Täydennystä kuvauskalustoon + kuvausvinkkejä

lauantai 9. marraskuuta 2013

Nyt paljastuu se mitä tein jokin aika sitten Helsingissä, asiaa on spekuloitu jo ihan hevostalli.netin puolellakin. Minut valittiin nimittäin mukaan Indiedaysin  ja Olympuksen järjestämään upeaan kampanjaan, jonka ansiosta saatte nyt vihdoin niitä valokuvausvinkkejä, joita on paljon minulta toivottu koko blogihistorian ajan. Tässä postauksessa kerron tarkemmin Olympukselta saamastani kamerasta sekä siihen liittyen muutamia kuvausvinkkejä.

Helsingissä olin Indiedaysin tiloissa Olympuksen järjestämässä valokuvauskoulussa. Oli kiva tavata Indiedaysin porukkaa sekä muita bloggaajia, joiden muutaman blogeja olen jo pitkään lukenut. Meitä oli kouluttamassa valokuvaaja Matti Sulanto, paikalla oli myös Olympuksen edustaja. Saatiin siis todella hyviä vinkkejä, miten juuri tällä kameralla saa kivoja kuvia.Tämä pieni ja söpö valkoinen kamera oli täydellinen lisäys kuvauskalustooni. Kamera on ennen kaikkea pieni joten sen jaksaa raahata mukaan ihan minne tahansa. Kameraa saa myös vähän erikoisemmissa väreissä kuten punaisena. Malliltaan tämä minun on E-PM2, tarkempia tietoja voi lukea täältä. Kameran mukana tuli Olympuksen M.14-42mm F3.5-5.6 II R -objektiivi sekä muistikortti, jonkalaiseen en ole ennen törmännyt. Johtoja ei tarvita näköjään nykyaikana mihinkään, sillä voin langattomasti siirtää muistikortilta kuvia esimerkiksi puhelimelle tai konelle muistikortin avulla. Todella kätevää! Käyttöä helpottaa kamerassa oleva kosketusnäyttö, joka on osottautunut yllättävän käytönnölliseksi vaikka aluksi hieman epäilytti.


Yksi ominaisuus, mitä ollaan Pinjan kanssa kaivattu hirmu paljon löytyy nyt tästä kamerasta. Nimittäin automaattisesti tarkentava video!! Ja se oikeasti toimii! Miten helppo kuvata kun ei tarvitse koko aikaa säätää käsitarkennuksella onko se video nyt tarkka vai ei, kamera hoitaa sen puolestani. Tulette saamaan nyt enemmän videoita, juurikin tuon mukana kantamisen helppouden vuoksi ja tietysti on miellyttävämpi videoida kun kamera hoitaa lähes kaiken puolestani.

Kaikki alla olevat esimerkki kuvat on otettu saamallani Olympuksen E-PM2 -kameralla, jossa on Olympuksen M.14-42mm F3.5-5.6 II R -objektiivi. Tosi kivoja kuvia tolla saa, vaikka pieni koko voikin hämätä ;)

ISO-herkkyys
 aukko f/4.6 suljinaika 1/400 ISO20000
Ylläoleva kuva on ihan ensimmäisiä kuvia kyseisellä kameralla. Kuvasin ratsastuksen jälkeen melko hämärässä tallissa Voiton sateessa kastunutta turkkia. Muita asetuksia en kovin ajatuksella sääänyt, testailin vain kuinka suureksi kameran ISO-arvoa voi säätää. Meidän Canonillahan ei kovin suureksi voi tuota herkkyyttä laittaa, muuten kuviin tulee kohinaa eli kuva näyttää rakeiselta. Olympyksellä sai asetettua ihan hurjan suuren ISO-arvon, eikä kuva kohise juuri ollenkaan ainakaan tässä tilanteessa. Kohinaa ei välttämättä havaitse vielä kameran näytöllä, joten pitää vain kokeilla ja opetella. Lähes poikkeuksetta kuvaan itse automaattisella ISO-arvon valitsimella, jolloin ei tarvitse huolehtia kuvien laadusta. Joskus, kuten tätä kuvaa ottaessa, on pakko sitä kuitenkin säätää saadakseen mustasta hevosesta hämärässä kuvan, jossa näkyy edes jotain. Tiivistettynä: Mitä suurempi ISO-arvo sen valoisampia kuvia, mutta ISO-arvoa kasvatattaessa kasvaa myös kuvan mahdolliset virheet esim. kohina/rakeisuus. Kannattaa kameran automatiikan antaa hoitaa kyseisen arvon säätäminen.

SULJINAIKA
aukko f/3.5 suljinaika 5 ISO 200
Tämän kuvan otin Olympuksen S-asetuksella, jossa voi säätää suljinaikaa. Yleensä pyrin kuvaamaan mahdollisimman nopealla suljinajalla, jotta liike pysähtyy. Tällä kertaa halusin kuitenkin liikkeen jatkuvan enkä pysähtyvän, joten säädin suljinajaksi 5. Yleensä näin pitkällä suljinajalla ei kannata käsivaralla kuvata vaan parempi hakea jalusta, sillä käden tärähdykset näkyvät kuvassa vaikka pitäisikin omasta mielestään kättä paikallaan. Taskulamput tai muut tähtisädetikut yms. tuovat kivaa lisää kuvaan ja niillä voi esimerkiksi kirjoittaa tai piirtää jotain. Tässä kuvassa Pinja on pelkästään heilutellut lamppuja ja itseään epämääräisesti, joka sekin näyttää melko kivalle. Kannattaa kokeilla! Tiivistettynä: Suljinaikaa säätämällä voi vaikuttaa liikkeen pysähtymiseen. Mitä pidempi suljinaika, sitä enemmän kameraan pääsee valoa, mutta liike ei pysähdy vaan jatkuu yllä olevan kuvan tavoin. Mitä lyhyempi suljinaika, sitä vähemmän kameraan pääsee valoa, mutta liike pysähtyy.


