2. Tuskin olet esteratsastaja tai ratsastaja ollenkaan kun tulet haukkumaan kuinka "sinun tasoisillasi radoilla ei sun tarvii tehä mitää ko vaa vähä ohjata". Kyllä se huono hyppy esteellä vaikuttaa myös seuraaviin esteisiin. Oletko kenties katkera? Joku tuntiratsastaja joka menee puomiratoja? : DDDD

   Poista
  3. Laura, musta tuntuu että este- vs. kouluratsastajat on vähän sama kuin joku lukio vs. amis tai oikeastaan ihan mikä tahansa muu vastakkainasettelu. Toiset on väistämättä toista mieltä ja toiset toista mieltä. Osa menee liian pitkälle puolustellakseen omaa puoltaan, osa osaa jättää asian sikseen kun sen on paras vaihtoehto. Asiasta väittely blogin kommenttiosiossa ei auta mitään.

   Ymmärtäisin jos Tiia olisi muotoillut ajatuksensa kärkkäämmin ja juurikin haukkunut kouluratsastajia laiskoiksi ja tyhmiksi, mutta näin ei tapahtunut. Monet kommentoijat kärjistävät Tiian sanat. Hän vain ihmetteli ratojen unohtumista nostamatta ketään nimeltä esille, kuten olisi todennäköisesti ihmetellyt myös estekilpailuissa. Radan unohtaminen ei tee kenestäkään laiskaa tai tyhmää, olipa sitten kyse este- tai kouluradasta.

   Poista
  4. Otitkohan kenties huomioon, että kyllä ne esteratsastajatkin saattavat mennä ainakin 3 rataa samoissa kisoissa, kun usein kilpailuttavat monia hevosia? Ja lisäksi esteilläkin joutuu keskittymään moneen asiaan, ihan yhtä lailla kuin kouluradallaki.

   Poista
 38. "Ihmeteltiin myös paljon, miten ne kouluratsastajat voi unohtaa radan, kun ne saa opetella sitä kotona niin paljon kun jaksaa."

  Mielestäni asiaton kommentti, tervetuloa kokeilemaan itse niitä 20-30 kohdan kouluratoja pitkällä radalla. Sattuu sitä paremmissakin piireissä, esim. EM-kilpailuissa kaikki mitaleille päässeet unohtivat radan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä pahaa on ihmettelyssä, moni täällä on kertonut ja avannut asiaa hyvin. Saatu vähän vaatauksia meidän ihmettelyihin :)

   Poista
 39. Hienoja kuvia:-)
  Mikä noista on sun valmentajas tai lillin ex-omistaja vai onks niistä edes kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kuvia, mutta heidän henkilöllisyys ei kuulu tänne :)

   Poista
 40. Löysin hauskan kommentin tuolta oviikon blogihaasteesta: " että jos jalka menee jalustimen läpi tippuessa se irtoaa, eikä siten voi jäädä roikkumaan jalustimesta hevosen perään jos hevonen lähtee pakoon" XD se jalkako lähtee irti

  VastaaPoista
 41. Vinkkeinä voin antaa sen, että ravikuvissa kannattaa ottaa niin, että kuvaajan puoleiset jalat ovat "auki", niin kuin tuossa jälkimmäisessä ravikuvassa onkin. Laukkakuvat kannattaa ottaa niin, että kuvaajan puoleinen etujalka on johtava, ja mikään noista ei ollut ihan täydellisestä asennosta, mutta aika lähelle. Muuten aika kivan näköisiä kuvia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä katsoin sun hevosblogia ja ekalla sivulla löysin tasan _yhden_ hyvän kuvan, joten mikäköhän sä olet vinkkejä jakelemaan? :D

   Poista
 42. Te jotka sanotte että kouluratsastus ei ole tylsää katsottavaa niin voitte pitää vähän pienempää suuta. Monelta koulutuomarilta olen kuullut että on se hieman tylsähköä katsottavaa kun ei tuomaroi. Voit tietenkin siitä itse pitää kiinnostavana yms. Enkä kiellä että koulu olisi tylsää. Korkeammalla tasolla on mielenkiintoista katsoa hevosen ja ratsastajan ns. Äänetöntä työskentelyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämäpä juuri! Mielelläni katsoisin jos olisi mahdollista saada heti liikeen jälkeen tuomarin palaute, jotain voisi oppiakkin tällänen puskailija;)

   Poista
 43. Tohon radan unohdukseen kommentoidakseni. Se on kyllä ihme jos unohduksia on tullut paljon, yleensä niitä ei niin hirveästi tule. Syynä unohduksiin kuitenkin on yleensä jännitys, kun yrittää tehdä kauheasti ja jännittää, niin voi äkkiä tulla blackout, vaikka kotona radan on osannut hyvin. Kokemuksesta tiedän, itse opin radat aina todella helposti ja harjoittelen ne silti hyvin, mutta silti unohduksia on tullut. Myös esteitä vähän kisanneena voin kyllä sanoa että ne esteradat on helpompia muistaa. Ja lähinnä pointtini oli se, että hyvin harvoin on kyse siitä ettei ratoja ole viitsitty opetella kunnolla.

