#311 Kypärän käytöstä ja jalkojen hoidosta

tiistai 3. heinäkuuta 2012

Tylsän aamun kunniaksi päätin kirjoittaa lyhyesti kahdesta asiasta jalkojen hoidosta sekä kypärän ja turvaliivin käytöstä. Näistä asioista on varmasti tuhatsata mielipidettä, mutta tässäpä nyt yksi.Jalkojen hoito

 Jos voi sanoa, niin ollaan kantapään kautta opittu jalkojen hoito erittäin tärkeäksi. Ei sillä kummankaan jalkavaivoja olisi voinut estää, mutta kenties lieventää? Sillä kukaan ei meitä ollu opastanut kunnolliseen jalkojen hoitoon, ennen kun niitä ongelmia alkoi tulla. Ennen laitettiin hyppäämisen jälkeen pelkkää linimenttiä ja se siinä. Kauheeta ajatellakkin että joskus ollaan sillä tavalla suhtauduttu jalkojen hoitoon!Nykyäämhän kylmätään jalat jäillä aina hyppäämisen jälkeen, raskaiden maastojen jälkeen ja joskus vaan "huvin vuoksi". Perehdyttiin jossain vaiheessa aika hyvinkin siihen millä kannattaa kylmätä, jäillä, savella, vedellä, linimentillä. Kaikki tahot suosittelivat meille jäätä, eläinlääkäri, valmentajat jne. Sitten perehdyttiin mimmoset jäät kannattaa ostaa, aluksi meillä oli täytettäviä jääpala pusseja mutta ne oli tosi epäkäytännöllisiä, joten ostettiin apteekista semmoset kylmäpakkaukset jotka voi käyttää aina uudestaan. Ja hyviksi ollaan ne todettu melkeen vuoden käytön jälkeen.Kylmien jälkeen laitetaan aina lämpimät, Arnicaa tai lämpimät+Arnicaa. Vaikka videossa puhun linimentistä tarkotan Arnicaa.


Nyt haluaisinkun kuulla miksi joku ei kylmää hevosensa jalkoja ?


Kypärän ja turvaliivin käyttö

Asioita jotka liian moni mielestäni väheksyy, varsinkin kypärän käyttö. Turvaliivin nyt ymmärrän paremmin, ikävän tuntuinen päällä, ruma, kuuma jne. Mutta se että sitä kypärää ei osata laittaa päähän, ihmetyttää aina. Ei minua haittaa tai häiritse, ihan jokaisen oma asia, mutta varsinkin ne jotka ovat esimerkkinä nuoremmille voisivat laittaa sen kypärän päähän. Ihan vain esimerkin vuoksi, sillä nykyään näkee liian usein pikkulapsia jotka oman hevosen saatuaan heittävät kypärän veks, koska hei nyt me ollaan niin coool! Mutta tarkoitukseni ei ollut saarnata taikka syytellä tästä asiasta vaan kerto miten meillä menetellään kypärän ja turvaliivin käytön kanssa.


Kypärä pitää olla aina päässä ja sen me Pinjan kanssa itsekkin ymmerrämme, vaikka vanhemmat sanoisivatkin ettei kypärää tarvitse enään käyttää en varmasti ratsastaisi ilman! En edes ole koskaan käynyt hevosen selässä ilman kypärää. Ratsastuskoulu aikoina jouduttiin pitämään kypärää myös hevosia hoitaessa. Sitten turvaliivin käyttöön. Jouduttiin ennen käyttämään aina, siis ihan aina turvaliiviä. Kouluvalmennuksissakin, onneksi sitten jossain vaiheessa Lillin meillä oltua saatiin luopua siitä. Ja nykyäänhän meillä on niin että, ilman satulaa mennessä, maastossa ja hypätessä käytetään turvaliiviä. Ja mielestäni nuo on ihan kohtuulliset säännöt, en varmaan uskaltaisi edes maastoilla ilman turvaliiviä kun on aina tottunut se päällä olemaan :D
Kuinka moni edes huomaa että mulla on turvaliivi toppaliivin alla?
 Turvaliivihän voi olla hyvinkin epämukava päällä, jos ei ole hyvin istuvaa turvaliiviä. Ennen minulla oli Kalle K:n palaliivi, joka oli ihan täydellinen päällä. Ei ahistanut eikä puristanut. Sitten vaihdoin sen kaverin kanssa Racesafeen, koska Kalle K:n ulkonäkö ei miellyttänyt kun taas Racesafe on mielestäni tosi nätti turvaliivi. Mutta kauheeta miten jäykkä se on päällä, no kauneuden eteen pitää kärsiä:D
 


81 kommenttia

 1. Tää on ihan asiaa tosta turvaliivin ja kypärän käytöstä !!

  Itse voin valehtelematta sanoa että käytän aina ratsastaessa kypärää, mutta turvaliiviä vain maastoillessa, sitä käytin ennen joka ratsastustilanteissa,m utta nykyään vain maastoillessa.. On se typerää jättää kypärä pois !!

