Asiaa tekijänoikeuksista blogimaailmassa

tiistai 18. maaliskuuta 2014


Hei! Syyskuussa kirjoitin postauksen Lupa bloggaamiseen?, joka saikin aikaan keskustelua ja monenlaisia mielipiteitä. Toivottavasti, joku jopa otti opikseen ja kävi kysymässä siltä hoitohevosenomistajalta saako hepasta kirjoittaa blogia. Nyt liikutaan vähän samoissa asioissa nimittäin tekijänoikeuksissa ja nimenomaan valokuvien suhteen.

Lyhyesti kuvien tekijänoikeuksista
- Valokuvan ottajalla on tekijänoikeus automaattisesti eli se, että esiinnyt kuvassa ei oikeuta kuvan käyttämiseen esim. blogissa.
- Valokuvan voi kopioida omalle koneelle ilman kuvaajan lupaa, mutta sitä ei saa julkaista, jakaa tai esittää ilman kuvaajan lupaa.
- Vaikka usein luullaan, että Googlesta voi kopioida kuvia luvallisesti ei näin ole! Jos haluat etsiä Googlen kautta luvallisia kuvai tutustu tähän ohjeeseen ja hae kuvia täällä lomakkeella. Sinun pitää muuttaa ihan sivun lopussa olevaa käyttöoikeutta halumaksesi. 


"Valokuvaajalla on yksinomainen oikeus määrätä valokuvasta, muuttamattomana tai muutettuna:
1) valmistamalla siitä kappaleita;
2) saattamalla se yleisön saataviin"
Tekijänoikeuslaki  49 a §


Tekijänoikeus asioihin liittyviin kysymyksiini vastasivat  ammatimaiset (hevos)valokuvaajat Mika Koivunen Fotomediasta, Tuulia Nelimarkka Tuulian.netistä, sekä Mirella Ruotsalainen Hertjekker.netistä

Mikä on linjanne kuvien luvattomaan kopiointiin?
MIKA: Kuvien luvaton kopiointi varastamista, lain silmällä katsottuna rikos. Harva tulee ajatelleeksi että valokuvaus on kuvaajan työtä ja kuvien luvaton kopioiminen on sama asia kuin joka muu hyötyisiä tekemästäsi työstä ilmaiseksi. Tästä herääkin kysymys oletko valmis levittämään "palkkapussisi" rahat kaikkien käytettäväksi.

TUULIA:Ensimmäinen kerran voi aina laittaa tietämättömyyden piikkiin. Ja mikäli kuva otetaan pois käytöstä pyynnöstä, ei tämä aiheuta mitään suurempaa, kaikillehan voi vahinkoja tapahtua :)

Mikäli kopiointi kuitenkin huomautuksesta huolimatta jatkuu, en laita enää ko. henkilön kuvia yleisesti näkyville koska tämä on käytännössä ainoa tapa estää luvaton kopiointi. Myös jos kuvaa ei pyynnöstä huolimatta oteta pois käytöstä, lähetän laskun kuvan luvattomasta käytöstä kopioijalle. Tämmöistä ei kuitenkaan ole koskaan vielä tullut vastaan.

MIRELLA: Kuvien luvaton käyttö on kuvaajan työn halventamista ja väheksymistä. Pyrin ilmoittamaan muillekin kuvaajille jos löydän heidän kuvia luvatta käytöstä ja arvostan, jos joku tekee samoin minun kuviin kohdatessaan. Kuvien luvaton kopiointi ja käyttö rikkoo tekijänoikeuslakia, joka on teoriassa rangaistava teko. Käytännössä on valitettavan haastavaa lähteä viranomaisten kautta hakemaan korvauksia tai muita virallisia rangaistuksia satunnaisista väärinkäytöistä, mutta pyrin teroittamaan jokaiselle luvattomasti kopioineelle, että sen yhden heppakuvan luvaton kopiointi ja uudelleenjulkaisu on rikos.

 "Kuvien luvaton käyttö on kuvaajan työn halventamista ja väheksymistä."

Millä tavoin koitatte estää luvatonta kopiointia?
MIKA:Kuvakauppamme kuvat on ovat vesileimattuja, erotamme sekunnissa luvallisen ja luvattoman kuvan. Kaupamme esikatselukuvien kopiointia on hieman vaikeutettu, mutta kaikki ruudulla näkyvä on valitettavasti kopioitavissa.


TUULIA: Galleriassa olevissa kuvissa on isot vesileimat, joissa ilmenee sivujeni nimi ja maininta että kuvan kopiointi on kielletty. Koska en anna enää (luvattoman kopioinnin takia) sivuilla olevalla vesileimalla olevalla kuvia käyttöön, on luvattomien kuvien valvonta aijempaa helpompaa.
Myös kotisivuilla on heti etusivulla informaatiota kuvien kopioinnista, kuten myös kuvagallerian alapalkista. Kuvat.fi gallerian asetuksilla pystyy myös estämään kuvien tallentamisen omalle koneelle.

MIRELLA:  Olen poistanut galleriastani mahdollisuuden ladata kuvia suoraa sieltä ja lisännyt keskelle kuvaa näkyvän vesileiman, josta tulee selkeästi ilmi kuvan luvaton käyttö. Muissa yhteyksissä julkaistujen kuvien kopiointia en voi yhtä tarkkaan estää, mutta näitä julkaisuja tulee
sitten mietittyä vähän tarkemmin.

  "Erotamme sekunnissa luvallisen ja luvattoman kuvan."

Miten toimitte jos kuvia on kopioitu luvatta? Tapahtuuko näin usein?
MIKA:Normaali käytäntö on että lähetämme kehoituksen poistaa kuvat. Yleensä kehotusta on noudatettu kiitettävästi, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi erään heppatytön Facebook profiilista kuvia ei poistettu, joten jouduin laittamaan poistopyynnön useita kertoja Facebookin ylläpidon kautta. Pahimmissa tapauksissa Facebookilla on mahdollisuus sulkea tälläinen käyttäjätili.

Eräässä törkeässä kuvan väärinkäytössä painotuotteessa, olin joutua turvautumaan käräjänoikeuden apuun, mutta asiakkaan lakimies kehoitti väärinkäyttäjää sopimaan asian kanssani ja näin myös tehtiin. Nämä tekijänoikeus rikkomusasiat ovat niin selkeitä että luvaton käyttäjä jää niissä lähes poikkeuksetta häviölle.

Kuvien kopiointi sosiaaliseen mediaan on melkoisen yleistä, syynä yleensä yleinen tietämättömyys.

