Avoja kouluvalmennuksessa

tiistai 5. marraskuuta 2013


Olin varannut koko aamun juuri tämän postauksen teolle, toisin kävi ja nyt kirjoitan ja muokkaan videota sitten turbovauhdilla. Kävin pitkästä aikaa aamutallissa, sillä tän päiväsen Sannan valmennuksen takia en mene kouluun. Aamutallin jälkeen kömmin takaisin peittoihin ja nukuin vielä pari tuntia. Sitten jäin koneella hoitamaan paria muuta asiaa ja nyt vasta, kun puolen tunnin päästä pitäisi olla siivoamassa karsinoita ja antamassa päiväheiniä havahdun aloittamaan postauksen teon. 

Meillä oli sunnuntaina kouluvalmennus. Kuten jo aikaisemmin kerroin, olivat Vekki ja Lokki apukäsinä varsinkin siellä kameran takana. Kuvat eivät ole pimeästä maneesista johtuen mitään huippulaatua, mutta kyllä niistä nyt näkee miten päin se heppa siellä puksuttaa.  Oltiin vähän erikoisemmalla kokoonpanolla mukana, minä menin tietysti Voitolla ja Sini Lillillä, mutta Pinjalla oli valmentajan nuori alla. Ekaa kertaa ikinä mentiin siis kaikki siskokset samalla tunnilla ja hyvin onnistui. Tehtiin koko tunti avoja, koska ne osottautuiva yllättävän vaikeiksi Sannan viime kertaisessa valmennuksessa.


Oltiin hyvissä ajoin perillä, koska Pinjan piti laittaa Roope paikan päällä valmiiksi. Katseltiin siinä kun Pinja laittoi Roopea ja alettiin pian laittamaan myös meidän heppoja kuntoon. Apukäsiä oli sen verran paljon, että varustettiin molemmat pihalla. Lokki tai Vekki piti Lilliä, sillä välin kun äiti laittoi satulaa ja Sini puki omia kamppeita. Sitten Voitolle satula ja mulle varusteet. Verkkailtiin itsenäisesti maneesissa, jonka jälkeen aloitettiin ensin käynnissä avot. Tehtiin kulmaan pieni voltti, jota oli merkkaamassa tötteröt. Sen jälkeen jatkettiin pitkä sivu avoa. Toisella pitkällä sivulla tehtiin sitten vapaamuotoisesti siirtymisiä ja pysähdyksiä. 


Aluksi oli vaikea saada aikaan kunnollista avoa. Tuli liikaa poikitusta tai liian vähän asetusta, kuski könötti väärään suuntaan tai jalat eivät olleet kolmella uralla. Pikku hiljaa sitten alkoi onnistumaan, ensin käynnissä ja sitten ravissa ja laukassa. Välillä sain tosi kivojakin pätkiä, joten nyt on helpompi treenata kotona kun tietää miltä sen oikean avon pitäisi tuntua. Saatiin kävellä vain yksi kierros pitkin ohjin, jonka jälkeen toisen suunnan kimppuun. Minä ja varmasti Voittokin oltaisi huilattu hetki lisää.. Toiseen suuntaan avo onnistui paremmin, kun muistin vain itse olla hieman kääntyneenä sisälle. Mun niska/selkä/lavat on olleet tosi jumissa jo pitkään ja nyt se heijastui jo ihan ratsastukseen kun mun käsi varsinkin käynnissä ja siirtymisissä lukittui paikailleen, eikä joustanut. Lopussa tehtiinkiin muutamia siirtymisiä, jottai saisin käden pysymään rentona. Ratsastajankin lihasongelmat heijastuvat noin selvästi suoritukseen, yleensä kun pidetään huoli vain hevosen lihaksista ja hyvinvoinnista.