  VastaaPoista
 2. hyvä mielipide postaus tärkeistä asioista ! :)

  VastaaPoista
 3. Tämä on niin hyvä postaus! Ja pistetäänkö kylmät myös kesällä?

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus ja siinä oli asiaa. Ite käytän aina kypärää minäkään en ole ikinä käyny hepan selässä ilman kypärää. Turvaliiviä käytän hypätessä ja maastossa ja en oo kauhee montaa kertaa menny ilman satulaa mutta pidän sillonkin.

  VastaaPoista
 5. Olisko sellaiset jäähdytettävät kylmäpatjat hyvät hevoselle?:) Voisitko kertoa vielä et kun laitat ton kylmäämisen jälkeen noin lämpimät? et mitä hyötyä siitä on? ja tekeekö se huonoa jos pelkästään kylmää vai pitääkö sen jälkeen aina laittaa lämpimät et siitä olis sit hyötyä? ja sopiiko tohon lämpimiin ihan vaan tavallinen paksu patja ja fleecepintelit? entä kireys? entäs suojien ja pinteleiden käytöstä ? voiko niistä olla jossain tapauksissa haittaa hevosille? voisitko kertoa? eli pitäiskö mun osata katsoa oman hevosen liikkeitä et osuuko jalat jotenki yhteen ja et tarviiko suojia tai bootseja? olen niin tietämätön...:/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä minkälaisia kylmäpatjoja tarkotat. En oikeastaan tiedä mitä hyötyä noista lämåimistä on, mutta meidän on vaan käsketty laittaa ne:DD Joskus jos ei jostain syystä voida laitata lämpösiä, niin laitetaan pelkkää Arnicaa (huom. ei linimenttiä vaan Arnicaa).

   Tavallinen !PAKSU! patja ja fleece/villa pintelit. Ja ei kovin kireälle, koska niiden ei ole tarkoitus tukea vaan lämmittää.

   Uskon ettei suojista tai pinteleistä ole haittaa jos ne ovat oikein laitetut, mutta kannattaa kysyä joltakin ammatilaiselta tarvitseeko juuri sinun hevosesi mitä suojia.

   Poista
  2. Lämpimät laitetaan, koska se vilkastuttaa verenkiertoa. Eli vaikka jalat kylmättäisiinkin rankan reenin jälkeen, saattaa seuraavana aamuna olla jalat turvonneet ja nesteiset. Lämpö pistää nesteet liikkeelle jolloin jalat ovat aamulla kuivat, kun yöksi on laitettu lämppärit. Riittää jos laitetaan lämppärit illalla, vaikka oliskin hypätty (ja sen jälkeen kylmätty) päivällä, koska yöllä ne nesteet kertyy kun hevonen seisoo karsinassa paikallaan.

   Poista
  3. Toi ano tarkoitti varmaan esim. tämmöisiä: http://www.ma-nu.fi/product_details.php?p=108

   Tosi monet käyttää noita, mutta oon kuullut, että joidenkin mielestä noi ei toimi. Tosin en oo kuullu mtn perusteluja sille... :D

   Poista
  4. (Jos lämpäärit laittaa taas liian kireälle, niistä ei ole hyötyä, koska silloin ne vain hidastavat verenkiertoa - sen takia pitää osata laittaa sopivan napakasti, ei liian kireälle, mutta ei niin löysällekään että lähtevät irtoilemaan)

   Poista
 6. ajattelin vaan kun itellä on siis hevonen yksityistallilla eli ei oo kotona ja ehtisin kyllä kylmäämään jalat ja odottelee sen 20 minuuttii ratsastuksen ja hoidon jälkeen et noi kylmäpatjat olis jalassa. mutta ei oo mahollisuutta laittaa patjoja ja fleecepinteleitä yöksi koska en mä kehtais sanoo tallin pitäjälle ketä vie heppoja ulos että otatko nuo sitten aamulla pois. ei se kuulu hänen tehtäviin. eli tarkotan et mikä idea tolla lämpöjutulla on? ja onko tuo kylmäys perjaattees hyödytöntä jos ei laita lämpimiä sen jälkeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä päin talleilla ainakin ihan yleinen käytäntö että otetaan lämpöset aamulla pois joko tallivuokraan kuuluvana tai sitten pienestä maksusta.

