Viikon blogihaaste: Inhokki ja lemppari tallityöt

torstai 29. toukokuuta 2014

Ohjeet: Kerro 3 inhokki ja 3 lemppari tallityötä/hevoshommaa tai mitä termiä kukin nyt haluaa käyttää. Kirjoita omalla tyylilläsi postaus blogiisi ja elävöitä postausta kuvilla. Kopioi halutessasi yllä oleva banneri postaukseen ja linkitä tämä haastepostaus, josta ohjeet löytyvät. Haasteen voi tehdä kuka vain, mutta postauksessa voi myös haastaa halutessaan muita bloggaajia mukaan. Minä haastan tällä kertaa Kaktun ja Futuran -blogin ja Laepin blogin Linkitä sinun tekemä postaus tämän postauksen lopussa olevaan osioon, jonne kaikkien haasteeseen vastanneiden blogit tulevat. Sieltä minä ja muut voivat käydä sitten lukemassa sinun tekemän postauksen. Jaan suosikki postauksiani blogin facebook-sivulla ja ehkäpä täällä blogissakin. 

Inhokit
Hevosten syöttely vihreällä
Meillä ainakin hevosia totutellaan alkavaan laidunkauteen syöttelemällä narun päässä pihalla.  Hevosistahan tää on ihan huippua ja ne pistelee kesän ekoja vihreitä ihan onnessaan. Pienempänä syöttely oli ihan huippukivaa ja ratsastuskoulussa oli suorastaan kunnia, kun saatiin käydä syöttelemässä Demsi-ponia ja Marja-aasia. En tiedä miksi tästä on nyt sitten tullut näin vastenmielistä puuhaa. Tuntuu niin turhalta seistä vaan katsomassa, kun toinen syö. Sen ajan käyttäisin paljon mielummin johonkin muuhun! Ehkä se oli ennen kivaa kun keikuttiin selässä ja pelleiltiin, mutta nykyään annettaan hevosille rauha nauttia maukkaasta heinästä.

Heinien mittaaminen
Meillä heinät mitataan aina säkkeihin valmiiksi isosta pyöröpaalista. Äiti hoitaa nykyään onneksi yleensä aina tämän, mutta kesäloman alkaessa tiedän, että joudun sitä itsekkin tekemään aina välillä. Pyöröpaalista heinä ei lähde kovin hyvin irti (tai ainakin mulla on sellanen päähänpinttymä, että sitä saa repiä..). Lisäksi heinä kutittaa, eikä mene sinne minne sitä ohjaan eikä sitä ei ole koskaan oikeaa kilomäärää. Nykyään heinäpaali on sentään ihan tallin vieressä, ennen se oli melko kaukana ja muistan miten pelottavaa oli pimeellä käydä toisen rakennuksen puolella niitä yksin mittaamassa ja hakemassa. Ehkä mulle on siitä jäänyt niin negatiivinen asenne heinien mittausta kohtaan.

Laitumien pystytys ja purkaminen
Kuten huomaatte, kaikki mun inhokkitallihommat liittyy heinään. Yhtenä päivänä tän tajutessani alkoi ihan naurattamaan, että ei voisi kuvitella heinän aiheuttavan näin paljon negatiivisä juttuja. Meillä on kehitetty vaikka mitä apuvälineitä ja vuosien saatossa on kehittynyt jo hyvä tyylikin rakentaa ja purkaa laitumet nopeasti, mutta silti en siitä pidä. Heinät kutittaa jalkoja, nokkoset pistelee, tikut ei mene suoraan riviin, lanka on solmussa, lanka on loppu, hyttyset kiusaa, tikut on loppu, pitää etsiä lisää, paarma pörrää pään päällä ja blaaah... Onneksi meillä on vain kaksi laidunta ja ne pitää pystyttää kerran vuodessa ja purkaa kerran vuodessa. Pystyttämisessä on sentään se ilo, että hevoset pääsee sen jälkeen nauttimaan vihreestä ja niiden iloa on hauska katsoa. Mutta pois ottaminen, silloin kaikkia vaan masentaa, eikä ole edes lämmin ja ihana kesäfiilis!Lempparit
Hevosen peseminen
Musta on ihan tosi hauskaa pestä ihan kunnolla hevonen. Varsinkin talven jälkeen ekasta pesusta paljastuu kuin uusi eläin. Talven liat on pesty ja alta paljastuu puhdas ja kiiltävä turkki. Yleensä peseminen tapahtuu lämpimänä kesäpäivänä, joten vaikka vaatteet ovatkin touhussa kastuneet ei se haittaa yhtään.

