Lumiukko

maanantai 9. kesäkuuta 2014


Moikka! Viime postaukseen tuli paljon kivoja uusia tehtäväideoita ja nyt lupaan itselleni, että en yhtenäkään päivänä haahuile kentällä päämäärättömästi vaan toteutan noita teidän vinkkejä, jos en itse keksi mitään. 

Tänä vuonna päätettiin aloittaa heppojen laiduntaminen iisisti, ettei niistä tulisi sellaisia plussapallo löllyköitä kun aikaisempina vuosina. Nykyinen systeemi onkin tuntunut todella hyvälle. Hevoset ovat siis yhden ruokavälin laitumella, joka on yleensä päiväheinien ja iltapäiväruokinnan väli eli ne pääsevät laitumella klo 11-12 ja takaisin tarhaan klo 16.  Hevoset on tyytyväisen oloisia, Voitolla riittää virtaa ainakin vielä treenaamiseen hyvin, se ole toivottavasti vielä paisunut eikä ole niin pahasti kupattu kun aikaisempina vuosina. Tosin taidan sanoa tän vähän liian aikaisin, sillä niitä ötököitä ja paarmoja tulee vielä aivan varmasti..


 Eilen päätin toteuttaa Tiiun haastepostauksessa ollutta tehtävää, jossa mennään lumiukon muotoista kuviota koko kenttä käyttäen. Tehdään kaksi pääty-ympyrää ja yksi keskiympyrä, keskimmäistä ympyrää mennään puolitoistakierrosta, ennen kun vaihdetaan toiselle pääty-ympyrälle. Tehtävästä saa helposti muokattua vaikka mitä. Itse menin ensin kaikki ympyrät kevyessä ravissa, sen jälkeen istuin harjoitusraviin ja työstin hetken ihan samalla idealla. Hetken päästä nostin laukan aina keskimmäisellä ympyrällä, joka tuleekin vuorotellen eri kierrokseen eli sain verkattua saman aikaisesti molemmat suunnat. Tämän jälkeen tulin tehtävää koko ajan laukaten, jolloin keskimmäinen kaari tuli vastalaukassa. Helpotin tehtävää meille siten, etten tehnyt vastalaukassa puoltatoistakierrosta keskiympyrällä, vaan menin vain sen kaaren seuraavalle ymprälle eli näin tein vain puolikiekkaa. Tämän jälkeen laukkailin vielä molempiin suuntiin kenttää ympäri vastalaukkaa asettaen Voittoa kuitenkin sisälle päin. Voitto ei ollut tällä kertaa mitenkään helppo ratsastaa. Viime aikoina heppa on kulkenut melko kivasti, joten pitkästä aikaa jouduin oikeasti työstämään Voittoa ennen kuin se muuttui edes ihan kivaksi.Tuntui, ettei mikään apu ollut kunnolla läpi. Asetukset oli tosi vaikea saada rehellisesti läpi varsinkin vasempaan kierrokseen ja pidätteet tuntuivat välillä olevan ihan tyhjän kanssa. Voitto on todella harvoin vahva suusta, mutat eilen se kyllä oli normaali vahvempi. Jouduin pari kertaa tekemään pysähdyksen jälkeen peruutukset ja vasta sen jälkeen alkoivat jarrutkin toimia oikein, eivätkä vasta viiden metrin kuluttua.

