Luukku 6: Uljas Suomenhevonen

perjantai 6. joulukuuta 2013


Itsenäisyyspäivän kunniaksi olisi vuorossa juttua Suomenhevosista. Itse en ole ollut pitkään aikaan tekemisissä Suomenhevosten kanssa, joten kysyinkin muutamalta ihanalta bloggaajalta mikä Suomenhevosissa viehättää. Ennen omaa hevosta ratsastimme naapurin jo edesmennyttä ihanaa Suomenhevostamma Usvan-Liljaa, joten löytyy minultakin ihan henkilökohtaista kokemusta tästä upeasta rodusta.


Suomenhevostamma Wermeroosa -blogin Saara kertoo miksi juuri suomenhevonen: 
"Itseasiassa en ole aina ollut suomenhevosihminen, tavallaan ajauduin niiden pariin. Omien kokemusteni perusteella voin kuitenkin sanoa, että suomenhevonen on turvallinen ja varma suorittaja. Kilpailin esteitä Wermeroosan emällä, Raidan Wilmalla ja mitä erikoisemmat esteet, sitä todennäköisemmin lähdettiin ruusukkeen kanssa kotiin. Emme ehkä menneet lujaa, hypänneet jättiläisesteitä tai kääntyneet uusinnassa pennin päällä, mutta varmuus ja tasaisuus vei meidät usein palkinnoille. Myös Wermeroosa on nuoresta iästään huolimatta vakuuttanut rohkeudellaan, ja kevyen rakenteensa puolesta odotamme tulevaisuudelta paljon.

Kuvassa Wermeroosa ja Saara

Suomenhevonen on muuntautumiskykyinen ja sopeutuvainen. Meillä suomenhevoset ovat kyenneet toimimaan kisoissa kuumuvana ja innokkaana etenijänä, kotona rauhallisena tätiratsuna, reippaana kärryjen edessä tai vaikkapa rentona maastoilukaverina ilman satulaa. On helppoa harrastaa, kun on hevonen jonka kanssa voi fiiliksen mukaan tehdä lähes mitä tahansa. 

Kaiken kukkuraksi on mukavaa, kun nimenomaan suomenhevosille järjestetään nykyään monenlaisia tapahtumia, kilpailuluokkia ja muuta toimintaa. Tämän seikan on huomioinut vasta nyt nuoren hevosen kanssa, tarjolla on ollut esimerkiksi näyttelyitä, laatuarvostelut ja edessäpäin olisi vielä ainakin kasvattajakilpailut. 

Kaikenkaikkiaan suomenhevonen on rehti ja positiivisen asenteen omaava rotu, ainakin nämä omalle kohdalle osuuneet suokit ovat olleet ihan ykkösiä."

Jilla kertoo miksi juuri suomenhevonen:
"Uskon jollain tasolla kohtaloon. Lapsuuden vietin upeiden suomenhevosten ympärillä, oikein sellaisten liinakoiden satuhevosten kanssa. Kun tuli aika etsiä itselle vuokrahevonen, astui vanhempi ruunani Into kuvaan. Vuokraussuhde muuttui ystävyyssuhteeksi, ja ennen kuin huomasinkaan, Into siirtyi omiin nimiini. Yhteistä tietä ollaan kuljettu jo liki kymmenen vuotta! Into sulatti sydämeni täysin :) Herra on niin huumorintajuinen (silloin kun hän ei itse ole huumorin kohteena), yritteliäs ja lempeä. Jokainen ratsastus - oli se sitten hyppäämistä, koulua tai maastolaukkaamista, on Intolle aina yhtä tärkeä. Se on mukana 110 prosenttisesti, myös silloin, kun ratsastaja voisi huilata ;) 

Jilla ja suokit

Nuorempi, kahdeksan vuotias ruunani Torsten tuli hieman yllättäen omistukseeni ponin ollessa puolitoista vuotias. Siihen mennessä olin päässyt ratsastamaan useilla laadukkailla ja hyvin miellyttävillä suomenhevosilla, joten ei tullut mielenkään ostaa kuin toinen suomenhevonen. Nopeasti sain kuitenkin todeta, että Torsten on aivan omaa luokkaansa ;) Hyvin omapäinen, hieman orimainen ja aina oikeassa. Töistäkin olisi kiva välillä juosta sieltä, mistä aita on matalin, mutta kun suhde töiden ja humputtelun kanssa on oikea, on Torsten oikein mainio kouluhevonen. Itse ratsuttamana olemme päässeet koulukentillä kiitettävästi kilpailemaan alue He B-tasolla, ja tarkoitus on tietysti mennä niin pitkälle kuin rahkeemme riittävät. Ratsastajan taidot saattavat loppua ennen kuin ponin kapasiteetti loppuu, mutta me opetellaan yhdessä :)

Voisi kai sanoa, että kahden valloittavan suomenhevosen onnellisena omistajana on suomenhevosten maailma vetänyt minut mukaansa täysin. Toki rodusta riippumatta tärkein ominaisuus hevosessa on sen persoona, käyttötarkoitusta unohtamatta. Puoliverisissä on puolensa, mutta kyllä suomenhevonen on nykypäivänä yhtä varteen otettava kilpailukumppani kuin lajitoverinsakin - aina tiettyihin luokkiin asti. Sitä paitsi, ei voi olla parempaa kuin ystävän lempeät ja viisaat silmät varustettuna pienellä pilkkeellä ! :)"


Usvan-Lilja ja minä

Suomitäykkärin matkassa -blogin Liisa kertoo miksi juuri Suomenhevonen:

Rehellisesti? No vahingossa. Olin juuri sellainen tyypillinen asennevammainen pv-kuplassa elävä ratsastaja jonka mielestä suokit olivat vähän tylsiä eikä niistä ollut oikein kunnolla mihinkään. Olin aivan varma että ne ovat järjestäen vähän jyriä, hitaita ja kömpelöitä. Ne vain möllöttelisivät paikallaan ja haluaisivat miellyttää maailmaa. Ensimmäinen kontaktini suomenhevoseen on sitä paitsi hetki, kun eräs tamma söi kypäräni nupin. Toinen taas maastoratsastus, jossa hevonen ei lopettanut syömistä eikä sen takia meinannut pysyä porukassa.

Sitten tapasin Januskan, tuon ihanan hevosen joka kyllä haluaa miellyttää maailmaa, mutta on niin osallistuva ja ihana kun hevonen voi vain olla. Se ei anna itsestään 100%, vaan vielä enemmän. Sillä ei ole ehkä lahjoja Olympialaisiin asti (kuten ei varmaan allekirjoittaneellakaan), mutta tiedän siitä löytyvän asennetta enemmän kuin monesta muusta hevosesta yhteensä. 

Januskan kautta pääsin siis asennevammastani osittain eroon, pidin siitä (mutta en oikein muista suokeista). Sitten tapahtui pahin mahdollinen, hankin ensimmäiseksi omaksi hevoseksi suomenhevosvarsan. (Enkä sitä koulutettua pv:tä). No jaa, kai sitä voi kahdesta suomenhevosesta pitää. Sitten erinäisten kontaktien takia pääsin kiipeämään parin muunkin suomenhevosen selkään, ja hitto pidin niistäkin. Ja sitten niitä ihania tyyppejä vain tuli enemmän ja enemmän.

