Kauden ekat kisat!

maanantai 31. maaliskuuta 2014

c Emilia J.
Moi! Sunnuntaina startattiin Siilin seurakisoissa kauden eka startti. Menin nyt melko kehnosti menneen treenikauden aloituksen takia vaan 90cm ja ihan hyvä aloittaa melko helpolla luokalla. Nyt treenit on kuitenkin sujuneet toistaiseksi melkosen kivasti, joten Kimmolla parin viikon päästä starttaan näillä näkymin myös metrin. 

Kisapäivään pääsette kurkkaamaan enemmän tulevassa videopostauksessa, joten nyt lähinnä kerron itse radasta ja verkasta. Sanon heti alkuun, että verkka oli ainakin mun startin aikana aivan täydellisen toimiva! Koko ajan oli ihminen huolehtimassa ja huutamassa kuka saa seuraavaksi tulla verkkaamaan ja sitten huolehdittiin hyvissä ajoin, että kohta pitää lähteä kisamaneesille päin.

Voitto oli melko virkeä heti kisoihin saavuttaessa. Äiti kertoi sen olleen hieman villi taluttaessa ja verkassa mun alla olikin ihan eri hevonen kun normaalisti. Varsinkin esteellä lähestyminen oli ihan erilaista kun treeneissä. Normaalisti saan olla tukemassa lähestymisissä melko paljon, mutta nyt Voitto imi todella voimakkaasti itse esteelle. Paikat osuivat ihan kivasti sekä verkassa, että radalla kohdalleen. Muutama tuli hieman pohjaan juurikin sen takia, että kauempana paikka näytti vielä hyvälle, mutta sitten kun Voitto teki pari reippaampaa askelta oltiinkin vähän lähellä. Saisi olla vaikka aina tuollainen ratsastaa, mutta pitää vain Voiton ollessa noin reipas muistaa miettiä paikka kauempaa mielummin hieman kauas.

Ratamestari kertoi kaikille rataantutustujille, että sarja on vaikea, koska sinne paistaa aurinko. Mä en sen kummemmin aatellut sitä, olihan juuri viime valmennuksessa aurinko paistanut monelle esteelle. Juuri se sarja oli lopulta meidän suurin ongelma. Jenni  käveli mun kaa radan ja autto vähän suhteutetuissa. Ekaan linjaan tuli kuusi laukkaa, mutta sarjan jälkeinen kaareva okserille oli vähän viiden ja kuuden välillä. Jenni kuitenkin katseli muutaman radan ja ponitkin tulivat sitä viidellä, joten päädyttiin siihen sitten Voitonkin kanssa. Ja isosti hypätyn sarjan jälkeen jäi viisi jopa hieman ahtaaksiMeneepäs tämä selitys nyt ihan kummassa järjestyksessä, mutta muita kohtia radasta ei tarvitsekkaan analysoida sen tarkemmin. Kiellosta kumminkin voisin jotain kertoa. Voitolle on juuri tuo oikea kierros ollut treeneissäkin vaikeampi. Se jää usein pomppimaan kaarteeseen ja vaihtamaan laukkoja, aivan kuten nytkin. Terhihänkin Voiton hypättyään sanoi, että ongelma on se että heppa jää tyhjäksi laukkaamaan paikalleen kaarteisiin, jolloin on vaikea saada hyvä paikka kaarteen jälkeiselle esteellä. Meidän kaarreongelma tuli ilmi myös viime valmennuksen ympyrätehtävällä. Nyt pitää vain treenata paljon kotona puomeilla ja pienillä esteillä kaarteen säilyttämistä laukassa. Enitenhän se laukka jää paikalleen rullaamaan silloin kun Voitto on kiihtynyt. 

Huonon laukan lisäksi Voitto katsoi ihan selvästi esteeseen tullutta valoa. Se ei ole koskaan kieltänyt tuolla tavalla "nolosti" eli hiljentänyt hyvissä ajoin estettä. Näytti siltä kun mä en tekisi mitään, mutta kyllä mää pohjetta käytin. Olisi voinut mennä ekallakin yli, jos olisin itse ollut tarpeeksi skarppina ja avittanut vaikka vähän raipalla. Toisella kerralla päästiin kuitenkin hyvin yli ja loppu rata ongelmitta.

Tiivistettynä olen ihan tyytyväinen, kausi alkoi ihan ok suorituksella, mutta toivotaan että tästä noustaan ylöspäin pikkuhiljaa virheiden korjaannuttua.

c Emilia J.
                                                                 

138 kommenttia

 1. Et ole näyttänyt oppineen valmennuksista, kuin hevosen rangaistamisen raipalla kiellon jälkeen. Todella rumaa ratsastusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten minä aravasin, että joku tulee tuosta raipasta valittamaan ? Alan näköjään tuntea paremmin kuin hyvin teidät valittajat ;) Mikäs muu siinä oli sitten niin rumaa? Itse tietysti löydän virheitä, mutta omaan silmään tämä ei multa ollut mitään rumaa ratsastusta. Monesti olen huonomminkin ratsastanut.

   Poista
  2. Ei raipalla kerran näpäyttäminen oo rumaa ratsastusta.. huoh:D

   Poista
  3. Einiin ja raippa on eteenpäinpyrkimyksen apuväline,ei rangaistus. Olen 100% että Tiia tietää sen :) onnea seuraaviin kisoihin!!:))

   Poista
  4. Jotenki mä aattelin just et joku tulee just kommentoimaan jotain tämmöst "kivaa" :D

   Poista
  5. Normaalisti treeneissä en koskaan ekan kiellon jälkeen käytä raippaa. Olen itseasiassa melko haluton komentamaan treeneissä raipalla, usein valmentaja joutuu sanomaan, että nyt sitä raippaa kun on kielletty jo tarpeeksi. Nyt käytin sitä, sillä halusin varmistaa, että mennään varmasti seuraavalla kerralla yli :)

   Poista
  6. Tyhmät Anot jotka haukkuu! Mitä siitä vaikka Tiia miksei joku muukin anna raippaa esteen jälkeen mihin on kielletty. Sehän auttaa ratsastajaa saaman hevosen nopeammin toimimaan!

   Poista
  7. Voi herranjumala kun ei naamaansakkaan voi näyttää. huoh... (eka anonyymi) Ja ei voitto tollasesta kuole! XDD

   Poista
  8. Tyhmät Anot!!!!! Miks pitää tulla valittamaan jos antaa raippaa esteen jälkeen mihin on kielletty. Raippahan auttaa ratsastajaa saaman hevosen liikkeelle. Ei siinä mitään pahaa ole! Mun mielestä Tiia teki oikein että sai Voten nopeemmin laukkaamaan ja jatkamaan suoritusta.