   Jos ei ole mahdollista laittaa noita lämpösiä niin mekin laitetaan joskus pelkästään Arnicaa, huom. ei linimenttiä vaan Arnicaa!

   En osaa oikeastaan sanoa, mihin niitä lämpösiä käytetään. Ollaan saatu vain semmoinen ohje :D

   Poista
  2. Niinkun ylhäällä sanottiin, niin lämpöpinteleillä on siis tarkoitus vilkastuttaa ja itseasiassa "lieventää" niitä "vammoja" mitä kylmäys aiheuttaa.. Eli koko idea on siinä että ensin kylmäyksellä lamautetaan verenkiertoa eli hidastetaan (mikä sattuu,voit vaikka itselles koittaa kovan rasituksen jälkeen jäitä laittaa lihaksiin/jalkoihin) ja siitä johtuu myös se miksi ilman lämpöpinteleitä jalat ovat turvonneet seuraavana aamuna,ja sitten yritetään lämpöpinteleillä saada verenkierto takas (mikä taas sattuu). Sama idea on esim. avantouinnissa. Taas haavoihin/ruhjeisiin pitäis saada nopeesti kylmää..

   Poista
 7. Tosi hyvä postaus, sun mieleipiteet tuli selviksi, mutta esitit asiasi ketään loukkamatta :)

  Niin, itse en kylmää jalkoja, koska ponit asustavat pihatossa ja niillä on käytössä metsätarha, joten ei tuommoinen pintelijuttu toimisi. Ainut vaihtoehto olisi pitää ponia kiinni sidottuna sitten yön yli :D
  Toisaalta emme nyt menekään koskaan niin rankasti, että kylmäämiselle olisi suuremmin tarvetta, joskus olen laittnut linimenttiä, mutta oma tieto/taito ei oiekin riitä sanomaan, milloin on sopiva hetki pistää mömmöä jalkoihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni oli lv-tamma pihatossa ja laitoin sille joka yö lämpöpintelit, koska aamulla jalat oli aina ihan turvonneet. Hyvin ne pysyi kiinni, ei ollut koskaan auennut vaikka hevonen liikkui yöllä. Tarha oli iso ja voi sanoa oikeastaan metsätarhaksi. Yleensä ponit eivät tarvitse edes erityistä jalkojen huoltoa, riippuu tietysti käytöstä ja yksilöstä :) Joillain hevosilla vaan tuuppaa nestettä helposti kertymään jalkoihin.

   Poista
 8. Kypärää käytän pääsääntöisesti, olen ehkä kolme kertaa ratsastanut ilman.
  Turvaliiviki on tuolla kaapissa (*kröhkröh*). Yritän kuitenki aina muistaa ottaa sen tallille, jos hyppään yli 80cm. (Yksityistalli - hevosen kamat omalla hyllyllä, oma kypärä toimistossa ja kengät satulahuoneessa, ei oo juuri enää paikkaa mihin turvaliivin tunkis.)

  Jaaa hevosen jalat kylmään aina hyppäämisen tai rankan maaston jälkeen. Ihan vedellä vaan.

  VastaaPoista
 9. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Anteeks nyt ihan asiaan kuulumaton asia (:I), mutta saanko kysyä (tyhm kun olen)
  että miten kilpaileminen aloitetaan ? Siis ihan lähitallien seurakisoissa?
  Pitääkö sinne ottaa passi & rokotustodistus mukaan ? mistä niitä löytää, miten ilmoittaudutaan ? yms. :o

  terv. idiot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oman tai lähitallin seurakisoista kannattaa lähteä liikkeelle. Niihin ei tarvita passeja ei rokotustodistuksia mukaan. Kisailmoituksessa (jotka voivat olla tallin seinällä tai nettisivuilla) ilmoitetaan minne täytyy ilmoittautua, yleensä sähköpostitse mutta joskus myös tekstiviestitse. Ilmoittautumisessa kerrot luokan johon osallistut, oman nimesi ja hevosen nimen sekä usein vielä ratsastusseurasi.

   Poista
  2. ylläoleva jo vastasikin hyvin. Kannattaa kysyä paikallisilta missä olisi hyvät kisat ja neuvotella valmentajan kanssa, säännöistä yms. löytyy hyvää perustieto srl materiaalisalkusta:)

   Poista
 11. Hyvää tekstiä! Itelläni on Racesafe, ja se on mun mielestä tosi mukava päällä...? :D Tosin mulla on vaan vertailukohteena vanha sellainen ei-palaliivi, jossa on vain yhtenäinen etu- ja takaosa... Joten siihen verrattuna racesafe on ainakin ihana :D Ite käytän turvaliiviä esteillä, ja joskus vauhdikkaammissa maastoissa. Monta kylkiluuta tullut kyllä suojattua...