Asetukset sain läpi pari ylimääräistä ympyrää pyörittyäni ja muisteltuani ohjeita mitä mulle on valmennuksissa sanottu. Katse ylös, ryhti, kädet oikeilla paikoilla, pohkeet takana, ei taivutusta liikaa pelkästä päästä jnejne. Pinja aina välillä vähän huomautteli kuvailun lomassa mm. liian pitkistä ohjista ja katseesta. Ohjat eivät vieläkään pysy koko aikaa kädessä, mutta alan oikeasti huomaamaan yhä nopeammin milloin ne on löystyneet. Ennen painelin koko ratsastuksen niillä löysillä ohjilla ja sitten vasta valokuvista huomasin, että hups nehän on pitkät!
Hevosilla oli tänään kengitys ja vapaapäivä. Huomenna teen jotain suhteellisen kevyttä valmistellen keskiviikon estevalmennusta. Terhin kanssa ei käynyt aikataulut yksiin tällä viikolla ja tiesin Madis Mornan tulevan Kuopioon valmentamaan, joten ajattelin miksipä ei. Olen kuullut Madiksesta paljon hyvää, joten mielenkiinnolla lähden hänen valmennukseensa. Tai, toivotaan nyt, että mulle on vielä se paikka siellä varattuna, sillä hevosten kengitysten kanssa on ollut säätöä ja eilen vasta varmistui, ettei kengitys ja valmennus ole päällekkäin. Valmennus olisi vieläpä ihan huippukivassa paikassa, Sorsasalon kisakentällä jei!

                                                              

84 kommenttia

 1. Hyvä postaus! Nuo kuvat oli hienoja! :)

  VastaaPoista
 2. Kuullostaa hauskalta, pitää kokeilla! Onko ne kaikki ympyrät siis saman kokoisia, vai pieneneekö aina ylöspäin mennessä niinkuin oikeallakin lumiukolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Menin kaikki saman kokoisina, mutta tuokin on hyvä idea!

   Poista
 3. sinun ryhtisi on huonontunut viimeaikoina huomattavasti! :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hartioita vaan taakse niin näyttää paremmalle!

   Poista
  2. Nojaa, mielestäni se on pysynyt melko samana (=yhtä huonona) aika pitkään jo. Katsoppa vaikka vanhoja kuvia:
   16. toukokuuta
   24. huhtikuuta
   20. huhtikuuta
   13. maaliskuuta

   Poista
  3. Toiselle anonyymille, jep nykyään en kuitenkaan könötä edessä, hartiat vaan roikkuvat, eivätkä ole omalla paikallaan.

   Poista
  4. mahtaisiko sinua auttaa sellainen asia, että ratsastaisit tasaisella koulusatulalla koska este satula laittaa sinut istumaan väärin , muistelen ,että istuis koulusatulassa hyvin vai kuvitelenko vain..

   Poista
  5. Ainakin Lillin koulusatulassa istuin suoremmassa, mutta eise kuitenkaan lapaluihin asti vaikuttanut. Voitolla ei ole koulusatulaa, muuten kyllä kokeilisin olisiko se apu tähän:)

   Poista
  6. mulla itselläni on pieni vika istunnassa, jotta ei saanut koskaa pois , silti koulusatulassa paremmin ja olen hyvin lähellä sitä oikeaa istuntaa , oman valmentajan kanssa sovitiin kun omalla kohdalla onnistu ,että istun sen verran sovelletusti, vaikka se on oppikirja ratsastamisesta,ajateltuna väärin , mutta silti olen ollut vaativa, hevosen pitää kulkea oikein vaikka ratsastajalla on, pieni ,ruma väärä asia mukanaan , usein tuollaiseen liittyy myös itse suojelu vaisto ,joka on todella vahva ,siis tarkennan mulla selässä pieni vamma ,joka estää vähän täysin oikean istunan suorittamisen, itse myös ratsastan paljon ilman satulaa ja satulan kanssa, ilman jalustimia.
   Sitten toinen asia ,mikä voisi tuoda harjoiteluun lisä puhtia ,opetella ratsastamaan kanki kuolaimilla ,joko kanki suitsitus tai ihan pelhan kanget kaksin ohjin , itse ratsastin kanki kuolaimella paljon ohjat vain kankissa kiinni eli välillä hölkättiin kentällä asioita ja sitten toinen osa ajasta , kunnolla töistä , myös maastossa ollaan koulutyöskentelyä tehty.

   Poista
  7. Kokeile Tiia laittaa raippa selän kyynerpäiden väliin niin selkä pysyy suorassa ja ei tule semmosta könötystä. Ainakin itselleni tepsi :) toivottavasti ymmärsit pointin.

