Voihan vetopaniikki

lauantai 12. lokakuuta 2013


Moi! Olen jo monena päivänä halunnut kirjoittaa teille kuulumisia ihan normitreeneistä kotona. Kuvia ei kuitenkaan ole ollut, joten se on aina jäänyt väliin. Eilen koitin kuvata monta tuntia bannerin teko ohjetta Gimpillä, mutta sekään ei onnistunut. Tänään kuitenkin ryhdistäydyin, sain kuvattua bannerin teko videon ja sain kirjoitettua tämän postauksen. Videosta ei tullut sellainen kun piti, sönkötin ja käskin painella vääriä nappeja. Sitten tähän postaukseen. Yksi syys miksi sain juuri tänään kirjoitettua näitä kuulumisia on tapahtumarikas tallipäivä. Harvoin tapahtuu mitään ihmeellistä, mutta tänään kyllä sattui ja tapahtui parin seuraavan viikonkin edestä.. 

 

Purettiin Pinjan kanssa viimeinen laidun. Nyt saa pakkaset tulla kun molemmat laitumet on purettu. Homma sujui ekan laitumen kohdalla helposti Sinin ollessa apuna. Kuva onkin siltä kerralta. Minä ittotin liinat tikuista ja revin tikut irti, samalla Pinja ja Sini kerivät lankaa rullille mönkkäristä käsin. Aiempina vuosina laitumen purkamisessa on kulunut paljon suurempi aika, nyt ollaan kuitenkin tajuttu taktiikka jolla siihen ei kulu kuin max. 30min.


Oman tehtävän, eli tikkujen irtioton jälkeen lähdin siivoamaan karsinaa. Kun karsina oli siivottu, vein suojat ja harjat ulos. Ulkona oli kiva ilma, joten ajattelin varustaa Voiton siinä pihalla. Tein tapani mukaan "virkkaussolmun", eli sellaisen joka purkautuu sitä vetäessä. Virkkasin solmua kuitenkin melko paljon, ettei Voitto vahingossa vetäisisi sitä auki. Olin avannut maha- sekä rintaremmit, enää kaulakappale oli kiinni. Pinja kolisteli jotain tallissa, ihan normaaleja ääniä mitä meiltä aina kuuluu tallitöitä tehdessä. Voitto oli sitten erityisen herkkänä ja pelästyi sitä, lähti peruttaamaan suhteellisen rauhassa. Sitten kun naru oli kireällä ja päitset kiristivät niskasta, Voitolla kilahti. Sillä on pieni taipumus saada vetopaniikki tuollaisessa tilanteessa ja nyt sen ollessa vain yhdest narusta kiinni se saikin sen. Hetken riuhdottuaan naru katkesi ja Voitto ryntäsi karkuun. Pinjakin tuli paikalle kauraämpärin kanssa kun Voitto mennä paineli ympäri pihaa. Olen aikaisemminkin kertonut, että kun se joutuu vapaaksi se menee paniikkiin. Kauraämpäriä heiluttamalla, viheltämällä tai muuten vain rauhallisesti kutsumalla ei ollut mitään vaikutusta Voittoon. Siihen ei vaan saanut kontaktia. 

Onneksi kengitys oli ollut juuri edellisenä päivänä ja hepat saivat hokit jalkaansa, muuten olisi voinut olla vieläkin liukkaampaa. Lopulta hetken juoksenneltuaan, ilman pienintäkään aikomusta rauhottua Voitto juoksi sillä tavalla, että pääsin sen eteen. Levittelin siinä sitten käsiä ja hiljentelin sen vauhtia, Voitto jarruttikin hyvissä ajoin ja luisui pyllylleen. Silloin se mietti hetken paikoillaan ja Pinja ehti napata narun palasesta, joka sen päitisissä vielä roikkui kiinni ja tarjota kauraa. Jännityksestä tärisevä hevonen talutettiin sitten talliin, jossa laitoin sen normaalisti valmiiksi. Unohtui kirjoittaa, että loimikin lähti puolessa välissä karkureissua päältä, olihan se vain kaulasoljilla enää kiinni. Onneksi taidettiin selvitä säikähdyksellä. Voitto vaikutti kaikinpuolin normaalille hoitaessa ja ratsastaessa. Nyt ei pidä sitoa sitä enää yhdestä narusta kiinni, varsinkaan ulos.