Jos minulta nyt kysyttäisiin minkä hevosen haluasin, haluaisin juuri suomenhevosen. Mitä enemmän niiden kanssa viettää aikaa, sitä enemmän niistä pitää. Ne ovat persoonallisia, mutta äärettömän miellyttämisen haluisia. Vaikka niissä riittää luonnetta, ne ovat usein perusluonteeltaan järkeviä. Ne ovat juuri niin ihania kuin niitä kohtaan on. Mitä paremmin niitä kohtelee, sitä enemmän ne tekevät puolestasi. Jos suomenhevoselle on hyvä, se osoittaa tunteensa. Mikään ei ole ihanampaa kuin hevonen joka hörisee sinulle välillä ihan muuten vain, näin tekee eräs suomenhevostamma, joka antaa aina kaikkensa.

 Liisa ja Januska

Mikä on sinun suhteesi Suomenhevoseen? 

147 kommenttia

 1. Ensimmäine talli jolla kävin niin siellä oli kaikki viisi hevosta suomenhevosta.

  VastaaPoista
 2. tosi kiva postaus ja ei olis kyllä heti arvannut että juuri tälläinen on tiedossa:-)

  VastaaPoista
 3. Mulla suomenhevoset on lähimpänä sydäntä! Niiden kanssa kokee usein onnistumisen tunteen ja jotenkin vaan osaan ratsastaa niitä paremmin kuin siroja ja herkkiä puokkeja :D

  VastaaPoista
 4. Hei, mistä tuo postauksen ensimmäinen kuva on, ja tiedätkö yhtään, kuka hevonen siinä on? (:

  VastaaPoista
 5. Mulla on kanssa suomenhevonen!(: Itte pidän niistä niitten moni käyttöisyyden ja lempeän katseen takia:) Eihän se nyt niin taitava ole koulupuolella tai hyppää jätti esteitä niinkuin puoliveriset,mutta tekee molempia sen verran mitä osaa. Oon aina ollu kauhea suomenhevos rakas ja kun ensimmäinen suomenhevoseni jouduttiin lopettamaan kesällä 2010 ähkyn takia niin vaikka mulle oltais ostettu pv niinkuin siskolla niin jotenkin vain halusin suomenhevosen,mun ei edes tarvinnut harkita minkä hevosen haluan koska tiesin heti että suomenhevonen. Eihän tietenkään kaikki niistä sovellu kaikkiin lajeihin mutta suurin osa niistä on monikäyttöiisiä. Ainakin mun molemmat suokit on ollu ja tämän hetkisellä voi ajaa,maastoilla,hypätä ja mennä koulua:D

  VastaaPoista
 6. Suomenhevoset ovat tuttuja ja turvallisia, ne on ihan eri luokkaan, kuin sitten joku estetykki hieno siro hevonen! Suokit ovat olleet minullekkin pienestä pitäen tuttuja, hoitanut ja ratsastellut ties miten montaa ja vieläkin eräs ihan pienestä asti tunnettu suokki herra hengissä ja vielä vauhtia piisaa!

  VastaaPoista
 7. Minä en ole koskaan tykännyt suokeista:-D tietysti voi suokitkin olla hienoja, mutta pidän enemmän puoliverisistä

  VastaaPoista
 8. Ihana postaus! Rakastuin suomenhevosiin jo heti silloin kun aloin ratsastamaan, ja ensimmäinen sekä tähän mennessä ainoa (nyt jo pois tallilta myyty) hevosrakkauteni on suomenhevonen! <3 Niihin rakastuu juurikin noista samoista syistä kuin tässä postauksessa, ja ne vain vievät sydämen mennessään! Lisäksi suomenhevosten historia ja suvut ovat mielenkiintoisia :D

  VastaaPoista
 9. ihana postaus , rakastan suomen hevosia ne on niin rauhallisia ja kilttejä ne ei paljoa säiky mitään maastossa nillä voi hypätä korkeitaesteita ja mennä koulu todella hyvin eli ne on moni käytöisiä niitä voi myös käyttää raveissa, nääytelyissä ja toimii myös työ hevoisina mulla on omasuokki joka on vähän ääni herkkä eli säikkyy kun maneesin katolta tippuu lumet mutta ei oiken muuten paitsi jos itse jännittyy liikaa niin se voi säikkyä pienimmistäkin jutuista , ne on vaan niin ihania .

  VastaaPoista
 10. Suomenhevoset on mulla ihan ykkösenä. Ne on niin luotettavia ja kilttejä.:)

  - Pinja

  VastaaPoista
 11. Suokit on ollut minullakin aina ykkösrotuna vaikka tällähetkellä minulla on oma risteytysponi.
  Ädilläni oli ennen 2 tai 3 suomenhevosta. Niistä ihanin oli Sulo sellainen 152cm korkuinen pikkuruuna. Äiti myi sen kuitenkin kauas jonnekka oli matkaa 3 tuntia. Sulo oli silloin 4 vuotias ja se kerkesi olla uusilla omistajilla noin puolivuotta kunnes se kuoli ähkyyn. Sulo oli minulle rakkain, sain käydä sen ja äidin kanssa maastopoluilla kärryjen kanssa. Se sopi mihin lajiin tahansa<3 Sulo oli luonteeltaan todella rauhallinen ja yhteistyöhaluinen. Kyllä se hupsukin osasi välillä olla mutta enimmäkseen kiltti. Se asui täällä Kuopiossa Toivalassa vielä silloin, nyt se saa laukkailla vihreillä niityillä ja mikä parasta, sillä ei ole enään vatsakipuja!

  Lepää rauhassa rakas <3

  VastaaPoista
 12. Olen aina haaveillut omaa suokkia, jolla voisi tehdä mitä vain. Semmosta liinakkoa :) Mutta enpä oo suokkeja ostanut, omistuksessa on ihan toisenlaisia rotuja..:D joskus tulevaisuudessa..:)

  VastaaPoista
 13. Olen kanssa ratsastanut monesti suomenhevosilla, kun äidilläni oli niitä kaksi. Ne ovat tosi ihania ratsastaa ja tosi varmoja polleja.:)

  VastaaPoista
 14. Ite tykkään kans tosi paljon suokeista, vaikkei miun lempirotu nyt ookkaan. Ainakin sen takia tykkään, koska kun hyppäsin ekaa kertaa elämässäni niin hyppäsin suokilla♥(;

  VastaaPoista
 15. Minulla on ollut kaksi vuotta Suomenhevonen hoitohevosena. Kaveri on todella tempperamenttinen, muille vähän äksy mutta minulle kuin enkeli<3 Luotan hoitsuuni enemmän kuin keneenkään muuhun ;)

  VastaaPoista
 16. Tosi kiva postaus, on kiva lukee jostain rodusta eri bloggaajien mielipiteitä! Itse olen mennytkin suomenhevosella pariin kertaankin. Ne on ihania ja lempeitä, ja mukavia ratsastaa, vaikka suuria ovatkin :)