TUULIA: Ensin otan henkilöön yhteyttä, ja kerron kuvien käyttöoikeudesta, mahdollisuudesta ostaa kuvat käyttöön sekä pyydän poistamaan luvattomat leimalliset kuvat käytöstä. Jos kuvat löytyvät facebookista enkä löydä/tiedä henkilön sähköpostia, käytän kuvan asetusten kautta löytyvää Ilmianna -> Kuuluuko tämän immateriaalioikeus sinulle? -> Lähetä viesti henkilölle xxx ja pyydä häntä korjaamaan asia. Mikäli henkilö ei noteeraa tätä viestiä mitenkään enkä saa häneen muuten yhteyttä ilmiannan kuvan uudelleen mutta vaihtoehdolla: Ilmianna tämä facebookille laillisten oikeuksien rikkomuksena.

Aina kerran-pari kuukaudessa törmää blogiin/kotisivuun/facebook-tiliin jossa kuvia on ilman lupaa käytössä, mutta pääsääntöisesti kuvausalueeni ihmiset kyllä noudattavat tekijänoikeuksia mallikelpoisesti! :)

MIRELLA: Luvattomiin kuviin törmään yllättävän harvoin, tai sitten ne vain jäävät huomaamatta. Viimevuoden aikana taisin neljään tai viiteen luvatta kopioituun kuvaan törmätä/saada vihjeen. Toistaiseksi on riittänyt asiallinen viesti, jossa pyydän poistamaan kuvan, neuvon lyhyesti kuvien käytöstä ja ohjaan kotisivuille, josta löytyy hinnasto jos kuvien käyttö kiinnostaa. Mikäli kuvan käyttäjä sivuuttaisi viestin täysin, laittaisin luultavasti seuraavaan viestiin uhkauksen rikosilmoituksesta ja mikäli tämäkään ei tehoa, tekisin rikosilmoituksen tekijänoikeusrikkomuksesta.


"...olin joutua turvautumaan käräjänoikeuden apuun."


Miksi teille on tärkeää, ettei kuvianne kopioida luvatta?
MIKA:Meidän tapauksessa valokuvaus on osa toimeentuloa ja kopiointi lain vastaista. En ymmärrä miksi kopiointi pitäisi olla hyväksyttävää. Moni ilmaiseksi kuvia jakanut pettyy pahasti siinä vaiheessa kun, harrastuksesta on tulossa ammatti. "Asiakkaan" on yleensä vaikea mieltää miksi ennen ilmaiset kuvat on muuttuneet maksulliseksi tai hinnaltaan moninkertaiseksi.

TUULIA: Sen lisäksi että kuvien kopiointi rikkoo tekijänoikeuslakia, on se myös törkeää niitä kohtaan jotka rehtinä ostavat kuvat omaan käyttöönsä. Vaikka kuvaajana toiminkin vain harrastepohjalta, haluan silti että kuvieni tekijänoikeuksia kunnioitetaan. On myös hyvä että kaikki harrastelijatkin jaksaisivat puuttua kuviensa luvattomaan kopiointiin, sillä näin saadaan myös lisättyä muidenkin tietoa tekijänoikeuslaista ja kuvaajan oikeuksista - ei sitten käy kellekään niin että kopioi googlesta/netistä luvatta jonkun (ulkomaalaisen) ammattikuvaajan kuvia, jää kiinni, ja saa hetkenpäästä yllätyspostina useamman satasen tai tuhannen laskun luvattomasta käytöstä.

MIRELLA: Olen nähnyt paljon vaivaa, kuluttanut tuhottoman paljon rahaa ja tehnyt pitkää päivää niiden muutaman kuvan eteen. Sitä yhtä kisakuvaa varten olen hankkinut muutaman tuhannen euron kamerakaluston, ajanut parhaimmillaan yli 3h suuntaansa kilpailupaikalle, seissyt kentän
reunalla 12h ja kuluttanut laskemattomia tunteja jälkikäsittelyyn. Vaikka valokuvaus on vain harrastus josta en hae voittoa enkä elantoa, en silti koe tarvetta jakaa töiden tuloksia koko maailmalle ilmaiseksi. Oman työn arvostaminen on tärkeää, en kokisi harrastusta yhtä mielekkääksi jos en voisi olla ottamistani kuvista sen verran ylpeä, että kehtaisin niiden käytöstä edes nykyiset minimaaliset korvaukset pyytää.

"Yllätyspostina useamman satasen tai tuhannen laskun luvattomasta käytöstä."Jokaiselle nyt varmaan selvää valokuvien tekijänoikeudet, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että myös ratsastusmerkkien tuotekuvat ovat myös jonkun omaisuutta? Itse ainakin surutta olen esitellyt ketjujen sivuilta kopioituja kuvia blogissani, onhan niiden esitteleminen tavallaan ilmaista mainosta. Kaikki, joiden kuvista olen postauksen tehnyt ovat nyt saaneet linkin blogini postauksiin. Osalta lupa irtosi ja sain kehujakin postauksesta, mutta toisilta merkeiltä ei vastausta kuulunut ollenkaan.

Mutta aivan yhtä lailla kun esim. kisakuvilla on niillä tuotekuvillakin tekijänoikeudet eli ei niitä luvatta saisi blogiinsa kopioida. Otinkin yhteyttä lähes kaikkiin tietämiini ratsastusvaatemerkkeihin ja vastauksen sain vain muutamalta, ehkäpä muille ei ole sitten niin väliä, jos eivät kerran vaivaudu vastaamaan.

Kummallista tässä on se, että yksikään suomalainen ketju tai ulkomaalaisen ketjun suomalainen yhteishenkilö (Horze, Hööks..jne) mulle ei vastannut. Ruotsin päästä tuli kyllä Hööksin vastaus.

Vastaukset on suomennettu.  
Saako tuotekuvianne käyttää blogeissa?
Equilinen tuotekuvia saa käyttää vain luvalla. Kysyessäni lupaa kuvien käyttöön, mulle ei kuitenkaan koskaan vastattu?
Hööksin  tuotekuvia sää käyttää, jos kertoo että ne ovat Hööksistä
Spooksilla oltiin myös positiivisellä linjalla kuvien käytön suhteen ja sainkin kehuja tekemästäni Spooks postauksesta. Tuliko uutta asiaa? 
Miten itse suhtaudutte tekijänoikeuksiin ja niiden noudattamiseen?

                                                                

159 kommenttia

 1. Tosi hyvä postaus!!! Kunnon asiaa!:))

  VastaaPoista
 2. Hyvä, kun teit tälläisen postauksen! Ite 10v likkana erehdyin kopioimaan Googlesta virtuaalitallille kuvan, sain siitä sakkouhkaukset ja siitä pelästyneenä opin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän jokainen ole ton tehnyt, mielestäni kouluissa pitäisi varsinkin niitä nuoria oikeasti valaista juuri Googlesta kopioimisesta!