Kivat jarrutusjäljet pihanurmikossa.

Tarkoituksena oli lähteä maastoon yksin ja ilman satulaa, suunitelmat muuttuivat tuon hepulin jälkeen ja tyydyttiin pelkkään ilman satulaa menoon kentällä. Laitoin kentän portinkin kiinni, ihan vain varmuuden vuoksi. Ihan hyvä turvatoimi, koska Voitto oli melko säpsynä koko alkukäyntien ajan. Kun otin ohjat käteen, keskittyi se kuitenkin olennaiseen. Tein lähinnä siirtymisiä, ne kun onnistuvat niin hyvin ilman satulaa istunnan avulla. Voiton omatoimisen alkulämmittelyn jälkeen menin melko kevyesti, enkä laukkaillut ollenkaan. Kävelin pität loppukäynnit, jotta lihakset eivät jähmettyisi. Hepat jäivät ratsastuksen jälkeen vielä ulos pariksi tunniksi syömään, siivosin tarhan ja kävin räpsimässä nämä postauksen kuvat.

Eteisessä odottikin tälläinen yllätys laatikossa. Sen ilmekkin oli niin syyllisen näköinen, harmi kun en ehtinyt saada sitä kuvaan:D

66 kommenttia

 1. Hyvä ettei käynyt kuinkaan! Musta toimitte oikein mallikkaasti tossa tilanteessa :)

  VastaaPoista
 2. Hyvä että saitte kiinni (: !
  Meillä joskus pinko pakoo mutta onneks saatii tarhaa ohjattuu ettei käyny huonosti.

  VastaaPoista
 3. etkö sää vetosolmua käyttäny?:o ja se on tarkotettu just tommosia tilanteita varten, että kiskaset vaan narusta niin solmu aukeaa ja paine lakkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis luitsä ton postauksen kunnolla:D? Virkkasin sitä vetosolmua ns. eteenpäin ettei se kisko itseään irti, monesti on yhdellä päänsivulle heilautuksella tollanen liukas naru katkennut.

   Poista
  2. "virkkaussolmu" on sama asia ku vetosolmu seki lähtee vetämällä! :D :)

   Poista
 4. Postaus ilmestynyt 58s sitten :D

  VastaaPoista
 5. kiva postaus :) ku luin nii oli 4 kommenttia

  VastaaPoista
 6. tosi söpö tuo koira :3 ja kiva postaus, onneksi saitte Voiton kiinni :D

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus. Hyvä ettei sattunut mitään :)

  VastaaPoista
 8. Olitko tänään Matkuksessa? Kävelin ihan sun vierestä, punanen villapaita päällä ja katoin et toi on pakko olla Tiia! :-) Toivottavasti en erehtyny henkilöstä.

  VastaaPoista
 9. Voihan votee... voitko joskus mennä votella gramaaneilla ja laittaa tänne kuvia? paras blogi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://lillivoitto.blogspot.fi/2013/02/kameran-kankkarankka-paiva.html
   http://lillivoitto.blogspot.fi/2012/12/uuden-perjeenjasenen-testailua.html

   Noissa vanhoissa menen gramaaneilla. Kiitos:)

   Poista
 10. mikä toi otsikon fontti on? :) kiva postaus

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En muista enää, mut latasin sieltä google fontista:) kiitti!

   Poista
 11. Katkes nyt sitten vissin se oranssi pitkä naru?? :\

  VastaaPoista
 12. Tosi kiva pasti . Oiku söpö toi laatikko :D. Kivat jäljet nurmikoon.

  VastaaPoista
 13. Armi oli kyllä NIIN söpö tuolla laatikossa ja kiva postaus :))

  VastaaPoista
 14. Voi Voitto raukkaa.. Mutta kiva postus ja sinulla on ihan maailman ihanin ja parhain blogi! :)

  VastaaPoista
 15. kokeilkaa pikalukkoja ulos:)? meilläki aina vähän samaa tilannetta ollu, jos ollu vaan yhestä narusta kiinni:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kokeilla, niitä on vain niin inhottava ja hidas käyttää näin muuten:)

   Poista
 16. Paljonko Voice Of Fortunan astutusmaksu on? Oon miettinyt että, haluaisin Voitosta varsan :) Miks Bon Bonia ei ole astutettu Voitolla? Niistä tulis söpö varsa!! <3<3<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksan koska saan tänää valvooo pitkää <3<3<3<3 yheksääääääää<3<3<3<3

   Poista
  2. Voitto on kyllä ruuna..