Hevosen siistiminen
Tykkään hommista, jossa työn tuloksen näkee selvästi. Olen laiska, joten ei ole kiva tehdä jotain jota ei sitten jälkeenpäin huomaa edes selvästi. Vaikka pidänkin Voiton siistimisestä, tulee tätä tehtyä vähän liian harvoin ja sempä takia työn tuloksen huomaa selvästi. Vuohiskarvojen ja harjan siistiminen on ihan suosikkipuuhaa. Yleensä en jaksa/viitsi nyppiä Voiton harjaa, sillä se ei siitä pahemmin tykkää. Leikkaamallakin saa ihan kohtuullisen siistiä jälkeä aikaan. Tosin pari kertaa on kyllä tullu mokattua melko pahasti leikkaamalla liian lyhyt tai muuten epätasainen harja..Varusteiden putsaus
Tätäkin tulee tehtyä mukavuudesta huolimatta liian harvoin. Uusia suitsia olen nyt koittanut puhdistaa joka toinen päivä, mutta yleensä puhdistaminen jäi lähinnä ennen kisoja tai valmennuksia tapahtuvaksi jutuksi. Ehkä se sen takia onkin niin kivaa, varsinkin kisoja ennen tapahtuvaan varusteiden putsaukseen liittyy tietty jännitys. Kun oikein likaiset sappaat tai suitset on puunattu puhtaiksi, tuntuu kun omistaisi uudet varusteet taas hetken!

Lisää postauksesi (HUOM! Vain valmiit postaukset, ei blogia, josta ei edes löydy koko postausta) listaan painamalla Add your link painiketta. Täytä kentät joissa kysytään postauksesi osoitetta (URL), blogisi nimeä (Name) ja sähköpostiosoitettasi (mail), joka ei tule näkyviin muille.


27 kommenttia

 1. Heh, mä just rakastan syöttää hoitoponiani :D
  Kiva postaus, toteutan varmaan myöhemmin tämän ;)

  VastaaPoista
 2. Ja mun mielestä on kivaa katsoa kun heppa syö vieressä, mutta ehkä jos olisi oma hevonen, Se saattaisi tuntua turhalle kun voi vaikka ratsastaa tai harjata hevosta :D
  Mutta kivaa Se on, mun mielestä! :)

  VastaaPoista
 3. Haha, mä just tykkään aidan laitosta ja purkamisesta, vaikka pystytän ja puran sitä ihan eri eläimille, lehmille :D

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus :) , jotkut asiat mulla meni just toisin päin; esim en pidä hirveästi varusteiden putsaamisesta, vaikka onhan se kiva huomata sitten putsaamisen jälkeen lopputulos :)

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus! Itsekin tykkään pestä hevosia ja putsata varusteita! Minä tosin putsaan ne niin usein että työn tulosta ei meinaa nähdä! :D Oikeastaan mulla on samat suosikki jutut kun sulla! :)

  VastaaPoista
 6. Oon ihan samaa mieltä varsinkin syöttelystä ja noista hevosen ja varusteiden puunaamisesta:) Muutenkin tosi kiva ja erilainen aihe!

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus! Itekkään en hirveesti tykkää heppoja syötellä...