AUKKO
Aukko f/3.5 Suljinaika 1/30 ISO1600


Aukkoa säädettäessä vaikutetaan kameraan pääsevän valon määrään sekä taustan sumeuteen. Mitä pienenpi on aukon luku, sitä sumeamman taustan kuvaan saa. Tietysti asiaan vaikuttaa myös se, kuinka kaukana kuvattava kohde on sumennettavasta taustasta. Kaikilla objektiiveillä aukkoa ei voi säätää kovin pieneksi ja Olympuksen mukana tulleella objektiivillä suurin mahdollinen aukko on f/3.5. Aukko vaikuttaa ennen kaikkea myös kuvan valoisuuteen, sillä säädetään kuinka paljon valoa kameraan haluaa. Kannattaakin pimeässä kuvatessa laittaa aukko mahdollisimman suureksi, jolloin kamerassa säädettävä luku on mahdollisimman pieni. Epäloogista ainakin mun ajattelun mukaan.. Tiivistettynä:  Aukkoa säätämällä vaikutetaan taustan sumeutueen sekä kameraan pääsevän valon määrään. Pimeässä kannattaa laittaa aukko siis mahdollisimman suureksi, jotta kameraan pääsee paljon valoa.

 JA NÄMÄ KAIKKI KOLME YHDESSÄ
aukko f/3.5 suljinaika 1/125 ISO 4000

aukko f/3.5   suljinaika 1/125  ISO2000

Yllä olevat kuvat on otettu pimeässä pelkästään kentän valojen luodessa hevosiin paikoitellen melko kirkkaankin valon. Hämärässä kuvatessa on omat vaikeutensa, uskon ettei kovin moni kamera saa automaattiasetuksilla hämärässä varsinkaan liikkuvasta hevosesta hyvää kuvaa, siksi olenkin säätänyt kaikki asetuksia käsin. Aukon laitoin mahdollisimman pieneksi numeroksi eli suureksi aukoksi, jotta saisin paljon valoa kuvaan. Kameran mukana tulleen objektiivin suurin mahdollinen aukko on f/3.5, jollakin toisella objektiivillä luku voi olla vielä pienempi. Suljinaikakin on molempia hevosia kuvatessa sama. Voittoa joka uppoaa todella helposti pimeyden sekaan olisin mielummin kuvannut vieläkin pidemmällä suljinajalla, jolloin kuviin olisi tullut hieman lisää valoa. Voiton liikehtiessä kuvat kuitenkin heilahtivat pidemmällä suljinajalla, joten oli pakko säätää suljinaika takaisin 1/125. ISO-arvon nostin Voiton kohdalla suuremmaksi kun Lillin, jotta saisin Voittoon lisää valoa. Pientä häiriötä suuresta herkkyydestä johtuen voi jo havaita Voiton kuvasta. Mahdolliset häiriöt välttääkseni kuvasin Lilliä pienemmällä herkkyydellä, koska kuvat onnistuivat ponin valkeasta väristä johtuen näilläkin asetuksilla hyvin. Tiivistettynä: Asetukset pitää säätää tapauskohtaisesti, pelkän yhden arvon säätäminen ei vaikeissa olosuhteissa riitä. Aukko, suljinaika ja ISO-herkkyys oikeilla säädöillä mahdollistavat yhdessä parhaan mahdollisen kuvan. Varsinkin hämärässä kaikkien kolmen säätämisen tärkeys korostuu, helpommissa olosuhteissa usein aukon tai/ja suljinajan säätäminen riittänee.
 

SALAMALLA KUVAAMINEN
aukko f/3.8 suljinaika 1/250 ISO200
 
Kuvaan itse todella harvoin salamalla, sillä yleensä kuvista ei tule kivannäköisiä kameran normaalilla salamalla. Olympuksessa on se kätevä ominaisuus, että salaman voi irroittaa kamerasta silloin kun haluaa. Näitä vesikuvia ottaessani kuitenkin kuvasin salamalla, koska mielestäni liike pysähtyy silloin parhaiten ja tälläisissä kuvissa salama ei edes "pilaa" kuvaa. Kuvasin asetuksella, jossa säädin pelkästään aukkoa. Oikeastaan olisin voinut kuvata lähes millä vain asetuksella, mutta kamerassa oli kyseinen asetus päällä. Värjäsin veden elintarvikeväreillä, en suinkaan siis photoshopannut ;)


SEKALAISIA KUVIA OLYMPUKSELLA
aukko f/4.5 suljinaika 1/250 ISO 1600
  Kuvassa sekoitin vesilasiin jauhemaisia elintarvikevärejä, jotka sitten sekoittuivat hienosti vedessä. 

 
aukko f/5.2 suljinaika 1/200 ISO1600

aukko f/3.5 suljinaika 1/1600 ISO2000
 Ennen ylempänä olevien salamakuvien ottamista kokeilin kuvata ilman salamaa. ISO-arvo on kyseiseen valoon nähden liian suuri, joten pientä rakeisuutta on nähtävissä. Suljinaikakin on ehkä hieman turhan nopea, mutta pysähtyypähän kuva ainakin hyvin. Pidättekö te enemmän ilman salamaa otetusta vai salamalla otetusta vesikuvasta?
aukko f/5.6 suljinaika 1/50 ISO6400

Jaa oma kuvausvinkkisi tai äänestä lempparikuvaasi täällä. 
 Kilpailun osallistumisohjeet ja tarkemmat tiedot löydät sivulta. Kamera-aiheisia palkintoja luvassa sekä äänestäjille, että oman vinkin jakaneille


Toivottavasti puhuin ihan asiaa noissa pienissä info-pläjäyksissä. Itse en ole mikään valokuvauksen ammattilainen, varsinkaan selittämään näitä asioita. Välillä voi termit mennä vähän väärin tai tulla sanottua jotain väärää, korjatkaa jos arvelette mun selittäneen ihan sekavia.
203 kommenttia

 1. Oi Wau mikä yllätys!! Onnea uudesta kamerasta!

  VastaaPoista
 2. Onnee! Mitä kameraa suosittelisit jo 3-vuotta kuvanneelle heppa/koirakuvaajalle? (:

  VastaaPoista
 3. Todella kivoja vinkkejä varmasti hyödyllisiä :)

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia ! Harkitsen tuon saman kameran ostoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä suositella, vielä pitäisi itse hankkia joku parempi objektiivi niin tulis vieläki kivempia kuvia:)!