   Poista
  9. Kyllä siellä kisoissa on tuomari joka puuttuu siihen jos ratsastetaan oikeasti rumasti, eli ei tarvitse kommentoijien kantaa huolta siitä (; Tsemppiä Tiia eteenpäin! (:

   Poista
  10. Siis hevosta pitää saada eteenpäin? Minne? Esteen sekaan steppailemaan? Eikä tuo raippa ole ainoa seikka. Monet lähestymiset ja tiet ovat huonoja. Ratsastus ei ole siistiä, vaan hätiköityä. Luulisi, että noin paljon valmentautuva olisi osaavampi.

   Joillakin myös näyttää olevan hukassa tieto hevosen tuntokyvystä. Hevonen tuntee kärpäsenkin ihollaan. Miltähän tuntuu ihoon lävähtävä raippa?

   Harmi, että näytät tällaista mallia. Blogia kuitenkin pääasiassa lukee nuoret tai lapset, jotka ottavat matkivat ja puolustelevat "idolinsa" tekoja.

   Poista
  11. Mitä mä just luin.

   Raippaa käytin komentaakseni kiellosta, näin minulle on opetettu. En siksi, että hevoseni lähtisi nopeammin laukkaan tai muuta vastaava, kuten joku ylempänä puolusteli ja kuten sinä selität. Ja ei, en suinkaan läiski joka kiellon jälkeen. Raippa jossa läpyskä kuulostaa kovalle, koska siitä tuo ääni kuuluu muttei tunnu läheskään yhtä pahalle kun kouluraipat. Tosin tämä nyt meni vähän ohi aiheen. Itse en, vaikka kuinka kriittisesti katson nähnyt mitään noin hälyttävän huonoja lähestymisiä tai teitä.

   Millaista mallia? Ai kun käytin kerran raippaa, kun hevonen kielsi? Kun ratsastin parille esteelle hieman huolimattoman tien tai muutama paikka tuli pohjaan?

   Poista
  12. Kyllä minäkin aina kiellon jälkeen saatan napauttaa raipalla jos haluan siitä yli hevoselle muistutuksesi ja merkiksi siitä että olen ''tosissani''. :) Ihan normaalia, ei sitä rangaistukseksi lasketa vaan käytetään apuvälineenä.. En minä eikä Tiia sillä hevosta niin lätki, että se siitä kärsii tm :D Siististi ratsastettu hieno rata!

   Poista
  13. Joo hevonen tuntee ehkä kärpäsen, mutta sanooko ne tarhassa rymytessään "auts, älä noin kovasti potkase" ? Hevostuntemus pinnalle, kuinka moni anonyymeistä seuraa hevosten laumakäyttäytymistä päivittäin? Tuskin kukaan.

   Poista
  14. Pakko kommentoida oma mielipide tähän.

   Itse en raippaa lue rangaistuksvälineeksi. Se on apuväline, jota käytetään siististi pohkeen viereen tehostaakseen apuja. Se on apuväline, jolla hevonen herätetään että hei, yli pitäisi mennä. Se on apuväline.

   Koska kyseessä oli kisatilanne, ymmärrän täysin tuon Voiton herättelyn raipalla. Se oli oikeutettua, koska kuten sanoit halusit varmistaa että varmasti mennään yli.

   Jos kuviteltu tilanne treeneissä :: kuitenkin pitää muistaa että hevonen ei yleensä koskaan kiellä ilman syytä: este näytti hieman oudolta auringonvaloa vasten ja ehkä et ihan tarpeeksi tukenut Votea yli esteen? Vaikka pohkeita sanomasi mukaan annoit.
   Jos olisit ollu treeneissä, olisit siellä jättänyt tuon raipankäytön pois? ;) Kuitenkin treenitilanteessa vasta eka kielto, jos Voitto olisi toisen kerran samalle kieltänyt olisit voinut antaa samanlaisen näppäisyn.

   Tosiaan. Tuomarit tietää paremmin. En ollut paikalla. Suomeksi sanottuna tuo oli kisatilanteessa aivan oikeutettu raipan näppäisy. Treeneissä vasta tokalla kerralla? Se on minun mielipiteeni. :-)

   Poista
  15. Jäi vielä sanomatta että hyvin meette! (: Heh.

   Poista
  16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  17. Samalla tavalla minäkin tilanteen ajattelin ja taisin ylempänä sanoa. Treeneissä en olisi missään tilanteessa käyttänyt raippaa ekalla kiellolla, nyt ei kuitenkaan ollute varaa" siihen toiseen kieltoon:)

   Poista
  18. Komppaan edellistä anoa! Ei se hevonen siitä rikki mene, jos kerran näpsäisee aiheesta. Kisatilanteessa tuo oli täysin sallittu näpäytys, hyvin te vedätte!:)

   Poista
  19. Hemmetti sentään!!! Katsokaa tuo video ja sanokaa sitten että Tiian käytös/ratsastus oli rumaa!! (varsinainen pätkä, mitä itse tarkoitan alkaa kohdasta: 0,33) https://www.youtube.com/watch?v=eY5WesmqnoE

   Poista
  20. Melko koomisia kommentteja taas. Kyllä, hevosella on hyvä tuntoaisti, mutta voisin esteraipalla läpsiä itseänikin tuolla voimalla mitä tässä videossa näin. Isolätkäisestä raipasta kuuluu ihan mieletön LÄTS, mutta koska lätkä on niin iso, näpäytys kohdistuu isolle alueelle eikä satu ellei kunnolla lyö. Tämän pitäisi kyllä tietää jokaisen peruskoululaisenkin, joten eiköhän näiden kauhistelijoiden ikä tullut selville.

   Tuomari puuttuu kyllä heti liialliseen raipankäyttöön ja en ymmärrä mitä pahaa on näpäyttää hevosta, jos kielto on tullut tuollaisesta kyttäämisestä kisatilanteessa.

   Tiia, olen seurannut vähän kuuluisimpia hevosblogeja jo kauan ja AINA raipankäytöstä tulee sanomista vähänkin tunnetuimmille bloggaajille.

   Poista
  21. Ano; sinun/kenenkään muun arvostelevaa mielipidettä Tiian ratsastuksesta ei ole pyydetty. Jätetään siis arviointi Tiialle/Tiian valmentajille ja tukiryhmille jotka voivat pohjustaa mielipiteensä ammattitaitoon/aikaisempiin kokemuksiin Tiian ja Voiton kanssa.