   Poista
  8. Tiia! Yksi hyvä ja helppo vinkki on ajatella että jokin vetää sua kypärän nupista/takaosasta ylöspäin, silloin yleensä saat kaulasi suoristettua ja ryhti paranee!

   Poista
  9. Tykkään tosi kovaa sun ratsastustyylistä! Parantaaksesi ryhtiä (itsellänikin ongelma) suosottelen ajattelemaan hartioiden ns takaosaa alemmas ja samalla ne menevät automaattisesti vähän taaemmas. Että et vetäisi seuraulsena voittoa suusta, nosta kättäsi vähän ylemmäs. Itselläni toimii!

   Poista
  10. Mun on pakko myöntää, että entisenä esteratsastaja munkin on jotenkin hankala istua könöttämättä.. :D Nykyään saan aina huomautuksia kouluradoilla siitä mun könötyksestä, mutta onneksi toi koulupenkki vetää mut "väkisin" istumaan ees vähän suorempana. ;)

   Poista
  11. tai sitten vaan ihan lihaskuntoharjoittelua?

   Poista
 4. Ihana postaus ja tykkään nuista tehtävistä myös tänään tein kiemurauria ja muita hoitsun kans. Voitto ja Lilli on todella ihania. :) Helmijajuvel. Blogspot. Fi

  VastaaPoista
 5. Onko teillä toiminu toi paarma ansa?:0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melko hyvi! Tänä vuona vasta näkee kunnolla, ku laitettii heti eikä vasta kesken vuode jollo paarmoja jo oli.

   Poista
 6. Kiva postaus ja hyviä kuvia:)

  VastaaPoista
 7. Madis on huipputyyppi ja hyvä valmentaja! Rohkeasti vaan! :)

  VastaaPoista
 8. Mulla autto tai auttaa edelleen jos ohjat meinaa kokoajan valua nii pistän en solmuun sieltä päästä kun ohjat valahtaa nii ne stoppaa solmun kohdalle ja pystyy taas kuromaan ohjia mutta näin ohjat ei pääse liian pitkäks missään vaiheessa! :)

  VastaaPoista
 9. Tosi kivoja kuvia! Miten sie oot saanu noille sidebarin widgeteille tohon sivuun rajauksen? Itse en oikein tiedä, että mihin kohtaan ne borderit pitäisi lisätä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en oikeesti muista, enkä löydä sitä kohtaa enää pikavilkasulla. Mut joku iha loogine paikka se oli ku ite sen tajusin..:D

   Poista
 10. meillä kutsutaan saman tyyppistä tehtävää mikkihiiren korviksi :D ja eroaa sillä tavalla lumiukosta, että pääty ympyrät on voltteja. on kyllä yksi lempitehtävistäni!

  VastaaPoista
 11. Ootteko kokeillu mennä koskaan ilman varusteita ? :) tai pelkällä kaulanarulla ? :)

  VastaaPoista
 12. En varmaa ihsn tajunnu tota tehtävää... kaks pääty-ympyrää, puoltoist keskiympyrää, siihen asti selvää, mutta miten pystyit treenaa molemmat suunnat laukkaa kun mun mielestä siinä keskellä on koko ajan sama suunta?
  Sen takii kysyn et haluun iteki kokeilla koska kuulosti tosi hyvältä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieti vähän kuin tekisit kolmikaarisia vaan peräjälkeen, ne keskimmäiset kaaret tulee vuorotellen eri kierrokseen :)

   Poista
  2. Minunkin logiikan mukaan noi keskimmäiset tulee kyllä koko ajan samaan suuntaan. Jos aloitat päädyssä oikeassa kierroksessa, keskimmäinen tulee vasempaan ja taas toiseen päätyyn oikea kierros, jolloin keskimmäiselle tultaessa ollaan taas vasemmassa kierroksessa. myös jos tekisi kolmikaarista..
   Ehkä piirros selventäisi miten teit kyseistä harjoitusta, koska ainakaan mä en saa nyt ajateltua miten sen voisi tehdä toisin.