  VastaaPoista
 44. meeppä kattomaa materiaalisalkusta jokunen vaikeimmasta päästä oleva kouluohjelma ja kysy itseltäsi sen jäkeen että muistaisitko? :D järjen käyttö olis sallittu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin melkeen vannoa, että oppisin kyllä. Eri asia sitten jos niitä pitäisi muistaa monta samantyylistä, se kun ei tullut posausta kirjottaessa mieleen.

   Poista
  2. ...haaste olis heitetty

   Poista
 45. Pakko kommentoida tähän, että todella hienoja kuvia olet ottanut. Minä luin jostain (tai kuulin) että hevosella jolla ratsastaa kouluadan saa harjoitella sitä ennen kisoja maximissaan seitsmän kertaa. En ole varma onko totta, mutta kirjoitin tämän silti. Ja kyllä kaikilla unohtuu kaikilta joskus. Kisoissa joissa olen itse ollu vain ehkä parilta on unohtunut. Ja saahan sitä aina ihmetellä, sitä ei voi kukaan kieltää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuleeko joku sinne sun kotitallille vahtimaan sun harjoittelua että et vaan harjoittele useampia kertoja ? : D

   Poista
  2. Tuskin tuo määrä tarkoittaa sillä tavalla mitä alemman anonyymin kommentti antaa ymmärtää; että ei saisi sen takia että olisi paremmat mahdollisuudet voittoon. Varmaankin hevonen alkaa tuossa vaiheessa muistaa ja ennakoida rataa. Siksihän vaativamman koulun ratsastajat eivät ratsasta ollenkaan ennakkoon rataa sillä hevosella jolla pitäisi startata.

   Poista
  3. Selvennykseksi vielä, että saa kyllä harjoitella enemmän mutta silloin heppa voi alkaa ennakoida kuin vika ano sanoi. T: eka ano

   Poista
 46. Huh, onpa täällä keskustelua :) mutta pakkohan omakin lusikka on soppaan työntää ;) itse TÄYSIN kouluratsastajana ymmärrän että tiiaa ei välttämättä koulukisat niin paljon nappaa kuin estekisat, hän kun ei itse koulua kisaa. Itseä ei kiinnosta katsoa yhtään estekisat, en nää mitään mieltä katsoa kun hypitään esteiden yli. Arvostan esteratsastajia ja heidän lajiaan silti AIVAN yhtä paljon kun kouluratsukoitakin, mutta se ei vain lajina kiinnosta minua yhtään. Eli se että ei itseä kiinnosta jokin asia ei tarkoita että olisi sitä vastaan tai väheksyisi. Ja toivon että esteratsastajat ja kouluratsastajat voisi tehdä enemmänkin yhteistyötä ja lopettaa naurettavan vastakkainasettelunsa... Tätä nimittäin on hirveästi liikkeellä muuallakin kun tiian kommenttiboksissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin voin allekirjoittaa ihan täysin tämän: "Arvostan esteratsastajia ja heidän lajiaan silti AIVAN yhtä paljon kun kouluratsukoitakin, mutta se ei vain lajina kiinnosta minua yhtään. Eli se että ei itseä kiinnosta jokin asia ei tarkoita että olisi sitä vastaan tai väheksyisi." Ja lisään vielä, että tietysti treenaan koulua esteiden ohella ja tiedän sen olevan kaiken perusta ja koulu on yksi meidän ongelmakohdista esteilläkin.

   Poista
 47. Ei herranjumala, nyt kyllä heitit naurettavimman ja lapsellisimman asian mitä on blogeissa hetkeen näkynyt. Tästähän tuli oikeen kiukkuseks. En edes viitsi alkaa jauhamaan tosiasioita sulle, koska näitä täysjärkisiä on näköjään muitakin, jotka on heittäny sulle jo faktoja eteen. Huhhuh. Vaikka asia ei sua hetkauttais, niin menetit just lukijan, joka ennen piti blogistas. Tää vaan kolahti aika pahasti, koska itekin opettelen AINA huolella radat, eikä sitä koskaan tiedä mitä siellä radalla käy. Toivottavasti edes häpeät :((

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa ihmetteleminen on nykyään kiellettyä? Mietittiin Pinjan kanssa miten se on mahdollista ja moni on täällä näitä syitä kertonut, jotka itselle ei tullut mieleen.