Ratsastuksen jälkeen Voitto oli todella hikinen, joten se sai kuivatella hetken solariumissa. Klippaaminen olisi varmaan pian edessä, puuttuu vain klipperi ja klippaaja. Onko teillä kokemuksia klippereistä tai onko joku klipannut yhtään harjoittelematta kokonaan hevosensa? Nyt mä lähden juoksujalkaa talliin pakkaamaan ja siivoamaan. Seuraavan kerran sitten Sannan valmennus -postauksen merkeissä, toivottavasti saan jonkun videoimaan.


93 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus ja kivoja kuvia:) voitto on kyllä söpö :)

  VastaaPoista
 2. Just eilen klippasin hevoseni, ekaa kertaa olin klippaamassa.. :) oli yllättävän helppoa, raitoja tuli väistämättä mutta toiselle puolen vähemmän kun opin jo vähän taktiikkaa.

  VastaaPoista
 3. Mä oon klipannu joitain meidän tuntiheppoja joskus, mutta luotan siinä hommassa enemmän Meriin nii se saa klipata ton mun kantturan nii tulee ainaki siistimpää jälkee :) ja meri osaa myös purkaa klipperin kun se menee tukkoon :DDDD

  mutta siis se itse klippaaminen on tosi helppoo!

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus! Kerrankin ekojen joukossa :D

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus!! Jee ekoken joukos!!!

  -Elisa

  VastaaPoista
 6. Tuli tässä mieleen että onko sulla ollut jo lukiossa 6 palkin jaksoa?
  Meinaan kun itsellä alkaa tuo kauhu jakso olla takana, eikä meinannut välillä aika riittää kerran viikossa ratsasteluun ja olisi pitänyt kavereitakin nähdä.

  Mietin vain että miten olet saanut aja riittämään heppailuun, kavereihin, kouluun jne.

  Anteeksi kirjoitusvirheet, joita varmaan riittää koska kirjoitan kännykällä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä tarkoittaa kuuden palkin jakso:D? Mulla oli ekassa jaksossa 8kurssia, jos kurssien määrää hait.

   Poista
  2. Siis se tarkoittaa että on 6 kurssia, 36 viikkotuntia. (Maksimi ainakin keskisuomen lukioissa, paitsi jos teet jonkun kurssin itsenäisenä) Monta viikko tuntia sulla oli tossa ekassa jaksossa sit Tiia? :o -eriano

   Poista
  3. Mulla oli joka päivä 8-4 paitsi perjantaina loppu kahelta :) Mut yks kurssi oli opoa, joten vähän iisimpi kun loppujaksosta ei ollu enää kaikkia tunteja eikä tietty koetta sit:)

   Poista
  4. Aika rankan jakson olet laittanut jos kaheksan kurssia kun 5-6on se keskimäärä viidelle tulee se 75 kurssia täyteen:) mitä aineita sulla oikein oli?

   Poista
  5. meillä päin se 6-7 kurssia per jakso ois suositus :D

   Poista
  6. Kuopiossa on 5-jaksoa vuodessa, yksi oppitunti kestää 75 min. On vaikea verrata kahta lukiota, jos on erilainen järjestelmä! :)

   Poista
  7. äääh, niit on eri järjestelmiä ja toiset käy erimittaset jaksot ku toiset... sillon myös kurssi määrä on jaksoissa eri.......................................

   Poista
  8. Aijaa, oletin että ne menee kaikkialla samanlailla :)
   No meillä Jyväskylässä 6 palkin jakso meinaa sitä että siinä on maksimimäärä kursseja yhdelle jaksolle :)
   - eka ano

   Poista
  9. Kävin ekan vähän rankemapana, jotta loput olisivat kevyempiä :)

   Poista
  10. Ja mulla ei mahtunut tälle vuodelle edes kaikki ykkös vuodelle suositellut kurssit :D

   Poista
 7. Kiva postaus! Ja kivoja kuvia! :)

  VastaaPoista
 8. Itse klippasin oman ponini ekaa kertaa viime vuonna ihan ilman harjoittelua, hyvä tuli. Ei se ole ollenkaan vaikeaa, tai ainakaan omasta mielestäni:)

  VastaaPoista
 9. Tässä juuri ts. tunnilla. Kiva postaus. Sanoit jossain postauksessa että saattaa tulla uusi joulukalenteri tälle vuodelle.Idea (ei oo pakko käyttää) että voisit tehdä arvonnan meille lukijoille, että voisimme tehdä kässärin.Jos ymmärsit:D Ja siis käyttäisitte parasta ja se palkittaisiin jollain.