  Mulla on poni jolle tuli n. vuosi sitten jännevamma. Nykyään kylmäilen aina rankan koulutunnin, esteiden ja maaston jälkeen. Ihan vedellä, tai sitten kaksiteholinimentillä. BOTteja pidetään "kuureittain" öisin, esim 3vko putkeen(yleensä treenikaudella) ja sitten taas muutama viikko ilman, kuulemma teho pysyy näin paremmin. Ja jännevammajalkaan läträän aika herkästi Tensolvettiä :D

  VastaaPoista
 12. Saanko kysyä että mitä hyötyä kylmäämisestä ylipäätään on? Juu, se auttaa verenkiertoon, mutta onks siinä sitte muuta järkeä? Ihan mielenkiinnosta kysyn, meillä kun ei kylmäilyä hirveesti harrasteta, tosin eipä toi ratsastettava olekaan niin raskaassa käytössä että jaloissa olisi muutenkaan ongelmia.
  Hyvää kesänjatkoa!
  - S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jos hevoselle on tullu rankassa reenissä nestettä jalkoihin nii kylmääminen auttaa laskemaan niitä nesteitä

   Poista
  2. Kylmääminen poistaa rasituslämpöä. Jos rasituslämpö jää toistuvasti jalkoihin, voi siitä olla seurauksia myöhemmin.

   Poista
  3. anonyymi2 - rankassa reenissä nesteet juuri laskevat. liikunta laskee aina turvotusta. sen vuoksi hevosen jalat ovat yleensä ihan kuivat ratsastuksen jälkeen. mutta nestettä sitten voi kertyä paljonkin seuraavan yön aikana kun hevonen seisoo karsinassa. kylmääminen estää siis nesteiden kertymistä ja lämpimät pistävät nesteet liikkeelle.

   Poista
  4. "Jalat kylmätään jotta laajenneet verisuonet vetäytyvät takaisin kokoon, jolloin jännevikojen riski pienenee."

   http://www.ratsastajainkauppahuone.fi/tietoisku.php?tietoisku_id=16

   Poista
 13. Hyvä postaus, asiaa! Sulla on muutenkin tosi kiva blogi, jaksan lukea aina kaikki postaukset :)

  Mulla ei ole mahdollista pitää tuollaisia kylmäpakkauksia pakastimessa tallilla, joten mitä muita hyviä vaihtoehtoja on kylmäämiseen? Onko kellään kokemuksia esim. Hööksin cool legs-kylmäkääreistä? Jos kylmäät vedellä, niin kuinka kauan? Itse kylmään vedellä rankemman treenin jälkeen noi. 10min per jalka. Vedellä kylmääminen on vaan niin aikaa vievää ja vettäkin kuluu hulluna.. Lämpöpinteleitä en ole koskaan laittanut, mutta kiitos blogisi aion nyt kokeilla! :) Minkä merkkistä arnicaa käytät? Kiitos jos jaksat vastata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hmm.. no talvella lumi. Vettä en ole kenekään asiantuntijan kuullut suositeltavan, joten en oikein tiedä mitä tilanteessasi tekisin. Tuommoinen pieni pakastin ei varmaan kauheasti maksa;)

   Ei oo kokemusta cool legs kääreistä, mutta ainahan sinä voit kokeilla. Vedellä kylmäämistä en ole kenenkään asiantuntijan kuullut kehuvan, enneminkin sanovan turhaksi veden tuhlaukseksi. että en sitten tiedä.

   Meillä ollut monenkin merkkistä, eläinlääkärsitä ostetuista ihan marketti tuotteisiin. En muista mitä merkkiä nyt on :)

   Poista
 14. Asia tekstiä, näin sen pitää olla. Sulla on kyllä niin kiva blogi, jatka ihmeessä samaan malliin ! :)

  VastaaPoista
 15. Itse käytän aina kypärää. Turvaliiviä vain esteillä.

  Oman hevosen jalkoja kylmään esteiden jälkeen, rankan koulun ja rankan maaston jälkeen, kesäisin ihan letkulla n. 6-10 min per jalka ja talvisin laitan arnicaa tai msm+inkivääri-linimenttiä tai kylmäpussit.(Semmoset geelimäiset mitkä laitetaan pakastimeen ja ne voi käyttää uudelleen ja uudelleen.)