   Poista
 5. tosi kivoja kuvia ! söpön pieni kamera ja mahtuu kaikkialle mukaan ;)

  VastaaPoista
 6. Tosi hyvä postaus! Ja joo olen nopea lukija :d

  VastaaPoista
 7. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. oliko tää siis se iso salaisuus mistä puhuitte ja jossa oot kateellinen suunnitelman yhdestä osasta pinjalle??? :OOO jos oli niin itken pettymyksestä..........mut ihan kiva kamera!!!!!:)))))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eii, kuule tää oli yks niistä kolmesta ja toi Pinjan juttu on ihan eri ja ei sitä olla nyt ees suuniteltu :D

   Poista
  2. Millon paljastatte sen??

   Poista
 9. olipas hienoja kuvia! Tästä oli apuu!:)

  VastaaPoista
 10. Siis en lukenu kokonaan vielä. Katoin eka kuvat ja sit luin jonku aikaa

  VastaaPoista
 11. Todella kivan näköinen kamera :)! Onko parempi kuin Canon ;)? Tuliko sulle muita putkia tuohon mukaan? Itse niin haluaisin tuollaisen, ja tämä Olympuksen kamera näyttää todella hyvälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä nyt on vähän vaikea verrata, hinnassakin kun on tuhannen euron ero:D Tuli vain toi normaali minkä mainitsin tekstissä, pitäisi varmaan ostaa joku parempi yleensä kameran mukana tulleet perus obsut ei oo ainakaan canoneissa hyviä, vaikka tolla kyllä sai ihan kivoja kuvia:D!

   Poista
 12. kuin sä sait taas uuden kameran.........

  VastaaPoista
 13. kiva kamera mut ei oo kunnollinen järkkäri niin en ite ois halunnu tollasta vaik oisinki saanu ilmaseks.........-.- mut kiva postaus :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos se ei ole ulkonäöltään samanlainen, mutta laadultaan aivan samankaltainen? :'D

   Poista
  2. Tuo on järkkäri: "Järjestelmäkamera on kamera, jossa kameran eri osat, etenkin sen objektiivi, ovat vaihdettavissa kuvaustarpeiden mukaan". Usein ulkonäkö hämää, itsekkin ajattelin ensin että täähän on joku pokkari, mutta jos en olisi kertonut, että kuvat on otettu tällä olisitko huomannut? Et.

   Poista
  3. Mitä väliä sillä on onko se järkkäri vai ei.. En tajuu sun logiikkaa XD ihan samanlaatusia tulee :D

   Poista
  4. jos luulet oikeesti et pokkarilla ja järkkärillä on sama laatu niin nauran sulle ano XD

   Poista
  5. en mä sitä tarkottanukkaa vitun tyhmä :D vaan sitä että järkkärillä ja tolla olympus kameralla tulee aikalailla saman laatusia kuvia, tosin pitää osata jotain kuvaamisestaki xd

   Poista
  6. No kummatkin on järkkäreitä niin ehkä siksi!

   Poista
  7. Upeita kuvia ja tosi hyödyllinen postaus!
   Tietääkseni nää Olypus Pen kamerat on ns. "puoljärkkäreitä". Ei siis ihan järjestelmäkameroita mut ei kuitenkaan pokkareitakaan. Ainakin niitä sellasina taidettiin mainostaa kun omani ostin.
   Itekin olen nyt jo kolme vuotta omistanut Pen kameran (E-PL1) ja todella tyytyväinen olen ollut. Objektiivien määrä sen kun vaan kasvaa ja kamera todella tulee otettua vähän joka paikkaan mukaan, kun laukkuun hyvin mahtuu.

   Poista
 14. Missä noita myydään

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus! Jee, enemmän videoita :)

  VastaaPoista
 16. Waaau mite sulonen kamera toi on! :) Hintahaarukka....??

  VastaaPoista
 17. ite tykkään enemmän salamalla otetusta vesikuvasta! :) ja milloin se myday mistä puhuit tulee tänne blogiin? :)

  VastaaPoista
 18. Ohhoh miten hurjia ISO-arvoja oot käyttäny :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten sanoin tossa normaalijärkkäri ei pystyisi tähän, mutta Olympuksella pystyy nostamaan ihan todella suuriksi nuo ISO-arvot:)

   Poista
 19. Mitäs tapahtuu vanhalle kameralle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan normaalisti me sillä kuvataan, näitä käytetään vähän eri tarkoituksiin :) Ja tähän pitäisi ostaa joku kunnon objektiivi, jos aikoo jotain valmennuksia/kisoja kuvata.

   Poista
 20. Kui paljo tuo maksaq

  VastaaPoista
 21. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus!!:)

  VastaaPoista
 22. Tossa 3. kuvassa lukee, että isoherkkyys 20000? Ei taida olla? Varmaan tarkoitat 2000? Saa muuten olla aika reippaat isoarvot tuossa kamerassa. :DD Mutta aika hauskan näköinen vempain, itselleni tunnen kuitenkin turvalliseksi ihan nykyisen Nikonin =)

  Ihanaa ois itekin päästä tollaiseen kuvauskouluun, vaikka tiedänkin nuo asetukset aikalailla, mutta ammattilaisen käsissä saa aikaan parhaan tuloksen! Huikee juttu, innolla odotan muidenkin salaisuuksien paljastushetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiku katoinkin tuolta verkkokaupan sivuilta! HÄH?! Miten voi olla noin isot ISO-arvot! Ihan hulluu :ooo Pitäisköhän sitä iteki ruveta miettii tollasen hankkimista... Tollahan voi kuvailla sit niinku ihan pimeessä.... Huhhuh