   Ihmettelen suuresti sun lapsellisuuttasi, tuollaisesta asiasta lopett blogin lukemisen. Mielestäni muoto joll asian esitin ei ollut niin dramaattinen kun sinun reaktiosi.

   Poista
  2. Sun pitäis ehkä kuitenkin bloggaajana ymmärtää se, että kaikki ei ehkä sit tajua sun "ihmettelyä" jossa oli oikeasti todella ilkeä sävy, varsinkin monissa noissa kommenteissa! Enkä selkeästi ole ainoa, joka asiasta ei hirveästi pitänyt :) ehkä palaankin vielä lukijaksi, mutta tuo kyllä kolahti, vaikket sitten asiaa olisi niin halunnut esittää!

   Poista
  3. Tuosta minun postauksen ihmettely kohdasta ei kyllä saa ilkeää, kun tahallaan niin tulkitsemalla. Kommentit uudelleen luettuani myönnän niiden olevan ehkä vähän turhan kärkkäitä, normaalisti en esitä mielipiteitäni blogissa juuri tämän takia. En kuitenkaan halua loukata tai pahoittaa kenenkään mieltä.

   Moni on kuitenkin asiallisesti vastannut ja kertonut mistä unohtelut saattavat johtua ja joku maininnut, että ehkä niitä oli poikkeuksellisen paljon juuri nyt kun me oltiin katsomassa. Enää en siis kummastele asiaa niin paljon, kun sain hyviä ja asiallisiakin vastauksia :)

   Poista
  4. Niin ja mukava kuulla, että kukaan ei sitten lopulta toivottavasti oikeasti tuollaisesta lausahduksesta lopeta blogin lukemista.

   Poista
  5. Ja samoin mukava kuulla että edes jotenkin ymmärsit tämän asiani, vaikka itsekin selkeästi olin aluksi liian kärkäs, pahoittelut siittä! Mutta hyvää kesä jatkoa sinulla, Pinjalle ja hepoille! :) Ei muistella pahalla :D

   Poista
  6. Kuulostit todella vähättelevältä kouluratsastajia kohtaan.

   Poista
 48. Hienoja kuvia! Mutta mä ite meen 16.7 harjotus este kisoihin niin miten mä voin muistaavsen radan oikein? Et voisitko auttaa mua?:)

  VastaaPoista
 49. Miten oot saanu tommosen hevosen pään kuvan tuonne ylös missä ois oikeesti se B, niinku blogger
  ja sun toisessa blogissa siinä on punanen sydän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on favicon. sen saa bloggerin hallintapaneelista asennettua sinne (käytäthän omaa kuvaa!)

   Poista
 50. Mun mielestä toinen ja viides kuva on parhaimmat! :)

  VastaaPoista
 51. Moi!
  Saako kuvia kisoista julkaista kysymättä ratsastajilta?:)
  Tosi hienoja kuvia mun mielestä! Älä tunne itseäsi yhtään epäonnistuneeksi :)

  VastaaPoista
 52. Kivoja kuvia. Mutta kuten jo aiemminkin sanottiin, ravikuvat kannattaa ottaa siten, että kuvaajan puoleinen jalkapari on auki, kuten IMG 2277 eikä kuten kuvassa IMG 2284. Eron huomaa jos niitä katsoo vierekkäin :>
  Itse myös pidän enemmän kuvista joissa tausta on rauhallinen, kuten kuvassa IMG 2115. Kuvassa IMG 2316 taas taustalla on verkkakenttää, muita hevosia, aitoja, mainoksia ja autoja. Kannattaa siis valita mahdollisimman rauhallinen tausta kuvaamiselle jos se on mahdollista. Tietenkin jos kisapaikkaa ympäröi ties minkälaiset härpäkkeet, sille ei voi mitään.
  Oma henkilökohtainen suosikkini kuvista on IMG 2264, johon itse kylläkin olisin lisännyt pikkusen kontrastia. Pidän hevosen asennosta ja taustasta, väritkin ovat onnistuneet ihan kivasti.
  Tässä nyt muutama asia johon voi kiinnittää huomiota :)