  VastaaPoista
 17. Meillä on ainakin 5 suokkia (no, pari on suomen ratsuponeja) ne on kyllä loistavia hevosia, niin luotettavia ja varmoja. Esimerkiksi maastossa on yleensä laitettava ensimmäiseksi kulkijaksi suokki. Ennen lempparini olikin suokki, mutta nyt on pitänyt alkaa ratsastamaan nuita hullunkurisia pikkuponeja, milloinkohan olisinkaan viimeksi suokin selässä istunut! Olisi kyllä kiva taas vaihteeksi koittaa, niin ihania ne ovat! :)

  VastaaPoista
 18. Oon ratsastanu jonkun verran suokeilla ja kyl ne ihan kivoja on. Harmi vaan ku tallilla missä käyn on just semmonen vähän ärsyttävä suokki joka melkein joka kerta on tallonu mun varpaat. :D

  VastaaPoista
 19. Itse en jostain syystä tykkää suokeista, mutta arvostan niitä ylikaiken! Kun ajattelee miten ne on aikoinaan toiminut sodassa, metsähommissa ja tie lie missä muualla. Hieno hevonen se on, mutta itse tykkään pienistä siroista poneista, jonka vuoksi suokit liian isoja mun makuun.
  Mutta joskus kun ponini pihaan saan tulee sille kaveriksi ihan varmasti kunnon työsuokki!

  VastaaPoista
 20. Itse pidän suokeista aika paljon:) tallilla jolla käyn on nyt kaksi suokkia, yksi niistä tuli keskiviikkona ja se on vasta 3 vuotias että ei se vielä tule tunnille;)

  VastaaPoista
 21. Mulla ja mun siskolla on vuokrahevonen ja se on suomenhevonen. En ole ratsastanutkaan juuri millään muilla kuin suokeilla :D

  VastaaPoista
 22. Itse olen ratsastanut muutamaa eri Suomenhevosta ratsastuskoululla ja olen tykästynyt! Ne ovat niin varmoja maastossa, esteillä ja koulussa, eivät säiky ym.. Ovat rauhallisia mutta tarvittaessa vauhtiakin löytyy! Itse tykkään kyseisestä rodusta ja voisin joskus sellaisen omistaakkin!:)
  Hyppäsittekö tai maastoilitteko te sillä naapurin suokilla? Vai mitä touhuilitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maastoiltiin ja muutaman kerran hypätiinkiin, mutta kaikkea muuta tehtiin :)

   Poista
 23. Suomenhevonen, mikäpä muukaan. Enää en omakseni kuvittelisikaan mitään muuta, niin niihin on kiinni kasvanut ja tuskin parempaa löytäisin vaikka hakisin. Niissä yhdistyy persoona, monipuolisuus, harrastajan ja urheilijan tavoitteisiin sopivat käyttöominaisuudet moneen lajiin ja kotimaisuus.

  VastaaPoista
 24. Mulla on hoitohevosena vanha suokkitamma. Se on tosi kiltti, mutta näykkii jos sitä hoitaa kiireisenä. Muutenkin se kokeilee jos huomaa että kyseessä vähän taitavampi ratsastaja.♥Aloittelijoilla se menee kuitenkin nätisti. Vaikka se on jo 17 niin virtaa riittää! Kun tiistaina ratsasttin sillä niin se olisi halunnut vaan juosta alta ja laukata ympäri maneesia!:-) Se oli mukavaa vaihtelua kun yleensä ratsastan semmosella noin 130 senttisellä ongelmaponilla joka menee aina joko liian hitaasti tai sitten lähtee ryöstämään.♥

  VastaaPoista
 25. Mulla tulee ens kesänä,kun me muutetaan Nii suomenheppa.Se ei oo sellainen "pyöreähkö" vaan aika laiha,ja Se on piensuokki.Oon ratsastanu sillä kerran.Mut Tykkään suokeista tosi paljon,olen koko elämäni ollut suokkien keskellä kun iskä on ravipuolella,omistetaan ny5heppaa ravis ja Se mun musta ratsusuokki..Muistan ku olin kaverin luona yötä about 4v Sitte ku meidän suokki oli siel tarhaa ja sit siinä oli talon katto ja Se heppa kiipes sinne katolle:D Käveli sinne ja 2tunnin päästä tuli kävelemällä alas.Iso suokki fani Kyl oon!!Tykkään Kyl kaikista hepoista.

  VastaaPoista
 26. Itselläni on yksi oma suomenhevonen ja yksi ylläpidossa. Olen itse vielä pieni niihin verrattuna,mutta pärjään niiden kanssa mainiosti. Tykkään itse enemmän suokeista, koska niiden selässä tuntuu turvalliselta, vaikka menisit ilman satulaa. Niiden selkä on leveä ja turvallinen. Suomenhevosten läheisyydessä on turvallinen olla, koska tiedän etteivät ne halua vahingoittaa minua.

  VastaaPoista
 27. Itse en ollut erityisemmin tykästynyt suomenhevosisiin missään vaiheessa. Pidin niitä vähän tylsinä ja puskaratsuina joiden kanssa ei pääse pahemmin treenailemaan. Kumminkin tallillemme muutti todella ainutlaatuinen suomenhevos tamma joka sai minutkin tykästymään ensimmäistä kertaa tähän rotuun. Vilma on neiti, joka ei tosissaan ole eteenpäin potkittavaa mallia enemminkin saan koko ajan hidastella mutta yhteistyö toimii silti uskomattoman hyvin. Ihana on ratsastaa hevosella jota joutuu jarruttelemaan eikä potkimaan eteenpäin. Tällä neidillä on työmoraali oikeasti kohillaan. Niinpä Vilma neitikin pääsi blogiini toiseksi päätähdeksi esiintymään. :)

  VastaaPoista
 28. Moneen osaan se teidän joulukalenterin elokuva on jaettu?:) millon tulee taas seuraava osa?

  VastaaPoista
 29. Suomenhevoset ovat lempirotuni ja oma hoitsuni on suomenhevonen. :)

  VastaaPoista
 30. Olen aina asunut Suomenhevosten ympärillä. Kotona on aina ollut vähintään kaksi suomenhevosta. Tälläkin hetkellä minulla on musta suomenhevonen, Jira. Mutta sitä ennen rakastuin yhteen ihanaan tammaan joka sitten hankittiin meille. Sen nimi oli (muistaakseni) Eve tai siksi sitä ainakin sanottiin. Kun Eve tuli meille, olin n. 8v. Kun se oli ehtinyt olla meillä noin vuoden, sen päässä pimahti pahasti ja se alkoi riehua kuin hullu. Mursin käteni ainakin kaksi kertaa sen kanssa. Joten jouduimme sen päätöksen eteen että se oli lopetettava. Mutta onneksi nyt minulla on Jira, n.10 vuotias tamma jonka kaverina asustaa kaksi muuta suokkia, Alli ja Piiru. Suomenhevonen on se minun rotuni:)

  VastaaPoista
 31. Hih! Oot näyttäny nuorempana iha Siniltä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai oikeastaan Sini näyttää Tiialta!