   Poista
  2. Jep itsekkin olin ihan ihmeissäni noista ISO-arvoista!:D

   Poista
 23. Onko noita kameroita ihan myynnissä jossain ?:) kivan näkösii kuvii tulee:)

  VastaaPoista
 24. onko parempi ku canon 7D ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylhäällä vastasinkin jo, että näitä ei voi oikein verrata ovat sen verran erihintaluokan kamerat :D

   Poista
 25. Todella hienoja nää kuvat !! :D mun kaverilla on toi sama kamera on todellakin hyvä kun tarkentaa itse videolla ja saa paljon erillaisia kuvia ja eri värisiä ! :)

  VastaaPoista
 26. Tosi hienoja kuvia ja kiva postaus:) tästä sai paljo vinkkejä!:) ja sulla on tosi kiva blogi:)

  VastaaPoista
 27. Ei vitsi oot onnekas ku sait ton kameran! :oo Teit mut taas lisää kateellisemmaks! :D

  VastaaPoista
 28. Kuten facebokissa arvelinkin, jotain yyberhienoa yhteistyöjutskaa XD sait ton siis ilmaseks, pikkasenko siistii ;o

  VastaaPoista
 29. Ihana postaus ja mahtavia kuvia!

  VastaaPoista
 30. Mulla on Olympys 1000 :) ja aivan mahtava kamera! miun mielest saa jopa parempii kuviin kun järkkärillä :)

  VastaaPoista
 31. En löytänyt tuolta sivulta mitään miten voisi äänestää? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänestys ja kilpailu aukeavatkin vasta ensi viikolla, infoan siitä sitten :)

   Poista
 32. Millä asetuksilla kuvaat maneesissa? Mikä "kirjain", mikä iso, mikä aukko ja kaikki muut asetukset?:) ja oli muuten tosi kiva postaus, ja tykkäsin tosi paljon tosta voiton pää kuvasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla melko samoilla millä hevosten silmäkuvat on pimeässä otettu, riippuu ihan kalustosta ja maneesista mitkä asetukset laittaa, joten ei voi oikein sanoa mitään tiettyjä:) Mutta siis perusidealla, aukko mahdollisimman suureksi eli pieni luku, suljinaika sen verran suureksi että saa tarkkoja kuvia ja ISO-arvo niin isoksi kun kameralla voi ottaa :)

   Poista
 33. Noi on muute oikeesti törkeen hyviä kuvia ja ei toi iso iso-arvo näytä pahalta yhtään! turhaan kauhistelin eilen :DD

  VastaaPoista
 34. vähän hassua.. että sun suuri yllätys oli sun kamera... että itsekkyys kohdilla (::

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tiia kertoi aiemmissa kommenteissa jo että tämä oli vaan yks niistä kolmesta:)!

   Poista
  2. No jos ei osaa olla iloinen muiden puolesta, ovat ne muutkin itsekkäitä yllätyksiä.

   Poista
 35. Aivan ihana postaus ja kuvat olivat todella laadukkaita! Olet kyllä onnekas kuinka hyvän kameran sait. Onhan siinä eroa järkääreihin, niinkuin mainitsit, niin ISO-arvo on järkkäreissä "huonosti" säädettävissä.
  ISO-arvon kanssa on kuitenkin kiva "leikkiä" :D

  Mä kelailin tätä sivua ja katselin kuvia, niinkuin aina :DD saan sun kuvista ja postauksista jotenkin inspiraatiota, siitä kiitos sinulle. En ennen kuvitellutkaan, että voisin harrastaa valokuvausta ja pitää siitä niin paljon.
  Mua innhottaa kauheasti kun otan kivan lähikuvan esim. kukasta tai jostain korun riipuksesta niin kuva näyttää kamerassa todella tarkalta ja näyttää siltä, että asetukset ovat olleet just' eikä melkein, niin sitten kun siirrän kuvan innoissani koneelle, huomaan, että kuva on "rakeinen" ja epätarkka :(
  Kuvaan siis Canon EOS 1100d kameralla.

  Olisiko sinulla neuvoa, kuinka saisin pimeällä kentällä (kuitenkin on valot) niin tarkkoja kuvia. esim. kun laukkaan ja haluaisin hyvän kuvan, on kuva ihan sumea ja epätarkka... Osaisitko auttaa? Millaisia asetuksia suosittelisit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun saat inspiaatiota mun blogista:) Noita postauksen vinkkejä vaan soveltamaan eli siis perusidealla, aukko mahdollisimman suureksi eli pieni luku, suljinaika sen verran suureksi että saa tarkkoja kuvia ja ISO-arvo niin isoksi kun kameralla voi ottaa.

   Poista
 36. Mitä toi aukko tarkottaa?haluun oppii kuvaan,mut en oikee osaa sääätää kaikkew..:/ ihania juvia!! Varsinkin noi noppakuvat♡onko tou parempi ku 7d?kumpi kalliimpi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos et noia mun selityksiä tajunnut niin täällä kerrotaan jotain: http://fi.wikipedia.org/wiki/Valotus
   7D on n. 1000euroa kalliimpi :)

   Poista
  2. 7D:n saa kyl nykyisin jo alle tuhannella

   Poista
 37. Ihana postaus, ja täytyy kiittää tästä kans. Löysin uusia ulottuvuuksia omasta kamerastani ;) <3 Kiitos!!

  VastaaPoista
 38. Ihania kuvia kaikki ja tykkäsin enemmän salamalla otetuista vesikuvista :)

  VastaaPoista
 39. paljon toi kamera maksaa suunnillleen ? :)
  ihan super ihania ja hienoja kuvia ! vau !