  Ihan paras blogi sulla:3

  VastaaPoista
 10. Mä klipppasin ekaa kertaa ikinä yhen meidän shettiksisyä ja jälki oli kamalaa :D annoin karvn kasvaa vähän parin viikon ajan ja vedin uusiks. Tuli jo paljon paremman näköinen. Nyt oon klipannu ehkä 5(?) kertaa ja jälki alkaa olla aika hyvää ainakin omaata mielestäni. Kaikkein vaikeinta on rajojen saaminen samanlaisiksi, mutta siinä auttaa kun piirtäää tussilla liidulla tms rajat ja klippaa sitten niitä pitkin. Harjoitus tekee mestarin :D

  VastaaPoista
 11. klippaaminen on oikeesti aika helppoa, jälkikin paranee harjottelemalla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkki: jos haluut ns. Satula kohtaan jättää karvoja niin kannattaa laittaa esim. Estehuopa selkään ja sen reunoja pitkin klipata, huopa toimii ns saplusapluunana:) tulee ainakin symnetrinen kuvio!
   Vinkki 2: ostakaa semmonen vaha merkki kynä niin sillä voi ns piirtää rajat jalkoihin selkää ym mistä haluaa klipata niin ei tarttee randomisti klipperillä vetää!:D

   Poista
  2. Minä harjottelin kahdella omalla klippaamaan, helppoa loppujen lopuksi, selän päälle jätettävä karvallinen kohta hahmoteltiin ihan liitukynällä :D

   Poista
 12. Vinkki: jos haluut ns. Satula kohtaan jättää karvoja niin kannattaa laittaa esim. Estehuopa selkään ja sen reunoja pitkin klipata, huopa toimii ns saplusapluunana:) tulee ainakin symnetrinen kuvio!Vinkki 2: ostakaa semmonen vaha merkki kynä niin sillä voi ns piirtää rajat jalkoihin selkää ym mistä haluaa klipata niin ei tarttee randomisti klipperillä vetää!:D

  ^^äsken tuli kommenttina edellisee kommenttiin, nyt pitäs olla oma kommenttinsa (?) :Ddddd

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei kannata jättää niin isoa kohtaa ajamatta selästä. Epäsiisti ja kuivuu hitaasti.

   Poista
 13. Aina klippautettiin omat kaks tammaa joka talvi 4-5 kertaa ja yks kerta makso 30€/kerta klipperin vuokra. Ostettiin oma muutama vuosi si ja se on niin iisiä ku voi vaa ite klipata ku alkaa tukka tytöillä kasvaa. Ja nopeeta oppi, ryntäidek klippausta yhä vihaan koska siinä karvat sojottaa joka suuntaam ja klippaushan tulee tehdä vaatakarvaam pestylle ja kuivalle karvalle.

  VastaaPoista
 14. Kuinka avoa tehdään? Miksei pinja menny lillillä?? Tekikö sinikin avoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voit kysyä vaikka ratsastuksenopettajaltasi ja uskoisin että siksi Pinja meni jollain muulla että Sinikin pääsisi mukaan tai jotain :) Sori kun vastaan Tiian puolesta :)

   Poista
  2. Roosan sanoja lainaten kysy ratsastuksenopettajalta tai katso vaikka jostain kirjasta, itse en ole nimittäin mikään hyvä selittämään.. Pinja ei mennyt Lillillä, koska Sini meni. Ja Sini ei tehnyt avoja :)

   Poista
 15. ite just viikonloppuna klippasin ponini ekaa kertaa, ei siitä mitään älyttömän siistiä tullut, mutta kun karva kasvaa niin tasaantuu lopputulos (: taiteilin jopa sydämmen pyllyyn :D hauskaa se klippaaminen oli ainakin!

