#243 Sekalaista lörpöttelyä kahden hevosen ratsastamisesta

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012


Moi! Viime aikoina on ollut tosi kiva ratsastaa. On ollut jopa mukavaa olla ihan kahdestaan hepan kanssa kentällä, ympärillä ollu vaan pimeyttä ja hiljaisuutta, voinu keskittyä 110% ratsastukseen. Hepat on toiminu niinku on pitäny, tehny mitä oon pyytäny ja itellekkin tullut monesti "hei mähän osaan"-fiilis! Ajattelin et ratsastan nyt kun Pinja ei voi niin Lillin siinä sivussa "pakkopullana", mutta on oikeasti ollu tosi antoissa ratsastaa Lillillä.

Oon ollu vähän laiska satuloimaan ja mennyt tosi paljon ilman satulaa. Vähän jo tuntuu kun menee pienessä hangessa kaks heppaa ilman satulaa;) Yleenä ratsastan ekana Lillin. Lillin kanssa pitää kävellä normaalia pidemmät alkukäynnit ja alkukäyntien kävely yksin on vähän tylsää:D Sen jälkeen ravailen pitkin ohjin ja ai että Lillin ravissa on ihana istua ilman satulaa, ihanku nojatuolissa istuisi. Sen jälkeen pyrin saamaan ponin eka hereille ja liikkumaan eteen päin, Lilli tekee pysähdykset "alaspäin" tosi helposti ja usein kun pyydän käyntiin, poni pysähtyy. Sen sijaan "eteenpäin" siirtymiset ovat vähän vaikeampia ja jouduin huomauttamaan usein raipallakin.

Kun poni liikkuu eteenpäin hyvin, alan ratsastamaan vähän vahvemmalla tuntumalla ja taivuttelemaan ulos sekä sisälle. Lilli on hieman raskas aluksi ohjalle kun se hakee peräänantoa, mutta muuttua lopuksi tosi kevyeksi ohjalle. Maiskuttelen aivan liikaa Lillille sillä kun ponin vauhti tahtoo ravissa hyytyä heti alkaa kuskilla pikkuorava efekti.. Lilli on itseasiassa aika tunnoton pohkeelleekkin ja kun en mielellään jyssäyttäisi pohkeita kerran kunnolla enkä käskisi raipalla, mutta pakkohan se on. Poni tulee vain entistä turremmaksi jos koko ajan pikkusen käskee, kerran kunnolla ja sen jälkeen yleensä Lillikin vähän virkistyy.

Eilen sain tosi kivoja pätkiä laukassa Lillillä. Nyt olen huomannut sen, että ensin kannattaa saada Lilli liikkumaan kunnolla eteen ja vasta sen jälkeen lähteä hakemaan peräänantoa. Eilen se liikkuui tosi hienoa laukkaa ja säilytti muodon, vaikka käskinkin sitä pohkeesta. Lillillä ratsastaminen on paljon työläämpää, koska siltä joutuu ihan kunnolla vaatimaan kunnolliset askellajit.

Lillin jälkeen kun istahtaa Voiton selkään on olo ihanan kotoisa. En osaa jotenkin vain kuvailla, miltä tuntuu istahtaa oman hepan selkään "vieraan" hepan jälkeen. Mutta te hevosen omistajat varmaan sen tiedätte :) Voiton kanssa on suorastaan ärsyttävää kävellä alkukäyntejä, kun se ei osaa käevllä uraa pitkin vaan haahuilee ympäri kenttää ja koko ajan saa olla vahtimassa ettei se törmää estetolppiin tai luikahda portista ulos. Toisin kuin Lilli, joka osaa niin nätisti kävellä uraa pitkin, eikä tulisi mieleenkään että se törmäisi johonkin estetolppaan. Mutta kun ottaa ohjat käsiin, ei tule enään ikävä Lilliponi;) Voitto on nykyään ihanan energinen ja lähtisi mielellään heti ravailemaan, se hakee jo itsestään virkkuukoukkumaista muotoa. Sitä kun hetken työstää niin sen saa vähän rennommaksi.