   Poista
 32. Joo suokit on tosi nättei ja hienoja...mutta me ei olla koskaan suokkejen kanssa ratsain ja kärryillä tultu toimeen:D johtunee siitä että molemmat ollaa omapäisii! mut ne on kyllä tosi kivoi muuten palauttaa maan pinnalle mutta palkitseevatkin!:)

  VastaaPoista
 33. Kyllä suokit vaan on parhaita :)

  VastaaPoista
 34. meillä on suokki, joka on kyllä ihana tapaus. se ei ole kuitenkaan ihan tyypillinen suomenhevonen :D sen liikkeet eivät ole yhtään matalat ja laukka on täysin kolmitahtinen toisin kuin monilla näkemilläni suokeilla. se on lähes 170cm korkea, mutta kuitenkin suht kevytrakenteinen. luonteensakaan puolesta se ei ole ihan tyypillinen suokki :D se pelkää lähes kaikkea, eikä ole vielä yhtään maastoreissua millon se ei edes jotain kyttäisi. se kuitenkin luottaa ihmiseen 110 prosenttisesti, ja vaikka jokin asia pelottaisi kuinka paljon se uskaltaa tulla siitä ohi tai käydä katsomassa kun sitä hieman silittää kaulalta ja sanoo ettei ole mitään hätää. se on vaarini kasvatti, ja aina vaarini nähdessään se painaa päänsä hänen syliinsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hups, tulipas pitkä :D vielä sen kuitenkin lisään, että työskentelymotivaatiotakin tältä herralta löytyy paljon, se on todella nöyrä ja yrittää aina ratsastaessa miellyttää ihmistä parhaansa mukaan. kuitenkin se on niin herkkä, että jos selässä oleva ihminen on sille vieras, s
   raasu jännittyy kovasti eikä parilla ensimmäisellä ratsastuskerralla uskalla tehdä parastaan vaan ratsastus on suunnattava täysin hevosen rentouttamiseen. tällähetkellä on neljä henkilöä jotka voivat sillä ratsastaa ilman jännittymistä :D

   Poista
 35. Kyllä suokit vaan on parhaita :)

  VastaaPoista
 36. Pitkä postaus, en jaksanut lukea ihan kaikkea:D Tallilla missä mä ratsastan ni siellä on jotai neljä suokkia. Ne on niiiin lempeitä!

  VastaaPoista
 37. Suokit on parhaita, monikäyttöisiä ja super söpöjä! :3

  VastaaPoista
 38. Mun suhde suokkeihin alko kans edellämainitun asennevamman takia. Ihailin aina HIHSissäkin että joskus mää vielä hankin itelleni tollasen ja tuun tänne. No niin ei vieläkään ole käynyt. Nyt omistan tallin tasokkaimman hevosen. Joka ei muuten ole pv. Vaan suomenhevosruuna Petori. Vaikka se onkin vain 5 vuotias, ja sain sen aivan varsana, ja en ole mikään superkouluttaja, niin kaikki Petorilla ratsastaneet ovat olleet sitä mieltä, että Petori on just täydellinen.

  VastaaPoista
 39. Tosi hyvä postaus, kiva lukee tämmösii:)!

  VastaaPoista
 40. Mun suhde suokkeihin alko kans edellämainitun asennevamman takia. Ihailin aina HIHSissäkin että joskus mää vielä hankin itelleni tollasen ja tuun tänne. No niin ei vieläkään ole käynyt. Nyt omistan tallin tasokkaimman hevosen. Joka ei muuten ole pv. Vaan suomenhevosruuna Petori. Vaikka se onkin vain 5 vuotias, ja sain sen aivan varsana, ja en ole mikään superkouluttaja, niin kaikki Petorilla ratsastaneet ovat olleet sitä mieltä, että Petori on just täydellinen.

  VastaaPoista
 41. Minulla on ollut jo 1,5 vuotta suokki(: en kyl tie mikä niissä on parasta.. Mutta kauniita ovat.
  Jos kurkkaamassa haluaa käydä blogiani (en ole kovinkaan aktiivinen kirjoittaja) niin http://erkkiponi.blogspot.fi
  Ja sitten entinen blogini http://neito-perho.blogspot.fi

  VastaaPoista
 42. Itse käyn yksäritallilla, jolla on kaksi suokkia :) huippupolleja ovat!
  meillä onkin viikon päästä pienet estekisat muutaman tuntilaisen kesken, ja itse menen toisella suokeista :)

  VastaaPoista
 43. Ihana itsenäisyyspäivän postaus! :)

  Suomenhevoset ovat minusta hienoin rotu, ensimmäinen oma hevoseni oli suokki ja sen jälkeen kun hän laukkasi ikivihreille niityille olen vain haaveillut toisesta yhtä upeasta ystävästä. Minusta ne ovat viisaita, rohkeita ja luotettavia. Ja todella kauniita!

  Mutta suomen kielen opiskelijana en voi olla huomauttamatta, että suomenhevonen (kuin myös hollanninpuoliverinen ja muutkin rodunnimet) kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella, anteeksiii! :D Ei ehkä ole aiheellista viilata pilkkua ja takertua tuollaiseen, mutta... nimim. tuleva äikänope en pystynyt olemaan hiljaakaan x)

  VastaaPoista
 44. Ihana postaus! :)

  Oma vuokrahevoseni on suomenhevonen. Se on pomminvarma maastokaveri ja monipuolisuuden ansiosta sillä voi tehdä vaikka mitä. Ja kovaakin pääsee, kun Sport Trackerin laittaa päälle niin kyllä sieltä niitä 55km/h nopeuksia tulee Itsekään en oo suokeista aikaisemmin hirveästi pitänyt, mutta kyseisen hevosen tullessa kohdalle sydän suli <3

  VastaaPoista
 45. Hmm... Olen ratsastanut kerran suomenhevosella, Vikellä :)

  VastaaPoista
 46. Mulla on hoitohevosena ihana suomenhevosruuna♥ Se on todella miellyttämisenhaluinen ja aina valmiina töihin:). En vaihtaisi sitä mihinkään, niin tärkeä siitä on tullut mulle jo puolen vuoden jälkeen♥

  VastaaPoista
 47. Kivapostaus itsekin omistan Suokkiruunan! :)

  VastaaPoista
 48. Mulla on oma suomenhevos tamma. Ennenkun tuli meille oli heitelly ratsastajia alas, mutta meillä ei ole kertaakaan saanu minua alas. Olivia on yleensä ihan nätisti ja nauttii esteistä. joskus jos pitää mastossa mennä ekana niin joskus saattaa jumittaa eikä suostu menemään. Välillä se saattaa pukitella, mutta niistä ei kyllä voi tippua vaikka onkin shut isoja:D Olivia on todella hyvä hyppäämään sekin varmaan johtuu sen rakenteesta, kun ei ole sellainen jytky. Mun mielestä suokit on ihania niinkun kaikki omalla tavallaan:)
  Ja todella kiva postaus!:)

  VastaaPoista
 49. Aivan ihana postuaus.
  Mun hoitohevosena oli suomenhevonen jonka kanssa sitte kehitytiin ihan hirveesti molemmat ku se oli tullu raviradoilta pois koska ei sinne sitten sopinut. Ja sitte rupesin sitä hoitaa ku olin vaan ihastunu sen ihanaan pörröseen turkiin ja höpsöön luonteeseen. Sillä sit menin vajaa vuoden putkeen.