  VastaaPoista
 8. Mä tykkään myös varusteiden putsaamisesta hirveesti, mutta mun poni ei asu meillä vaan yksityistallilla ja siellä ei oikeen huvita niitäputsata, kun en vaan keksi mitään järkevää paikkaa missä niitä putsaisin, ja joka tapauksessa aina joku tuijottais.. Mutta kesällä kun poni tulee meille saankin sitten putsata varusteita mielin määrin! :D

  VastaaPoista
 9. mäkään en tykännyt yhtään syötellä omaa heppaa missään nurmella :D katselet vaan kun heppa syö ja kelloa, varsinkin kun meillä ei tallinpihalla saa syöttää niin joudutaan mennä vähän kauemmas niin se tekee siitä jotenkin vielä vastenmielisemmän oloista mulle ! ennen tykkäsin kyllä :)

  VastaaPoista
 10. Mullakin on harvinaisen sama mielipide kuin sulla.
  mutta itse tykkään syötellä heppaa ja katsella kun Se siinä mutustelee.

  VastaaPoista
 11. Mäkin just rakastan syöttää mailman parasta ponia, joka on myös mun hoitoponi ♥♥♥

  VastaaPoista
 12. ite tykkään just niinku kans sellasest mis työn tuloksen näkee ja ruokien jakaminen on iha jees :D lakasu on ärsyttävää ja talvella tarhan siivoominen

  VastaaPoista
 13. Tehty! :)
  Moni taitaa tykätä varusteiden putsauksesta, mustakin se on ihan huippuhommaa! :D Siinä ollaan eriävillä linjoilla, et mun mielestä hevosen siistiminen on ihan vihoviimeistä hommaa mitä haluaisin tehdä... :) (kimon kanssa ei kyl paljon ole vaihtoehtoja pikkutarkan putsauksen suhteen...)

  VastaaPoista
 14. Mä tykkään hevosten syöttämisestä paljon! Se kuuluu kesän odotetuimpiin juttuihin. Voi toki johtua siitä, että käyn vain muutaman kerran viikossa tallilla....

  VastaaPoista
 15. Minulla on ihan samat inhokki ja lempi jutut.
  Se on kyllä todella rasittavaa pussittaa heinää, sillä heinää menee joka puolelle ja ne kutittavat/nipistävät! :D

  VastaaPoista
 16. Sori, kysymykseni ei liity mitenkään tähän postaukseen. Minulla on Wembley turvaliivi (ei pala) uskallanko lyhentää sitä itse kotona??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, jos olet valmis ostamaan uuden sen mennessä pilalle :)

   Poista
 17. onko pakko linkata tuohon sitä postausta jos ei tahdo?

  VastaaPoista
 18. Mulla ei ole kyllä mitään inhokkeja heppahommien suhteen, paitsi ehkä taluttaminen tunneilla, jossa ratsastajat ovat vielä vasta-alkajia. En näe mitään hauskaa siinä, että kävelen/juoksen 60 minuuttia samaa suorakulmiota.

  Ainoa inhokki on kiire, sillä kaikki tallihommat kelpaavat mainiosti.

  VastaaPoista
 19. Mikä on sun instagram?

  VastaaPoista
 20. Mikäli joudut pyöröpaalista heinää ihan repimällä repimään, niin silloin todennäköisesti puratte paalia väärin. Pyöröpaalissahan heinät on rullattu tiukasti pyöröksi eli kun paalin avaa, pitäisi heinää alkaa ottaa levyinä ja kiertää paalia ympäri. Aina siis ottaa heinää koko matkalta ylhäältä alas ja lähtee ottamaan kerros kerrallaan. Jos vain kaivat yhdestä kohtaa kuoppaa, koko paali ns kuristuu ja silloin sitä heinää joutuu tosissaan repimään :)

  Oikean tekniikan kun on oppinut, ei noiden pyöröpaalien kanssa ole mitään ongelmaa. Kätevää vain, kun saa levyinä heinän irti :) helpompi kuljettaakin ja mahtuu suht pieneen tilaan.

  VastaaPoista
 21. Mä tykkään syötellä omaa, se on ihanaa kun saa vaan istua siinä hevosen vieressä ja kattella kun se syö..:) voihan siinä vaikka samalla sitten vaikka putsata varusteita tai harjailla hevosta jos muuten on liian tylsää:)

  VastaaPoista
 22. Mä oon kai outo mut tykkään punnita ja pussittaa heinät :D hevosiakin löytyy neljän pään edestä

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.