   Poista
 3. Olen aivan samaa mieltä! Mutta kaikissa kisoissa jossa olet kuvaillut, sinun pitäisi kysyä kaikilta, että saako heitä kuvat, tai laittaa kuvia nettiin. Itse en ainakaan pitäisi, että minun ja ratsukkoni kuvia on netissä ilman lupaa. Onneksi minulle ei ole käyny näin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse kysyä kilpailut ovat julkinen paikka, jossa kyllä saa kuvata:) Mikset pitäisi siitä? Itseäni kun ei haittaa vaikka siellä ois epäonnistumis/kieltokuviakin, niin vaikea kuvitella miksi jotakin haittaa aivan tavalliset (hyvistä hypyistä) olevat kuvat?

   Poista
  2. Ei välttämättä ketään. Mutta kenestäkään ei saisi laittaa kuvia nettiin, ilman lupaa. :)

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Komppaisin tässä nyt Tiiaa.. :) olen jossain kuullut saman jutun..

   Poista
  5. jos et halua itsestäsi kuvia nettiin, älä käy julkisissa tapahtumissa, eli älä kilpaile, niin helppoa se on ;) eli samaa mieltä kuin tiia

   Poista
  6. Kerrataampa nyt vähän, kun ei tunnu kaikilla (eikä aina minullakaan) olevan selvää.

   "Julkisella paikalla saa aina kuvata! Kuvausoikeus perustuu Suomen perustuslakiin, jonka mukaan: “Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisälty oikeus ilmaista, julkaista ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.” (Toinen luku, 12. §)"

   " Julkinen paikka on sellainen, johon on vapaa pääsy. Myös yksittäisten ihmisten kuvaaminen on sallittua. Vartija tai poliisi ei voi kieltää kuvaamista julkisella paikalla."

   Sitten julkaisemisesta netissä:
   "rangaistavaa on yksityiselämää koskevan kuvan esittäminen joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittaminen ihmisten saataville siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle”

   "Julkisella paikalla tapahtuvaa toimintaa on yleensä lupa selostaa ja kuvata ilman asianosaisten suostumusta. Julkistakin aineistoa julkaistaessa pitää ottaa huomioon yksityiselämän suoja. On huolehdittava, ettei kuva riko kotirauhan, yksityiselämän tai yksityisyyden suojaa tai loukkaa henkilön kunniaa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava, kun käsitellään alaikäisiä koskevia asioita."

   Eli oikeastaan mikään ei kiellä kisakuvan julkaisemista omassa kuvagalleriassa :) Lisää voi luke täältä: http://vartijavahti.wordpress.com/valokuvaaminen/

   Poista
  7. Juu, olen itsekkin sitä mieltä, että julkisilla paikoilla saa kuvata. Jos ei halua että naama näkyy netissä, ei kannata kisata!

   Poista
  8. Tässä olisi hyvä huomioda kuitenkin alaikäisen kuvaaminen. Alaikäisen kuvaamisessa ja ennen kaikkea kuvien julkaisussa tulee olla huoltajan lupa. Kuvan saa julkisella paikalla ottaa mutta kuvas ei saa käyttää esim lehtimainoksessa.. Näin minulle on ainakin valokuvauskurssilla sanottu

   Poista
  9. Minua ohjeistettiin Team Eurohorsesilta, että kuvata saa alaikäisiä radalla, muttei muualla.

   Poista
 4. Asia tekstiä! Olen täysin samaa mieltä. :)

  VastaaPoista
 5. Jos löydän jostain OMAN lemmikin kuvan, niin saanko kopioida kuvan itselleni? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. et, jos kuvan ottaja ei anna lupaa

   Poista
  2. ^Yksityiseen käyttöön (eli esim. oman huoneen seinälle tulostettu kuva) kyllä, muttet julkiseen käyttöön (eli FB, blogi, kotisivut), ellei kuvaaja anna lupaa.

   Poista
  3. Postauksessa luki tämä selvästi, mutta selvennetään vielä.
   - Yksityiseen käyttöön saat eli omalle koneelle taustakuvaks jne.
   - Ilman kuvaajan lupaa et kuvaa saa netissä/lehdessä tms. julkaista, vaikka siinä olisi sinun lemmikkisi:)

   Poista
 6. Mitävarten kuvagalleriat sitten ovat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaikka niiden kuvien katsomista varten? Jos joku ilmoittaa "Hei, minulla on ratsastuskisoista kuvia", niin kuvista kiinnostuneet voivat katsoa kuvia, joita heistä on otettu ja tilata mahdollisesti kuvia niiden mukaan.

   Poista
  2. Juuri näin, kuten Anonyymi 15.02 vastasi :)

   Poista
  3. Niitä voi myös laittaa ihan vain muistiin sinne kuvagalleriaan, jos ei omista sitä muistikorttia.

   Poista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Onko teillä tietoa, miten tekemänne rikosilmoituksen käsittely on edistynyt?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tietoa, mutta valitettavasti riskoilmoituksen käsittely/eteneminen ei enää julkiseen tietoon kuulu:)

   Poista
  2. Sori mut en muista miks teit sen rikosilmoituksen jos viitit vastaata.

   Poista
  3. Typerästä kommentista/kommentoijasta

   Poista
 9. Vautsi tosi hyvä postaus minkä eteen olet varmasti nähnyt todella paljon vaivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Aikaa ei tällä kertaa mennyt niinkään kirjoittamiseen vaan juurikin tuohon haastatteluun ja tiedon hankintaan, kiva että ajankäytön silti huomasi!

   Poista
 10. Tää oli hyvä postaus :) ja vielä näin btw tuli mieleen että tuulia on mun serkku! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Hah, Tuulia oikeastaan ideoikin tätä postausta mulle ja sai mut vihdoin tekemään tämän, ollut rästissä varmaan puoli vuotta jo..

   Poista
 11. Moi! Mietin tässä, että eks oo ihan sallittua mainosta avapaasti jotain sivustoa? Siis mietin va akun yhessä blogissa julkastiin vasta ku nyp anto luvan.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mielestäni, jossei vaan käytä kuvia yms. materiaali:)

   Poista
 12. Olipa TODELLA ärsyttävää lukea "tämä huono suomi kirjotetulla kielellä".

  "Yllätyspostina useamman satasen tai tuhannen laskun luvattomasta käytöstä." <--? ei mitään järkeä

  Jokaiselle nyt varmaan selvä valokuvien tekijänoikeudet, <--? selväselvä

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Tuota en ole itse kirjoittanut, mikä lainausmerkeissä on. Korjasin tuon virheen, mikä mun tekstissä oli, ihan ajatus/näppäily virhe kun toinen ä puuttui :D

   Poista
 13. Tuli tässä mieleen, että mistä latasit/ostit photoshopin?