  VastaaPoista
 40. onko sinusta väliä et onks objektiivissa kuvanvakainta ? onks tei putkis sitä ? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein tiedä kun meillä on kaikissa tähän mennessä ollut, joen en osaa oikein verrata niihin joissa ei ole:)

   Poista
 41. Onnea sulle, näyttää olevan hyvä kamera :) Kivoja vinkkejä oli, niistä voi moni hyötyä paljon! Itse tykkäsin ehkä enemmin tosta ilman salamaa otetusta vesikuvasta, se rakeisuus jotenkin sopi siihen(aika harvinaista on, mutta joissakin tapauksissa mahdollista, uskomatonta kyllä :D). Toisaalta taas se salamalla otettu kuva oli kivemmasta kohdasta/kulmasta, koska veteen pudotettu noppa näkyi kivasti ;) Pidän muutenkin blogistasi, täällä on hyvät postaukset ja mahtavia kuvia, eikä tämä tuonut poikkeusta niihin :)

  VastaaPoista
 42. Ihana postaus! <3 Autto muaki tosi paljon tajuumaa kaikkii asetuksia ja säätöjä, vaik tiesinki niist jo jotai :D Mut tälläsii postauksii ois kiva saada lisää, siis mis "opetat" kameran käyttöö :) Mahtavat kuvatki viel! ;) Ainoo, mitä en ymmärtäny oli se, et miten sä ton kameran voitit. Ja voiks niit kameroit viel voittaa xd

  VastaaPoista
 43. Herranisä kuinka sä nykyään tienaat bloggaamisesta!! :o
  Monenko tuhannen edestä oletkaan jo tavaraa saanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä ja määkun luulin että yllätys olis jotain kivaa lukijoille , mutta ei:(

   Poista
  2. Tää oli yks niistä kolmesta yllätyksestä

   Poista
 44. Mullakin on Olumpys ja minusta se on hyvä kamera koska se on pieni ja sillä saa hyviä kuvia ja se ei maksa paljon jos vertaa johonkiin hyvään kameraan.

  VastaaPoista
 45. Paljon tällä on suunnilleen hintaa?

  VastaaPoista
 46. Kummalla kuvaat nyt sitten nykään?

  VastaaPoista
 47. Ihana postaus! Voisitko tehdä sellaisen postauksen jostain hepasta jonka teit silloin Iitasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos:) Voin koittaa tehdä Liljasta samanlaista, muita hevosia ei oikein ole kenestä voisin tehdä.

   Poista
 48. Mäkin tykkään kuvata ilman salamaa:D Mutta tosi kiva postaus! (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ainiin tuli vaan mieleen, et mua ja varmasti monia muitakin kiinnostais tosi paljon sellanen postaus, missä olis jotain vinkkejä maneesissa kuvaamiseen :D Vaikka jo tästäkin postauksesta oli kyllä apua! (:

   Poista
 49. Wau, hyvä postaus!. :) tiiäts sä mitää/suositteletko mitää halpaa ja hyvää järkkärii? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä voisin suositella pikatutustumisen jälkeen ainakin:)

   Poista
  2. No tuo on kyllä aika kallis

   Poista
  3. Misä löytää muka halvempia kameroita:D?

   Poista
 50. mää haluun teille yöksi!!!:DD no joo toi oli kyl ääliö kommentti. Mut joo en malta oottaa joulua ku sillon saan uuden järkkärin!:) Saan sen canon EOS1100D (: joka maksaa 295e. En saa yhtään sen kalliinpaa järkkärii vaik haluisin); sulla on onnee ku sait tollasen siistin kameran!

  VastaaPoista
 51. "Yleensä pyrin kuvaamaan mahdollisimman suurella suljinajalla, jotta liike pysähtyy." tarkoitat varmaan mahdollisemman lyhyellä ajalla? Esim 1/125 on lyhyempi aika kuin 1/2

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, tarkoitan mutta ilmaisin asian vain väärin :D

   Poista
 52. wau, onpa tosi kätevä! Tykkäsin eniten salamalla otetusta vesikuvasta :)

  VastaaPoista
 53. Ihana postaus mutta nyt kommentoin ihan jostain muusta :) kun yhdessä postauksessa kirjoitit että saatatte tehdä taas joulukalenterin mutta ette niin noloa. No tästä heräsinin ajatus että miksi? Tarkoitan että vuoden 2011 ja 2012 joulukalenterit olivat täydellisiä! Hauskoja ja ihania :) toivon että teette taas yhtä " nolon" eli hauskan kalenterin!❤ se vielä piti sanoa että aivan MAHTAVA blogi en ikinä tule löytämään parempaa! Te ootte pinjan kanssa ihan hirveen hyviä kirjottamaan ja kuvaaman ja kaikkea mahdollista❤❤❤ mahdollisimman hyvää jatkoa Tiia!❤

  VastaaPoista
 54. Mulla oli ennen se E-pl 2 ja tykkäsin tosi paljon kun sen 10vnä sain niin oli tosi pieni ja kevyt järkkäriksi. 2011 ostin siihen sen 40-150mm putken ja tykkään vieläkin kuvata sillä vaikka on jo parempi nikonikin. Se pidempi putki on musta tosi hyvä vaikka nykyään tuntuu tosi pieneltä sigman 70-300:taan verrattuna :D hienoja kuvia!

  VastaaPoista
 55. Hei jes! En ole koskaan jaksanut kokeilla tuon oman masiinani kanssa mitä kaikki asetukset tarkoittaa yms. joten tästä oli hurjasti hyötyä, vaikkei itsellä juuri tuota kameraa olekaan! Nyt vain metsästämään inspistä ja hyviä kuvauskohteita. Tulisipa tänne etelään viimeinkin lunta tai edes pakkasia niin saisi kuurakuvia :)

  VastaaPoista
 56. Olet kyllä ihan älyttömän taitava kamerankäyttäjä, ja oot varmasti nähnyt tosi paljon vaivaa saadaksesi tämmöisiä kuvia blogiin. Esimerkiksi kirjoitit lisäänneesi väriä veteen, ettet ole muokannut kuvaa photoshopilla. Ja hienoa jälkeä todella aikaan oletkin saanut! Ihailen sua tosi paljon, ja sun kuvaustaitoja, sekä kuvanmuokkaustaitoja ja myös kirjoitustaitoja. Ja että jaksaa panostaa blogiin niin paljon.. Oot ihan huippu, ja olet kaikki reilut 6000 lukijaasi ansainnut. Kunnioitan sua todella, ja haluan vielä kertoa että teidän molempien blogit, sun ja Pinjan on kyllä niitä kaikkien aikojen parhaita, mitä oon lukenu. Huippua, oot paras mahdollinen esimerkki kaikille bloggaajille, kiitti että oot perustanu tän blogin meidän iloksi, saat olla ylpee itsestäsi.
  Ja KIITOS että jaat meille näitä ihania vinkkejä, Olet upea, Tiia!:-):-)<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos<3 Ihanaa kuulla tälläistä jaksaa taas bloggailla uudella innolla!