  VastaaPoista
 16. En oo koskaan ite klipannu, tai ees nähny kun joku klippaa. Mutta luin yhestä kirjasta, (xd) että kannattaa piirtää esim liidulla rajat, niin muistaa mistä klippaa :)

  VastaaPoista
 17. Onko sinio saman tasonen ku te?hauskiomta hevostelus?ja parasta?:)paras blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole tietenkään kun ratsastanut todella vähän. Hauskinta ja parasta on onnistumisen tunteet ja hepan kanssa yhdessä olo :)

   Poista
  2. Kiiitos vastauksesta!:) munki lielestä noi. Ja edistyminen...:D

   Poista
 18. Etkö sä koulussa käy yhtää ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käyhän se mutta nyt kun sillä oli Sannan valmennus se ei mennyt

   Poista
 19. onks Voittoo rokotettu herpestä vastaa?
  ja seuraatko salkkareita?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itseasiassa tiedä, se saa vaan sen pakollisen kerran vuodessa annettavan rokotteen. Ja en seuraa.

   Poista
 20. kiva postaus taas ja voiks sulle muute viäl lähettää kirjeitä

  VastaaPoista
 21. Voit hyvin klipata itsekin, mikäli saat jostain klipperin, uskon että osaat kyllä :) Eriasia kuinka voitto suhtautuu klipperiin? Onko koskaan klipattu, että tietäisi pelkääkö se? Jotkut ovat aivan kauhuissaan ja silloin apukäsiä tarvitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voittoa on klipattu ja antaa ainakin hyvin imuroida, joten en usko että sen kanssa tulee ongelmia :)

   Poista
 22. Mä klippasin mun ponin just pari viikkoo sitten vaikka en ollu ennen käyttänyt klipperiä ja se oli oikeesti tosi helppoa ja kivaa :D!

  VastaaPoista
 23. Kiva postaus! :)
  Muuten, katsoin pari päivää sitten videon jossa sun puhelin tippui karsinan seinän väliin. Mulla jäi vähän epäselväksi, että saatiinko sitä sitten koskaan sieltä pois?? :0

  VastaaPoista
 24. klipattu on useasti ilman minkäänlaista neuvontaa/ohjausta ja oli yllättävän paljon helpompaa kun luulisi! kuhan alkun pääsee....(:

  VastaaPoista
 25. Tota, mikä toi talli on jossa käytte valmennuksissa? Oisko mahollista itse päästä käymään tuolla tallilla valmennuksissa? :D Tarvitsen apua hevoseni kanssa, ja tuo on varmaan lähin/toiseksi lähin kunnon paikka (150km......) kun alla 4v datsuuni.. Onko tallilla nettisivut? Peeäs: Iihhana blogi :3! (ja sori sekava kommentti.. :DDD )

  VastaaPoista
 26. Kannatan tota klippaamista, sitten joutuu vain varaamaan paaaljon loimia ettei tule kylmä :D Heti kerralla ei tarvitse ottaa kaikkia karvoja, vaan voi jättää vaikka satulankohdan, pään ja jalat. Ja itse klippaaminenkin on helppoa, ja agrimarketeista saa hyviä klippereitä :)!

  VastaaPoista
 27. en ymmärrä kenen mielestä klippaaminen voi olla kivaa :D niiin vastenmielistä puuhaa mutta pakko mikä pakko...

  VastaaPoista
 28. Sun blogis on ihan mahtava mutta mua alko mietityttään.. että laitatko ratsastuksen lukion edelle? Et mee kouluun valmennuksen takia... Se on vähän outoo mun mielestä. eiks sun vanhemmat sano mitään? :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah en oo koskaan aatellut sitä noin, sillä tässä parhaillani katson matikan tuntiallennetta joten teen vaan kouluhommat sit aamulla ja illalla. Sanna ei pääse iltaisin joten pakko se on arkena mennä, enhän mä normi valmennuksissa käy arkena:D

   Poista
 29. En itse ole hevosia klipannut, mutta vasikoita kyllä. Tai no, yhden vasikan olen kerran klipannut näyttelykuntoon, ja itseasiassa se oli helppoa! Uskon että vasikoiden ja hevosten klippaus on melkolailla samanlaista, eli suosittelen kokeilemaan. Onko Votea klipattu aiemmin? Jos on, niin miten se on klipattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onse mielestäni klipattu edellisellä omistajalla, joten en tiedä miten varmaan ihan normaalisti:D?