Minulle on tullut ehkä vähän huono tapa, en tee juuri koskaan ravissa mitään tehtäviä. Eilen sitten otin itseäni niskasta kiinni ja tein peräti kahdeksikkoa tavan ympyröiden sijaan. Tälle päivälle yritän keksiä jonkun ihan kunon tehtävän, sekä mennä kaikkia askellajeja sekaisin. Nykyään meen käynti-ravi-laukka-ravi-käynti, tietysti väleihin vähän pitkin ohjin kävelyä. Kun ravailu menee yleensä "läpiratsastukseen", niin onneksi sentään laukassa teen yleensä jotain tehtävää, jos en mitään muuta niin kokoamisia ja lisäyksiä. Usein teen siinä sivussa myös muutaman vaihdon Voiton kanssa.

Huomaatteko tekin joskus vain haahuilevanne kentällä ilman mitään tehtävää? Olisiko teillä mielessä jotain hyvää sileän tehtävää?

10 kommenttia

 1. Tuo kotoisa olo hepan selässä on tullut mullekkin tutuksi vaikka käynkin tunneilla kerran viikossa. Nyt kun olin mennä kuukauden putkeen tietyllä hepalla, oli ihan outoa mennä erillä:D

  VastaaPoista
 2. Itse olen kauhean tarkka siitä että hevonen taipuu kunnolla poheken ympärille ja asettu, joten saatan jäädä pyörimään pikku volteille _todella pitkäksi aikaa! Ja muutenkin jumiudun yhteen tehtävään, jos se ei heti onnistu. Sitten kun se onnistuu, haluan tehdä saman tehtävän heti toiseen suuntaan, ja aina tehtävä ei onnistu heti joten se tarkoittaa vielä lisää pyörimistä :D Pitäisi ehkä oppia ratsastamaan vaihtelevammin.

  VastaaPoista
 3. Ite joskus kans vain haahuilen ja meen vaikka vaan ympyröitä ravissa ja laukassa:D

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus! :)
  Oisko täs jotain mitä ette ole vielä kokeilleet?

  -Suunnanvaihtoja ravissa kokorataleikkaa ja sitten siinä lisäystä ja kevennystä. Jatka ihan loppuun asti ja kun oot tehny sen valmiiksi istut alas ja hidastat. Seuraava kulma heti hyvin.
  -Käännä pitkältä sivulta kentän keskelle ja siellä pysäytyksiä, myös joka 3 kerta peruutuksia. Käynnissä ja ravissa, laukaski, jos haluu :D
  -Tee lyhyillä sivuilla sellasia voltteja joissa on 'kulmat'. Eli perjaatteessa teet neliötä. Ollaan tehty He C tunnilla tätä tehtiin myös laukassa, eli sä pystyt siihen myös :D
  -Meet voltilla ja teet 'ulko-taivutuksen'. Eli meet kuitenkin siinä voltilla, mutta taivutat ulospäin voltilta. Käynnissä, jos onnistuu hyvin, voi myös muis askellajeis.
  -Pääty-ympyrät. Meet vaikkapa ravia tai laukkaa pitkillä sivuilla ja teet siellä yhet voltit. Sitten lyhyillä sivuilla ne pääty-ympyrät ja niillä hidastus käyntiin ja pohkeenväistöjä!