   Poista
 57. Mä luen tän paremmin huomenna kun on aikaa, kun kuvaus kiinnostaa:)! Mut ekan kappaleen luin ja sanon vaan että mm Nikonin D3100 saa myös punaisena jos tilaa Suomessa Nikonin sivuilta:)

  VastaaPoista
 58. Itse en pidä valokuvauksesta. ajattelen että se on turhaa näpertelyä enkä ymmärrä mitään valokuvausneuvoja. mutta nyt olen alkanut miettiä että bloggaamine olisi kivaa jos olisi jokin aihe ja siis pitäisi alkaa ottamaa kuvia jne. ja nyt kun luin tän niin tahtoisin ostaa tuon kameran. Tiivistettynä ( ;D ) : Sait minut käännytettyä vihaajasta valokuvaajaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee kiva kuulla:) Se on kyllä oikeasti kiva harrastus johon ei tarvitse sitoutua!

   Poista
 59. Näyttää kyllä tosi näpsäkälle pelille! Harmi kun ei vaan ole varaa :( Mut noista sun kuvaus vinekistä miten saa pimeässä hyviä kuvia on varmati tosi paljon apua kuhan saadaan oma kamera kuntoon (ottaa aina mustavalkoisen kuvan jos laitta jonkun säätoasetuksen) Kokonaisuudessaan tosi hyvä postaus!

  VastaaPoista
 60. Kivoja kuvia! Tää nyt ei kyllä tähän ihan liity, mutta katoin jotain sun kuvia facebookista, vanhimmasta päästä. Sinne on yks kommentoinu sulle pahasti, vaikka kaikesta päätellen sä oot ollu sille siihen aikaan (ainakin siis mitä päättelin, kun tylsistyksissäni stalkkasin). Tuli vaan mieleen, että ompa maailma loppujen lopuksi pieni :D Tuo samainen ihminen on viemässä multa nyt yhtä hevosta alta, aikoo mennä sillä valmennuksiin talven ajaksi ja varmaan kisaa kesällä. :/ Mutta mulla on onneks vielä pari pollee alla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja siis minä asun melkein eri puolella suomea kuin sinä. :D

   Poista
 61. Onko toi kamera monimutkainen käyttää? :) Harkihen ton hankkimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole, tosi helppo oli oppia varsinkin kun se kouluttaja oli neuvomassa:)

   Poista
 62. Noi salamalla otetut vesikuvat on tosi siistejä! Aijai nyt pitää päästä ihan itekkin kokeilemaan!

  VastaaPoista
 63. Wow! Mikä kamera!! Oots tosi hyvä kuvaaman:-)

  VastaaPoista
 64. Vau, on kyllä hieno kamera! :o Ja noi kuvat on ihan tosi hyviä, osaat kuvata tosi hyvin :) Tosi hienoa että oot saanu tollasen tilaisuuden päästä tuohon kampanjaan.

  jadeslifestyle.blogspot.fi

  VastaaPoista
 65. Juu nuo vesikuvat on munkin lemppareita!

  VastaaPoista
 66. Nää oikeesti auttoi paljon, kiitos! :) tiedätkö, onko suljinaika ja valotusaika sama asia? omasta kamerasta (canon eos 1100D) en ainakaan löytänyt suljinaikaa mutta valotusaika oli.

  VastaaPoista
 67. Mulla käytössä olympus PEN mini E-PM1 ja tykkään kyllä : ) Mulla sai jollain asetuksilla ISO:n lähemmäs 3000 joten aika isoilla isoilla mennään verrattuna canoneihin : D Ja tuo itsestään tarkentava video on mahtava asia, mitä tällä vajaan puolen tunnin videoinnilla on tullut huomattua.

  Videoinnissa ainut miinus täältä suunnalta on äänen katoaminen koneelle siirrossa. Toisaalta en ole kokeillut johdolla ajaa että onko vika siinä vai missä...

  Mielenkiinnolla odotan mitä tykkään olympuksesta.

  http://fewstepsfromhere.blogspot.fi / http://jennijapate.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla kyllä siirtää äänenkin, vaikka äänen laatu ei ole niin hyvä kun Canonissa:)

   Poista
 68. voitko tehdä joskus sellaisen postauksen jossa on kaikki bannerit jotka on ollut blogissasi joskus?

  VastaaPoista
 69. Tykkäsin ehkä itse enemmän salamalla otetusta kuvasta siis se noppa juttu :D ja tosi kiva postaus koska oon aatellu hankkii ton kameran nii sain ainakin varmuuden että on hyvä :)

  VastaaPoista
 70. tää oli hirmu kiva postaus! aika söpön pieni kamera :P

  VastaaPoista
 71. Kun katoin ekan kerran tota kameraa nii luulin sitä jokskuks 1900- luvun kameraks. Onneks luin vähän tarkemmin mitä ajattelin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunittelussa on haluttukkin varmaan tarkoituksella tehdä tuosta vähän tollanen vanhemman olonen :)

   Poista
 72. Aivan ihania kuvia!! Tykkäsin itse salamalla otetusta vesikuvasta enemmän. :)

  VastaaPoista
 73. Itse olen miettinyt tässä ensimmäisen järjestelmäkamerani ostoa ja nyt kyllä aivan ihastuin tuohon sinun saamaan kameraan. Suosittelisitko tätä ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi vai olisiko esim. Canon EOS 600D parempi? Aivan hurjan ihania kuvia olet kyllä ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa kun ei henk. koht. kokemusta ole tosta 600Deestä :)

   Poista
 74. Ihana postaus! Varsinkin toi salaman kaa otettu vesi kuva<3. Mut mä oon aina halunnu järkkärin ja no vanhemmat ei anna ostaa ku en kuulemma tarvi, niii voitko auttaa mua mite saan ne uskoo et se oi hyvä? Te ootte ihania. Tulkaa joskus Ouluun. Ootteko ikinä käyny täällä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon huono keksimään mitään perusteluita, mutta kannattaa sanoa että se olisi hyvä harrastus siis valokuvaaminen :) Ja oon mä joskus pienenä käynyt.