   Poista
  3. Mitäs kummaa nyt.. Niinhän se menee, teinköhön mä ton tehtävän sit eritavalla vai aattelinko mä ton kentälläki jotenki väärin.. Voihan vitsi :D

   Poista
  4. Noinhan se menee miten Heli sanoit. Mitähän mä oon kentällä soveltanu, eri tehtävää vai oonko aatellu sielläki vääri.. Hah:D

   Poista
  5. Jos sä menitkin toiseen suuntaan aina vastalaukalla sen keskimmäisen? Silloin ois tullu molemmat laukat.. mietin kyllä tosi pitkään miten oot onnistunut ratsastamaan keskellä eri suunnat, että enkö mä nyt vaan ymmärrä jotain.

   Poista
 13. Hei huomasin että teillä on tuolla toi paarmaansa, niin voisitko tehdä siitä jonkun postauksen? Oon aina miettinyt että onko hyvä, niin olis helpompi ostaa kun maksaa kuitenkin aika paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kesän loputtua, se on meillä vasta ekaa kokonaista kesää ja nyt vaikutuksen vasta näkee kunnolla :)

   Poista
 14. Sain tosi kivoja tehtäväideoita jatkoa varten tämän haasteen kautta, vähitellen alkaa olla hevonen paremmassa kunnossa niin päästään treenaamaan taas täysipainoisesti järkevien tehtävien kanssa :D Pitääpä katsoa jos ehtisin keskiviikkona katsomaan valmennuksia, monelta ne ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jei, kiva kuulla:) Mun ryhmä, jos nyt mahdun siihen, olisi klo 16

   Poista
 15. Itse tuppaan ratsastuskerroilla vaan istumaan selässä, pohkeet ja kädet ties missä. Kun ratsastan ilman valvovaa silmää, tulee aina pysyteltyä vaan sillä mukavuusalueella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä, kummasti se valmentajan valvova silmä muuttaa omaa ratsastusta..:D

   Poista
 16. Millo se valmennus olis? En tiiä sanottiinko siinä tekstis kun en löytäny:) uteliaisuudessani kysyn:)

  VastaaPoista
 17. hyvä postaus Tiia. Voisitko tehdä taas jokupäivä mydayn?

  VastaaPoista
 18. Minkä ikäisinä aloititte ratsastuksen Pinjan kanssa?

  VastaaPoista
 19. Tossa vikan kuvasarjan ekassa kuvassa näkyy selkeästi että miten röhnötät tuol seläs D: semmone Pitäis saaha pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko lukenu mun blogista varmaan viimesen vuoden aikana yhtään kouluvalmennuspostausta? Mainitsen varmaan jokaisessa, kuinka ryhtiäni korjataan. Korjauksessa siis on, ei vaan ihan helppo virhe korjata..:/

   Poista
 20. sun kannukset on aika korkeella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin itseasiassa ovat, laitan ne alemmaksi ensikerralla. Huomasin itsekkin vasta kuvista:)

   Poista
 21. Tuli mieleen, kun kirjottelit, että jarrut ei löytynyt aluksi. Itse tein myös ennen pysähdyksen ja peruutuksen kunnes mulle neuvottiin tehokkaampi ha parempi tapa. Hidastaa tempoa pari kertaa topakasti esim.ravissa melkein käyntiin. Kaahottaminenhan johtuu, kun hevosen ei käytä takapäätään työntävänä moottorina vaan hurruuttaa menemään. Syosittelen lämpimästi. Toimii ainakin jyräsuosikilla hyvin. :)

  VastaaPoista
 22. Kiva postaus:) mikä satula voitolla on ?

  VastaaPoista
 23. Madis on aivan huippu tyyppi ja valmentaja! Myös ratsastuksessa ei mitään moitittavaa! Varmasti on mielenkiintoinen kokemus käydä hänen valkussaan :)

  VastaaPoista
 24. Minkä ikäinen olit kun saitte Lillin? Ja kuinka monta vuotta olitte ratsastaneet ennen kuin saitte Lillin? En löytänyt mistään vaikka etsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin olla 5. tai 6. luokalla :) Ja aloitin ratsastuksen 1. luokalla eli ainakin sen 5 vuotta.