  Harvemmin laitan lämpimiä koska hevoseni ei kerää jalkoihin nestettä, joskus vähän. Silloin laitan ihan fleecepintelit ja patjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minulle on kerrottu ettei normaaleista patjoista ole sillä tavalla apua, koska ne vain tukevat eivätkä lämmitä.

   Poista
  2. Ne tukevat ja lisäävät verenkiertoa.

   Poista
 16. Käytän aina liiviä ja kypärää. Liiviä sen taki koska tipuin ekan kerrran niin että sattui kylkeen aikapahasti sen jälkeen aina liivi päällä PAITSI koulukisoissa :D

  VastaaPoista
 17. Kypärä on se perusvaruste mitä ilman en nousisi minkään ponin selkään. Turvaliiviä olen suosinut estekisoissa, kerran satuin näkemään tilanteen jossa tyttö tippui okserin päälle selkä edellä, ja ilman turvaliiviä olisi mahdollisesti tullut lääkärireissu. :s
  Kiinnostaisi tietää että kauanko pidät kylmäkääreitä hevosen jaloissa? 10-15min? Meillä ollaan estehyppelöiden jälkeen letkutettu ja laitettu linimenttiä, ja itse olen myös ollut aina, ja tulen myös olemaan, varovainen hevosten jalkojen suhteen. Liian monelle käynyt niin jalkojen kanssa, että hevonen lopulta liikojen jalkavaivojen takia kuopattu monttuun. :(
  Mutta hyvä postaus joka saa varmasti useampienkin ihmisten ajatukset rullaamaan hevosten jalkojen hoidon puolesta. :)

  VastaaPoista
 18. Ymmärtsä sä ranskaa, kun kerran luet ranskankielistä blogia?

  VastaaPoista
 19. Laitatko nuo kylmägeelipatjat suoraan hevosen iholle/karvapeitteelle?
  Omalla hevosellani käytettiin yhteen aikaan samanlaisia kylmägeelipatjoja, kun oli pientä jalkavaivaa etusissa (samanlaisia kun sinulla on nuo löysät) ja menin sitten idioottina laittamaan ne suoraa hevosen jalkaa vasten -> hevosen iho rikki ja verillä.

  Joillakin hevosilla on niin herkkä iho, että menee rikki jos laittaa suoraa kylmää päälle, suosittelen laittaan ohuen pintelin tai muun vastaavan rätin vielä ennen geelipatjaa, jos hevosella vähänkään herkempi iho :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laitan. Meillä ei oo kylmäämiseen regoinu, mutta linimentteihin reagoi kertomallasi tavalla.

   Poista
  2. linimenttiin EHKÄ sen takia, jos sen laittaa pintelin alle eli tässä tapauksessa lämpöpintelin ja jos se on vähänkään liian tiivis paketti, linimentti "polttaa" ihon rikki. olen kuullut että noissa tapauksissa kannattaa olla varovainen että sitten mieluummin jättää linimentin laittamatta tai laittaa pelkästään sitä. Sinulla on aivan mahtava blogi, olen lukenut jo pitkän aikaa ja tykkään tositositosi paljon!! :))

   Poista
 20. kypärää käytän aina ( paitsi jos oon kaverin kanssa uittamassa hevosia niin ei yleensä tartu kypärää päähän )turvaliiviä pitäis käyttää aina kun hyppään ( varsinkin kun poni on ruvennut pukittelemaan ja nousemaan pystyyn )mutta oon tähän mennessä käyttänyt vain kisoissa .... äidin mielestä kaikki linimentit , kylmäämiset ja lämpöpintelit ovat turhaa , itse aina rankan treenin jälkeen suihkutan huolellisesti kylmällä vedellä , jos taas oon niin onnekas että äiti lähtee minun ratsastuksen jälkeen pitkälle maastolle niin laitan back on trackit . estevalmentajani on sanonut että jos kylmäämisen jälkeen laittaa lämppärit niin kylmääminen on turhaa , tai sit se sano että jos ei laita lämppäreitä kylmäämisen jälkeen kylmääminen on turhaa , en oo ihan varma :)) .