  VastaaPoista
 50. Olen jo ihan pienestä pitäen ollut nimenomaan suomenhevosten kanssa tekemisissä. Ja kaksi suomenhevosta (edesmenneitä jo) ovat saaneet minut kyllä ihan rakastumaan koko rotuun. Nämä suomenhevoset olivat omistajalleen, joka oli ne itse kouluttanut, niin uskollisia ettei tosikaan. Kyllä, jos minä niitä käsittelin, saattoivat nämä suokkiherrat keksiä jotain temppuja, mutta kun omistaja saapui paikalle, olivat kuin enkeleitä. Oli mahtavaa seurata vierestä tätä kahden suokin ja heidän omistajan välistä suhdetta.

  Nämä suokit saivat minut myös kiinnostumaan valjakkoajosta ratsastuksen ohella. Omistaja nimittäin ajoi niitä käyttämällä käskyjä "vasemmalle" "oikealle" jne. ohjia ei olisi edes tarvinnut. :D

  VastaaPoista
 51. Tää ei nyt liity tähän postaukseen, mutta onko ne liput sinne hippolan klinikkaan jo arvottu?:)

  VastaaPoista
 52. Entisellä tallilla tutustuin ihanaan ja omapäiseen ruunaan jota kukaan ei oikeen leimammut lempihevosekseen.
  Ite ihastuon Tomuun ja kun kuulin että se on myyty tuntui että se oli ainut hevonen jolla voisin joskus ratsastaa.
  Kaverin kanssa ollaan käytiin ennen muutoani kylällä hoitamassa yhtä hieman sekoa nuorta tammaa.
  Pari kertaa selässä tuli käytyä.
  Suokit on se juttu vaikka meillä pari pvtä onkin :)

  VastaaPoista
 53. Itse kilpailen tuntihepalla suokki hän on. Aina yrittää koskaan ei luovuta vaikka ratsastaja mokailisi! Monet ruusukkeet kerätty melkein vain siksi että heppa ei pelkää mitä muut pelkää :) en luopuisi tästä millään!

  VastaaPoista
 54. Eikö tuo ole Wermeroosa eikä wermaroosa ? :o en ole varma mutta ainakin blogin bannerissa niin lukee :)

  VastaaPoista
 55. Ihana postaus! :):) Mun mielestä mitä oon ollu suomenhevosten kanssa niin ne on tosi ihania! <3

  VastaaPoista
 56. Itse ratsastan tallilla jossa suurin osa hevosista on suokkeja. En niistä erityisemmin välitä, mutta ne on kyllä ihanan oma laatuisia ja sellaisia monilaatuisia :)

  VastaaPoista
 57. sun kirjottamissa kohissa lukee Wermaroosa ja saaran kirjottamissa Wermeroosa, siellä taitaa olla joku virhe? :) kiva postaus!

  VastaaPoista
 58. Millon tulee seuraava jakso??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen näkee sitten, ei joulukalenterin luukkuihin voi etukäteen kurkkia;)

   Poista
 59. Taisin aloittaa ratsastuksen naapurini ihanalla suokkitammalla. Ratsastuskouluun siirtyessäni ratsastin sielläkin aika usein suomenhevosilla. Yhden kesän ratsastin kaverini suokeilla ja tällä hetkellä ratsastan tunneilla pääasiassa suokkitamma Kaisalla. Aina on suomenhevoset olleet tärkeässä osassa ratsastusharrastukseni eri vaiheissa ja tulevat aina olemaankin. Ei se mikään minun lempirotuni ole, mutta kyllä minä niiden kanssa touhuilusta nautin:)

  VastaaPoista
 60. Todella kivasti toteutettu postaus - ainakin näin suomenhevosen omistajan näkökulmasta! ;)
  Pärlahästar / parlahastar.blogspot.fi

  VastaaPoista
 61. Meillä on kotona aina ollut suokkeja. niitä on ollut koko mun äidinkin lapsuus meillä. ja kasvatteja kertynyt mukava kasa. tällähetketkellä meillä on neljännen sukupolven varsa:)Tällähetkellä meidän tallissa kuitenkin suokit vaihtuneet puoliverisiin ja seitsemän suomenhevosen sijaan niitä tällähetkellä vain kaksi.

  VastaaPoista
 62. ensimmäinen vuokrahevoseni oli suomenhevonen. niin reilu kaveri, eikä ollut koskaan mitään ongelmia. tapsa hoitaa aina homman kotiin ja suorittaa ratsastajan mukaan, eli toimii hyvin aloittelijoillakin :-) tapsasta voi lukea mun blogissa maxinmaailma.blogspot.com - jos vaan kiinnostaa :-)

  VastaaPoista
 63. Tosi kiva postaus! Itse harrastelen ratsastuskoululla, jossa kaikki hevoset (lukuun ottamatta yhtä shettisruunaa) ovat suokkeja. Kaikilla on niin erilaiset luonteet ja erilainen rakenne, mutta kaikki ovat osaavia ja lempeitä (taas muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, no osaavia nekin).
  http://luilas.blogspot.com/

  VastaaPoista
 64. Suomenhevoset vaan on se juttu! Oon aina rakastanut suomenhevosia, niinkuin ratsastava äitinikin. Suomenhevosen selässä voi aina olla kuin kotonaan, vaikka puoliverisillä on mukavaa vaihtelua ratsastaa välillä. ;) Kun mun on aika saada oma hevonen, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin suokki!

  VastaaPoista
 65. Raidan Wilma on asunut meillä (ei ollut meidän oma) ja Januska oli myös meillä, ihan omistuksessa:-D maailma on niin pieni...

  VastaaPoista
 66. Vautsi, kyllä huomaa että oot upeesti panostanut! :o ♥

  VastaaPoista
 67. Oon ollut pienestä asti suomenhevosten kanssa tekemisissä sillä pappani on omistanut hevosia lähes koko ikänsä (: Aina kun käymme papallani käyn hoitamassa hänen hevosiaan, mutta kaikista lähimpänä omaa sydäntäni on ponit

  VastaaPoista
 68. Ihanaa Tiia miten paljon näät vaivaa tähän sun blogiin!