   Poista
  22. Mä voin ihan suoraan tulla omalla nimelläni sanomaan, että mun mielestä raipan käyttö on aina väärin. Tämä nyt ei varmaan kellekkään mun blogien tekstejä lukeneelle tullut yllätyksenä :D Ja nyt joku tulee huutamaan mulle, kuinka hirvee kukkahattu oon!

   En kuitenkaan ymmärrä, miksi sulle pitää tulla anonyyminä valittamaan. Ensinnäkin raipan käyttö ikävä kyllä kuuluu tällähetkellä ratsastukseen ihan jo sieltä ratsastuskoulusta asti. Empä ole ratsastuskoulusta kuullut, jossa ei raippoja käytettäisi.

   Lisäksi Tiialla on valmentaja ja ratsastaa ja toimii niiden "yleisten ohjeiden" mukaan, mitä ratsastusurheilussa tällähetkellä käytetään. Tosiaan ne raipat heiluu ihan siellä ratsastuskoulullakin ja kansallisilla esteradoillakin. Mun mielestä se on aivan väärin, valitettavaa, mutta tällähetkellä se vaan on niin - yksittäiselle ihmiselle parjaaminen on täysin turhaa.

   Itsekin käytin Violalla ennen raippaa, kun toimin niiden yleisten ohjeiden mukaan. Sitäpaitsi, anonyyminä huutelu ei auta yhtään mitään. Jokainen voi omalla esimerkillään ja toiminnallaan tehdä asioita erilailla, kuin tällähetkellä yleensä ajatellaan. Ehkä vielä joskus mun unelma käy toteen ja fyysinen voimankäyttö hevosia kohtaan kielletään... Mutta Tiia hei, älä välitä noista huutelijoista, ratsastuksesi oli tossa ihan siistiä, vaikka itse jättäisin raipan ja kannukset ja kuolaimet pois jajajaja :D Mutta ne on MUN toimintatapoja, enkä voi todellakaan olettaa, että ihmiset toimisivat mun ajatusten ja oikeina pitämien asioiden mukaan - kun koko ratsastusurheilu tällähetkellä sallii sen voimankäytön, ja mallithan ratsastukseen tulee aina sieltä huipulta :P

   Poista
  23. Voittoa ei pienet raipalla mätkäykset satuta. Tekö muka hevosasiantuntijoita jos ette sitä tiedä :D siis te anot jotka valitatte Tiialle. Itselläni on poni ja se ei edes pikku raipan iskuista hievahda joten aina kun jumahtaa niin yksi kunnon läimäytys niin kyllä liikkuu !

   Poista
  24. Hyvä (ja asiallinen) kommentti alibaba :) Tosiaan kuten sanoit, sun kommenttia luin ihan ajatuksella ja jokaista juttua tarkkaan miettine ja vain siksi että se tuli tunnistettavan nimimerkin takaa. Anonyymien "huutelun" kun annan mennä aina toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos:D

   Poista
  25. Kyllä taas saa nauraa näillekkin anoille. Eri asia olisi jos tultaisi nimen kanssa sanomaan ja kerrottaisiin asiallisesti oma mielipide (niinkuin alibaba tekikin)

   Mun mielestä tälläinen raipan käyttö muistutuksena hevoselle ei ole väärin. Itse tykkään enemmän ratsastaa koulua, jolloin käytössä onkin kouluraippa. Toki sitä käytetään vaan apuvälineenä, esim väistäessä muistutetaan takaosaa mukaan.

   Mun mielestä tässä ei ollut mitään ongelmaa. Niin monelta näkee sen raipan käytön kisoissa, jos hevonen kieltää. Ja niinkun täällä onkin sanottu, kyllä se tuomari siihen raipan käyttöön puuttuu. Siistiä ratsastusta, nyt vaan lisää treeniä, niin eiköhän ne kiellotkin sieltä katoa! (:

   Poista
  26. joo, Voitto kuoleekin heti yhdestä raipan näpäytyksestä... ite oon oppinu ratsastaan raipalla, mut ei raipan käyttö hevoselle kuolemaksi ole. Eri asia jos sitä käytettäisiin ihan oikeasti hevosen satuttamiseen, lyöntiin yms... Tajutkaa jo.

   Poista
  27. Lisäksi, ettekö muka oo huippuratsastajien käyttävän raippaa? Kyllä nekin sitä käyttää, tuskin he haluavat hevosiaan satuttaa.

   Poista
  28. Tiialla on sellane läpsy raippa joka pitää kovan LÄPS äänen, sen äänen on tarkoitus "säikäyttää" hevonen. Tiia hyvin menit ja onnea jatkoonkin! :D

   Poista
  29. Hurjaa miten puolestelette raipan käyttöä! Eläimen fyysinen voiman käyttö on lailla kielletty (tarkoitan lyömistä yms.) mutta miksi hevosta saa lyödä raipalla sillä onhan sekin eläin.. Eihän hevonenkaan rangaitse taikka "muistuta" sinua siitä kuinka et tue sitä tarpeeksi esteellä! Muistutuksen jolla halutaan hevonen yli esteestä ei tule olla fyysinen voimakeino vaan jokin muu tapa jolla ei satuteta hevosta! Kukaan ei ole väittänyt että raipan isku tappaisi hevosen mutta kyllä se sitä sattuu! Miksi hevosta täytyy " muistuttaa" kun se ei hyppää siinä omasta tahdostaan vaan ratsastajan tahdosta... Hieman kyseenalainen tämä " raipalla vain muistutetaan hevosta että hei nyt mennään oikeasti yli!"..

   Poista
  30. Raipan näpäytys on hieman eri asia kuin lyöminen, edelleenkään se ei juuri hevosta satuta, oletko koskaan kokeillut läpsäistä itseäsi esimerkiksi esteraipalla reiteen? Joo kirpaisee ehkä vähän, mutta sattuuko se oikeasti niin paljon, että voisit verrata sitä lyömiseen? Tilanteessa, jossa ratsastajan tulee reagoida nopeasti ei auta alkaa supitella hevosen korvaan, että "hei, nyt ens kerralla sitten mennään yli". Hevonen myöskin takuulla hyppää myös omasta tahdostaan, tai opittuaan sen olevan mukavaa. YKSI raipan napautus ei ole lainkaan paha keino korjata hevosta mikäli se tapahtuu HETI eikä hetken päästä. Paljon karseampaa raipankäyttöä saa katsella jopa ratsastuskouluilla, joissa koitetaan saada liikkeelle elämäänsä kyllästyneitä palleroita mätkimällä kierros tolkulla kouluraipalla takapuoleen - se ei ole oikein, eikä millään tapaa reilua.