   Poista
 30. Kiva postaus! :) Voitto on söpö tossa vikassa kuvassa! ♥ (On se muissakin) :)

  VastaaPoista
 31. annatko voiton ravata loppuraveissa pidemällä ohjalla niin että se saa kunnolla venyttää etkä pyydä ollenkaan peräänantoa ? se olisi tosi tärkeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on neuvomista varten valmentajat, mutta kiitos silti neuvomisesta :D

   Poista
 32. Me klipataan aina Reetan kanssa yhdessä Halbe, ja ainakin omasta mielestä ihan siistiä jälkeä on tullut. Ekalla kerralla taisi olla joku vähän neuvomassa, mutta mun mielestä kannattaa opetella itse (siis juurikin niin että ensimmäisellä kerralla joku kokeneempi neuvoo ja avustaa), niin saa mieleisensä tuloksen ja oppii itse tekemään - tulee helpommaksi ja halvemmaksi. Ekoilla kerroilla jälki ei välttämättä ole vielä ihan superkaunista, mutta mitä enemmän klippaa niin sitä siistimpää jälkeä tulee! :-)

  VastaaPoista
 33. Ite klippasin kokeneemman avustuksella ekan kerran ja siitä saakka klippaillu sitten itsekseni ja ihan suht. siistiä jälkeä on tullut :) ja kun on muutaman kerran klipannu niin jälkikin paranee!

  VastaaPoista
 34. Klippasin hevoseni viime talvena ensimmäistä kertaa itse, ja ilkesi sen jälkeen liikkua muuallakin, joten ei jälki ollut ihan kamalaa ;) Easy homma, kun juonen päästä saa kiinni !

  VastaaPoista
 35. Voitto menee aika paljon luotilinjan alapuolella, ja pää tosi alhaalla, kannattaa nostaa käsiä ja samalla voiton päätä, koska myös sun kädet on aika alhaalla:) kannattaa tarkkailla asiaa, muuten voitto menee aika kivasti:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän mun valmentaja tiedä missä mun käsien ja Voiton pään paikka on :) Kiitos silti asiallisesa "kritiikistä".

   Poista
  2. Entä toinen kerta?

   Poista
 36. Voisitko joskus tehä 10 parasta kommenttia postauksen tai 5parasta tai 20 parasta tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tenyt jo kerran: http://www.youtube.com/watch?v=CaWUjz_1qjE

   Poista
 37. Itsekin vain aloitin klippailun ja jälki oli heti aika siistiä kun oli kunnon klipperi käytössä. :) Nyt on sitten tekniikka hallussa, joten jos jonkinlaisella klipperillä saa jo ihmeitä aikaan. Kannattaa kokeilla, mutta kunnon klipperillä! Vinkkinä, älä ota koiran trimmauskonetta... :D

  VastaaPoista
 38. Miten otsikkoa saa muokattua? Jakiva postaus, hyvin meet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://tiiasuomalainen.blogspot.fi/2013/08/otsikon-keskittaminen-ja-varjotaminen.html

   Poista
  2. Kiitos paljon :)

   Poista
 39. Miksi otsikoit "avoja kouluvalmennuksessa" etkä vain "kouluvalmennus", koska itse ainakin odotin näkeväni niitä avoja... Sitten onkin vain pari hassua kuvaa (normaalista raviköpsöttelystä) ja sepostusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska ajattelin ettei blogissani ole kohta tuhatta otsikkoa "kouluvalmennus". Kerroinhan minä niistä avoista, kaikesta katso ei ole mahdollista saada teille materiaalia vaikka kuinka haluatte ja odotatte:D

   Poista
 40. Koska teet uuden bannerin?!?!?!? Toi on ollu jo aika kauan!!!!!!!