   Poista
  3. Onpa outo kommentti:D Miksi pitää hevosia kutsua niisden virallisilla nimillä, kun niilllä on erilliset kutsumanimet? Ja aika taikuri pitää olla jos ruunalle aikoo jälkeläisiä saada:D

   Poista
  4. Vuoden naurut ,kiitos ! XD
   toivottavasti et ollu tosissas ..

   Poista
  5. Minkäköhän ikänen toi ano on? Jos kerran saa valvoo "pitkään" ja se on yheksään? O.o Ja se ei taida tietää et ei ruunal mitää varsaa saa :DD

   Poista
 17. Kiva postaus :) Onneks Voitolle ei käynyt mitään!

  jadeslifestyle.blogspot.fi

  VastaaPoista
 18. Heips, olit poistanut kommentoinnin gimpin bannerin teko-postauksessa, joten kysyn tässä. Miksi läpinäkyvyys ei tallennu vaa se tallentuu valkoisena taustana vaikka tallentaa png-muodos? Kiitti jos vastaat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole poistanut kyllä mitään kommentteja. En osaa sanoa, mutta katsoppa tuo uusi video onnistuisiko sen ohjeilla paremmin:)

   Poista
 19. Pikku vinkki vetopaniikkihevosen omistajalle. Kannattaa tehdä riimuun pieni lenkki vaikka paalinnarusta, johon sitten noi narut kiinnitetään. Kun hevonen saa vetopaniikin, napsahtaa se lenkki poikki, mutta riimut ja narut ei hajoa. :) Tätä keinoa on käytetty ystäväni hevosella, kun se vetopaniikin takia hajotti muutaman riimun....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei toi on hyvä idea, pitää koittaa muistaa jatkossa tohon ulos varsinkin tehdä toi:)

   Poista
 20. oon sun fani!!! mun suurin unelma olis tavata sut ja sini!!!!! En tykkää kauheesti pinjasta (mut älä kerro silleXDXDXD) oon kunnin bad as!! Oho nyt tuli ruma sana:( (kyynel) love you tiia! sun pitää tehä lisää 5 parasta kommenttia videoita! oot niin paras tekee videoita<3<3<3<3 ja sulla on söpö poni lilli on kyl vähän söpömpi, mutt VAAN koska se on VALKONEN!!!

  VastaaPoista
 21. Onneks ei käyny mitenkään pahemmin... Mut hyvä postus:)

  VastaaPoista
 22. Kokeilkaa vetopaniikki lukkoja ! :)

  VastaaPoista
 23. Aina itekki ku meen ilman satulaa, ni teen usein siirtymisiä! Ne on vaa niin helppoja ja yksinkertasia. Joskus pitäis vaa jaksaa mennä ilman satulaa ihan kunnollaki :)

  VastaaPoista
 24. Tosi kiva postaus ja oli kiva lukea, kuten aina! :) Nauroin itse tota kohtaa kun Voitto pääsi pakoon, niin mietein vain sitä kun se juoksi ja juoksi ja sitten noi jäljet! XD

  VastaaPoista
 25. Meillä tapaa kans heppa juuri säikähtäessään vetämään, kerran sai jopa nahkapäitset kappaleiksi. Nyttemmin kyllä vähentynyt nuo hommat.. Harmillinen taipumus, mutta onneksi meillä neiti ainakin kestää hyvin irti, ja muunmuassa kengitys onnistuu kuitenkin mainiosti molemmin puolin kiinnitettynäkin. :)

  VastaaPoista
 26. Meillä kävi Guttecovenissa toissakesänä vähän samankaltainen juttu noiden jarrutusjälkien suhteen, nimittäin yksi ruuna oli karannut joskus 9 aikaan illalla karsinastaan ja nähtiin sen sitten juoksentelevan ihan villinä tilan nurmialueella.. Ei siinä muuten, mutta niillä alueilla ei todellakaan saanut edes kävellä, saati sitten juoksennella sateen jälkeen paniikissa olevan hevosen toimesta! Paikkailtiin käsi-, jalka- ja työkaluvoimin niitä jälkiä varmaan kolme tuntia Tiinan kanssa, onneksi kukaan ei huomannut aamulla... :D

  VastaaPoista
 27. Meiän ponille tulee toi jos se on kahesta narusta kiinni ja sitten se välillä vaan temppuilee ja peruuttaa :D kahet riimut menny rikki ja yks naru :DD

  VastaaPoista
 28. Minkä ikäsii Lilli ja Voitto onkaa?:) sori jos se lukee jo jossain postauksessa.
  Ja kiva postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa katsoa niiden omat sivut...