   Poista
 2. Kiva että pääsit Voiton kanssa kisoihin!!
  Hyviä kuvia :)
  www.kaniponi.blogspot.fi ;)

  VastaaPoista
 3. Vastaukset
  1. Muuten meni hyvin ja siistiä ratsastusta :)

   Poista
  2. Olet tiia hyvä esteratsastaja! Ja
   Voitto on hieno hevonen! :) kannattaisi ton/noiden "pahojen" anojen käydä itse hyppäämässä tuo rata niin eivät varmasti enää tuollaista sanoisi ;) tsemppiä tuleviin kisoihin!

   Poista
 4. Hienosti meni! Onnea seuraaviin kisoihin! :)

  VastaaPoista
 5. Harmi toi kulma juttu, mutta kyllä te sen selvitätte!! Onnea treeneihin =)

  VastaaPoista
 6. Pieni raipan näpäytys ei tee Voitolle mitään pahaa ei edes melkein tunne minusta tämä oli SIISTIÄ ratsastusta. Hyvä Tiia!! Ja harmi että Voitto kielsi muuten näytti menevän hyvin ;)

  VastaaPoista
 7. Raippa pitääkin kerran napakasti napauttaa ettei jää hakkaamaan,hyvää menoa Tiia!

  VastaaPoista
 8. Hyvin meni! Ja minä itsekkin näpäytän raippaa lavalle jos hevonen kieltää, eikä siinä mitään pahaa minusta ole. Onnea seuraaviin kisoihin! :)

  VastaaPoista
 9. Tallilla jolla ratsastan poneja komennetaan. Aina jos poni kieltää enemmän kuin kaksi kertaa opettaja käskee pysäyttää poni esteen eteen lähestymis suunnasta joko lyödä raipalla tai potkaista jalalla. Sen jälkeen ratsastetaan uudestaan kohti estettä erityisen reippaasti. Yleensä ponit silloin menevät yli. Joten minusta on turha sanoa että Tiia rankaisee Voittoa raipalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiia ei oo tehnyt mitään väärin, mutta tuo on väärin jos raipalla LYÖDÄÄN tai jalalla POTKAISTAAN. Vitsi ottaa ihan sisuskaluista kun joku sanoo et raipalla lyödään hyi että! Kummallista kun blogimaailmassa nousee esiin se et raippaa ei joko käytetä tai sitten sillä hakataan. Raipalla muistutetaan, huomautetaan, annetaan täsmentäviä merkkejä mutta ei lyödä ellei hevosta pahoinpidellä. Jos hevonen samalle esteelle kieltää useasti kannattaisi ratsastajan katsoa omaan napaansa, jos onnistuu hepan tuomaan useasti väärin samalle esteelle. Ei ne huvikseen kieltele, ellei sitten ole koulutuksessa jotakin vikaa. Kamalaa jos opettajasi opettaa sinulle näin.

   Poista
  2. kyllä minäkin puhun potkamisesta, jolla tarkotan juurikin huomatusta... joten älä sä anp vedä hernettä nenää jos joku sanoo "väärällä" ilmaisulla :D

   Poista
  3. Minä en sen sijaan ymmärrä mitä järkeä hevonen on erikseen pysäyttää esteen eteen ja sitten rankaista? Pitäisikö sen sitten paikaltaan ponkaista yli? Ei hevonen tajua, että oli tuhmaa kieltää jos se sen jälkeen haetaan uudelleen esteen eteen pysäytettäväksi ja mätkäistään raipalla :D

   Poista
 10. voi hyvät hyssykät tätä kommenttisotaa taas :D Raippa on apuväline, jota käytetään myös "rankaisuna" (anonyymit älkää edes vaivautuko koska niin se vaan on) esim. juuri tuollaisissa tilanteissa kun hevonen kieltää esteelle. Eri asia on sitten koko käden voimalla monta kertaa hakkaaminen. tuolla kerrotaan ettei tuollaista "turhaa" kieltoa hyväksytä, ja hevonen toivottavasti ottaa opikseen turhasta kieltelystä. Raipan käyttö oli täysin asiallinen eikä ratsastuksessa tai teissäkään mitään vikaa ollut. Siistiä ja tasaista ratsastusta. tsemppiä treeneihin ja kisakauteen :)

  VastaaPoista
 11. Siisti rata! Ja hyvä laukka, Voitolla ainakin moottori takaa käynnissä :) Sulla pysyy myös ihailtavan paikallaan jalka hypyssä, itselläni kun heilahtaa helposti taakse.

  VastaaPoista
 12. pitääkö kisoissa aina olla valkoiset kisahousut vai voiko olla esim punaiset niinkuin sinulla nyt olikin? Tosi hienosti meette ja älä noista valittavista anoista välitä:) kun olin lukenut tän postayksen nii ruoesin selaamaan kommentteja niin mä entuudestaa tiesin että täällä on ensimmäisenä valittettu tosta raipasta;) mut tosi hienosti meette!!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seura ja harjotuskisoissa voi olla ihan normi housut:) Siitä
   ylöspäin sit ihan kisasu. Kiitos!

   Poista
  2. Kysyin samaa kysymystä instagramissa ja Tiia sanoi että ne oli seurakisat joten ei tarvitse valkoisia kisahousuja! :)

   Poista
 13. Tuollainen ääni mikä raipasta tuli tulee myös jos hevosta taputtaa kännenellä vähän isommin :D ja voitto aatteli että pitäiskö muka vielä jatkaa kun tässä ollaan jo nätisti menty:)

  VastaaPoista
 14. Mä tykkään sun bannerista niin että halkeen!