  VastaaPoista
 21. Miten saat sitten luettua?jo toimitat mulle alkuperäisen tesktin, voin kääntää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei noita niin tarvitse lukea kun kuvat tossa on pääosasaa, mutta google kääntäjää käyttelen:)

   Poista
 22. Miten saat tuonne oikeaan reunaan esim. tuon voitto osion, että siitä kun painaa niin pääsee lukemaan voitosta? Oon yrittäny laittaa blogiini mutta en ymmärrä miten sen saa?!?!:O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. gadgeteista kuva ja sieltä sitten linkkinä vaan tai html koodeilla

   Poista
 23. Heippa! Haluisitko selittää tyhmälle et miten tuo oikein toimii että pistetään ensin kylmät ja sitten lämpimät. Oon aina ihmetelly et mitä järkeä siinä on. Taisiis yhdellä tallilla missä kävin, pistettiin aina ratsastuksen jälkeen linimenttiä ja kylmättiin jalat. Yöksi pistettiin lämpöpintelit. Mutta siis jos kylmääminen estee nesteiden kertymistä niin mikä idea on pistää lämpimät päälle joka taas pistää nesteet liikkeelle? :o En kysy tätä moittiakseni mitenkään vaan ihan vain siksi etten ymmärrä tuon ideaa. Kiitos jos vastaat niin selviää tyhmälle tämäkin asia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en tiedä mikä järki siinä on, valitan :DD

   Poista
  2. Ihan amatööri vastaa. Mulla on myös google-tili mutta enpä nyt jaksa kirjautua.

   Kylmääminen poistaa jaloista lämpöä ja nesteitä sekä supistaa verisuonia. Kun hevosen jalat rasittuvat, sinne kertyy lämpöä joka tosin ei ole oire mistään vakavammasta. Kun tämä lämpö poistetaan, se ei jää hautumaan. Pidemmällä aikavälillä se voi aiheuttaa vammoja. Mielestäni vähimmäisaika kylmäykselle on 15 min mieluiten 20-30min.

   Kun jalkaan laitetaan kylmäyksen jälkeen lämpöpintelit, ne vastaavasti avaavat verisuonia joka taas vaikuttaa voimistuneeseen verenkiertoon. Kun verenkierto voimistuu, jänteistä ja nivelistä poistuu kuona-aineita ja sinne virtaa veren mukana happea sekä ravintoeineita.

   Lämpöpinteleiden käyttöaika on vaikea arvioida. Talvisin on ihan ok jättää ne yöksi, mutta kesäisin riittää varmaankin alle tunti kun ilma muutenkin lämmin. Kesäisin ne saattavat hauduttaa jalkoja liikaa. Enkä suosittele laittamaan linimenttiä alle, jos pintelit ovat yön jalassa.

   Kylmäyksen ja lämpöpinteleiden hyötyvaikutukset ovat hyvin kiisteltyjä, eikä niillä voi mitenkään vakuuttaa että mitään jalkavaivoja ei tulisi.

   Tämä on minun käsitykseni kylmäyksen ja lämpöpinteleiden vaikutuksesta nöin lyhyesti. Olisin voinut pitää vaikka luennon asiasta ;)

   Kesäisin terveisin, Sardiini

   Poista
 24. Itse laitan rankan treenin jälkeen linimenttiä+pintelit ja patjat (siis tollaiset niinkuin videossa). Miksette käytä linimenttiä vaan kylmäätte? Mielenkiinnosta kyselen, itse olen aina linimentillä lutrannut eikä ikinä ollut mitään heposen jaloissa. Onko kylmääminen sitten tehokkaampaa?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Linimentti ei ole _läheskään_ niin tehokasta kun jäät! Mutta parempi linimentti kun ei mitään;)

   Poista
  2. Linimentin päälle ei saisi ikinä laittaa pinteleitä/lämpösiä!!!

   Poista
  3. Jos sulla on vahvaa linimenttiä ei kannata laittaa patjoja/mitään siihen päälle ite opin kantapään kautta ku hevoselta meni jalasta iho rikki

   Poista
 25. Todella hyvä ja mielenkiintoinen postaus! :)

  VastaaPoista
 26. anonyymi joka kirjoitti kl.10.34 , aika yleensä linimenteissä on dopingvaroaika ja kun tiia ( ei sillain liian usein ) mutta kuitenkin aika usein kisaa niin on suositeltavampaa kylmätä noilla patjajutuilla kun laittaa linimenttiä ,tämä on nyt siis vain minun mielipide/arvelu asiasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei niisä kaupan linimenteissä taida varoaikaa olla tai ainakaan en ole semmosiin perehtynyt :D

   Poista
 27. tosi mielenkiintonen postaus! on sun kaa ihan samaamieltä tosta kypärä ja turvaliivi asiasta. oon kanssa aika tarkka, ett kylmään hevosen jalat aina rankan treenin jälkeen, oli se sitten koulu, maasto tai esteitä. onks muute totta, kun oon kuullu, et jos hevosen jalkoja kylmää jatkuvasti, ni sit jos tulee esim joku jännevamma, ni hevosen verenkierto/iho, ei regoikkaan siihen kylmäämiseen niin hyvin ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä, koska eläinlääkäri sanoi että kylmäilkää vaikka monta kertaa päivässä jos jaksatte:D