  VastaaPoista
 53. Olit katsomassa jo melko taitavien ratsastajien ratoja. Nämä ratsastajat ovat ratsastaa erittäin pikkutarkasti ja tietävät paljon sellaisia saloja joita huonompi ratsastaja ei edes ymmärrä. He osaavat ratsastaa ja joutuvat keskittymään tekemiseensä ihan satasella, mistä syystä rata saattaa unohtua kun on miljoonasti muuta mielessä. Ei ihan riitä että tekee sen puolipidätteen ilman kulmaa ja pikkasen ottaa sisäohjalla voltissa. Todellakaan. Satasella keskittyessä saattaa unohtua mitä kohtaa radassa on menossa, varsinkin kun kouluradassa siellä aitojen sisällä kolutaan monet kohdat useampaan kertaan, eli ei auta huomata yht'äkkiä että on jossakin kulmassa, toista kun esim. esteradalla saatat olla jossain kohtaa kenttää vain yhden kerran. Lisäksi esteradat ovat todella loogisia ja helppoja, esteet numeroitu ja todella helppoja muistaa. Siinä sun tarvitsee muistaa "vain" minkä esteen seuraavaksi ylität ja ratsastaa sen mukaisesti, eli ottaa tarpeen vaatiessa kiinni, miettiä oikeat tiet jne.. Kouluratsastuksessa ratsastat just siinä hetkessä, et voi alkaa miettimään että seuraavaksi tulee voltti, kun sun pitää huolellisesti ratsastaa ihan koko ajan eikä sulla ole "päämäärää" vaan elät siellä radalla hetkessä. Kun keskityt ratsastukseen ihan joka sekunti kuten tuolla tasolla tehdään, voi olla vaikeaa kelata samalla mielessä sitä radan järjestystä. Ja ne kirjaimet, mistä aiemmin mainitsit, ne ovat vain kirjaimia. Jos teet jonkun kirjaimen kohdalla voltin, siinä kirjaimessa ei lue "tee tässä voltti." Esteellä numerot kertovat aina että mene tästä yli, pelkät kentän reunassa olevat kirjaimet eivät radan muistamisessa lohduta ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olet taitava ratsastaja eikö sun sitten pitäisi muistaa se rata ;)

   Poista
 54. Eihän se nyt haittaa jos sanoo vain oman mielipiteen! Kaikkihan me joskus unohdetaan kisoissa rata eikä sille voi mitään, mutta toi on aika lapsellista mennä ja huomautella asiasta vihaisesti/asiallisesti! Tiia saa laittaa mitä blogiinsa haluaa eikä se ole teidän asia! TÄMÄ ON TIIAN BLOGI! Itse pidä enemmän esteistä koska olen niin surkea vielä koulukisoissa mutta käyn myös niissäkin. :) En ole ikinä kuullut että koulu-ja esteratsastajat ovat lajinsa takia riidelleet mutta jos sellaista on niin se saisi kullä loppua! :( P.S Oon aina Tiian lukija ja suraaja!! :)))

  VastaaPoista
 55. Mun mielestä parhaan kuvan laukanvaihdosta saa juuri kun hevonen on ilmassa:) Hyviä kuvia kuitenkin<3

  VastaaPoista
 56. Mielestäni kouluohjelmat on helppo oppia. Kolmisivuiset ohjelmat muistaa kerran lukemisen jälkeen. Riippuu tietysti ihmisestä :) Itse en estekisoihin uskalla mennä (myöskin ponin hulluuden vuoksi) mutta myös koska ne radat juuri opetellaan siellä paikanpäällä. En millään muistaisi koko rataa. Olin myös kuopiossa kisaamassa :) Hienoja kuvia oot napsinut :)!

  VastaaPoista
 57. No ei radan ulkoa opettelu ole mitään helppoa puuhaa ainakin mä unohdin tadan mun ekoissa koulu kisoissa ja ratsastin 1 väärän tien mut ei se haitannut! Kaitte ymmärätte että koulunraysastus on tanssimista?:)

  VastaaPoista
 58. Koulupuolella on myös se puoli, että rataa ei kannata kotona mennää paria kertaa enempää, jotta hevonen ei opi rataa, sillä jos hevonen ennakoi ei tuomarit tykkää ja muutenkin vaikka radan muistaakin kotona ja verkassa, radalla on niin paljon enemmän muistettavaa että se tuppaa unohtumaan tai sekoittumaan, samoin jos on mennyt joitakin ratoja paljon niin helposti muistaa ne radat ulkoa kauan ja seuraavissa kisoissa saattaa tajuamattaan "siirtyä" toiselle radalle :) mutta tietysti esteratsastajaa ihmetyttää, kun taas kouluratsastajat miettivät että miten radan voi nopeasti oppia :) pitäisi kai olla kenttäratsastaja ettei tarvitsisi ihmetellä mitään :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.