  VastaaPoista
 15. Mun oli nyt aivan pakko poistaa toi kommentti kun en tohon "sotaan" nyt välttämättä halua puuttua ;D Varmaan Tiia ehditkin sen lukea... Mutta hyvin meni! Toivottavasti video tulee pian :)

  VastaaPoista
 16. Awws :3 Voitto on kyl aika sulone :3

  VastaaPoista
 17. Taputatko hevosta aina radan jälkeen meni mitwn meni?:D ja missä tilanteissa taputat/kehut hevosta? :) kivalle näytti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin taputan aina kisojen jälkeen sillä sehän on niinku semmosta et Sä palkitset hepan. Tiia muuten oot mahtava ratsastaja. :)

   Poista
 18. moi. tuli vaan mieleen että sähän vissiin ratsastat kannuksilla ja raipalla. Sillä mun mielestä melkeempä jokaisen hevosen saa liikkumaan ilman raippaa tai kannuksia, kunhan vaan osaa käyttää pohkeita. En tarkota että pitäs alkaa "potkimaan" hevosta, että liikkuu, mutta voitto vaikuttaa ihan hyvin liikkuvan ilman kannuksia ja raippaakin. En tietenkään ole mikään valmentaja tms. tai tunne voittoa, mutta asia pointti siis oli se että ehdottaisin kokeilu/harjoittelua vähän pidempää aikaa ilman kannuksia ja raippaa ja opettelemaan ihan perusjutut "uudestaan" kunnolla. Esim. siis istunta apuja, ääntä ja sitä pohkeen käyttöä tarkemmin. En tarkoittanut tällä viestillä mitään pahaa enkä tarkoita,että et osaisi ratsastaa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannusilla menen silloin tällöin ja hyppäämistäkin kokeiltiin ilman, mutta kun se oli vaivailloista sekä mun että valmentajan mielestä. Pistettiin kannukset takaisin jalkaan. Raippaahan en juuri koskaan käytä, vaikka se aina siinä kädessä hätävarana onkin.

   Poista
 19. Hirveetä valitusta raipan käytöstä. Hei haloo, kyllä nuo 160cm kisaavatkin käyttää raippaa jos hevonen kieltää tai jopa ihan pudotuksesta. Myös jos hevonen vähän hidastaa niin raippahan heiluu silloin. Joten turha tulla valittaa, jos ette edes tälläisiä seikkoja tiedä. Ja eihän ne huippuratsastajat juurikaan käytä sitä raippaa muuhun kuin mahdollisiin huomautuksiin ja ns rangaistuksena. Olen puhunut :)

  VastaaPoista
 20. Hyvä kauden aloitus, tästä se lähtee :) mä en tiedä onko tänään ollut joku "valitetaan normaalia enemmän kaikesta bloggaajille"-päivä, kun mullekin on tullut muutamia ei-niin-ajatuksella kirjoitettuja tai hyvin argumentoituja kommentteja koskien esim. mun _kouluratsastusta_ (jota siis en edes ikinä tee, koska se on perusratsastusta). Mutta enpä tiiä, liekö kevät herättänyt haukkujat talviunilta ;) johan ajattelin, että vähällä oon päässyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mäki oon kiinittäny ihan täs parin päivän aikana huomiota sun ja muutaman muun blogiin tulleisiin ihan kummallisiin kommentteihin!

   Poista
 21. yksi raipan läpsäytys ja täällä ollaan ihan sekaisin :D huhhuh, miettikäähän jo kakarat !

  VastaaPoista
 22. Voi jösses! :D yks raipalla lyönti ei oo mikää maailmanloppu :D mutta hyvin meette :)

  VastaaPoista
 23. Olen käynyt kisoissa jossa yksi hevonen kielsi, se ratsastaja antoi raippaa aika monesti ja se ei ilmeisesti ollut liikaa tuomarin mielestä. Tuo Tiian yksi pieni närästys ei ollut mitään verrattuna siihen... :) minullekin on opetettu että raippaa pitää/voi antaa jos hevonen ei tottele ja minusta Tiia toimi ihan oikein! Ja hyvin menny rata! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei närästys vaan näpäytys xD kiitos tekstin ennustussyöttö... t. Edellinen ano

   Poista
  2. Kuolin XD närästys... Kiitos ylemmälle päivän nauruista!

   Poista
  3. mäki nauroin tolle närästykselle XDD en kestä

   Poista
 24. Hyvä postaus ja hyvä rata!;)

  monenlaisiaystavia.blogspot.fi Lukijoita?:)

  VastaaPoista
 25. En ymmärrä miten viitsit mennä kisoista toiseen kun ette tunnu niissä pärjäävän. Voirto kieltää lähes joka kisoissa, eikö noin paljon valmentautuvan pitäisi osata jo ratsastaa paremmin. Löydät aina jonkun tekosyyn jolla selitellä hevosen kiellon. Olisiko nyt kuitenkin jo aika vilkaista peiliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kröhöm, kröhöm.... Mietippä ennen kuin kirjoitat.

   Poista
  2. Kröhöm, kröhöm.... Mietippä ennen kuin kirjoitat.

   Poista
  3. No en jaksaisikaan jos oikeasti kiellettäisi joka kisoissa:D Ja kaikkiin kieltoihin on syy, kuten nytkin sanoin(jos osaat lukea), että syy oli myös huonossa kaarteen ratsastuksessa. Voit selata kisapostauksia, kielto om lähes aina ollu mun syy, en juuri koskaan syytä hevosta. Ei ne turhaan kiellä, jos eivät pelkää estettä.

   Poista
  4. Mä ainakin oon tajunnu, että Voitto kieltää aika helposti? Ja ootko sattumalta huomannut, että ne Tiian "selitykset" on usein esim. "ratsastin liian vähän eteen"?

   Poista
 26. Mitäs kitiset hevosesta joka ei liiku, turha sitä on pohkeella potkia ja turruttaa raippaa vaan jos ei kuuntele ja kyllä sitä saa kiellon jälkeenkin käyttää sillä sehän on komennus hevoselle että voisit kyllä hypätä.

  VastaaPoista
 27. Mielestäni menitte hyvin :) Eihän aina voi mennä nappiin. Sekä näitä kommentteja on ollut hiukan tylsä lukea kun kaikki valittavat raipasta vaikka sitä erittäin moni käyttää jopa ammattilaiset.
  Mutta antaa sen asian olla! En niihin raippa juttuihin jaksa lähteä mukaan.

  Onnea sitten seuraaviin kisoihin jo! ;)

  VastaaPoista
 28. Tiia!Miks kirjotat aina esim. että "Se näytti hyvälle" ku kuulostais paremmalta jos kirjottaisit "Se näytti hyvältä" :D:D No eikai sillä oo niin väliä...Hyvin menitte! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen kielessä voi kirjottaa kummallakin tavalla

   Poista
 29. Miksi ihmeessä rankaisit Voittoa lyömällä, kun syy oli aika selkeästi sinun? Et ratsastanut mutkaa hyvin joten Voitolla ei riittänyt yksinkertaisesti vauhti hyppäämiseen. Toisella kerralla taas ratsastit kunnolla, ja Voitto hyppäsi.
  Itse en suostuisi hevostani lyömään vaikka kuka valmentaja niin sanoisi. Se kun ei ole oikein vaikka millä perustelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti sanonut jo, että normaalisti en olisi valmennuksessa komentanut raipalla, mutta halusin varmistaa että päästään seuraavalla kerralla yli, ettei tule hylkyä:) En olisi käyttänyt raippaa jos kielto olisi johtunut PELKÄSTÄÄN huonosta laukasta eli ollut täysin mun moka.