  VastaaPoista
 14. Vähän tönkköä tekstiä :-\ ja ei mitenkään mielenkiintoinen postaus, jos kerran olet jo tästä puhunut. Ei tarvitse paasata ;)

  VastaaPoista
 15. Tää oli hyvä! Itse lopetin bloggaamisen osittain näitten kuvien takia kun mulla oli netistä otettuja kuvia ja muuteskin niis oli kavereita yms... Tämmöset ois aika hyvä opettaa koulussa :)

  VastaaPoista
 16. Toi oli asiaa. Aina itse kun laitan toisten ottamia kuvia blogiin, kysyn ensin luvan & laitan vielä kuviinkin (c) ja sitten kuvaajan nimen ja linkin hänen blogiinsa. (en osaa tehdä tuota (c) merkkiä, siksi teen noin :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosin ennen saatoin kirjoittaa postaukseen alkuun sillein, että se ja se oli kuvaamassa (siis tietenkin nimillä) mutta en laittanut kuviin (c) merkkiä. Nykyään siis laitan.

   Poista
 17. Kiva postaus! :) Olen nähnyt todella monessa blogissa luvattomasti kopioituja kuvia. Toivottavasti osa oppii, ettei kuvia saisi kopioida niin vaan.

  VastaaPoista
 18. Hyvä ja opettava postaus! Täysin totta(:

  VastaaPoista
 19. Ite oon saanu monta uhkausta, enkä niistä välitä vaan kopion aina lisää, hahaahhhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo ei kannata, sillä joudut ehkä vielä maksamaan sakkoja luvattomasta kopioinnista.

   Poista
  2. Tosi jarkevää hei! Eikös kannattais lopettaa ajoissa ennen kun ne sakot oikeasti sulle rapsahtaa?

   Poista
  3. Tuskin tuo eka anonyymi oikeasti kopioi mistään!? Yrittää vain esittää tuolla jotain?lapsellista! :DD ja naurettavaa. Mutta jos oikeasti kopioi niin todellaki ois järkevintä lopettaaa ajoissa.

   Poista
 20. Mitä mieltä oot jos ottaa ratsastuskoulussa itestä kuvan jossa näkyy hevonen jolla ratsastat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueppa tuo ihan postauksen alussa linkkaamani toinen postaus; luoa bloggaamiseen.

   Poista
 21. Blogisi lataa aivan järkyttävästi kun tuo iso mainos pyörii tuossa.. Todella kaupallinen blogi josta on maku valitettavasti vuosien saatossa mennyt, olen nimittäin lukenut blogiasi melkein alusta saakka. Niin kai se menee, että asiat muuttuvat, mutta mielestäni tässä tapauksessa hieman heikompaan suuntaan. EI KUKAAN uskoakseni klikkaile h&m yms mainoksia taikka sidemainoksia tuosta? :D Kaikkia kiinnostaa sinä, Vote ja kiva blogisi kuvineen ja videoineen, ei yösidemainokset.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne mainokset tulee Indiedaysin kautta, joten en niihin voi vaikuttaa.. Latautuvuutren vaikuttaa tuo liikkuva banneri, pitäisi varmaan vaihtaa se:/

   Poista
  2. Mulla ei ainakaan pyöri mitään mainoksia. :O

   Poista
  3. Juuri tällä hetkellä ei :)

   Poista
 22. Todellakin asiaa! Oon itte miettiny että mitä tapahtuu pahimillaan jos kopioi ja nyt sitten tietää taas vähän enemmän!

  VastaaPoista
 23. Opettavainen ja hyödyllinen postaus kaikille. :)

  VastaaPoista
 24. hyvä tiia, täyttä asiaa! voit vaan kuvitella miten paljon näistä asioista on sulle hyötyä tulevaisuudessa, kun joudut käytännön kautta oppimaan - esim yh tunneilla nämäkin asiat ovat sitten tosi simppeleitä, kun on pohja jo olemassa omasta takaa :)

  VastaaPoista
 25. Hyvä postaus ja sain taas lisää tietoa! :) Sun pitää Tiia auttaa, nimittäin mun kaverit ottaa minusta välillä ilman lupaa kuvia ja sanoo laittavansa ne minun Facebookiini kun on minun synttärit ja näytän kuvissa ihan korppikotkan ja sorsan sekoitukselta ja olen kieltänyt poistaa kuvat ja etteivät laita niitä kuvia nettiin, mutta eivät usko. Miten saisin ne uskomaan että se oli luvatonta tai voiko siitä tehä rikosilmoituksen? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teet rikosilmoituksen ja kuvat voi myös ilmottaa luvattomaksi facebookin ylläpidolle. Tosin tuo on ihan normaali tapa synttäreillä, itse en ainakaan pahastu vaikka ovatkin rumia;)

   Poista
  2. Tuo kyllä täyttää jo kiusaamisen tunnusmerkit. Kerro asiasta esimerkiksi koulukuraattorille, jos sinusta tuntuu, että kuvat on otettu sellaisissa tilanteissa, joista et ehkä halua kertoa vanhemmillesi.

   Poista
  3. Aivan, tuokin hyvä menettely, jos kaverit eivät niitä pyynnöstä poista:)

   Poista
 26. Tää oli tosi hyvää asiaa ja postaus oli myös tosi hyvä! :)

  VastaaPoista
 27. Kuvaan pienimuotoisesti ratsastuskisoja kotitallillani ja julkaisen kuvat galleriassani, olen antanut luvan vapaasti kopioida ja käyttää kuvia mikäli niissä itse esiintyy(kuvissa toki pieni vesileima) en ole pyytänyt vastapalvelukseksi mitään maksua, koska kalustonikin on harrastelijatasoa enkä kuvaa kisoja kuin ihan harvoin, mutta tämä postaus sai ajattelemaan, että pitäisikö pientä maksua pyytää? Toisaalta paras palkka on kun saan positiivista palautetta, vaikka onhan minulle sanottu että pyydä ihmeessä maksua. Onko aiemmin ilmaiset kuvat tyhmää muuttaa maksullisiksi? Mitä voin tehdä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin, todella hyvä postaus! :)

   Poista
  2. Sanoisin tämän riippuvan enemmän kuvien laadusta, joten olisi mukava nähdä jokin ottamiasi kuvia. Maksullisten kuvien mielestäni oikeasti oltava todella hyvä laatuisia, kuten näillä kolmella kuvaajalla. :--)

   Poista
  3. Jaoin itse ennen kuviani ilmaiseksi ja niin teen edelleen ystävieni kanssa, ne ovat tavallaan "lahjoja". Mulla on käytössä isän ammattitason kamera ja kai kuvat on jossain määrin laadukkaitakin, kehuja ainakin on tullut. Käsittelen niitä myös vähän. Eräs ammattivalokuvaaja sai minut kuitenkin miettimään sanoessaan, että jakamalla kuviani ilmaiseksi vien leivän hänen pöydästään, koska aika moni ottaa mieluummin ilmaisen kuin maksullisen. Tosin tässä on se ero, että kuvaan mitä haluan, enkä tee toimeksiantoja, niin kuin monet ammattivalokuvaajat. Olen jo pitkään miettinyt, että mitä mun nyt sitten pitäis tehdä kuvieni jakamisen kanssa:D

   Poista
  4. Mä kuvaan omaksi ilokseni ja anatamisen ilosta. Suht. pienellä vesileimalla varustettu kuva on ilmainen, mutta jos sen haluaa ilman vesileimaa perin siitä maksua. Koen itse kuitenkin jakamalla kuviani ilmaiseksi saavan eniten hyötyä kuvaamisesta, silloin kuvat todella menevät käyttöön:) Kannattaa kuitenkin pohtia, minkä vuoksi teet tätä jne.