  Voisiks kirjottaa tänne blogiis, jos käytit näitä juttuja? :DD haluun tietää. Tehään tällasii juttuja yleensä tunnilla ^^

  VastaaPoista
 5. kattelin juuri sun videoita youtubesta ja täytyy kyllä sanoa että on sulla hyvä istunta! onko sulla jotain istuntavinkkejä jaettavaks sun lukioille? :DD

  VastaaPoista
 6. Tänäänkin oikein ärsytti, kun haahuilin vaan heponi kanssa kentällä ilman tehtävää ja hupsista siinä vierähtikin jo se tunti :( Itse menen usein asetuksia ulos ja sisään, mutta en osaa sanoa hyödyttikö tuo mitään ku olen ratsastuksen eri lajin puolella, meinaan issikoiden :)
  Ancu, tuli kiire nii en ehtiny kirjautuun (:

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva postaus, vaikkei ollutkaan mitään ridakuvia! :) Sun kirjottamaa tekstiä on ihana lukea, kun se on virheetöntä ja käytät tosi selkeetä mut hyvää kieltä! Jaksoi hyvin lukea! Itelläkin menee usein hepan kanssa koko tunti ympyröitä tehdessä, mutta tännän jaksoin tehdä tälläsen harjotuksen itelleni: Siirrytään raviin, lyhyellä sivulla lähdetään keskelleäin kenttää ja ravissa pohkeenväistö jompaankumpaan suuntaan, uralla laukannosto, lyhyellä sivulla laukkaympyrä, laukassa kokorataleikkaa, jossa keskellä laukanvaihto, uralla raviin ja uudelleen eri suuntaan:).
  Oot tasoltasi paljo mua parempi ratsastaja, joten mun harjotukset saattaa olla sulle liian helppoja :DD
  Tykkään tosi paljon pitää tunteja kaiken tasoisille(jopa itteeni paremmille :D), joten yleensä kun ratsastan yksin, puhun ääneen itelleni, tavallaan pidän tuntia. Sanon itelleni esim. sellasia asioita, mistä valmentaja huomauttaa mulle tämän tästä:).
  Esim. ympyrällä sanon itelleni usein: sisäpohje, ulko-ohja, älä nojaa taakse, nyt pohkeenväistö ulos ympyrältä.... :DD Se auttaa huomaamaan omat ratsastusvirheensä ja puhuminen rentouttaa ainakin mun hevosta, kun on usein vähän hermostunu :).

  VastaaPoista
 8. Jos musta tuntuu että jään vaan ratsastamaan ympyröitä niin alan tunkea joka väliin joko väistöjä tai avoja :D Eli tyyliin ravaan ympyrällä, sitten välillä väistätän takapäätä muutaman askeleen ajan ulospäin, sitten vähän aikaa normisti ja toisto. Tälleen saan sekä itselleni että ponille tekemistä ja jotain mihin keskittyä :)

  Laukassa esim. laukkaan ympyrän, siirtyminen raviin tai käyntiin, vähän väistöä ja suoraan väistöstä laukannosto - näin Rulle ainakin nostaa terävämmin ja huolellisemmin laukan. Sitten laukkaan taas ympyrän ja toisto :D Siinä jotain, itse aina sovellan näitä väistöjä vähän kaikenlaisiin harjotuksiin.

  Joskus olen tehnyt silleen että nostan laukan lyhyen sivun keskellä, teen pääty-ympyrän, pitkän sivun alussa siirrän nopeasti suoraan laukasta ponin käyntiin, asetus ja avotaivutusta, vähän ennen kulmaa suoristus ja kulmassa laukannosto ja taas pääty-ympyrä jne. Tämän harjoituksen avulla saan Rullen kuuntelemaan pidättäviä apuja paremmin ja asetuksen kuntoon.

  Kiva jos oli jotain apua, en tiedä ootko sinä yhtä innokas tekemään väistöjä ja avoja, mutta itse suorastaan rakastan tunkea niitä joka väliin jos jään vaan pyörimään ympyröillä tai kahdeksikoilla :D

  VastaaPoista

KOMMENTTI JULKAISTAAN VASTA KUN OLEN HYVÄKSYNYT SEN! Vastauksen kommenttiisi saat varmiten kommentoimalla uusimpaan postaukseet. Luen kaikki kommentit, mutta joskus vastaaminen unohtuu, jos kysymys on tullut vanhaan postaukseen!

© Voitto kotiin by tiiavoitto. Design by FCD.