   Poista
  2. Eikö sillä raipalla voisi sitten yhtä hyvin napauttaa vähän ennen uutta yritystä? Hevonenkin osaisi ehkä yhdistää sen paremmin siihen, että nyt on pakko hypätä, etkä muuten vain siellä läiski. :)

   Poista
  3. Enhän mä turhan takia läiskinyt? Vaan käytin raippaa silloin kun Voitto kielsi. Mua on opetettu käyttämään raippaa tuossa tilanteessa eikä läiskimään ennen estettä ns. varmuuden vuoksi :)

   Poista
  4. Uskallan kyllä kyseenalaistaa tämän, että olisi pelkästään hevosen vika KOSKA 1. hevonen jäi itsekseen kaarteessa vaihtelemaan laukkaa ja pukittelemaan 2. Hevonen kyttää estettä ja ei Tiian kertoman mukaan reagoinut pohkeen käyttöön ennen estettä. Molemmista syistä hevosta saa ja kuuluu komentaa. Tietysti Tiia olisi voinut ratsastaa paremminkin tilanteen, mutta kertokaa nyt joku minulle miksi on väärin kieltää hevosta siitä, että se protestoi pukittelemalla tai siitä, että hevonen ei reagoi apuihin? Minut on aina opetettu siihen, että jos hevonen ei anna mitään reaktiota pohkeen käyttöön on aina parempi napauttaa raipalla kuin potkia.

   Poista
  5. Tarkoitin että kyseenalaistan sen että olisi VAIN RATSASTAJAN VIKA, olen edellinen ano.

   Poista
  6. Totta, itse olisin voinut tietysti, kuten sanoitkin hoitaa jollain muulla tavalla esteellä lähestymisen paremmin :) Samalla tavalla muakin on on optetettu.

   Poista
  7. Mun mielestä toi raippa oli annettu ihan oikeessa kohdassa, koska mulle on ainakin opetettu että just ennen estettä ei saa näpätä raipalla ettei tahti muutu vaan ennen estettä pitää saada tasanen hyvä laukka eikä silleen että poni ottaa hirveen spurtin ennen estettä(niinkun ehkä Voitto olisi reagoinut) , voi mennä paikka ihan plörinäks. Sitä paitsi eihän heppa olis ees muistanu sitä mistä sitä rankastaan koska niillä ei oo hirveen hyvää lähimuistia.

   Poista
 30. Minusta keneenkään ei tarvitse puuttua tuohon raippa asiaan Tiia meni hienosti Voiton kanssa. En itse rupeisi valittamaan tuosta raipasta sillä ei ole mitään syytä. Hyvä Tiia tää oli SIISTIÄ ratsastusta vaikka kaikken mielestä ei sillä ei Voitto edes melkein tuntenut tuota näpäytystä raipalla :D <3

  VastaaPoista
 31. Voi herranjestas mitä kommentointia taas. Tuommoisessa tilanteessa raipalla näpäyttäminen ei ole väärin, kun hevonen jää kyttäämään tuolla lailla. Joo, ehkä Tiia olisi voinut ratsastaa kaarretta vähän enemmän, mutta hän varmasti tietää sen itsekin ilman että tänne huudellaan kuinka hän muka rankaisee hevosta omasta virheestään. Olen varma, että Tiia osasi itse arvioida tilanteen paikan päällä radalla ja ratkaista asian paremmin kun me täältä ruudun takaa.
  Ihan samanlaisia ohjeita olen itsekin saanut raipan käytöstä asiansa osaavilta valmentajilta.
  Ja vielä kun joku tuolla ylempänä kauhisteli kuinka huonoa esimerkkiä Tiia näyttää.. Ensinnäkään en ole nähnyt täällä blogissa kertaakaan mitään huonoa esimerkkiä antavaa eikä Tiia ole kenenkään äiti eikä vastuussa kenenkään tekemisistä. Tottakai hänkin tekee virheitä niin kuin kaikki muutkin.
  Tsemppiä uusiin kisoihin :)

  VastaaPoista
 32. Tosi hyvin meni toi rata kuitenki kauden ensimmäiset kisat! ;) tsemppiä seuraaviin kisoihin!! :)

  VastaaPoista
 33. Oot superhyvä ratsastaja:)

  VastaaPoista
 34. Eivät tainneet olla mitkään viralliset kisat, koska oikeissa kisa säännöissä lukee, ettei raippaa sää käyttää sillain, että käsi irtoaa ohjasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seurakisat olivat. Mutta empä ole kenenkään tuomarin tuota sääntöä nähnyt noudattavan:)

   Poista
 35. Hieno rata Tiia!:)

  Pakko tulla sanomaan, tästä voisi olla hyötyäkin..

  Voisit joskus kisoissa kokeilla jos menisit ensin pikkuluokan, esim 70cm, että esteet jne tulisi Voitolle tutuksi ja pystyisit ratsastamaan 'paremmin' koska esteet ei ole suuria. Menisit myös jonkun isomman, esim 90cm tai 100cm ja esteet olisi tutut, ja silloin olusi myös enemmän itsevarmuutta ratsastaa rata!(:

  Toivottavasti otit rakentavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mielestäni tossa ei ole kovin paljoo järkeä, koska ei tuo kielto esteen korkeudesta johtunut. 90cm tuntuu musta pinelle/juuri sopivalle :)

   Poista
  2. Oakko nyt kommentoida tähän. Että valmentajan kanssa puhuttuamme totesin itsekkin tän olevan hyvä idea. Valitettavasti tänne blogiin on varsinkin nyt tullut niin paljon ohjeita etten niitä kuuntele, menee muuten ihan sekasin ja onhan mulla valmentajakin neuvomassa. Tässä huomaa miten jotkut neuvot ovat joskus oikeati hyviä, ne vaan ottaa totisemmin valkun suusta. Ensi kisoissa mennään näillä näkymin 80cm 90cm alle, jotta saadaan kokemusta ja treeniä radoista:)

   Poista
 36. Tiia ratsastit tosi hyvin! Hieno juttu! Voitto on niin ihana! Kisasko Pinja? Mulla on kaks omaa ponia shettis ja russi. Koulutan myös yhtä shettistä! :) ja oon 12.v! (: Shettisfani♥♡

  VastaaPoista
 37. Sun pitäisi katsoa laukkoja tarkemmin. Aika usein oli väärät. Ja raippaa voi käyttää hillitymmin. Ei ole ensimmäinen kerta kun ratsastat rumasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä ihmettä? Ei ole ensimmäinen kerta kun ratsastat rumasti??
   Mun mielestä Tiia ratsastaa hyvin, ja mikä "kamala virhe" on jos Tiia napauttaa raipalla Voittoa? Se ei ole väärin, mun mielestä.