   Poista
  5. Ensinnäkin kiitos suuresti kaikille vastanneille! :) asiaa tässä pohdittuani tulin päätökseen, että pidän kuvat jatkossakin ilmaisina. Kuvaan itse juurikin kuvaamisen ilosta ja saan korvaukseni siitä kun kisaajat ovat tyytyväisiä saamiinsa kuviin:) kiitos vielä kerran näistä kaikista vastauksista! Ajatukseni selkiytyivät paljon paremmin ja tajuan, mikä on itselleni tärkeintä-valokuvan tuoma ilo :)

   Poista
 28. Todella hyvä postaus ja tästä oli ihan äärettömästi hyötyä!

  Talli, jossa itse hoidan hevosia on huvittava tapaus. Talli on yksityistalli, mutta sijaitsee sellaisella paikalla, että hevosten tarhojen vierestä kulkee ihan julkisia kävelyteitä. Siitä syystä aina välillä on Villivarsan julisteista tai Hevosurheilun kannesta löydetty meidän tallin hevosista kuvia, vaikka ei etukäteen olla mitään tiedetty. :D Se on kyllä oikeastaan aika hauskaakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota on kyllä vaikee uskoa, kyllä voisin aika varmaksi sanoa että noitten lehtien valokuvaajat kysyvät lupaa kuvata ja muutenkin tuskin vain aidan toiselta puolelta ottavat parit kuvat ja laittavat lehteen, kyllä tuommoiset kansikuva/julistekuvailut ovat vähän suurempia sessioita...

   Poista
  2. Juurikin Villivarsan juliste oli sellainen, josta kukaan tallilainen ei etukäteen tiennyt. En ole ihan täysin varma Hevosurheilun kannessa olleesta kuvasta, mutta Villivarsatapauksesta täysin varma. :)

   Poista
 29. Tää postaus todella pisti miettimään omankin blogin asioita. Itse en tosin ota muualta kuvia oikeastaan ikinä. Tietysti kun virtuaalikoira ja -hevospuolellakin pyörin niin tulee muutenkin mietittyä hirveesti tekijänoikeuksia. Maksulliset kuvat on siinä mielessä ärsyttäviä.

  Saanko linkata omassa blogissani tämän postauksen?

  VastaaPoista
 30. Facessa ja instassahan leviää näitä kuvameemejä ja kuvia joihin on kirjoitettu joku humoristinen juttu tms. Näiden kanssa oon jo pitkään miettiny, että onko niiden jakaminen pohjimmiltaan luvallista, koska jokuhan ne kuvatkin omistaa ja läheskään aina tekstin lisääjä ei ole kuvan ottaja. Aika moni katsoo sitä läpi sormien, mutta on se kai vähän sääntöjen venyttämistä. Mitä mieltä olette tästä?

  VastaaPoista
 31. Tekijänoikeuksista ei voi ikinä paasata liikaa, hyvä teksti!

  VastaaPoista
 32. "Valokuvan ottajalla on tekijänoikeus automaattisesti eli se, että esiinnyt kuvassa ei oikeuta kuvan käyttämiseen esim. blogissa."

  Tuo teksti oli heti postauksen alussa. Onko tekstissä ajatusvirhe vai minun päässäni :D Minusta tuo on ainakin ihan nurinkurista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kui? Mun mielestä tuo on ihan järkevä, tosin tekijänoikeus ja kuvan käyttäminen ovat hieman eri asia. Sitäkö tarkoitit?

   Poista
  2. Aa, olin ajatellut tuon pelkästään kuvaajan kannalta, eli kuvaajalla automaattisesti oikeus, niin miksi hän (kuvaaja) ei voisi käyttää kuvaa blogissaan.
   Sauna selkeyttää ajatuksia kummasti, tajusin että tämäkin juttu oli tarkoitettu juurikin bloggaajan kannalta :)

   Poista
 33. Olen itsekin aikanaan kirjoittanut postauksen tekijäinoikeuksista - tosin blogini on pieni ja tuntematon ja tämä oli paljon mielenkiintoisemmin toteutettu tälläisellä haastatteluilla! todella täyttä asiaa, itselleni on tekijäinoikeudet tärkeä juttu koska valokuvaan itsekin ja olen toiminut moderaattorina tallini.fi-sivustolla mm. valvomassa juurikin kuvien käyttöä. Eli siis oli todella hyvä postaus ja tärkeä, sillä blogisi on niin suosittu ja moni pikkulikka sitä lukee, joka ei tiedä näistä asioista. (:

  VastaaPoista
 34. ite käytit just eilen nonan ottamaa kuvaa luvatta XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, mikäköhän järki siinä oli?

   Poista
  2. you tell me...mut aika hauskaa et teet postauksen tekijänoikeusista ja rikot itse niitä ;)

   Poista
 35. Se jäi vielä epäselväks että saako kuvaa käyttää jos siinä näkyy joku ihminen jolta ei oo kysytty lupaa että saako sen laittaa johonkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saa, jos siitä ei ole haittaa kellekkään eikä se riko kotirauhaa jne. Lisää voi lukea täältä: http://vartijavahti.wordpress.com/valokuvaaminen/

   Poista
  2. Ei saa, jos sitä ei ole yleisellä paikalla otettu. Eli, jos sulla on kuva esim. yksityistallilla otetusta ratsukosta ja siinä selkeästi näkyy kuka ratsastaa et saa sellaista julkaista. Mutta, jos yleisessä tapahtumassa olet kuvan ottanut (esim kisat) ja siinä näkyy ratsastaja selkeästi saat silti kujan julkaista. Hassua kyllä on :)

   Poista
  3. Jep, mutta sun pitää myös muistaa, että onnistunut hyppykuva on kyllä ok, mutta esim. epäonnistumiskuva voi olla vähän siinä ja rajoilla :)

   Poista
  4. Entä jos ratsastaa ratsastuskoulussa tunnilla ja joku kuvaa ja laittaa kysymättä blogiinsa? Ratsastuskoulu toisaalta yleinen paikka ja ne kuvat olivat ihan hyviä mutta vähän joo yllätyin kun törmäsin moniin kuviin itsestäni lukiessani tämän kuvaajan blogia...