   Poista
 25. Tosi kiva postaus (: Kiva ku sulla on ongelmana noi liian löysät ohjat, mulla on just päin vastoin ne on aina liian kireät :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla meinaa olla vähän sama, varsinkin hypätessa jolla kuumemmalla hevosella kerään sen helposti liian lyhyeksi :D

   Poista
 26. Ootteko rakentanu tallin itse??? Vai oliko se jo paikallaan??

  VastaaPoista
 27. Ei liity postaukseen, mutta voisitko joihinkin tuleviin kisoihin laittaa Voiton harjan sellasille leteille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos osaisin niin tekisin tietty, mutta en osaa tehdä sellaisia jotka kestävät koko päivän :/

   Poista
 28. Ihana postaus:D Miettisin vaan, että miten olette Pinjan kanssa saaneet nää blogit niin hyvään suosioon, koska itse aloitin blogin vähän aika sitten ja kaipaisin paljon neuvoja. Mutta silti, ihanat kuvatkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niistä on vain tullut. Yksi hyvä vinkki on kirjoittaa blogeihin blogger-tunnuksella eikä anonyyminä, jotta joku voisi muidenkin blogeista eksyä sinun blogiin.

   Poista
 29. Tykkään paljon sun blogista!

  VastaaPoista
 30. Meilläkin on tuo paarma-ansa(ansoja) ja on toiminut tosi hyvin ja siellä tosiaan näkyy niitä öttiäisiä kaikkia mahdollisia! Toivottavasti teilläkin toimii! :)

  VastaaPoista
 31. Hyvä postaus! Mitä yleensä tarkalleen teet siellä selässä kun ratsastat hevosta muotoon/mitkä avut toimii Voitolle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EIköhän ihan samat mitkä kaikille muillekin hevosille.. :D

   Poista
  2. En mitään varsinaisesti, ratsastan normaalisti. Asetan sisälle, vaadin pohkeella eteen, ehkä hieman liikutan sormiani :)

   Poista
 32. Kiva postaus ja kivoja kuvia. :)
  Minkä maalainen se Madis on?
  Kun ei millään tuu mieleen, olen meinaan ratsastanut tallilla jossa oli joku Madis joka oli kouluttaja/ratsuttaja.

  VastaaPoista
 33. Aiotteko kerätä yrttejä talveks heposille? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei me ehkä, ei oikeen viime talvena maistunut hepoille vai unohettiinkohan syöttää?:D

   Poista
 34. Tiia, ei pahalla siis todellakaan pahalla, huomasin vain noista
  kuvista että sulla on vähän huono ryhti...

  Siis ei pahalla oon silti vielä fani eli ei hätää.

  VastaaPoista
 35. Sori, oon kysyny tätä jo aikasemminkin. En vaan muista missä postauksessa sen kysyin, enkä kommenttia enää löydä!
  Niin, että onko tuossa bannerissa oleva ruskea satula se Voiton vanha satula, joka jouduttiin vaihtamaan sen taki että oli epäsopiva?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruskea on valmentajan satula, jota käytin kun oma ei sopinut silloin. Ostettiin uusi ja tuota ei tarvinut enää käyttää :)

   Poista
 36. Huhuh kun hienoja kuvia! :) melkein kuin ammattilaisen ottamia ;) Ainoo vaa mikä mua jäi häiritsee on et kaikki ratsastus kuvat on otettu ravissa ja että niissä kaikissa voiton jalat on "samassa" asennossa :D ois kivoja myös erilaiset kuvat! :) ja toi ei sit ollu pahalla! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hevosen liikerata näyttää enemmän laajuuden ja on hienomman näköistä kuin se että esim. liikekuva on otettu kun hevosen jalat ovat siten että esim. pv näyttää tölttäävän kuin issikka :) .

   Poista
 37. Hyvii kuvii ja ihana postaus
  Vote on söpö♥♡

  VastaaPoista
 38. Te ootte voten kaa super pari! ♡ minkä merkkinen kypärä sulla on?, ja mistä oot ostanu? :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.