   Poista
 75. onko tuo kamera toosi hyvä?? :)) aattelin ostaa jonkunlaisen kameran ??? löytäkö noita kaupoista ihan noin vaan ??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oon tuosta tykännyt, tietysti riippuu millaista ja minkä hintaluokan kameraa etsit :) Ja saa noita.

   Poista
 76. kiva tuo uus kamera! tehkää joskus sellanen videopostaus, mis vaihdatte taas hevosia ja hyppäätte jotain pientä, olis niin hauska nähä miltä se näyttää ku ootte menny niin paljo omilla hevosilla d: joo en osaa selittää XD tai sitte sillee, et sä menisit Lillillä ilman satulaa ja Pinja menis menis Voitolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinja meni juuri Voitolla, siitä tulossa ihan normipostausta:)

   Poista
 77. Hei oisko sulla jotain neuvoa, oon jo melkeen vuoden tän ongelman kanssa tapellu.
  Mulla on siis Canonin järkkäri, ja salamalla ku otan kuvaa, siihen jää _aina_ (luultavasti putken) varjo kuvan alareunaan, otti sitte kuvan mistä suunnasta tahansa. :/ Mulle on sanottu, et vastavalosuojasta se kyllä jättää ainaki sen varjon, mut ei mitään ideaa et millä ton sais pois. En uskois kameran/putken vaikuttavan niinkää paljoa, mut siis canonin 500D ja sigman 18-250mm putki käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa jännälle! Kannattaa viedä johonkin liikkeeseen, jos siinä kamerassa on vaikka vikaa.

   Poista
 78. Tiia jos aiot ostaa tohon olympukseen pidemmän objektiivin niin suosittelen 14-150 sillä se on jo tälläinen niin mieti minkälainen se on 14-300.
  http://www.donpedroboy.blogspot.fi/2013/05/kulumisiapaljon-tekstia-ja-uusi.html#comment-form

  VastaaPoista
 79. Mistä saa säädettyä aukkoa ja suljinaikaa, mulla sama kamera ja opettelen vasta käyttämään & saako sen putken manuaalille ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suljinaikaa yms saa säädettyä painamalla ensin menu, sitten esim M asetus niistä valikoista, jokaisen kohdalla lukee mitä niistä voi säätää. Aukkoa ja suljinaikaa pääsee säätämään kun painaa kuvaustilassa tota valikkonäppäintä ylöspäin eli +/- kohdasta ja muita juttuja painamalla OK-näppäintä. Ok- näppäimestä aukeaa valikko, jossa putken voi säätää manuaalille :)

   Poista
 80. Kuinka usein pesette teidän satuloita ja suitsia? Hieno kamera!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suitsia kerran viikossa, satulaa ei melkein koskaan:)

   Poista
 81. Unohtui kysyä, että mihin tarkoitukseen aiot tota kameraa käyttää? :) Kun vastasit jollekkin kommentoijalle että tuota Olympuksen kameraa käytetään vähän eri tarkotuksiin.

  jadeslifestyle.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Videoita ja kun tarvii pikasesti kameraa mukaan, sitten kun saan paremman putken niin varmaan varsinkin pimeessä kuvaukseen :)

   Poista
 82. Kiva postaus ja hieni toi banneri!! Voisitko tehä sellasen mydayn jossa näytät heppailuakin?

  VastaaPoista
 83. Tää oli tosi kiva ja hyödyllinen postaus, vaikka en tuota kameraa omistakkaan. Ja nuo salamalla otetut vesikuvat oli tosi hienoja. :)

  VastaaPoista
 84. Aivan yliupeita kuvia <3

  Asia ei postaukseen mitenkään kuulu, mutta millä liimalla laitoit sillon ne "laatta" tekoripset ja mistä sitä saa? :) kun muistelen et laitoit jollain laadukkaammalla, kun siinä paketissa tulleella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin make up storesta sellaista liimaa, oli hyvää :)

   Poista
 85. Tää nyt ei liity tähän postaukseen mut millon teet Bloggaajan rankka elämä 3. Kun oot aika paljon negatiivisia kommentteja :--( Ps. Oot tosi kaunis ja voitto on upea ! :)

  VastaaPoista
 86. Oliko sulla ISO automaatilla naissä postauksen kuvissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron tossa alla olevassa tekstissä melkein kaikissa millä asetuksella se oli:)

   Poista
 87. Mooi(:

  Kiitos vinkeistä, mulle nää oli tosi auttavia ja sain tietää juuri paaljon lisää asioita kuvaamisesta! Tykkäsin tosi paljo tästä postauksesta, vaikka en omistakkaan tuota kameraa. Millaisiin tarkoituksiin aijot käyttää kameroitasi? Niinkuin mihin käytät canonia ja mihin tätä olympusta. Näin kuvaukseen liittyen, olisi tosi kiva jos tekisit postauksen tai kertoisit miten "lajittelet" kuvasi. Siis esm. asukuvat mihin kansioon ja mihin kisa kuvat jne. Itsekkin lajittelen kuvani eri kansioihin, mutta se on minulle vielä aika vaikeaa, sillä aloitin vasta sen.
  Saitko siis kameran ilmaiseksi?