   Poista
  5. Jos ratsastuskoulu luetaan julkisesti paikaksi, kuten mielestäni luetaan niin ihan luvallista touhua:)

   Poista
 36. Tää oli tosi kiva postaus!(:
  Mua vaivaa tällainen juttu. Olin kisoissa kuvaamassa ihan omaksi iloksi, ja laitoin ottamiani kuvia blogiin. Kohta minulle tuli kommentti että "käsken sinun poistaa minun kuvani välittömästi, olet laittanut luvatta kuvan julkisuuteen ja aijon tehdä rikosilmoituksen jos et poista kuvaa". Ja niin edelleen. Sanoin että tuon kuvan julkaisemiseen ei tarvita lupaa, koska tuo oli julkinen tilaisuus. Mutta se vaan jatkoi mäkättämistä. :/ Mitähän nuitten joittenkin anonyymien päässä liikkuu?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa poistaa jos joku kieltää, itse ainakin poistan vaikka se olisikin periaatteessa luvallista:)

   Poista
 37. Mua rupesi mietityttämään - onko ratsastuskoulu julkinen paikka? Siis sinne voit milloin tahansa talsia (no juu, aukioloaikojen sisällä), eikä ketään kiinnosta. Omasta mielestäni on ja osan mielestä sitten ei ole. Ajattelin kysyä mielipidettäsi :)
  + Rakastan tätä ulkoasua, ihan älyttömän hieno :3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on vaikea, monella on koti siinä ratsastuskoulun pihassa, mutta tosiaan sinne on oikeastaan vapaa-pääsy ja siellä harjoitetaan liiketoimintaa. En osaa sanoa, kun en ammattilainen näissä jutuissa kuitenkaan ole:)

   Poista
  2. Juu, pitää kysellä muiltakin :D Ei oo mikään helppo kysymys :S

   Poista
  3. Tässä voisi vetää ehkä sellaisen rajan, että jos kuvaa tallossa/maneesissa/kentällä/tarhoilla on ok, mutta sitten, jos siinä on jonkun koti vieressä ja kuvaa sitä kotia/pihaa/talon asukkaita/ym. niin ei ole ok, koska silloinhan se rikkoo kotirauhaa. :)

   Sekava selitys, mutta näin minä ajattelen :D

   Poista
 38. Mistä sää ja Pinja löydätte tauatat blogeillenne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Theinspirationgallery tai tehdään ite:)

   Poista
  2. Saako tuolta vapaasti kopioida? :--)

   Poista
  3. Siellä on ohjeet, muistaakseni piti mainita jossain et ne on tuolta:) Voisin kyllä huomenna tarkistaa kun meen koneelle!

   Poista
 39. Tuli mieleen että miks koulussa ei opeteta ottamaan tolla lomakkeella kuvia netistä ja perjaatteessa opetetaan rikkomaan lakia.Esim.juuri tehdään koulussa romaania koneella ja etukanteen laitetaan netistä kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kouluissahan ne kuvat ei mene julkiseen jakoon vaan juuri siihen henk. koht käyttöön, meillä tosin opetetaan käyttämään noita hakujuttuja. Ehdotappa teidän opettajalle;)

   Poista
  2. Me ainakin haettiin aina tuolla lomakkeella, luojan kiitos oli tiukka opettaja:D Ja itse asiassa koulu on julkista käyttöä, koska esim. videotallenteiden näyttämiseen ja kuvamateriaalin käyttämiseen koulu tarvitsee periaatteessa lisenssin. Kyllähän meilläkin katotiin alaasteella yksityiseen jakeluun tarkoitettuja leffoja pikkujouluissa jne., mutta oikeesti se oli laitonta.

   Poista
 40. Googlesta saa ladata kuvia blogiisi jne. Kunhan vain laittaa hakutyökalusta 'vapaasti käytettävissä ja jaettavissa', näin kuvan kopioiminen tai jakaminen ei ole rikollista. Näin meillä koulussa on opetettu! :-)

  VastaaPoista
 41. Meidän blogissa valmistajien tuotekuvat on juuri tekijänoikeuksien takia vain tietyiltä merkeiltä ja "vastapalvelukseksi" heillä on myös käytössään meidän ottamia kuvia. Kaikilta valmistajilta ei jaksa ruveta lupia kyselemään, joten siksi on helpompi käyttää vain tiettyjen, vaikka toki se on ehkä sisällöllisesti tylsempää. Lisäksi meidän ottamia kuvia löytyy mm. parista ruotsalaista isommasta heppablogista ja ulkomaisten verkkokauppojen sivuilta - ilman lupaa, mutta ei olla viitsitty asialle mitään tehdä.

  Tosi hyvin kirjoitettuja postauksia aiheesta! Kiva, kun viitsit nähdä näiden eteen vaivaa :)

  VastaaPoista
 42. Miten saa laitettua sen jutun blogiin että sieltä ei voi kopioida mitään? Itse vähän pelkään, että jos en laita sitä juttua blogiin niin joku voi kopioida kuvia yms...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei estä mitään, kaikki näytöklä näkyvä kuitenkin kopioitavissa:/

   Poista
 43. Käräjäoikeus, ei käräjänoikeus. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lähtenyt muuttelemaan tai korjaamaan noita kuvaajien sanomisia, tuo ois kyllä varmaan oikeenkirjotuksen tarkistusvaiheesaa tullu korjattua:)

   Poista
 44. Saanko linkata omaan blogini postaukseen linkin tähän postaukseen? :) Pidin meinaan todella paljon postauksesta ja siitä oli hyötyä, koska olen miettinyt juuri näitä tekijänoikeus juttuja :)

  http://www.nasunelly.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 45. Mistä otat musiikin videoihisi?

  VastaaPoista
 46. Kaikkien pitäis todellaki olla kopioimatta kuvia ilman lupaa! :)
  Tää on tosi hyödyllinen postaus :)

  VastaaPoista
 47. Jos on näyttänyt kaverilleen jonkun kivan kuvan esim. just Voitosta ja susta onko se sillon rikos?
  Tai kun kirjoittelen mielelläni koneelleni tarinoita joita en todellakaan julkaise niin laitan sinne kuvahausta kopioimiani kuvia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se ole, josset jaa sitä esim. omalle fb seinällesi vaan ihan näytät esim. sun puhelimesta tai jonkun tulostetun kuvan :) Jos et julkaise niin saa kopioida!