   Poista
  2. raippaa käytetään kerran ja siten että hevonen tajuaa ratsastajan olevan tosissaan. kisoissa ei todellakaan ole varaa siihen toiseen kieltoon. ja kaarteissa joissa laukka on pakko olla oikea, on oikea. jos on loivempi, voi olla että voitto itsekin on vaihtanut vääräksi. itse en muista onko laukat olleet väärät. ratsastus ei ehkä ollut siisteintä, mutta huomaa hevosen selvä ns. räjähdysherkkyys eli ei tuo mitään ylitsepääsemätöntäkään rumuutta ole. siistimpää on nähty mutta tuossa tilanteessa oli ratsastuksen lievä epäsiisteys aivan ymmärrettävää. kuten tiia sanoi, voitto oli aivan erilainen kuin normaalisti, alussa tuli pukkeja yms. et olisi itse ratsastanut paremmin, olen siitä 100% varma.

   Poista
  3. Mua alkaa ärsyttää nää viisastelevat ihmiset -.- Tiia saa tehä ite mitä haluu! Et sä Tiiaa tässä voi alkaa haukkumaan.. Ja sä ny ootki parempi ridaaja ku Tiia! Tiiän! Ja raippaa tiia käyttää sillon ku siltä tuntuu ja jos heppa ei tajuu.. Tuskin tiia alkaa tarkkailemaan kisoissa että: AINII se ano sano et vaiha laukka... Okei, mä vaihan... Sitte sil on väärä laukka.. Ja et eisaa käyttää raippaa.. No en käytä ku se ano sano.. Ja sit se hylätää..

   Ja must tuntuu et oot pikkase kateellinen tiialle.... Ja viivii ei tarvii alkaa haukkuu.. Tunttuuu et alat kohta haukkuu kaikkia!

   Poista
  4. jep tiia en pitäisi keskittyä tuohon ratsastustaitojen kehittämiseen vähän paremmin! vähän sotkuisen näköistä menoa aina...

   Poista
 38. Menitte tosi hienosti, harmi vaan se kielto... :)

  VastaaPoista
 39. Menitte hyvin, lukuunottamatta sitä kieltoa. Voitto näytti reippaalle :)
  Kaikkien anojen mielestä on ihan kauhee "virhe" kun sä napautit raipalla kerran Voittoa. Ja napautit, et lyönyt :)
  Ja jotkut sanoo myös että sä ratsastat muka usein rumasti.. Mun mielestä meet joka kerta hienosti!

  VastaaPoista
 40. Onko tuo aina teidän ratatempo? Olen joskus aiemminkin katsonut että aika hiljaista vauhtia näytätte radalla puksuttavan, kun vertaa vaikkapa joihinkin toisiin hyviin esteratsastaja-bloggaajiin. Suosittelisin miettimään valmentajan kanssa ratatemmon uudelleen, voi alkaa ne paikatkin pikkuhiljaa sopimaan kohdalleen. Ja tosiaan joku jo mainitsikin, kannusten käyttöä kannattaa aina harkita hyvin pitkään sillä ne myös turruttavat hevosta avuille, sillä tuskin kenelläkään on niin rauhallinen jalka etteikö se kannus joskus vahingossa sitä hevosta pökkisi. Voitto näyttää myös hieman provosoituvan luultavastikin juuri tästä kannusten käytöstä. Etten ihan väärin muista, taisit aiheesta jotakin jossakin postauksessa mainitse. Pointtini oli se, että kannattaa pyytää monen valmentajan mielipidettä tähän, ei vain yhden tietyn tai samantyylisten valmentajien. Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanna on kyllä erityisesti ollut viime aikoina tyytyväienn ratatempoon, joka tosin laskee vähän kaarteissa, mutta sitä asiaa koitetaan superteholla nyt korjata. En tiedä miten kovaa meidän pitäisi mennä, sillä kaikki linjat jäivät tollakin temmolla ahtaiksi?

   Mulla on onneksi siitä hyvä tilanne, että moni valmentaja mun touhuja katsoo. Meillä on ns. kaksi kotiestevalkkua, jonka lisäksi yksi Suomen parhaista valmentajista katsoo meidän perään n. kuukauden välein :)

   Poista
  2. Ja erityinen kiitos vielä asiallisesta ja kivasti esitetystä "kritiikistä" :)

   Poista
  3. Itse olin taas sitä mieltä että jos yhtään lujempaa menisitte niin meno näyttäisi kaahaukselta. Jos sarjavälitkin tuppaa jäämään lyhyeksi niin kuin tässä videossa en usko että liiallisesta hitaudesta johtuisi se ettei paikkoja aina löydy. Luottaisin siihen että valmentajasi tietävät parhaiten.

   Poista
 41. Voitto on ihanan värinen! Ihanan korkean näköinen! Ja se hyppää hienosti! Sulla on paras hevonen!

  VastaaPoista
 42. Hyvin menitte! Tolle esteelle mihin Voitto kieli niin olihan se vähän hidasta menoo mut muuten menitte hyvin ja reippaasti! :)

  VastaaPoista
 43. Itselleni oikeastaan jokainen valmentaja on opettanut että tunnilla/valmennuksissa hevosta ei tarvitse ensimmäisestä kiellosta rueta raipalla läimimään vaan sitten jos toistuu niin antaa kerralla ja vähän ns. "nytte yritystä" - tyylillä. Kisoissa jos on kieltänyt niin sitten näpäytetty kerran ellei ollut täysin ratsastajan moka (: Tiedän näitäkin tapauksia kun olin itse kellottajana tuomarinkopissa niin tuomari kuulutti erään ratsastajan radan jälkeen luokseen ja antoi ihan palautetta että liikaa raipan käyttöä, joten kyllä ne tuomarit osaa asioihin puuttua - jos siihen on tarvetta (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samalla tavalla mulle on opetettu ja samalla tavalla itsekkin ajattelen :)!