  VastaaPoista
 41. hei aattelin kysyäsulta, kun veikkaan että osaat auttaa mua. Latasin youtubeen videon, ja se ei ole sallittu mobiililaitteille ja haluaisin sen mobiililaitteillekin. Tiedätkö miten sen voi vaihtaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En valitettavasti tiedä miksi jotkut videot eivät ole sallittuja, itsellä tulee yleensä aina automaattisesti sallittuja nimittäin..

   Poista
 42. Jos klippaa hevosen/ponin pitääkö siinä olla joku ammattilainen? Vai onko sillä väliä? :O voiko sen tehdä ite?

  VastaaPoista
 43. Ite klippaan ponini ihan ite, en tarvii apuja.

  VastaaPoista
 44. Hyvin voit mun mielestä itse klipata, jos et oo ihan varma onko sitä ennen klipattu tai ei oo pitkään aikaan klipattu ni annat sen klipperin päristä itsekseen käynnissä hetken aikaa. Itse klippasin ilman aiempaa kokemusta (en siis ollut edes nähnyt kyseistä toimenpidettä koskaan :D ) oman silloin nelivuotiaan tamman, joka ei ollut varmaan eläessään klipperiä nähnyt. Suhtautui kyseiseen vehkeeseen vähän epäluulolla mutta tottui nopeesti. Väittäisin et kannattaa lavalta alottaa, ihan sen takia et moni hevonen on pään läheltä herkkä (vetopaniikki riski jos on kiinni) ja taaempana voi alkaa sit kontit lentää, vaikka ei sitä normaalisti tapahtuiskaan. Mun mielestä aloittelijaksi tuo jälki oli ihan siistiä ja jätettiin siis vaan satulan paikalle, jalkoihin ja päähän karvat. Satulan paikalta niin että oli pieni satulahuopa selässä ja noin suurinpiirtein sen reunoja pitkin, huopa pois ja siistimmäksi :) En mä mitään alkanut piirtelemään x) Toivottavasti oli jotain apua, äläkä huoli ei siitä ihan hirveetä saa millään! Tulipas pitkä kommentti... :o

  VastaaPoista
 45. Voisiks tehä sellasen estepostauksen, jossa esittelet sun lempiesteitä, mitkä on vaikeita ja mitkä hyödyllisiä? Tiiän et on jo toi estekalusto, mut sellane missä ois vinkkejä itelleki kotitreeneihi, kun hyviä ideoita aina kaivattais :) toivon tosiaan et voisit tehä sen kuhan vaan kerkiät!!

  VastaaPoista
 46. en ymmärrä mihin ihmiset tarttee klippaajia! itselläni ei ollut mitään kokemusta klippaamisesta kun viime talvena vuokrasin klipperin ja ajoin oman hevoseni kaljuksi :D lopputulos ei eronnut muiden klippauksista, vaikka itse sanonkin. kaupan päälle taiteilin vielä takapuoleen supermiehen logon :D rohkeesti vaa ite kokeilemaa ajan kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos haluaa hyvää jälkeä,ja esim jättää satulan kohan/jalat klippaamatta,ja ei ole koskaan itse klipannut,olis varmaa hyvä joku "osaava" oishan se vähä noloo mennä kisoihi,jossa on joku klipattu kaljuritta hevonen :)

   Poista
 47. Onko Vekillä tai Lokilla omaa blogia? :)

  VastaaPoista
 48. mä en sit tarkota mitään pahaa, mutt nojaat eteenpäin nois kuvissa

  VastaaPoista
 49. Tää ei oo pahalla mutta sanonpahan nyt kun mieltä on Se jäänyt kaivertelemaan. Mun mielestä Pinja on hiukkasen kauniimpi kuin sinä. Tämä ei ollut pahalla ja olet sinäkin tosi kaunis😊

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.