   Poista
 48. Kiva ja todellakin hyödyllinen posatus! näitä asioita aina välillä tulee mietittyä ja nyt saa vähän selkoa! :)
  Saman tyylistä olisi kiva kuulla myös musiikin kopioimisesta videoihin, saako youtubesta ladata mitä vain ja laittaa omaan videoon, tarvitseeko sinne siinä tapauksessa laittaan jotakin merkintöjä kenen musiikki vai miten! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei olisin voinut upottaa ton musiikki jutun tähän, sillä laittomia musiikkeja näkee kyllä todella usealla.. Itsekkin sellaiseen ennen sortunut tietämättömyyttäni :/ Pitää ehkä joskus toteuttaa!

   Poista
 49. Onks se tyyppi saatu kiinni, joka haukku sut ihan täysin sielä hevostalli.netissä? Tänks jos vastaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei ollut hevostalli.net vaan ihan mun blogi. Ja kuten oon aikaisemminkin sanonut, niin tää kaikki siitä Rikosilmoitus -postauksesta eteenpäin on meidän yksityistä asiaa, jota en levittele:)

   Poista
 50. Ps en oo varma oliko se osote hevostalli.net mut kuiteskin xD

  VastaaPoista
 51. Ei liity postaukseen mitenkään, mut siivootko ikinä sun huonetta ihan kunnolla? :-D eikä mitenkään pahalla, oon ihan yhtä "hyvä" pitämään sotkua yllä ku sinäki, ellen pahempikin :D

  VastaaPoista
 52. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 53. Teittekö silloin Tiia&VoittoVS.Pinja&Lilli videon?

  VastaaPoista
 54. Tiedätkö, mitä pitäisi tehdä kun yritän laittaa kuvia blogiin, ja kun painan siitä lisää valitut tai sen tapaisesta, niin se vaan yrittää ladata sitä.. Tiedätkö siis, mitä pitää tehdä? Kiitos jo etukäteen tiia. ja toivon että vastaat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koita lisätä vain pari kuvaa kerrallaan, mullakin tekee usein tota!

   Poista
  2. Koitin lisätä vain yhdenkin kuvan kerrallaan mutta ei vaan anna.. Apua! Tiedätkö ketään, kuka osaisi auttaa tämmöisessä tilanteessa?

   Poista
 55. Hieno postaus, tärkeestä asiasta! :)
  Mulle uusin juttu oli se, ettei tuotemerkkien kuvia saa jakaa/julkasta netissä..
  Muistelen, et oisin joskus lukenut/kuullut, että kuvia sais kopsata netistä, mutta pitäis kertoo kenen kuva se on ja mistä kopsattu (=linkki)... ?
  Mua lähinnä on häirinny joskus se, kun kaverit pistää faceen kuvia musta.. ( Eihä se sillo ois niin paha, jos itekki pistäisin kuvii ittestäni, MUTTA mää EN pistä nettiin omia kuviani..) ja yleensä oon aina pistäny kaverilleni viestii et sen pitää poistaa se :D Kerran väittelin tosi kauan yhen kaverin kans, et pitääks sen poistaa se kuva musta vai ei.. : D Uhkasin jopa poliisil xD ( tosin vitsil) Ja ollaa vielki kavereit ;)
  Mutta siis, eikö se oo sellee, et jos julkasee kuvan, niin niit ihmisilt pitää kysyy lupa julkasemiseen? Tosin, julkisista tilaisuuksista (esim. kisat) ei tarvii kysyy... vai? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistähän oot tollaista lukenut, ei mene noin. Jos kuva tulee julkiseen käyttöön ei riitä pelkät copyt, jos tekijä ei ole sitten niin ilmoittanut.

   Juu pitää, jos kuva on otettu esim. jonkun kotona tai loukkaa jollain tavalla esim. sinua. Jos kuva on julkisesta tapahtuamsta, kuten sanoitkin, lupaa ei tarvitse olla:)

   Poista
  2. (oon siis sama ano)... Itte asiassa en muista, siitä on sen verran aikaa... Mut mun mielest koulus joku ope ois ehkä sanonu, et ku ollaa tehty jotai tutkielmaa, nii et pitää pistää kaikkien kuvienki linkit siihe kuvan alle tai jotenki ilmasta et mistä kuva on haettu. Tosin voihan olla, et koulutöissä riittäis se, että vaan pistää linkin.(? en sit tiiä, et mikä lasketaa julkiseen käyttöön.. meinaan, et lasketaaks se julkisee käyttöö, jos vaan opettaja + tutkielman tekijä sen näkee..)
   Mut siinä oon kyllä niin samaa mieltä, että varmasti toi kuvien kopsaaminen googlesta on aika yleistä, ku tietämättömiä ihmiset on.. : // Ihme ettei koulussa opeteta mitää tämmösii juttui, ku se muutenki on niin yleis-sivistävää... (varsinki lukio, tai ainaki meill lukios on tullu aika monta kertaa sana "yleisis-sivistys" esille mooooonta kertaa)

   Poista
 56. Saako julkaista kuvaa ratsastuskoulun hevosesta esim. blogiin tai fb sivulle jos ei ole hevosen tai tallin omistajan lupaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukaista tämä, liitty enemmän asiaan: http://lillivoitto.blogspot.fi/2013/09/lupa-bloggaamiseen.html

   Poista
 57. Hyvä postaus! Tätä kuvien luvatta käyttämistä ei voi tarpeeksi korostaa näinä aikana.

  En tiedä kuinka tarkkaan luet tekstejä läpi, ennen kuin ne blogissa julkaiset, mutta tässä postauksessa on ainakin luvattoman paljon kirjoitusvirheitä. Vinkkinä vain :) Yleensä kuitenkin kirjoitat siistimpää tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tekstihän tässä ei mun käsialaa ole vai oliko ne virheet juuri siellä selvästi mun kirjoittamassa osiossa? Oon kyllä yrittänyt ainakin oikolukea tän..

   Poista
 58. tää ei liity nyt oikeastaan tähän postaukseen,mut kuitenki :D

  kipeenä kattelen nyt sun ja pinjan videopostauksia,nii aika monissa vote ja lilli piehtaroi,teille se ei varmaan enää oo silleen "hei kato toi piehtaroi,wow" tyylinen asia,muistan ku nuorempana heppatyttönä (oon kyl vasta 14) se oli niiin hieno juttu,mut nykyään ihan normaalia :D onhan se kiva ku poni makaa ja jos saa kivoja kuvia :)

  VastaaPoista
 59. Hyvä postaus!
  Mutta asiaa voisi myös tiivistää, että teos joka ei ole sinun, ei ole sinun käytössäsi ilman lupia. Jos käyttää laittomasti kuvia saa kuvaaja lähettä kyselemättä laskun tästä.

  VastaaPoista
 60. Ootkohan itte kysyny lupaa ekastakuvasta noilta taustalla olevilta ihmisiltä että saako kuvan laittaa blogiin???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mun tarvitse. Tuo on julkinen paikka, eikä nuo ihmiset edes näy kuvassa :D

   Poista
 61. Moi! Tämä ei nyt liity asiaan mutta millä teet bannerisi? :)

  VastaaPoista
 62. Hienoa että panostat niin paljon tekiänoikeuksiin, blogissani minullakin on lupa käyttää ilman kysyntää koska äiti kuvaa ja on antanut luvan.