   Poista
 29. Postausidea ; voisit tehdä postauksen jossa äänestetään sinun parasta banneriasi kautta aikojen :))
  Http://kuvatkertoo.blogspot.fi

  VastaaPoista
 30. Tosi kiva postaus ja onneks ei käyny pahemmin. Voitto on ihana! :)

  VastaaPoista
 31. Ei vits meilläkin mäyräkoira eteisen laatikossa "pentuja odottelemassa"

  VastaaPoista
 32. mä olisin banneria vailla, ootkin mulle jonkin aikaa sitten sellaisen tehnyt mut tekis mieli nyt uuttaa jotain syksysempään parempiin kuviin :)!
  http://oonajawaldemor.blogspot.fi/
  Ilmottele jos voisit mulle bannerin tehdä niin voisin pistää kuvia ja tarkempia ohjeita vaikka säpöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin tehdä maksua vastaan kuten muillekkin, laita ohjeita säpöön:)

   Poista
 33. Mietin vaan kun koiraurheilua oon aika kauan tässä harrastanu ja koiria hoidattanu aika paljon hierojilla & fyssareilla, et kannattasko Voitto hoitaa noiden kahden kompuroinnin jälkeen.. Tai tarkotan sitä, et kun valmennuksessa kompastui ja nyt pihassa tehnyt tollaset jarrut, niin se voi kehittää jumin johonkin (ellei ole jo?) mikä sitte krinnais sitä ja treenit alkais huonontua.. Latvis mitä hoidan kehittää jumit tosi helposti varsinkin keväällä & syksyllä kun laiduntavat nurmipohjasella pellolla ja se siellä kaatuilee ja joskus loikkii kevyesti 165 aidan yli..

  VastaaPoista
 34. Kiva postaus :) ja sitten kaikille jotka valittaa niin virkkaussolmu on sama kun vetosolmu paitsi se varmistetaan vielä vetämällä naru lenkin läpi ;D

  VastaaPoista
 35. Kannattaa opettaa voitto myötäämään niskastaan paineesta, ei tule vetopaniikkia

  VastaaPoista
 36. Mun ponille kävi samantapanen juttu,mut karsinassa. Laitoin sen molemmilta puolilta kiinni,tavallista pienemmälle narut,koska poni hääräsi omiaan.
  Vähän ajan päästä olin kyykistynyt maahan laittamaan suojaa,kun saa vetopan.kohtauksen! Se poni vetäs koko riimunarun irti seinästä,ja kaatui itse pyyllylleen karsinaan,mä siellä alhaalla olin ihan paniikissa,en päässyt pois koska poni oli edessäni,se oli tosi pelottava kokemus,ja tästä oon muistanut sen,että en laita enään KOSKAAN noin tiukalle naruja..!

  VastaaPoista
 37. Aijotko ostaa ny sitten uuden riimunarun??
  Minkälaisen aijot ostaa? ?
  Voisitko laittaa kuvan Voiton riimusta ja riimunarusta blogiin??:-)

  VastaaPoista
 38. Tuleeko postauksia sulta joka päivä ? Hyvä postaus :)

  VastaaPoista
 39. Tuli vaan mieleen että viime talvena kun olin autossa tulossa kotiin niin meitä tuli 6 hevosta vastaan auto tiellä ja sit ne tuli suoraan siihen autoon! ne hevoset olivat karanneet siitä läheltä olevalta tallilta! onneksi meille ei käynyt mitään eikä kyllä hevosillekkaan! mut lopulta ne saatiin kiinni vähän ennen kun olivat kylillä menossa!

  VastaaPoista
 40. Kiva postaus onneks ei käyny pahemmin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 41. Teiks sä tän blogin bloggerissa!

  VastaaPoista
 42. siulla on hyvä blogi:) voisitko käydä tsekkaamassa miun?; ja liittyä lukijaksi jos kiinnostaa:) http://hevoseeet.blogspot.fi/

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.