  Vaikken oo ite pahemmin ollu tekemisissä suomenhevosten kanssa, on mullakin niistä semmonen tuttu ja turvallinen kuva! Niiden selässä tuntuu vähän kun ois kotonansa, eikä semmoselta "vieraalta" mitä esimerkiks puoliveristen kanssa :-)

  http://essi-bltn.blogspot.com

  VastaaPoista
 69. Itse olen omistanut Suomenhevosen jo neljä vuotta. Menemme esteitä, koulua ja käymme ajamassa. Sipu on tavallaan Suomenpienhevonen, koska se säkä on 148 cm. Rakastan Suomenhevosia! Blogini:http://www.tammahani rakkahani.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 70. Tää oli tosi kiva postaus! :) Itse tykkään kans tosi paljon suomenhevosista lähinnä samoista syistä mitä postauksessakin käsiteltiin :3

  VastaaPoista
 71. Koska tulee taas elokuvan jatko osaa???????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kerro, ei joulukalenterin luukkuihin kurkistella etukäteen ;)

   Poista
 72. Itse omistan oman suomenhevostamman joka on aivan upea! Olen aina tykännyt todella paljon suokeista. Mummolassa kun niitä kokoikäni on ollut. Nyt ne osti mulle oman suokin sinne! <3
  SUOMENHEVOSET ON IHANIMPIA! :3
  Blogini: http://suskisuokki.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 73. Suomenhevoset rocks ;) Kiitos kun sai olla osana kivaa postausta, ja ihanaa itsenäisyyspäivää teille!

  VastaaPoista
 74. Teetkö ollenkaan marraskuun kootut - postausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taida tehdä, kun tulee muutenkin niin paljon erikoispostauksia:)

   Poista
 75. Tosi kiva postaus!:) Itse olen ratsastanut ihan pienestä asti suokki ravureilla/entisillä ravureilla ja ratsastan edelleen. Kaverini alkoivat kutsua minua vuosi sitten suokki ratsastajaksi kun ratsastin/ratsastan todella paljon suomenhevosilla ja ainakin omasta mielestäni en osaa ratsatsaan enään juuri muilla kun suokeilla:D
  http://reeetanblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
 76. Meillä on aina ollut suomenhevosia ja kiipeilin niiden selkään pienenä vai muuten vaan ja "ratsastelin" ympäri metikkoja ja peltoja. Pikkuhiljaa huomasin kuinka paljon ne suojelivat minua ja ku tuttuni kerran tippui hevonen ei juossut karkuun vaan meni hänenviereensä auttamaan ! Se oli ihana näky :3

  VastaaPoista
 77. Kiva postaus. Mun kotitalilla on ainakin seitsemän suokii ja olen mennyt niistä kolmella. Yksi on entinen ravuri ja sillä on vähän kolmitahatinen laukka, mutta se on yksi meidän tallin varmimmista hevosista. Hevosista suokki on paras, kun osaa ratsastaa niitä oikein. ^ ^

  VastaaPoista
 78. Käyn tallilla jossa on suurimmaksi osaksi suomen hevosia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suomenhevnen tulee tietääkseni yhteen :)

   Poista
 79. suomenhevonen kirjoitetaan pienellä.

  VastaaPoista
 80. Tosi kiva ja päivään sopiva postaus! :) Itse hoidan ja liikutan suokki ruunaa. Se on todella ihana ja lempeä. Välillä tosin vähän jyrä, jos on ruoka kyseessä. Sillä voi tehdä mitä vain, oikea monitoimipolle! :)

  VastaaPoista
 81. Ihana postaus! Mulla on hoitsuna suokki<3

  VastaaPoista
 82. käytätkö e-pillereitä? jos käytät miksi ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://tiiasuomalainen.blogspot.fi/2013/08/story-of-my-face.html

   Poista
 83. Meidän perheessä on -91 syntyinen suomenhevonen, ex-ravuri Epo. Kun ostettiin se, en arvostanut yhtään suomenhevosia. Mielestäni ne olivat liian jääräpäisiä, tylsiä ja laiskoja. Pikkuhiljaa kun aloin kuitenkin arvostamaan sitä, että pystyin menemään pelkillä riimuilla maastoon ja seisomaan Epon päällä. Sain myös mennä tallin omistaja suokilla joka oli kiertänyt VaB ratoja ja käsitys suomenhevosesta aivan muuttui.
  Nykyään suomenhevonen on ihan ykkönen. Ne ovat ennenkaikkea selväpäisiä ja tietävät kyllä, että missä menee raja. Suokit on yleensä myös terveitäkin sekä vanhoista ravureista saa mitä oivallisimpia ratsuja. Suokit ovat niin lastenratsujakin kuin aikuistenkin. Ihan mahtava rotu♥

  VastaaPoista
 84. Suomenhevoset on ollu aina ykkösenä ♥ Ihastuin heti ihan pienenä suomenhevosen ulkonäköön ja kun alotin ratsastuksen ja pääsin suokin selkään, ne on siitä asti ollu tosi läheisiä. Niin monikäyttösiä ja stkeitä ja luotettavia otuksia! Meillä on ollut ennen minua monia suomenhevosia, joilla on tehty töitä pellolla,mettässä ja muualla. Jos saisin hevosen, haluisin ihan ehdottomasti suomenhevosen, kaiken lisäksi itellein sopii suokit ja ponit paljo paremmin kun isot hevoset tai/ja pv hepat. En tiiä mikä siin on mut ne on vaan mun tyylisiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainiin lisäksi että ilman suomenhevosta, olisiko suomi selvinnyt sodasta, jossa suomenhevosella oli iso rooli varusteiden, pommien, apujoukkojen ja sotilaiden kuljettamisessa. Suomenhevonen on aina auttanut ihmistä, oli tilanne sitten sota tai tavalliset työt. Suokit on myös nopeita ravureita ja sama hevonen voi hyvin olla ratsastus- että ravikäytössä. Ensimmäinen hevonen jolla ratsasatin, oli iso suomenhevonen Huli, josta tuli melkeimpä suosikki hevonen tallilla, silloin joskus 6v ikäsenä :D

   Poista
 85. Hei tää oli tosi kivasti toteutettu! Itekki oon iha rakastunut hoitsuuni, suokkiin. Suokit on jotenki opettanu et hevonen voi olla täydellinen vaikkei sillä olisi lahjoja huipulle..

  VastaaPoista
 86. Suomenhevonen on rotu, josta minä pidän eniten, aina eri talleilla kierrellessäni jostain suomenhevosesta tuli lempparini. Ratsastushistoriassani olen ratsastanut kaikista eniten juuri tällä upealla Suomen kansallishevosrodulla.
  Eikä siis varmaan ihmekkään ole,että ensimmäinen oma hevoseni on suomenhevostamma. Se on aina ollut ratsu ja todella hyvä hevonen niin harrastamiseen ja kisaamiseen. Suomenhevosessa minua viehättää myös kauneus, turvallisuus ja selväpäisyys.

  VastaaPoista
 87. Tallilla, missä oma hevoseni on siellä on kaksi suokkia. Toinen tamma toinen ruuna. Tammalla olen ratsastanut tosi paljon ilman satulaa ja sitten ihan normisti. Ruunalla en ole vielä ratsastanut, koska sitä koulutetaan ratsuksi, se on ex-ravuri. Suomenhevonen on aivan mahtava rotu! Luonteeltaan kaikki ovat järkeviä (ainakin ne jotka olen tavannut) ja ratsastaessa ne ovat tosi turvallisia. Niillä voi hypätä maasto- sekä rataesteitä, mennä koulua, vetää valjakkoa: tosi monikäyttöisiä! Vaikka itsellä on pv-ruuna voisin kuvitella itselläni suomenhevosen. Jos haluaa mukavan, miellyttämis haluisen ja turvallisen ratsun kannattaa tutustua kyseiseen rotuun :) Suosittelen lämpimästi!