  VastaaPoista
 63. Itse olen monta kertaa joutunut huomauttamaan kuvien luvattomasta kopioinnista. Tyhmänä vielä vuosi sitten luotin siihen, että ihmiset oikeasti osaavat pyytää lupaa kisakuvien kopioinnista ja jaksavat mainita nimeni kuvan yhteydessä. Löysin lukuisista blogeista luvatta kopioituja kisakuvia ja pienellä huomautuksella sain kyllä nimeni kuvien yhteyteen.

  Nykyään laitan vesileima aina johonkin kohtaan kuvaan. Ei tuntunut sitten auttavan. Pari päivää sitten löysin naapuriseuran kotisivujen Riding team-sivuilta kuvan ratsukosta, jonka olin vesileiman kera laittanut blogiini. Vesileima oli sitten rajattu pois, eikä nimeäni mainittu missään.

  En ole vielä päättänyt miten lähestyä asiaa, sillä en edes tiedä kuka edes kuvan on kopioinut. Annoin luvan ratsastajalle kopioida kuvan omaan blogiinsa, muttei ollut mainintaa kuvan käytöstä seuran sivuilla- saati sitten copyn pois jättämisestä. Olen kuitenkin ajatellut jättää asian siihen, sillä kuvaahan ei ole käytetty kaupalliseen tarkoitukseen, vaikka ikäväähän tämä onkin.

  Tää oli hyvä että toit asian esiin, sillä uskon, että monet kopioivat luvatta kuvia, mutta eivät ole tietoisia siitä. :) Taisi jokainen saada vähän ajattelemisen aihetta, vaikkei kyseiseen toimintaan olisi syyllistynytkään.

  VastaaPoista
 64. Tää on aina yhtä uskomatonta ja ihmeellistä, kuinka moni jumittuu esim. kisakuvien julkaisun "laittomuuteen"...

  Onneksi on niin paljon ihania ihmisiä joiden vuoksi jaksan itsekkin päivystää kentän reunalla viikonlopusta toiseen mutta helmien sekaan mahtuu aina harmaita kiviäkin, kuten nämä:
  a) Ihmiset joiden mielestä heistä ei saa koskaan ikinä - varsinkaan kisoissa ottaa kuvia. Jos kuvat olisi ilmaiseksi jaossa, olisi ääni kellossa aivan toinen.
  b) Ihmiset jotka haluavat NIIN kovasti kuvia käyttöön muttei ole valmiita maksamaan niistä mitään. Hevostalli.net on loistava paikka kuuluttaa nimettömän kuinka paska kuvaaja tuo X onkaan eikä hänen kuvistaan kannattaisi maksaa yhtään mitään. - tässäkin tapauksessa, jos kuvat olisivat ilmaiseksi jaossa - kelpaisivat ne AIVAN varmasti.

  Jossain kohtaa kuvasin vain tuttuja, nyttemmin taas kaikki mahdolliset kisapäivän aikana.
  Aina jos törmään jossain blogissa luvattomasti kopioituun kuvaan - muistan kyllä nimen ja en jatkossa ota hänestä kuvan kuvaakaan koska ainakin yhdestä ponitytöstä tiedän, ettei sana mene perille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei ainakaan haitannut kun musta otettiin kuvia kisoista ja laitettiin nettiin. Sain ainakin hyvä laatuisen järkkärin kuvan blogiini. Silloin saa ainakin kopioida googlesta kuvan missä itse olet. :)

   Poista
 65. Entäs kun hevonen/hevoset on puoliksiomia? Tosin vaan kesäkuun ajan... pitääkö silloin oikealta omistajalta kysyä luppa? Täytyy myöntää että en ole kysynyt mutta en usko sen haittaavan mutta silti olisi hyvä kysyä. tiedän ettei omistaja itse kuviin halua enkä hänestä/muista ota kuvia tai ainakaan niitä julkaise ilman lupaa. Ja no muut asiat taitavatkin olla kunnossa... toivottavasti:D ihan hyvä kun teit tämmösen ei käynyt mielessä tuo että haluaako omistaja edes hevostaan minnekkään:)

  VastaaPoista
 66. Tää on jo vähän vanhempi postaus, mutta toivottavasti hoksaat kommentin. Elikkäs ensinnäkin, hyvä postaus ja kiva kun joku jaksaa tehdä tälläisen! Mutta haluisin kuitenkin kysyä, että kun olet niin tarkkana näiden tekijänoikeuksien kanssa, niin miksi itsekin syyllistyt tekijänoikeusrikkeeseen, esimerkiksi youtubessa hevosvideoissa olevissa musiikeilla? Musiikin kopioiminen on samanlain tekijänoikeiden rikkomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoppa videoiden tekovuotta. Kun tulin musiikkien tekijänoikeuksista tietoiseksi olen käyttänyt vain laillista musiikkia :)

   Poista
  2. Mutta eikö vanhat videot pitäis sitten poistaa? Mistä sä saat laillista musiikkia? :)

   Poista
  3. Periaatteessa, mutta youtube huolehtii ettei niitä voi kaupallistaa eli en saa tietenkään rahaa niistä kun jonkun muun musiikkia. Laillista musiikkia saa youtuben musiikkikirjastosta ja http://epidemicsound.com:ista

   Poista
  4. Kiitos paljon!

   Poista
 67. Mielenkiintoinen kirjoitus!
  Olen monesti törmännyt samaan, eli kuvia on käytetty ilman lupaa.
  Monesti ihmiset ajattelevat, että kuvaa saa käyttää, jos itse sattuu kuvassa esiintymään. Näinhän asia ei tietenkään ole!
  Usein ihmiset eivät tule ajatelleeksi tekijänoikeusasioita ollenkaan, eikä moni edes tiedä, ettei kuvia saisi käyttää luvatta.
  Ehkä helpoin tapa estää tällainen toiminta olisi laittaa isoja vesileimoja kuviin ja kirjoittaa vielä erikseen kuvien yhteyteen, ettei kuvien käyttö ilman lupaa ole sallittua.
  Omien valokuvien käyttöä voi seurata helposti Googlen kuvahaulla, sillä raahaamalla kuvan kuvahaun hakukenttään, tulee hakutuloksiin kyseistä kuvaa käyttävät sivustot.

  VastaaPoista
 68. olen hieman myöhässä, mutta tää postaus oli ihan sairaan hyvä ja aloin miettimään ja kävin oma-aloitteisesti poistamassa kuvia sosiaalisesta mediasta joita en ole itse ottanut! :) kiitos tästä!

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.