  KIIITOS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tulee enimmäkseen videoihin ja sellaisiin pikakuviin tai jossei jaksa raahaa kameraa mukaan, pitäisi ostaa joku parempi obsu. En oikeastaan lajittele kuvia mitenkään ja siksi oonkin niiden kaa melko hukassa.. Sain ilmaseksi:)

   Poista
 88. tosi kiva postaus! tekee heti mieli itellekki saada tommonen kamera :) mut voisitko tehdä postauksen jossa teet bannerin tai bannereita tommosia mitä sulla itellä on tai teet muille, ei pelkästään niitä 2 kuvan bannereita vaikka nekin on kivoja, mut kun ite en osaa tehdä tommosia hienoja monen kuvan bannereita ja oon oppinu sulta hirveesti kaikkea tuohon kuvaamiseen liittyen tai bannereihi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En, koska sit kaikilla on samanlaisia:D

   Poista
  2. Ooukkei :)nii ku kokeilee nii kyl sit oppii, mut ootko tehnyt ton bannerin photoshopilla, gimpillä vai millä?

   Poista
 89. Hienoa Tiia! Olet kaneran ansainnut :)

  VastaaPoista
 90. Tämä ei nyt niinkään postaukseen liity, mutta tuli mieleeni että aina kun ratsastat Voitolla kunnolla (siis ei mitään humputtelua), niin menetkö kannuksilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta silti lähes joka kuvassa jossa menet ihan "kunnolla" niin sinulla on kannukset..? Ainoa kun menet kumisaappailla, sinulla ei ole kannuksia. Ristiriitaista?

   Poista
 91. Tosi kiva postaus ! :)
  Itse en paljoa mitöön ymmärrä kuva asetuksista yms. mutta jotain tajusin kuiteskin :)

  VastaaPoista
 92. Entinen banneri oli hienompi... ja outo väri ei oikein sovi ja vanhoja kuvia...

  VastaaPoista
 93. Onks sillä hyvä ottaa urheilu kuvia kun sain itse järkkärin jossa ei ole kunnon urheilu asetusta ilman salamaa kun ei kehtasi salamalla maneesissa ottaa niin mieltun tollasta niin onko ottaa heppa kuvia ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En koskaan kuvaa millään automaattiasetuksella, koska sillä on mahdoton saada maneesissa kunnon kuvia. Noita mun vinkkejä soveltamaan niin onnistuu :)

   Poista
 94. Teetkö blogin taustat itse? Jos teet niin voisitko joskus tehdä jonkun videon tms. missä vähän näyttäisit että miten teet taustat?:)

  VastaaPoista
 95. OIKEESTI MENI KAUAN ET TAJUSIN ET TOS BANNERIS ONKI VOITON SILMÄ JA SIERAIN EIKÄ KAHTA SILMÄÄ XDDDD NÄYTTI VÄHÄ OUDOLTA.

  VastaaPoista
 96. Heippa! Jos oikein olen ymmärtänyt omistat myös canonin kameran? Mietin että olisiko mahdollista saada samantapainen postaus siitä, tai sellainen opetuspostaus kameran käyttöön kaikkine aukkoineen ym. Olen miettinyt miten oppisin käyttämään omaa canoniani hyvin ja saisin parempia kuvia, niin blogiasi kun tykkään lukea ja kirjoitat hyvin ja selkeästi sinusta voisi mahdollisesti olla apua :) Tämä oli hyvä postaus ja kuvat todella hienoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat vinkit käy siihenkin:) Ohjeet mistä asetuksia voi säätää löytyy ohjekirjasta varmaan.

   Poista
  2. Sain kameran mukana ohjekirjan ja selasin sen läpi, siellä oli tyyliin "älä heitä kameraa lattialle"-ohjeita. Pitää ehkä tarkastella uudestaan kirja läpi Mutta kiitos vastauksestasi :)

   Poista
 97. tosi kiva ja hyödyllinen postaus! :) pitää testata meiän järkkäriin ku en mä oo mikään pro kuvaaja mut ois tosi kiva oppii kuvaamaan ;) en edes muista mikä se meiän kamera on :D oiskos joku Canonin eos joku (? :D) ja ittelläni on oma "puol järkkäri" :D jos ymmärsit yhtään mitään mun selityksistä ::) pitää mennä sit testaamaan ku on aikaa ;) en ollu ees aikasemmi kuullu noist ISO-arvoista ennen sun sitä "rakeisia kuvia" -postausta :DD

  VastaaPoista
 98. Moi! kiva ja hyödyllinen postaus.:) Meillä on joku Samsungin järkkäri, semmonen valkonen. Onko kaikissa kameroissa mahdollisuus sääätää noita asetuksia? :)

  VastaaPoista
 99. Mitähän tuollainen kamera maksaa? Ja mistä osoitteesta sen löytäis. En voi avata linkkejä mitä laitoi joten epäilen että se olisi sielläkin lukenut. Kiitos jos vastaat!!!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Googlaa tai katso aikaisemmista kommenteista kun oon vastannu jo monesti:)

   Poista
 100. Kiva postaus lisää vinkki postauksia ;)


  Jokainen lukija on kullan arvoinen: manta-eve.blogspot.fi/ :)

  VastaaPoista
 101. Tästä blogista on tullut todella kaupallinen, joka postauksessa joku pieni mainostus näkyy olevan. On tietysti kiva kun yhteistyökumppaneilta saa vaikka millaista kamaa mutta ehkä se bloggaamisen perinpohjainen tarkoitus kannattaisi muistaa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ihan pakko kysyä kerroppa mulle montako kaupallista postausta esim viime kuussa on tullut?

   Poista
 102. vähä siisti kamera!kyllä sillä kelpaa:)

  VastaaPoista
 103. tosi kiva kun sai vinkkejä noista kun itellä on vielä vähän hakusessa kaikki termit yms. :) ihan mahtavia noi kaikki kuvat, oot tosi lahjakas!

  VastaaPoista
 104. Kiva postaus! Ja hienoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 105. Onks tos kamerassa videokameraa??

  VastaaPoista
 106. Pystyyks tol kameralla videoimaan?

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.