  VastaaPoista
 88. Oon aina ollu tekemisissä suokkien kanssa, siis ihan syntymästä asti, koska molemmilla siskopuolillani oli hevosia ja erityisesti suomenhevoset oli lähellä heidän sydäntä ;)

  Joten mun elämään on oikeestaan aina kuulunu suokit ja oon aina rakastanu niitä, koska en oo oikinä etsiny sellasta olympia tason hevosta, vaan otuksen jonka kanssa voi rymistellä pusikoissa ilman satulaa.
  Vielä ei kuitenkaan se oikea suokki oo löytyny vaan tän mun koon puolesta mulla on ollu 115cm poni mikä on henkisesti nii suomenhevonen että voi luoja :D <3 Ja nyt niin jännä ja lutunen lv-ruuna mikä taaskin on täysin vastakohta tolle toiselle... ;)

  VastaaPoista
 89. Mä oon myös täysin suokkiratsastaja ja mulla onkin vuokralla suokkiruuna :) Mun mielestä ne on vaan parhaita ja en taida oiken sopia edes minkää lämppärin tmv selkään !
  http://kavioidenkopsetta.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 90. Tosi kiva postaus :)
  ja itse hoidan ja satunnaisesti ratsasta suomepienhevosella Neerialla ja oikeen mukava on ponski :* itse tykkäään todella paljon suokeista ♥ ja kyseistä 12v. neitä oon hoidellu jo vuodesta 2010 ähtien :D

  VastaaPoista
 91. Suomenhevoset ovat parhaita! Itselläni on ollut oma hevonen 8vuotta ja suomenhevonen tietysti :) Nutikarvaiset lämppärit ja puoliveriset ovat jonkun mielestä hienoja, mutta kyllä ne suokit vaan voiton vetää (:

  VastaaPoista
 92. Suokit on aivan parhaita! Ne on lempeitä ja ystävällisiä. Meillä on suokki tamma, joka on kiltti kaikissa toimenpiteissä!

  VastaaPoista
 93. Itse tällähetkellä kisaan ja valmeuntaudun epäsäännöllisesti 11- vuotiaan suomenhevosherran kanssa, ja voin rehellisesti sanoa että mitään helppoa meillä ei ole ollut:D! Itsekin päädyin tämän hölmön hevosen selkään vähän niin kuin puolivahingossa, ja kokolailla 1½ vuotta on yhteistä taivalta kestänyt. Helpompiakin vaihtoehtoja olisi voinut olla, mutta jotenkin vain ihastuin tähän herraan ja enään en voisi uskoakkaan eläväni ilman sitä♥ poni tosiaan ei ole todellakaan mistään helpoimmasta päästä (etupainoinen, jyrämäinen, moni sanoo ettei ikinä haluaisi tähän selkään, tai varsinkaan hyppäämää!) mutta silloin kun onnistuu se on jotain nii täydellistä! Opettajilta ja valmentajalta on kuitenkin tullut palautetta, että meidät on ihan toisillemme luotu, joten sinnikkyys palkitaan!:)

  VastaaPoista
 94. vaikka pidän monista roduista, on suokit silti ykkösiä. niiden kanssa opin ratsastamaan ja niihin voi aina luottaa. täydellinen rotu.
  ja, suomenhevonen kirjoitetaan pienellä :)

  VastaaPoista
 95. Tosi hieno postaus! Olisin toivonut ehkä hieman enemmän omia mielipiteitäsi, mutta aivan mahtavasti olet panostanut! :)
  Itse olen aina kunnioittanut suomenhevosia ja pitänyt niitä yhtä hyvinä, kuin jotkut puoliveriset- hevosiahan ne kaikki on.
  Suomenhevoset ovat palvelleet meitä jo monia satoja vuosia ja nykyäänkin ne sulattavat meidän sydämet! ♥ Nostan siis hattua ja kumarran syvään teille, suomenhevoset!

  VastaaPoista
 96. Oon kilpaillu suokilla esteitä, ja vaikka joskus suokit ovatkin "tätiratsuja", niin kyllä niistäkin löytyy vauhtia ja temperamentia! Suokit ovat todella ihmisläheisiä, joten yhteistyö sujuu mainiosti!

  VastaaPoista
 97. Todella hyvä kirjoitus! Itse pidän myös suomenhevosista, ratsastuskoulullamme on 3. Kaikki todella osaavia ja kilttejä. Yhden kanssa voi mennä vaikka piruettiä tai passagea :DD todella hienoja ovat!
  Sit vielä, minullakin on joulukalenteri blogissani ja huomisen luukussa on hauskimmat videot ja sellasta niin siellä on sun videoita :D halusin vain ilmoittaa ja linkkaan tähän blogini :)
  http://tiitishorselife.blogspot.fi/?m=1

  VastaaPoista
 98. Kiva postaus! :) Tallilla jolla käyn on yksi Suomenhevonen, menen sillä aina välillä. Lisäksi käyn aina joskus ratsastamassa tuttumme suokkia, eli kokemusta rodusta on. Jos pitäisi kuvailla Suomenhevosia kolmella sanalla sanoisin että ne ovat luotettavia, rohkeita ja suloisia. :)

  VastaaPoista
 99. Pakko sanoa että mitä oon livenä nähny ton wermeroosan nii se on kyllä upea hevonen! Taas maanantaina luultavammin nään sen täällä meiän tallilla valmennuksissa. Ja itsekkin vielä voin sanoa että en ole mikään suomenhevos fani, mutta silti koska on ylläpidossa semmonen ollut niin on nekin oikein kivoja pelejä. Ja erityisen rehtejä! Vajaan puolenvuoden aikana mitä heppa oli ylläpidossa ei heppa kieltänyt kertaakaan minulla vaikka hyppäsinkin sillä 110cm esteitä! ihana poni se oli ! :3

  VastaaPoista
 100. Minunlla on vain pari suokki kokemusta eka vikelsin toka olin kisa hoitajana. minkä kokoisi loimia Vote käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oon vikeltänyt suokilla:) Ja riippu merkistä 145-165

   Poista
 101. Ensin ajattelin että kamalan isoja jyrääjiä. Mutta kun hieman kasvoin ja pääsin ekaa kertaa Suomenhevosen selkään olin tunnin jälkeen ihan et vau mikä hevonen. Nyt lempihevoseni/luottohevoseni on Suomenhevonen.

  VastaaPoista
 102. Mulla on oma suokki Minttu. Se on kyllä ihana. Helkilökohtaisesti minä tykkään ratsastaa ja toimia suokkejen kanssa ne ovat ihan älyttömän ihania. Mintusta piti tulla ravuri mutta ei siitä sitä sitten tullu... Tää sun blogi on ihan paras!!