   Poista
 44. Ootteko ten Pinjan kanssa jossain osastolla tavattavissa tänä vuonna? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa taidetaan olla Hevoset ja Ratsastus lehden osastolal, infoan tarkemmin. Siellä on sitten muitakin Hippolan bloggaajia:)

   Poista
 45. Nuo anonyymit ovat sulle kateellisia olet sä tosi hyvä ratsastaja😊mä en ole edes hypännyt kun kerran😊

  VastaaPoista
 46. Rupeetko joskus menemäään isompia luokkia voiton kaa? Vai jäättekö näille 90-100 luokkiin hyppelemään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä järkeä olisi mennä isompaa jos tää 90/100 ei ole vielä ihan hallussa. Mennään isompia jos/kun joskus ollaan valmiita siihen. Nyt ei ole mennyt kovin hyvin, joten menen ensi kisoissa varmaan vähän vähempää.

   Poista
 47. Ihania kuvia! Oot niin hyvä ratsastamaan :) Haluisin olla sä tai nii hyvä ratsastuksessa kun sinä :) En muuten pystynyt osallistumaan eilen illalla hevosmessu kisaan niin sopiiko se että osallistuin tänää ihan äskettäin kisaan? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Ei onnistu, koska voittajat on arvottu jo :/

   Poista
 48. Joko työ ootte muuten arponu tuon heppamessujutun?;3

  VastaaPoista
 49. Mulla oli kanssa sunnuntaina mun elämäni ekat kisat!!:)

  VastaaPoista
 50. Ihan hyvältähän tuo meno näytti! (: Arvatenkin tähänkin postaukseen tuli Anoja kommentoimaan tuosta raipasta. Kaippa se Tiia ihan itse tietää miten omalla hevosella ratsastetaan, Tiia on kyllä oepetettu tuohon tilanteeseen varmasti aika hyvin.

  VastaaPoista
 51. Lukiessa näitä kommentteja mietin että mitä ihmettä? Uusituissa kisa säännöissä (srl:län sivuilla) lukee että raippaa saa käyttää 3 kertaa/tilanne, mutta hevota ei saa rankaista raipalla hylkäämisen jälkee (muttä tässähän tilanteessa ei ollut hylkääminen kyseessä.).Eli Tia ei ole tehnyt mitään väärää.
  Ja ne jotka luulee että hevosta sattuu jos sitä näpäyttää kerran raipalla niin luulevat väärin. Tietty se tuntuu mutta hevoset on kumminkin paljon paksunahkaisempia kun ihmiset, niin eivät ne yhdestä kahdesta eikä vielä kolmestakaan näpäytyksestä kärsi. Sitten kun raippaa käytetään 10kertaa/tilanne ja/tai esim karsinassa niin sitten on kyseessä eläinrääkkäys, ei yhdestä huomautuksesta.

  Ihmiset voisivat lukea alue kisojen sääntöjä (jotka suurimmaksi osaksi ovat samat kun seura kisoissa, mutta hitusen tiukemmat) ennen kun tulevat pätemään :)

  Tia jatka samaan päättäväiseen malliin! Älä välitä noista jotka haukkuvat/tuomitsevat koska he eivtä tiedä mistä puhuvat. Mun mielestä sulla ja Voitolla menee hyvin ja pärjäätte hyvin sillä tasolla millä ootte nytten. Paljon treeniä, toistoja ja hyvä neuvoja valmentajiltasi niin pääset vielä nostamaan tasoa halutessasi (sen olen huomannut omalla kohdallani) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oot ihan oikeessa (: Oon samaa mieltä siitä että hevonen on paksunahkaisempi yms.. Mulle se on eläin joka ei raipasta rikki mee! Hevonen ei ole lasia se on kestävää materiaalia :D

   Poista
 52. Hyvältä meno näytti! Mielestäni raipan käyttö on sallittua, varsinkin jos kyseessä on hevosen pelleilyä/ hevosen oma virhe. Varmasti täällä aktiivisesti kisaavat tietävät uusissa srl:n säännöissä pykälän;
  raippaa saa käyttää 3kertaa/ tilanne..
  Tiia ei kuin kerran näpäyttänyt ja muistuttanut voittoa, että hei nyt pitää mennä eikä pelleillä.

  VastaaPoista
 53. a) yhissä kisoissa kun olin kattoo ja heppa kiels esteelle ja ratsastaja tippu nii se alko ihan hirveesti lyömään sitä raipalla ja sitten tuomarit kuulutti "(mikä sen nimi olikaan) tuomarin torniin luokan päätyttyä!"
  b) mun mielestä meet hyvin!
  c) Varsinkin kisoissahan sitä raippaa kannattaa käyttää ettei tule hylkyä/virhepisteitä!
  T. Siiri ;)

  VastaaPoista
 54. Voitko laittaa videot myös linkkinä, että puhelimellaki vois kattoo:)

  VastaaPoista
 55. Todella hyvä video ! ;) Kuvatkin hienoja :)) Hyvin meni mutta harmillinen kielto!

  VastaaPoista
 56. Kisathan meni hyvin :) Vain yksi kielto.

  VastaaPoista
 57. Hevonen on eläin eikä sitä pidä lyödä sen luontaisten reagointien takia.

  "pitää sitä raippaa käyttää ja kovaa, sillä muutenhan ei sijoitusta tule" Juu, ja mitalit ennen hevosen hyvinvointia, näinkö?

  "hevonen vaan pelleillee, sitä pitää rangaista siitä" hevonen ei IKINÄ tee tahallaan mitään, sille on luontainen selitys. Voitto pelkäsi eikä pelleillyt.

  "Kyllä hevonen kestää, ei se oo lasia" joo mutta tuntuuko se silti hepasta kivalta? Miltä sen sisältä tuntuu? Kuka haluaa sen seurauksena sulkeutuneen ja apaattisen hevosen?

  Suurimmalla osalla maailman hevosihmisillä on vieläkin vanha ja kovakourainen tapa käsitellä hevosia. Vain harvoilla on sitä oikeaa ymmärrystä hevosista mitä nimitetäänkin kukkahattutäteilyksi. Kyllä mä ymmärrä sua Tiia, ei se oo sun vika et sua on opetettu "kannusta-rautaa suuhun-hevonen rakastaa kilpailemista-viis suhteen luomisesta-hevonen on kisaväline-raippaaraippaa-hevonen on pakko saada peräänantoon" hevoskulttuuriin.

  VastaaPoista
 58. Oonko ainoa joka huomaa että melkein kaikki negatiiviset kommentit oli anoilta? Itse ratsastan sellaisella talilla jossa opetajat käskee käyttää raippaa jos hevonen ei liiku.Ei se ole väärin.
  Ootteko muuten huomannut että kyllä ihminenkin tuntee kärpäsen ihollaa

  VastaaPoista
 59. Joo voi raipaa käytää mutta vähän hellä varaisemmin toivoisin.
  Ihana blogi ja mukavan oloinen blogaaja :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.