   Poista
 28. Itse olen ratsastanut parikin kertaa ilman kypärää, ja voisin ratsastaa pääsääntöisestikkin melkeenpä. Kumminkin sitä kypärää käytän, ettei kaikkien tarvitse aina saarnata, ja kun se on kuitenkin ostettu.. Palaturvaliivikin lojuu tuolla jossain, ja sitä käytän vain ja ainoastaan pakollisissa tapauksissa, eli esim. maastoesteillä. En edes kisoissa yleensä, koska vaikkei palaturvis ahista, se ei oo yhtään kiva hypätä tai varsinkaan mennä koulua mun mielestä. :D tulee jotenki sellanen liika topattu olo. Eikö sun mielestä koulua oo jotenki hankala mennä ilman satulaa vielä turvaliivin kanssa? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ole kun aina siihen tottunut ja jotenkin turvallinen olo :D

   Poista
 29. Minä haluaisin tietää miksi sitten hoidat hevosesi jalkoja niinkuin hoidat, jos et edes tiedä miksi niin teet? Ylempänä olit kirjoittanut että teet vain niinkun on käsketty. Oletko koskaan miettinyt miksi?
  Itsellä tamma ollut jo 7vuotta, alkuun olin tarkempi jalkojen hoidon suhteen - eli hyppäämisen /rankan maaston jälkeen 2 teho linimenttiä, ja yöksi paksut patjat + lämppärit. Silloin hevoseni oli ratsastuskoululla, ja estetunnit olivat aina illalla, ja hevonen jäi suoraan yöksi sisälle. Nykyään saatan viikonloppunakin hypätä keskellä päivää, ja silloin laitan hepalle vähän linimenttiä ja vien sen tarhaan, siellä saa nesteet parhaiten liikkeelle.
  Lämppäreitä en ole käyttänyt kuin joskus todella rankkojen estetreenien jälkeen, mutta en varmaan viimeiseen vuoteen, koska en ole huomannut niillä olevan hyötyä..
  Kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eläinlääkärin ja Sanna Backlundin ohjeiden/pyynnön/kehotuksen takia teen. Meillä on onneksi kokeneet taustajoukot, niin ei itse tarvitse miettiä tälläisiä juttuja.

   Meillä laitetaan joskus lämpösillä tarhaankin, hyvin ne siellä menee.

   Poista
 30. saako tuota jääpalapussi hommaa käyttää, kun oli niin hyvä idea!? :D ajattelin kysyä että jos et halua että koko suomi matkii sinua :D kauanko voitto on ollut asinulla nyt? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei taida olla alkujaan Tiian keksintö laittaa jääpalapussit jalkoihin ;)

   Poista
  2. joo ei oo mun keksintö, joten toki saat käyttää omallakin hepalla:D

   Poista
 31. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! Osaan nyt itsekkin paremmin :)

  VastaaPoista
 32. Olipa kiva tällainen asiapostaus ja sai vähän selvää mitä mieltä sinäkin olet näistä asioista! :) Olen kyllä täysin samaa kanssasi, itselle ei tulisi mieleenikään ratsastaa ilman kypärää ja turvaliivikin on aina hypätessä yms. Omasta mielestäni myös tuo racesafe on ulkonäöltään paljon parempi, mutta mukavuudeltaan ja istuvuudeltaan ei vedä vertoja 'normaalille' palaliiville. Itsellä on molemmat ja racesafe yleensä käytössä vain ns. edustustilanteissa, mutta kotikäytössä toinen ihan vain sen mukavuuden vuoksi :)

  VastaaPoista
 33. Itselläni on jalkavammainen poni jota täytyy aina ratsastuksen jälkeen hoitaa. kylmään ne ensiksi vedellä kylmäisin jäillä mutta meiltä varastettiin jääpussit joka kuulostaa oudolta mutta on totta. kylmään jalkoja 20min meillä on sellainen systeemi minkä saa hevosen selkään ja siitä lähtee letkut joka jalkaan niin ei tartte erikseen kylmäillä. ja sitten laitan linimentin tai back on trakin ja pintelin päälle. itse käytän aina kypärää kun tipuin viimeksi eikä tietenkään ollut kypärää. sen jälkeen olen aina kypärää käyttänyt. turvaliiviä uusilla hevosilla ratsastaessa yleensä ja hypätessä mutta en aina. itsella on palaliivi ja se on todella hyvä päällä mutta kuuma. en välitä ulkonäösta turvallisuus on tärkeintä :)

  VastaaPoista
 34. Mistä oot ostanut noin paksut pintelipatjat?:) Kiitos!