  VastaaPoista
 103. onko voitto jo klipattu

  VastaaPoista
 104. Sul on paras blogi! (: Ihania kuvia ja ihania postauksia.. :D Mullakin on suokki ja on kyl ihana, mut tosi reipas <3 :3 jja onks Sini kisannu ikinä ja tuleeks siit esteratsastaja? :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) On kisannut puomiluokassa pienenä ja eise ole kovin innokas edes ratsastamaan

   Poista
 105. ihania blogeja olit linkittänyt.

  VastaaPoista
 106. Itse rakastan suomenhevosia ja olen niillä jo ihan pienenä mennyt. Varsinkin suomenhevos-oriit on sulattaneet sydämmeni:) Tuttuni suokkiori, jolla ratsastin paljon ja opin luottamaan siihen 100% vaikka ori olikin erittäin välillä orimainen ja pelottava, kuoli tänä vuonna ähkyyn ja nyt en ole päässyt hetkeen aikaan suokeilla ratsastelemaan. Ikävä on sitä ihanaa mustaa oria jonka kanssa sai vain laukata eteenpäin <3

  VastaaPoista
 107. Itse hoiden suomenhevosruunaa. Olen aina ollut suomenhevosten kannalla,juuri tuon ihanan luonteen takia. Oli tosi mukavaa kun julkasit tällasen postauksen! Alkoi melkein itkettämään nuo tarinat

  VastaaPoista
 108. Ihana postaus! :) Itse rakastan suokkeja nykyään, oikeastaan suokit on aina viehättänee, mutta ei mulla oo enne ollu mitää suokikki rotua. Mutta kun viime syksynä aloin käymään eräällä suokkeja kasvattavalla tallilla, rakastuin suokkeihin täysin!<3 Nykyään, jos meen entisellä lempparihevosellani (joka ei ole suokki, vaan joku:D en tiiä sen rotua)se tuntuu tosi epäluottevalta ja "heikolta".. :D Kun on puksutellu puteilla menemään, muut tuntuu tosi epäluotettavilta ;D Suokit ovat niin rehtejä,rauhallisia ja luotettavia<3! :)

  VastaaPoista
 109. Suokki on ollut ykkäsrotu ihan alusta alkaen ja omaan ratsastusuraan mahtuu tosi paljon erilaisia suokkeja. Ratsastuksenkin aloittelin suomenhevosen kyydissä. Suokit on kyllä ihan ykkösiä ja niihin voi aina luottaa !

  VastaaPoista
 110. Suokit ovat kyllä todella ihania, muttei mun juttu. Ratsastelen kyllä välillä kummini suokilla:)


  http://life-with-the-unicorn.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 111. mulla tulee vuodenvaihteesta kuvioihin mukaan suomenhevonen ja tarkotuksena ois alkaa treenaamaan tavotteellisesti, mitään käsitystä ei sinänsä suomenhevosista oo mutta tää postaus anto kyllä positiivisen kuvan mun tulevasta ratsusta ja löyty varmasti uus blogi seurattavaksi :)

  VastaaPoista
 112. Nyt kun sulla on jo hyvän aikaa ollut tuo, että bannerit ja ultsat maksaa, niin kuinka paljon niiden pyynnöt on vähentyny? <niinku että tuleeko niitä enää paljon niin kuin 5-10 tms?

  VastaaPoista
 113. Minusta suomenhevoset ovat ihania, koska suokit ovat upeita, monikäyttöisiä, luotettavia, varmoja, nöysriä ja ennenkaikkea mahtavia työtovereita :)

  VastaaPoista
 114. Suokit on kyllä tosi ihania :) Ite en oo kauheen usein suokilla mennyt, mutta vaikuttaa tosi nöyriltä ja varmoilta hevosilta!

  VastaaPoista
 115. mun mielestä suokit on tosi kivoja :)
  teetkö muuten sellasta postausta minkä teit marraskuun alussa sen lokakuun kootut ? :)

  VastaaPoista
 116. Vau! l
  Luin kokonaan tämän koska oli niin kiinnostava! Minä kunnioitan Suokkeja ihan kympillä!

  VastaaPoista
 117. Tää oli tosi kiva! Mulla on itsellänikin suokki ja ratsastuskoulussa missä käyn on muutaman ponin lisäksi vaan suosikkeja ja kaikki niin erilaisia että kyllä huomaa rodun monipuolisuuden. Ärsyttää vaan aina kisoissakuunnella kun muutamien suusta tulee kommentteja: "aa toi on suokki no ei toi sit voi voittaa" tai "mä en tajuu miten toi kehtaa tulla suokin kanssa tänne kunnon hevosten keskelle ku ei tuollaisilla perus suokeilla voi pärjätä", vaikka todellisuudessa suokit on niitä mitkä ei niille erikouesteille yleensä kiellä. Mutta tykkäsin tästä paljon! :)

  VastaaPoista
 118. Suomenhevoset ovat parhaita! :) Olen ratsastanut 2vuotta suokkitammalla, parempaa rotua ei ole olemassa! :) <3

  VastaaPoista
 119. Tosi kiva postaus ! :) Itse käyn suokki tallilla :) Tallilla on myös pari muutakin rotua, mutta suomenhevosilla mennään yleensä ja tallilla niitä myös kasvatetaan. Niin ja vakio kisa hevosenani toimii suomenhevonen enkä ole ratsastanut piiiitkään aikaan muun rotusilla hevosilla :D

  VastaaPoista
 120. Tallilla jolla minä kävin,oli suomenhevonen Balle,ballella oli cushing tauti,kaikki haukkuivat sitä rumaksi ja se ei ollutkaan ikinä tuntikäytösä,vaan seisoi laitumella katselemassa tuntia,kerran tunnilla katsoin surullisena balle,ja ajattelin että alan ratsastamaan sillä,hyppäsin selkään ja meillä synkkäsi tosi hyvin! Olen ratsastalleut sillä tosi paljon ja olemme kokeneet yhdessä kaikkea,mutta kaikki hauska loppuu aikanaan.. Saavuin tallille ja huomasin että Balle oli hävinnyt,tallinomistaja kertoi että se oli viety eläke kotiin.. Sitä surunmäärää,mutta kaikesta selvittiin,kuitenkin Balle on paras <3
  Ja tää sun blogi teksti oli aika hyvä,tykkäsin! :)

  VastaaPoista
 121. Tykkään tosi paljon suokeista. Kävin n. 5 vuoden ajan ratsastamassa pikku suokkitallilla, mutta tallista paljastui ikäviä asioita joten en halunnut enää jatkaa siellä. Nyt mulla on ollut puolen vuoden ratsastustaukoa ja kiva talli ois nyt hakusessa missä vois taas jatkaa.

  VastaaPoista
 122. Suomenhevonen, kuten kaikki muutkin eläinten rodut, kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Ihan vain vinkkinä tulevaisuuden varalle ! Hyvä postaus kuitenkin (:

  VastaaPoista
 123. Meillä on kotona aina ollut vähintään yksi suomenhevonen ja nytkin on neljä suokkia kotona. Kokemusta ei oikeastaan ole ratsastusmielessä suokkeihin paljo yhtään, mutta ravimielessä on enemmän. Minulla oli myös noin reilu vuosi sitten suomenhevosvarsa.

  VastaaPoista
 124. voitko tehä my dayn

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.