  VastaaPoista
 35. Kun ratsastaa ilman kypärää,näyttää aika tyhmältä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ny tiiä, ratsastuskoululla, missä käyn, tallin omistaja ja sen mies ( maajoukkueessa ) ratsastaa ilman kypärää, ja mun mielestä se ei näytä yhtään tyhmältä, varmaan aika mukavaa, kun kesällä ei oo hiostavaa kypärää ja talvella voi käyttää nii paksua pipoo kun haluaa (8

   Poista
 36. Itse en hirveämmin siksi kylmää jalkoja koska ei tarvitse. Rankemman treenin jälkeen laitan vain linimenttiä. Mielestäni kylmäät ehkä hieman liikaa Voiton jalkoja.. Pidemmän päälle teho alkaa lakata tuossakin menetelmässä.

  VastaaPoista
 37. ihan samaa mieltä oon tuon turvaliivin ja kypärän käytöstä! ja itsellänikin on kalle K, tosi hyvä päällä mutta niin kuin sanoit, ei niin nätti.. :)

  VastaaPoista
 38. Kypärä on oikeesti hienon näköinen ratsastaessa :D Uusimmassa Hippoksessa oli kuvia ja juttua Munchenin mikälie kisoista, siellä viiden tähden koululuokissa useimmat käytti kypärää ULKONÄÖN TAKIA! Että siinä niille jotka ei kypärää ulkonäön takia käytä. Itselläni on aina turvaliivia, paitsi vuokraponilla mentäessä ja koulukisoissa, ja jos unohdan liivin kotiin ;)

  VastaaPoista
 39. Tosi mahtava postaus!
  Koska itselläni ei ole omaa hevosta, hoitohenen on, ja sille laitan linimenttiä aina estetunnin jälkeen tai jos on mennyt 2 tuntia peräkkäin. Joskus myös kylmään jalat vedellä. Eli ei siis ole mahdollisuutta laitta ensin kylmät ja sitten lämpöset. Ihan hyvin noilla on pärjätty:) Ja turvaliivin käytöstä, että käytän sitä estetunneilla, mutta en muuten, koska se ei tee hyvää istunnalle. Kypärää pidän ja pittäää käyttää aina. Niin ja jos kylmäää jalkoja "liikaa", ei se enää vaikuta kun sille olisi oikeasti tarvetta...Juuri siksi pitäydyn noissa periaatteissa.

  VastaaPoista
 40. Meillä kylmätään ponien jalat aina kesällä liikutuksen jälkeen. Meillä on sellaset letkut mitkä laitetaan jalkoihin ja niistä tulee vettä ja pidetään n. 10min. Meillä ainakin hyvin toiminut. Ostimme myös tuollaiset jäädytettävät kylmäyspatjat ja nekin toimii ja on todella kätevätkin, kun ei tarvitse erikseen laittaa pinteliä, mutta niissä on se huonoa että ne on hieman isot ja vie paljon tilaa jos on vain pieni pakastin. Täytyy varmaan kokeilla myös tuota lämpöjuttua kylmäyksen jälkeen. Meillä varsinkin toisella ponilla ollut paljon jalkaongelmia ja varsinkin kesällä kun on vihreää (joillakin hevosilla kertyy nestettä vihreän takia) ja mennään enemmän ja nestettä paljon jaloissa.

  VastaaPoista
 41. Mulla on 2 shettistä ja en mä koskaan niiltä ratastuksen jälkee laita kylmii. Ei ne oo tottunu niihin :d Ja kypärää mä aina käytän, en osais varm. ratsataa jos ei ois kypärää :DD Ja en oo koskaa pitäny turvaliivii päällä ku rasatan en osais ratsiise päällää..

  VastaaPoista
 42. Oisko sulla ideaa miten sais vanhemmat suostumaan tohon et vois käyttää turvaliiviä vaan esteillä, ilman atulaa ja maastoillessa? Joudun nimittäin pitämään sitä aina ja vuokraan yhtä puoliveristä ja sillä on erittäin haastava ravi istua ja siksi esim kropalla myötääminen on hankalaa. Ideoita? Tää postaus on toosi kiva!!

  VastaaPoista
 43. oothan sä siinä sun rippikuvassa voiton selässä ilman kypärää. vaikka kovaa väitit, ettet oo ollu ilman kypärää hevosen seläs

  VastaaPoista
 44. voinko laittaa hepalleni terrnien jälkeen vain kylmät ?? tai voiko vaan käyttää arnicaa ?? kiitos jos vastaat :)

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.